Kolejny już na blogu zielony koktajl. Tym razem szpinak połączyłam z melonem i sokiem z pomarańczy. Szpinak dostarczy nam dawki żelaza, które najlepiej wchłania się z witaminą C, której z kolei dostarczy nam pomarańcza oraz melon. Melon ponadto nawodni nas, gdyż składa się w 90% z wody. Składniki na 2 porcje: 3 plastry melona 1 szklanka wody garść szpinaku(...)sok z 1 pomarańczy Melon obrać. Pokroić na kawałki. Szpinak umyć. Wycisnąć sok z pomarańczy. Do blendera włożyć wszystkie składniki. Zmiksować
Moja Galeria Smakukoktajli. Wystarczy, że przygotowany koktajl odstawimy na 10-15 minut, aby nasiona napęczniały i jednocześnie nadały kremowej konsystencji naszemu koktajlowi. Bazą do tego smoothie jest świeżo wyciskany sok jabłkowy oraz szpinak. By uniknąć sztucznego dosładzania dodałam banana, słodycz pochodzi również z jabłek. Dla dopełnienia moich wrażeń estetycznych lecz także smakowych dodałam ziarenka granatu :) Nie jest to jednak koniecznie. Skusicie się(...)taki zastrzyk witamin? :) Składniki na 1 porcję: 1 szklanka świeżo wyciskanego soku z jabłek (może być kupny, jednodniowy) 1 łyżeczka nasion chia garść szpinaku 1/2 banana ziarenka granatu (opcjonalnie) Wycisnąć sok z jabłek. Przelać do blendera. Dodać banana, szpinak oraz chia. Zmiksować. Przelać do szklanki, udekorować ziarenkami granatu. Odstawić na kilka minut
Moja Galeria Smakuuczucie sytości. Zapobiega również odkładaniu się tłuszczu w organizmie. Ten koktajl to punkt obowiązkowy dla wszystkich dbających o linię ;) Składniki na 2 porcje: 1/2 małego lub 1/4 dużego ananasa sok z 4 pomarańczy 1 /2 szklanki wody 1 łyżeczka startego imbiru 1. Ananasa obrać, dokładnie usunąć skórkę, pokroić na kawałki. 2. Z pomarańczy wycisnąć sok. 3. Ananas wraz(...)sokiem z pomarańczy przełożyć do blendera. Dodać starty imbir i wodę. Dokładnie zmiksować. Przelać do szklanek. Smacznego
Moja Galeria SmakuZdrowa i pełna witamin surówka z białej kapusty, marchewki, jabłka, suszonej żurawiny, winogron i orzechów włoskich. Doprawiona dressingiem z oliwy, octu ryżowego, soku z cytryny i miodu. Składniki: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 1/4 główki kapusty 1 jabłko 1 marchewka 1/3 szklanki suszonej żurawiny kiść czerwonych winogron kilka orzechów włoskich 2 łyżki oliwy 2 łyżki miodu(...)sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki octu ryżowego sól, pieprz Kapustę drobno posiekać. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce. Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie na 5 minut. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Winogrona przekroić na pół (w razie potrzeby usunąć pestki). W miseczce wymieszać oliwę, ocet, miód, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystkie składniki surówki wymieszać w misce. Polać
Moja Galeria Smakupoziom cholesterolu. Awokado dostarczy także kwasu foliowego, szczególnie zalecanego dla kobiet w ciąży. Zawiera również błonnik, który wspomaga działanie układu trawiennego. Do koktajlu oprócz jabłka dodałam również sok jabłkowy, żeby nadać koktajlowi bardziej płynną konsystencję. Jest pyszny, koniecznie musicie wypróbować:) Składniki na 1 porcję: 1 awokado 1/2 jabłka 1/2 banana 1 szklanka soku jabłkowego odrobina startego imbiru (opcjonalnie(...)Awokado, banana i jabłko obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Przełożyć do blendera, dodać imbir. Zalać sokiem jabłkowym. Zmiksować
Moja Galeria Smakuprzeziębień zimowych warto wspomagać się witaminą C, która pomoże walczyć z infekcjami. Ten koktajl zawiera dużą jej dawkę. Składniki na 4 porcje: 2 banany 1 marchewka 1 szklanka soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciskanego) 1 pomarańcza 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki mleka Banany, marchewkę obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Pomarańcze obrać, wycisnąć sok. Do blendera wlać(...)mleko, sok z pomarańczy, ekstrakt wanilii. Dodać banany, marchewkę i pomarańczę. Zmiksować do gładkości
Moja Galeria Smakuzapalne. Składniki na ok. 8 naleśników: 150 g mąki orkiszowej 2 jajka 250 ml mleka 2% oliwa do smażenia 100 g wiśni (u mnie mrożone) 1 pomarańcza 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy 3 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki wody W misce zmiksować mąkę, jajka, mleko. Ciasto odstawić na 20 minut. Patelnię lekko natłuścić(...)oliwą (ja używam spryskiwacza). Usmażyć naleśniki. Pomarańczę obrać, pokroić na kawałki. Z drugiej wycisnąć sok. W rondelku umieścić wiśnie, kawałki pomarańczy, sok z pomarańczy i ksylitol. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż objętość płynu się zmniejszy. W zimnej wodzie rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Dodać 1-2 łyżki gorącego sosu, wymieszać i wlać do rondelka. Pogotować chwilę
Moja Galeria SmakuOrzeźwiający koktajl grejpfrutowy, który pomoże wzmocnić odporność (bogata zawartość witaminy C i beta karotenu) oraz przyspieszy przemianę materii. Składniki na 1 porcję: sok z 1 czerwonego grejpfruta szklanka truskawek (ok. 170g) odrobina startego imbiru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) Wycisnąć sok z grejpfruta. Truskawki lekko rozmrozić. Sok i truskawki przełożyć do blendera, dodać imbir i ekstrakt waniliowy
Moja Galeria SmakuSzparagi zielone pieczone w piekarniku doprawione sokiem z cytryny, czosnkiem oraz parmezanem. Świetnie smakują solo, ale mogą też stanowić dodatek do mięsa. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów oliwa sok z 1/2 cytryny sól, pieprz 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany parmezan Ze szparagów oderwać zdrewniałe końcówki. Umieścić je na papierze do pieczenia. Spryskać oliwą, posypać solą i pieprzem. Piec(...)stopniach przez 10 minut. Upieczone posypać czosnkiem i startym parmezanem, skropić sokiem z cytryny
Moja Galeria Smakuidealna propozycja na lato :) Dodatek mięty i soku z cytryny powoduje, iż koktajl ten jest bardzo orzeźwiający. Żeby zapewnić sobie jeszcze trochę ochłodzenia proponuje dodać kostki lodu. Składniki na 2 porcje: 150 g truskawek spory kawałek arbuza (ok. 400-500 g ważone ze skórą) kilka listków mięty 1 łyżka soku z cytryny kostki lodu (opcjonalnie) Truskawki odszypułkować. Arbuza pozbawić pestek(...)skóry. Wycisnąć sok z cytryny. Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym i zblendować. Smacznego
Moja Galeria Smakupóki można, szkoda chociażby jednego dnia zmarnować. Zatem podpałka w dłoń, rozstawiać grilla, robić co trzeba i szykować szaszłyki. Do boju! Potrzebujemy: 500 g dużych podgotowanych krewetek 2 łyżki soki z limonki 2 łyżki oleju arachidowego 2 ząbki czosnku 1 strąk chili 1 mango 2 limonki sól patyczki do szaszłyków Jeżeli używamy drewnianych patyczków do szaszłyków to powinniśmy na samym(...)początki włożyć je do pojemnika z woda. Muszą się porządnie wymoczyć, aby nie spaliły się podczas grillowania. Jeżeli krewetki są już oczyszczone wkładamy je do miski. Skrapiamy sokiem z limonki i olejem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane chili i sól do smaku. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie kroimy mango w grubszą kostkę
Marder&Marder Manufactureformy do tarty, gdyż nadzienie zawija się w ciasto i piecze na dużej blasze. Ciasto dzięki zabezpieczeniu białkiem i bułką tartą oraz dodatkowi mąki ziemniaczanej do owoców, nie nasiąka sokiem i jest po upieczeniu idealnie kruche. Do mojej tarty wykorzystałam truskawki, czereśnie, nektarynkę oraz czerwone porzeczki, ale możecie wybrać dowolne, ulubione przez siebie owoce. Placek przed złożeniem tarty powinien(...)zwykłego 1-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli owoce są soczyste, to więcej, jeśli dość suche - mniej lub całkiem pominąć) 1 łyżka bułki tartej 1 białko niewielka ilość soku z cytryny cukier do posypania ciasta cukier puder do oprószenia tarty Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól oraz zimne masło i żółtko, wszystko posiekać razem, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić
Smakołyki BerenikiMoja wiśnia obok domu obficie obrodziła tego roku, zrobiłam sporo soków, a resztę przeznaczyłam na karmelizowane konfitury z wiśni. Receptura najprostsza, wykonanie nie jest wymagające, najwięcej czasu zajmuje drylowanie, cała reszta zajmuje 10 -15 minut dziennie. Wiśnie będą wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów przez cały rok. Składniki zawsze dojemy w stosunku 1:1 1 kg owoców(...)rano i wieczorem wiśnie z cukrem podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 5-10 minut, wyłączamy i zostawiamy do wystudzenia. 3. W zależności od tego ile soku było w owocach, po 3-4 dniach sok z cukrem się karmelizuje, gęstnieje i lekko ciągnie co oznacza, że przetwory są już gotowe. Gorące przekładamy do słoików, nie wymagają
Apetyczna babeczkaprawda?! Takie grzanki są nie tylko smaczne, ale i bardzo szybkie do zrobienia! W ciągu kilku minut możemy sobie dogodzić jak w restauracje serwującej najlepsze sniadania! Polecam! Dodatek szklanki soku pomarańczowego sprawi, że nie tylko będziemy nasyceni, ale również naładowani witaminami i energią. Taka szklanka soku zastępuje 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy konsumować w ciągu dnia(...)łyżka * ser gorgonzola – ok. 50 g * twarożek śmietankowy – 1 łyżka * mała gruszka – 1 szt * miód wielokwiatowy – 2 łyżki * orzechy włoskie – 2 łyżki DODATKOWO: * sok pomarańczowy – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pieczywo smarujemy oliwą, rumienimy na mocno rozgrzanej patelni z 2 stron. W tym czasie obieramy gruszkę, kroimy w plasterki. Tosty smarujemy twarożkiem, układamy plasterki gruszki, polewamy
Ostra na SłodkoSkładniki (na tortownicę o śr. 23 cm) : Biszkopt kakaowy (źródło KLIK ) 6 jajek (oddzielnie żółtka i białka) 12 łyżek cukru 8 łyżek mąki 4 łyżki naturalnego kakao 2 łyżki soku z cytryny Żółtka utrzeć z cukrem do białości na wysokich obrotach miksera. Następnie wsypać przesianą mąkę i kakao. Dodać łyżkę soku z cytryny, ponownie ucierać do połączenia wszystkich składników. Białka(...)ubić na sztywną pianę, dodając w trakcie resztę soku z cytryny. Dodawać partiami do kakaowej masy, delikatnie mieszając. Przelać do tortownicy (wysmarowanej wcześniej tłuszczem). Piec przez ok. 40-50 min. w temperaturze 160 stopni do tzw. ,,suchego patyczka". Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić z wysokości kilkudziesięciu centymetrów, by zablokować pęcherzyki powietrza. Studzić na kratce. Krem jogurtowo-twarożkowy
Kuchnia Ellie