WARSTWY 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 1 duża puszka brzoskwiń 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr Oetkera NA DEKORACJĘ około 10 rurek dekoracyjnych do deserów kilka migdałów WYKONANIE Uwaga: Niektóre składniki muszą zdążyć stężeć, więc nie sugerujcie się kolejnością wykonania. Najlepiej przygotować sobie galaretkę w czasie jak biszkopt się piecze(...)brzoskwiń soku przygotować galaretkę. Ostudzić i dodać ją do masy owocowej. Uruchomić blender i uzyskaną masę włożyć do lodówki. Tężejący mus brzoskwiniowy nałożyć na warstwę z serka. Dekoracja: Rurki wraz z migdałami zmielić na proszek w blenderze lub maszynce. Posypać górę ciasta. Na każde ukrojone ciasto można położyć kawałek rurki (ale nie jest to konieczne, bo ciasto
Passions hobbies lifeserek mascarpone 250 gcukier puder- wedle uznania do słodkości- ja dałąm pół szklankiponcz:3 szklanki wodysok z 1 cytryny dużej5 łyżeczek cukru-dodatkowo:4 paczki rurek waflowych1 opakowanie cukiereczków typu lenitilkiWykonanie:Biszkopt jasny:Oddzielamy białka od zóltek, ubijamy pianę na sztywno, ciągle miksując dokładamy po 1 jajku, następnie po łyżce cukier. Dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia(...)łyżki masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym plackiem, znów nasączamy i wykładamy krem. Postępujemy tak ze wszystkimi plackami. Zostawiamy trochę kremu na wierzch i boki tortu., które smarujemy cienką warstwą.Rurkami obkładamy boki tortu. Ustawiamy rurki ciasno obok siebie, dobrze dociskając do tortu. Wierzch dekorujemy cukiereczkami - lentilki. Odstawiamy do lodówki do stężenia
Z Majeczką w kuchnikroimy na mniejsze kawałki.Mięso mielone przyprawiamy pieprzem czosnkowym, oregano, bazylią, natką pietruszki i papryką słodką.Dodajemy do mięsa pieczarki, pomidory i odsączoną cebule. Wszystko mieszamy.Tak przygotowanym farszem nadziewamy rurki, jak najciaśniej się da :) Można w pionie je upychać,bezpośrednio w farszu:) , albo pionowo położyć na talerzu i upychać od góry, można też palcem drugą stronę przytrzymywać. Zaczynałem(...)nadziewania łyżeczką, ale chyba każdy w końcu zaczyna to robić rękoma. Wkładamy nadziane rurki do parowaru i włączamy na 25-30 minut. W tym czasie miałem robić sos, ale spojrzałem na zegarek i mało czasu, żeby zjeść przed meczem i zdążyć do sklepu. Więc poleciałem po Królewskie teraz, jako że mam blisko osiedlowy, to stwierdziłem, że zdążę z sosem
Parowar FacetaŚWINKI W BŁOTKUSkładniki:- 3 jasne spody biszkoptowe (24cm)- 3 opakowania rurek waflowych- 500ml śmietany 36%- 2 fixy do ubijania śmietany- 250g serka mascarpone- 50g czekolady- 300g dżemu malinowego- 4 łyżki cukru pudru- 150g różowego lukru plastycznego- 5g klej spożywczy CMC- 20g niebieskiego maczku cukrowego- 9 kwiatuszków cukrowych- 10g zielonej posypki waflowej- 400g czekoladowo-orzechowego kremu "Kremuś"- 250ml(...)drugi blat nakładamy warstwę dżemu malinowego i przykrywamy warstwą kremu czekoladowego. Całość przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym na który nakładamy "błotko" czyli krem "Kremuś". Do zewnętrznych ścian tortu doklejamy przystawione rurki waflowe - wiążemy od zewnątrz wstążką, aby się dobrze przykleiły. Rozpoczynamy dekorację naszego tortu: dookoła naszego płotu z rurek od wewnętrznej części tortu wysypujemy trawę z zielonej posypki waflowej
Mentor Smakupłat ciasta francuskiego. 1/2 kg grzybów leśnych 2 łyżki masła 1/2 jajka30 dag kaszanki 3 cebule 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz 3 łyżki oleju Wykonanie. Z ciasta francuskiego upiec rurki o długości 5-6 cm i średnicy 3 cm. Folię Alu posmarować olejem. Płat ciasta francuskiego podzielić na pasy i owinąć na przygotowanej rurce. Posmarowane jajkiem ciasto(...)Cebule pokroić w kostkę i przesmażyć dodając curry. Kaszankę rozdrobnić i przesmażyć. Na talerz wyłożyć cebulę z curry, na niej postawić rurkę z ciasta francuskiego i wypełnić kaszanką. Obok ułożyć uduszone grzyby. Rada. Aby upiec rurki wykorzystałem matę silikonową. Zwinąłem ją w rulon i owinąłem folią
Kulinarny karnet ChristopheraŚwięta - Przegląd zeszłorocznych dekoracji choinkowych Odkopałam kilka fotek zeszłorocznych. Pokaże Wam co wisiało na naszej choince na Święta 2011. Makaronowe Aniołki Potrzebne: makaron rurki, kokardi, kolanka, kasza gryczna na włosy i jakaś kuleczka na głowę. Ja znalazłąm fajne drewniane kuleczki w chińskim markecie. Pistolet do klejenia a gorąco. Takie Aniołki zwykle widziałąm malowane sprayem na złoto(...)fajnie :) OZDOBY ze SŁOMY Potrzebne - słoma, klej, brystol, złota nitka, pistplet do keljenia na gorąco Słomę należy pociąć na równe kawałki, około 20 cm. Zagotować wodę w garnku, wrzucić rurki słomy i gotowac je 5 minut. Odcedzić. Przygotowac karton i klej. Słomę delikatnie rozcinać, ja robiłam to paznokciem - wzdłuż rurki. Rozprostować i przykleić do kartonu
kolorowotorcikoworurek:) I chwilowo już nic więcej mi do szczęścia nie trzeba... Składniki:2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,1/2 łyżeczki przyprawy do piernika,100ml śmietanki 30%,2 łyżki cukru pudru,rurki do dekoracji. Przygotowanie Kawę zalać wrzątkiem w dwóch filiżankach. Do każdej dodać po ćwierć łyżeczki przyprawy do piernika. Wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem(...)Przy pomocy szprycy wycisnąć trochę śmietanki na wierzch kawy. Udekorować rurkami waflowymi. Podawać od razu. Smacznego;) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościkubków smakowych istny raj :) Wspaniałe danie na przywitanie Nowego Roku :) Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego 3 łyżki oleju cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów ok. 20 rurek cannelloni 250 g sera ricotta 375 ml mleka 6 łyżek startego sera typu parmezan suszone oregano szczypta mielonej słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz Na dużej patelni rozgrzewamy olej(...)siekamy, dodajemy do mięsa i smażymy , cały czas mieszając ok. 5 minut. Mięso doprawiamy solą , pieprzem, oregano i papryką. Dodajemy 1/3 puszki krojonych pomidorów. Dusimy kolejne 5 minut. Makaronowe rurki wcześniej obgotować lekko ok. 3 minut we wrzątku w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne natłuścić lekko masłem i makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu
Słodkości i nie tylko180stC. każdą rurkę smarujemy masłem i owijamy paskiem ciasta, układamy na blaszce wyłożonej papierem , smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym. pieczemy ok 20 minut. po upieczeniu zdejmujemy z rurek i zostawiamy do wystygnięcia. Śmietanę 30% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodajemy śmietan - fix i jeszcze chwile razem miksujemy. Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy(...)stron rurki
Camilla w kuchnipasta 1 szkl czerwonej soczewicy 2 szkl wody 1 łyżka kukurydzy sól pieprz papryka ostra w proszku 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka siemienia lnianego bazylia dodatkowo foremki do rurek foremka w kształcie koła o śr. minimum 7 cm białko olej do smażenia 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników(...)zagniatamy ciasto lub wyrabiamy robotem. Wałkujemy dość cienko i wycinamy foremką kółka. 2. Każdą rurkę owijamy w najcieńszym miejscu jednym okrągłym kawałkiem ciasta tak, aby brzegi nachodziły na siebie. Sklejamy je odrobiną białka. 3. Garnek, w którym będziemy smażyć faworki powinien mieć średnicę długości metalowej rurki. Wkładamy po dwie, aby leżały blisko siebie. Dzięki temu ciasto nie będzie odchodziło
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatynajlepszej cukierni! Krucho-drożdżowe, nadziane marmoladą i oprószone cukrem pudrem. Tutaj warto dodać, by użyta marmolada była twarda, dzięki czemu podczas pieczenia nie wypłynie z rurek. Na stole rurki wyglądają apetycznie, a w połączeniu z kawą smakują naprawdę dobrze ;) Polecam! Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 180 g miękkiego masła 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)Wyrobione ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 10 cm. Na środek każdego wyłożyć łyżeczkę marmolady i rozsmarować nożem (zostawiając jeden bok wolny). Każdy kwadracik zwinąć w rurkę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odstawić na minimum 30 minut do wyrośnięcia. 3. Piec w 180 st.C przez około 20 minut
Nastoletnie Wypiekaniednie. Ale uwaga, wystarczy naprawdę niewielki ruch żeby znowu zaczął fruwać po całym słoju. A tego nie chcemy. Żeby nieco przyspieszyć cały proces można posłużyć się gumową/silikonową rurką, taką jak się w akwarium używa. Ja mam taką od kroplówki. Kupiłem po prostu za grosze w aptece zestaw do kroplówki u poucinałem wszystko tak żeby sama rurka została. Kupiłem(...)też zestaw do inhalacji dla astmatyków. Taka maseczka tlenowa na twarz. Tutaj jest trochę grubsza rurka, też pewnie kiedyś się przyda. I tą rurką zasysając ściągamy do drugiego słoika ile się tylko da. A to co już się nie da, co jest niebezpiecznie blisko miodowego szlamu, po prostu przefiltrujemy. Ja do filtrowania używam filtrów do kawy. Dodatkowo wykładam je papierowym
Marder&Marder Manufactureżelatyny. Odstawić do ostudzenia Krok 6 . Osuszyć uduszony schab . pokroić go w plasterki ok. 5 mm . Do każdego plasterka włożyć masę chrzanową i zwinąć plasterek w rurkę. Zabezpieczyć wykałaczką Krok 7 . Tak przygotowane rurki schabowe ,ułożyć na półmiskach . Do szprycy od tortu przełożyć resztę masy chrzanowej i udekorować schab Krok 8. Zalać schabowe rurki żelatyną
Eli Gotowanieświetnie orzeźwiają, w całości tworząc niesamowicie smaczny efekt. Polecam! Składniki: - 15 dag mascarpone; - 1 cytryna; - 5 płaskich łyżek cukru; - 2 łyżki żelatyny; - 125 ml kremówki; - mała puszka moreli; - melisa, rurki waflowe do dekoracji Wykonanie: Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj. Zetrzyj skórkę na tarce, wyciśnij sok. Sok z cytryny, cukier, mascarpone. Żelatynę rozpuść w odrobinie letniej wody, domieszaj do niej(...)wymieszaj z tężejącą masą. Foremki wyłożyć folią, napełnić masą, zostawić do całkowitego stężenia, usunąć folię. Morele zmiksować z odrobiną zalewny na sos. Deser wyłożyć na talerze, polej sosem, ozdób rurkami i miętą. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.plrazem. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum godzinę. 2. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy bardzo cienko (w oryginalnym przepisie na grubość 1mm, mi smakują grubsze rurki). Tniemy na długie paski o szerokości około 1,5cm. 3. Na posmarowane masłem foremki zawijamy wycięte paski, zaczynając od węższego końca. 4. Na talerzyk wysypujemy cukier, obtaczamy(...)każdą rurkę.5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 15 minut. 6. Po wystudzeniu nadziać za pomocą szprycy ulubionym kremem
Szefowa kuchni