rurki przepis - 1638 przepisów (strona:25/110)

Cannelloni ze szpinakiem 136

zasmażka.Następnie stopniowo wlewać mleko, dokładnie i energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki.Rurki układaj w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym odrobinę masłem i sosem beszamelowym.Po ułożeniu rurek w naczyniu zalej wszystko sosem, jeżeli zostało Ci trochę szpinaku śmiało możesz go połączyć z sosem.Na koniec posyp wierzch startym serem, aby się ładnie zarumieniło :)Całość zapiekaj około

Kredowe Menu
Tort tiramisu 157

drugi blat i postąpić analogicznie. Boki ciasta również wysmarować kremem. Górę ciasta posypać kakao lub czekoladą. Z reszty kremu można wykonać dekoracje za pomocą rękawa cukierniczego. Ozdobić nieregularnie pociętymi rurkami waflowymi. Gotowe

Food Square
TORT ŚMIETANOWO -BRZOSKWINIOWY 145

proszku do pieczeniamasa:2 kubki śmietany 30 % po 330 ml każdypuszka brzoskwiń2 łyżki żelatyny3 łyżki cuku pudruponcz:1/3 szklanki wody z sokiem z brzoskwiń - soku 4 łyżkidodatkowo:2 opakowania rurek niskich pustychWykonanie:*biszkopt:Ubijamy pianę z białek, dodajemy po 1 żółtku, ciagle miksujemy. dosypujemy cukier, miksujemy, na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, wylewamy do natłuszconje(...)brzoskwiń dodajemy żelatynę, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Studzimy i dodajemy do ubitej smietany, miksujemy.*przekładanie:Biszkopt nasączamy ponczem, wykładamy na niego warstwę bitej smietany. Boki biszkopta obkładamy rurkami . Układamy brzoskwinie, jedną połówkę odkładamy do dekoracji. Na brzoskwinie wylewamy resztę bitej śmietany- odkładamy ok pół szklanki masy na dekorację. Wyrównujemy wierzch torcika, ozdabiamy kleksami bitej smietany, układamy kawałki brzoskwiń

Z Majeczką w kuchni
CHŁOPSKI KOCIOŁEK 153

było dzis i powstało takie oto danie :)Składniki:40 dag mięsa wieprzowego łopatki1 puszka pomidorów  w puszce1 cukinia2 marchwie1 czerwona cebula1,5 szkl bulionu warzywnego2 garście makaronu  rurki skosne Czanieckie Makarony ognista mieszanka przypraw Kamis młyneksól morska z piepzem Kamis młynek2 łyzki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią KamisWykonanie:Mieso kroimy  w kostkę , podsmazamy, dodajemy(...)TEST MAKARONU :Do przyrządzenia tego dania użyłam makaronu rurki skośne Czanieckie Makarony. Super makaron, idealna miękkośc, nie rozwala się, zachowuje sprężystośc. Super do takich potraw. szczerze polecam

Z Majeczką w kuchni
Tort z m&m's-ami 390

śmietanki  30%  2 "fixy" do bitej śmietany  cukier puder do smaku (około 4 łyżek) * na dekorację: duże opakowanie m&m's-ów  dwa opakowania rurek z kremem  wstążka Przygotowanie: Żółtka oddzieliłam od białek.  Białka ubiłam ze szczyptą soli. Kiedy widziałam, że piana zaczyna robić się sztywna, dorzucałam po łyżce cukru, ciągle ubijając(...)wierzch tortu). Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno z cukrem pudrem. Powstałym kremem przełożyłam blaty ciasta, każdy z nich nasączając herbatą. Wierzch i boki tortu również posmarowałam kremem. Boki obłożyłam rurkami, zaś na wierzch wysypałam m&m's-y. Tort obwiązałam tasiemką. Odstawiłam na całą noc do lodówki

Kulinarny Pamiętnik
Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem 153

chyba moja druga dopiero przygoda z makaronem cannelloni. I choć faszerowanie wąskich rurek sprawiało mi na początku pewną trudność, to jednak myślę, że w najbliższym czasie jakieś danie z użyciem cannelloni powtórzę. Makaron nafaszerowałam mięsem z indyka w pomidorach, z dodatkiem tartej cukinii. Dodałam również kilka pomidorów z oliwy i zielone oliwki, bo prosiły się o niezwłoczne ich zużycie(...)Gotować kilka minut, doprawić solą i pieprzem i ewentualnie cukrem. Do farszu można również dodać kilka posiekanych pomidorów w oliwie oraz zielonych oliwek. Farsz nieco przestudzić. Następnie nafaszerować suche rurki makaronu. Ułożyć w  w naczyniu żaroodpornym, jedną obok drugiej. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, mieszając powoli wlewać mleko, mieszając trzepaczką. Kiedy mąka się rozpuści, wlać śmietankę

Czerwień i błękit
Domowe wafle. 4208

minut.  Długo czasu zajęło, aby ułożyć idealny przepis na wafle! Ale się udało.  Ja domowych wafli używam w trzech rodzajach. Pierwszy sposób, to że zwijam je w rurki i napełniam kremem, drugi, że robię z ich płaty dla waflowych przekładańców, trzeci, po prostu robię z ich wafelki dla lodów. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki(...)mieszamy, aby powstało nam ciasto gęstości śmietany (w razie potrzeby dodajemy mąkę lub mleko).   Rozgrzewamy waflownicę, wlewamy 3/4 chochli ciasta i smażymy przez ok. 5 min. Następnie formujemy rurki, płaty lub rożki. Odkładamy do przestygnięcia. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Jeśli Twój facet szuka obrączek, nie oznacza to ślubu – rzecz o utuleniu żalu 146

dość, że musimy być szybsze niż reszta samic, to jeszcze musimy wybrać taką pulę genów, która zagwarantuje nam to, że zamieszkamy z FACETEM, a nie meduzowatą podróbką w sztruksowych rurkach. Bycie kobietą to cholernie ciężka praca. Jednak ten czas spokoju, wypracowanych kompromisów i ustalania granic bezwzględnych niesie ze sobą pułapki. Zanim drodzy czytelnicy wpadniecie w przeświadczenie, że jestem niedowartościowanym(...)Kinga została świętą, bo Bolesław był wstydliwy, ileż można czekać. Zainteresowanych odsyłam do historii. Wracając do mojej ulubionej „puli genów”, mojego krytyka kulinarnego i mojej męskiej opoki gardzącej rurkami. Gra. Co gorsza gra w Diablo. Znaczy morduje demony, smoki, rusałki i co tam jeszcze zwyrolska wyobraźnia twórcom gier podpowiedziała. Morduje, handluje magicznymi przedmiotami, mieczami, ziołami i zaklęciami. Taki krwa

ladykitchen
Wino z dzikiej róży 162

Wrzucić dodać drożdże winne, pożywkę dla drożdży i kwasek cytrynowy. Założyć rurkę fermentacyjną potrząsać butlą co jakiś czas. Trzymać w ciepłym. Po 5 dniach sprawdzić na smak , czy nie jest gorzkie. Jeśli jest dodać resztę cukru. Po miesiącu  odciągnąć wino za pomocą  przewodu rurki. Sprawdzić smak , Można dosłodzić. Dobrze jest przelać wino do mniejszego naczynia( butli(...)było w środku jak  najmniej powietrza. Zakorkować i założyć rurkę fermentacyjną. Jeszcze przez  ok 7-10 dni utrzymać balon w ciepłym miejscu.  Następnie wynieść w miejsce o temperaturze 10-15 stopni C. W tym czasie będzie cicha fermentacja i klarowanie wina. Po miesiącu znowu wino odciągamy do naczynia, zwracając uwagę, by nie ściągnąć osadu. Osad wylać, wino

W kuchennym oknie Ewy
Cannelloni meksykańskie 131

Kochani biorę udział w konkursie Dawtona jeżeli podoba się wam mój przepis na Cannelloni meksykańskie to bardzo prosiłabym o wasze głosy http://www.facebook.com/pages/null/434601873268738?sk=app_197506877041602&app_data=18707 Składniki: 16 rurek makaronu Cannelloni 400 gram miesa mielonego  2 plastry sera feta 10 oliwek 2 łyżki groszku i kukurydzy przyprawa do kuchni meksykańskiej 500ml. przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 pieczarki 1 łyzka(...)mniejsze kawałki, dodajemy do mięsa mielonego, wsypujemy przyprawę do kuchni meksykańskiej, dodajemy groszek, kukurydzę i rozdrobniony czosnek. MieszamyPrzecier pomidorowy mieszamy z keczupem dodajemy, możemy dodatkowo dodać groszek i kukurydzę.Rurki nadziewamy farszem. I pieczemy około 30- 40 min. w tem. 160st

NaKońcuJęzyka
Cannelloni w dwóch smakach 187

polecenia. Do przygotowania dania użyłem: 200 gram mielonego mięsa wołowego, 250 gram mozzarelli, 2 puszek pomidorów, 2 cebul dymek, 6 ząbków czosnku, 100 gram świeżych liści szpinaku, 10 sztuk rurek makaronowych cannelloni, świeżej bazylii, 20 sztuk kaparów marynowanych, oliwy, 20 gram masła, gałki muszkatołowej, octu balsamicznego, białego pieprzu, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli, suszonego tymianku. Przygotowanie dania zacząłem(...)przez 5 minut na małym ogniu. Zagotowałem w garnku osoloną wodę i do wrzątku wrzuciłem makaron cannelloni na około 1,5 minuty. Po tym czasie wyłowiłem go z wody. Rurki makaronu nadziewałem farszem mięsnym i szpinakiem z mozzarellą (po 5 sztuk każdego rodzaju), a następnie ułożyłem na przemian w posmarowanym oliwą szklanym naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wylałem sos pomidorowy

Wyprawy kulinarne
Wafelki do lodów 202

Niedawno zamieściłam przepis na rurki z bitą śmietaną. Dzisiaj zdecydowałam się na wafelki do lodów w kształcie miseczek. Były tak samo pyszne jak rurki. Oczywiście wykorzystałam już wypróbowany przeze mnie przepis (http://www.saloniksmakow.blogspot.com/2014/08/rurki-z-bita-smietana.html#more). Wafelki w kształcie miseczek.  Gorący wafelek nakładamy na szklankę, lekko dociskamy dłońmi i już gotowe. Po kilku sekundach wafelek jest kruchy

Salonik smaków
Lody chałwowe bez jajek i bez maszynki 166

Składniki na 2-3 porcje. Składniki:200 ml śmietanki kremówki 30%4 łyżki mleka85 g chałwy kakaowej1 łyżeczka tartych orzechów laskowychDodatkowo:1 łyżeczka tartych orzechów laskowych do posypania2 rurki z krememPrzepis:Mocno schłodzoną śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy mleko i miksujemy na najwyższych obrotach miksera, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie w osobnej miseczce rozdrabniamy chałwę na "piach(...)zamrażalniku. Po godzinie mieszamy lody i z powrotem wkładamy do zamrażalnika. Lody mrozimy ok. 6 godzin. Przed podaniem lekko rozmrażamy i wierzch posypujemy startymi orzechami laskowymi. Podajemy z rurkami z kremem

Emcia Pichci
Cannelloni z groszkiem i kukurydzą 156

ziołowym i ziołami prowansalskimi. Całość farszu pogotować ok.10 minut na małym płomieniu. Rurki cannelloni wypełnić farszem ( makaronu nie gotować ) i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Po napełnieniu wszystkich rurek pozostały farsz wylać na canneloni oraz posypać startym żółtym serem. Zapiekać  pod przykryciem 30 minut w temperaturze 200oC Uwaga – sprawdzona rada

Świat Smaku
Tort w kształcie motyla 194

łyżki cukru pudru1/4 szklanki gorącej wody2 łyżeczki żelatynySkładniki na poncz:Sok z 1/2 cytryny2 łyżki cukru pudruDodatkowo:400 g dżemu truskawkowego50 g wiórek kokosowych marki Kresto100 g drażetek czekoladowych2 rurki z kremem czekoladowym1 bananPrzepis na biszkopt:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier puder ciągle miksując. Do masy dodajemy po jednym(...)motyla. Całość tortu pokrywamy pozostałym kremem. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wierzch dekorujemy według uznania - ja użyłam do tego drażetek czekoladowych. Na środek tortu kładziemy banana i wbijamy dwie rurki z kremem. Tort przed podaniem pozostawiamy w lodówce na ok. 2 godziny

Emcia Pichci