domowym wafelkiem tuille. Tuille to upieczony cieniutki i chrupiący wafel, pochodzący z Francji. Jego smak wszyscy znają, bo któż nie próbował lodów w waflu lub nie chrupał wafelkowych rurek zdobiących lodowe desery :) Wafelek tuille jest banalny w przygotowaniu, a składniki łatwe do zapamiętania. Należy bowiem zważyć jedno białko jaja, a następnie z taką wagą dodawać do niego pozostałe składniki
Moja Delicjawarzyw takich jak cukinia, czerwona papryka i pomidorki koktajlowe. Całość dopełnia idealnie dobrana mieszanka przypraw i ziół. Jest pysznie ;-) SKŁADNIKI 3 łyżki oliwy 150 g makaronu Lubella mini rurki z warzywami 1 cukinia 1 czerwona papryka 250 g pomidorków koktajlowych 6 jajek 200 g śmietany 30% 1 kulka mozzarelli sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Cukinię
Passions hobbies lifeUżyłam również szpinaku i pieczarek. Idealne sprawdzi się również cukinia. Uwierzcie, jest prosty i szybki w przygotowaniu. Życzę smacznego! porcja dla 2 osób Składniki: około 180 g makaronu penne ( rurki – polecam kukurydziany) 1,5 szklanki mleka łyżka mąki orkiszowej/pszennej/jaglanej (dowolna) 3/4 szklanki startego sera koziego pieprz, sól, szczypta cukru 3 garście szpinaku 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku
JaglusiaKrem patissiere Thermomix Mocno waniliowy, gęsty i idealnie gładki. To krem patissiere. Krem można wykorzystać jako nadzienie do rurek, babeczek czy tart. Można go również jeść prosto ze słoika. Składniki: 300 g mleka 3,2% 60g cukru 30g masła 20 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka nasiona z 1 wanilii szczypta soli Przepisy Thermomix. Krem patissiere
Themo przepisyDziś sałatka jako danie obiadowe na ciepło. Zakupiłam piękną kolorową fasolę i aż prosiła się o tak cudne wykorzystanie. Miałam 10 rurek makaronu cannelloni które zostały mi po nadziewaniu i też prosiły się o wykorzystanie. Tak oto kilka zbędnych produktów w rezultacie stworzyło przepyszne danie. Polecam gorąco. Ciepła sałatka z kolorową fasolą, kurczakiem i makaronem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienasz przestudzony biszkopt. Wykładam na nim deser. Drugą połowę czekolady rozsmarowuję na zimnym szklanym blacie i wstawiam do zamrażalnika na 10 minut. Ostrym nożem podważam czekoladę na desce tworząc rurki. Krem: Żelatynę namaczam w łyżce wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję łyżkę jej do żelatyny przestudzonej i wlewam całość do śmietany miksując cały czas, dodaję
wesoła kuchniaosób kosztować Was będzie jakieś 15 zł. Można? Można! Składniki: 40 g kostki masła 1,5 kopiatej łyżki mąki 350 ml mleka sól, biały pieprz 400 g makaronu rurki 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku sól, świeży pieprz 100 g żółtego sera pietruszka Sos beszamelowy Masło roztopić
Magda KucharzySkładniki dwie garści makaronu pełnoziarnistego - rurki kilka pieczarek puszka tuńczyka w oleju pęczek natki pietruszki sól, pieprz, tymianek, estragon łyżeczka octu jabłkowego sos sojowy creme do dekoracji Przygotowanie Makaron ugotować w osolonej wodzie ok 10 min. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na łyżce oleju, dodać tuńczyka. Ugotowany makaron dodać do tuńczyka z grzybami, przyprawić do smaku solą, pieprzem
Gaździnka warzyłyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru* 1/2 szkl. gorącej wody 200 g jogurtu naturalnego 0% 3 łyżeczki jagód z syropu (lub świeżych) 3 łyżeczki soku jagodowego bita śmietana opcjonalnie rurki waflowe Sposób przygotowania: Kawę zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą, słodzimy do smaku (*osłodziłam 2 łyżeczki z uwagi na to, że jogurt jest kwaśny), studzimy. Do połowy jogurtu dodajemy
Kolorowy Przepisowniksolą oraz pieprzem. Sałatkę (każdą jedną) możemy podać w salaterce, porcjując np. do malutkich słoiczków tak, by każdy miał swój obok siebie oraz napełnić nią upieczone z ciasta francuskiego rurki i postawić na stole jako przekąskę
Kuchnia w czekoladzieprzestudzoną żelatynę. Mieszamy dokładnie, wylewamy na zastygnięty spód ciasteczkowy. Wyrównujemy powierzchnię. Galaretka: W ¾ szkl. wrzątku rozpuszczamy galaretkę, zostawiamy do stężenia. Ciasto zalewamy tężejącą galaretką. Gdy ciasto całkowicie stężeje, obkładamy rurkami z czekolady
słodki bratekugotowane udka kurczaka 100 g tartego sera emmentaler 120 ml creme fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany 120 ml słodkiej śmietany 120 ml mleka garść natki pietruszki około 10 rurek makaronu cannelloni (nieugotowanego) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka drobno kroimy i podsmażamy na patelni, dodajemy sos barbecue i podsmażamy około 5 minut tak aby włókna mięsa się oddzieliły. Następnie dodajemy
Delusional Trinerazem wybrałam salami i dodałam również pieczarki, paprykę i kukurydzę, a to wszystko skąpane w sosie śmietanowym z ziołami i zapieczone z żółtym serem. Składniki: 300 g makaronu penne (rurki) ok. 150 g pikantnego salami pół puszki kukurydzy 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku pikantna przyprawa do kurczaka (najlepiej z ostrą papryką) sól
Czerwień i błękitpotrzeby wykorzystania zalegających produktów w lodówce. W pierwszej kolejności martwiłam się o białka, które już kilka dni stały w lodówce, a w drugiej o krem cytrynowy, który szykowałam do rurek z kremem i oczywiście przygotowałam o wiele za dużo. Połączenie wyszło naprawdę pyszne, chociaż mam jedno ale… Nie wiem czy białka były już troszkę „stare
RelaxtimeCoca Coli Babkba bananowo- kawowa Muffinki z musli Muffinki czekoladowe Muffinki jogurtowo- miodowe Muffinki dwukolorowe Muffinki czekoladowe z wiśniami Muffinki czekoladowo- kawowe Ciastka / trufle / inne Kruche ciastka przez maszynkę Rurki z kremem Ciastka z dżemem Bezy z czekoladą i cynamonem Marcepanowe trufle bez marcepanu Trufle z masy kajmakowej Bombki mleka w proszku Surówki / Sałatki: Surówka z kapusty pekińskiej Sałatka
W Moim Magicznym Domu