udręki najlepiej spożywać na ciepło. Cannelloni mięsne z brokułem i groszkiem [nieśmiałym takim] jak zwykle zrobiło furorę w porze obiadu :) Składniki na 4 pokaźne porcje: MAKARON: 16 rurek makaronu cannelloni 1 łyżka oleju - do gotowania makaronu masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania FARSZ: 250g mielonego mięsa wieprzowego - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza(...)rozsmarowywać, ale nie rozpływać. W razie gdyby był za gęsty, można rozcieńczyć go mlekiem. ZAPIEKANIE: Naczynie kamionkowe do zapiekania - u mnie 4 małe sztuki, każde na 3-4 rurki - wysmarować masłem. Makaron napychać farszem - używam mini - łyżeczki . Cannelloni układać w naczyniu, przekładając je różyczkami brokuła aby się nie sklejało podczas pieczenia. Zalać sosem, tak aby cały makaron był
Grunt to przepis!ciepła pogoda sprzyja zmianie nawyków żywieniowych. Coraz częściej sięgamy po lekkie dania na bazie warzyw. Chcę Wam przedstawić nowy produkt marki Lubella , a mianowicie mini makaron z warzywami . Mini rurki przygotowane zostały z dodatkiem pięciu warzyw - szpinaku, brokuła, groszku, marchewki oraz dyni. Dzięki warzywnemu dodatkowi, makaron świetnie smakuje, a dodatkowo pięknie prezentuje się w daniach na ciepło i zimno(...)piknik lub wycieczkę. Spring rolls przygotujecie szybko, a do ich środka dodać możecie dowolne warzywa i inne dodatki. Ja wybrałam marchew, cukinię, rzodkiewkę i sałatę oraz mini rurki z warzywami. Całość doprawiłam lekko pikantnie. PRZEPIS NA SPRING ROLLS Z MAKARONEM I WARZYWAMI Składniki na spring rolls: 100 g makaronu mini rurki z warzywami Lubella 1 nieduża marchewka
kolorowotorcikowobitą śmietaną. Ja to przerabiałam. Co zrobić, gdy galaretka zbyt szybko zacznie tężeć? Rady znajdziesz na końcu wpisu. Smacznego! Składniki na tortownicę 26 cm: 1 i 1/2 op. rurek waflowych z kremem kakaowym (lub pół na pół z pustymi) ok 2/3 op. biszkoptów podłużnych 2 galaretki truskawkowe 3 łyżeczki żelatyny + 150 ml gorącej wody 2 galaretki agrestowe(...)gorącej wody 1 galaretka agrestowa + 200 ml wody 430 - 450 ml śmietanki 30% truskawki na mus - ok 450 g (po oczyszczeniu) truskawki do dekoracji Przygotowanie: Dno tortownicy wyłóż ciasno rurkami waflowymi. Połam niektóre, aby dopasować po bokach. Brzeg tortownicy możesz wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki umyj i usuń szypułki. Odłóż najładniejsze do dekoracji. Przygotuj 450 g i zmiksuj
Anioszek w kuchniPoza tym przygotowanie zapiekanki sprawia, że po włożeniu do piekarnika już nie trzeba stać w kuchni i można zająć się czymś innym. Składniki (na 4-5 porcji): 10 rurek cannelloni mięsa mielonego z indyka 3 łyżki ugotowanego ryżu brązowego mała cebula chili pół łyżeczki ostropestu 4 gałązki rozmarynu 6 gałązek natki pietruszki ok. 8 gałązek suszonego majeranku słoik przecieru(...)listki starte z 3 gałązek suszonego majeranku. Całość dobrze wyrobić ręką. Doprawić solą i mielonym pieprzem. Rurki makaronowe napełniać masą mięsno-ryżową i układać w naczyniu żaroodpornym. Na rurki wylać słoik przecieru pomidorowego (u mnie domowej roboty z dodatkiem czosnku ). Na wierzchu ułożyć dwie gałązki rozmarynu, a całość oprószyć pieprzem mielonym i majerankiem oraz grubo posiekaną natką pietruszki
Weekendy w domu i ogrodziepięknym kwieciem..Tylko pogoda coś nie ta. Za mało słonko i troszkę za zimno. Miejmy nadzieje że kolejne dni przyniosą zmianę, upragnione ciepło. A oczekiwanie niech nam umilą te rurki smażone w głębokim oleju. Składniki: 2 szklanki mąki - u mnie luksusowa pszenna MŁYNOMAG 4 łyżki cukru skórka z 1 cytryny 4 łyżki zimnego masła 2 jajka 12 łyżek(...)śmietany 30% laska wanilii cukier puder do smaku dodatkowo: posiekane orzechy Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Bardzo cienko rozwałkowujemy, kroimy na paseczki, nakładamy na foremki do rurek, smażymy na głębokim oleju jak pączki. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy ziarenka wanilii, ricottę, miksujemy, dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Nadziewamy rurki, końcówki obtaczamy w posiekanych orzechach
Z Majeczką w kuchnibardziej .W domu zapach niesamowity a dla kubków smakowych istny raj. Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego 3 łyżki oleju cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów ok. 20 rurek cannelloni 250 g sera ricotta 375 ml mleka 6 łyżek startego sera typu parmezan suszone oregano szczypta mielonej słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz Sposób przygotowania: Na dużej patelni(...)puszki krojonych pomidorów. Dusimy kolejne 5 minut. Makaronowe rurki wcześniej obgotować lekko ok. 3 minut we wrzątku w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne natłuścić lekko masłem i makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu i przykryć resztą pomidorów. Ricottę wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać makaron i posypać tartym parmezanem. Piec
Różne smaki w kuchniTorcik Wielkanocny Pyszny torcik z bitą śmietaną i gorzką czekoladą, przełożony dżemem. Bardzo smakowicie wygląda na Wielkanocnym stole . Rurki czekoladowe i posypkę waflową otrzymałam od Cukieteria.pl Składniki : 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej(...)łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól -szczypta Krem 1 - szkl śmietany kremówki 36% 80 g gorzkiej czekolady masło -2 łyżki dżem wiśniowy Dodatkowo : rurki czekoladowo - cytrynowe posypka waflowa - niebieska jajka cukiernicze baranek wielkanocny Przygotowanie : Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, żółtka dalej ubijać
Kuchnia Danusiporcje) około 190 g mascarpone 1 łyżeczka dobrej kawy – u mnie LAVAZZA CARMENCITA * 100 ml wody 2 łyżki cukru pudru około 10 sztuk słomki ptysiowej 3 rurki z białej czekolady 2 szczypty ciemnego kakao * średnio palona mieszanka Arabik i Robusty o intensywnym i głębokim aromacie Przygotowanie: Łyżeczkę kawy rozpuszczamy dokładnie w 100 ml wody, studzimy. Do miski(...)smaku, znów chwilkę miksujemy, próbujemy. Na dno każdego wykładamy słomkę ptysiową, którą wcześniej łamiemy/lekko rozkruszamy w dłoniach. Następnie wykładamy naszą masę. Wierach każdego deseru posypujemy pokruszonymi w dłoniach rurkami z białej czekolady (zostawiają po pół rurki do dekoracji) i szczyptą ciemnego kakao. Deser wkładamy na kilka minut do lodówki w celu schłodzenia. Smacznego
Słodkie okruszkifaszerować na wiele sposobów: farszem mięsnym lub warzywnym z dodatkiem ulubionych sosów i oczywiście serów. Moje dzisiejsze cannelloni jest z farszem drobiowym z warzywami w sosie grzybowym. SKŁADNIKI: 14 rurek cannelloni 0,5 kg fileta z kurczaka 20 dag.sera żółtego 10 dag. świeżych leśnych grzybów lub kilka suszonych 1/2 papryki czerwonej 1 szalotka kilka pomidorków koktajlowych około(...)obgotować, pokroić w drobną kostkę, usmażyć z szalotką, dodać śmietanę, gotować do zredukowania sosu, na dno naczynia wlać trochę sosu, do reszty włożyć odłożone 2 łyżki farszu, ułożyć rurki,jedną obok drugiej, polać sosem, włożyć na wierzch ćwiartki pomidorów koktajlowych i posypać serem, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około
Kuchnia Beatypomidorowy: puszka pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 250 ml bulionu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia, cukier, słodka papryka w proszku 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 14 rurek makaronu cannelloni , ½ cukinii, 1 kulka mozzarelli WYKONANIE Nadzienie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy(...)przez praskę,oraz koncentrat pomidorowy, dodajemy pomidory z puszki, dusimy 5 minut, następnie dodajemy bulion, gotujemy kolejne 5 minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, bazylią oraz papryką. Surowe rurki napełniamy nadzieniem. Układamy w formie wysmarowanej oliwą, polewamy sosem, aby wszystkie rurki były dokładnie zasłonięte. Na wierzchu układamy cukinię pokrojoną w półplastry. Przykrywamy folią aluminiową błyszczącą stroną
słodki bratekfolię i schładzamy W lodówce minimum 1 godzinę. Ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy jak najcieniej ,wycinamy paski ,wąskie o długości około 20 cm .Przygotowane kawałki nawijamy na rurki zaczynając od najwęższego miejsca ,nakładając lekko ciasto na siebie w górę . Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut ,aż się delikatnie przyrumienią. Krem: 4 żółtka 200 g cukru(...)jasną pianę .Dodać mąki i ubić ,nadal ubijając wlać cienkim strumieniem gorące mleko i stawiając na małym ogniu mieszać do połączenia się składników.Odstawić ,aż wystygnie. Następnie napełnić masą rurki ,oprószyć je cukrem pudrem i życzę smacznego
Ladylaura.Pyszny owocowy torcik z dodatkiem czekoladowych rurek i krokantu orzechowego. Nie wszyscy domownicy lubią torty z kremami maślanymi, więc zrobiłam z masą owocową. Torcik winogronowy Składniki: Biszkopt jajka(...)szkl cukier - 3/4 szkl mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l żelatyna - 10 płaskich łyżeczek woda do żelatyny - 6 łyżek Dodatkowo ; krokant z orzecha laskowego - CUKIETERIA czekoladowe rurki pokruszone - CUKIETERIA mięta do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, dobrze ubić. Następnie dodawać po jednym żółtku, ocet
Kuchnia Danusipojedyncze piersi z kurczaka - 300 g pieczarek - 1 cebula - 50 ml śmietanki 30% - 1 łyżeczka posiekanego kopru (u mnie mrożonego) - sól himalajska, pieprz czarny, suszona: bazylia, oregano, majeranek - makaron rurki (u mnie Penne Pełne Ziarno Lubella) dodatki: - woda do podlania - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem suszonych ziół(...)smaku. W między czasie gotuję makaron, max. przez 8 minut od zagotowania się w lekko osolonej wodzie. Odcedzam (nie przelewam wodą) i dodaję go do sosu. Mieszam, aby rurki się nim obkleiły. Podaję na ciepło. Można też całość posypać startym żółtym serem
Kuchnia co dniaminut. Odstawić do ostudzenia. Przygotować sos beszamelowy z tego przepisu. Lekko ostudzić. Rozgrzać piekarnik do 170 C. Do naczynia żaroodpornego wylać połowę sosu. Za pomocą łyżeczki napełnić rurki mięsem. Układać jedna koło drugiej od razu w naczyniu. Gdy będą wszystkie zalać je drugą częścią sosu. Wstawić do piekarnika, zapiekać w 170 z termoobiegiem przez 40-50 minut(...)Można pod koniec posypać z wierzchu tartym serem np. mozzarellą. Uwaga: krojone na ciepło nie zawsze zachowuje konsystencję rurek, na zimno wygląda ładniej na talerzu :) marcelina
Czerwony Gupikcannelloni 300 gram szpinaku mrożonego 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 40 gram sera feta 2 łyżki śmietany 1 pomidor bułka tarta jajko W rondlu zagotować wodę i gotować rurki dosłownie 3-4 minuty. Ostrożnie je wyciągną i ułożyć oddzielnie na płaskim talerzu do przestudzenia. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy będą lekko(...)dusić do całkowitego rozmrożenia. Dodać śmietanę i ser pokrojony w kostkę. Mieszać, aż ser się całkowicie rozpuści. Pomidora pokroić w drobną kostkę i dodać do szpinaku. Przyprawić pieprzem. Rurki ostrożnie nadziewać łyżeczką, a następnie panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na maśle lub margarynie na złoty kolor. Można podawać z dipem czosnkowym lub pomidorowym. marcelina
Czerwony Gupik