rurki przepis - 1638 przepisów (strona:12/110)

anielskie ciasto szyfonowe 378

koniec partiami wsypując cukier. Gładką, lśniącą pianę delikatnie wymieszać z zawartością miski. Przełożyć do blaszki (płaskie dno wyłożone papierem do pieczenia, boki niczym nie nasmarowane, na środku metalowa rurka). Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki. Po ok 15 minutach blaszkę delikatnie przełożyć na metalową kratkę (od dołu(...)musi być "przewiew"). Odstawić do całkowitego wystudzenia! Gdy ciasto wystygnie delikatnie nożem odciąć brzeg od blaszki, zdjąć obręcz, całość odwrócić do góry dnem, delikatnie odkleić papier, wyjąć rurkę. Wierzch oprószyć cukrem pudrem

6niebo
ekspresowe rurki z kremem dla zapracowanych 151

jajko dodatkowo: cukier puder do oprószenia wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy, delikatnie rozwałkowujemy i wycinamy 12 długich paseczków (ok. 2 cm szerokie). Każdy maseczek nawijamy na natłuszczone foremki do rurek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 180 st. C, do zrumienienia. Po upieczeniu ściągamy z foremek i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki(...)krem: 200 g śmietany kremówki 120 g masy kajmakowej wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo kajmak i miksujemy na gładki krem. Gotowym kremem przy pomocy rękaw cukierniczego nadziewamy rurki. Gotowe oprószamy cukrem pudrem. przykładowy sposób nawijania ciasta

Domowy Smak Jedzenia
Canelloni z ricottą i szpinakiem 135

sera żółtego Farsz • 1/2 opakowania szpinaku mrożonego • 200 g sera Ricotta • 8 sztuk suszonych pomidorów • 2 szalotki • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • sól, biały pieprz Wykonanie: • Rurki wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty. • Czosnek i szalotkę drobno posiekać, przesmażyć na maśle, dodać odciśnięty i pokrojony szpinak oraz pomidory(...)suszone pokrojone w kostkę. • Wymieszać z ricottą, doprawić solą i pieprzem. • Masę przełożyć do rękawa foliowego i nadziać każdą rurkę. • Canelloni ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać śmietanką i przykryć folią aluminiową. • Piec w temp. 180 st.C przez 30 minut, po czym zdjąć folię. • Posypać startym na grubej tarce

To co kocham
Zające, szaraki - nie tylko na święta :) 161

łące pasły się zające"   Przy tej formie jest trochę więcej pracy, ale też i efekt niezły :) Na jednego zajączka potrzebuję dwie długości rurki, czyli dwie długie połączone rurki. Oczywiście wkładamy w środek drucik, formujemy zajączka przy pomocy kombinerek, nawet przy miękkim druciku ciężko jest dobrze kształt uformować. (Na zdjęciu wyżej jest jeden mały zajączek, który jest zrobiony(...)półtorej długości rurki - jedna długa i jedna krótka).   A! Jedna ważna sprawa - podczas oplatania wyszło mi, że trzeba formować za duże uszy i dość wydatny pyszczek. Bo w innym przypadku, po opleceniu formy, będą one za małe. Więc robimy duże uszy! Oplatamy tak, jak zwykle. Pierwsza rurka przyklejana, dokładamy kolejne w miarę potrzeb. Można oplatać fragmentami - najpierw łebek

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Rurki z adwokatem 204

cukru pudru Olej lub masło do smarowania foremek Mąkę mieszamy jogurtem i masłem, zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Schłodzone cienko rozwałkowujemy, kroimy w paski. Foremki do rurek smarujemy olejem/masłem, nawijamy na nie ciasto, tak by pierścienie ciasta zachodziły na siebie i układamy na blaszce – w pozycji leżącej. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez(...)miksujemy na sztywną pianę, do ubitej dodajemy partiami mascarpone, następnie adwokat i cukier puder. Masa powinna wyjść gęsta, nie wymaga dodatku żelatyny. Odstawiamy przygotowany krem do lodówki.  Upieczone rurki na ciepło ściągamy z foremek, odstawiamy do wystudzenia. Gdy będą całkowicie wystudzone nadziewamy je schłodzonym kremem adwokatowym. Przechowujemy w lodówce.  Normal 0 21 false false false

Gotowanie i blogowanie
Wegańskie kruche rurki z kremem budyniowym. 135

będę się rozpisywać, to są po prostu rurki z tego przepisu, przed pieczeniem obtoczone w brązowym cukrze, nadziewane kremem budyniowym. Składniki: 10 upieczonych kruchych rurek budyń: z pół litra mleka sojowego, 50 g mąki ziemniaczanej i 80 g cukru 2 łyżki rafinowanego masła kokosowego. Przygotowanie: Ugotować budyń, po zdjęciu z ognia dodać masło i dokładnie wymieszać. Napełnić rurki z kremem. A przy okazji pokarzę Wam sposób na brak szprycy do kremu. Zdjęcia mówią same za siebie

greenscarf
DOMOWEJ ROBOTY FOREMKI DO RUREK Z KREMEM 110

cienka tekturka lub kartka z bloku technicznego, tacki papierowe talerz od średnicy 20 cm lub cyrkiel nożyczki  folia aluminiowa metalowe spinacze biurowe   Rada: Jeśli robimy foremki do rurek z papieru do pieczenia(...)lepiej jest złożyć koło w trójkąt i dopiero wtedy zawinąć dokładnie w folię aluminiową. W tedy forma będzie grubsza i sztywniejsza.    Można również formy wykonać z rurek np. z foli spożywczej. Jest twarda i rurki będą trochę grubsze. rurkę tniemy na kawałki 10 cm i zwijamy w folię aluminiową.  pamiętajmy jeśli robimy domowe foremki

Ciastka - domowe słodkości
Wino z głogu 174

wody. Do dużego balonu (min. 15 l) z dużym otworem wsypać głóg. Do balonu wlać syrop, pożywkę i drożdże. Zamknąć balon wieczkiem z dziurką na rurkę fermentacyjną. Do rurki wlać trochę wody i włożyć w otwór w wieku. Odstawić balon. Już po kilku godzinach drożdże zaczną pracować, a woda w rurce plumkać. Pierwsza fermentacja bywa bardzo aktywna, więc warto(...)wylewała się na podłogę. Gdy pierwsza fermentacja ustanie (po 7-10 dniach), przygotować syrop z reszty wody i cukru. Wlać schłodzony syrop do balonu. Zamknąć go ponownie wiekiem z rurką. Co jakiś czas wymieniać i uzupełniać wodę w rurce fermentacyjnej. Zlać nastaw znad owoców do nowego balonu po ok. dwóch miesiącach. Zamknąć balon korkiem z rurką fermentacyjną. Odstawić balon

Weekendy w domu i ogrodzie
Rurki drożdżowe z dżemem 147

jest drugi wariant wykorzystania upieczonych rurek drożdżowych ..tym razem na słodko...u mnie z dżemem..ale można także z jakąś masą itd. 500 g mąki  250 ml wody  2 łyżeczki soli  2 łyżeczki cukru  2 łyżki oleju  6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)  żółtko do posmarowania dowolny dżem Wszystkie składniki(...)zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do chleba].Potem ciasto rozwałkować na prostokąt , pociąć na paski o szerokości  0,5 cm.Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Piec przez około 15 minut w 220 stopniach

Moje domowe kucharzenie
Rurki 188

kroić radełkiem paski o szerokości około 2 cm, nawijać te paski ciasta na foremki do rurek. Następnie nawinięte ciasto na rurkę z jednej strony namoczyć w białku i cukrze krysztale. Układać na blaszce ocukrzoną stroną do góry. Rurki piec w temperaturze 200 0 C przez około 15 minut. Jak są zrumienione, to powinny być już dobre. Składniki(...)rumu lub spirytusu; Masło utrzeć na puch, dodawać partiami budyń, cały czas przy tym ucierając. Na końcu masę budyniową połączyć z alkoholem. Gotowym kremem nadziewać przy pomocy szprycy, wystudzone rurki

In my kitchen
Cannelloni z kaszą gryczaną, serem korycińskim i grzybami 173

Kochani , w ten deszczowy dzień, podaję Wam bardzo smaczny i dietetyczny przepis na cannelloni. Jest to wersja wegetariańska, gdyż w rurkach nie ma mięsa, jak w klasycznym przepisie na włoskie cannelloni. Ale do rzeczy. Do zrobienia wyjątkowego farszu o nieziemskim smaku leśnych grzybów, użyłam sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej . Ten ser posiada Świadectwo Jakości wydane przez Wojewódzki Inspektorat Jakości(...)Przygotuj brytfannę do zapiekania u mnie brytfanna Toscana , o której pisałam  TUTAJ Wysmaruj ją masłem. Każdą rurkę nadziewaj farszem.Wywar z grzybów zagotuj, dodaj śmietany i siemię lniane mielone około 2 łyżeczki. Siemię lniane zagęści sos i nie będziemy musieli robić beszamelu. Rurki „pozygzakuj”serem topionym grzybowym i zalej sosem. Zapiekaj w 200 stopni około 20 minut. Brokuła ugotuj

Z Kuchni Do Kuchni
zapiekane cannelloni z mięsem i bakłażanem 193

było dość kłopotliwie, ale dałam radę Dodatkowo zrobiłam beszamel, który w końcu był dla mnie idealny, nie za gęsty, nie był mączną breją, jednym słowem: super! SKŁADNIKI 14-15 rurek cannelloni Farsz 500 g mięsa mielonego wieprzowego (można też użyć wieprzowo – wołowego) 1 szt. średniej cebuli 1 szt. czerwonej papryki 1 szt. średniej marchewki 1 szt. średniego jabłka(...)gałka muszkatołowa bazylia zioła prowansalskie sól PRZYGOTOWANIE W garnku zagotować wodę na makaron. Osolić, można dodać chlust oleju, by makaron się nie sklejał. Wkładać do gotującej wody po kilka rurek, na ok. 3 min. Wyjąć, ostudzić. Farsz: Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju, zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać mięso, doprawić pieprzem i solą. Smażyć ok. 5 min. Paprykę

zabawa smakiem
Cannelloni ze szpinakiem 198

grudkami pomidorów blendujemy lub przecieramy na sitku. 3. Kiedy już mamy powyższe składniki: - 1/4 sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, - rurki makaronu (surowe) nadziewamy szczelnie szpinakiem (musi wypełniać rurki po same krawędzie, tam gdzie go nie będzie makaron nie zmięknie) jedna po drugiej i układamy w naczyniu żaroodpornym. - ułożone rurki polewamy resztą sosu (każda rurka musi

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Rurki z kremem 2210

, które rozpływają się w ustach. Smakują wyśmienicie Ich zrobienie zajmuje nam trochę czasu ale smak wynagradza nam poświęcony im czas Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście takich rurek to gorąco was zachęcam do wypróbowania przepisu Post Rurki z kremem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Tort à la Snickers 370

wierzcie lub nie, tort jest naprawdę królewski! :) (I wcale nie jest trudny i skomplikowany... Tylko lista składników jest dość długa.) Tort czekoladowo-karmelowy z masłem orzechowym, fistaszkami i rurkami waflowymi (tortownica o średnicy 24 cm) Do biszkoptu będziemy potrzebować:  (Biszkopt, który proponuję do tego tortu, gościł na moim blogu już nie raz i nie dwa. Jest pyszny, wilgotny(...)gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Do przełożenia/nasączenia: ok. 500 g masy krówkowej (gotowej lub z ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego) 100 ml mleka 100 ml wódki Do dekoracji: rurki waflowe (mogą być takie z nadzieniem lub bez - ja używam tych pustych w środku) orzeszki ziemne ok. 50 g gorzkiej czekolady dość szeroka wstążka o długości

Ratunku obiad
Czekoladowy sernik z bananami i gruszką 161

Serniczek mocno czekoladowy z dodatkiem bananów i zatopionych w nim gruszek. Obłędny w smaku, aksamitny. Zrobiłam go na spodzie z biszkoptów. Gruszki użyłam nie za duże. Udekorowałam rurkami i daktylami. Dla miłośników czekolady i nie tylko. 1/2 opakowania biszkoptów okrągłych 70 dkg sera twarogowego 3 banany duże 6 gruszek 200 g czekolady gorzkiej 2/3 szklanki cukru trzcinowego 4 jajka(...)śmietany kremówki 1 budyń o smaku czekoladowym 1 cytryna gruszki wywar: 1 litr wody 3 goździki 3 ziarna kardamonu 2 laski cynamonu dekoracja: gorzka czekolada rurki mięta daktyle suszone Ser mielę dwukrotnie. Banany obieram, skrapiam sokiem z cytryny i też mielę. Do miski przekładam ser z bananami, dodaję jajka, cukier trzcinowy, śmietanę kremówkę i mieszam mikserem. Czekoladę roztapiam

wesoła kuchnia
KRUCHE RURKI Z CZEKOLADOWYM KREMEM 212

opakowania cukru wanilinowego WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz i razem siekamy. Następnie dodajemy jajka. Zarabiamy ciasto i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Foremki na rurki delikatnie natłuszczamy masłem. Następnie ciasto cienko wałkujemy i tniemy na paski.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach termoobieg lub 200 ustawienie góra dół ok. 15 minut na złoty kolor(...)wrzące mleko i chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Po odstawieniu dodajemy masło i za pomocą miksera ucieramy. Odkładamy na bok i przykrywamy folią tak, żeby dotykała kremu. Ostudzone rurki nadziewamy masą, może być lekko ciepła. Posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze są na drugi dzień. Smacznego :) MAŁA RADA: Masło i smalec dodajemy zimne, prosto z lodówki

Pani na deser
ZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE 98

świeżego szpinaku 150 g łososia wędzonego 1/2 średniej czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 1 jajko 50 g cheddara 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) 6 rurek cannelloni świeżo mielony pieprz, ulubione zioła INGREDIENTS: approx. 200 g fresh spinach 150 g smoked salmon 1/2 medium red onion 200 Greek yogurt 1 egg 50 g cheddar 1 mozzarella ball (approx(...)zupełności wystarczy. Rurki napełnij farszem. Żaroodporne naczynie lekko nasmaruj masłem. Odrobinę sosu włóż na dno naczynia i układaj na nim dość ciasno koło siebie wypełnione farszem rurki. Całość przykryj pozostałym sosem, na wierzchu ułóż kawałki mozzarelli. Wstaw zapiekankę do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz około 25 minut. Chop the onion into small pieces, wash

Martyna Cooks
Rigatoni, makaron zapiekany... 481

czasu gotowania tzn. gdy jest podane, że gotujemy 5 min. od wypłynięcia... gotujemy maksymalnie 3 min. Po ugotowaniu hartujemy w zimnej wodzie i napełniamy przyprawionym mięsem, brokułem... Wszystkie napełnione rurki ustawiamy w formie  posmarowanej tłuszczem. Przed ułożeniem makaronu na spód i boki możemy ułożyć ser w plastrach. W 400ml wody rozrabiamy przyprawiając  200g koncentratu, który wlewamy pomiędzy(...)rurki. Posypujemy serem i zieleniną. Zapiekamy w 200 st. C 25- 30 min.  15 min. pod przykryciem i potem bez przykrycia ..do czasu uzyskania efektu zapieczenia Potem wyłączamy piekarnik i czekamy 10 min., następnie kroimy jak ciasto i serwujemy. Smacznego

chleba naszego
MAKARON SEROWY ZE SZPINAKIEM 187

Dziś w roli głównej Makaron Mini RURKI  Lubella ze szpinakiem i serem cheddar smakuje idealnie :) Polecam i smacznego :) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 250 g makaronu drobnego typ rurki 200 ml wody 150 ml smietany 18% 3 garście świeżego szpinaku 10 dag sera żółtego tartego np. Cheddar Sól i pieprz do smaku 1 /2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej(...)PRZYGOTOWANIE:   Makaron Rurki Mini Lubella  gotuję w osolonej wodzie al dente. W garnku o grubym dnie wlewam wodę i śmietankę. Podgrzewam następnie dodaję sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową. Następnie dodaję tarty cheddar oraz zielony szpinak.  Mieszam dokładnie.  Dodaję makaron.  Mieszam i w razie potrzeby jeszcze doprawiam.  Solą i pieprzem. Podaję od razu

Gotowanie Patki
ZAPIEKANKA Z MAKARONEM I CUKINIĄ 181

zapiekankę z makaronem rurki , kurczakiem oraz cukinią. Polecam smakuje wyśmienicie.  SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: 1 filet z kurczaka podwójny 1 puszka pomidorów 100 g makaronu np. Mini rurki 1 duża cukinia 10 plastrów sera żółtego np. Gouda Sól i pieprz do smaku Zioła prowansalskie Bazylia Papryka mielona słodka i ostra Papryka chilli Czosnek granulowany Masło do duszenia(...)dodaję pomidory z puszki oraz makaron. Duszę ok 10 min tak by sos się trochę zredukował. Całość przekładam na makaron z cukinii. Z sera żółtego w plastrach formuję rurki i kroję na 3 części. Układam na zapiekance. Można oczywiście posypać tartym serem żółtym. Piekę ok 20 min w 180 stopniach. Podaję od razu

Gotowanie Patki
Parpadelle, fusilli, rigatoni, fiocchi... Poznaj rodzaje włoskich makaronów 151

również jako dodatek do śmietanowej carbonary czy pesto z bazylii. Penne Penne to kolejny, zaraz po spaghetti, jeden z najbardziej znanych w Polsce włoskich makaronów. Ma postać skośnie ściętej rurki, która swoim kształtem przypomina nieopierzoną końcówkę ptasiego pióra. Odmianą tego makaronu jest pennoni – charakteryzujący się większą średnicą. Jak nakazuje tradycyjna kuchnia włoska, makaron penne należy serwować z gęstymi sosami(...)środku. Taki makaron najlepiej smakuje ze śmietanowymi sosami, np. z dodatkiem sera gorgonzola. Rigatoni Rigatoni to makaron, który kuchnia włoska uwielbia i ceni. Swoim wyglądem przypomina długie prążkowane rurki, nawiązując do klasycznego penne. Jednak w odróżnieniu od niego, rurki rigatoni nie są ścięte pod skosem. Ten rodzaj makaronu dobrze komponuje się z czerwonym mięsnym sosem. Świetnie smakuje jako

Tradycyjna Kuchnia
Cannelloni z mięsem mielonym, cukinią i cyklanterą 172

ognia, doprawić do smaku ziołami, solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać starty ser i wymieszać.  W naczyniu żaroodpornym na dnie wyłożyć sos pomidorowy do spaghetti, równomiernie rozprowadzić. Suche rurki do cannelloni nadziewać przygotowanym farszem, ułożyć na sosie pomidorowym każdą obok siebie. Przygotować beszamel: Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę(...)energicznie mieszać trzepaczką, chwilę przesmażyć, powoli wlewać mleko cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Doprawić solą, białym pieprzem i rozmarynem oraz gałką, zagotować zdjąć z ognia. Zalać sosem dokładnie rurki-powinny być całkowicie zanurzone, widelcem przemieszać delikatnie tak aby sos dostał się w każdy zakamarek-wtedy będziemy mieć gwarancję że rurki równomiernie się upieką i będą mięciutkie

Wanilia i Kardamon
Makaron z pesto z botwinki 173

infekcjami. Skoro infekcja to też słaby apetyt i obniżony nastrój. Aby przemycić trochę warzyw i witamin wykorzystałam domowe pesto z botwinki oraz mini rurki z warzywami od Lubelli. Rurki warzywne są kolorowe i to bardzo spodobało się dzieciom. A pesto znakomicie sprawdziło się jako sosik. Jedną wersję zrobiłam z pokrojonymi pomidorkami, a drugą oprószoną parmezanem i czarnym sezamem(...)zdjęć). Polecam każdemu to szybkie i proste danie, pesto można przygotować wcześniej, a makaron ugotować w ostatniej chwili - znakomicie sprawdzi się jako poczęstunek dla niespodziewanych gości. makaron mini rurki z warzywami  Lubella pesto z botwinki - przepis  TUTAJ   pomidory tarty parmezan (do posypania) czarny sezam (do posypania)  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotować pesto - zajmie to nie więcej

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tort truskawkowy bez pieczenia 308

bitą śmietaną. Ja to przerabiałam. Co zrobić, gdy galaretka zbyt szybko zacznie tężeć? Rady znajdziesz na końcu wpisu. Smacznego! Składniki na tortownicę 26 cm: 1 i 1/2 op. rurek waflowych z kremem kakaowym (lub pół na pół z pustymi) ok 2/3 op. biszkoptów podłużnych 2 galaretki truskawkowe 3 łyżeczki żelatyny + 150 ml gorącej wody 2 galaretki agrestowe(...)gorącej wody 1 galaretka agrestowa + 200 ml wody 430 - 450 ml śmietanki 30% truskawki na mus - ok 450 g (po oczyszczeniu) truskawki do dekoracji Przygotowanie: Dno tortownicy wyłóż ciasno rurkami waflowymi. Połam niektóre, aby dopasować po bokach. Brzeg tortownicy możesz wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki umyj i usuń szypułki. Odłóż najładniejsze do dekoracji. Przygotuj 450 g i zmiksuj

Anioszek w kuchni
Sałatka z tuńczykiem i makaronem 159

wycieczkę, na spacer, świetnie sprawdzi się też na wyjeździe. Po prostu zakręcamy słoiczek, wkładamy do torby i mamy gotowe, sycące danie. Do przygotowania tej sałatki wykorzystałam makaron mini rurki z warzywami Lubella, które moje dzieci wyjadały ze słoika w pierwszej kolejności. Oprócz mini rurek Lubella posiada w swej ofercie także inne, ciekawe smaki: świderki z czekoladą (jestem(...)bardzo ciekawa), kokardki, penne i kółka. Sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu: makaron zalewamy sosem pomidorowym, dodajemy tuńczyka, warzywa, posypujemy pokruszoną fetą. Prosto i bardzo smacznie! makaron mini rurki z warzywami  Lubella sałata lodowa pęczek szczypiorku 20 oliwek bez pestek puszka tuńczyka w kawałku kawałek sera feta sos pomidorowy : 2 pomidory kilka listków bazylii 1 łyżeczka soku

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Cannelloni mięsne z brokułem i groszkiem 211

udręki najlepiej spożywać na ciepło.  Cannelloni mięsne z brokułem i groszkiem [nieśmiałym takim] jak zwykle zrobiło furorę w porze obiadu :) Składniki na 4 pokaźne porcje:   MAKARON: 16 rurek makaronu cannelloni 1 łyżka oleju - do gotowania makaronu masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania FARSZ: 250g mielonego mięsa wieprzowego - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza(...)rozsmarowywać, ale nie rozpływać. W razie gdyby był za gęsty, można rozcieńczyć go mlekiem.   ZAPIEKANIE: Naczynie kamionkowe do zapiekania - u mnie 4 małe sztuki, każde na 3-4 rurki - wysmarować masłem. Makaron napychać farszem - używam mini - łyżeczki . Cannelloni układać w naczyniu, przekładając je różyczkami brokuła aby się nie sklejało podczas pieczenia. Zalać sosem, tak aby cały makaron był

Grunt to przepis!
Spring rolls z warzywami i makaronem 179

ciepła pogoda sprzyja zmianie nawyków żywieniowych. Coraz częściej sięgamy po lekkie dania na bazie warzyw. Chcę Wam przedstawić nowy produkt marki Lubella , a mianowicie mini makaron z warzywami . Mini rurki przygotowane zostały z dodatkiem pięciu warzyw - szpinaku, brokuła, groszku, marchewki oraz dyni. Dzięki warzywnemu dodatkowi, makaron świetnie smakuje, a dodatkowo pięknie prezentuje się w daniach na ciepło i zimno(...)piknik lub wycieczkę. Spring rolls przygotujecie szybko, a do ich środka dodać możecie dowolne warzywa i inne dodatki. Ja wybrałam  marchew, cukinię, rzodkiewkę i sałatę oraz mini rurki z warzywami. Całość doprawiłam lekko pikantnie. PRZEPIS NA SPRING ROLLS Z MAKARONEM I WARZYWAMI Składniki na spring rolls: 100 g makaronu mini rurki z warzywami Lubella 1 nieduża marchewka

kolorowotorcikowo
Tort truskawkowy bez pieczenia 436

bitą śmietaną. Ja to przerabiałam. Co zrobić, gdy galaretka zbyt szybko zacznie tężeć? Rady znajdziesz na końcu wpisu. Smacznego! Składniki na tortownicę 26 cm: 1 i 1/2 op. rurek waflowych z kremem kakaowym (lub pół na pół z pustymi) ok 2/3 op. biszkoptów podłużnych 2 galaretki truskawkowe 3 łyżeczki żelatyny + 150 ml gorącej wody 2 galaretki agrestowe(...)gorącej wody 1 galaretka agrestowa + 200 ml wody 430 - 450 ml śmietanki 30% truskawki na mus - ok 450 g (po oczyszczeniu) truskawki do dekoracji Przygotowanie: Dno tortownicy wyłóż ciasno rurkami waflowymi. Połam niektóre, aby dopasować po bokach. Brzeg tortownicy możesz wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki umyj i usuń szypułki. Odłóż najładniejsze do dekoracji. Przygotuj 450 g i zmiksuj

Anioszek w kuchni
Cannelloni z mięsem mielonym i ziołami oraz "Magnolia" 174

Poza tym przygotowanie zapiekanki sprawia, że po włożeniu do piekarnika już nie trzeba stać w kuchni i można zająć się czymś innym. Składniki (na 4-5 porcji): 10 rurek cannelloni mięsa mielonego z indyka 3 łyżki ugotowanego ryżu brązowego mała cebula chili pół łyżeczki ostropestu 4 gałązki rozmarynu 6 gałązek natki pietruszki ok. 8 gałązek suszonego majeranku słoik przecieru(...)listki starte z 3 gałązek suszonego majeranku. Całość dobrze wyrobić ręką. Doprawić solą i mielonym pieprzem. Rurki makaronowe napełniać masą mięsno-ryżową i układać w naczyniu żaroodpornym. Na rurki wylać słoik przecieru pomidorowego (u mnie domowej roboty z dodatkiem czosnku ). Na wierzchu ułożyć dwie gałązki rozmarynu, a całość oprószyć pieprzem mielonym i majerankiem oraz grubo posiekaną natką pietruszki

Weekendy w domu i ogrodzie
RURKI SMAŻONE NA GŁĘBOKIM OLEJU, NADZIEWANE RICOTTĄ 151

pięknym kwieciem..Tylko pogoda coś nie ta. Za mało słonko i troszkę za zimno. Miejmy nadzieje że kolejne dni przyniosą zmianę, upragnione ciepło. A oczekiwanie niech nam umilą te rurki smażone w głębokim oleju. Składniki: 2 szklanki mąki - u mnie luksusowa pszenna  MŁYNOMAG 4 łyżki cukru skórka z 1 cytryny 4 łyżki zimnego masła 2 jajka 12 łyżek(...)śmietany 30% laska wanilii cukier puder do smaku dodatkowo: posiekane orzechy Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Bardzo cienko rozwałkowujemy, kroimy na paseczki, nakładamy na foremki do rurek, smażymy na głębokim oleju jak pączki. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy ziarenka wanilii, ricottę, miksujemy, dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Nadziewamy rurki, końcówki obtaczamy w posiekanych orzechach

Z Majeczką w kuchni
Cannelloni w sosie z ricotty 123

bardziej .W domu zapach niesamowity a dla kubków smakowych istny raj. Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego 3 łyżki oleju cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów ok. 20 rurek cannelloni 250 g sera ricotta 375 ml mleka 6 łyżek startego sera typu parmezan suszone oregano szczypta mielonej słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz Sposób przygotowania: Na dużej patelni(...)puszki krojonych pomidorów. Dusimy kolejne 5 minut. Makaronowe rurki wcześniej obgotować lekko ok. 3  minut we wrzątku w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne natłuścić lekko masłem i makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu i przykryć resztą pomidorów. Ricottę wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać makaron i posypać tartym parmezanem. Piec

Różne smaki w kuchni
Torcik Wielkanocny 159

Torcik Wielkanocny Pyszny torcik z bitą śmietaną i gorzką czekoladą, przełożony dżemem. Bardzo smakowicie wygląda na Wielkanocnym stole . Rurki czekoladowe i posypkę waflową otrzymałam od  Cukieteria.pl Składniki : 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej(...)łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól -szczypta Krem 1 - szkl śmietany kremówki 36% 80  g  gorzkiej czekolady masło -2 łyżki dżem wiśniowy Dodatkowo : rurki czekoladowo - cytrynowe posypka waflowa - niebieska jajka cukiernicze baranek wielkanocny  Przygotowanie : Biszkopt  Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, żółtka dalej ubijać

Kuchnia Danusi
Kawowe pucharki (deser na mascarpone) 159

porcje) około 190 g mascarpone 1 łyżeczka dobrej kawy – u mnie LAVAZZA CARMENCITA * 100 ml wody 2 łyżki cukru pudru około 10 sztuk słomki ptysiowej 3 rurki z białej czekolady 2 szczypty ciemnego kakao * średnio palona mieszanka Arabik i Robusty o intensywnym i głębokim aromacie Przygotowanie: Łyżeczkę kawy rozpuszczamy dokładnie w 100 ml wody, studzimy. Do miski(...)smaku, znów chwilkę miksujemy, próbujemy. Na dno każdego wykładamy słomkę ptysiową, którą wcześniej łamiemy/lekko rozkruszamy w dłoniach. Następnie wykładamy naszą masę. Wierach każdego deseru posypujemy pokruszonymi w dłoniach rurkami z białej czekolady (zostawiają po pół rurki do dekoracji) i szczyptą ciemnego kakao. Deser wkładamy na kilka minut do lodówki w celu schłodzenia. Smacznego

Słodkie okruszki
Zapiekane cannelloni w sosie grzybowym. 127

faszerować na wiele sposobów: farszem mięsnym lub warzywnym z dodatkiem ulubionych sosów i oczywiście serów. Moje dzisiejsze cannelloni jest z farszem drobiowym z warzywami w sosie grzybowym. SKŁADNIKI: 14 rurek cannelloni  0,5 kg fileta z kurczaka 20 dag.sera żółtego 10 dag. świeżych leśnych grzybów lub kilka suszonych 1/2 papryki czerwonej 1 szalotka kilka pomidorków koktajlowych około(...)obgotować, pokroić w drobną kostkę, usmażyć z szalotką, dodać śmietanę, gotować do zredukowania sosu,  na dno naczynia wlać trochę sosu, do reszty włożyć odłożone 2 łyżki farszu, ułożyć rurki,jedną obok drugiej, polać sosem, włożyć na wierzch ćwiartki pomidorów koktajlowych i posypać serem, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około

Kuchnia Beaty
CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM, CUKINIĄ I PIECZARKAMI 167

pomidorowy: puszka pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 250 ml bulionu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia, cukier, słodka papryka w proszku 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 14 rurek makaronu cannelloni , ½ cukinii, 1 kulka mozzarelli WYKONANIE Nadzienie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy(...)przez praskę,oraz koncentrat pomidorowy, dodajemy pomidory z puszki, dusimy 5 minut, następnie dodajemy bulion, gotujemy kolejne 5 minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, bazylią oraz papryką. Surowe rurki napełniamy nadzieniem. Układamy w formie wysmarowanej oliwą, polewamy sosem, aby wszystkie rurki były dokładnie zasłonięte. Na wierzchu układamy cukinię pokrojoną w półplastry. Przykrywamy folią aluminiową błyszczącą stroną

słodki bratek
Rurki z kremem. 199

folię i schładzamy W lodówce minimum 1 godzinę. Ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy jak najcieniej ,wycinamy paski ,wąskie o długości około 20 cm .Przygotowane kawałki nawijamy na rurki zaczynając od najwęższego miejsca ,nakładając lekko ciasto na siebie w górę . Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut ,aż się delikatnie przyrumienią. Krem: 4 żółtka 200 g cukru(...)jasną pianę .Dodać mąki i ubić ,nadal ubijając wlać cienkim strumieniem gorące mleko i stawiając na małym ogniu mieszać do połączenia się składników.Odstawić ,aż wystygnie. Następnie napełnić masą rurki ,oprószyć je cukrem pudrem i życzę smacznego

Ladylaura.
Torcik winogronowy 147

Pyszny owocowy torcik z dodatkiem czekoladowych rurek i krokantu orzechowego. Nie wszyscy domownicy lubią torty z kremami maślanymi, więc zrobiłam z masą owocową.                                                          Torcik winogronowy Składniki: Biszkopt jajka(...)szkl cukier - 3/4 szkl mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l żelatyna - 10 płaskich łyżeczek woda do żelatyny - 6 łyżek Dodatkowo ; krokant z orzecha laskowego -  CUKIETERIA czekoladowe rurki pokruszone -  CUKIETERIA mięta do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, dobrze ubić. Następnie dodawać po jednym  żółtku, ocet

Kuchnia Danusi
Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem 221

pojedyncze piersi z kurczaka - 300 g pieczarek - 1 cebula - 50 ml śmietanki 30% - 1 łyżeczka posiekanego kopru (u mnie mrożonego) - sól himalajska, pieprz czarny, suszona: bazylia, oregano, majeranek - makaron rurki (u mnie Penne Pełne Ziarno Lubella) dodatki: - woda do podlania - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem suszonych ziół(...)smaku. W między czasie gotuję makaron, max. przez 8 minut od zagotowania się w lekko osolonej wodzie. Odcedzam (nie przelewam wodą) i dodaję go do sosu. Mieszam, aby rurki się nim obkleiły. Podaję na ciepło. Można też całość posypać startym żółtym serem

Kuchnia co dnia
Cannelloni z mięsem mielonym 150

minut. Odstawić do ostudzenia. Przygotować sos beszamelowy z  tego przepisu.  Lekko ostudzić. Rozgrzać piekarnik do 170 C. Do naczynia żaroodpornego wylać połowę sosu. Za pomocą łyżeczki napełnić rurki mięsem. Układać jedna koło drugiej od razu w naczyniu. Gdy będą wszystkie zalać je drugą częścią sosu. Wstawić do piekarnika, zapiekać w 170 z termoobiegiem przez 40-50 minut(...)Można pod koniec posypać z wierzchu tartym serem np. mozzarellą.  Uwaga: krojone na ciepło nie zawsze zachowuje konsystencję rurek, na zimno wygląda ładniej na talerzu :) marcelina

Czerwony Gupik
Krokiety z cannelloni 210

cannelloni 300 gram szpinaku mrożonego 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 40 gram sera feta 2 łyżki śmietany 1 pomidor bułka tarta jajko W rondlu zagotować wodę i gotować rurki dosłownie 3-4 minuty. Ostrożnie je wyciągną i ułożyć oddzielnie na płaskim talerzu do przestudzenia. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy będą lekko(...)dusić do całkowitego rozmrożenia. Dodać śmietanę i ser pokrojony w kostkę. Mieszać, aż ser się całkowicie rozpuści. Pomidora pokroić w drobną kostkę i dodać do szpinaku. Przyprawić pieprzem. Rurki ostrożnie nadziewać łyżeczką, a następnie panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na maśle lub margarynie na złoty kolor. Można podawać z dipem czosnkowym lub pomidorowym. marcelina

Czerwony Gupik
TORCIK PSZCZÓŁKA 144

smakowy, dwukolorowy sernik na zimno o smaku czekoladowo - adwokatowym,  który swą nazwę zawdzięcza dwukolorowym rurkom czekoladowym oraz dodatkowi miodu, który pszczółki produkują. Idealny torcik na zimno na upalne dni, tylko dla dorosłych.   SKŁADNIKI Spód: 120 g herbatników maślanych , 4 łyżki roztopionego masła, 2 łyżki miodu, 1/3 szkl. zmielonych orzechów włoskich Masa czekoladowa: 150 g serka mascarpone(...)szkl. wrzątku. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ubijamy kremówkę, dodajemy mascarpone, czekoladę a na końcu wystudzoną żelatynę. Wylewamy cienką warstwę masy. Wokół obręczy tortownicy układamy obok siebie rurki czekoladowe, zalewamy resztą masy. Odstawiamy do stężenia. Masa adwokatowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ wrzątku, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy ajerkoniak a na końcu żelatynę, mieszamy. Wylewamy na zastygniętą masę czekoladową

słodki bratek
ZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE 105

świeżego szpinaku 150 g łososia wędzonego 1/2 średniej czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 1 jajko 50 g cheddara 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) 6 rurek cannelloni świeżo mielony pieprz, ulubione zioła INGREDIENTS: approx. 200 g fresh spinach 150 g smoked salmon 1/2 medium red onion 200 Greek yogurt 1 egg 50 g cheddar 1 mozzarella ball (approx(...)wystygnięcia. W misce wymieszaj jogurt z roztrzepanym jajkiem i twardym serem. Dodaj pieprzu i ziół do smaku. Nie sól! Łosoś jest na tyle słony, że w zupełności wystarczy. Rurki napełnij farszem. Żaroodporne naczynie lekko nasmaruj masłem. Odrobinę sosu włóż na dno naczynia i układaj na nim dość ciasno koło siebie wypełnione farszem rurki. Całość przykryj pozostałym sosem

Martyna Cooks
galaretkowy przysmak na deser... 162

Składniki: galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, owoce leśne 2 szklanki/mrożone, rurki wafelkowe 25 dag, śmietana 12% 250 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka wiśniowa 1 opakowanie(...)formę wyłożyć folią spożywczą, na dnie rozsypać leśne owoce mrożone, większe owoce pokroić, galaretkę brzoskwiniową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i tężejącą wylać na owoce, schować do lodówki rurki nadziewane masą orzechową pokruszyć i rozsypać na galaretce brzoskwiniowej galaretkę agrestową rozmieszać w 200 ml goracej wody i wystudzoną wymieszać ze śmietaną, wlać na pokruszone rurki i delikatnie

W Mojej Kuchni Lubię
Rożki z rukoli z serkiem łososiowym 163

tniemy w paski o grubości 1 cm i długości ok 12 cm. Takim paskiem owijamy metalowe rurki do pieczenia wysmarowane masłem. ( jeżeli nie macie takich rurek zwińcie w rożek kartkę papieru i owińcie folia aluminiową, tak jak Ja na zdjęciu) Rurki pieczemy w rozgrzanym piekarniku  na 180 C ok 10-15 minut

Niezły Młynek
Rurki z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami i mięsem mielonym 1005

koperku sól, pieprz  jajko do smarowania 1 łyżka masła 3 łyżki sezamu 1. Ciasto francuskie kroimy na długie paski. Od węższej strony nawijamy na natłuszczone masłem foremki do rurek. Smarujemy rozmieszanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Studzimy. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Dodajemy(...)pokrojone drobno pieczarki, smażymy do odparowania wody, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym drobno koperkiem.  3. Każdą rurkę napełniamy przygotowanym farszem, dociskając wąską stroną łyżki tak by farsz jak najbardziej ubić. Każdą rurkę dekorujemy gałązką koperku

Szefowa kuchni
Cannelloni z mięsem 114

rzeczywistości i walczyć z chorobą, gotować, piec i cieszyć się życiem. Nie narzekać, bo nie warto, a do wszystkiego podchodzić z uśmiechem na ustach. Składniki 250 g makaronu cannelloni (rurki do nadziewania) Farsz miesny 500 g mięsa mielonego 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula(...)ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć posiekaną drobno cebulę i czosnek, a następnie dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Łyżeczką napełniać rurki makaronu. Do naczynia żaroodpornego wlać tłuszcz z patelni pozostały ze smażenia mięsa i układać na nim rurki makaronowe wypełnione mięsem. Sos 1 puszka pomidorów 200 ml kwaśnej śmietany sól

O kuchni z uczuciem
Aksamitna zupa brukselkowa z kruchą rurką nadzianą kremem marchewkowym 151

razem rurki w wersji wytrawnej, jako „zagrycha(...)zupy, której głównym składnikiem jest brukselka, niby nic, a musiałam Miśka odganiać od garnka, bo zanim podałam na obiad (zrobiłam zdjęcia) połowę już wyżarł. Składniki na 4 porcje: Rurki z kremem marchewkowym 8 kruchych rurek (przepis tu ) 3 ugotowane marchewki 100 g ugotowanego ryżu (waga ryżu przed ugotowaniem) łyżeczka pieprzu ziołowego Zupa: pół kilograma brukselki 2 średnie marchewki

greenscarf
Piernikowe "szyszki" na choinkę i życzenia świąteczne 182

też ciąć proste pasy. W każdym pasku na górze grubą słomką wycinamy otworki (na sznurek, by móc powiesić na choince) i poczynając od tego końca owijamy na foremce do rurek (dobrze jest je lekko natłuścić). Ja z braku takich metalowych foremek(...)owijałam na szklanych opakowaniach po aromatach do ciast (niestety teraz już takich nie ma w sprzedaży). Ciasto należy lekko dociskać, aby ładnie się ze sobą sklejała każda warstwa. Gotowe "rurki" układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu wyjmujemy rurki ze środka

Kolorowy Przepisownik
Tort ombre jogurtowo-truskawkowy 233

wyrównywać krem. Powyżej ciemnoniebieskiego nałożyć niebieski, postępować tak samo jak z poprzednim kolorem, następnie nałożyć jasnoniebieski, postępować tak samo jak z poprzednim kolorem, następnie wierzch tortu posmarować neutralnym kremem. Rurki przyciąć do wysokości większego tortu wetknąć je na kształt okręgu o średnicy mniej więcej 10 cm (to będzie nasz niby stelaż, po to żeby mniejszy tort nie zgniótł większego(...)można oczywiście użyć specjalistycznych stelaży). Na rurki ostrożnie położyć mniejszy tort, tak samo postępować z dekoracją jak w przypadku większego. Resztę kremu przełożyć do worka cukiernicznego zakończonego tylką z małą dziurką (około 1-2 mm). Kremu nie mieszać dzięki temu napisy wyjdą dwubarwne. Tort świetnie znosi podróż, mój podróżował przez blisko godzinę w samochodzie. Tort o średnicy

moj przepis na
Cannelloni z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem 151

przez 2-3 minuty. Chodzi tylko o to, by go troszkę podgotować - łatwiej będzie to faszerować, nie będzie pękać. Do makaronowych rurek małą łyżeczką delikatnie wkładamy farsz. Gotowe rurki układamy w blaszce, jeden obok drugiego w niewielkich odstępach. Warto przygotować większą blaszkę i układać rurki tylko w jednej warstwie. Całość zalewamy sosem beszamelowym, tak, aby cały makaron

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Rurki z ciasta francuskiego z sałatką 319

majonezu łyżeczka musztardy ząbek czosnku sól pieprz Rurki przygotować najlepiej dzień wcześniej. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na długie i cienkie paseczki. Nawinąć na posmarowane margaryną foremki do rurek, posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać makiem. Piec ok 15-20 minut w 200 stopniach. Ostudzić. Sałatka: Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać(...)groszek, kukurydzę, pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz posiekany czosnek i szczypiorek. Całość doprawić do smaku i wymieszać z majonezem i musztardą. Sałatką nadziewać upieczone rurki

Smakołyki Asi
Cannelloni z farszem szpinakowo-serowym pod beszamelem 143

ricottą oraz słoną fetą, która nadaje nadzieniu bardziej zdecydowanego charakteru. Całość została zapieczona pod białym, beszamelowym sosem i posypana odrobiną parmezanu. Smakuje wybornie! Przekonajcie się sami :) Składniki: ok. 20 rurek cannelloni 900 g szpinaku (użyłam siekanego mrożonego) 250 g sera ricotta 240 g sera feta 5 ząbków czosnku sól pieprz 2 łyżki masła Sos beszamelowy: 0,5 l mleka(...)miski i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy ricottę i pokruszoną fetę. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy nadzienie pieprzem i solą (nie przesadźcie z dużą ilością soli – feta jest już słona). Rurki cannelloni zaczynamy nadziewać szpinakowo-serową masą. Najlepiej robić to łyżeczką lub przełożyć nadzienie do rękawa cukierniczego i w ten sposób umieścić nadzienie wewnątrz makaronowych rurek. Przygotowujemy beszamel: masło rozpuszczamy

MyCookBook.pl
Mini Torcik Podwójnie Czekoladowy z Waniliową Nutą 218

jest torcik urodzinowy mojego syna. Smaki zgodnie z jego życzeniem, a i w temacie obłożenia boków czekoladowymi rurkami też zostało pozytywnie przeze mnie rozpatrzone :) Torcik rozmiar ma niewielki, ale jest mega czekoladowy, idealny dla czekoladoholików i dzieci, jak się okazuje też dla nastolatka. Na przepis tego tortu po raz pierwszy trafiłam kilka lat temu na Moje Wypieki , ale wykonałam(...)otrzymania gęstego kremu. Czytałam, że ten krem można "przebić", więc uważałam. Kremu nie miksowałam długo, co było dla mnie miłą niespodzianką:) Dodatkowo: likier waniliowy Dalkowski wiśnie kandyzowane czekoladowe rurki do dekoracji, mogą być inne czekoladowe ciasteczka chrupiące płatki do posypania wierzchu WYKONANIE: Ciasta upiekłam dzień wcześniej. Następnego dnia rano upieczone blaty czekoladowe przekroiłam na pół, nasączyłam likierem. Ubiłam krem

Blondynka Gotuje
Rurki francuskie z kremem kajmakowym 122

kostka masła 1 mała puszka kajmaku kakaowego cukier puder Ciasto francuskie pociąć na paseczki, nawinąć na rurki, upiec w 200 st przez ok 15 min.. (obserwować) Rurki zdjąć z metalowych foremek. Masło zmiksować na puszystą masę , dodać stopniowo kajmak, Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką i nadziać rurki. Posypać cukrem pudrem

Gotowanie jest łatwe
Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 231

będzie to wówczas dobra propozycja na „kolację we dwoje”. Cannelloni to lubiana forma makaronu, ale wiąże się z nią pewnego rodzaju kontrowersja. Różne są bowiem szkoły na to, czy rurki przed wypełnieniem farszem należy częściowo obgotować. Różnie mówią o tym zarówno kucharze, jak i sami producenci makaronu. Na opakowaniach często można spotkać informację, że nie jest potrzebne wstępne gotowanie(...)skórki) 1 nieduża cebula (120g) 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego (70g) 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu kilka łyżek oliwy 1 łyżka masła ok. 10 suchych rurek cannelloni sos pomidorowy wg naszego przepisu – w wersji nie przesadnie zagęszczonej, dokładnie zblendowany i z dodatkiem 1 łyżki mielonego parmezanu na koniec Instrukcje Mieloną wołowinę dodatkowo drobno siekamy nożem. Jeśli

Kulinarna Pokusa
Sok z owoców bez gotowania. Tradycyjny Syrop z owoców do rozrabiania z wodą - prosty przepis. Sokoparownik i sok z czarnej porze 206

trzeba uzupełnić wody) sobie owoce około 40 minut do 1h.   Po tym czasie zmniejszamy moc do minimum i przelewamy gorący sok/syrop z czarnej porzeczki rurką (zdejmujemy spinacz blokujący z rurki) prosto do wcześniej przygotowanych butelek.   Gorący sok powinien sięgać pod sam korek.   Butelki zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.   Kiedy wydaje się nam, że to już(...)koniec soku , przechylamy garnek (poziom z rurką) w stronę butelki i zlewamy go do końca.   Następnie pozostałe owoce zasypujemy jeszcze niewielką ilością cukru, lekko ugniatamy i gotujemy przez 10-15 minut, tak owoce puszczą ostatnie soki.   Sprawdź mój zestaw "NA ZDROWIE" tutaj  oczywiście liczba osób, które mogą skorzystać z oferty jest ograniczona.   Co zrobić

IzaGotuje
Czekoladowy tort fasolowy 208

łyżki likieru wiśniowego Dodatkowo: duży słoik 730 g wiśni drążonych (360 g bez zalewy)  Do dekoracji: 1 paczka 255 g M&Msów 3 paczki po 160 g rurek waflowych z kremem zamiast powyższego: posiekane orzechy Przygotowanie: Do blendera wrzucić fasolę, dodać 6 jajek, wsypać cukier i zmiksować. Masło ubić mikserem i dodawać po jednym resztę jajek. Kakao(...)upieczeniu przekroić na dwie części. Pierwszy blat posmarować masą, ułożyć na niej wiśnie i przykryć drugim blatem. Górę i boki tortu również posmarować masą. Dekoracja dowolna: u mnie to rurki i m&msy, ale równie dobrze całość można posypać tylko siekanymi orzechami. Rurki trochę przyciąć i obłożyć nimi tort. Na wierzch równomiernie wysypać M&Msy. Źródło

Domowa Cookierenka Agi
Rurki z kremem 170

długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy na nie paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Można jedną część rurek obtoczyć w cukrze. Układamy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjmujemy i studzimy. Miałam mleczko kokosowe w lodówce, więc nadziałam rurki kokosową bitą

NA MOIM TALERZU
Ciasto z dżemem truskawkowym i galaretką 179

duże 2 szt. * cukier trzcinowy- 1/3 szklanki * dżem truskawkowy- 1/3 szklanki * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka Dodatkowo: * galaretka truskawkowa- 2 opakowania * gorąca woda- 800 ml * truskawki- do ozdoby * mini rurki czekoladowe- do ozdoby* Spód: Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Miękkie masło utrzeć z cukrem na kremową masę. Ciągle ucierając dodać jajka, a następnie dżem truskawkowy. Mąkę wymieszać z proszkiem(...)lekkiego stężenia (galaretka powinna mieć konsystencję stałą, ale nie ściętą zbyt mocno). Galaretkę rozdrobnić i przełożyć na ciasto. Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Ozdobić truskawkami oraz czekoladowymi rurkami. Smacznego! :) Wpis zawiera lokowanie produktu: * mini rurki czekoladowe-  Słodki Świat

Kraina Miodem Płynąca
Cannelloni z bakłażanem i pomidorami w sosie beszamelowym 175

Kuchnie świata: Italia Cannelloni, czyli grube rurki makaronowe, faszerowane w tej odsłonie bakłażanem z pomidorami, przykryte kołderką serowo-beszamelową.  Składniki: (na 2-3 porcje) 8-9 rurek Cannelloni 5-6 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki pół dużego bakłażana pokrojonego w małą kosteczkę szklanka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu łyżka masła łyżka(...)pomidorowego i wódkę 5. Podgrzewać jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając. Sos powinien być gęsty, nie płynny by łatwo się go nakładało do makaronu. 6. Nadziewać każdą z rurek makaronu farszem. 7. Ułożyć Cannelloni do uprzednio wysmarowanej oliwą blachy, bądź naczynia żaroodpornego 8. Polać sosem beszamelowym. Sos Beszamelowy: 1. Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać dokładnie

KreatywnePiny
Cannelloni z pora z mięsem 86

muszkatołowa, 2 łyżki startego parmezanu Pora oczyścić, odciąć białą część. Delikatnie po kolei zsuwać kolejne warstwy pora. Potrzebnych nam będzie osiem „rurek”. (Jeżeli nie da rady zdjąć całych rurek, można rozciąć wzdłuż na pół do środka i rozłożyć kolejne warstwy na płasko.) Włożyć je do wrzącej, lekko osolonej i ocukrzonej wody na dwie minuty od zagotowania. Mięso zemleć(...)Dodać wino gotować mieszając aż odparuje. Partiami wlewać bulion , co jakiś czas mieszając. Gotować aż pęczak będzie gotowy. Dodać mięso, wymieszać. Doprawić sosem sojowym, cukrem, solą, pieprzem. Wypełnić rurki z pora farszem. Formę do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć cannelloni. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając gotować

królestwo garów
Torcik Cappuccino (łatwy) 6080

srebrne - albo inne dekoracje   Przygotować sobie kilka kawałków folii tak, aby można było nimi owinąć rurki w taki sposób, by folia na siebie nie zachodziła. Naszykować rurki, gumki i patyczek do szaszłyków. Obie czekolady rozpuścić na parze. Rondelek z wodą ustawić na gazie. Włożyć do niego miskę szklaną lub ceramiczną z pokruszoną czekoladą. Gotować wodę(...)strużką "maziaje" na kawałkach folii - najpierw jedna, później na nią druga czekolada. Zaczekać 10-15 minut, aż czekolada lekko zgęstnieje, nie będzie już tak bardzo płynna (inaczej spłynie z rurek). delikatnie nawinąć folię. Przymocować z jednej i z drugiej strony gumkami. Porozmazywać czekoladę dodatkowo patyczkiem do szaszłyków, aby kolory się trochę pomieszały. Przylepić do czekolady dekoracyjne perełki. Wstawić

Kulinarne Inspiracje
121. Nadziewajki makaronowe 130

Parówki nadziewane makaronem a makaron nadziewany fasolką - tak to sobie wymyśliłam moje nadziewajki makaronowe gotowane w ostrym rosole. parówki cienkie: 4 sztuki makaron grube rurki: ok 1/4 paczki fasolka szparagowa, świerza lub mrożona: 1/2 paczki fasolka czerwona z puszki: 1 puszka rosół:1 litr wermut: 100 ml ostra papryczka chilli(...)świeży imbir: 3-4 cm sok z cytryny: 1 łyżeczka sól, pieprz Parówki kroimy na kawałi o długości ok 1,5-2 cm, następnie nadziewamy je na nieugotowane rurki makaronu. Do śrokda każdej rurki makaronowej wkładamy fasolkę szparagową. Wbrew pozorą czynność ta przebiega szybko i sprawnie. Do rosołu dodajemy sok z cytryny, imbir pokrojony w cienkie plasterki, drobno

Jadło i czytadło
Cannelloni i Casarecce z kurczakiem i szpinakiem w sosie beszamelowym 167

Smaczna i sycąca zapiekana z dwoma rodzajami makaronu. Uwielbiam połączenie szpinaku, kurczaka i sosu beszamelowego. 11 rurek makaronu Cannelloni 150 g makaronu Casarecce 1 puszka kukurydzy (285 g) 150 g czerwonej fasoli z puszki 300 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła Sól Pieprz 500 g piersi z kurczaka Przyprawa do kurczaka Sos beszamelowy: 1 łyżka masła(...)Kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak dusimy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanym maśle, doprawiamy solą i pieprzem.  Mieszamy szpinak, kurczaka, kukurydzę oraz fasolę. Przygotowanym farszem napełniamy surowe rurki cannelloni. Formę lub naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem. Na dno wykładamy makaron Casarecce, następnie układamy rurki, boki wypełniamy pozostałym farszem. Całość zalewamy sosem beszamelowym (w rondelku rozpuszczamy masło

VioletoweKucharzenie
Zapiekane cannelloni z parówkami 284

kiszonego oraz posypane rozpływającą się warstwą żółtego sera, czyli taka  wersja De Lux ;))) Zachęcam do wypróbowania, nie tylko ze względu na prostotę przygotowania, ale również naprawdę dobry smak! * rurki- 10 szt. * parówki- 5 szt.* * sok pomidorowy- 500 ml * ogórki kiszone- 2 duże * ser- 250 g * czosnek- 1 ząbek * bazylia suszona- 1 łyżeczka * cukier trzcinowy- 1 łyżka * sól pieprz(...)smaku Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Rurki nadziać parówkami i przełożyć do naczynia do zapiekania (uprzednio posmarowanego olejem). Sok pomidorowy doprawić sprasowanym czosnkiem, bazylią, cukrem, solą oraz pieprzem. Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę i dodać do soku pomidorowego. Doprawionym sokiem zalać makaron. Naczynie przykryć i zapiekać przez około 40 minut, odkryć, posypać startym serem i zapiekać bez przykrycia przez

Kraina Miodem Płynąca
Cytrynowa Delicja 260

biszkoptu z dodatkiem budyniu, cienkiej warstwy dżemu cytrynowego, który dodatkowo wzmacnia smak oraz łączy biszkopt z galaretką- również cytrynową- pokrytą mleczną polewą z fantastycznym zdobieniem w postaci dwukolorowych mini rurek. Ciasto, mimo niewielkiego wkładu pracy jest bardzo smaczne i przy okazji orzeźwiające, no i mimo swojej prostoty wygląda bardzo elegancko :) Biszkopt:   * jajka- 5 dużych szt. * mąka pszenna(...)waniliowy- 2 opakowania Dodatkowo: * galaretka cytrynowa- 4 opakowania * woda- 1,2 l * 'dżem z cytryn niskosłodzony'  - 2 czubate łyżki* * czekolada mleczna- 100 g * kremówka- 2 czubate łyżki * 'mini-rurki' - do ozdobienia** * herbata do nasączenia Biszkopt: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na puszystą pianę. Podczas ubijania białek, małymi porcjami wsypać cukier trzcinowy

Kraina Miodem Płynąca
Cannoli - włoskie rurki z kremem serowo śmietanowym 238

nasze faworki wypełnia się masą z ricotty albo ricotty i ubitej kremówki. Do kremu można dodać startą czekoladę, ale ja wolę wersję bez - kwestia gustu. Żeby usmażyć takie rurki w domu potrzebne są foremki, wokół których owiniemy ciasto. Ja swoje metalowe kupiłam kiedyś w sklepie z AGD, ale można wykorzystać kawałki drewnianego kija z drzewa liściastego, pociętego(...)papierem ściernym takiej kołki należy zakonserwować gotując przez kilka minut w gorącym oleju. Można też zrobić foremki jednorazowe ze złożonego kilka razy arkusza folii aluminiowej. Zobacz przepis na cudowne rurki korzenne ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Chaos i róg obfitości. Bread cones. 130

życzę! A teraz schodzę na ziemię i zapraszam na coś bardzo smacznego. Bread cone s , czyli bułki, które nazwałam rożkami obfitości. Jak widzicie po słodkich i chrupiących rurkach Brandy Snaps (klik) , wciąż mam ochotę na "nawijanie":) . Ogromnie spodobał mi się pomysł owinięcia ciasta wokół foremki do rurek i upieczenia rożków, które można nadziać czym tylko mamy ochotę(...)około 60 - 75 minut).  Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części. Z każdej z nich uformował długi cienki rulonik. Metalowe foremki do wypieku rurek z kremem wysmarować masłem. Każdy rulonik zawinąć zawinąć wokół natłuszczonej foremki.  Tak uformowane rożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić przykryte, w cieple, do napuszenia

KUCHARNIA
Cannelloni z mielonym mięsem i sosem bolognese 365

łyżek sosu bolognese. Na to ułożyć pierwszą warstwę nadzianych mięsem rurek. Gdy ułożymy już pierwszą warstwę, na wierzch wylewamy kilka łyżek sosu bilognese i układamy kolejną warstwę z rurek. Podobnie postępujemy aż do wyczerpania wszystkich składników. Końcową warstwę rurek polewamy resztą sosu i posypujemy startym serem. Wierzch naczynia przykryć folią do pieczenia i całość wstawić do nagrzanego

Na słodko lub wytrawnie
Tarta warstwowa z brzoskwiniami 155

warstwę: 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 1 duża puszka brzoskwiń 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr Oetkera     Na dekorację: około 5 rurek dekoracyjnych do deserów kilka migdałów WYKONANIE Uwaga: Niektóre składniki muszą zdążyć stężeć, więc nie sugerujcie się kolejnością wykonania. Najlepiej przygotować sobie galaretkę i serek z żelatyną w czasie(...)minimalnej ilości wody (około pół szklanki wody) przygotować galaretkę. Ostudzić i dodać ją do masy owocowej. Zmiksować wszystko razem i włożyć do lodówki. Tężejącą masę nakładać na tartę. Dekoracja: Rurki wraz z migdałami zmielić na proszek w blenderze lub maszynce. Posypać górę tarty. Dwie rurki połamać na mniejsze i wbić na środku. Ja akurat przygotowałam taką dekorację

Passions hobbies life
Ciasto brzoskwiniowe warstwowe 393

WARSTWY 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 1 duża puszka brzoskwiń 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr Oetkera     NA DEKORACJĘ około 10 rurek dekoracyjnych do deserów kilka migdałów WYKONANIE Uwaga: Niektóre składniki muszą zdążyć stężeć, więc nie sugerujcie się kolejnością wykonania. Najlepiej przygotować sobie galaretkę w czasie jak biszkopt się piecze(...)brzoskwiń soku przygotować galaretkę. Ostudzić i dodać ją do masy owocowej. Uruchomić blender i uzyskaną masę włożyć do lodówki. Tężejący mus brzoskwiniowy nałożyć na warstwę z serka. Dekoracja: Rurki wraz z migdałami zmielić na proszek w blenderze lub maszynce. Posypać górę ciasta. Na każde ukrojone ciasto można położyć kawałek rurki (ale nie jest to konieczne, bo ciasto

Passions hobbies life
TORT NIESPODZIANKA 160

serek mascarpone 250 gcukier puder- wedle uznania do słodkości- ja dałąm pół szklankiponcz:3 szklanki wodysok z 1 cytryny dużej5 łyżeczek cukru-dodatkowo:4 paczki rurek waflowych1 opakowanie cukiereczków typu lenitilkiWykonanie:Biszkopt jasny:Oddzielamy białka od zóltek, ubijamy pianę na sztywno, ciągle miksując dokładamy po 1 jajku, następnie po łyżce cukier. Dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia(...)łyżki masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym plackiem, znów nasączamy i wykładamy krem. Postępujemy tak ze wszystkimi plackami. Zostawiamy trochę kremu na wierzch i boki tortu., które smarujemy cienką warstwą.Rurkami obkładamy boki tortu. Ustawiamy rurki  ciasno obok siebie, dobrze dociskając do tortu. Wierzch dekorujemy cukiereczkami - lentilki. Odstawiamy do lodówki do stężenia

Z Majeczką w kuchni
Cannelloni z mięsem mielonym na parze 338

kroimy na mniejsze kawałki.Mięso mielone przyprawiamy pieprzem czosnkowym, oregano, bazylią, natką pietruszki i papryką słodką.Dodajemy do mięsa pieczarki, pomidory i odsączoną cebule. Wszystko mieszamy.Tak przygotowanym farszem nadziewamy rurki, jak najciaśniej się da :) Można w pionie je upychać,bezpośrednio w farszu:) , albo pionowo położyć  na talerzu i upychać od góry, można też palcem drugą stronę przytrzymywać. Zaczynałem(...)nadziewania łyżeczką, ale chyba każdy w końcu zaczyna to robić rękoma. Wkładamy nadziane rurki do parowaru i włączamy na 25-30 minut. W tym czasie miałem robić sos, ale spojrzałem na zegarek i mało czasu, żeby zjeść przed meczem i zdążyć do sklepu. Więc poleciałem po Królewskie teraz, jako że mam blisko osiedlowy, to stwierdziłem, że zdążę z sosem

Parowar Faceta
ŚWINKI W BŁOTKU 197

ŚWINKI W BŁOTKUSkładniki:- 3 jasne spody biszkoptowe (24cm)- 3 opakowania rurek waflowych- 500ml śmietany 36%- 2 fixy do ubijania śmietany- 250g serka mascarpone- 50g czekolady- 300g dżemu malinowego- 4 łyżki cukru pudru- 150g różowego lukru plastycznego- 5g klej spożywczy CMC- 20g niebieskiego maczku cukrowego- 9 kwiatuszków cukrowych- 10g zielonej posypki waflowej- 400g czekoladowo-orzechowego kremu "Kremuś"- 250ml(...)drugi blat nakładamy warstwę dżemu malinowego i przykrywamy warstwą kremu czekoladowego. Całość przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym na który nakładamy "błotko" czyli krem "Kremuś". Do zewnętrznych ścian tortu doklejamy przystawione rurki waflowe - wiążemy od zewnątrz wstążką, aby się dobrze przykleiły. Rozpoczynamy dekorację naszego tortu: dookoła naszego płotu z rurek od wewnętrznej części tortu wysypujemy trawę z zielonej posypki waflowej

Mentor Smaku
Kaszanka w towarzystwie grzybów leśnych. 147

płat ciasta francuskiego. 1/2 kg grzybów leśnych 2 łyżki masła 1/2 jajka30 dag kaszanki 3 cebule 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz 3 łyżki oleju Wykonanie. Z ciasta francuskiego upiec rurki o długości 5-6 cm i średnicy 3 cm. Folię Alu posmarować olejem.  Płat ciasta francuskiego podzielić na pasy i owinąć na przygotowanej rurce. Posmarowane jajkiem  ciasto(...)Cebule pokroić w kostkę i przesmażyć  dodając curry. Kaszankę rozdrobnić i przesmażyć. Na talerz wyłożyć cebulę z curry, na niej postawić rurkę z ciasta francuskiego i wypełnić kaszanką. Obok ułożyć uduszone grzyby. Rada. Aby upiec rurki wykorzystałem matę silikonową. Zwinąłem ją w rulon i owinąłem folią

Kulinarny karnet Christophera