rurki przepis - 1638 przepisów (strona:9/110)

Rurki z kremem 214

folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto. Kroimy je w paseczki o szerokości 1 - 1,5 cm. Paseczki nawijamy na foremki do rurek, zaczynając od szerszego końca. Ciasto zawijamy tak aby jego kawałki nachodziły na siebie. Foremki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.   Opcjonalnie możemy posypać je cukrem trzcinowym(...)Rurki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut ( do zarumienienia). Przygotowujemy krem.  4 żółtka i 2 jajka miksujemy ze szklanką cukru pudru. Następnie dodajemy do nich 1/4  szklani przesianej mąki pszennej oraz 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej. Wszystko dobrze mieszamy. Masło podgrzewamy z masłem. Do ciepłego mleka wlewamy powoli mączno-jajeczną masę. Całość

Taste Therapy
Cannelloni z pora z ziemniakami 94

pieprz, gałka muszkatołowa, Pora oczyścić, odciąć białą część. Delikatnie po kolei zsuwać kolejne warstwy pora.  Potrzebnych nam będzie 7 - 8 „rurek”. (Jeżeli nie da rady zdjąć całych rurek, można rozciąć wzdłuż na pół do środka i rozłożyć kolejne warstwy na płasko.) Włożyć je do wrzącej, lekko osolonej i ocukrzonej wody na dwie minuty od zagotowania. Pozostałą jasną(...)Kartofle ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, odparować. Dodać do nich masło, śmietanę, pomidory, chilli i utłuc. Następnie wymieszać z porem, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wypełnić rurki farszem - masę ziemniaczana włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do rurek z pora.  Jeżeli mamy plastry pora należy układać trochę farszu na brzeg i zwijać. Formę

królestwo garów
Rurki z kremem 143

Pamiętam, jak kiedyś robiłam z moją mamą rurki z kremem. Teraz zaś ja robię ze swoimi dzieciakami. Miło się wspomina takie chwile. Dlatego dziś na tapecie właśnie rurki. Takie robione wspólnie, domowo i z humorkiem:) Tak się pracuje z dziećmi i takie chwile pozostają w pamięci na zawsze:) Wspólna praca przy nawijaniu ciasta na foremkę zaowocowała(...)żółtka Wykonanie: Mąkę i  cukier  mieszam dodaję żółtka, wiórki masła i śmietanę. Zagniatam ciasto, wałkuję i kroję w pasy szer. ok 3-4 cm.  Foremki do rurek smaruję tłuszczem i nawijam na nie pasy ciasta.  Układam na blasze posypanej mąką i piekę 20 min w temp 180'C. Gotowe odstawiam, a po przestygnięciu usuwam metalową

Ciasteczkowy Potwór
Rurki z kremem waniliowym 228

lada gratka dla dzieci i dorosłych, bo któż nie lubi sięgnąć po rumianą rurkę z kremem!. Krem przygotowałam z duża ilością naturalnej wanilii od  Skworca  co dodatkowo sprawiło, że są bardzo aromatyczne.  Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany 25 dag margaryny 2 jaja szczypta soli Krem budyniowy: 1 szklanka mleka(...)ciasto połączyć ze sobą, energicznie zagnieść i wyrobić, gotowe ciasto odstawić do lodówki na godzinę. Wystudzone ciasto cienko wałkujemy, kroimy na plastry ok 2 cm i owijamy formy na rurki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok. 10-15 minut, aż rurki staną się rumiane. 2. Połowę mleka zagotować z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuścić

Apetyczna babeczka
SŁODKIE RURKI Z CIASTA FILO 375

szklanka orzechów np. włoskich ½ szklanki niesolonych pistacji ( dałam mi x w łoski c h i laskowych ) ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka drobnego cukru garść posiekanych orzechów do posypania gotowych rurek Syrop: ½ szklanki miodu ⅓ szklanki drobnego cukru 6 goździków Wszystkie składniki czyli miód, cukier oraz goździki wkładamy do rondla i gotujemy 5-7 minut, odstawiamy Wykonanie: masło rozpuszczamy i mieszamy(...)odkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C kiedy rurki są w piekarniku robimy syrop gotowe rurki wyciągamy z piekarnika, studzimy ja 5 minut , a następnie polewamy połową syropu. Przed podanie polewamy rurki resztą syropu i posypujemy orzechami. Źródło: http://www.mytaste.pl/click/index/4070259/poezja-smaku.pl

Słodkie zapomnienie
FRANCUSKIE RURKI Z KAKI W CZEKOLADZIE 163

Mój autorski pomysł na szybki i prosty deser...rurki z ciasta francuskiego z kaki w gorzkiej czekoladzie. To zdrowsza wersja rurek z kremem bo zamiast kalorycznego kremu mamy zdrowy owoc 😉 Możemy wykonać je z różnymi owocami nie tylko z kaki, np. z jabłkiem, gruszką, nektarynką czy innymi twardymi owocami. Taki deser możemy zjeść bez wyrzutów sumienia, gdy najdzie(...)Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy na paski o grubości około 1-1,5 cm. Każdy kawałek kaki owijamy ciastem francuskim, na zakładkę - tak jak to się robi w przypadku rurek z kremem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 min. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Czekoladę gorzką

Kuchnia MagdaLeny
Frittata z cukinią, batatem i mini makaronem warzywnym 154

spróbuj koniecznie! Makaron, którego ja użyłam do przepisu w składzie ma wspomniane 5 warzyw (sproszkowanych): marchewkę, szpinak, groszek zielony, dynię i brokuły. Ale MINI Lubella to nie tylko mini rurki ;) znajdziesz też mini penne, kółka, kokardki i świderki... czekoladowe! Szukaj i próbuj - ja już z kolejną sałatkę mam w planach ;) Składniki: 200 g makaronu mini rurki 5 warzyw(...)szkl. mleka 1 pęczek szczypiorki 1 pęczek natki pietruszki 100 g tartej mozzarelli 3 łyżki tartego sera żółtego sól ziołowa do smaku pieprz kolorowy do smaku Sposób przygotowania: Mini rurki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju tak, aby był al'dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Batata przy pomocy obieraczki tniemy cienko na "czipsy", cukinię kroimy w talarki

Kolorowy Przepisownik
Sycylijskie cannoli 387

wtedy smażyłam).   Po schłodzeniu ciasto podzielić na kilka części i rozwałkować bardzo cienko (na ok. 2 mm). Wykrawać koła o średnicy 7-8 cm, nawijać je na metalowe rurki i zlepiać brzegi, by podczas smażenia nasze cannoli się nie rozkleiły. Dopiszę tutaj, że trzeba je naprawdę dokładnie skleić! Mnie kilka się "rozwaliło", gdyż ciasto podczas smażenia zachowuje(...)zarumieniły się również w środku. Ja kilka usmażyłam bez użycia foremek i tak, udały się, jednak bardzo się wybrzuszyły i było malutko miejsca na nadzienie. Zdecydowanie polecam z metalowymi rurkami ;). Usmażone odsączać na papierowym ręczniku. Nadzienie: Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno (tak, jest jej niewiele- tak ma być). Dodać cukier puder, serek ricotta, skórkę i sok z limonki

Nastoletnie Wypiekanie
Faworki z nadzieniem serowo- dyniowym 172

puder do posypania 1. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Nie napowietrzamy jak do tradycyjnych faworków. 2. Wałkujemy na grubość 1 mm i wycinamy kółka. Foremkę do rurek owijamy jednym kawałkiem ciasta w najcieńszym końcu. 3. Brzegi kółka powinny na siebie nachodzić, smarujemy je dodatkowo białkiem aby podczas smażenia faworki zachowały kształt. 4. Garnek, o średnicy równej(...)długości rurki, napełniamy olejem do 1/3 wysokości. Na średnio rozgrzany tłuszcz wkładamy po dwie sztuki. To powinno zapobiec niechcianemu rozklejeniu się ciasta. 5. Smażymy na złoty kolor. Przy wyjmowaniu rurek, musimy uważać aby nie poparzył nas gorący olej. 6. Biały ser, pure z dyni miksujemy lub ugniatamy widelcem. Doprawiamy cukrem i ekstraktem waniliowym. Masa nie powinna być

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Cannelloni ze szpinakiem i mięsem pod dwoma sosami 232

pieprzem, dodać liście świeżego szpinaku, dusić do odparowania wody, zestawić z kuchenki, do gorącej masy wbić jajko, dodać starty ser cheddar i wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziewać suche rurki cannelloni. W naczyniu żaroodpornym na dnie wylać sos pomidorowy, ułożyć nadziane mięsem cannelloni. Sos beszamelowy: Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, chwilę przesmażyć, powoli wlewać mleko(...)cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Doprawić solą, białym pieprzem i rozmarynem oraz gałką, zagotować zdjąć z ognia. Zalać sosem dokładnie rurki-powinny być całkowicie zanurzone, widelcem przemieszać delikatnie tak aby sos dostał się w każdy zakamarek-wtedy będziemy mieć gwarancję że rurki równomiernie się upieką i będą mięciutkie.  Posypujemy startym cheddarem. Naczynie przykrywamy szklaną pokrywą

Wanilia i Kardamon
Brzoskwiniowiec bez pieczenia 536

Lekkie ciasto przygotowane na biszkoptach, z waflowymi rurkami, które ciekawie się prezentują w przekroju oraz z delikatną masą na bazie mascarpone. Może i trzeba troszkę czasu, by je zjeść, ale nie jest pracochłonne i samo przygotowanie, to kwestia godzinki. Warte jest Waszego poświęcenia, zapewniam ;) Składniki na blaszkę 24x36cm: 1 i 1/2 paczki podłużnych biszkoptów 100g kakaowych herbatników 1 duża(...)puszki i stawiamy na małym ogniu. Zagotowujemy ciągle mieszając, a do gorących dodajemy dwie galaretki brzoskwiniowe. Studzimy i wylewamy na biszkopty. Na ciepłej masie układamy również po skosie rurki waflowe.  3. Śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem i cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone, a na końcu przestudzoną, tężejącą galaretkę. Krem wykładamy na rurki waflowe. Całość posypujemy startą

Kuchnia w czekoladzie
Tort śmietankowo czekoladowy 202

Torcik przygotowany dla najmłodszych z dużo ilością cukierków i rurkami z białej czekolady, cukierki i rurki otrzymałam od  SEMPRE , za co ślicznie dziękuję. Taki tort można przygotować dla dziecka na urodziny(...)łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Krem 400 ml śmietana 36 % 650 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 - łyżka żelatyny 3 łyżki wrzącej wody Dodatkowo : lentilki rurki białe czekoladowe Poncz : 0,5 szkl gotowanej i ostudzonej wody 1 - łyżeczka cukru sok z cytryny Przygotowanie : Biszkopt: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielić od żółtek

Kuchnia Danusi
CANNELLONI ZE SZPINAKIEM I SEREM 142

opadnie, następnie wsypujemy pokruszony twaróg, przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku. Nadzienie jest troszkę rzadkie więc zagęszczamy je rozmieszaną mąką (opcjonalnie ) i ponownie zagotowujemy, studzimy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, rurki nadziewamy szpinakiem i układamy jedną obok drugiej. Masło rozpuszczamy w garnku, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką, następnie wlewamy mleko i ciągle mieszamy. Dodajemy przeciśnięty czosnek sól i pieprz(...)Kiedy sos ( po 3-4 minutach ) zacznie gęstnieć zakręcamy gaz. Wsypujemy starty ser i mieszamy. Gorący sos wylewamy na nadziane rurki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 *C, przez około 30-40 minut aż makaron zmięknie. Temperaturę należy zmniejszyć kiedy sos zacznie się przypiekać.  Cannelloni posypujemy tartym parmezanem i listkami bazylii

Kulinarne Fantazje Marioli
Rurki z kremem truskawkowym 154

śmietany tortowej 30% 0,5 kg zmiksowanych truskawek cukier puder  1 jajko gruby cukier do posypania Ciasto francuskie rozmrażamy. Kroimy na paski o szerokości 3 cm. Metalowe rurki do pieczenia okręcamy ciastem  (tak na zakładkę),  smarujemy jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Rurki pieczemy w temperaturze 180 stopni  do uzyskania złotego koloru.  Śmietanę ubijamy(...)cukrem pudrem (do smaku)  i stopniowo dodajemy zmiksowane truskawki. Tak przygotowaną masą nadziewamy rurki i schładzamy w lodówce. Smacznego

Pyszności Słodkości
Szparagowe cannelloni 140

pożegnanie sezonu szparagowego proste, pyszne danie. Tak podane szparagi na pewno zrobią wrażenie na gościach. To jeden z lepszych sposobów na efektowne podanie szparagów. Szparagi podane w makaronowych rurkach cannelloni z tymiankowym masłem smakują bardzo wykwintnie i są wyjątkowo proste do przygotowania. Wystarczy ugotowane cannelloni wypełnić ugotowanymi szparagami, następnie zapiec bardzo krótko w piekarniku. Należy pamiętać, ze canelloni(...)cedzakową, odłożyć w wodzie po gotowaniu szparagów ugotować cannelloni przez około 12 minut. Powinny pozostać al dente. Wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć na wilgotnej ściereczce. Cannelloni delikatnie wypełnić szparagami (rurki mogą pękać!) i układać w naczyniu do zapiekania lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  piekarnik nastawić ma 220`C. W garnuszku roztopić masło, następnie dodać bułkę tartą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!