Rurki francuskie z kremem cytrynowym i migdałami Nie macie pomysłu na smaczny i szybki deser dla siebie, znajomych lub dzieci??? Z przepisem na rurki francuskie z kremem wychodzę wam na przeciw Zabrzmiało jak całkiem niezły slogan reklamowy A tak na poważnie to rurki chciałam zrobić już wielokrotnie, ale nie udało mi się jeszcze kupić foremek, dzięki którym(...)kremem gdy już ostygną, a brzegi maczamy w orzechach. Końcówki rurek maczamy w orzechach Rurki zniknęły u nas już tego samego wieczoru Jedna rurka to około 280 kcal (przy 6 sztukach) Ekspresowe rurki z kremem Proste rurki z kremem Szybki i prosty deser Rurki francuskie z kremem cytrynowym Smacznego!!! Justyna Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
RelaxtimeJuż od dawno za mną chodziły rurki z bitą śmietaną... wyszły naprawdę pyszne! Kruche rurki można przechowywać w szczelnych pudełkach i nadziewać, kiedy ma się tylko na nie ochotę :) Moja koleżanka mrozi takie rurki, wyciąga na 20 minut przed podaniem, nadziewa kremem i zawsze są pyszne :) Nikt mi nie wierzył, że zrobiłam je sama... każdy myślał(...)kupne i nawet zostałam spytana w jakiej cukierni je kupiłam? To chyba największy komplement jaki mogłam otrzymać :DO foremkach do rurek możecie poczytać w zakładce akcesoria kuchenne. Składniki: rurki: 2 szklanki mąki, 1 żółtko, 75 g cukru, 75 g margaryny, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, szczypta soli, bita śmietana: 400 ml śmietany 30%, 3 łyżki cukru, 1 śmietan
Aga w kuchnimogłam się zmobilizować do zrobienia tego pysznego deseru. Na szczęście od niedawna mam pomoc kuchenną w postaci robota, który wykonuje za mnie nielubiane prace, więc ciasto półfrancuskie na rurki zrobiło się samo :-) Wykorzystałam przepis dołączony do foremek i jestem bardzo zadowolona z efektu - rurki wyszły maślane, delikatne i kruchuteńkie. Z podanych proporcji upiekłam 30 sporych rurek. Składniki(...)mąki 250 g śmietany 18% 250 g masła opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 500 ml śmietany kremówki do ubicia 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: cukier do obtoczenia rurek (użyłam: różowego dekoracyjnego, cynamonowego i zwykłego) Przygotowanie: Mąkę, śmietanę 18%, masło, cukier waniliowy i sól zmiksowałam, uformowałam w kulę i włożyłam na 45 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowałam
Kulinarny Pamiętnikprostu nie mogłam nie zrobić tych oryginalnych i dostojnie wyglądających rurek –świeczek. Świetnie nadają się na wiele okazji: Świeta, Nowy Rok, Karnawał, czy zbliżające się Walentynki. Do zrobiena rurek użyłam kruchego ciasta, a nadzieniem jest budyń (crema pasticcera). Oczywiscie nadzienie może być inne: bita śmietana z serkiem marcarpone, ganache, krem chantilly (crema pasticcera z bitą śmietaną(...)Wasz ulubiony krem do tortów. Szyku całosci dodają sympatyczne karmelowe płomyki. Jak dla mnie, wprost wymażony deser na romantyczną kolację we dwoje) Pomysł, troszkę zmieniony z miesięcznika Cucina Moderna/12/2013. Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 150 g zimnego masła/margaryny 1 jajko cukier z wanilią
Mia Cucina Sofietapierwszy postanowiłam zrobić je sama;) Zawsze myślałam, że są bardzo pracochłonne, ale okazało się, że wcale nie;) Chyba najwięcej czasu zajmuje samo zawijanie ciasta na foremki. Ja swoje rurki napełniłam kremem karpatkowym, ale równie pyszne będą z ubitą kremówką jeśli zależy Wam na czasie. ja napełniłam wszystkie rurki od razu i niestety na drugi dzień rurki nieco(...)zmiękły, dlatego radzę, aby nadziewać je tuż przed podaniem:) Rurki są po prostu obłędne!!! Delikatne, eleganckie, idealne na wiele okazji... Ciasto: 250g mąki pszennej, 125 g masła, 125 g kwaśnej śmietany 12%, szczypta soli. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, posiekane masło oraz śmietanę. Połączyć nożem, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię
Z miłości do słodkości227g mocno schłodzonego masła (nie używam margaryny) - 250ml Crème fraîche 30% * - szczypta soli waniliowej (można zwykłą) - 1,5 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: - cukier brązowy nierafinowany Demerara (do posypania rurek) - foremki do wypieku rurek * - olej arachidowy do smarowania foremek - 1 jajko do smarowania rurek Bita śmietana: - 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki (30 – 36%) - 2 łyżki cukru(...)Stolnicę oprószamy mąką i lekko podsypując wałkujemy nadając kształt prostokąta, na grubość maksymalnie 5mm. Ja rozwałkowałam cieniej. Tniemy na paski szerokości ok. 1,5 do 2 cm. Foremki do rurek smarujemy przy pomocy pędzla olejem arachidowym. Na każdą nawijamy pasek, aby kolejne warstwy nakładały się na siebie. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, wierzch smarujemy
mojewypiekiinietylkolodówki6. Po tym czasie wałkujemy i kroimy na wąskie i krótkie paski7. Ciasto nawijamy na metalowe , posmarowane tłuszczem rurki - zwracając uwagę by końce ciasta nie zalepiały końcówek metalowych rurek ( jeśli zalepimy to po upieczeniu nie będzie można ich zsunąć )8. Pieczemy na złoty kolor. trwa to ok. 20- 25 min ( w zależności od piekarnika)9. Wystudzone napełniamy ulubionym(...)strużką syrop cukrowy i sok cytrynowy- ubijamy dość długo, bo około 20 min. W ten sposób białka się zaparzą Taki krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy upieczone, przestudzone rurki. Jest bardzo słodki. Moje uwagi :Krem z białek należy ubijać w głębokim naczyniu, ponieważ podczas dodawania syropu z cukru słodka piana bardzo rozpryskuje wokół.Zamiast rurek można upiec
Proste PotrawyRurki wyszły smakowite, nie za słodkie takie w sam raz. Zbliża się grudzień, a więc cynamon , piernikowe zapachy kuszą coraz bardziej. Uwielbiam świąteczne przyprawy :). Rurki najlepiej smakowały mi na drugi dzień. Składniki:Ciasto3 szklanki mąki50 g miękkiego smalcu50 g margarynyłyżeczka sody3 łyżki cukru1/2 łyżeczki imbirułyżeczka cynamonu2 łyżki jogurtu greckiegoKrem300 ml kremówki250 g serka "Milandia" z dodatkiem mascarpone(...)chyba Piątnicy)2 łyżki przyprawy do piernikałyżka cukruDodatkowosreberko (nie posiadam foremek do rurek więc posłużyło mi za foremki)Wykonanie:CiastoMąkę przesiać, dać cukier, przyprawy i wymieszać. Następnie dać smalec i margarynę, posiekać i dokładnie zagnieść ciasto, dodając jogurt.Z sreberka robić dłuższe grubsze paski.Ciasto rozwałkować i odcinać z nich długie prostokąty, o szerokość jakieś 3 cm. (długość wedle uznania
Moje pyszne gotowanieKoleżanka poczęstowała mnie fajnymi rurkami. Dostałam przepis i owszem. Ale czy byłabym sobą nie modyfikując go i robiąc po swojemu? Fakt faktem miałam na nie ogromną chęć, a że zbliżała się moja 8 rocznica ślubu postanowiłam je "popełnić". Włączanie piekarnika, gdy na zewnątrz temperatura odczuwalna sięga 40 stopni zakrawa na postradanie zmysłów ;). Pomyślałam, dlaczego(...)się tak samo jak wcześniejsze i dodatkowo, aby przyspieszyć pracę korzystałam z 2 patelni. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier różany do smaku. Pamiętamy, że rurki są mocno słodkie ;). Gotową masą wypełniamy zimne rurki tuż przed podaniem
Malinowe Pocałunkiciasto na grubość 2-3 mm, kroimy na paski o szerokości 1,5-2 cm i długości około 30-35 cm, po czym każdy pasek nawijamy na foremki do rurek (można kupić specjalne, ale ja takich nie mam i nawijam na szklane rureczki po aromatach do ciast-Mama kiedyś uzbierała;)). Rurki układamy na blaszce z papierem do pieczenia(...)smarujemy roztrzepanym białkiem, które pozostało od ciasta i oprószamy cukrem kryształem lub kolorowymi posypkami. Pieczemy do lekkiego zrumienienia w 180 stopniach (około 20-25 minut). Po przestudzeniu z każdej rurki ostrożnie wyjmujemy foremkę. Krem: W części mleka rozrabiamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i wlewamy mieszankę, chwilę gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając. Studzimy. Miękkie masło ucieramy
Kolorowy Przepisownikmałe co nieco do pochrupania przy kawie, które prawie wszyscy lubimy. Bo są kruche i delikatnie słodkie. A to za sprawą kremu, którym nadziane są rurki. Można zrobić krem budyniowy, krem z bitej śmietanki, lub w połączeniu z serkiem mascarpone. Próbowałam różnymi kremami nadziewać rurki i każdemu smakowało inne nadzienie. Dzisiaj(...)pokażę jaki tym razem krem wybrałam do moich rurek. Kiedyś w poszukiwaniu dobrego kremu znalazłam w jakiejś gazecie taki, który mnie zaciekawił, więc wycięłam ten przepis. Teraz podzielę się z Wami. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 200 g masła (zimne, z lodówki) 50 g margaryny (zimna, z lodówki
Kuchnia u Krysikruche rurki z maślanym kremem piekłam z przepisu mojej babci. Rurki wyszły świetnie i okazało się, że wcale nie wymagają aż tyle czasu i umiejętności, jak mi się wydawało. Składniki: rurki: ½ kg mąki 200 g masła 1 jajko 4 - 5 łyżek śmietany 18% szczypta soli 1 jajko do posmarowania rurek cukier kryształ do posypania rurek(...)ciasta zawijamy na foremkach do rurek zaczynając od cienkiej strony. Wierzch rurek posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie każdą rurkę od strony posmarowanej jajkiem położyć na talerzu na którym jest wysypany cukier, żeby cukier przykleił się do rurek. Rurki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 o C do czasu
Mama Gotujeozdobić można ją tak, by pasowała nam do świątecznego wystroju mieszkania :) Praca dość czasochłonna. Ale chyba najdłużej to się skręca rurki. Nie będę prezentować sposobów na skręcanie rurek. Jest mnóstwo różnych metod. Osobiście, po wielu próbach, wypracowałam własną, dzięki której najłatwiej i najszybciej rurki zwijają się. Ale każdy ma swoją metodę :) Jak skręcać rurki - uczyłam(...)przez którą przekładałam pierwszą rurkę, przekładam przez nią i kładę na kolejnej rurce. Ta kolejna rurka wędruje na następną rurkę i zwijam tak, aż się skończy rurka. Wtedy biorę z całego stosu rurek następną rurkę i wkładam jedną rurkę w drugą. Tak, jak to widać na środkowym zdjęciu poniżej. I tak zaplatam do samego końca
dobra gospodyni dom wesołym czynidawna miałam ochotę na kruche rurki z kremem. W mojej miejscowości są w sprzedaży rurki z bitą śmietaną i karmelem, są po prostu pyszne, jednak cena jest dość wysoka i tak na prawdę nie wiem z jakich składników są zrobione. Postanowiłam więc zrobić je samodzielnie. Trochę się bałam, że sobie nie poradzę, że nie wyjdą mi kształtne rurki(...)Bismarck nr. 230 – Wiltona). Nadziewać każdą rurkę wzdłuż dłuższego boku, tak żeby zostało miejsce na drugi krem. Następnie krem kajmakowy przełożyć do rękawa i każdą rurkę nadziać kremem do pełna. Gotowe! Rurki bez nadzienia można przechować w szczelnym pudełku do 7 dni. Rurki z nadzieniem trzeba zjeść w przeciągu 3 dni i przechowywać w lodówce. *Można użyć
moj przepis naMrożone ciasto francuskie ma wiele walorów, ale jeden najważniejszy: wystarczy je tylko rozmrozić, żeby wyczarować w 20 minut... no... dobra - 30 minut coś pysznego. Tym razem pomyślałam o rurkach z kremem, gdyż od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką metalowych foremek do wykonywania tychże słodkości :-)A potrzebujemy na nie:opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (400g) - oczywiście ambitne panie domu, jeśli tylko dysponują(...)budyń będzie bardziej delikatny. Oczywiście można tez zrobić popularny krem budyniowy i nim napełnić nasze rurki. Z ciasta francuskiego wycinamy długie paseczki. Każdy pasek nawijamy na foremkę do rurek,rozpoczynając od jej wąskiej części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy w temperaturze 200st ok 15 min (do zezłocenia się
Walijskie Pichcenie