ostatnio kupiłam sobie wreszcie foremki do rurek no i musiałam oczywiście zaraz wypróbować. Wyszły pyszne kruchutkie.Nadziałam je kremem budyniowym z likierem kawowym.Po prostu rewelacja. Takie rurki możecie sobie upiec i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku a gdy przyjdą niespodziewani goście szybko przygotować dowolny krem i już mamy coś do kawy. Rurki możecie nadziewać kremem(...)śmietanką , smarować każdą nie upieczoną rurkę i obsypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180 stopni na z ł oty kolor. Połowę mleka zagotować z masłem , w drugiej połowie rozpuścić budynie, żółtko i likier.Wlać do gotującego mleka, mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia. Rękaw cukierniczy napełnić kremem i nadziewać rurki. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiligarnka , dodajemy 2 łyżki oliwy i lekko podsmażamy , wlewamy gotowy sos boloński i chwilkę gotujemy , następnie połowę wykładamy na chili con carne , następnie wykładamy drugą warstwę rurek i znowu zalewamy mięsnym sosem . Wierzch posypujemy startym parmezanem . Zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut aż rurki będą miękkie . Upieczone cannelloni posypujemy starty parmezanem(...)smarujemy Remuladą duńską z Folwark . Żaroodporne naczynie wybierzcie takiej wielkości aby wyszły Wam 2 warstwy rurek. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilitartych orzechów włoskich (u mnie Backmit) - 1 łyżeczka cukru pudru - 10g śmietana-żel (u mnie to było pół opakowania) dodatki: - cukier do obtaczania Przygotowanie: Korzystając pierwszy raz z przepisu, rurki zrobiłam z 1/3 ilości, dlatego takie dziwne wagi są podane w składnikach. A odkąd u mnie w domu jest waga kuchenna, nie jest to już dla mnie żaden problem(...)rurkę obtaczam w cukrze i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 170 °C Czas pieczenia: 20 minut W między czasie przygotowuję śmietanę. Do miski wlewam śmietankę dodaję śmietanę-żel oraz cukier puder. Miksuję do chwili osiągnięcia gęstej śmietany. Dodaję tarte orzechy i miksuję jeszcze chwileczkę. Gotową masę odkładam do lodówki. Wyjmuję upieczone rurki
Kuchnia co dniakroimy i dusimy świeży). Wyciskamy do niego czosnek. Oliwki kroimy i mieszamy ze szpinakiem. Przyprawiamy wszystko. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy 2 łyżkami schłodzonego mleka kokosowego. Surowe rurki cannelloni napełniamy szpinakiem. Metody napełniania zapewne są różne. Ja wymyśliłam taki patent: w lewej ręce trzymamy łyżkę, na której pionowo stawiam rurkę. Podtrzymuje ją tą ręką. W prawej ręce trzymam małą łyżeczkę, której używam do napełnienia rurki farszem. Kiedy rurka jest pełna, odwracam ją żeby była poziomo i wkładam do naczynia. Napełnione rurko układamy obok siebie w naczyniu
Weganka gotujeśmietany zagniatamy ciasto. (jeśli będzie się kleiło do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki). Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez minimum 3 godziny. (można je zagnieść wieczorem, a rurki robić następnego dnia). Ciasto rozwałkowujemy na ok 5 mm grubości i wycinamy paski o szerokości ok 2 cm. Owijamy paski na foremki do rurek, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy(...)minut w 180 st. C Schłodzoną śmietanę 30% ubijamy na sztywno, jeśli ktoś woli by była bardziej słodka można dodać do niej cukier puder. Tak przygotowaną śmietaną napełniamy chłodne rurki
Cynamonowe szczęścieZrobiłam sałatkę ze śledzia...upiekłam rurki drożdżowe..i pomyślałam ..a może tak napełnić rurki sałatką..no i są tak jakby marchewki nadziewane... 500 g mąki 250 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych) żółtko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić(...) -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Piec przez około 15 minut w 220 stopniach. filety śledziowe papryka czerwona, żółta ogórek konserwowy cebula szczypiorek majonez Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paseczki.Cebulę, paprykę i ogórka pokroić w kostkę.Wymieszać z majonezem i doprawić do smaku.Napełnić wystudzone rurki i udekorować szczypiorkiem
Moje domowe kucharzenienastępnie docisnęłam je do masy, przejeżdżając po nich kilka razy wałkiem. Prostokąty podważać np. łopatką cukierniczą. Zawijać je na okrągłej rączce łyżki (średnica ok. 1 cm) i sklejać końce. Rurki z marcepanu odkładać do wysuszenia. Żółtka umieścić w metalowej misce W garnku zagotować wodę z cukrem do kremu. W innym garnku zagotować niewielką ilość wody. Cały czas mieszając(...)żółtkami ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszać (nie ubijać!) do zgęstnienia masy. Zajmie to ok. 15-20 minut. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać marcepanowe rurki z obu stron żółtkową masą. Przegotowaną wodę wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. W lukrze obtaczać marcepanowe rurki, by nabrały szklistości. Odkładać do wyschnięcia. Rurki
Weekendy w domu i ogrodzieznamy nikogo, kto nie lubiłby rurek z kremem. Niestety w wersji oryginalnej są dość tłuste i kaloryczne, a czasami nawet mdłe. Dlatego dzisiaj postanowiliśmy przygotować ich zmodyfikowaną wersję. Równie pyszną, a ze zdecydowanie mniejszą zawartością cukru i ładunkiem energetycznym ;-) Dzięki kaszy jaglanej, która ma właściwości zasadotwórcze dodatkowo deser jest znacznie zdrowszy dla naszego organizmu. Dzięki akcji "Cukier z głową(...)dość cienko, na ok. 3 mm. Staramy się uzyskać kształt prostokąta, dzięki czemu będzie łatwiej wycinać paski. Radełkiem lub nożem tniemy pasy szerokości 2 - 3 cm. Foremki do rurek smarujemy margaryną lub tłuszczem, aby po upieczeniu ciastka łatwo zeszły. Piekarnik włączamy na 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rurki będą się piekły przez 15 minut
Kuchnia od dwojgaczymś nie miałam ani czasu, ani ochoty. Pierwsze to pomyślałam sobie, a wrzucę do sosu, wymieszam i tak zapiekę. Jednak po ugotowaniu makaronu, okazało się, że urósł i rurki zmieniły się w prawdziwe rury. 250 g makaronu rurki 600 g mielonej łopatki 500 mil przecieru pomidorowego 3 jajka 2 łyżki oleju duża cebula 2 zabki czosnku(...)wilgoci. Nie polecam mąki, ponieważ wtedy zapiekanka zrobi się zbita i taka zakalcowata. Wszystko przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. I teraz zaczyna się zabawa, wciskamy rurki, jedna przy drugiej, tak aby dotarła do dna i w każdej znalazło się mięso razem z sosem. Następnie między makaron wciskamy plasterki cukinii. Nakrywamy folią aluminiową, stawiamy do nagrzanego
Dieta moja pasjaOstatnio naszła mnie ochota na rurki ze śmietaną. Wyszły świetne, kruche, a co najważniejsze ich przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. W sam raz na niespodziewane przybycie gości. Takie rurki z powodzeniem można nadziać kremem budyniowym (przepis tutaj) . Składniki: * 1 opakowanie ciasta francuskiego * 250 ml śmietany kremówki 36% * cukier puder do śmietany (według uznania) * cukier puder(...)posypania Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na paski (wzdłuż dłuższego boku) o szerokości około 1,5-2 cm. Foremki do rurek owijać paskami ciasta francuskiego, zaczynając od najwęższej strony, tak aby paski nachodziły na siebie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 20 minut na złoty kolor. Wystudzić. W między czasie ubić śmietanę na sztywno, dodając
Zrób to smaczniemleka budyń waniliowy łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 3 łyżki masła 200 ml śmietanki 30% cukier puder do oprószenia Rożki Francuskie z Kremem Budyniowym (Rurki z Kremem Budyniowym) - Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Następnie z ciasta kroimy długie wąskie paski o szerokości(...)Metalowe foremki do wypiekania rożków (lub rurek) delikatnie smarujemy tłuszczem, a następnie przygotowanymi paskami ciasta owijamy foremki zaczynając od cieńszego końca. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy mlekiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze ok. 190 stopni do zrumienienia. Tuż po upieczeniu ostrożnie zdejmujemy z formy uważając, aby się nie poparzyć. Krem
Słodka Stronakilka minut (zamrożone) do nagrzanego piekarnika. Profiterolki – ciasteczka na jeden kęs znikają z talerza w „mgnieniu oka”. Gorąco polecam i życzę smacznego. W wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Rurki lub ptysie, eklerki wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: - Sweet Orange – Ptysie z chrupką - Sama słodycz i szczypta chili – Rurki z ciasta francuskiego(...)kremem czekoladowym - Marcepanowy Kącik – Ptysie i eklerki - Izioni pyszne smaki – Ptysie - Esmeralda ze smakiem – Eklerki z kremem kawowym i czekoladą - W garach u Gosi – Rurki ze śmietaną - Małgorzata Kluza-Rojek – na Fb – Rurki - Iwona Bajek – na Fb – Ptysie Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział w pieczeniu. Wpis
mojewypiekiinietylkoMamy weekend i wspólne wypiekanie z dziewczynami u Bożenki na face book. Tym razem pieczemy rurki, eklerki, ptysie co kto lubi od koloru do wyboru :) Ja postanowiłam upiec rurki z ciasta francuskiego, piekłam już z ciasta kruchego więc pomyślałam czemu by nie zrobić właśnie takie. Często piekę sobie większą ilość rurek, zamykam w szczelnym pojemniku(...)szklanki mleka 500 ml śmietanki słodkiej 30 % 1 krem czekoladowy Dr. Oetkera Wykonanie : Z ciasta francuskiego wycinamy około 1 cm paski i nawijamy delikatnie na foremki do rurek. Następnie smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy w temperaturze 190/200 stopni na złoty kolor. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy krem czekoladowy i ubijamy na sztywno. Rękaw cukierniczy napełniamy
Sama słodycz i szczypta chiliciasta kruchego [ klik , klik ] , a nawet z drożdżowego. .No i nie lubię powtarzać tego samego przepisu i poszukuję nowych..no i tym razem skorzystałam z przepisu Asi ..Takie rurki można nadziać czym się chce i będą pysznie smakować...a kto nie ma foremek do pieczenia takich rurek, polecam zrobić je samodzielnie [ klik ]...ja zrobiłam ..używać je można wielokrotnie(...)szybko zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować dość cienko i wycinać paski o szerokości 1,5 cm.Owijać w koło foremki do rurek. Jajko roztrzepać ze śmietanką , smarować każdą rurkę i obsypać cukrem trzcinowym.Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor
Moje domowe kucharzeniedolewamy stopniowo mleko ( powinien mieć konsystencję gęstej śmietany ). Do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekali makaron, wlewamy część sosu pomidorowego, tak by przykrył dno naczynia. Teraz czas na nadziewanie rurek makaronu, przygotowanym wcześniej farszem. Nadziewamy surowe rurki. Ja robiłam to małą łyżeczką do herbaty, ale każdy znajdzie swój sposób, by jak najłatwiej i jak najszybciej napełnić rurki :). Zapełnione rurki układamy w naczyniu wylanym sosem pomidorowym, u mnie wyszło ich 26 sztuk. Gotowe cannelloni, ułożone w naczyniu, polewamy sosem beszamelowym, układamy plastry ( lub starty ) sera żółtego i całość zalewamy pozostałym sosem pomidorowym. Wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy +/- 30 minut. Artykuł Cannelloni przepis pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.pl