naprawdę warto mieć je w kuchni- bardzo ułatwiają prace. Foremki można przygotować również samemu- z folii aluminiowej. Ja jednak zachęcam do wydania kilku złotych. Oszczędzimy tym samym trochę czasu. Rurki z tego przepisu są niezwykle kruchutkie i tu od razu napiszę, by bardzo ostrożnie ściągać je z foremek tak, by się nie pokruszyły. Nadziane są tradycyjnie bitą śmietaną(...)rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, dzięki czemu nie będzie kleić się do wałka i stolicy. Pokroić na długie paski o szerokości 2 cm. Foremki do rurek nasmarować olejem. Paski ciasta nawijać na foremki zaczynając od strony węższej, kończąc na szerszej. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, obsypać cukrem. Schłodzić 10 minut w lodówce
Nastoletnie Wypiekanieciasto możecie wykrzystać na wiele sposobów, jako właśnie rurki, spody do tart, kruchych babeczek i co Was jeszcze fantazja podpowie. W zależności w czym obtoczycie te rurki przed pieczeniem, np. sezam, czarnuszka, cukier itd. będą albo wytrawne albo słodkie. Ciasto można przechowywać nawet kilka dni w lodówce, bo pracuję się z nim gdy jest bardzo schłodzone(...)upieczeniu zamknięte w pojemniku wytrzymają nawet 2 tygodnie. Na dniach będzie kilka propozycji zastosowania takich rurek. Składniki na około 30 rurek w przypadku 10 cm form: 500 g maki pszennej (śmiało można 200 g z tego zamienić na mąkę pełnoziarnistą pszenną lub inną) 250 ml wegańskiego jogurtu natiralnego 200 ml oleju roślinnego płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Wszystkie składniki
greenscarfsię, jeśli zawartość talerza będzie miała z założenia zrobić wrażenie na drugiej osobie Jest też dość łatwe w przygotowaniu, z tym że warto skorzystać z jakiegoś narzędzia wspomagającego nadziewanie rurek cannelloni farszem – np. urządzenia z tłoczkiem używanego do dekorowania ciast. Oczywiście zawsze można użyć łyżeczki i palców, ale umówmy się, że to akurat jest średnio wygodne rozwiązanie. Jak przy(...)naszego przepisu – po czym blendujemy go z bulionem na gładką masę. Część tak przygotowanego sosu wylewamy na dno brytfanny o rozmiarze z grubsza odpowiadającym ilości użytego cannelloni. Suche rurki cannelloni nadziewamy farszem serowo-szpinakowym. Warto wspomóc się w tym np. narzędziem do dekorowania ciast. Nadziany makaron układamy w jednej warstwie w sosie na dnie brytfanny; dość ściśle
Kulinarna Pokusadzieci. W letni upalny dzień niezła frajda wyjadać rurką zimną bitą śmietanę z pysznym musem truskawkowym. Składniki: 300 g dojrzałych truskawek 100 ml śmietany 30 % (schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru 2 -3 łyżki cukru trzcinowego lub innego 1 łyżka soku z cytryny 50 g czekolady + 1 łyżka mleka rurki puste w środku Przygotowanie: Truskawki umyć, oczyścić z szypułek(...)przebić, gdyż powstaną grudki masła). Roztopić czekoladę z mlekiem (w kąpieli wodnej). Szklanki lub pucharki o szerokim i prostym dnie napełnić do 1/2 wysokości masą truskawkową. Następnie powstawiać rurki, wypełnić przestrzenie między nimi bitą śmietaną. Do środka rurek wlewać łyżeczką roztopioną czekoladę, tak by smugi ściekały na zewnątrz. Najlepiej podawać od razu, gdyż po dłuższym czasie rurki
Kuchcik gotujewidelcem na możliwie jak najmniejsze kawałki, dołożyć cebule, pieczarki, czosnek, majeranek, oregano pieprz, całość podsmażyć, na koniec dodać puszkę groszku oraz 3 łyżki startego żółtego sera, 2. Nie ugotowane rurki nadziewamy farszem, 3. Sporządzamy sos beszamelowy , wlewamy go na spód naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, 4. Na sosie układamy jedną warstwę rurek z farszem, 5. Całość polewamy sosem bolońskim(...)rurki muszą być całkowicie pokryte farszem), 6. Zapiekamy 30 - 40 minut w temp 180 stopni, gotowe posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika na 5 minut, aż ser się rozpuści. ...rurki po wypełnieniu farszem... ... w trakcie polewania sosem... gotowe do spożycia... Zapomniałam dodać, że z powyższych ilości składników wyszły mi dwa naczynka żaroodporne, wypełnione przepysznymi rurami
Kuchenne aromatymają czasu na pieczenie skomplikowanych wypieków. A w tym wypadku rurki można upiec wcześniej i przed przyjściem gości ubić do nich tylko śmietanę. Jak się okazuje upieczone rurki bez nadzienia można przechowywać nawet i tydzień czasu i są dobre jak zaraz po upieczeniu :) Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 400ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru (lub więcej(...)jeśli wolicie słodsze:) 1 cukier waniliowy 2 opakowania sztywnika do śmietanki np. śmietan-fixu* Z ciasta wykrawamy pasy na około 2cm szerokie, którymi owijamy wysmarowane rurki. Pieczemy na złoty kolor, po czym jeszcze ciepłe zdejmujemy delikatnie z metalowych rurek-foremek. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, do którego po krótkiej chwili dodajemy sztywnik. Na koniec nadziewamy
Smakowy Rajrobiłam te rurki bardzo często. Ale wtedy posługiwałam się wałkiem i folią aluminiową. Wychodziły takie bransoletki z posypką do chrupania :) Jednak jakiś czas temu kupiłam sobie foremki do rurek z kremem. Niewysokie, 8 cm mają. I postanowiłam je wypróbować. Super są! Składniki: na ciasto: 260 gramów mąki pszennej 110 ml mleka 15 gramów świeżych drożdży 3 łyżeczki(...)cukru białego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki migdałów w płatkach rozdrobnionych lub 3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich (zarówno z migdałami jak i z orzechami włoskimi rurki są bardzo smaczne; ja dałam migdały) Drożdże rozrobić z cukrem aż będą płynne Do blendera włożyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać Następnie ciasto przełożyć na blat i zagnieść. Ciasto
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commasła - 2płaskie łyżki 30 g mąki - 2 łyżki 500 ml mleka sól,pieprz,gałka muszkatałowa,oregano Dodatkowo: parmezan,2 garście orzechów włoskich 1 paczka makaronu cannelloni - 250 g- 21 rurek Wykonanie: obrać i pokroić w kostkę cebulę i czosnek .Poddusić na rozgrzanym maśle.W tzm czasie obrać warzywa i zetrzeć na grubych oczkach tarki,pora pokroić w półkrązki.Dołożyć(...)pomocy małej łyżeczki napełnić przygotowanym nadzieniem.Napełnione rurki układać w naczyniu do zapiekaniu na pomidorowym sosie napełnione cannelloni równomiernie polać sosem beszamelowym,tak by każda rurka była dokładnie nim przykryta.W przeciwnym razie rurki wyschną i pozostaną nieupieczone posypać zapiekankę startym parmezanem i reszta posiekanych orzechów włoskich zapiekać w 220`C 20-25 minut do zrumienienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zapiec pod beszamelem.Danie jest przepyszne i bardzo podzielne.Pracy przy nim sporo,ale smak wynagrodzi poniesiony trud.Prace mozna rozlozyc na dwa dni i sos bolognese ugotowac dzien wczesniej.Samo nadziewanie rurek i zapiekanie zostawic na koniec.Kuchni wloskiej nie mozna nie lubic.Ja uwielbiam nie tylko wloska,ale cala kuchnie srodziemnomorska za obecnosc ogromu warzyw, ziol i przypraw w niej stosowanych.Zapraszam do pysznego(...)miesa wmieszac 2/3 sosu bolognese.Reszte sosu wylozyc i rozmarowac na dnie naczynia,w ktorym bedziemy zapiekac cannelloniOprzec rurke na dloni przytrzymujac ja palcami i przy pomocy malej lyzeczki napelniac rurki przygotowana masa miesna z sosem bolognese.Napelnione rurki ukladac w naczyniu do zapiekaniaostatni etap to przygotowanie sosu beszamelowego.Do rozpuszczonych w garnuszku 2 lyzek masla dodac 2 plaskie lyzki maki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czasie ciasto wyjąć z lodówki, i bardzo cienko rozwałkować (ok. 1,5-2 mm) (fot.1). Następnie miseczką lub szeroką szklanką powycinać z niego kółka. Kółka nawinąć na metalowe rurki (fot.2), starając się jak najlepiej skleić ze sobą brzegi kółek, żeby się nie rozkleiły podczas smażenia. Nawinięte na rurki ciasto smażyć na głębokim oleju (całe rurki muszą być(...)zanurzone). Usmażone rurki najlepiej odłożyć do wystygnięcia na papierowe ręczniki, żeby jak najlepiej pozbyć się z nich zbędnego tłuszczu.Teraz należy przygotować nadzienie z serka ricotta. Śmietankę ubić na sztywno. Serek ricotta wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z limonki i otartą skórką, a następnie delikatnie połączyć z ubitą śmietanką. Krem najlepiej schłodzić przed użyciem w lodówce przez około
Świat Ciastawykonania w domu potrzebny jest specjalny wypiekacz z wzorkiem, przypomina są gofrownicę. Drugą niezbędną rzeczą jest specjalny podłużny wałek zakończony w szpic na którym nawija się rurki. Nie wiem czy można taki przyrząd kuchenny dostać w Polsce ale myślę, że jak ktoś ma foremki do rurek to myślę, że też powinien sobie poradzić(...)zarówno puste jak i z różnego rodzajami nadzienia np. konfiturą. Ja zdecydowałam się na masę z przyprawą piernikową dla utrzymania świątecznego nastroju. Rurki są bardzo cienkie i kruche, mam nadzieje, że wypróbujcie przepis Składniki rurki:125 g masła125 g cukru3 jajka150 g mąki pszennej3 łyżki wodyłyżeczka mąki ziemniaczanejmasa
ciastkarnia na kruchym spodzietego nie bedzie.Poki co dzis przepis na male, cukiniowe rurki napelnione miesem mielonym z dodatkiem cukini i parmezanu, a wszystko to w sosie pomidorowym. Goraco polecam.Cukiniowe rurki z nadzieniemskladniki: 250g miesa mielonego okolo 6 srednich cukini 1 jajko 30g parmezanu 1 zabek czosnku sol, pieprz 1 lyzka natki pietruszki puszka pomidorow 2 lyzki koncentratu pomidorwego 300ml bulionu maka(...)solimy.Do podsmazonej cukini dodajemy mielone mieso, jajko, starty parmezan, posiekana pietruszke. Calosc doprawiamy sola. Przygotowanym farszem napelniamy cukiniowe rurki.Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmazamy przez okolo 4 minuty nasze rurki z cukini, a nastepnie zalewamy je bulionem, pomidorami z puszki. Dodajemy koncentrat pomidorowy i oregano, doprawiamy sola i pieprzem. Cukinie gotujemy przez okolo 40 minut. Ja moje zapieklam
Przysmaki Karolkiprzy pomocy łyżki całą miękką zawartość z pestkami, odrzucić. Hokkaido nie obieramy, każdą inną dynię obrać ze skóry. Zetrzeć na tarce, raczej na małych oczkach tarki, będzie łatwiej nadziewać rurki makaronowe. Dynie wymieszać z ajwarem, posiekną cebulą, czosnkiem, sokiem z cytryny i startą skórką cytrynową, dodać sól, pieprz i roztrate w możdzierzu(...)nasiona kolendry. Gdyby masa była za sucha dodać kilka łyżek soku pomidorowego na dnie naczynia do zapiekania rozłożyć równomiernie sos pomidorowy. Każdą rurkę z osobna, przy pomocy małej łyżeczki nadziewać przygotowanym farszem dyniowym. Nafaszerowne rurki układać w naczyniu na sosie pomidorowym w rondelku z masła i mąki sporządzić jasną zasmażkę, następnie dolewać zimne mleko cały czas mieszając trzepaczką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone, cukier puder, kakao i studzoną czekoladę i dokładnie całość miksujemy. Gotowym kremem smarujemy boki i wierzch tortu. 4. Dekoracja: Rurki waflowe przycinamy nożem do pożądanej długości w zależności od tego czy chcemy aby wystawały ponad tort czy nie. Ja przycinałam na długość(...)większa niż był tort. Polecam użyć w tym celu noża z ząbkami. Gotowymi rurkami obkładamy tort dookoła stroną którą docinaliśmy na dół. Każdą rurkę lekko dociskamy. Na koniec cały tort opasujemy folią spożywczą, aby rurki się nie odkleiły i wstawiamy na kilka minut do lodówki. Truskawki płuczemy, osączamy na durszlaku a następnie na papierowym ręczniku i układamy
Na Ciasteczkowych Papierachgodzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko, tniemy na 20 pasków o szer. 1,5- 2 cm. Rurki smarujemy masłem. Każdą rurkę owijamy ciastem zaczynając od góry, nakładając ciasto na siebie. Białko lekko ubijamy. Na talerzyku mieszamy ze sobą cukry. Rurki owinięte ciastem maczamy w białku a następnie w cukrze. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Krem: 1 szkl(...)mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń rozrabiamy w pozostałym mleku, dodajemy do gotującego mleka – studzimy. Ucieramy masło dodając budyń, a na końcu sok z cytryny. Tak przygotowanym kremem napełniamy rurki
słodki bratek