Bardzo smaczna propozycja obiadowa - kolejny po Schabie zapiekanym pod pierzynką warzywno-serową przepis na pieczone plastry schabu, które wcale nie są suche :) Mięsko wychodzi miękkie, kruche, z lekko słodkim posmakiem marchewki zrównoważonym przez ostrość przypraw. SKŁADNIKI: ok 50 dag schabu w plastrach 1 marchew 2 cebule sól pieprz pieprz cytrynowy Rafex ostra papryka 3 łyżki śmietany 18% 1/2 szkl(...)tartce, cebulkę pokroić drobno (lub w piórka jesli lubicie większe kawałki), zeszklić na 1 łyżce masła, osolić do smaku, dolać bulion i poddusić. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. 2. Schab lekko rozbić. Posypać przyprawami (najlepiej wetrzeć je w mięso). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wyłożyć warzywa ze śmietaną. 3. Piec pod przykryciem ok 1 godziny
Kto ugości moich gości?dzika łopatka jagnięca udziec jagnięcy pieczeń rzymska z cielęciny karczek cielęcy z dzikiem i grzybami łopatka cielęca z Chutney’em z mango karkówka pieczona domowa wędlina-schab schab karkowy wędzony w domu schab pieczony z morelami schab pieczony z konfiturą z orzechów polędwiczki wieprzowe wędzone w domu karkówka pieczona z czarną porzeczką wędzonki boczek pieczony boczek pieczony
królestwo garówgrzybów comber z sarny comber z jelenia bitki z karkówki z jelenia potrawka z jelenia po niemiecku ragout z jelenia karczek z dzika schab z dzika z grzybami schab z dzika na jałowcu wędzony schab z dzika na sianie schab z dzika gołąbki z dzika pieczona szynka z dzika dzik w czekoladzie żeberka
królestwo garówBrokułowa zapiekana z fetą i schabem SKŁADNIKI: 1 brokuł 1 pomidor kawałki schabu lub innej wędliny ser feta śmietana 2 ząbki czosnku ser żółty 2 jajka słonecznik lub płatki migdałowe sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Podgotować na parze. Ser feta, schab i pomidor kroimy w kostkę. Następnie zrobić sos ze śmietany, czosnku(...)przypraw. Dokładnie mieszamy. Na suchej patelni uprażyć słonecznik aż się ładnie zarumieni. W garnku delikatnie wymieszać brokuły, ser feta, pomidora i schab. Przekłożyć do naczyń żaroodpornych. Polać sosem czosnkowym wymieszanym z prażonym słonecznikiem. Całość posypać tartym serem. Piec przez 20 minut w piekarniku nastawionym na ok 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wbić jajko. Piec do momentu
MarciochaKucharzyWczoraj na spacerku znaleźliśmy kilka grzybków. Aby coś z nimi zrobić musiałam skorzystać z tamto rocznych- suszonych. Schab w sosie grzybowym SKŁADNIKI: 5 kawałków schabu (jak na kotlety) kilka grzybów garść suszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany 1 cebula pietruszka sól, pieprz czarny,chilli, pieprz czosnkowy, tymianek, majeranek puree ziemniaczane surówka z pora Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić(...)uzyskania złotego koloru. Oczyszczone świeże grzyby i wymoczone suszone gotować przez ok 20 minut. W dużym rondlu zeszklić cebulkę a następnie wrzucić ugotowane wcześniej grzyby. Dodać kawałki schabu. Całość podlać 500ml wody z ugotowanych grzybów i dusić dalej przez kolejne 20 minut, doprawić do smaku. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i kruche. Sos zabielić
MarciochaKucharzyksiążka ta to fantastyczna sprawa, zwłaszcza dla kogoś kto ma tendencję do zbytniego kombinowania w kuchni. Wyszło jak zwykle prosto i smacznie. Tak jak lubimy najbardziej! 400g schabu 3 średniej wielkości marchewki 1 duża cebula 200ml śmietany 12% 500ml wody 3 łyżki chrzanu, u mnie od Reypol 1 czubata łyżka mąki sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie(...)olej 1. Schab kroimy w plastry. Przekrawamy je na pół, rozbijamy, obsypujemy solą, pieprzem i majerankiem. 2. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy schab do zezłocenia, z dwóch stron. 4. Do schabu wlewamy 500ml wody, dodajemy cebulę, marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem przez około 30 minut
Szefowa kuchnirodziną zawsze jest dobrym powodem do przygotowanie pysznego posiłku. Tak tez było ostatnio :) Długo zastanawiałam się co przygotować, szukałam i szperałam, aż w końcu natknęłam się na przepis na schab, zamieszczony na stronie jednego z supermarketów. Czemu by go nie wypróbować? :) Ponieważ posiłek zrobił furorę wśród moich najbliższych, zachęcam również Was do wypróbowania go:) Jest połączeniem tradycyjnego, polskiego dania(...)zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane gusta. Składniki: kilka marchwi (ok 1 - 2 szt na osobę, w zależności od wielkości warzywa) seler i ziemniaki w proporcji 1:1 3 ząbki czosnku schab (1 - 2 plastry dla osoby, zależnie od apetytu :)) korzeń pietruszki 50 ml śmietany 50 ml mleka sól, pieprz smalec wieprzowy Sos: 50 g wędzonego boczku 50 g cebuli
Taste Of My DayKochani dzisiaj bardzo proty przepis na schab z morelą w ziołach, który świetnie nadaje się na obiad, a po ostudzeniu jest idealnym mięsem na kanapki. Na pewno część z Was przygotowuje takie potrawy z morelą, śliwką czy orzechami. Do wersji obiadowej przygotowałam sos rozmarynowy z suszonymi pomidorami według przepisu szafa kuchni Knorr Pana Piotra Murawskiego. Otrzymałam całą(...)potrzebnych do przygotowania sosu i zabrałam się do działania. Okazało się, że esencje do sosów są świetną bazą smakową do waszej wyobraźni idealnego sosu. Składniki: 0,5 kg schabu 20 suszonych moreli (mogą być śliwki albo orzechy) 1 łyżka majeranku, ziół prowansalskich, tymianku 1 łyżka soli sos 50 ml oleju pęczek włoszczyzny (jedna marchewka, mała
Niezły Młynekzrolowany schabik nadziany suszonymi pomidorami. Taki schabik można podać jako danie obiadowe z ulubionym sosem lub po prostu wystudzić i kroić na kanapkę. składniki: 1,3 kg schabu 1 słoiczek suszonych pomidorów (320 ml) 2 duże ząbki czosnku mielona słodka papryka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią olej 1/2 szklanki wody Schab rozkroić wzdłuż dłuższego boku na jeden duży(...)ważne aby był jeden duży kawałek. Suszone pomidory (bez oleju) przełożyć do rozdrabniacza. Dodać obrane ząbki czosnku i rozdrobnić na taką grubo zmieloną pastę. Następnie przygotowaną pastą posmarować rozkrojony schab. Zwinąć ściśle w roladę i związać sznurkiem. Na wierzchu mięso natrzeć słodką papryką oraz oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Tak przygotowany schab odstawić do lodówki
Monia miesza i gotujespróbuje: tę słodycz jabłek, ostrość czosnku i świeżość mięty, będzie wielkim fanem tego dania. Przepis pochodzi z książki "Między nami" Małgorzaty Tusk. Oryginalnie w książce zamiast schabu użyte są polędwiczki. Dla zainteresowanych innymi przepisami z tej książki, zapraszam na fasolę w ziołach lub na pomidory po rosyjsku SKŁADNIKI 1kg schabu 2 jabłka liście mięty (suszone lub świeże(...)soli 1/2 łyżeczki pieprzu WYKONANIE Wyciskamy czosnek i łączymy z oliwą, bazylią, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, olejem, solą i pieprzem i jeśli używamy suszoną miętę, również dodajemy ją do marynaty. Schab układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Jeśli nie dodajemy suszonej mięty do marynaty, a mamy świeżą, to posypujemy schab porwanymi listkami. Jabłka kroimy na plasterki i obkładamy
ZofianaMiękkie kawałki mięsa otulone w warzywach i sosie pomidorowym to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Poniższe danie nie jest czasochłonne. Schab z warzywami idealnie smakuje na drugi dzień, ponieważ łatwo się odgrzewa. Składniki dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg schabu 2 średniej wielkości marchewki 1 czerwona papryka 2 średniej wielkości cebule 1 kawałek pora olej(...)smażenia mąka krupczatka 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra papryka słodka Mięso umyć, wytrzeć i pokroić w zgrabne plasterki. Każdy kawałek schabu (delikatnie) rozbić i przyprawić z obu stron (solą, pieprzem, papryką ostrą oraz papryką słodką). Odstawić na 1 godzinę, aby smaki mogły się przegryźć. W międzyczasie cebulę obrać, umyć, przekroić na pół
UgotowaćParę miesięcy temu pokazałam Wam przepis na schab w sosie własnym , który możecie przygotować w zwykłym garnku. Jeżeli cenicie swój czas i lubicie aromatyczne sosy to spróbujcie przygotować poniższe danie w szybkowarze. Naprawdę będzie zachwyceni miękkością mięsa i smakiem sosu. Składniki: 1/2 kg schabu bez kości sól, pieprz papryka ostra 1 cebula olej do smażenia 1,5 szklanki wody Mięso(...)umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić (solą, pieprzem, ostrą papryką). Do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć (dosyć mocno) przygotowane kawałki schabu. Pamiętajcie, im mocniej przesmażycie mięso tym sos będzie ciemniejszy. Gdy mięso będzie przesmażone do garnka wlać wodę (1,5 szklanki) i dodać surową cebulę pokrojoną w ćwiartki. Następnie do garnka wlać 1,5 szklanki wody i zamknąć
UgotowaćAromatyczny, dobrze doprawiony schab z dodatkiem kiełbasy z cielęciny i ogórków kiszonych. Bardzo ciekawy i oryginalny smak! 500 g schabu Przyprawy: Sól. Pieprz, Chili pieprz cayenne, zioła prowansalskie Oliwa z oliwek 2 cebule 200 g pieczarek 1 pętko kiełbasy z cielęciną 1 czerwona papryka 1 szklanka wody 3 ogórki kiszone Schab myjemy i kroimy w paseczki grubości(...)oliwek. Odstawiamy do lodówki (u mnie na całą noc). Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki w plasterki, natomiast paprykę w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Następnie dodajemy schab. Dusimy około 10 minut. Dokładamy pieczarki z papryką i podlewamy szklanką wody. Na końcu dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i pokrojone w kostkę ogórki. Dusimy do miękkości mięsa. Gdy danie wydaje
VioletoweKucharzenieKolejny pyszny domowy wyrób. Tym razem, rolada z schabu nadziewana mięsem mielonym. Idealna jako dodatek do pieczywa ale na ciepło również jest smaczna. Składniki: 1-1,2 kg schabu bez kości 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz do smaku 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku(...)łyżeczka krojonego koperku ( u mnie mrożony) 1 łyżeczka krojonej zielonej natki pietruszki (u mnie mrożona) 3/4 szkl bulionu Dodatkowo sznurek bawełniany rękaw do pieczenia naczynie żaroodporne Przygotowanie: Schab oczyścić z białych włókien, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozciąć wzdłuż tak, by powstał szeroki płat mięsa. Mięso lekko rozbić z jednej strony (wewnętrzna strona rolady). Z dwóch stron mięso doprawić
Ala piecze i gotujeBardzo dawno nie robiłam takiego schabu. Nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio... Taka pieczeń jest świetna nie tylko jako mięso do drugiego dania, ale wyśmienicie smakuje do kanapek. Składniki: 1/2 kg schabu bez kości 1 łyżeczka rozmarynu 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki muszt ardy (u mnie sarepska, ale może być francuska - też będzie bardzo dobra, zawiera ziarna(...)oczyszczamy z błonek (jeśli czujemy taka potrzebę) i osuszamy ręcznikiem papierowym Do salaterki wlewamy sos sojowy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmaryn, pieprz i musztardę. Całość dokładnie mieszamy Schab przekładamy do żaroodpornego naczynia i nacieramy marynatą Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Układamy w naczyniu Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Jeśli mamy czas, to mięso możemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com