przepis na schab - 3000 przepisów (strona:54/200)

Schab 5-minutowy 175

dalszym ciągu staramy się samodzielnie robić wędlinę.  Po sukcesie schabu w musztardzie postanowiliśmy wypróbować schab gotowany.  Mięso jest bardzo aromatyczne, co było dla mnie zaskoczeniem oraz wilgotne, ale tego akurat się spodziewałam.  Schab na stałe wchodzi do naszego menu.  Przepis na podstawie Poezji Smaku .     Wykonanie: 1 kg schabu ok 2 - 2,5l wody

Sto kolorów kuchni
makaron po seczuańsku ze schabikiem o smaku piwa... 182

Składniki: 1 opakowanie makaron po seczuańsku Royal Brand, 20 dag schab bez kości, 1 łyżka masło klarowane, 1 łyżeczka przyprawa grill o smaku piwa Royal Brand, 1 kubek śmietana słodka 18% - szczypta papryka ostra zawartość opakowania makaronu po syczuańsku wsypać do wrzątku i gotować z 20 minut na mniejszym ogniu wszystko wylać na sito schab pokroić w kostkę(...)maśle klarowanym usmażyć - posypać przyprawą grill do piwa do schabu dodać z sita makaron i podsmażać z 5 minut mieszając na koniec wlać śmietanę i z 5 minut wszystko podsmażać na talerzu posypać papryka ostrą smaczne smaki w makaronie z połączeniem schabu w piwie daje syte i wyjątkowe danie na obiad......SMACZNEGO!!! makaron po seczuańsku Royal Brand: nie zawiera glutaminianu

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety schabowe marynowane w cebuli i mleku 209

przygotowanie kotletów podała mi koleżanka  podobno zasłyszany  od  Magda Gessler , jest Genialny to są na prawdę najlepsze kotlety schabowe :)  Składniki : Schab pokrojony na grube kotlety Cebula ( na 500 g schabu 2 spore cebule  ) mleko ( tak żeby zakryło kotlety ) bułka tarta ( można pomieszać pól na pół(...)pokruszonymi płatkami kukurydzanymi ) mąka jajka sól , pieprz tłuszcz do smażenia - schabowe najlepsze na smalcu , ale zdrowiej na oleju rzepakowym Przygotowanie : Schab rozbijamy - najlepiej przez folie spożywczą .   Układamy w misce .   Cebule obieramy , kroimy . Zasypujemy nią schab i zalewamy wszystko mlekiem .   Odstawiamy do lodówki na kilka godzin . Wyjmujemy odsączmy z nadmiaru mleka . Przyprawiamy solą i pieprzem . Obtaczamy

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Mięsa 190

faszerowany pieczarkami  Kurczak w 5 smakach Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Pierś z gęsi Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki(...)serowej panierce Sakiewki z kurkami Schab nadziewany śliwką Schab w sosie Schab w sosie musztardowym Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki drobiowe z piekarnika Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią Szpinakowe roladki Tortille z kurczakiem i warzywami Udka z rozmarynem Udka zapiekane z porem i serem Żeberka w sosie Żeberka z kapustą

Aga w kuchni
Domowa polędwica wędzona 167

kolejny przepis na pyszną domową wędlinę. Tradycyjnie zaczerpnięty z forum Wędliny domowe.Od kiedy zaczęliśmy robić własne wędliny, sklepowych już nie jadam ! Domowa polędwica wędzona Składniki: 3 kg schabu wieprzowego 180 g peklosoli 1,2 litra wody Wykonanie: Schab kroimy na dwa równe kawałki. Peklosól rozpuszczamy w wodzie (na 1 kg mięsa przeznaczamy 0,4 litra wody) i peklujemy przez(...)pamiętając  aby raz dziennie obrócić mięso. Schab musi być w całości przykryty płynem. Temperatura peklowania 4-6 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmujemy mięso z zalewy, robimy otwór na sznurek i pozostawiamy schab do osuszenia w chłodnym miejscu na około 6-8 godzin. Jeśli mięso będziemy osuszać w temperaturze pokojowej, wystarczą 4 godziny. Polędwicę wędzimy ciepłym dymem

Kulinarne przygody Gatity
Krótka wielkanocna przypominajka 173

ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Domowy majonez w słoiku Pasztet mięsnyPate z drobiowych wątróbek Szynka pieczona w ziołachDrobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńskaSchab karkowy z pończochy Zakwas na żurekZakwas

Kulinarne przygody Gatity
Domowa rolada schabowa 118

zrobiłam tę roladę, ale na pewno powinnam zaprezentować kulinarne  dzieło mojego męża. Ta pyszna rolada powstała dziś. Wygląda wyśmienicie i tak też smakuje. Polecam!!! . Składniki: ok 2 kg. schabu 1 kg. mięsa mielonego ( można różne np. drobiowo-  wieprzowe) przyprawa do mięsa mielonego 2 bułki suche  2 jajka  sól , pieprz 2 ząbki czosnku czerwony Delikat  tymianek(...)Wykonanie: Schab przekroić tak, by powstał płat. Najlepiej odkroić z góry jeden, potem ze środka drugi i na koniec trzeci. Rozłożyć i rozbić  całość. Powstanie duży płat schabu. Przyprawić Delikatem, tymiankiem. Pozostawić na około godzinę. Mięso mielone połączyć z namoczoną bułką, jajkiem, dodać sól , pieprz, tymianek, przeciśnięty przez praskę   czosnek. Rozsmarować na schabie, zwinąć tak , jak roladę. Można

W kuchennym oknie Ewy
Rolada schabowa z warzywami w sosie porowo-serowym 155

zresetować i doładować akumulatory. Nie wiem czy przez następny tydzień będę dostępna na Czerwień i błękit i na innych blogach kulinarnych. Zobaczymy... A jeszcze dziś chciałabym dodać przepis na schab faszerowany serem i warzywami w sosie porowo-serowym.  Składniki: 1200 g chudego schabu 120 g tartego sera żółtego ok. 200 g mrożonych warzyw - groszku, marchewki mini i fasolki szparagowej sól(...)szklanki słodkiej śmietanki 18 % 1 trójkącik topionego sera śmietankowego lub ziołowego ok. łyżki sera z niebieską pleśnią mała gałązka koperku sól, pieprz, zioła do pizzy, suszony czosnek Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, lekko rozbić tłuczkiem. Następnie natrzeć olejem i posypać przyprawami z obu stron. Wyłożyć mrożone warzywa, starty ser i natkę. Zwinąć jak roladę, brzeg i boki spiąć

Czerwień i błękit
Pieczeń a'la Orloff 186

smaczny, idealny na niedzielny obiad. Doskonały również kiedy musimy przygotować coś dla większej ilości osób. Alternatywa dla tradycyjnej pieczeni. Polecam ! Pieczeń a'la Orloff Składniki: około 0,5 kg schabu 5 plastry sera żółtego 5 plastrów boczku w plastrach pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oregano 1 łyżka papryki w proszku 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki(...)oleju 300 g pieczarek 1 cebula 40 g sera żółtego sól, pieprz Sos beszamelowy 3 łyżki masła 3 łyżki mąki około szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Przygotowanie: Schab doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, papryką, ziołami oraz nacieramy czosnkiem. Smażymy z każdej strony na niewielkiej ilości rozgrzanej oleju. Wysmażone mięso odkładamy aby wystygło. Przygotowujemy sosy. Pieczarki obieramy i kroimy

Mania Gotowania
Zrol(adk)owany. 185

taki? Kogo tak urządzono?Schab nieszczęsny!Dorwali go, stłukli i zwinęli!A potem? Potem było już tylko gorzej.Tortury. W zastraszającym ukropie.I śmierć przez strawienie. PAPRYKOWE ROLADKI SCHABOWE 6 plastrów schabu mała czerwona papryka 6 plastrów żółtego sera sól, pieprz słodka papryka mielona Schab roztłukłam dostatecznie cienko. Każdy plaster oprószyłam solą, pieprzem  i natarłam słodka papryką.Położyłam po plastrze żółtego(...)sera i po kawałku papryki. Zawinęłam, obwiązałam nitką. Usmażyłam na niewielkiej ilości tłuszczu. ************************************ SEROWE ROLADKI W SOSIE SEROWYM 6 plastrów schabu 6 plastrów szynki 6 plastrów sera żółtego 3 serki topione ( u mnie gouda ) sól, pieprz, przyprawa typu "Maggi" posiekana natka pietruszki Każdy kawałek mięsa roztłukłam cienko. Oprószyłam solą i pieprzem, położyłam po plasterku szynki i sera, zawinęłam ciasno. Usmażyłam

W kuchni Karmel-itki
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 170

delikatną zupą, tak jak w lecie.Zaczynamy robić miejsce na naszym sole dla dań o rozgrzewającychwłaściwościach, sytych i gorących. Mięsa, jakieś potrawki, gulasze czy teżporządne zupy.Ewidentnie widać jesień. JAŁOWCOWY SCHAB Z WINEM. /autorski;/ 6 plastrów schabu bez kości 2 średnie cebule 1 - 2 ząbki czosnku sól, pieprz 4 ziarenka jałowca szczypta suszonego tymianku łyżeczka suszonego majeranku Schab opłukany, wysuszony, posypuję(...)patelni, gdzie smażyliśmy mięso, zyskamy na smaku i aromacie. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Do tego sosu wkładam ponownie mięso. Podduszam jeszcze jakieś 5 minut.  I schab jest gotowy do podania. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka PS:   Muszę się pochwalić, normalnie muszę! Jadę na Blog Forum Gdańsk 2012, w dniach 13 - 14 październik. Możecie mnie oglądać na żywo

W kuchni Karmel-itki
Roladki z kremem chrzanowym i serem 283

Roladki ze schabu nadziewane żółtym serem i kremem chrzanowym. Taka smaczna odmiana  dla zwykłego schabowego. składniki: 6 plastrów schabu 120 g sera żółtego sól z pieprzem Kamis 1 jajko 2-3 łyżki majonezu 1 łyżeczka chrzanu tartego do panierowania bułka tarta olej do smażenia Schab rozbić tłuczkiem. Z obu stron posolić i popieprzyć. Majonez wymieszać z chrzanem. Ser żółty(...)pokroić na sześć kawałków. Każdy rozbity plaster schabu posmarować kremem chrzanowym, ułożyć przy brzegu kawałek sera i zwinąć w roladkę. Następnie roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Roladki smażyć na wolnym ogniu, ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i surówka z białej kapusty

Monia miesza i gotuje
Schab pieczony w rękawie do pieczywa. 124

czasu do czasu przygotowuję domowe wędliny. Nie ma co ukrywać, że są najlepsze, pysznie smakują, pachną, są świeże i wiemy z czego zrobione. Taki schab polecam obowiązkowo przygotować. Wieczorem wystarczy zamarynować mięso, z samego rana upiec, wystudzić i gotowe. Do zamarynowania mięsa użyłam gotowej mieszanki przypraw  przyprawy gosposi od  RAFEX . Zapraszam:) Składniki: 1 kg schabu 5 łyżek oleju(...)piekarnika. 5. Następnie pieczemy w temperaturze 180 minut przez 60 minut, po tym czasie woreczek rozcinamy i pieczemy jeszcze 5 minut w celu zrumienienia mięsa. 6. Dobrze wystudzony schab kroimy w plasterki i podajemy. 7. Smacznego

Izabelawkuchni
Schab z brokułami dla niemowlaka (od 8 miesiąca) 338

powodzeniem zacząć jeść obiadki skomponowane z warzyw i mięsa. Na początku dobrze rozdrobnione, później z wyraźnymi grudkami. 8 miesiąc życia to także moment, gdy możemy naszemu maluchowi podać chudy schab, by zróżnicować jego dietę. Składniki na 3 porcje: 50 g chudego schabu 125 g brokuła 1 średni ziemniak 1 łyżeczka oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek/nierafinowanego oleju kokosowego Schab myjemy

Dieta bez mleka
Schab w ziołach z pomidorową salsą (Lonza di maiale con salsa di pomodori) 135

SKŁADNIKI 500 g schabu 3 pomidory 40 g zielonych oliwek 1 łyżka octu jabłkowego natka pietruszki rozmaryn bazylia oliwa z oliwek s ó l, pieprz   **** INGREDIENTI 500 g di lonza di maiale 3 pomodori 40 g di olive verdi 1 cucchiaio di aceto di mele prezzemolo rosmarino basilico olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Schab kroimy na plastry(...)oliva. Aggiustate di sale e pepe. Mescolate bene il tutto e lasciate a raffreddare per circa 30 minuti. Mięso przesmażamy po kilka minut z każdej strony.  Przygotowane plastry schabu podajemy ze schłodzoną sals ą . **** Friggete la carne in una padella su entrambi i lati. Servite la carne con la salsa di pomodori e olive. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca