bardzo popularnego schaboszczaka w bułce. Przygotowuję je dość często zmieniając tylko farsz. Na blogu znajdziecie roladki schabowe z szynką parmeńską i brokułami , duszone roladki ze schabu z białą kiełbasą , rolady ze schabu a'la zrazy , a dziś zapraszam na rolady nafaszerowane serem, szynką i suszonymi pomidorami. Baaardzo nam smakowało ;-) Składniki: 800g schabu(...)plastry żółtego sera 3 plastry szynki 80 g suszonych pomidorów sól pieprz majeranek słodka papryka 2 cebule garść suszonych grzybów liść laurowy ziele angielskie mąka olej Wykonanie: Schab dzielimy na 8 plastrów. Każdy plaster cienko rozbijamy, uważając aby nie poprzerywać mięsa. Posypujemy solą, pieprzem, papryką i majerankiem z każdej strony. Na każdy plasterer nakładamy trochę pokrojonych suszonych pomidorów, pokrojonego
Walijskie PichceniePlastry schabu z kością w postaci kotletów. Duszone w aromatycznym sosie z cebuli i śliwek węgierek. Kość nadaje dodatkowego smaku, więc mięso znacząco różni się od takiego tradycyjnego schabu. Polecam na niedzielny obiad. 4 plastry schabu z kością sól pieprz czarny kardamon cynamon 4 czerwone cebule 300 g śliwek węgierek 1/2 szklanki octu jabłkowego 1 plasterek imbiru 2 łyżki sosu(...)sojowego 2 łyżki cukru brązowego olej rzepakowy do smażenia Plastry schabu rozbić tłuczkiem i oprószyć przyprawami, tj solą, pieprzem, kardamonem i cynamonem. Olej rzepakowy dobrze rozgrzać na patelni i obsmażyć na rumiano mięso. Smażyć krótko, około 1 minuty z każdej strony. Na głęboką patelnię lub garnek z szerokim dnem wlać odrobinę oleju. Wrzucić skrojoną w piórka czerwoną cebulę i połówki
https:KKuchniaMniamRoladki ze schabu to szybkie mięso i można przygotowywać je na wiele sposobów. Wczoraj pozostała mi duża część cukinii, więc postanowiłam ją dziś wykorzystać częściowo do roladek. Roladki z modrą kapustą pyszne po prostu! SKŁADNIKI: 8 plastrów cienko rozbitego schabu przyprawa do wieprzowiny, sól i pieprz 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka masła klarowanego FARSZ: około 10 cm. cukinii(...)białej części pora około 10 dag. boczku wędzonego parzonego 1 mała szalotka drobno siekany lubczyk lub kilka kropli magii sól, pieprz WYKONANIE: rozbite plastry schabu posypujemy przyprawą, solą i pieprzem, cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, boczek kroimy w cienkie paski, por w drobne półkrążki, cebulkę w drobną kostkę, wszystko mieszamy z dodatkiem lubczyku i przypraw, farsz nakładamy
Kuchnia BeatyViolaPassion Wspaniała odmiana . Schab nie zawsze musi kojarzyć się nam z kotletem schabowym którego bardzo lubię. Schab możemy robić na różne sposoby Oto jeden z nich. Składniki: (4 osoby) 4 grube porcje schabu z kością i odrobiną tłuszczu 3 łyżki tymianku świeżego najlepiej 2 łyżki rozmarynu 2 łyżki słodkiej papryki 4 ząbki czosnku obrany i przekrojony na pół(...)łyżeczki soli morskiej 3 łyżki majeranku NIE UŻYWAMY TŁUSZCZÓW DO PIECZENIA nasz schab ma w sobie wystarczająco Sposób: Mięso oczyszczamy i myjemy. Do szklanej miski wlewamy około 1.5 litra wody dodajemy czosnek,majeranek i sól. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka,kilkanaście godzin. Ja jak zwykle preferuje cała noc w lodówce pod przykryciem. Następnie mięso myjemy i przyprawiamy tymiankiem
Viola cooks with passionSchab przygotowany według starej receptury i uwędzony w wędzarni zbudowanej przez naszego przyjaciela - Benka, który nigdy wcześniej nie wędził a nasz pomysł stał się inspiracją. Wędzarnia spisała się rewelacyjnie, czego dowodem był niesamowity wygląd i smak wędlin. Spędziliśmy wspaniały dzień na świeżym powietrzu, w fantastycznej atmosferze, w zapachach dymu i wędlin. Czas na przepis na ok. 8 kg schabu(...)Schab moczymy w zimnej wodzie ok. 30 minut. Przygotowujemy solankę: -6 l zimnej wody z kranu -30 dkg soli kuchennej -5 dkg soli peklowej -1/2 łyżeczki cukru -10 ząbków czosnku -przyprawy: 10 liści laurowych, kilkanaście ziaren ziela angielskiego i pieprzu naturalnego, solidna szczypta kolendry Przyprawy wrzucamy
Maminek kulinarnyDuszony schab jest miękki, bardzo smaczny i niezwykle aromatyczny. Rewelacyjnego smaku nadaje mu sos zrobiony ze świeżych, gruntowych ogórków, w którym nie może zabraknąć koperku. Bardzo dobrze smakuje z młodymi ziemniakami. Pyszne, polecam! ok 5 plastrów schabu 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu drobiowego 500 g ogórków gruntowych sól pieprz czarny mielony 1 łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki(...)śmietanki kremówki 30% 1-2 łyżki posiekanego świeżego koperku Plastry schabu o grubości 1 cm lekko rozbić, tylko tak aby zmiękczyć mięso. Oprószyć przyprawami. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć z dwóch stron, aż się zrumienią. Przełożyć do brytfanki lub większego garnka z szerokim dnem. Ząbki czosnku rozgnieść i zeszklić na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Przełożyć
https:KKuchniaMniammiałam okazji jeszcze spróbować marynowanych szparagów ale dzięki firmie Dagoma znalazły się w mojej kuchni. Z ich udziałem przygotowałam na obiad pyszne roladki ze schabu panierowane w sezamie. Smak roladek podkręciłam odrobiną musztardy z zielonym pieprzem. składniki: 6 plastrów schabu 1 słoiczek marynowanych szparagów musztarda z zielonym pieprzem sól, pieprz 1-2 jajka sezam olej do smażenia Szparagi osączyć(...)zalewy. Plastry schabu cienko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na desce ułożyć plaster schabu, posmarować cienko musztardą. Przy jednym brzegu ułożyć 2-3 marynowane szparagi i zwinąć w roladkę. W ten sposób przygotować pozostałe pięć roladek. Gotowe roladki panierować w jajku i obsypać sezamem. Smażyć na średnim ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawać
Monia miesza i gotujeRoladki ze schabu można przygotować na wiele sposobów i nadziać różnymi farszami. Dzisiaj pomysł na smaczne nadzienie ze szpinaku, twarogu, czosnku i marchewki. SKŁADNIKI(...)plastrów schabu 250 g mrożonego lub świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 4 średnie marchewki 1 mała czerwona papryka. pokrojona w kostkę 200 g twarogu sól, pieprz, papryka w proszku do smaku 4 łyżki oleju 1 litr bulionu 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach 1 cebula, pokrojona w talarki 1 łyżka mąki
Kulinarne Fantazje Marioliwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Znudziły się Wam tradycyjne schabowe? A może nie macie pomysłu na kawałek schabu? Takie mięsko w ciecie francuskim to doskonała alternatywa dla zwykłego kotleta. Świetnie sprawdzi się na przekąskę lub obiad - podany z zestawem surówek. Dodatkowo danie jest proste w przygotowaniu i możecie przygotować je wg własnego smaku. Ja użyłam tylko(...)cebuli, ale w tym przypadku można puścić wodze fantazji i dodać żółty ser, plastry boczku, pieczarki lub dowolne warzywa. Pycha! 4 plastry schabu (cienkie) Przyprawy: papryka w proszku (ostra i słodka) sól, pieprz Dodatkowo: 1 płat ciasta francuskiego (duży) 2 czerwone cebule (średnie) 1 jajko Plastry schabu dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki - minimum na 30 minut
Di gotujeFOLWARK i zamarynować w nim mięso. Dosadna porcja sosu znalazła się też dodatkowo w środku każdej kanapki. Zlepiacz ten wyjątkowo mi tu podpasował, bo nadał warzywom pikanterii , a schabowi intensywnego aromatu i ostrego smaku papryczki chilli . Na podsumowanie wspólnego, błyskawicznego pichcenia zapraszam na bloga Da yliCooking - Codzienna kuchnia niecodzienna - link wkrótce :) Składniki na 2 sztuki(...)plast er schabu - grubości ok. 1 c m; jeśli małe to dwa 2 placki gotowej tortilli - u mnie pełnoziarniste 1 garść gotowej mieszanki sałat 1 garść pomidorków koktajlowych 1/2 cebuli czerwonej 2-3 łyżki sosu kebab-gyros ostrego od FOLWARK - do marynaty + do środka tortilli sól, pieprz - do smaku 1 łyżeczka oleju - do smażenia Mięso schabowe pokroić na drobne kawałki
Grunt to przepis!Przepis Będziemy potrzebować mięso Schab 1.5 kg Przyprawy -sól morska ilość ja robiłem według tabeli dziadka wersja mniej słona http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm -czosnek jedna główka zgnieciona przez praskę -przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Wykonanie Kupiony schab myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy.Następnie odcinamy mizdrę białą błonę można też wyciąć warkocz jednak ja tego nie robiłem. Przygotowujemy solankę(...)solanki dodajemy zgnieciony czosnek mieszamy i odstawiamy do lodówki na dwie godz.Po tym czasie szprycujemy schab naszą solanką i topimy go w tej zalewie na 5 dni. Po upływie tego czasu schab dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy i osypujemy naszą przyprawą ilość według uznania i wkładamy do praski lub szynkowara na 24 godz.w lodówce. Parzenie Woda
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: 1 kg schabu bez kości suszone śliwki 6 łyżek oliwy 3 łyżki koperku suszonego 1 łyżka papryki ostrej mielonej szczypta soli 30 g masła woda Schab myjemy, wbijamy nóż z ostrym noskiem w środek, robimy kieszeń, następnie nadziewamy śliwkami. W miseczce przygotowujemy marynatę z oliwy, koperku, papryki i soli - wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy marynata będzie już gotowa schab moczymy(...)mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (pozostałą marynatę wylewamy na mięso) podlewamy wodą tak aby poziom wody w naczyniu wynosił około 1 cm. Masło rozpuszczamy na patelni i polewamy nim schab. Tak przygotowane mięso pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 1,5 godziny. Z pozostałej wody z tłuszczem możemy zrobić bardzo pyszny sos - przelewamy zawartość naczynia
Moje-pitraszenieSkładniki: 1 kg schabu bez kości 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki soli kamiennej 1 łyżeczka soli peklowej po szczypcie 5 rodzaj dowolnych ziół 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku 1 cienka podkolanówka Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, otaczamy w cukrze, przekładamy do miski przykrywamy, wstawiamy do lodówki na 1 dzień. Na drugi dzień mięso obracamy, zostawiamy na kolejny(...)dzień. Trzeciego dnia schab wyjmujemy, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, otaczamy w soli kamienne,j wymieszaną z solą peklową. Mięso przekładamy do miski przykrywamy, wstawiamy do lodówki. Następnego dnia mięso obracamy. Piątego dnia mięso ponownie obmywamy pod bieżącą wodą, osuszamy, otaczamy wymieszanymi ziołami, obkładamy pokrojonym w cieniutkie plasterki czosnkiem oraz pokruszonymi listkami laurowymi. Schab wkładamy w podkolanówkę
kgwjanczewoDzisiaj mam dla Was kochani schab w troszkę innej odsłonie. Pieczony po cygańsku. Można podawać z ryżem lub ziemniakami. Najlepiej smakuje na gorąco. Warzywa powoduję, że mięso jest soczyste, miękkie i bardzo smaczne. Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiego dania, to bardzo polecam i zapraszam po przepis. 0,5 kg schabu wieprzowego bez kości 2 duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek(...)selera 1 średni por 1 cebula 4 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu mięsnego 2 łyżki oleju Schab pokroić w 1 cm kotlety i lekko rozbić. Oprószyć solą i każdy kotlet natrzeć z dwóch stron wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić mięso na około 30 minut w chłodne miejsce. Marchewkę, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę
O kuchni z uczuciemsmaczny. Lubicie takie jednogarnkowe dania? Wszystko razem do jednego naczynia i do piekarnika siup :) . Potem na stól i mamy bardzo szybki obiad. Może i Wy się skusicie na taki schab zapiekany z warzywami Składniki 500 g schabu bez kości 1 czerwona papryka 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pomidor 200 ml śmietany 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyzka(...)masła klarowanego sól pieprz słodka papryka Schab pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i podsmażyć na rozgrzanym maśle około 3-4 minut. Przełożyć mięso wraz z tłuszczem do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki, układając pomiędzy mięsem. Cebulę, paprykę , pomidor i czosnek pokroić i dodać do mięsa. Wszystko oprószyć solą. Śmietanę wymieszać z ziołami prowansalskimi
O kuchni z uczuciem