razem schab w ziołach w dietetycznej wersji bo przygotowywany bez dodatku zbędnego tłuszczu. Mięso jest miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne dzięki sporemu dodatkowi ziół. Polecam bardzo;) Składniki: 1 kg schabu 4 ząbki czosnku 4 łyżki tymianku 4 łyżki majeranku 3 łyżki koperku łyżka pieprzu 2 łyżki soli + do oprószenia mięsa 2 łyżki słodkiej papryki 3 łyżki oliwy z oliwek(...)Wykonanie: Schab oczyścić z błonek, wymyć i osuszyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Zioła wraz z czosnkiem i oliwą połączyć, dokładnie wymieszać (ma powstać papka). Schab oprószyć solą i obłożyć go ziołami z wszystkich stron. Całość szczelnie owinąć w pieluszkę tetrową i schować na noc do lodówki. Następnego dnia wyłożyć mięso, związać boki pieluszki i gotować nad parą wodą przez
Krakowskie smaki AniPrzepis od koleżanki Małgorzaty K. 1 kg schabu wieprzowego duże opakowanie łagodnego ketchupu (wg upodobania) 4-5 średnich cebul kilka ząbków czosnku sól, pieprz Schab pokroić na cienkie plastry (troszkę cieńsze niż na kotlety). Delikatnie rozbić. Posolić, popieprzyć z obu stron. Cebule pokroić w prążki, czosnek w plasterki. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami schab, cebula z czosnkiem(...)schab itd. Ostatnią warstwę polać dokładnie i obficie ketchupem. Piec w zamkniętym naczyniu przez 1,5 do 2 godzin w temp. 130 stopni Celcjusza
Konrad GotujePieczeń schabowa z sosem serowym i porzeczkami Pieczeń schabowa z sosem serowym i porzeczkami Składniki na pieczeń schabową z sosem serowym i porzeczkami dla 4 os: 1,5 kg schabu bez kości 30 dkg sera gorgonzola 0,5 l śmietany 30 % garść czerwonych porzeczek sól, pieprz łyżka chrzanu 2 łyżki masła Wykonanie: Umyty schab nacieramy solą, pieprzem. Wkładamy do naczynia(...)żaroodpornego z 2 łyżkami masła i pieczemy w temp. 180 stopni ok 40 min. Po upieczeniu schabu powstały sos odlewamy do garnka. Wlewamy śmietanę, dodajemy chrzan i ser. Rozpuszczamy to wszystko na małym ogniu dodając porzeczki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schab kroimy na 1 cm plastry. Układamy na talerzu i polewamy sosem serowym. Wyśmienicie smakuje z kaszą gryczaną
Anielskie Smakiskładniki* 4 plastry schabu bez kości* 4 cienkie plastry szynki lub polędwicy* 2 ogórki konserwowe* 1/4 papryki żółtej* 1 papryka czerwona* 2 średnie cebule* sól, pieprz* pikantny sos Piri Piri lub chili* czosnek granulowany* przyprawa kucharek* gałązka natki pietruszki* 1/2 szklanki śmietany 18%* 1 łyżka mąki pszennej* nić bawełniana* oliwa do smażeniaSposób wykonaniaPlastry schabu umyć i rozbić jak najcieniej, uważając(...)porobiły się dziury.Rozbite plastry rozłożyć na desce, posypać solą, pieprzem, przyprawą kucharek oraz delikatnie czosnkiem granulowanym.Na plastrach schabu ułożyć plastry szynki, następnie po kilka plastrów ogórka krojonego wzdłuż, czyli od czubka do ogonka.Na ogórkach ułożyć po 3-4 paski papryki czerwonej i żółtej i na końcu po kilka listków natki pietruszki.Każdy plaster schabu zawinąć zaczynając od strony z nadzieniem
Mix smakuschabowy smażony jest na smalcu. Ale… raz na jakiś czas, by tradycji stała się zadość – tak przygotowany – zjedzony zostaje z przyjemnością i apetytem. Składniki: - ok. 800g schabu- 2 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody)- różowa sól himalajska- świeżo mielony pieprz czarny- ok. 3 łyżek mąki pszennej- ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej- bułka tarta- smalec Kupując schab, wybieramy(...)wąski, taki jest najlepszy. Co niektórzy, dodatkowo preferują schab z kostką. Kolejna rzecz - bułka tarta - u mnie domowa (wysuszone bułki trzemy na tarce). Schab kroimy na 6 porcji. Obcinamy tłuszcz (nie wyrzucmy), kotlety lekko nacinamy nożyczkami (mięso podczas smażenia nie skurczy się). Każdą porcję, po kolei, wkładamy do woreczka i rozbijamy tłuczkiem do żądanej grubości (ok. 1cm). Następnie oprószamy solą
mojewypiekiinietylkoCzasem nie chce mi się szukać przepisów, zastanawiać się nad wymyślnymi daniami. Wtedy robię to co wydaje mi się najwygodniejsze. Tym razem padło na schab, a że w lodówce były też pieczarki, więc powstał szybki schab z pieczarkamiskładniki600 g schabu bez kości250 g pieczarek2 cebulesól, pieprzpapryka w płatkacholiwa z oliweknatka pietruszki do podaniaprzygotowanieMięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon. Pokroić(...)godzinę. Co jakiś czas sprawdzać czy mięso jest już miękkie, moze sie piec nieco krócej lub dłużej w zależności od jakości kupionego przez nas schabu. Na koniec dodajemy pietruszkę. Sos można doprawić śmietaną, ale ja lubię taki czysty. Smacznego
Stare GarySchab – mięso , które u mnie gości niestety ciągle za rzadko.Z resztą mięso ogólnie rzadko u mnie gości , bo jak wiecie ja z tych , co kluchami wolą się obżerać ;)Postaram się to zmienić , bo jak wiecie można z niego wyczarować przeróżne wspaniałe dania!I dziś mam dla Was przepis na roladki schabowe.Faszerowane warzywami są fantastycznym pomysłem na obiad.Podane ze smażonymi(...)pieczarkami na masełku i ziemniakami z koperkiem zachwycą domowników!Polecam! SKŁADNIKI :( 2 porcje )* schab ( plastry ) – 2 szt* marchew – 2 szt* pietruszka – 1 szt* por – 1 szt* cebula – 1 szt* sól , pieprz , papryka* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Schab oczyszczamy , rozbijamy na dość cienki kotlet.Oprószamy solą , pieprzem i papryką.Marchew , pietruszkę i pora obieramy , kroimy julienne
Ostra na SłodkoKotlet Schabowy podany z młodymi ziemniaczkami, kapustą lub marchewką z groszkiem - klasyczny niedzielny obiad większości Polaków.Schab najpierw usmażony, a następnie podduszony w piekarniku to według mnie najlepsza wersja popularnego kotleta schabowego. Tak przygotowane mięso jest delikatne, miękkie, a przy tym soczyste, sprężyste i jędrne. Schab przyrządzony w ten sposób wydobywa z mięsa cały aromat pozwalając rozkoszować się pełnią smaku(...)schabuok. 3 ząbki czosnku (lub czosnek w proszku)sól (ewentualnie vegeta)pieprzok. pół szklanki mąkiok. pół szklanki bułki tartej2 jajkaodrobina mlekaolejok. 50 g masłaKotlet Schabowy - Sposób przygotowania:Schab dzielimy na plastry o grubości 1,5-2 cm, a następnie rozbijamy na kotlety. Przyprawiamy rozgniecionym czosnkiem (lub w proszku), niewielką ilością soli (lub vegety) i pieprzu.Mięso obtaczamy w mącę, następnie
Słodka StronaKotlety schabowe...Niezastąpiony rarytas na niedzielnych stołach.Złocista, chrupiąca skórka i białe, soczyste mięso.Pyszny element głównego dania.Chętni? Zapraszam na obiad!Składniki: 1,4 kg schabu bez kości;Mąka pszenna;4 jajka;Mleko;Bułka tarta;Masło;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Schab umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.Schab ułożyć błoną do deski/blatu, pokroić w grube(...)patelni oleju. Pod koniec smażenia każdego z kotletów, położyć na nim kilka wiórków masła i smażyć jeszcze chwilkę, aż do rozpuszczenia masła.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanej porcji schabu wyszło 7 dużych kotletów.W ze smażeniem kolejnych kotletów należy dolewać oleju na patelnię.Kotlety idealnie smakują z zasmażaną kapsutą.Dodatek masła nadaje kotletom niepowtarzalny smak
Gospodyni Miejskamoże to być na przykład kukurydza z puszki, szynka i ananas.Ja planuję następnym razem przygotować tym sposobem obrane ze skóry i kości ćwiartki kurczaka. Jednak tym razem proponuję plastrom schabu nadać trochę kolorytu i przygotować je na bogato- Kotlety à la pizza, na niedzielny obiad jak znalazł składniki:4 plastry schabuok. ½ szklanki mąki,3 jajka4 łyżki startego sera żółtegosól(...)pieprz do smakuolej do smażenia100 g pieczarek1 cebulagarść pokrojonej w paski kolorowej paprykiPrzygotowanie:Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem, formujemy je na okrągło, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na ½ godziny.Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę i smażymy na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju, dobrze odparowujemy. Pod koniec dodajemy pokrojoną paprykę i trzymamy chwilkę aż papryka straci surowość. Doprawiamy solą i pieprzem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmazurki można jeść tylko w święta? Chyba nie... A dziś proponuję Wam roladki schabowe z bakłażanem. Zrobiłam dwie wersję: z serkiem kozim i serem żółtym. Składniki: 4 kawałki schabu 1 bakłażan mały serek kozi 2 plasterki sera żółtego ketchup pieprz cytrynowy sól bułka tarta sezam 2 jajka Schab rozbijamy dość cienko ale żeby się nie rozrywał. Solimy i pieprzymy(...)każdej strony Bakłażana kroimy wzdłuż i podsmażamy na suchej patelni. Każdy kawałek schabu posmarować ketchupem, położyć plasterek bakłażana i dodać ser. Ja zrobiłam 2 porcje z serem kozim i 2 z żółtym serem. Schab zwijamy jak roladkę. Maczamy w jajku, bułce tartej pomieszanej z sezamem i jeszcze raz w jajku. Smażymy na rumiano z każdej strony. Rodzaj sera zależy
Olikowa kuchniaJeśli robię coś ze schabu są to SCHABOWE BITKI lub moje ostatnie odkrycie schab z serem. Jest pyszny, aromatyczny, delikatny i ten ciągnący ser.... mmm pyszności. Wielką zaletą tego dania jest prostota.W czasie jak mięsko nam się piecze, nastawiamy ziemniaczki i robimy surówkę. I mamy gotowy obiadek. Smacznego :) SKŁADNIKI: 10 plastrów schabu ok. 4 łyżki majonezu 20 dag sera(...)sól pieprz przyprawa do mięs zioła prowansalskie WYKONANIE: Schab delikatnie rozbijamy, odkrawamy żyły itd. Jedną stronę mięsa przyprawiamy solą i pieprzem, drugą posypujemy przyprawą do mięs. Układamy w płaskim naczyniu jeden koło drugiego. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie smarujemy majonezem, posypujemy startym serem oraz ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze
Pani na deserdanie na obiad, ale równie dobrze będzie smakować na kolację. Inspiracją do zrobienia takiej potrawy była wizyta na blogu Adrianny i to tam znalazłem taki przepis schab-po-cygansku-prosty-i-pyszny -- Potrzebujemy schab, marchew, cebulę, majonez, ser, przyprawy. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Miękki żółty ser ucieramy na grubych oczkach. Schab kroimy w plastry... ...rozkładamy
chleba naszegoSchab pieczony z majonezem i marchewką do najlżejszych dań nie należy, ale jest pyszny i od czasu do czasu przygotowuję go na obiad. A poza tym nie potrzeba dużo zachodu żeby go zrobić i to od razu w większej ilości, dzięki czemu można mieć posiłek na dwa dni lub nakarmić większą ilość osób. Same plusy, więc jeśli jeszcze nie próbowaliście(...)polecam :) Składniki na 4-5 porcji: ok. 1 kg schabu 4-5 średnich marchewek mały słoik majonezu przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku oliwa/olej Schab pokroić w plastry i rozbić na dość cienkie kotlety. Każdy kawałek mięsa z obu stron oprószyć solą, pieprzem oraz papryką i odłożyć na natłuszczoną oliwą/olejem blachę lub do naczynia żaroodpornego (ja piekę
Simply FoodMiałam schab, nie bardzo miałam pomysłu co to zrobić. Powoli dodawałam różne składniki i powstał pyszny obiad. Jestem ryzykantka bo miałam gości na obiedzie, a nie byłam pewna co wyjdzie. Schab pokroić w cienkie słupki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli,ziołami prowansalskimi. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę. Cebulka musi tylko lekko
Kuchnia Pokoleń