Święta już lada chwila pora poza Wigilią pomyśleć o całej reszcie!Postanowiłam zrobić pyszny aromatyczny schab - super przekąska i bardzo dobry dodatek do kanapek!Pamiętacie mam nadzieję mój schab na zimno, trochę go zmodyfikowałam, bardziej zapachniał ziołami i smak zadziwia! Nadszedł świąteczny czas... SKŁADNIKI: 1kg. schabu 1/4 szkl. soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku roztartego(...)dłoniach 1 łyżeczka przypraw do wieprzowiny 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 5 kulek ziela angielskiego 2 liścia laurowe trochę vegety(najlepiej domowej) WYKONANIE: schab nakłuwamy, nacieramy i marynujemy w mieszance przypraw, ziół i oliwy z oliwek, na wierzch kładziemy kilka gałązek rozmarynu, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy w marynacie na noc, następnego dnia wkładamy do zimnej wody
Kuchnia BeatyJeśli wędlina to najlepsza domowa. Robię taką od ok. 2 lat z przepisu, któruy dostałam od koleżanki. W ten sposób można przygotować schab, szynkę lub filet z indyka. Czas gotowania zależy od wielkości mięsa. Składniki: 1,2 kg schabu 2 łyżki soli peklowej Marynata: kilka kuleczek ziela angielskiego garść kuleczek czarnego lub kolorowego pieprzu kilka kuleczek jałowca(...)ziaren kminku łyżka majeranku główka czosnku łyżka suszonego czosnku 3 łyżki suszonej włoszczyzny pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku 2 łyżki soli kuchennej lub przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą peklową i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso umyć, włożyć do garnka razem z przyprawami, zalać zimną wodą (mięso
Czerwień i błękitschabu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy szczypta hyzopu oliwa majeranek 2 listki laurowe ziemniaki Schab oczyścić z błony, naciąć w 3 miejscach wzdłuż na głębokość ok 2 cm, do nacięć włożyć czosnek pokrojony na plasterki. Skropić schab oliwą, obsypać ziołami i przyprawami. Na wierzchu położyć listki laurowe (można je połamać) Ziemniaki obrać, przekroić na ćwiartki przepłukać(...)osączyć na sicie. Skropić oliwą i dodać pieprz, sól i majeranek. Schab ułożyć w brytfance, dookoła obsypać ziemniakami, Przykryć całość folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok 40 min , temp 180 st . Po tym czasie zdjąć folię i podpiec mięso i ziemniaki, ok 20 min. (termoobieg
Gotowanie jest łatwezdrowego upiec! A, że ja rządna tych wrażeń smakowych już jestem, i nie umiem tego w sobie zahamować więc postanowiłam użyć patelni grillowej sprytne nie!? Zakupiony został wspaniały chudziutki schab. Zamarynowałam go w sosie sojowym i miodzie tak jak w komentarzu do pierwszego mojego posta poleca Monika. Odczekałam godzinę - więcej nie byłam w stanie i ... powstała cudowna imitacja wiosennego wieczoru(...)przysmażone ziemniaczki i kolacja po prostu palce lizać! Brakowało mi tylko pomidorów posypanych szczypiorkiem ale kapusta pekińska z sosem sałatkowym dała radę dopełnić ogromu wrażeń smakowych. A oto przepis: Schab z ,,grilla" łatwe marynowanie mięsa min 1h a powinna być cała noc smażenie min 30 minut Składniki * 2 plastry schabu grubości ok 1 cm * 2 łyżki sosu sojowego ciemnego (Monika
sierotka maRysia w kuchniMoje kolejne domowe wyroby z kategorii - wiem, co jem. Dzisiaj polecam schab faszerowany mięsem mielonym z indyka. Danie, które możemy jeść na zimno jako przekąskę i na gorąco do obiadu, np. z sosem grzybowym. SKŁADNIKI ok 1,5 kg schabu 1 łyżka sosu sojowego zioła typu: majeranek, cząber, tymianek. 2 ząbki czosnku Na farsz: 40 dag mięsa mielonego z indyka(...)udziec) przyprawa do mięsa drobiowego 1 jajko 1 łyżka kaszy mannej 1/2 pęczka natki pietruszki WYKONANIE. Schab płuczemy, obieramy z błony. Nacinamy w połowie i następnie rozbijamy na dość cienką warstwę. Wkładamy do miski, posypujemy przyprawami przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polewamy sosem sojowym. Nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Można to zrobić dzień
W kuchennym oknie Ewyschab 300 g łopatka 800 g podgardle 400 g słonina 300 gram Przyprawy: peklosól 10g sól 15 gram pieprz biały 1 g pieprz czarny 1 g pieprz ziołowy 2 g czosnek 20g gorczyca 1 łyżka woda 200g cukier 1 g opcjonalnie zioła; gorczyca majeranek, kminek, kolendra lubczyk jałowiec papryka tymianek pieprz czarny gałka muszkatołowa osłonka białkowa(...)żywieckiej Wykonanie; Mięso i słoninę pokroić w mniejsze kawałki i zapeklować na dobę. Schab pokroić byle jak i stłuc młotkiem , resztę zemleć na dużych oczkach. Przyprawy czosnek i wodę wrzucić do blendera i wszystko zmiksować. Do mięsa dodać przyprawy i mieszać pół godziny. Odstawić na dobę do lodówki. Następnego dnia nadziać batony i dobrze związać i na kolejną dobę
Gotowanie jest łatweSPOŁEM , otrzymałam bardzo smaczne sosy, za co ślicznie dziękuję. Zastanawiałam się który sos pierwszy wypróbować i wypróbowałam sos cygański. Schab w tym sosie , jest bardzo smaczny, moja rodzinka stwierdziła to samo. Sos nadaje się do mięs, makaronów, czy pizzy. Więc polecam sos z czystym sumieniem(...)Schab po cygańsku
Kuchnia Danusiustach schabowe w postaci medalionów. Kruchość zawdzięczamy mleku, intensywności nadaje cebula i ostry ser. Idealne na rodzinny obiad! Mięso podałam na talerzu Jesień PORCELANA BOGUCICE 700 g schabu Sól Pieprz Przyprawa do wieprzowiny Skworcu (klik) 5 cebul 5 pieczarek 100 g żółtego sera (ostrego) 1,5 szklanki mleka 1 szklanka bułki tartej Olej do smażenia Schab dokładnie myjemy(...)pieprzem. Schabowe zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kosteczkę. Przesmażamy na rozgrzanej patelni. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Schab odsączamy z mleka. Doprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Na każdym plastrze (bliżej brzegu) układamy po dużej łyżce cebuli z pieczarkami oraz ser. Zawijamy na pół, spłaszczamy dłońmi tak aby brzegi się
VioletoweKucharzenieSzybkie, proste i smaczne. Klasyczny schab z dodatkiem kurek w śmietanowym sosie. Jego przyrządzenie zajmie nam 30-40 minut. Jeśli nie mamy kurek, możemy je oczywiście zastąpić pieczarkami, suszonymi grzybami, albo zwyczajnie pominąć. Danie wyjdzie równie smaczne. Składniki: 600 g schabu 250 g kurek 1 cebula 1 łyżka masła oliwa (olej) śmietana 18% sól pieprz(...)tymianek koperek lub natka Wykonanie: Schab kroimy na plastry grubości ok. 1 cm, a następnie w paseczki. Solimy, pieprzymy posypujemy tymiankiem i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie czyścimy kurki, siekamy cebulę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy z wszystkich stron paseczki schabu, dodajemy cebulę, mieszamy, dorzucamy łyżkę masła (najlepiej sklarowanego) i kurki. Całość dusimy ok 25 minut. Na koniec
Walijskie Pichceniesklepie mnóstwo wędlin a smak jeden. Czasem kupuje, nie zawsze jest czas żeby samemu zrobić. Jednak coraz częściej staramy się robić je w domu. Dzisiaj proponuje Wam bardzo jesienny schab z dynią i imbirem.Ten schab jest pyszny zarówno na zimno jak i na ciepło...no to do dzieła:) Składniki; 1 kg schabu, 4 łyżki ziaren gorczycy, 4 ząbki czosnku(...)miąższu z dyni, Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU Wykonanie; Ziarna gorczycy miksujemy z obranym czosnkiem, imbirem, mieloną gorczycą, solą i 2 łyżkami oleju. Mięso myjemy. Przygotowaną pastą nacieramy schab i odstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy 2 godz. w temperaturze 180 stopni.Dynie pokrojoną w kostkę mieszamy z reszta oleju, solą i pieprzem. Rozkładamy wokół mięsa i pieczemy jeszcze
Anioły w kuchniwyrazisty i dobrze doprawiony farsz... Do tego podałam kaszę gryczaną i surówkę z czerwonej kapusty. No co ja tu będę Wam opisywać, musicie spróbować! ;) Składniki: Mięso-marynata: 1,5kg schabu 2-3 ząbki czosnku rozmaryn sol, pieprz 2 łyżki oleju Farsz: 200g mięsa mielonego 200g szpinaku świeżego lub mrożonego cebula 200g sera żółtego startego na tarce 2 ząbki czosnku pół(...)łyżki bułki tartej Dodatkowo: 300ml bulionu kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki musztardy francuskiej Mięso najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej. Schab rozcinamy tak jak na roladę. Dla początkujących polecam obejrzeć filmik- [LINK] ;) Rozbijamy dosyć cienko i nacieramy przyprawami oraz olejem. Czosnek miażdżymy i układamy na mięsie, które następnie zwijamy w roladę
Czerwona PorzeczkaSCHAB POD PIERZYNKĄ ZE SZPINAKU I SERA OSTATNIO CHCIAŁAM ZROBIĆ COŚ INNEGO NA OBIAD ,ŻEBY BYŁO SZYBKO I SMACZNIE I WYMYŚLIŁAM TO DANIE-WYSZŁO SUPER I NA PEWNO ZROBIĘ JE JESZCZE NIE RAZ, BO SCHAB WYSZEDŁ SOCZYSTY A SER ZE SZPINAKOWĄ MASĄ-BAJKA.... SKŁADNIKI: -SCHAB BEZ KOŚCI W PLASTRACH -SZPINAK MROŻONY ROZDROBNIONY -2-3 ZĄBKI CZOSNKU -SER ŻÓŁTY STARKOWANY(...)TARCE -ŚMIETANKA 30% -PRZYPRAWA GIROS -SÓL,VEGETA PRZYGOTOWANIE: SZPINAK ROZMRAŻAMY,I NA PATELNI SMAŻYMY AŻ ODPARUJE Z NIEGO WODA,DODAJEMY WYCIŚNIĘTY CZOSNEK I ŚMIETANKĘ ,CHWILĘ MIESZAMY AŻ ZACZNIE BULGOTAĆ SCHAB UKŁADAMY W NACZYNIU ŻAROODPORNYM( U MNIE ZNALAZŁ SIĘ TEŻ KAWAŁEK PIERSI Z KURCZAKA,DLA MOJEJ CÓRCI-I MUSZĘ WAM POWIEDZIEĆ ,ZE SPOKOJNIE MOŻNA TEN PRZEPIS WYKORZYSTAĆ DO TEGO MIĘSA
Swojskie jedzonkoschabu środkowego bez kości 500 g pieczarki 150 g majonezu 50 g pikantnego ketchupu 2 łyżki przyprawa do mięs Knorr 1 cebula 100 g starkowanego żółtego sera 1 ząbek czosnku sól 1 łyżka masła opcjonalnie natka pietruszki Dzisiaj wyciągnęłam z lodówki kotlety ze schabu - i pomyślałam, że absolutnie nie mam ochoty na tradycyjne schabowe. Trzeba wymyślić coś nowego(...)Zaczęłam wertować przepisy. I bingo - trafiłam :) Niezbyt pracochłonne, szybkie do wykonania i przepyszne. To jest właśnie to! - czyli aromatyczny schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera. Schab oczyścić z błon i tłuszczu. Pokroić na kotlety o grubości około 1 cm. Mięso oprószyć dokładnie przyprawą do mięs i odstawić w chłodne miejsce na minimum pól godziny. Pieczarki
Świat Domowej KuchniPrzed Wami wspaniały schab pieczony , ale dzisiaj wersja z farszem z orzechów włoskich, cebulki, jabłka i natki pietruszki czyli pieczeń raczej na obiad niż do pokrojenia w cienkie plasterki jak wędlina. Aromatyczny, soczysty i bardzo smaczny. Wygląda dość efektownie więc można zabłysnąć na jakimś rodzinnym obiedzie chociaż przygotowanie wcale nie jest trudne. Schab to delikatny kawałek mięsa. Zwarty, chudy(...)bardzo różne sposoby. Czosnek i majeranek to klasyka, ale spróbujcie dodać ciut cynamonu i imbiru a zobaczycie ciekawą różnicę. Idealnie nadaje się do przygotowania domowej wędliny parzonej . Ze schabu przeznaczonego do pieczenia nie warto odcinać wierzchniej warstewki tłuszczu i błony bo one chronią mięso przed wysychaniem. Nie warto też piec tego mięsa w zbyt wysokiej temperaturze ani długo bo wyschnie
Smaczna Pyzasoli Wykonanie z wymienionych składników zagniatam ciasto.Rozwałkowuje go na grubość ok, 2 mm. Kroję paski 2 cm i w poprzek na ok 15 cm Składniki sosu 20 dkg schabu ( ok 3 cienkich plastrów schabu) 1 papryka 1 cebula 1 pomidor 4 listki bazylii ( w granicach) oliwa do smażenia i duszenia sól pieprz Wykonanie paprykę ,cebulę , kroję w kostkę(...)zaczęło się dusić . Po 5 m dolewam 1/2 szklanki wody , mieszam i dolewam mąkę ziemniaczaną ( oczywiście rozpuszczoną w zimnej wodzie ) W tym samym czasie smażę pokrojony w drobne paski schab Do podduszonej papryki dodaje schab . 3 m duszenia i mieszania , Do warzyw dodaje kluchy ,dokladnie mieszam i na taslerz
Eli Gotowanie