WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 4 plastry schabu, średnia cebula, 20 dag pieczarek, nieduża papryka czerwona, 1/2 opakowania pomidorów krojonych, 100 g boczku wędzonego, 150 ml śmietany, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz świeżo mielony, łyżka oleju. Przygotowanie: Plastry schabu rozpłaszczam ręką, każdy przekrawam na pół(...)zarumienić, a cebula zeszklić. Do warzyw dodaję pieczarki i smażę, aż woda wyparuje. Wówczas dodaję słodką papryką i dokładnie mieszam. Następnie wkładam mięso i wlewam wodę (tylko tyle, aby schab był przykryty cienką warstwą). Duszę pod przykryciem na najmniejszym ogniu 20 minut. Po tym czasie dodaję paprykę i pomidory, mieszam i duszę jeszcze kilka minut, aż papryka zmięknie. Śmietanę mieszam
JejKuchniaCzasami szukamy nowych smaków, inspiracji, ciekawych połączeń. Uwielbiamy tradycyjne potrawy, jednak od czasu do czasu lubimy zaszaleć :) Taka jest właśnie ta potrawa. Z jednej strony schab, tradycyjne roladki, nawet chrzan niczym specjalnym się tutaj nie wyróżnia. Wystarczyło jednak dodać tylko orzeszki ziemne, umiejętnie to połączyć i "ta da". Roladki smakują przepysznie na ciepło jak i na zimno. Ja jednak uwielbiam(...)czasu na przygotowanie tego przepysznego dania. Roladki idealnie nadają się na świąteczny lub niedzielny obiad, zwłaszcza jeżeli chcemy zaskoczyć znajomych lub rodzinę czymś nowym. Polecam :) Składniki - 1 kg schabu - 1 szklanka posiekanych orzechów ziemnych - mały słoik chrzanu - pieprz ziołowy - słodka mielona papryka - ½ kostki masła - 3 żółtka - 3 łyżki mąki - 2 jajka - bułka tarta - olej, sól Drogi internauto - jeżeli przepisy
Świat Smakuwidth:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki schabowe z kurkami (panierowane) – Składniki: 360g schabu (5 plastrów) 200g kurek 1 łyżka masła (do podsmażenia kurek) sól, pieprz do smaku papryka słodka w proszku pęczek natki pietruszki olej rzepakowy do smażenia roladek jajko, mąka pszenna, bułka tarta(...)osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni roztopić łyżkę masła, podsmażyć kurki, doprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki, przemieszać i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Odstawić na bok. Schab umyć, osuszyć, rozklepać cienko tłuczkiem do mięsa. Doprawić z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Na każdy plaster schabu nałożyć farsz z kurek i zawinąć w roladki
Kulinarne Przebojemojego dwulatka który je czasem wiecej niż mama) Dlatego w tym przepisie gramatury podawać nie będę, bo to już można dobrać do własnych potrzeb:) Tak więc potrzebujemy : Kilka plastrów schabu Cebula Oliwa z oliwek (lub olej) Kilka pieczarek Sól, pieprz, majeranek (lub poprostu wszystkie przyprawy ktore dajecie do sosu pieczarkowego) Jogurt grecki Schab lekko rozklepujemy, posypujemy pieprzem i skrapiamy oliwa/olejem(...)odrobina!) podsmażamy i zalewamy woda. Dusimy 1,5h. Cebule szklimy, także na niewielkiej ilości oleju, dodajemy pieczarki i także chwile dusimy. Kiedy schaby będą miekkie dodajemy pieczarki z cebulką. Dopiero wtedy solimy i doprawiamy tym co lubimy:) na koniec dodajemy kilka łyżek jogurtu. Ja nie lubię "wodnistych" sosów, wiec na koniec odlałam go do innego garnka i redukowałam gotując koło
Mamuśka wraca do formySkładniki: 5 - 6 plastrów schabu o grubości około 1,5 cm; 200 g świeżych kurek; 1 duża marchewka; 3 średnie cebule; 2 ząbki czosnku; 200 ml słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 %; 500 ml zimnej wody; 1 łyżka mąki pszennej + mąka pszenna do oprószenia kotletów; 1 łyżeczka majeranku; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w plastry(...)Cebule obrać, pokroić w kostkę. Kurki szybko umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Większe przekroić na pół. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety schabowe. Każdy kotlet delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące pszennej. Na rozgrzany na patelni olej (4 łyżki) położyć obtoczone w mące kotlety schabowe i obsmażyć
Gospodyni Miejskasię ostro, kiedy próbujemy mu dyktować nasze warunki. Niniejsza pyszność jest moim nad nim zwycięstwem. Dionizja i hymn po wygranej bitwie zarazem. Jedzcie i się ogarniajcie! Składniki 4 plastry schabu (ok. 1 cm każdy) 1 pomarańcza kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżka cukru oliwa z oliwek sól i pieprz 1/4 białej kapusty 1 mały pęczek natki pietruszki 1 cytryna(...)chyba nie trzeba Wam przypominać? Pomarańczę dokładnie myjecie pod bieżącą wodą, ocieracie z niej skórkę i wyciskacie sok. Tymianek obskubujecie z listków. Fajnie, żeby mieć ich dużą łyżkę. Plastry schabu rozbijacie lekko tłuczkiem do mięsa i solicie. Na patelni rozgrzewacie oliwę, wrzucacie skórkę pomarańczy, listki tymianku i krótko smażycie, aż się zarumienią. Na drugą, ale jakąś małą patelnię albo
GRUBY WAŁEKProsty przepis na bitki wieprzowe duszone z warzywami. Pyszne i proste do przygotowania danie obiadowe ze schabem w roli głównej. Jeśli znudziły wam się klasyczne schabowe, to jest to coś dla was. Bitki są mięciutkie i soczyste. Podajemy z ziemniakami, kluskami śląskimi, ryżem lub makaronem. Składniki na bitki wieprzowe duszone z warzywami: ok 1 kg schabu bez kości średnia marchew(...)cebule majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka i ostra sól, pieprz mąka szklanka bulionu Przygotowanie Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Kotlety kładziemy na rozgrzanym tłuszczu i obsmażmy z obu stron na złoty kolor. Podsmażone kotlety przekładamy do rondla. Marchew pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka chwilę podsmażamy
e-PrzepisyKulinarnewidth:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki schabowe w sosie śmietanowo-musztardowym – Składniki: 360g schabu (5 plastrów) 5 plasterków sera 5 plasterków szynki pieprz, sól, papryka słodka do smaku 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej 3/4 szklanki wrzątku (150ml) pół szklanki śmietanki kremówki (125ml) natka(...)pietruszki olej rzepakowy do smażenia 1 czubata łyżka mąki pszennej + 1/3 szklanki wody (do zagęszczenia sosu) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki schabowe w sosie śmietanowo-musztardowym – Wykonanie: Schab umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką. Na każdy plaster schabu nałożyć plasterek szynki i sera, zwinąć w roladki. Na patelni rozgrzać olej, zarumienić
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 1 kg schabu bez kości; 1 średnia marchewka; 2 średnie cebule; 1/2 białej części pora; 2 ząbki czosnku; 1/2 łyżki majeranku; 1 liść laurowy; 5 ziaren ziela angielskiego; 1 łyżka domowej vegety. 3 łyżki oleju; 1 czubata łyżka masła klarowanego; 1/2 szklanki zimnej wody + zimna woda do duszenia mięsa; 1 czubata łyżka mąki pszennej + mąka pszenna do obtoczenia kotletów(...)Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w niewielką kostkę. Cebule obrać, pokroić w pióra. Pora dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety schabowe. Każdy kotlet delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące pszennej. Na rozgrzany na patelni olej (3 łyżki) oraz masło
Gospodyni Miejskakiszonym. Swój wyraźny cebulowy smak zawdzięczają marynacie z mleka i cebuli. Idealnie nadają się na niedzielni obiad, albo jako ciepła przekąska na imprezie. Składniki na roladki schabowe: 6 plastrów schabu bez kości grubości około 3 cm . szklanka mleka 3 cebule 2 ogórki kiszone musztarda sól, pieprz jajko bułka tarta Przygotowanie Schab rozbijamy na cienkie plastry. Przekładamy go do miseczki, zalewamy(...)dodajemy pokrojoną w plastry cebulę. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Dwie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoto. Ogórki kroimy w paski. Z lodówki wyjmujemy schab, odsączamy z mleka, posypujemy solą i pieprzem. Na plastrach rozsmarowujemy po łyżeczce musztardy i cebuli, układamy ogórka kiszonego. Całość zawijamy w roladę, obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy
e-PrzepisyKulinarneMożna wszystko przygotować wcześniej ( a przygotowań nie ma zbyt dużo) i 40 minut przed posiłkiem wstawić do piekarnika. Ziemniaki lub kasza i obiad gotowy. Polecam! składniki 500 g schabu bez kości (ok 5 kotletów) 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 250 g szpinaku 3 ząbki czosnku ok 60 g ricotty płatki chili sól, pieprz oliwa lub olej do smażenia(...)patelni, przykryć, dusić na małym ogniu dopóki nie zwiędnie. Posolić, dodać trochę pieprzu, posiekany czosnek i chili do smaku. Dobrze wymieszać. Lekko odcisnąć na sicie, przestudzić, wymieszać z ricottą. Schab umyć osuszyć, pokroić na kotlety. Posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kotlety z obu stron. Mięso przełożyć do naczynia w którym będziemy zapiekać, a na patelnię wlać
Stare GarySchab ze śliwką, prosty i szybki przepis, który jest doskonały na święta. Schab myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem kuchennym, nożem wyrównujemy/odcinamy zbędne kawałki i zabieramy się do faszerowania śliwkami suszonymi. Długim nożem wycinamy wzdłuż/ pośrodku dziurkę przez całe mięso. Wkładamy śliwki i przyprawiamy mięso na zewnątrz: na dwa kg schabu dałem 1 łyzkę soli, 1 łyżkę
chleba naszegoBardzo prosty, stary, domowy i sprawdzony przepis na pyszną wędlinę :) Kupujemy kawałek schabu środkowego ~1,5 kg i odcinamy wszystko "co wydaje się nie pasować" Będzie tego około 0,5 kilograma i z tego robimy np. gulasz :) zobacz tutaj :) Następnie peklujemy mięso: 1 łyżką soli peklującej, 1 łyżką soli kamiennej i 2 łyżkami cukru. Wszystko najpierw mieszamy(...)sobą i potem wcieramy w schab. Wstawiamy do lodówki 24 h ... Jak widać na zdjęciu w tym czasie wydzielą się soki, których się pozbywamy co 12 h... Naczynie myjemy, schab osuszamy ręcznikiem papierowym...i przyprawiamy :) Czosnkiem, pieprzem, jałowcem, chili, liściem laurowym... Czosnek przeciskamy przez praskę i wcieramy dokładnie z każdej strony... pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą, niektóre musimy rozkruszyć
chleba naszegoschabowe to prosty spsosób na podanie chudej wieprzowiny w pysznym sosie. W tradycyjnym sosie jedynem dodatkiem jest cebula. Swój sos wzbogaciłam dodatkiem suszonych grzybów i wędzonej śliwki. Znakomity zimowy schab. Smakuje fenomenalnie. Bardzo polecam! Składniki: 80 dkg schabu środkowego 2 garście suszonych grzybów 8-10 wędzonych śliwek 1 duża cebula 2-3 łyżki mąki smalec do smażenia śmietana sól, pieprz(...)Wykonanie: grzyby dokładnie wypłukać i namoczyć przez noc w niewielkiej ilości wody schab pokroić w 2.5 cm plastry. Lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i mocno obsmażyć na rozgrzanym smalcu. Zsunąć kotlety na bok patelni i dodać pokrojoną w piórka cebulę, następnie przesmażyć na złoto w międzyczasie pokroić grzyby i śliwki w paski dołożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!