przepis na schab - 3000 przepisów (strona:64/200)

Schab w ziołach 159

dodatkiem ziół prowansalskich, to polecam spróbować. Mnie smakuje o wiele bardziej niż np. z samym majerankiem. Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu :-)  SKŁADNIKI ok. 1 kg schabu bez kości 1 czubata łyżka soli 1/2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich Schab myjemy, osuszamy i związujemy lub wkładamy w siatkę masarską. Sól i zioła mieszamy razem i nacieramy nimi mięso(...)następnie umieszczamy je w lodówce na ok. 24 godziny. Po tym czasie wkładamy schab do rękawa do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na godzinę. Upieczony zostawiamy w worku w uchylonym piekarniku aż całkiem wystygnie. Zimny dobrze jest schłodzić w lodówce, wtedy łatwiej się pokroi

Czary - gary w kuchni
Schab w smażony w głębokim oleju 450

Składniki: 1 kg schabu 1 litr oleju kostka smalcu odrobina soli, ziół wg upodobania Wykonanie: Mięso nacieramy ziołami, odstawiamy do lodówki na 2-3 doby, codziennie należy przewrócić mięso. Po tym czasie mięso wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. W garnku rozgrzewamy smalec z oliwą, doprowadzamy do wrzenia, kładziemy ostrożnie osuszony schab. Smażymy w ten sposób od 5-15 minut, zdejmujemy(...)garnek z zawartością do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu wyjmujemy schab, odsączmy z nadmiaru tłuszczu i jest gotowy do spożycia. Smacznego

kgwjanczewo
ZRAZIKI SCHABOWE Z WARZYWAMI 129

niedzielny obiad porcja mięsa być musi. Taka to już nasza polska tradycyjna. Zamiast nudnych schabowych polecam takie zraziki z warzywami. Pycha!   Składniki: 1 kg schabu 4 marchwie 2 pietruszki 3 kiszone ogórki 1 por biała część 1 cebula musztarda delikatesowa Wikinga ROLESKI sól,pieprz 4 szklanki bulionu warzywnego mąka do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Schab kroimy w plastry(...)każdy cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, smarujemy musztardą. Pietruszkę i marchewkę oraz ogórka kroimy słupki. Cebulę i pora kroimy w półplasterki. Na każdy kawałek schabu układamy warzywa, ciasno zwijamy, spinamy wykałaczkami. Gotowe roladki panierujemy w mącę, smażymy na rumiano na oleju. Do gotującego się bulionu przekładamy obsmażone roladki. Doprawiamy bulion do smaku solą i pieprzem. Gotujemy roladki ok 45 minut

Z Majeczką w kuchni
Schab w warzywach wg Aleex 195

tego także kilka zbędnych rzeczy. Jak zawsze. Na szczęście dzisiaj niedziela, więc też będę mogła trochę odpocząć. Zanim pojadę z Hugusiem do lekarza, przygotuję obiad dla chłopaków. Zrobię im schab w warzywach – jedno z dań, które bardzo mi smakowało w sanatorium. Od razu po powrocie odtworzyłam je po swojemu w mojej kuchni i bardzo je polubiliśmy. Mięso do obiadu przygotowane(...)taki sposób jest delikatne i soczyste. To świetna odmiana dla tradycyjnego kotleta. Polecam. Składniki: • plastry schabu bez kości (dowolna ilość), • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • natka pietruszki • 1 łyżka oleju • sól, pieprz, ewentualnie ulubione przyprawy • ziele angielskie, liść laurowy • krupczatka Sposób przygotowania: 1. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć plastry schabu i lekko podsmażyć z obu stron. Odstawić z ognia

W mojej kuchni
KOLOROWE ROLADKI SCHABOWE 179

Schabowe roladki z kolorowym farszem to doskonały pomysł na obiad.     SKŁADNIKI 4 plastry schabu, kawałek cienkiej kiełbasy, 1 ogórek kiszony, ćwiartka marynowanej czerwonej papryki, 2 łyżki ostrej musztardy, 1/2 l bulionu, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 łyżka śmietany sól, pieprz WYKONANIE 1. Ogórka kroimy na 4 podłużne części, to samo robimy z kiełbasą i papryką(...)Schab rozbijamy cienko, od wewnętrznej strony smarujemy musztardą, układamy ciasno paprykę, ogórka i kiełbasę, posypujemy solą i pieprzem, zwijamy w roladkę, związujemy sznurkiem. Wierzch posypujemy solą i pieprzem, to samo robimy z resztą plastrów schabu. 3. Gotowe roladki obtaczamy w mące. 4. W głębokim rondlu o grubym dnie rozpuszczamy masło, układamy roladki i obsmażamy na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy

słodki bratek
Gotowany schab do chleba 180

firmy Proeco Polska dostałam paczuszkę z ich produktami. Robiąc schab gotowany postanowiłam kilka z nich dodać do marynaty. Był to koperek i natka pietruszki w oleju, chili i czosnek. A to wszystko zamknięte w fajnych, małych słoiczkach. U mnie schab jest przerośnięty i ma trochę tłuszczyku ale z domowym sosem na bazie jajek, pieczarek marynowanych, cebuli i ogórka konserwowego smakuje(...)bardzo dobrze. A przepis na ten sos niebawem, teraz zapraszam po przepis na schab. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Zawijance z pieczarkami. 125

Schab to wdzięczne mięso i szybko można przygotować wszelkie jego wariacje. Dzisiejsze zawijance przygotowałam z pieczarkami i ogórkiem kiszonym. SKŁADNIKI: 6 plastrów schabu 30 dag. pieczarek 2 ogórki kiszone 1 cebula przyprawa do wieprzowiny 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: schab rozbijamy, posypujemy przyprawą, pieczarki smażymy z cebulą pokrojoną w kostkę, usmażone pieczarki i ogórki mielimy na grubych oczkach, jeśli trzeba

Kuchnia Beaty
Schab w sosie z porem i marchewką 185

Składniki: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 500 - 700 g schabu bez kości 1 por 2 marchewki 500 ml wody 3 łyżki sosu sojowego przyprawy: szczypta oregano, pieprzu i ostrej czerwonej papryki 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki pszennej 2 łyżki śmietany kremówki 30 % (opcjonalnie) W garnku rozgrzać olej(...)oliwą, dodać pokrojonego w paski pora. Poddusić kilka minut, dodać ząbek czosnku. Podsmażyć chwilę. Zalać gorąca wodą, dodać sos sojowy oraz przyprawy. Zagotować. Schab pokroić na pół centymetrowe plastry. Dodać do sosu, zagotować. Zmniejszyć ogień na średni i dusić przez 30 minut. W międzyczasie schab przewrócić na drugą stronę. Marchewkę pokroić w plasterki, dodać do garnka

Moja Galeria Smaku
Dania Wielkanocne 248

FASZEROWANE KURCZAK FASZEROWANY PASZTET Z KRÓLIKA PASZTET Z KACZKI ROLADKI Z SZYNKI ROLADKI Z SZYNKI PARMEŃSKIEJ SAŁATKA WIOSENNA  SAŁATA LODOWA Z SERKIEM BAŁKAŃSKIM SERNIK KRÓLEWSKI SERNIK NA ZIMNO SCHAB FASZEROWANY SCHAB FASZEROWANY GRZYBAMI SCHAB PIECZONY SNIKERS SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Schab z ananasem 225

bezglutenowej, w wersji tradycyjnej proponuję zagęścić sos mąką pszenną i zabielić kremówką. Inspiracja  tutaj . Jeśli macie ochotę na inne połączenia mięsa z owocami, zapraszam do obejrzenia przepisów na: schab pieczony ze śliwkami i morelami ,  schab z jabłkami i pieczarkami ,  kaczkę pieczoną z jabłkami i pomarańczami ,  wątróbkę z czereśniami i rozmarynem . SKŁADNIKI NA 2 PORCJE: 2 kotlety(...)schabu środkowego ( promocja klik  lub  klik ) sól pieprz łyżka klarowanego masła łyżka oleju z pestek winogron 4 plastry ananasa z puszki ( promocja klik  lub  klik ) zalewa z ananasa kilka rodzynek – u mnie duże odmiany Thomson łyżeczka mąki bezglutenowej – mieszanka uniwersalna 0,5-1 szklanka domowego mleka kokosowego suszony tymianek WYKONANIE: Opłukane i osuszone papierowym ręcznikiem kotlety

Kuchenne zapiski Edyty
SCHAB A'LA STROGONOW 843

Kolejna moja propozycja na wykorzystanie popularnego schabu.  Tym razem małe kulinarne oszustwo czyli schab a'la strogonow. (Dla przypomnienia w oryginale strogonowa przyrządzamy z polędwicy wołowej). Pyszne, treściwe danie jednogarnkowe.  Duuużo mięcha, pieczarki, pomidory i przełamujący smak - ogórek.  Do tego aksamitny sos własny, który wytworzył się podczas duszenia mięsa. Smaczne.  Bardzo smaczne :)) Składniki: 600g(...)cebule 1 ząbek czosnku 200g pieczarek 1 czerwona papryka 2 ogórki konserwowe sól pieprz ziołowy słodka papryka ziele angielskie olej puszka pomidorów w sosie własnym Wykonanie:  Schab pokroić w podłużne paski o grubości ok 1cm, posolić, posypac słodką papryką. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić mięso i  podsmażyć ze wszystkich stron. Następnie  dodać pokrojoną cebulę

Walijskie Pichcenie
Rolada Schabowa 154

Pyszna roladka na świąteczny obiad lub na zimno do chlebka ;) Składniki: około 1kg schabu 400 gr mięsa mielonego 1 jajo 300 gr pieczarek 1 cebula kawałek sera żółtego sól czosnkowa, pieprz do smaku 1. Schab myjemy i rozcinamy na długi płat mięsa. Delikatnie tłuczemy go. Obsypujemy solą czosnkową i pieprzem i chowamy do lodówki(...)plasterki bądź ścieramy na tarce i przesmażamy razem z cebulka i sola oraz pieprzem na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Mięso mielone przyprawiamy jak na kotlety. 4. Na płacie schabu rozkładamy najpierw mięso mielona, a na nie ścieramy ser, a na to wszystko  wykładamy przesmażone pieczarki i znów możemy zetrzeć trochę sera. Teraz zaczynamy zawijać całość w roladę. Następnie

Gotowanie...to proste !
Roladki schabowe z kiełbasą 215

mięsem, owinięte mięsem... Zdecydowanie dla miłośników mięcha. :-) Faceci będą zachwyceni! Myślę, że nie muszę specjalnie zachwalać tego dania, bo na pewno znajdzie swoich amatorów... miłośników mięcha oczywiście! :-) 6 plastrów schabu 6 niedużych, dobrej jakości kiełbas 6 plasterków sera 12 cienkich plasterków wędzonego boczku sól, pieprz, papryka ostra 1. Plastry schabu cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem i papryką, odstawiamy(...)minut. 2. Na plastry schabu układamy kiełbasy, zwijamy w roladki. Każdą roladkę owijamy dokładnie 2 plastrami boczku.  3. Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni

Szefowa kuchni
Schab w sosie z powidła śliwkowego na winie 166

Pyszny, mocno aromatyczny sos śliwkowy z powidła, w połączeniu z czerwonym winem jest idealnym dodatkiem do schabu! Składniki: 1 kg schabu 3 dag tartej bułki 5 dag masła 1 łyżka powidła śliwkowego 1 gram mąki sól do smaku cukier do smaku goździki 1 kieliszek czerwonego wina Wykonanie: Schab pokroić w plastry i ugotować w osolonej wodzie. Po czym mięso wyciągnąć

Tradycyjna Kuchnia
Schab z czosnkiem i zielonym marynowanym pieprzem 183

Taki schab można zajadać do obiadu albo do chleba. Tak czy tak będzie smakowicie się przedstawiał i zadowoli Wasze gusta. Nam smakował bardzo najpierw jako danie obiadowe a potem jak kawałek jeszcze został to jako wędlina. Schab tak podany jest bardzo soczysty i aromatyczny. Zapraszam do wypróbowania. Schab z czosnkiem i zielonym marynowanym pierzem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie