Pyszny aromatyczny schab nadziewany suszonymi pomidorami w oleju pieczony w piekarniku. Zapraszam :) Składniki : 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju 1 łyżka przyprawy węgierskiej 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu i tymianku 1 kg schabu bez kości 1/2 szklanki oliwy 1 l bulionu z kurczaka sól, pieprz do oprószenia Wykonanie : Mięso myjemy(...)osuszamy ręczniczkiem papierowym. Następnie długim i ostrym nożem robimy w środku schabu otwór aż do samego końca i ściśle upychamy w niego pomidory. Mięso nacieramy przyprawami, oprószamy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przekładamy do brytfanki, polewamy oliwą, obkładamy gałązką rozmarynu i tymianku, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Mięso zalewamy bulionem i pieczemy w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chiliWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne roladki.Przyznam się że często je robię , raz z kurczaka, raz z indyka, a dzisiaj ze schabu, moja rodzina je uwielbia. Dodatki oczywiście można zmieniać ale u mnie najlepiej schodzą z mozzarella i suszonymi pomidorami. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 6 ładnych plastrów schabu ( rozbitych) sol, pieprz do smaku 6 łyżeczek musztardy 1 słoiczek suszonych pomidorów(...)oleju 3 duże kulki mozzarelli 600 ml bulionu z kurczaka 1 łyżka czerwonej papryki 2 łyżki suszonego czosnku lub świeże ząbki Wykonanie : Rozbite plastry schabu oprószamy solą i pieprzem, następnie smarujemy łyżeczką musztardy.Mozzarellę i pomidory kroimy w paseczki, nakładamy dość dużo na każdym płacie mięsa. Roladki zwijamy jak krokiety, jeśli mięso jest dobrze rozbite nie potrzeba
Sama słodycz i szczypta chiliSzybki pomysł na obiad mięsny. Schab z suszonymi pomidorami , orzechami i serem bri lub innym ulubionym to na pewno strzał w dziesiątkę. Składniki: 4 plastry schabu bez kości ulubione przyprawy suszone pomidory ,100 g ser bri ,pleśniowy lub żółty orzechy ,migdały Schab oprószamy ulubionymi przyprawami i odstawiamy na 15 minut.Pomidory suszone zalewamy gorącą wodą z dodatkiem 2 łyżek oliwy
Ladylaura.Kolejny przepis to coś banalnego, nawet zastanawiałam sie czy go dodawać, ale co tam :-) Roladki są pyszne to dodam :-) SKŁADNIKI: -schab (tyle plastrów ile chcemy roladek) -słodka papryka w proszku -wegeta -pieprz -ser żółty (tyle kawałków ile plasterków schabu) -*dodatkowo można dodać szynkę, mi akurat się skończyła, wiec robiłam roladki z samym serem :-) -cebula -1 duży ząbek czosnku(...)łyżki oleju SOS SEROWY -2 serki topione śmietankowe -1 szklanka mleka -sól -pieprz -koperek suszony lub świeży Plastry schabu rozbijamy najcieniej jak się da :-) Następnie posypujemy papryką, wegetą i pieprzem. Dajemy do środka ser i zawijamy roladkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w piórka i posypujemy roladki, czosnek też kroimy i posypujemy roladki. Całość polewamy olejem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokustarszych , nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych , ani skomplikowanego sprzętu , wystarczy piekarnik i chęci " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 4 osoby : 4 kawałki schabu na kotlety 4-5 średnich pieczarek białych garść pomidorków koktajlowyc h kawałek sera do utarcia ( około 20 g ) odrobina suszonej bazylii i oregano granulowany czosnek do posypania sól , pieprz do smaku(...)Mięso ze schabu , płukamy , osuszamy ręcznikiem i delikatnie rozklepujemy – niezbyt cienko . . Opiekamy krótko, na bardzo rozgrzanej patelni grillowej – najlepiej bez tłuszczu. Nie muszą być wypieczone , dojdą później w piekarniku .Solimy , pieprzymy , posypujemy bazylią , czosnkiem i oregano . Odstawiamy . Pieczarki kroimy w plastry średniej grubości , rumienimy chwilkę na klarowanym maśle lub oliwie . Po przestudzeniu , układamy na kotletach , możemy ponownie leciutko
Ogrodnik w podróżyKolejna wersja roladek ze schabu, tym razem taka po wiejsku z kiełbasą, boczkiem i ogórkiem kiszonym. Pomysł mojego męża :) Składniki: 3 plastry schabu 3 plastry sera żółtego 3 plastry wędzonego boczku 1 kiełbasa śląska 1 większy ogórek kiszony jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę oraz ogórka kroimy wzdłuż w słupki. Plastry schabu rozbijamy cienko
Na Ciasteczkowych PapierachSchab - idealny kawałek mięsa do wszelakiego typu domowych wędlin. Ja mam to szczęście, że mieszkam na wsi blisko dużego miasta. Nie ma tutaj problemu ze zdobyciem ekologicznego kawałka mięsa, czy chowu własnej sztuki wieprzowej. W każdym razie, właśnie taki ekologiczny kawałek postanowiłam wykorzystać na domowej roboty wędlinę, bo szkoda było mi go przerobić na kotlety czy zwyczajną pieczeń. Wybrałam metodę(...)wędliny w kuchennych warunkach, a z odrobiną przypraw mięso jest naprawdę bardzo aromatyczne, kruche i jednocześnie dające się łatwo kroić. Nie sposób mu się oprzeć :-) Zobacz też przepis na schab gotowany 5 minut . Składniki: 1 kg schabu marynata: łyżka majeranku suszonego 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka słodkiej czerwonej papryki łyżka gorczycy łyżka oliwy płaska łyżka
Poezja Smaków - blog kulinarnyprzyjeździe do domu, właśnie to danie zrobiłam jako pierwsze i weszło już na stałe do naszego obiadowego menu. Dla urozmaicenia, raz je robię z kurczaka, a raz ze schabu. Z indyka też by wyszło:) Polecam! Cordon Bleu ze schabu 4 sztuki 8 cienkich plastrów schabu bez kości 4 plastry ulubionej szynki 4 plastry sera żółtego 1-2 jajka, mąka
Posadzone i zjedzoneKruche i delikatne mięso na warzywnej pierzynce z papryki, pomidorów i cebuli. Pyszny, zdrowy obiad, pełen smaku! Składniki: 600g schabu bez kości sól, pieprz, majeranek olej do smażenia 3-4 ząbki czosnku duża cebula czerwona papryka 4 pomidory szklanka bulionu Sposób przygotowania: Schab myjemy, suszymy ręcznikami papierowymi, kroimy na kotlety i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy na mocno rozgrzanym(...)piórka. Dodajemy pokrojona w kostkę paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy solą i przesmażamy razem kilka minut. Całość podlewamy bulionem i przekładamy do warzyw schab. Dusimy pod przykryciem prze 15 minut a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Wg. gustu sos można zagęścić odrobiną mąki. Serwujemy z kluseczkami
Pyry na GazSzykując się na długą jesień i zimę warto zbierać podobne przepisy na sycące i rozgrzewające dania:). Schab, kiełbasa, fasola a do tego aromatyczne i rozgrzewające przyprawy - wszystkiego dużo i treściwie. 500g schabu 200g kiełbasy wieprzowej 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów 250g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra(...)olej 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę podobnej wielkości schab i kiełbasę. Przyprawiamy. 2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki i czosnek. Dusimy do odparowania wody, po czym dodajemy fasolę, kukurydzę i pomidory. 3. Dusimy jeszcze 5 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy
Szefowa kuchniIdealna, soczysta pieczeń o lekko anyżowym smaku. Składniki 1 kg schabu 2 łyżki nasion kopru włoskiego sól morska gruboziarnista- 1 łyżka 3 łyżki oleju 500 g kopru włoskiego świeży rozmaryn 500 ml białego wytrawnego wina Dodatkowo: sznurek spożywczy papier do pieczenia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. W moździerzu tłuczemy nasiona(...)kopru, świeży rozmaryn, sól. Mieszamy z olejem i nacieramy schab. Obwiązujemy sznurkiem. Na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso na rumiano z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojony w paski koper włoski, kilka gałązek rozmarynu, zalewamy winem. Papier do pieczenia moczymy w wodzie, Przykrywamy naczynie. Całość zapiekamy 30-35 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C. st1\:*{behavior
R'n'G KitchenZupa krem z buraka ViolaPassion Skladniki: 1kg buraczków najlepiej młodych 0.5 kg schabu Mała śmietana najlepiej łaciata 18% marchew średniej wielkości Liść laurowy Wywar : schab ,marchew i palona cebula Sól,pieprz , kostka rosołowa liść laurowy SPOSOB : Ugotowane i obrane buraki blendujemy razem ze schabem marchwia cebulka i bulionem W zaleznosc od konsystencji dodajemy tyle wywaru
Viola cooks with passionSkładniki: 1.5 kg schabu 4 ząbki czosnku gałązka świerzego rozmarynu 4 szklanki mleka 3 łyżki majeranku, sól, oliwa Sposób: Schab marynujemy na noc w mleku, czosnku posiekanym,majeranku i soli. Na rano osuszamy schab ręcznikiem papierowym zlewamy mleko pozostwiając czosnek i rozmaryn, Mięso smarujemy oliwa i posypujemy świerzym majerankiem, Pieczemy około 1,5 godziny w 180C w piekarniku
Viola cooks with passiondalszym ciągu na diecie, powstał taki oto pomysł na obiad, słyszałam, że smaczny ( akurat goście byli) więc polecam Wam również wypróbować. Choć nie miałam pewności, jak gotowany na parze schab, będzie smakował, to jednak zaryzykowałam i spróbowałam. Moje dzieciaki stwierdziły, że jest lepszy, moim zdaniem na pewno inaczej smakuje, jest bardziej aromatyczny i delikatnie wilgotny. Spróbujcie, może i Wam posmakuje(...)kotlet schabowy, w takie właśnie wersji :) Składniki: 500 g schabu bez koście sól słodka mielona papryka kminek mielony sok z 1/2 cytryny Do gotowania : 1,5 l wody ziele angielskie liść laurowy 200 g wiórków kokosowych Buraczki: 6 czerwonych buraków sól sok z cytryny 1 cebula 1 łyżka mąki 1 pełna łyżka masła 2 ząbki czosnku cukier 3 łyżki
Bea(u)ty kitchenDzisiaj polecam przepis na kotlety schabowe w nico innym wydaniu niż zwykle, czyli poduszeczki schabowe z brokułem. Połączenie schabu z brokułem było strzałem w dziesiątkę. Poduszeczki wyszły bardzo smaczne.To doskonała propozycja na niedzielny obiad dla całej rodziny. Poduszeczki podajemy z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: 1/2 kg schabu bez kości, 1/2 brokuła, 2 jajka, 2 szklanki bułki tartej, sól, pieprz(...)olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Brokuła gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjmuję, studzę i dzielę na różyczki. 2. Schab kroję na porcje i cienko rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa kładę po kilka różyczek brokuła. Mięso składam na pół. Brzegi dociskam tłuczkiem. 3. Schabowe poduszeczki maczam w rozkłóconych jajkach i obtaczam w bułce tartej. Mięso
Tradycyjna kuchnia Kasi