przepis na schab - 3000 przepisów (strona:67/200)

Wędzenie przepis ogólny 188

zgodnie z tabelą  http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm lub dajemy 80 g peklo soli na 1 litr wody, 1 litr zalewy na 1 kg wsadu - Nastrzykujemy strzykawką z igłą mięso-schab (1 nastrzyk w środek mięśnia), karkówkę (1 nastrzyk w każdy mięsień) i szynkę (3 nastrzyki). Polędwiczek i boczku nie nastrzykujemy - Wkładamy mięso do solanki musi być zanurzone całe(...)Trzymamy w temperaturze 4-8C. Zanim będziemy wędzić to:  - Schaby,szynki i karkówkę siatkujemy w siatce lub wiążemy przędzą wędzarniczą - Polędwiczki,boczki nabijamy na haki - Mięso wieszamy do ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu. - Rozgrzewamy wędzarnię do 35-45C, wieszamy cały wsad i zostawiamy do osuszenia bez dymu na godzinę Wędzenie - Wędzimy 3,5 godz - 4 godz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab wędzony 434

Wykonanie Kupujemy schab odcinamy mizdrę taka biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza.Peklujemy na mokro 5 dni 80 g peklo soli na litr wody +trochę zgniecionego czosnku.- Nastrzykujemy strzykawką z igłą mięso-schab (1 nastrzyk w środek mięśnia).Wyjmujemy z zalewy płuczemy pod zimną wodą. Wkładamy w siatką wędzarniczą lub wiążemy. Pozostawiamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Roladki schabowe z oscypkiem 145

Duszone w pieczarkach kruche roladki ze schabu, nadziane suszonymi pomidorami i wyrazistym oscypkiem świetnie sprawdzają się w towarzystwie gotowanych ziemniaczków i lekkiej sałatki. SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu bez kości pół słoika suszonych pomidorów w oliwie ½ dużego oscypka sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie oliwa z suszonych pomidorów 400g pieczarek 0,5l bulionu warzywnego lub wieprzowego łyżka mąki PRZYGOTOWANIE: Schab myjemy, osuszamy

Pyry na Gaz
Rolada schabowa z suszonymi owocami 153

dodatku ładnie się prezentuje. Roladę możemy podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę. Do mięsa użyłam przyprawy od  Skworcu . Składniki: 1,5 kilograma schabu 150 gram suszonych moreli 150 gram suszonych śliwek Marynata staropolska od  Skworcu Słodka papryka Sól morska Olej Dodatkowo: Sznurek masarski Rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: Schab rozcinamy tak żeby powstał(...)rzędach na brzegu mięsa, roladę zwijamy dość ścisło zaczynając od strony z owocami. Roladę związujemy ścisło sznurkiem, przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy zapinką wstawiamy na noc do lodówki. Schab wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 1,5 godziny

Bajeczna Kuchnia
SCHAB STARZONY / DŁUGODOJRZEWAJĄCY 175

tych pieczonych czy wędzonych lubimy także podsuszane czyli starzone wędliny. Często je przyrządzamy w sezonie grzewczym, gdyż wtedy są odpowiednie warunki do ich przygotowania .  Składniki: 1,5 kg schabu 4 ząbki czosnku 1 op. ziół prowansalskich 1 łyżka majeranku 1 czubata łyżka pieprzu naturalnego 1 szkl soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli peklowej folia(...)aluminiowa Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszać,obtoczyć w nich mięsa i natrzeć. Pozostałe przyprawy rozłożyć na folii aluminiowej, położyć na nich schab, zawinąć raz po długości schabu, raz po szerokości. Owinąć w dwie reklamówki, włożyć na 11 dni do zamrażarki. Po tym czasie wyjąć, zeskrobać przyprawy, mięso owinąć sznurkiem, powiesić w ciepłym miejscu np przy grzejniku albo piecu, żeby mięso obsychało

Z Majeczką w kuchni
Schab faszerowany pieczarkami 221

Oprócz kotletów schabowych najczęściej ze schabu przyrządzam roladę faszerowaną pieczarkami. To bardzo prosty przepis, wręcz banalnie prosty, mięso zaś naprawdę pyszne :)   Składniki:    1,5 kg schabu bez kości,  300g pieczarek,  cebula,  1/2 łyżeczki ostrej papryki,  sól, pieprz,  1/2 łyżeczki majeranku,  1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,  łyżka octu jabłkowego,  szczypta mielonego(...)czosnku,  2 łyżki bułki tartej, łyżka oleju rzepakowego (użyłam Rapso ). Wykonanie Schab umyć, osuszyć i rozciąć wzdłuż dłuższego boku, lecz nie do końca - tak, by można było rozłożyć mięso jak książkę. Oprószyć z obu stron obficie solą i pieprzem, owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Pieczarki o cebulę obrać, drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oleju

Z miłości do słodkości
Kotlety schabowe tradycyjne 177

zaszkodzi. Kruchy, soczysty " schaboszczak " w złocistej, chrupiącej panierce to klasyk polskiej kuchni i nic nie poradzę na to, że go lubię :) Składniki - na 4 kotlety około 400-500 g schabu bez kości lub 550-650 g schabu z kością 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej tłuszcz do smażenia (smalec, olej lub masło) sól i pieprz do smaku opcjonalnie mąka pszenna(...)oprószenia kotletów Przygotowanie Schab umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 1,5 do 2 cm. Każdy kotlet rozbić równomiernie tłuczkiem do mięsa, uważając aby w mięsie nie powstały dziury, Aby podczas rozbijania mięsa uniknąć pryskania, można umieścić kotlet w foliowym woreczku śniadaniowym. Kotlety lekko posolić, oprószyć pieprzem i opcjonalnie obtoczyć w mące. Jajka robić na średnio głęboki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sczab z sucharkami 121

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kiedy zwykły schab w bułce tartej się już przejadł trzeba zasięgnąć czegoś nowego. I tak powstało to danie obiadowe, polecam do wypróbowania, smaczne. Zapraszam… Schab z sucharkami 5 kotletów schabowych Ok. 10 sucharków(...)jajko Musztarda rosyjska Papryka mielona słodka Sól,pieprz Sucharki mielimy najlepiej w blenderze lub wkładamy do ręcznika lub foliówki i tłuczemy tłuczkiem ale nie w pył, dodajemy przyprawę paprykę. Schaby rozbijamy, solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą rosyjską z jednej strony. Maczamy w roztrzepanym   jajku i w sucharkach. Smażymy na średnim ogniu, odsączamy na papierowym ręczniku

Kubki smaku
Schab w pomarańczach 99

roku na Boże Narodzenie przygotowuje jakieś pieczone mięso, np. schab. Tym razem w wydaniu podwójnym. Dzisiaj jednak chciałabym zaprezentować Wam przepis na pyszny i pachnący schab w pomarańczach. Wraz z owocową dekoracją będzie królował na każdym stole!   Mięsa z owocami mają wielu fanów, jednak tyle samo jest tradycjonalistów uznających, że mięsa mogą komponować się tylko z wytrawnymi dodatkami(...)mnie w domu zdania są podzielone, dlatego w tym Czytaj dalej... Artykuł Schab w pomarańczach pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Suszony schab dojrzewający-wyjątkowa domowa wędlina 314

suszenia, wędlina się nie psuła. Natomiast suszenie to świetna i tania metoda konserwowania, należy jednak pamiętać by wędlinę przechowywać  w suchym i przewiewnym miejscu" SKŁADNIKI: 1,5 kg schab wieprzowy bez kości 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli + 1/2 łyżki soli peklowej 1 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego tymianku 1 główka czosnku 1 łyżka młotkowanego pieprzu 1 pończocha(...)PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Schab przekładamy do metalowej foremki i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo  płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy  w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin

Swojskie jedzonko
Schab ze śliwką i pietruszką z glazurą z nutą kawy 124

Przepyszna propozycja na świąteczny stół - schab ze śliwką, który jest popularny na Boże Narodzenie wzbogaciłam o siekaną natkę pietruszki, dzięki czemu wygląda jeszcze atrakcyjniej w przekroju. Glazura z nutą kawy nadaje ciekawy smak! Polecam, bo jeszcze jest czas, aby go przygotować :) Poza tym takie pieczone mięsko jest o wiele zdrowsze! Uwielbiam :) Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 4 łyżki(...)pieprz Glazura: 3 łyżki ostrego keczupu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1 czubata łyżka kawy zbożowej sól świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozcinamy na roladę - należy odcinać w taki sposób, aby uzyskać jak największy płat mięsa. Następnie oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, słodką i ostrą papryką

Kolorowy Przepisownik
Zupa z gwoździa 331

można włożyć do garnka wszystko na co mamy tylko ochotę Wyszło moim zdaniem pysznie, w domu wszystkim smakuje więc zapraszam do zabawy :) Zakupy: - pieczarki 500 g - marchewka z groszkiem - schab wieprzowy  1 kg - 1,5 kg - dwie laski kiełbasy - korniszony lub ogórki kiszone - papryka czerwona 6 szt - ziemniaki 7 szt - koncentrat pomidorowy - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra(...)garnka do wody. Te produkty troszkę solę i stawiam na gaz, żeby się pomału gotowały. Paprykę obieram i kroję w kostkę tak samo ziemniaki. Paprykę wrzucam do garnka. Schab kroję w kostkę i podsmażam na patelni, żeby troszkę zmiękł po czym dodaję mięso do garnka. Dolewam wody jeśli jest mało. Ziemniaki wrzucam na samym końcu ponieważ gotują się najszybciej

Tanio smacznie i prosto
Bigos mojego Taty 543

wyplułam i odstawiłam talerz…   Bigos to nie jest dla mnie mieszanina słodkiej surowej i kiszonej kapusty. To nie jest rozpaćkana, bezkształtna jasna breja z bladymi pieczarkami, suchym wypieczonym schabem, szynką i powidłami. Tak, to co moja była teściowa na wyrost nazywała bigosem – wyplułam. Niejadalne. Bigosu z winem też nie lubię. Prawidłowo przygotowana kapusta, mocno skarmelizowane mięso i odpowiednio dobrane(...)jako ciepłe danie główne. Obiecuję że nikt mu się nie oprze ;) SKŁADNIKI 2kg naprawdę dobrej kiszonej kapusty 200g kiełbasy śląskiej 200g kiełbasy jałowcowej 900g-1kg mieszanego mięsa – gulaszu wołowego, schabu, łopatki, dziczyzny (użyłam 400g gulaszu z dzika, 350g wieprzowej łopatki i 250g schabu) 30g suszonych grzybów leśnych – miałam podgrzybki 10 śliwek suszonych (najlepiej polskich, z pestką) 2 średnie białe cebule

Karo in the Kitchen
Schab z kością w marynacie musztardowej. 140

Składniki: 1 kg schabu z kością 1 łyżka musztardy sarepskiej 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka bazylii 50 g masła Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy musztardy i bazylii i mieszamy aż składniki się połączą, jeśli marynata będzie za gęsta można dodać jeszcze oliwy. Schab płuczemy wykładamy na talerz i nacieramy marynatą z każdej strony. Wkładamy do lodówki na kilka godzin(...)najlepiej na całą dobę. Po tym czasie przekładamy schab do naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą (ok. 5 mm) i polewamy roztopionym masłem. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 1 godz. 10 minut.  Z pozostałej wody z tłuszczem możemy zrobić bardzo pyszny sos - przelewamy zawartość naczynia na patelnię, podgrzewając na małym ogniu i cały czas mieszając dodajemy

Moje-pitraszenie
Schab duszony w czarnej kawie 147

Wieprzowina jest bardzo popularnym mięsem w Polsce. Dobra gatunkowo ma różowy kolor i zwartą konsystencję. Lekko przerośnięta tłuszczem co dodaje jej smaku. Dzisiaj przygotowałam schab duszony w czarnej kawie. Oryginalne połączenie, ale jako osoba nie pijąca kawy zajadałam się tym mięsem Podałam z surówką z tartej marchewki i ryżem ugotowanym na sypko. Inspiracja  gazeta Moje Gotowanie z 1997r Składniki(...)schabu wieprzowego bez kości 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku 100 g masła 1 czubata łyżka mąki 3/4 szklanki mocnej zaparzonej kawy 1 szklanka wody 1 łyżeczka oregano 1 łyżka majeranku sól pieprz Mięso pokroić w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć mięso z każdej strony, a następnie wyjąć go na talerz. (mięso najlepiej smażyć małymi porcjami

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania