przygotowuję ją na wiele sposobów. Robię nie tylko kapustę zasmażaną , czy też duszoną z koperkiem i marchewką , albo z kiełbasą ... Robię pyszny kapuśniak, który gotuję najczęściej na kostce ze schabu i wywarze z jarzyn. Jeśli nie jedliście takiego kapuśniaku to koniecznie zróbcie. Polecam J Składniki: kość ze schabu 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera lub 1 łodyga(...)średnia cebula kawałek pora 3-4 ziemniaki 2 pomidory koperek 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka domowej vegety sól i pieprz Wykonanie: Kość ze schabu umyłam, włożyłam do garnka, zalałam około 1,5 l zimnej wody i wstawiłam do gotowania. Warzywa oczyściłam, umyłam. Drobne i cienkie ich części pokroiłam. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Obraną
Kuchnia u Krysidobrego dziś na niedzielny obiad? U mnie tradycyjny schab, pieczony w sosie własnym z dodatkiem musztardy. Składniki: 1 kg schabu 2 łyżki musztardy 2 białe cebule 2 łodygi selera naciowego 1 liść laurowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól ketchup Wykonanie: Schab opłukać, osuszyć i posmarować musztardą. Do naczynia żaroodpornego wlać ½ litra ciepłej wody, włożyć pokrojoną cebulę z selerem, liściem
Tradycyjna Kuchniabliżej nieokreślony. Na razie przerabiam ogórki, cukinię i inne dobra lata. Jednak kiedy zobaczyłam w sklepie kurki kupiłam, nie mając jeszcze pomysłu na danie. Pomysł się znalazł. W plastry schabu zawinęłam suszone śliwki, a kurki dodałam do pachnącego ziołami sosu. Składniki: 6-8 plastrów schabu sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, słodka papryka, czosnek śliwki kalifornijskie Sos: 200 g świeżych kurek(...)ząbki czosnku 2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30% łyżeczka igiełek rozmarynu pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki oregano olej sól i pieprz pęczek natki pietruszki Schab cienko rozbić, przyprawić z obu stron, na mięsie ułożyć po 2-3 śliwki i zwinąć w roladę. Spiąć wykałaczkami. Mięso obsmażyć z każdej strony na oleju. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i dusić pod przykryciem
Czerwień i błękitkotlety ze schabu Kotlety upieczone z aromatycznymi warzywami, nie tylko nabiorą wspaniałego aromatu papryki i pomidorów, lecz staną się również kruche i soczyste. składniki dla czterech osób 4 ładnie wykrojonych kotletów ze schabu każdy o wadze około 200 g 1 cebula 2 papryki ( ja tym razem użyłem odmiany białej) 2 pomidory(...)minuty. Na dnie żaroodpornego naczynia ( z przykrywką) układamy pomidora pokrojonego w dosyć cienkie plastry, oraz cześć warzyw z patelni ( około czwartej części). Na warstwie warzyw układany kotlety ze schabu ( na skos), każdy z nich przekładając warzywami. Na wierzch układany drugiego pomidora, również pokrojonego w plastry, całość polewamy pozostałym olejem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze
Miód i pieprzWieprzowina na takie kotlety powinna być matowa i otoczona warstwą tłuszczu. Jeśli w środku schab zawiera żyłki tłuszczu to bardzo dobrze, ponieważ to powoduje że tłuszcz się wytapia a kotlet jest soczysty. Są bardzo delikatne i rozpadają się w ustach. Oczywiście schab moczyłam całą noc w mleku z dodatkiem jogurtu naturalnego i piórkach cebuli. Następnego dnia usmażyłam(...)dobrej jakości wieprzowiny 0,5 litra mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 średnie cebule sól i pieprz do przyprawienia wedle uznania smalec do smażenia Wykonanie: Schab pokroić na 6 kotletów schabowych. Każdy z kawałków mięsa delikatnie rozbić, ułożyć w głębszej misce, polać mlekiem wymieszanym z jogurtem, dodać cebulę drobno pokrojoną w piórka. Całość przyprawcie delikatnie solą
Zasmakuj KuchniSchab i kapusta tworzą w moim pojęciu duet nierozerwalny. Dlatego dziś chciałam Wam zaproponować trochę inny wariant tego duetu, lżejszy niż tradycyjny schabowy z kapustą, ale wcale nie mniej smaczny :-) no i oczywiście zaleta: to danie jednogarnkowe (nie licząc używanej przez chwilę patelni ;-) ) SKŁADNIKI 4 - 5 plastrów schabu 100 g wędzonego boczku 1/2 główki kapusty 3 cebulki + szczypior z jednej(...)koperek siekamy, boczek kroimy w kostkę. Boczek wysmażamy na patelni, dodajemy cebulkę i przez chwilę smażymy. Kapustę wkładamy do garnka, dodajemy boczek z cebulką, zalewamy wodą i gotujemy. Plastry schabu rozbijamy na cieńsze, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym smalcu. Gdy kapusta zacznie mięknąć wkładamy do garnka mięso i pod przykryciem dusimy aż będzie miękkie
Czary - gary w kuchnimłodej kapusty - wariacja nr 2 oraz lekki bigos z młodej kapusty - wariacja nr 3 . Dziś czas na wariację nr 4 :-) Zapraszam :))) Składniki: 1/2 kg schabu 200 g małych pieczarek 1 główka młodej kapusty 1 cebula koncentrat pomidorowy (ilość do smaku) sól pieprz słodka papryka olej koperek Wykonanie: Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy(...)wodą. Gotujemy ok 15 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Schab kroimy w paseczki, solimy, pieprzymy, posypujemy papryką i odstawiamy na 20 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i dość mocno podsmażamy paseczki schabu z każdej strony. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i całość smażymy jeszcze chwilę. Na koniec dorzucamy oczyszczone pieczarki (w całości jeśli
Walijskie PichcenieSchab to chyba najczęściej serwowane w moim domu mięso wieprzowe. Zwykłe , tradycyjne schabowe się już nieco przejadły, improwizuję więc z tym mięsem , aby było smacznie i rodzina była najedzona i zadowolona. Składniki: 80 dag schabu 330 ml śmietany 30% 30 dag pieczarek 1 cebula pól szklanki bulionu warzywnego sól , pieprz mąką do oprószenia kotletów masło do smażenia Wykonanie(...)patelni kładziemy masło. Schab kroimy w plastry, każdy oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, obsmażamy. Na drugiej patelni na masełku szklimy posiekaną cebulę, dorzucamy też pokrojone w plastry pieczarki. Oprószamy solą i pieprzem. Kiedy pieczarki się zrumienią wlewamy ok pól szklanki bulionu oraz śmietanę. Na patelni układamy kotlety, podduszamy razem aż do zgęstnienia sosu
Z Majeczką w kuchninich jest właśnie Sos kebab-gyros FOLWARK , który pokusił mnie o przygotowanie domowego gyrosu. Za przesyłkę z sosami bardzo dziękujemy :) Wracając do samego dania to do jego przygotowania użyłam schabu, a jako wariację dodała białą cebulę. Wieprzowy gyros z cebulą SKŁADNIKI : 500 g schabu bez kości 2-3 łyżki przyprawy gyros 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 łyżki oliwy(...)cebula sos kebab-gyros FOLWARK do podania: młode ziemniaki z koperkiem surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i zieloną cebulką PRZYGOTOWANIE : Schab kroimy w paseczki, przekładamy na patelnie, skrapiamy oliwą i oprószamy przyprawą i papryką - mieszamy by mięso pokryło się uzyskaną marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie podsmażamy całość przez około 10 minut. Cebulę obieramy, kroimy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiLekkie danie w kilka chwil. Wspaniale smakują z młodymi ziemniakami z wody, oprószonymi świeżym koperkiem. Do przepisu użyliśmy wybornej mieszanki ziół przeznaczonych do schabu od Rafex Składniki 4 kotlety schabowe po 200 g 200 g newelli 2 łyżki przyprawy do schabu 100 ml wody olej do smażenia mąka sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)najcieniej. Newellę dzielimy na cztery części. Każdą owijamy rozbitym kotletem. Oprószamy solą, pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do rondelka. Wodę mieszamy z przyprawą do schabu, zalewamy roladki i dusimy na wolnym ogniu 3-5 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G KitchenPyszny delikatny schabik w szybszej i prostszej wersji, ale równie smakowitej :) Składniki: 1 kg schabu 400 gr mięsa mielonego u mnie z łopatki 1 mała cebula starta na tarce kawałek sera żółtego plastry boczku parzonego czosnek granulowany, sól czosnkowa, pieprz do smaku, papryka ostra i słodka w proszku 1. Schab myjemy i rozcinamy na długi płat mięsa. Delikatnie(...)aluminiowej na której będę potem piec moja roladę ;) 2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stop. Mięso mielone przyprawiamy jak na kotlety, ale nie musimy dodawać jajka. 3. Na płacie schabu rozkładamy najpierw mięso mielone, na nie ścieramy ser i całość rolujemy w roladę. 4. Obkładamy plastrami boczku i zawijamy ściśle w folie aluminiową. 5. Przekładamy do formy w której będzie
Gotowanie...to proste !Przed nami kolejny długi weekend, rodzinne biesiadowanie przy stole będzie na pewno, a zatem ta propozycja świetnie się sprawdzi podczas takiego spotkania, polecam! Składniki; 4 plastry schabu 10 dag szpinaku świeżego 1 cebula. sól, pieprz 1 kulka mozzarelli 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju kilka orzechów włoskich Przygotowanie; Szpinak myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną(...)kostkę i smażymy na łyżce oleju. Dodajemy starty czosnek oraz posiekany szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy aż cała woda wyparuje. Schab myjemy, osuszamy i oprószamy przyprawami. Obsmażamy na oleju z każdej strony na rumiano. Ser kroimy w plastry. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdym plastrze układamy porcję szpinaku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy
Radość kipiąca uśmiechem.Ciekawe połączenie dużej ilości warzyw i schabu, u nas podawane z ryżem, ale smakuje równie wyśmienicie z pajdą domowego chleba, ziemniakami i każdym rodzajem kaszy. Można by się pokusić o wykonanie plenerowe tego dania i weekendowe pichcenie w kociołku, bo biesiadowanie i wspólne jedzenie to idealny pomysł!. Składniki dla 6 osób: - 1 kg schabu bez kości - pęczek cebuli dymki, biała(...)pomidorów - 40 dag pieczarek - 3 ogórki kiszone - sól - pieprz - słodka i ostra papryka - 1/2 szklanki pomidorowej passaty - bulion Przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy schab pokrojony w plastry. Dodajemy kolejno pokrojone warzywa: cebulę zwykłą i dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory, czosnek oraz przyprawy, podlewamy bulionem. Mieszamy i dusimy do miękkości, czekamy aż sos się zredukuje
Apetyczna babeczkaNastępnie przesmażyć na czosnku, szalotce, papryce i cukinii. Na koniec dodać liście młodego szpinaku. Polędwiczkę doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w kruszonce sporządzonej z pokruszonej bagietki i natki pietruszki. Schab pieczony z puree z pietruszki oraz kaszą pęczak Składniki na 1 porcję schab 160 g , pietruszka korzeń 100 g , kasza pęczak 50 g , mleko(...)natka pietruszki 1 pęczek , młoda marchew z natką 1 szt. , musztarda Dijon 1 łyżeczka , majeranek, liść laurowy , słodka papryka , sól, pieprz Sposób wykonania: Schab wykroić. Zamarynować w soli, pieprzu, słodkiej papryce oraz majeranku. Zawinąć w folię spożywczą. Pozostawić w chłodnym miejscu przez ok. 1 godzinę. Piec w piekarniku
SzczyptaSmaQserka użyłam do moich schabowych pierożków. Chciałam aby mozzarella pod wpływem temperatury nie wypłynęła i została w środku mięska dlatego też ser zamknęłam w środku. składniki: 7 grubszych plastrów schabu 14 kulek mini mozzarelli 7 suszonych pomidorów z oleju sól,pieprz 2 jajka bułka tarta olej lub smalec do smażenia Plastry schabu cienko rozbić tłuczkiem. Opruszyć z obu stron solą(...)pieprzem. Następnie na każdy przygotowany plaster schabu ułożyć po dwie kulki mozzarelli oraz jednego suszonego pomidora. Mięso złożyć na pół, formując pierożka. Brzegi każdego pierożka skleić za pomocą tłuszka. Następnie gotowe pierożki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i surówka
Monia miesza i gotuje