Jeśli nie macie pomysłu na szybki obiad to polecam Wam przepis na schab duszony w jogurcie. Mięso jest soczyste, miękkie i bardzo smaczne. Można podawać z ryżem lub ziemniakami. Do tego polecam surówkę z pora . Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem to zapraszam do zakładki mięsa . Składniki 700 g schabu bez kości 600 g jogurtu(...)naturalnego 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz słodka papryka ostra papryka Schab pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm i lekko rozbić. Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem i przyrumienić na rozgrzanym maśle z dwóch stron. Do mięsa wlać jogurt i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawić
O kuchni z uczuciemprzygotowuję ją na wiele sposobów. Robię nie tylko kapustę zasmażaną , czy też duszoną z koperkiem i marchewką , albo z kiełbasą ... Robię pyszny kapuśniak, który gotuję najczęściej na kostce ze schabu i wywarze z jarzyn. Jeśli nie jedliście takiego kapuśniaku to koniecznie zróbcie. Polecam J Składniki: kość ze schabu 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera lub 1 łodyga(...)średnia cebula kawałek pora 3-4 ziemniaki 2 pomidory koperek 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka domowej vegety sól i pieprz Wykonanie: Kość ze schabu umyłam, włożyłam do garnka, zalałam około 1,5 l zimnej wody i wstawiłam do gotowania. Warzywa oczyściłam, umyłam. Drobne i cienkie ich części pokroiłam. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Obraną
Kuchnia u Krysidobrego dziś na niedzielny obiad? U mnie tradycyjny schab, pieczony w sosie własnym z dodatkiem musztardy. Składniki: 1 kg schabu 2 łyżki musztardy 2 białe cebule 2 łodygi selera naciowego 1 liść laurowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól ketchup Wykonanie: Schab opłukać, osuszyć i posmarować musztardą. Do naczynia żaroodpornego wlać ½ litra ciepłej wody, włożyć pokrojoną cebulę z selerem, liściem
Tradycyjna Kuchniabliżej nieokreślony. Na razie przerabiam ogórki, cukinię i inne dobra lata. Jednak kiedy zobaczyłam w sklepie kurki kupiłam, nie mając jeszcze pomysłu na danie. Pomysł się znalazł. W plastry schabu zawinęłam suszone śliwki, a kurki dodałam do pachnącego ziołami sosu. Składniki: 6-8 plastrów schabu sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, słodka papryka, czosnek śliwki kalifornijskie Sos: 200 g świeżych kurek(...)ząbki czosnku 2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30% łyżeczka igiełek rozmarynu pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki oregano olej sól i pieprz pęczek natki pietruszki Schab cienko rozbić, przyprawić z obu stron, na mięsie ułożyć po 2-3 śliwki i zwinąć w roladę. Spiąć wykałaczkami. Mięso obsmażyć z każdej strony na oleju. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i dusić pod przykryciem
Czerwień i błękitkotlety ze schabu Kotlety upieczone z aromatycznymi warzywami, nie tylko nabiorą wspaniałego aromatu papryki i pomidorów, lecz staną się również kruche i soczyste. składniki dla czterech osób 4 ładnie wykrojonych kotletów ze schabu każdy o wadze około 200 g 1 cebula 2 papryki ( ja tym razem użyłem odmiany białej) 2 pomidory(...)minuty. Na dnie żaroodpornego naczynia ( z przykrywką) układamy pomidora pokrojonego w dosyć cienkie plastry, oraz cześć warzyw z patelni ( około czwartej części). Na warstwie warzyw układany kotlety ze schabu ( na skos), każdy z nich przekładając warzywami. Na wierzch układany drugiego pomidora, również pokrojonego w plastry, całość polewamy pozostałym olejem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze
Miód i pieprzWieprzowina na takie kotlety powinna być matowa i otoczona warstwą tłuszczu. Jeśli w środku schab zawiera żyłki tłuszczu to bardzo dobrze, ponieważ to powoduje że tłuszcz się wytapia a kotlet jest soczysty. Są bardzo delikatne i rozpadają się w ustach. Oczywiście schab moczyłam całą noc w mleku z dodatkiem jogurtu naturalnego i piórkach cebuli. Następnego dnia usmażyłam(...)dobrej jakości wieprzowiny 0,5 litra mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 średnie cebule sól i pieprz do przyprawienia wedle uznania smalec do smażenia Wykonanie: Schab pokroić na 6 kotletów schabowych. Każdy z kawałków mięsa delikatnie rozbić, ułożyć w głębszej misce, polać mlekiem wymieszanym z jogurtem, dodać cebulę drobno pokrojoną w piórka. Całość przyprawcie delikatnie solą
Zasmakuj KuchniSchab i kapusta tworzą w moim pojęciu duet nierozerwalny. Dlatego dziś chciałam Wam zaproponować trochę inny wariant tego duetu, lżejszy niż tradycyjny schabowy z kapustą, ale wcale nie mniej smaczny :-) no i oczywiście zaleta: to danie jednogarnkowe (nie licząc używanej przez chwilę patelni ;-) ) SKŁADNIKI 4 - 5 plastrów schabu 100 g wędzonego boczku 1/2 główki kapusty 3 cebulki + szczypior z jednej(...)koperek siekamy, boczek kroimy w kostkę. Boczek wysmażamy na patelni, dodajemy cebulkę i przez chwilę smażymy. Kapustę wkładamy do garnka, dodajemy boczek z cebulką, zalewamy wodą i gotujemy. Plastry schabu rozbijamy na cieńsze, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym smalcu. Gdy kapusta zacznie mięknąć wkładamy do garnka mięso i pod przykryciem dusimy aż będzie miękkie
Czary - gary w kuchnimłodej kapusty - wariacja nr 2 oraz lekki bigos z młodej kapusty - wariacja nr 3 . Dziś czas na wariację nr 4 :-) Zapraszam :))) Składniki: 1/2 kg schabu 200 g małych pieczarek 1 główka młodej kapusty 1 cebula koncentrat pomidorowy (ilość do smaku) sól pieprz słodka papryka olej koperek Wykonanie: Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy(...)wodą. Gotujemy ok 15 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Schab kroimy w paseczki, solimy, pieprzymy, posypujemy papryką i odstawiamy na 20 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i dość mocno podsmażamy paseczki schabu z każdej strony. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i całość smażymy jeszcze chwilę. Na koniec dorzucamy oczyszczone pieczarki (w całości jeśli
Walijskie PichcenieSchab to chyba najczęściej serwowane w moim domu mięso wieprzowe. Zwykłe , tradycyjne schabowe się już nieco przejadły, improwizuję więc z tym mięsem , aby było smacznie i rodzina była najedzona i zadowolona. Składniki: 80 dag schabu 330 ml śmietany 30% 30 dag pieczarek 1 cebula pól szklanki bulionu warzywnego sól , pieprz mąką do oprószenia kotletów masło do smażenia Wykonanie(...)patelni kładziemy masło. Schab kroimy w plastry, każdy oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, obsmażamy. Na drugiej patelni na masełku szklimy posiekaną cebulę, dorzucamy też pokrojone w plastry pieczarki. Oprószamy solą i pieprzem. Kiedy pieczarki się zrumienią wlewamy ok pól szklanki bulionu oraz śmietanę. Na patelni układamy kotlety, podduszamy razem aż do zgęstnienia sosu
Z Majeczką w kuchninich jest właśnie Sos kebab-gyros FOLWARK , który pokusił mnie o przygotowanie domowego gyrosu. Za przesyłkę z sosami bardzo dziękujemy :) Wracając do samego dania to do jego przygotowania użyłam schabu, a jako wariację dodała białą cebulę. Wieprzowy gyros z cebulą SKŁADNIKI : 500 g schabu bez kości 2-3 łyżki przyprawy gyros 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 łyżki oliwy(...)cebula sos kebab-gyros FOLWARK do podania: młode ziemniaki z koperkiem surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i zieloną cebulką PRZYGOTOWANIE : Schab kroimy w paseczki, przekładamy na patelnie, skrapiamy oliwą i oprószamy przyprawą i papryką - mieszamy by mięso pokryło się uzyskaną marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie podsmażamy całość przez około 10 minut. Cebulę obieramy, kroimy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiLekkie danie w kilka chwil. Wspaniale smakują z młodymi ziemniakami z wody, oprószonymi świeżym koperkiem. Do przepisu użyliśmy wybornej mieszanki ziół przeznaczonych do schabu od Rafex Składniki 4 kotlety schabowe po 200 g 200 g newelli 2 łyżki przyprawy do schabu 100 ml wody olej do smażenia mąka sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)najcieniej. Newellę dzielimy na cztery części. Każdą owijamy rozbitym kotletem. Oprószamy solą, pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do rondelka. Wodę mieszamy z przyprawą do schabu, zalewamy roladki i dusimy na wolnym ogniu 3-5 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G KitchenPyszny delikatny schabik w szybszej i prostszej wersji, ale równie smakowitej :) Składniki: 1 kg schabu 400 gr mięsa mielonego u mnie z łopatki 1 mała cebula starta na tarce kawałek sera żółtego plastry boczku parzonego czosnek granulowany, sól czosnkowa, pieprz do smaku, papryka ostra i słodka w proszku 1. Schab myjemy i rozcinamy na długi płat mięsa. Delikatnie(...)aluminiowej na której będę potem piec moja roladę ;) 2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stop. Mięso mielone przyprawiamy jak na kotlety, ale nie musimy dodawać jajka. 3. Na płacie schabu rozkładamy najpierw mięso mielone, na nie ścieramy ser i całość rolujemy w roladę. 4. Obkładamy plastrami boczku i zawijamy ściśle w folie aluminiową. 5. Przekładamy do formy w której będzie
Gotowanie...to proste !Przed nami kolejny długi weekend, rodzinne biesiadowanie przy stole będzie na pewno, a zatem ta propozycja świetnie się sprawdzi podczas takiego spotkania, polecam! Składniki; 4 plastry schabu 10 dag szpinaku świeżego 1 cebula. sól, pieprz 1 kulka mozzarelli 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju kilka orzechów włoskich Przygotowanie; Szpinak myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną(...)kostkę i smażymy na łyżce oleju. Dodajemy starty czosnek oraz posiekany szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy aż cała woda wyparuje. Schab myjemy, osuszamy i oprószamy przyprawami. Obsmażamy na oleju z każdej strony na rumiano. Ser kroimy w plastry. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdym plastrze układamy porcję szpinaku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy
Radość kipiąca uśmiechem.Ciekawe połączenie dużej ilości warzyw i schabu, u nas podawane z ryżem, ale smakuje równie wyśmienicie z pajdą domowego chleba, ziemniakami i każdym rodzajem kaszy. Można by się pokusić o wykonanie plenerowe tego dania i weekendowe pichcenie w kociołku, bo biesiadowanie i wspólne jedzenie to idealny pomysł!. Składniki dla 6 osób: - 1 kg schabu bez kości - pęczek cebuli dymki, biała(...)pomidorów - 40 dag pieczarek - 3 ogórki kiszone - sól - pieprz - słodka i ostra papryka - 1/2 szklanki pomidorowej passaty - bulion Przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy schab pokrojony w plastry. Dodajemy kolejno pokrojone warzywa: cebulę zwykłą i dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory, czosnek oraz przyprawy, podlewamy bulionem. Mieszamy i dusimy do miękkości, czekamy aż sos się zredukuje
Apetyczna babeczkaNastępnie przesmażyć na czosnku, szalotce, papryce i cukinii. Na koniec dodać liście młodego szpinaku. Polędwiczkę doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w kruszonce sporządzonej z pokruszonej bagietki i natki pietruszki. Schab pieczony z puree z pietruszki oraz kaszą pęczak Składniki na 1 porcję schab 160 g , pietruszka korzeń 100 g , kasza pęczak 50 g , mleko(...)natka pietruszki 1 pęczek , młoda marchew z natką 1 szt. , musztarda Dijon 1 łyżeczka , majeranek, liść laurowy , słodka papryka , sól, pieprz Sposób wykonania: Schab wykroić. Zamarynować w soli, pieprzu, słodkiej papryce oraz majeranku. Zawinąć w folię spożywczą. Pozostawić w chłodnym miejscu przez ok. 1 godzinę. Piec w piekarniku
SzczyptaSmaQ