przepis na schab - 3000 przepisów (strona:74/200)

Schab w sosie cytrynowo-miętowym 195

cytryny i kolendry daje ciekawy efekt, który na pewno jeszcze nie raz odtworzę. Polecam przede wszystkim osobom znudzonym tradycyjnymi obiadkami. Z kaszą jaglaną i surówką smakowało bardzo dobrze! 360g schabu w plastrach 2-3 łyżeczki mąki Marynata: sok z całej cytryny 2 łyżki oleju 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki suszonej mięty(...)mnie suszona od Przyprawy Świata Gdynia sól, pieprz 1. W misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy sok z cytryny, olej, sos sojowy, czosnek, kolendrę i miętę (w przypadku świeżej - posiekaną). Schab myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy mięso do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. 2. Na dobrze rozgrzaną patelnię przekładamy schab

Szefowa kuchni
Schab na zimno 149

obawiam, kiedy przygotowuję pieczeń w całości, czy na pewno będzie wystarczająco soczysta i miękka. No i przeraża mnie czas przygotowania. Wczoraj jednak mit o długim gotowaniu został obalony. Polecam SCHAB GOTOWANY , aromatyczny, miękki i kruchy. Dzięki Kamila za przepis. SKŁADNIKI: 1,5 kg. schabu 0,5 szkl. soli 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki majeranku 6 szt. ziela angielskiego 3 ząbki(...)czosnku 2 liścia laurowe Pamiętajcie, że zawsze możecie doprawiać według swojego gustu, swoimi ulubionymi przyprawami. WYKONANIE: Sól, pieprz, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek- wymieszać natrzeć schab i odstawić na 3 godz. Zalać wodą i gotować 3-5 min. zostawić w tej wodzie do dnia następnego. Następnego dnia gotujemy 3 min. , zostawiamy w wodzie do wystygnięcia i GOTOWE! SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Schab po staropolsku 119

Rozmroziłam duży kawałek schabu. Z części zrobiłam tradycyjne schabowe, ale zostały mi jeszcze 4 kotlety. W międzyczasie byłam w sklepie i natknęłam się przypadkiem na   "przyprawę staropolską do mięs" (KNORRa). Z czystej ciekawości kupiłam ją i zrobiłam schab po staropolsku. Podałam z  zapiekanymi ziemniakami i buraczkami na zimno. Najwięcej czasu zajmuje marynowanie mięsa. Trwa to ok. dwóch godzin(...)dzięki temu mięso jest kruche. Można nie marynować, ale wówczas schab będzie suchy - przetestowałam to: dzisiaj robiłam bez marynowania, nie wkładałam do lodówki, tylko od razu włożyłam do piecyka. Jak dla mnie było zbyt suche. Składniki: 4 kotlety schabowe bez kości przyprawa staropolska do mięs (u mnie KNORR) 4 łyżki oleju Mięso umyć, odciąć ewentualne błonki i delikatnie ubić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Schab w majeranku 146

już kolejny przepis na Naszym blogu na domową wędlinę. Schab w majeranku jest bardzo prosty do wykonania, zawsze się udaje i wychodzi bardzo smaczny.  Schab w majeranku SKŁADNIKI: 1 kawałek schabu -ok 1 kg  sól  majeranek  kilka ząbków czosnku Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Mięso nacinamy, tworząc małe

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Schab faszerowany pieczarkami i porem. 121

Składniki: 1 kg schabu w kawałku około 200 g pieczarek 1/2 pora majeranek, papryka ostra, kminek sól, pieprz olej smalec Przygotowanie:  Przez całą długość schabu nacinamy kieszeń, najlepiej ostrym i długim nożem. Mięso obficie nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Pieczarki obieramy i kroimy je na plasterki, a por w pół krążki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy(...)pieczarki oraz por. Doprawiamy solą i pieprzem.  Faszerujemy mięso i związujemy nitką, aby farsz nie wypadał. Obsmażamy schab ze wszystkich stron na smalcu, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kminkiem, dodajemy smalcu i podlewamy troszkę wodą.  Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny, polewając mięso co pewien czas sosem w którym się

Symfonia smakowa
Schab pieczony/ sos pieczarkowy/ kluseczki szpinakowe 259

Pyszny pomysł na obiad! JAGLANE KLUSECZKI SZPINAKOWO- SEROWE I PIECZONY SCHAB W SOSIE PIECZARKOWYM! składniki: SCHAB PIECZONY: - 1,6 kg schabu bez kości - różowy pieprz - oliwa z oliwek, olej rzepakowy - przyprawa do mięsa wieprzowego - tymianek Mięso zamarynuj w przyprawach i wstaw do lodówki na całą noc. Rano wyjmij z lodówki i mięso postaw na blacie tak aby osiągnęło temp. pokojową

SMYKWKUCHNI
Schab w wyjątkowym sosie 233

stwierdziłam, że spróbuję i nie żałuję najlepszy sos jaki jadłam. Czarna herbata sprawia, że wszystkie przyprawy zyskują na mocy, a sos nabiera wyjątkowego aromatu i smaku. Szczerze polecam! Składniki: schab w plastrach cebula pieczarki torebka czarnej herbaty majeranek, słodka/ostra papryka, pieprz, sól morska, vegeta , marynata do mięs 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1/3 szklance zimnej wody Zaparzamy kubek(...)ok.300 ml) bardzo mocnej czarnej herbaty. Schab lekko rozbijamy przyprawiamy papryką, marynatą z dwóch stron i wkładamy do lodówki. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w talarki, krótko smażymy na małej ilości oleju. Do tego dodajemy schab razem smażymy, mieszając i przewracając mięso by cebula i pieczarki się nie przypaliły (można smażyć na oddzielnej patelni). Dodajemy wodę i dusimy przez

NA MOIM TALERZU
Schab zapiekany pod pierzynką warzywno-serową 300

Dzięki temu stanowi idealną propozycję na leniwy niedzielny obiad lub jako danie dla gości. SKŁADNIKI (na ok 40-50 dag mięsa - porcja dla 3 osób) 40-50 dag schabu* w plastrach 30 dag pieczarek 1 papryka czerwona 2 duże marchewki 1 duża cebula 2 łyżki (czubate) majonezu 2 łyżki (czubate) keczupu 15 dag sera żółtego w kostce * zamiast schabu można(...)użyć szynki lub piersi indyka lub kurczaka, dostosowując tylko czas pieczenia do rodzaju mięsa 1. Schab leciutko rozbić, doprawić według uznania (u mnie Delikat do mięs Knorr). Odstawić do lodówki. 2. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka a paprykę w paseczki ok 3 cm. Marchew zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa zeszklić, poddusić oraz posolić do smaku

Kto ugości moich gości?
Nudny schabowy? 126

był i nie ma na karcie. 3/4 zdjęć też wyparowała ;/. Tak więc możecie się cieszyć nie ma dziś wielu zdjęć :) jak to potrafię Was zasypać :) Składniki: 400 g schabu bez kości 2 jajka 1 ząbek czosnku* świeżo mielony pieprz szczypta soli morskiej szczypta mielonego imbiru* mąka 1 łyżeczka sezamu masło  *- czemu takie składniki? proste...czosnek i imbir jeszcze nikomu(...)zaszkodziły. Syn ma lekki katar i kaszel więc te składniki jak znalazł. Przygotowanie: Schab dzielimy na porcje. Mi wyszło z tego kawałka 6 schabowych. Plastry mięsa tłuczemy tłuczkiem. Grubość dowolna zależy jak kto lubi.  W talerzu na zupę rozbełtujemy jajka z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, pieprzu, soli, imbiru i sezamu.   Na patelni roztapiamy masło. Do drugiego talerzyka

ClauditteMissCooking
"Piękno w smaku" - Warsztaty QAFP 217

Olivier Janiak jako Gospodarz imprezy Mistrz kuchni, chef Daniel Olas we własnej osobie:) Fotograf Joanna van Fenema i tajniki fotografii Stanowiska przygotowane do gotowania Olivier i ja :))) Razem szykujemy schab do pieczenia. Olivier radził sobie znacznie lepiej niż ja...:D Ciekawe dlaczego???:-PPP A to schab na wagę złota: z odrobiną soli i pieprzu i całą masą tymianku, zrobiony naszymi(...)póki mąż nie widzi:D Najpiękniejszy fartuch kuchenny ever - ręczna robota :D Selfie musi być:D  I gotowe dzieła:  Polędwiczka wieprzowa z masłem, rukolą i ziemniakami truflowymi Schab sou vide na puree z zielonego groszku, z pieczonymi batatami i kruszonką z selera i ziemniaków (absolutny hit!) Karkówka w sosie śliwkowym z puree z marchwi i pomarańczy i grillowaną

Słodko-Słony Świat Ilony
W 10 minut schab gotowy... 120

Znalazłam go  na blogu Joli   Możemy sami zrobić naturalny produkt,a nie kupowac konserwanty.... SKŁADNIKI : 1 kg wąskiego schabu Na-- 1 litr  zimnej wody 1 łyżki majonezu 2 łyżki soli 1-2 ząbki czosnku 1 ziarna ziela angielskiego 1 liście laurowe 1łyżki majeranku ćwierć  łyżeczki pieprzu ziarnistego(...)wody. Za pomocą rózgi dokładnie rozprowadzamy majonez w wodzie, następnie dolewamy pozostałą wodę. Wsypujemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz ziarnisty i wrzucamy czosnek. Mieszamy i wkładamy umyty schab. Na niewielkim ogniu wszystko zagotowujemy i od momentu kiedy zacznie pyrkać gotujemy 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia i leżakowania na minimum

w mojej kuchni
W 10 minut schab gotowy. 151

wąskiego schabu                                  Na-- 1 litr zimnej wody    1 łyżki majonezu        2 łyżki soli           1-2 ząbki czosnku(...)wody. Za pomocą rózgi dokładnie rozprowadzamy majonez w wodzie, następnie dolewamy pozostałą wodę. Wsypujemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz ziarnisty i wrzucamy czosnek. Mieszamy i wkładamy umyty schab. Na niewielkim ogniu wszystko zagotowujemy i od momentu kiedy zacznie pyrkać gotujemy 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia i leżakowania na minimum

w mojej kuchni
Stir fry ! 214

Witajcie ! Dziś zaprezentujemy wam przepis inspirowany kuchnia azjatycka , będzie to schab smażony metodą Stir fry. Pokrótce opisze wam o tej metodzie gdyż jest ona zbawieniem dla osób które chcą zmniejszyć ilość spożywanego tłuszczu w potrawach. metoda ta jest prosta a za razem bardzo szybka w przygotowaniu nie pozwala aby mięso straciło swoja soczystość jak i składniki mineralne.  Potrzebujemy(...)mięsko które szybko mieszamy w ten sposób ów mięso nie przypali się a my będziemy mieli danie gotowe po 5 minutach . Do przygotowania dania (dla 2 osob) niezbędne jest : Schab stir fry 2 plasterki schabu łyżka miodu łyżka sosu sojowego Ostra papryka do smaku garść kurek lub innych grzybów leśnych 1 liść kapusty pekińskiej     2 . Jajka

Wspólne smaki
SCHAB GRILLOWANY Z CAMEMBERTEM 158

Moje pierwsze podejście do schabu grillowanego na patelni. Wrażenia smakowe całkiem przyzwoite, choć ja chyba jednak zostanę fanka tradycyjnego schabowego. Ale zachęcam do wypróbowania, wszak dobrze jest poznawać nowe smaki. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu sól pieprz 2 ząbki czosnku ocet balsamiczny sos sojowy 12 plasterków sera camembert A jak to zrobić: Kotlety zamarynować w sosie, occie i przeciśniętym przez(...)czosnku. Odstawić do lodówki na dwie godziny. Kotlety wyciągnąć z marynaty i oprószyć solą i pieprzem. Grillować z obu stron na rozgrzanej patelni. Pod koniec na wierzchu ułożyć ser. Schab podałam ze smażonymi ziemniakami i sałatką z kiszonych  ogórków

Kuchnia w opałach