Składniki:6 plastrów schabu6 plastrów szynki parmeńskiej1 brokuł1 marchewka1 cebulakawałek boczkumusztardaprzyprawa do wieprzowinypieprzsol1 jajkobułka tartaolej do smażeniałyżka masłaWykonanie:Brokuł gotujemy wraz z marchewką w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Schab rozbijamy na cienkie plastry, smarujemy musztardą, posypujemy przyprawą do wieprzowiny i pieprzem. Odkładamy w chłodne miejsce na ok 1/2h. W tym czasie podsmażamy na łyżce masła drobno pokrojoną cebulkę, kiedy(...)się zezłoci dorzucamy drobno pokrojony chudy boczek. Smażymy chwilę. Ostudzony brokuł dusimy widelcem, dodajemy do przesmażonej cebulki i boczku. Wszystko mieszamy solimy, pieprzymy do smaku. Na każdym rozbitym plastrze schabu układamy plasterek szynki parmeńskiej, na to łyżeczkę musu brokułowego, a na to wąski plasterek ugotowanej wcześniej marchewki. Zwijamy roladki dość ściśle obwiązując je nitką. Po wierzchu lekko solimy
Walijskie PichcenieJeżeli nie macie pomysłu co zrobić ze schabu, to polecam oto takie roladkiRoladki schabowe z piekarnika SKŁADNIKI:schab b/k- 1 kgpieczarki- 0,5 kgpapryka kolorowa świeża- 3 paski każdejsól i pieprzkoncentrat pomidorowy- 1 łyżkacebula -1 szttłuszcz PRZYGOTOWANIE:Schab pokroić na kotlety, rozbić bardzo cienko. Mięso oprószyć solą i pieprzem, odstawić na godzinę. FARSZ Paprykę umyć, osączyć
Kuchnia DanusiRoladki schabowe z ricottą to bardzo prosty przepis z kilku składników (za to bardzo dobrych!). Ricotta z rozmarynem tworzą ciekawy farsz, który sprawia, że schab nie jest suchy, natomiast dodatek dojrzewającej szynki sprawia, że danie nie jest mdłe. Roladki najlepiej przygotować i ugotować wcześniej, a usmażyć przed samym podaniem. Świetne danie dla osób, którym znudziły się tradycyjne schabowe. Roladki najlepiej(...)posiekaną szalotkę na łyżce masła, wlać szklankę czerwonego, wytrawnego wina, zredukować, aż połowa płynu wyparuje i doprawić do smaku musztardą miodową, rozmarynem oraz solą. Składniki: 4 plastry dobrej jakości schabu 4 czubate łyżki ricotty 4 plastry szynki parmeńskiej lub serrano kilka gałązek świeżego rozmarynu lub około 2 łyżeczki suszonego 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki parmezanu sól morska
Poezja smakuPork chop marinade Przepis na te kotlety podany jest na kilku blogach. Sprawdza się tak samo z piersią kurczaka jak i filetem ze schabu. Postanowiłem go sprawdzić. Czas trzymania w marynacie 1 do 3 dni. Ja trzymałem moje kotlety tylko 1 dobę. Faktycznie smak i delikatność mięsa jest naprawdę dobra, warta polecenia, a sam przepis wart zapamiętania(...)Składniki: 5 szt. filet ze schabu olej do smażenia sól Marynata: 2 jajka 2 łyżeczki śmietana 18% 2 łyżeczka ketchup 2 łyżeczki mąka ziemniaczana 1 łyżeczka musztarda 1 łyżeczka majeranek 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa do dań Kucharek papryka słodka pieprz harrisa Wykonanie: Wszystkie składniki marynaty wymieszać trzepaczką. Filety ze schabu lekko rozklepać, lekko posolić i włożyć
Kulinarny karnet ChristopheraFlamenquines Składniki. 6 szt. filet ze schabu 6 szt. szynka serrano 10 dag ser żółty 200 ml białe wino sól pieprz 1 jajko 2 łyżki mąka 4 łyżki bułka tarta Wykonanie. Cienkie filety ze schabu po około 5 dag, każdy, zamarynować przez 1 godzinę w białym winie. Wyjąć, osuszyć, lekko rozklepać, doprawić. Na każdy plasterek schabu nałożyć, plaster szynki
Kulinarny karnet Christopherapokazywać te już przetestowane przepisy, oto jeden z nich...czyli leśny gulasz ..... Składniki dla 4-5 osób: 50 dag grzybów leśnych, (prawdziwek, kozak, maślak, podgrzybek, ceglastopory ) 60-70 dag schabu bez kości 2 cebule 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2-3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki bazylii pieprz sól oliwa lub smalec ok. 2 szklanki bulionu, lub woda(...)kostką rosołową 1.W dużym rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Schab kroimy na podłużne cienkie paski, obsmażamy na złoty kolor, delikatnie solimy, zalewamy bulionem i dusimy prawie do miękkości.2. Na dużej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę, kiedy jest usmażona na złoto dodajemy ją do duszącego się schabu, a na patelnie trafiają pokrojone w cienkie paseczki grzyby. Uzupełniamy tłuszcz tak, aby grzyby
Apetyczna babeczkaPyszne a'la roladki z masłem czosnkowym... pieczone w piekarniku... Składniki:500 g schabu, 2 łyżki oleju,czosnek granulowany,pieprz, sól, tymianek, kolendra,3 łyżki masła.Przygotowanie: Schab myjemy i kroimy w plastry. Lekko rozbijamy. Każdy plasterek smarujemy olejem i posypujemy mieszanką przypraw z obu stron. Na środku kładziemy kawałek masła i posypujemy czosnkiem granulowanym. Kawałki schabu zawijamy
Aga w kuchniSkładniki: kopytka: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 1 szklanka mąki, szczypta soli, sos: 500 g schabu, 1 cebula, 1 kostka grzybowa, 1 garść suszonych grzybów, 2 łyżki mąki, sól morska, pieprz czarny. Przygotowanie: Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, szczyptę soli i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto na kopytka. Następnie posypujemy(...)nożem kopytka o długości ok. 3cm. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka i gotujemy jeszcze ok 1 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyciągamy je łyżką cedzakową. Schab dokładnie myjemy pod zimną wodą. Kroimy na kotlety i rozbijamy. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu, aż do złotego koloru. W garnku podgrzewamy ok. 1,5 litra wody, wrzucamy suszone grzyby
Aga w kuchnijedno z najlepszych dań, jakie przygotowałam :) Zmodyfikowałam przepis znaleziony na blogu Marta – gotuje. Składniki na 4-5 porcji: 3 łyżki oleju rzepakowego Opakowanie mrożonego szpinaku (450g) 800 g schabu sól, pieprz 10 ząbków czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka suszonego tymianku ½ łyżeczki pieprzu cayenne (w zależności jak ostro lubicie) ½ łyżeczki suszonej bazylii Opakowanie serka mascarpone (250g) Przygotowanie: Na patelni(...)rozgrzać łyżkę oleju, przełożyć szpinak, dodać odrobinę soli. Smażyć mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Podsmażony szpinak odcedzić za pomocą durszlaka. Schab pokroić w kostkę (ok. 3×3 cm), doprawić solą i pieprzem. Patelnię, na której smażyliśmy szpinak, przetrzeć papierowym ręcznikiem i podgrzać na niej olej rzepakowy. Na rozgrzany olej przełożyć kawałki schabu i podsmażać je na dużym ogniu
Fabryka pomysłówkulinarnych ? Wszystko już wyjedzone z lodówek i zamrażarek ? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję, kolejną już z resztą po terrinie z golonki, schabie ze słoika, schabie karkowym z pończochy, schabie pieczonym w przyprawach, podsuszaną kiełbasę żywiecką czy też polędwicę wędzoną na domową wędlinę. Wędlinę bez zbytecznych dodatków
Kulinarne przygody Gatityśnieżnej aurze doskonale smakuje na rozgrzewkę po przyjściu do domu. A drugi to taki, że robi się ją dosłownie w 20 minut. Pekińska zupa pikantno-kwaśna Składniki:250 g schabu wieprzowego1,5 litra bulionu6 pieczarek1 marchewka2 łyżki pokrojonego w paseczki bambusa1 mała cebula1,5 łyżki smalcu2 cm kawałek świeżego imbiru5 łyżek ciemnego sosu sojowego3 płaskie(...)łyżki mąki ziemniaczanej5 łyżek octu1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu1/2 łyżeczka chili w proszku1 jajkoWykonanie:Schab myjemy i kroimy w cienkie paski. Bulion wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy pokrojony schab i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania.Marchewkę kroimy w słupki, pieczarki w cienkie plasterki i również wrzucamy do zupy.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
Kulinarne przygody GatityPomysł na przygotowanie mięsa w ten sposób podpatrzyłam u Alex na blogu- wmojej kuchniWypróbowałam go na mięsie z dzika, a u Alex w ten sposób przyrządzony jest schab . Wszyscy, którzy ugotowali schab w ten sposób piszą, że jest pyszny.Ja ugotowałam mięso jakim dysponowałam w tym momencie, a następnym razem będę próbować ze schabem lub karczkiem :)Składniki: 80 dag szynki
Proste Potrawyzafascynowany kuchnią Marokańską i Arabską. Mam nadzieję, że nie długo przygotuje dla mnie oryginalną potrawę, pochodzącą rodem z Maroka. Ja niestety dzisiaj zrobiłam "Tagin" po Polsku, używając schabu. Można zadać pytanie "dlaczego po Polsku..." skoro służy do przygotowywania mięs w różnych postaciach, więc odpowiadam, w kuchni Marokańskiej jak i Arabskiej nie używa się mięsa pochodzącego(...)świni. Wszystkie inne mięsiwa, jak najbardziej tak. A, że ja nie mogłam się doczekać efektów które czyni ten o to garnek, użyłam schabu ponieważ tylko to miałam dzisiaj w lodówce. Każdy rodowity mieszkaniec Maroka powiedziałby, że pogwałciłam wszystkie główne zasady tej kuchni. Ale ciekawość była silniejsza ode mnie, więc proszę o wybaczenie... :) Tagin Tagin po Polsku
Zainspiruj się kuchniągniazdka makaronu Pappardelle all'Uovo Bolognesi Barilla 1 mała czerwona papryka 1 mała cukinia 5 średniej wielkości pieczarek 2 ząbki czosnku 1 plaster schabu 2 łyżeczki suszonego oregano 1 szklanka pomidorów pelati z puszki razem z sokiem 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek(...)Przygotowanie: Oczyszczoną czerwoną paprykę, pieczarki, cukinię i schab kroimy w paski podobnej wielkości. Na oliwie z oliwek podsmażamy plasterki czosnku i dodajemy paski schabu, obsmażamy. Następnie wszystkie warzywa przekładamy do mięsa razem z pomidorami pelati i ich sokiem, mieszamy, dusimy na małym ogniu, tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie. Gdy sos będzie zbyt gęsty
Moja smaczna kuchniaSkładniki:1 op. marynaty szlacheckiej Prymat3 plastry schabu (ok. 1 cm grubości)1 opakowanie warzyw na patelnię2 łyżeczki oleju do smażeniaSól, pieprz do smakuPrzepis:Plastry schabu nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu wkładamy schab do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wkładamy naczynie z pokrywką do nagrzanego piekarnika do 200C i pieczemy przez
Emcia Pichci