Smaczna, krucha i przede wszystkim "swojska" wędlinka do kanapek i sałatek. Składniki: 1 kg schabu 1 duża pierś z kurczaka 30 dkg pieczarek 2 ząbki czosnku Po pół łyżeczki każdej przyprawy: tymianek, rozmaryn, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek granulowany olej słonecznikowy sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego Sposób przygotowania: 1. Schab myjemy i nacinamy w dwóch miejscach tak by zrobić(...)największego kotleta. Oprószamy go przyprawą do mięsa wieprzowego, solą i pieprzem z każdej strony, delikatnie rozbijamy. Pieczarki myjemy, kroimy i smażymy lekko posolone. 2. Na płat schabu wykładamy usmażone pieczarki oraz rozbitą pierś z kurczaka. 3. Całość zwijamy w roladę. 4. Okręcamy dookoła sznurkiem spożywczym. Kropimy olejem i posypujemy resztą przypraw i posiekanym czosnkiem. Zostawiamy najlepiej na całą
Kuchnia w czekoladziegrzybowymi warzywami na patelnię jest chyba jednym z ciekawszych jakie jadłam. Do tego kluski śląskie i obiad mamy "na wypasie". Składniki: Dla dwóch osób: Roladki: 2x 2cm plastry schabu 2 ogórki konserwowe 10 dkg boczku wędzonego 1/3 opakowania mrożonych warzyw na patelnię z dodatkiem grzybów leśnych 2 łyżeczki "z kopką" musztardy sarepskiej sól, pieprz 2 łyżki oleju Kluski śląskie(...)płaska łyżka soli do gotowania gotowych klusek śląskich ok 2 dkg masła Sos: Wywar z pieczenia roladek 1/2 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Schab bardzo cienko rozbijamy. Ogórki oraz boczek kroimy w kosteczkę. Dodajemy odpowiednią ilość warzyw na patelnię, zwracając uwagę, by nie dodać plastrów ziemniaka, które w tych warzywach się znajdują. Całość mieszamy
Kuchnia w czekoladzieschabik dostała moja Mama i to Ona właśnie go przygotowała. W święta był najbardziej rozchwytywaną przeze mnie wędliną. Delikatny i kruchy, bez sztucznych ulepszaczy. Pycha! Składniki: 2 kg schabu bez kości 1/2 szklanki soli peklowej 1/2 szklanki cukru 8 ząbków czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka pieprzu mielonego 4 ziarenka ziela angielskiego 4 liście laurowe wody- tyle by przykryła mięso(...)Sposób przygotowania: Wodę połączyć wraz z przyprawami i zagotować. Do gorącej zalewy włożyć schab i gotować 15 minut. Pod garnkiem gasimy i pozostawiamy schab na 6 godzin w zalewie. Po tym czasie ponownie zagotowujemy i przez następne 15 minut gotujemy. W zalewie trzymamy aż do całkowitego wystygnięcia, a następnie przekładamy do lodówki, w celu schłodzenia
Kuchnia w czekoladzieMoja propozycja to roladki schabowe z mieloną szynką i pieczarkami. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Jeszcze zdążycie je dziś przygotować, więc do dzieła :) Składniki: 1 kg schabu bez przerostów 40 dkg mielonej szynki 4 pieczarki sól, pieprz rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: Schab nacinamy tak, by zrobić z niego jeden długi płat. Oprószamy solą i pieprzem(...)każdej strony i rozbijamy na ok 6mm. Mięso mielone doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i nakładamy na całość schabu. Posypujemy pokrojonymi w talarki pieczarkami. Roladkę zwijamy do środka wzdłuż szerszego boku. Mocno związujemy sznurkiem i przekładamy do rękawa. Wkładamy do zimnego piekarnika ustawiamy temp. 170st C i pieczemy 2 godziny. Roladki na ciepło możemy pokroić w grubsze plastry
Kuchnia w czekoladziezatem dodawać, że taki bigos najlepiej smakuje kolejnego dnia po przyrządzeniu. Składniki: 3/4 główki młodej kapusty 2 szklanki bulionu lub wody 300 gram suszonej kiełbasy* 250 gram schabu (lub innego surowego mięsa wieprzowego np. szynka lub boczek jeśli ktoś lubi, ja użyłam schabu)* 2 ząbki czosnku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz oliwa z oliwek(...)koncentratu pomidorowego lub 1/2 szklanki passaty pomidorowej pęczek posiekanej natki pietruszki Czosnek siekam i smażę w dużym garnku na oliwie z oliwek, następnie dodaję pokrojony w drobną kostkę schab i kiełbasę. Całość smażę tak długo aż nabierze lekko brązowego koloru. Kapustę szatkuję dość drobno i również wrzucam do garnka. Dokładnie mieszam. Dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprawiam szczyptą
Mango Papajawypróbowałam wszystkie trzy sosy w różny sposób. Ale najpierw ,aby poznać ich smak, wzięłam każdy z nich na...kubek smakowy. I tak zrodziło się moje pierwsze danie! Grillowany schab z grzankami i wędzonym żółtym serem Składniki -schab -bagietka -mix sałat -wędzony ser żółty -vinaigrette classico Monini- oliwa z oliwek + ocet balsamiczny z Modeny -sól himalajska różowa -szfran-opcjonalnie(...)zrobić? Dzień wcześniej pokroić schab w plastry, rozbić i lekko posolić. Zamarynować na noc dodając dość sporo winegretu z octem balsamicznym. Mięso skruszeje i będzie nad wyraz soczyste, nabierze włoskości i będzie..na każde zęby. Na drugi dzień odpalić grilla. Jeśli się grilla nie ma gdzie zrobić wystarczy patelnia do grillowania. Ja użyłam ogromnej z kopułą. Grillujesz i dusisz jednocześnie
Z Kuchni Do Kuchniboczku wędzonego (można pominąć) 100 g fasolki szparagowej zielonej 150 g selera naciowego 50 g ryżu do risotto Arborio na osobę (u mnie było 200 g) 1 kg schabu wieprzowego 200 g świeżych boczniaków 50 g mrożonego groszku kilka suszonych pomidorów 1 papryczka chili (opcja dla odważnych) suszone: pieprz kolorowy, natka pietruszki, bazylia 1/4 szklanki mleka bulion/wywar Bulion: Schab(...)boczek i seler naciowy. Podsmażamy i wsypujemy nasze produkty mrożone. Chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy przyprawy suszone i dosypujemy ryż. Chwilę musi się podsmażyć, aż będzie półprzeźroczysty. Dodajemy schab z bulionu pokrojony w kostkę, suszone pomidory i zalewamy całość bulionem, by przykryć wszystkie składniki. Na "wolnym ogniu", pod przykryciem zostawiamy nasze risotto z 10 minut. Później odkrywamy, by zredukować
Karczma Honoriettyzaproponować trzy wersje panierowanego schabowego :) A jak to wygląda u Was? Może macie inne propozycje? Jakiś szczególny schabowy, który często gości na Waszym stole? 1. KLASYCZNY KOTLET SCHABOWY Składniki: - schab wieprzowy - mąka - bułka tarta - jajko - pieprz - sól - olej Przygotowanie: Mięso kroimy na plastry dowolnej grubości, według upodobań. Zawijamy je w folię spożywczą i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem - każdy(...)mące, jajku oraz bułce tartej i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na złocisty kolor. Ważne, by pamiętać, że wieprzowina nie powinna być różowa. Voila! 2. ZIOŁOWY KOTLET SCHABOWY Składniki: - schab wieprzowy - mąka - bułka tarta - jajko - pieprz ziołowy - zioła prowansalskie - sól czosnkowa - olej Przygotowanie: Mięso kroimy na plastry dowolnej grubości, według upodobań. Zawijamy je w folię spożywczą i rozbijamy. Doprawiamy solą
Życie zamknięte w smakuprzygotowania można wykorzystać również wysoką patelnię. Szczególnie polecam to danie osobom, które cierpią na chroniczny brak czasu - robi się je naprawdę bardzo szybko. Składniki: 300 gram schabu 5 dużych pieczarek ½ cebuli Pomidory krojone z puszki Sól Pieprz Czosnek Vegeta olej Natka pietruszki Makaron woda Tarty ser Wykonanie: Schab kroimy w paseczki i przyprawiamy vegetą. Pieczarki i cebule kroimy(...)plasterki. Do naczynia ( patelni ) wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy schab i podsmażamy chwilę. Dodajemy kolejno pieczarki i cebulę, również podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Dusimy parę minut pod przykryciem. Po tym czasie wlewamy ok 500 ml wody, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Do gotującej się potrawy dodajemy ok. 2 szklanek makaronu ( rodzaj
Smaki Ewynigdy się nie wypieram, lubię robić z nim wiele pysznych potraw. Dzisiaj przedstawiam roladę schabową ze szpinakiem. Można zabłysnąć przed rodziną a jakie dobre… Polecam. Składniki: 1 ½ kilograma schabu 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1/2 kostki fety 1 cebula 5 ząbków czosnku 2 jajka sól pieprz Wykonanie: Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Cebulę drobno siekamy, łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę(...)doprowadzamy na patelni do zeszklenia - dodajemy do szpinaku. Schab rozcinamy odpowiednio ( jakbyśmy rozkładali książkę ), przygotowując go na roladę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do przestudzonego szpinaku dodajemy dwa jajka i starą fetę - mieszamy. Farsz wykładamy na schab. Zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkami. Pieczemy przez około 1 ½ godziny w temperaturze 190 stopni. Początkowo podpiekamy z jednej strony ( zarumieniamy ) później
Smaki Ewynaszym domu ugruntował się jako nr 1 w pozycjach obiadowych . Z pozoru nieskomplikowane danie zaczerpnięte z regionalnej kuchni czeskiej , nie należy jednak do najprostszych , problem polega na umiejętnym położeniu schabu na patelni tak, aby nie zgubić warstwy placka ziemniaczanego , czyli bramorów podczas smażenia . Trudne,ale wykonalne , a efekt wart każdej walki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)Składniki dla 3 osób : 3 grube na około 3 cm, plastry schabu 5 średnich ziemniaków – stare są lepsze niż młode ( bardziej zwarte ) 1 sporej wielkości cebula 1 łyżka cydru 1 łyżka mąki pszennej i ciut do prószenia 3 jajka 2 szklanki bułki tartej sól , pieprz do smaku olej do smażenia Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o jak najdrobniejszych oczkach
Ogrodnik w podróżysmażonej wieprzowiny z fasolką szparagową i makaronem. Smaczna i prosta propozycja dla wielbicieli kuchni chińskiej, ale i dla wielbicieli fasolki. Składniki na danie dla 2 osób: 400 g schabu 300 g fasolki szparagowej 100 g chińskiego błyskawicznego makaronu chow mein (można zastąpić zwykłym makaronem) 3 szalotki 4 ząbki czosnku 100 ml sosu hoisin 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina(...)ryżowego (w ostateczności można zastąpić mieszanką wódki i słodkiego wina) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka chili sól, biały pieprz olej do smażenia Schab umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, wino ryżowe, biały pieprz i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i marynować w lodówce co najmniej 20 minut. Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu (najlepiej
Trzeci talerzSchab nadziewany papryką z przyprawą Szeherezada z szynkowara Składniki: - 800g schabu - 10g soli peklującej (u mnie: Peklosmaczek K) - 10g przyprawy Natura Smak Szeherezada S (w składzie m.in.: cebula suszona, papryka czerwona, pieprz czarny, jałowiec, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, bazylia, sól) - 50g żelatyny spożywczej - surowa czerwona papryka Urządzenie: szynkowar Singiel Przygotowanie: Schab kroję na kawałki kilkucentymetrowe. Wrzucam
Kuchnia co dniaczyli rosół i schabowy. Smaczne ale też trochę nudne. Czas lekką odmianę. Dziś polecam Wam kotlety schabowe w pyszniejszej wersji, czyli w sosie camembert z aromatyczną nutą tymianku. Schab w sosie camembert Składniki na 4 porcje: 4 kotlety schabowe 2 łyżki masła lub oliwy 75 ml wody 200 śmietanki 30% 3 łyżeczki musztardy 2 serki camembert tymianek, sól(...)pieprz Schab w sosie camembert - składniki Wykonanie: Kotlety rozbijamy następnie oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę i smażymy na nim kotlety aż nabiorą rumianego koloru. Zdejmujemy z patelni. Na ta samą patelnię wlewamy wodę. Lekko oskrobujemy to co przywarło po smażeniu kotletów, po czym dodajemy śmietankę musztardę i łyżeczkę tymianku. Chwilę mieszamy do połączenia składników
Pyza i SurówkaSkładniki: Kilka plasterków schabu Przyprawa do mięsa wieprzowego Przyprawa Kamis- grill ziołowy Ząbek czosnku Sól i pieprz Folia aluminiowa so pieczenia Przygotowanie: Schab myjemy, nacieramy czosnkiem i obsypujemy przyprawami. Odstawiamy na pół godziny. Następnie owijamy każdy kawałek schabu w folię aluminiową i układamy na blaszce. Pieczemy ok. 50 minut w 180 C. (wszystko zależy od piekarnika) Można podawać z ulubionymi
The Sweet Damsel