samej patelni (po cebuli, papryce i pomidorach) smażymy do miękkości warzywa na patelnię. W tortownicy układamy torcik następującymi warstwami: placek tortilli, połowa mięsa mielonego, pieczarki, 3 plastry sera, placek tortilli, reszta mięsa, warzywa na patelnię, 3 plastry sera, placek tortilli. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 15 minut (tak żeby rozpuścił się
VioletoweKucharzenierozgrzaną patelnię o średnicy ok 18 cm z nieprzywierającą powłoką. Będzie ono bardzo rzadkie, rozleje się po całej patelni, więc jeśli macie większą patelnię, wyjdą Wam bardziej naleśniki niż placki. Smażymy na umiarkowanym ogniu pod przykryciem do czasu, aż wierzch nie będzie płynny i pojawią się na nim pęcherzyki. W tym momencie przekładamy placuszek na drugą stronę (można(...)delikatnie zsunąć na talerz, przyłożyć patelnię i odwrócić). Gotowe placki podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakuja na ciepło, zaraz po usmażeniu
Zawsze głodna!wysypać mąką Po tym czasie podzielić ciasto na trzy placki i uformować koła. Ja to robiłam ręką, po prostu rozciągnęłam Jeden placek posmarować cienko dżemem, przykryć drugim plackiem i również posmarować cienko dżemem. Przykryć trzecim plackiem i delikatnie rozwałkować na kształt koła Tak przygotowane ciasto pokroić w trójkąty Każdy trójkąt uformować w rogalik zwijając od szerszej podstawy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłyżeczka koncentratu 1 łyżeczka sosu chili papryka słodka papryka ostra przyprawa jarzynka pierz sos sojowy ciemny około 1/2 łyżeczki oliwa 2 placki tortilli PRZYGOTOWANIE: Cebulę, pieczarki i paprykę siekamy w kosteczkę. Na patelnie podsmażamy cebule, dodajemy mięso i chwile razem przesmażamy. Dodajemy pokrojone pieczarki oraz paprykę . Dusimy razem przez kilka minut(...)koncentrat pomidorowy - mieszamy całość pozostawiając na małym ogniu przez około 5 minut. Na koniec dodajemy posiekana natkę oraz kukurydzę, dokładnie mieszamy i wyłączamy grzanie. Farsz zawijamy w placki tortilli i grillujemy bądź opiekamy w opiekaczu. Podajemy na gorąco
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinaczynia, które możemy włożyć do mikrofalówki. Naczynie uprzednio smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką , aby nasz placek łatwo z niego wyciągnąć). Wstawiamy do mikrofali na około 3 minuty (, gdy placek podrośnie trzymamy go jeszcze chwilkę i sprawdzamy - czas zależy od mikrofali). W tym czasie rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną w garnku z grubym dnem. Wyciągamy gotowy placek. Kładziemy
Słodkie okruszkiustalonym stylu (włącznie z przebraniem). A potem cieszyć się smakiem indyjskiej zupy z ciecierzycą, gulaszu chilli czy chińskich pierożków z niespodzianką . Źródło tekstu: http://szama.abdul.pl/ Składniki: 4 placki do tortilli - bardzo dobre są te z Biedronki 8 plasterków sera żółtego - ja użyłam Goudy, ale może to być w zasadzie każdy inny 1 pomidor 150 g zielonych oliwek(...)Mieszamy tak, aby każdy kawałek piersi z kurczaka był obtoczony w sosie i paście. Smażymy następnie na patelni aż mięso się zarumieni i stanie się chrupiące. Rozkładamy sobie cztery placki na czterech kawałkach folii aluminiowej ( mniej więcej wielkości a4). Kolejność nakładania składników jest dowolna. Ja to zrobiłam tak: Na każdy placek położyłam po dwa plasterki sera
ClauditteMissCookingdostałam od kolegi troszeczkę go podrasowałam dodatkowymi warzywami i tak oto powstał dzisiejszy obiad. Nazwa brzmi egzotycznie ( mój syn stwierdził że oznacza zapewne twardy sandał :) ), ale w rzeczywistości to placek chlebowy z potrawka warzywną.Składniki:LAWASZ:2 szklanki mąki pszennej razowej2 łyżki oleju1/2 szklanki letniej wodyADŻAPSANDAŁbakłażan2 czerwone papryki2 żółte papryki1/2 cukinii 4 pomidory2 cebule4 ząbki czosnkuoliwa1/2 papryczki chilliłyżeczka(...)można dodać dodać wody). Odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło. Następnie dziele na cztery części. Każdą część rozwałkowuję na podsypanej stolnicy. Placki powinny być dość cienkie. Rozwałkowane placki smażę na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Jak tylko na ciesie pojawią się bąble należy przewrócić go na drugą stronę. i smażyć jeszcze chwilę. Nie można smażyć zbyt długo ponieważ
Magiczna kuchnia Dariiprzepisy na dwa chlebki. Jeden z nich to naan, czyli chlebek na drożdżach, który można urozmaicić różnymi przyprawami (mięta, suszone liście kozieradki, kmin) lub masłem z czosnkiem. Drugi placek to paratha. Ten chlebek to tylko woda, mąka, sól i masło lub oliwa. Ciasto jest plastyczne, nie klei się do rąk i o wiele łatwiej z nim pracować. Polecam(...)rozwałkować na prostokąt (mniej więcej) grubości 1-2mm- posmarować tłuszczem- zwinąć w rulonik- rulonik delikatnie rozciągnąć i zwinąć w ślimak, podwinąć koniec pod spód- rozwałkować ślimak na okrągły placek maksymalnej grubości 1 mm (im cieńszy tym lepszy, tylko, żebyście mogli go przenieść na patelnię)- smażyć z obu stron na nagrzanej patelni z grubym dnemUwaga! Patelnia powinna być rozgrzana
W kuchni wieczoremcalej Alzacji i calej niemieckiej strefie przygranicznej Badenii-Witembergi..Tradycyjnie podawana jest na drwenianej desce.Najlepiej smakuje z rieslingiem lub piwem.Moje Flammkuchen upieklam z maki pszennej pelnoziarnistej.Skladniki na dwa placki(...)bedziemy piec na kamieniu.W tym czasie obieramy cebule i kroimy w cienkie piorka.Boczek kroimy w cieniutkie slupki.Z ciasta rozwalkowywujemy dwa cienkie placki.Blachy wykladamy papierem do pieczenia,ukladamy placki.Kazdy placek smarujemy 3-ma lyzkami smietany.Smietane doprawiamy pieprzem z mlynka i delikatnie solimy(boczek tez jest slony!).Na smietanie ukladamy pokrojona cebule i paseczki boczku.Wstawiamy do goracego piekarnika.Na upieczenie pojedynczego placka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Puree Ziemniaczane:- 4-5 ziemniaków-1 duża cebula - 2-3 łyżki śmietany - 2 łyżki masła Sposób przygotowania:1.Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy na duży płaski placek ( uważaj , żeby nie zrobić dziur w mięsie)Solimy i pieprzymy mięso. Następnie kładziemy po jednym pasku masła i sera żółtego (gdzieś na początku placka z jednej strony). Delikatnie(...)zawijamy mięso tak aby masło i ser znajdowały się w środku mięsa , tak aby nie było widać "farszu". Jak się nie uda , nie denerwuj się , rozwiń placek i spróbuj jeszcze raz. Wysypać na talerzyk trochę bułki tartej , a na drugi talerz wbić jajko, roztrzepać je widelcem i odrobinę posolić. Zawinięte mięso obtaczamy najpierw w jajku a następnie
Gotuj Z Muzykątymianek, majeranek, vegeta, papryka ostra Trochę zmodyfikowałam / ulepszyłam przepis na ciasto, dzięki czemu jest mniej tłuste, a nadal bardzo smaczne. Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy ze sobą ba sprężysty placek. Ponieważ robię tartę wytrawną, do ciasta dodałam majeranek, który daje przyjemy posmak, a w dodatku ma właściwości ułatwiające trawienie (i działanie wiatropędne). Ciasto wykładamy na formę i dokładnie(...)oblepiamy, po czym nakłuwamy placek widelcem, by podczas pieczenia nie robiły się bańki powietrza. Tak przygotowaną blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10 - 15 minut w 180 stopniach. Na patelni pod przykryciem smażymy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka oraz kilka różyczek brokułu. Cukinię kroimy w plastry grubości max 1 cm. I smażymy
Taste Of My DayPolsce jest LANGOS-langosz. Ta słynna potrawa węgierska, której z pewnością skosztował każdy podróżujący tam turysta ,jest niezwykle prosta ,a przy tym pozwala na olbrzymią różnorodność podawania. Langosz to placek drożdżowy ,tradycyjnie pieczony w piecu chlebowym ,a obecnie szybko na głębokim oleju. Langosza kocham bo jest kaloryczny ,tłusty, podnosi poziom cholesterolu ,żołądek go nie lubi, prawdziwa bomba kaloryczna(...)sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy na 1 h. Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje i niech rośnie jeszcze 10-15 minut. Rozwałkować na podłużne placki, na środku ułożyć 2 łyżki nadzienia i skleić w zgrabny płaski pieróg. Smażyć w oleju na rumiano, albo upiec w piekarniku. Właściwie wszystkie langosze można piec w piekarniku, jest
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 2 placki tortilli, 8 pieczarek, 1/2 cebuli, 30 g żółtego sera, sól, pieprz. Przygotowanie: Placki do tortilli podgrzewamy na suchej patelni grillowej (można też na zwykłej). Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Pieczarki rozmieszczamy na jednym placku tortilli, posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy drugim plackiem
Aga w kuchnibitą śmietaną Keks na białkach Kruchy placek ze śliwkami Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Małe szarlotki Mini serniczki Murzynek Murzynek Piernik na święta Piernik z marchewką Placek z wiśniami Placek drożdżowy ze śliwkami Puszysty sernik Rolada kokosowa Sernik na święta Sernik na zimno na serkach homogenizowanych Sernik na zimno z musem truskawkowym Sernik na zimno
Aga w kuchnitarce o grubych oczkach, skropić obficie sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku- odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną - wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm)- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą(...)musi być to idealnie równomiernie)- placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku- formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką- rulon z ciasta pokroić ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości)- każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry- formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia
Smakołyki Bereniki