jajka, sól - wymieszać Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Moja masa na placki przypominała tę na placki ziemniaczane
Proste PotrawyPlacek oczywiście należy upiec wtedy kiedy figi są dojrzałe, pachnące i aromatyczne. Przepis podaję teraz bo zawsze można sobie zapisać a upiec wtedy kiedy figi pojawią(...)się na drzewach. Figi to jedne z moich ulubionych owoców, po prostu są niesamowicie soczyste i smakowite. Wykorzystałam je tym razem w cieście i wyszło bardzo fajnie, polecam. Kruchy placek z serem, figami i bezowa pianką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieźle;) Składniki (na jedną osobę, około 6 placków): 1 szklanka miąższu z dyni startego na średnich oczkach 2 łyżki płatków owsianych 3 łyżki otrębów 1 jajko 1 łyżeczka proszku do p. 1 łyżka miodu lub innej substancji słodzącej 0,5-1 łyżeczka cynamonu Sposób przygotowani: Wszystkie składniki mieszamy wykładamy placki na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę(...)pieczemy przez około 20 minut w temp. 180 stopni, jeśli chcemy to można podczas pieczenia obrócić placki na drugą stronę, ale nie jest to konieczne moja mama zjadła je z jogurtem naturalnym i polane miodem, mówi, że pycha ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćodmiany bardziej pożywne i zdrowe posiłki, a że ostatnio w supermarketach można spotkać liczne promocje na banany pomysł nasunął się sam;) Składniki (na 8 dość sporych placków, myślę że składniki spokojnie starczą na 2 porcje): 1 jajko 2 banany 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki żytniej 0,5 szklanki płatków owsianych firmy Kupiec 1/3 łyżeczki sody(...)oprócz bananów) miksujemy banany kroimy w plastry (około 0,5cm grubości) rozsmarowujemy ciasto na rozgrzanej teflonowej patelni (przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek) wykładając na wierzch placka plastry banana lekko wciskając je w ciasto, smażymy pod przykryciem gotowe placki polewamy miodem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćokoło 5 minut, żeby otręby spęczniały smażymy placuszki na teflonowej, rozgrzanej patelni przetartej olejem (około łyżka ciasta na jeden placek, istotne jest to żeby ogień był mały, a placek na pierwszej stronie smażył się dość długo, wtedy przewrócimy go bez problemu ;)) gotowe placuszki jemy z gęstym jogurtem lub jak to lubi ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćostawiamy na około 3-5 minut, żeby masa spęczniała placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym/przed każdym plackiem) na małym ogniu gotowe placki konsumujemy z karmelowym dipem <3 SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsmaku twarożek jako dodatek do gotowych placków Sposób przygotowania: Otręby, siemię lniane, truskawki pokrojone w drobną kostkę i mleko ustawiamy na gazie i na małym ogniu podgrzewamy aż będzie gęste (użyłam teflonowej patelni), musi być gęste a nie płynne kiedy masa wystygnie dodajemy jajko, dokładnie mieszamy teflonową patelnię przecieramy olejem ryżowym i smażymy placki (około łyżka ciasta na jeden(...)placek) na małym ogniu, aż będą rumiane z obu stron podajemy z twarożkiem ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjest przede wszystkim smak. W moje ręce trafiła odżywka waniliowa. Smakiem i zapachem przypomina mi shake, czyli jak najbardziej jestem na TAK. Jak dotychczas wykorzystałam ją do sernika oraz placków na które podaję tutaj przepis. Wczoraj pierwszy raz piłam ją zgodnie z zaleceniem czyli rozpuszczoną w wodzie/mleku. Poszłam na kompromis i zmieszałam wodę z ciepłym mlekiem, odżywka bez problemu się(...)jajka, płatki, odżywkę, jogurt, mleko, sodę miksujemy i odstawiamy na około 5 minut białko ubijamy na sztywną pianę miksując na najniższych obrotach dodajemy białko do pozostałej masy smażymy placki na patelni lekko przetartej olejem, na małym ogniu (około łyżka ciasta na jeden placek) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćstwierdzenia: "JUTRO PONIEDZIAŁEK + NIE ZNOSZĘ SWOJEJ PRACY" ;p macie podobnie? może to lekko pokrzywione, ale nie potrafię tego zwalczyć. Przechodząc do rzeczy podaję przepis na moje wczorajsze śniadanie, placki z serka wiejskiego, odrobinę zmodyfikowane. Składniki: duże jajko 3 łyżki otrębów żytnich(...)zarodkami Skworcu łyżka mielonego lnu 200g serka wiejskiego lekkiego (użyłam Kauflandzkiego :-) ) jakieś słodzidło Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy ciasto na około 5 minut smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając patelnię przed każdym plackiem oliwą SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmieszamy z mąką, sodą i mlekiem miksujemy ze sobą obie masy smażymy placki na teflonowej patelni na małym ogniu, pod przykryciem, lekko przecierając patelnie olejem przed każdym plackiem gotowe placki podałam z czekoladowym kremem z fasoli <3 SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWiem, wiem... często raczę Was plackami, ale co tam, mam nadzieję że z tego przepisu też skorzystacie :) Dziś przetestowane na mamie, przeżyła i mówiła że smaczne :) Dobre po treningu, dla przeciwników tłuszczu, zalecam po prostu rezygnacje z kokosa :) Składniki /całość około 654kcal/: 50g dojrzałego banana 100g kaszy jaglanej firmy Kupiec 15g wiórek kokosowych 2 jajka Sposób przygotowania(...)Kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy jajka miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę banana rozduszamy na miazgę widelcem do kaszy dodajemy wszystkie pozostałe składniki, miksujemy smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając przed każdym plackiem patelnie oliwą/ żeby lepiej odchodziły i szybciej smażyły możemy przykryć patelnie pokrywką/ SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkolejny przepis na placki, ale co tam. Komu się znudziły to niech nie korzysta a innym może się przydać, bo to takie proste :) Składniki (na około 9 placków)/całość około 500kcal/: 2 jajka 50g surowej kaszy jaglanej firmy Kupiec (którą gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu) 10g wiórek kokosa cynamon 100g dojrzałego banan Sposób przygotowania: Banana(...)rozduszamy widelcem na miazgę mieszamy ze sobą wszystkie smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej oliwą, na jeden placek około łyżka ciasta SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćczekolada lub polewa czekoladowa. Rozgrzać margarynę z miodem, dodać cukier, wymieszać. Gdy masa przestygnie dodać pozostałe składniki ciasta. Dobrze wymieszać. Na blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia upiec dwa placki. Żelatynę zalać 1 szklanką chłodnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje rozpuścić w 200 ml gorącego mleka. Schłodzić. W 200 ml zimnego mleka ubić 2 opakowania(...)śnieżki. Połączyć z serem. Do masy dodać tężejącą żelatynę. Zmiksować. Jeden miodowy placek skropić lekko słodką, mocną herbatą, posmarować połową masy kajmakowej. Wyłożyć połowę masy serowej, przykryć drugim plackiem posmarowanym masą kajmakową. Wyłożyć drugą część masy serowej. Posypać startą gorzką czekoladą lub udekorować polewą czekoladową. Pozostawić na dłużej (najlepiej do następnego dnia) w lodówce
Praktyczna plkoniec wyrabiania dodać oliwę. Ciasto odłożyć do wyrośnięcia. Można przechować pod przykryciem w lodówce, by wykorzystać za kilka godzin np. tak jak ja rano. Ciasto uformować w okrągły placek. Najlepiej palcami. Ja z braku czasu rano użyłam wałka. ok. 100 ml domowego sosu (dałam warzywny z przewagą pomidorów i papryki) mała cebula (wzięłam(...)czerwoną) 5-6 boczniaków 1-2 łyżeczki suszonego oregano kulka mozzarelli Na placku rozprowadzić sos, zostawić margines na brzegu. Posypać drobno pokrojoną cebulą i oregano. Rozłożyć kawałki pokrojonych boczniaków. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. Pod koniec pieczenia rozłożyć plastry mozzarelli na wierzchu placka. Podawać gorącą. Świetnie sprawdza się jako kanapka do pracy bez konieczności odgrzewania
Weekendy w domu i ogrodziezapiekane z twarogowym nadzieniem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 300g półtłustego twarogu 6 łyżeczek cukru lub 4 łyżeczki cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego 50ml śmietany 18% 4 placki naleśnikowe wg naszego przepisu Instrukcje Twaróg rozdrabniamy w miseczce. Dodajemy śmietanę i cukier, po czym bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20-30 minut, po czym raz jeszcze dokładnie mieszamy(...)równie części. Każdy z naleśników dzielimy na 4 ćwiartki i na 2 sąsiednich z nich układamy nadzienie, pozostawiając pomiędzy nimi wyraźną przerwę (patrz zdjęcia). Zakładamy przeciwległą część placka z góry na nadzienie, a na koniec składamy całość jeszcze raz na pół „w trójkąt”. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Naleśniki umieszczamy na otwartej blasze lub brytfannie i wkładamy
Kulinarna Pokusa