drugi bułkę tartą, w kolejnym przygotować roztrzepane jajka. Jajka obrać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Jajko obtoczyć w mące. Na blacie (może też być deska do krojenia) podsypanym mąką przygotować „placek” z mięsa mielonego, tak, żeby móc położyć na nim jajko(...)mięso zawinąć. Można też wykonać to inną metodą – na dłoni (wcześniej posypać ją mąką, żeby mięso się do niej nie kleiło) przygotować „na płasko” placek z mięsa mielonego, położyć na nim jajko i zawinąć w mięso. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej (2x). Smażyć na gorącym oleju (najlepiej głębokim) na złoto (kilka minut) – obracając
Pociąg Do Kuchnipatelnię razem z oliwą. Doprawić solą, pieprzem i ziołami oraz odrobiną cukru. Gotować na wolnym ogniu przez około 8-10 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części – uformować placki na pizzę (podsypać lekko mąką i delikatnie rozwałkować na grubość(...)około 0,5 cm – nie więcej). Ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą albo na papierze do pieczenia. Zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Placki na pizze posmarować warstwą sosu (najlepiej rysując okręgi), posypać suszonym albo świeżym oregano, ułożyć ser mozzarella pokrojony w plastry. Na to kładziemy plastry pomidora albo pomidorki koktajlowe pokrojone
Pociąg Do KuchniSezon na kabaczka już się rozpoczyna, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na pyszne placki z kabaczka, które przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Do przepisu możecie także użyć cukinię zamiast kabaczka, placuszki będą smakowały bardzo podobnie, tylko dodam, że cukinię należałoby odciskać bardziej dokładnie niż kabaczka, bo zawiera w sobie więcej wody. Składniki: 1 kg kabaczka lub cukinii(...)młody kabaczek) 2 jaja 1 średnia cebulka 6-8 łyżek mąki (w zależności od tego, jak dokładnie odcisnęliśmy kabaczka/cukinię) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu olej dla smażenia Placki z kabaczka - przepis: Kabaczka dokładnie myjemy, obieramy ze skóry i wydrążamy nasiona (jeżeli kabaczek jest młody, to możemy pominąć obieranie ze skóry i wydrążenie nasion). Po tym ścieramy
Kuchnia ŁukaszaChyba już każdy, kto śledzi mojego bloga na bieżąco wie, że moje ulubione śniadania to te na słodko. Najbardziej lubię wszelkiego rodzaju placki i placuszki, np: Placuszki dyniowe , Omlet owsiany , Ekologiczne placuszki z płatków Symbio . Ostatnio pracuję głównie popołudniami, więc rano mam więcej czasu na przygotowanie śniadania. I niezmiennie już od kilku dni na moim śniadaniowym(...)Wszystkie składniki mieszamy rózgą lub widelcem w większym naczyniu, aż powstanie gęsta, w miarę jednolita masa. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnie nakładamy porcje ciasta (1 łyżka ciasta na 1 placka) i smażymy, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok 1-2 minuty. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie z miodem, jogurtem
Zawsze głodna!Dzisiaj śniadanie mistrzów - czyli placuszki z ricotty. Piękna pogoda dookoła, truskawki na stole - no i czego chcieć więcej? Jak widać niewiele mi do szczęścia potrzeba :) Placki te są ciekawym rozwiązaniem nie tylko na śniadanie, chociaż zjedzone na śniadanie dostarczyły mi energii na cały dzień (może to przez te przepyszne truskawki??). Smacznego! Składniki(...)serka ricotta 125 ml mleka 2 jajka 100 g mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia (u mnie kokosowy) ulubiony dodatek do placków: owoce, bita śmietana, konfitura itp. Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. W misce mieszamy ricottę, żółtka i mleko. Dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszamy delikatnie, by powstało gładkie
psgotujemyCukier ucieramy z żółtkami i śmietaną i dodajemy do mąki. Zagniatamy ciasto.Następnie dzielimy na 4 części i musimy je rozwałkować. Dwie części wykładamy do dwóch foremek: - na jeden placek rozkładamy mak i przykrywamy ciastem, - na drugim rozkładamy jabłka i przykrywamy ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 35-40 min. JABŁKA: Składniki: 75 dag jabłek(...)galaretka cukier puder do smaku Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem. Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki wody. Do utartego masła stopniowo wlewamy tężejącą galaretkę. Dodajemy cukier puder do smaku. PRZEŁOŻENIE PLACKA Ciasto z makiem - masa - ciasto z jabłkami
psgotujemyDwuskładnikowe placki orzechowe*; z malinami *jajka, banany +masło orzechowe Dobra nie powiem, że nie namęczyłam się trochę(bardzo) przy przewracaniu tych placków, może nawet lekko poparzyłam palce..ale w smaku wynagradzają jak najbardziej
More food, love and dreamsolej z pestek dyni) dodatki: - serek waniliowy - dżem owocowy Przygotowanie: W misce umieszczam wszystkie składniki na ciasto i dokładnie miksuję. Patelnię lekko natłuszczam i smażę na gorącej patelni poszczególne placki. Gdy pojawiają się dziurki, przewracam na drugą stronę. Podaję z serkiem waniliowym i odrobiną dżemu
Kuchnia co dniamieszam i smażę na dużej ilości oleju, z obu stron na kolor złoty. Jagody gotuję w małym garnczku na małym ogniu, dodaję z cukier. Czekam aż uzyskam konsystencje sosu. Placki podaję zarówno na ciepło, jak i na zimno
Kuchnia co dniaPlacki marchewkowe Składniki: - 250g mąki pszennej - 3 jajka - 4 duże marchewki - 1/2 kubka małego jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - jogurt naturalny do podania Przygotowanie: Marchewki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe odcedzam(...)rozgniatam widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Jajka rozdzielam. Żółtka łączę z jogurtem, dodaję mąkę, proszek do pieczenia i marchewkę. Z białek ubijam pianę i delikatnie łączę z resztą masy. Placki smażę na rumiano na rozgrzanym oleju. Podaję z jogurtem naturalnym
Kuchnia co dniawody Przygotowanie: Dynię zetrzyj na grubych oczkach. Zagnieć ciasto z podanych składników, odstaw na 30 minut . Podziel na 6 części, z których zrobisz placki cienkie jak pergamin. Kiedy ciasto będzie odpoczywało, zrobisz farsz. Rozpuść masło w rondlu. Wrzuć starą dynię i duś 10-12 minut. Uważaj bo lubi przywrzeć do dna. Teraz(...)dodaj miód, cynamon , cukier waniliowy i mielone orzechy. Mieszaj przez 5 minut ciągle dusząc na małym ogniu. Rozwałkuj cienko ciast . Każdy placek posmaruj cieniutko olejem i nakładaj farsz rozkładając równomiernie .Ja sobie podzieliłam w rondlu farsz na równe części. I tak z każdą warstwą, do skończenia składników. Ciasto przykryj pergaminem
AZgotuj!składników. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 - 20 min w temp. 180st. Kiedy biszkopt wystygnie należy go przekroić na dwa - trzy placki. Jeśli stwierdzimy, że biszkopt jest za niski ( dzielimy go na pół ) i pieczemy kolejny z połowy składników. Masa: tarkujemy czekoladę na na "dużych oczkach". Śmietankę ubijamy(...)śmietan fixy i po łyżce serka mascarpone. Dodajemy potarkowaną czekoladę. Układamy warstwami. Biszkopt (nasączony np. sokiem z wiśni), konfitura porzeczkowa, masa, biszkopt, wiśnie, masa, biszkopt, masa, jeśli mamy trzy placki to ponownie biszkopt i masa. Masę wyrównujemy, dekorujemy podzielonymi na 2 części wafelkami WW i lentilkami. Proponuję lentilki dodać przed samym podaniem ponieważ niektóre mogą tracić kolor
Pan i Pani Smith w kuchniskładników. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 - 20 min w temp. 180st. Kiedy biszkopt wystygnie należy go przekroić na dwa - trzy placki. Jeśli stwierdzimy, że biszkopt jest za niski ( dzielimy go na pół ) i pieczemy kolejny z połowy składników. Masa . Serek mascarpone mieszamy mikserem z masą kajmakową i wódką(...)dodajemy do masy serkowo - kajmakowej. Mieszamy. Układamy warstwami. Biszkopt, konfitura jagodowa, masa, biszkopt (nasączony ponczem), masa, ciasteczka czekoladowe (około szklanki), biszkopt (nasączony ponczem), masa, jeśli mamy trzy placki to ponownie biszkopt i masa. Boki smarujemy gotową masą kajmakową z puszki i dekorujemy uprażonymi migdałami. Na wierzch ścieramy czekoladę. Odstawiamy do lodówki. Smacznego
Pan i Pani Smith w kuchniminut. Przesmażoną wątróbkę mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną papryki. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy, szklanką wycinamy placki. Każdy placek jeszcze delikatnie rozwałkowujemy, na każdy nakładamy porcję farszu, zamykamy, sklejamy jak pierogi lub pączki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut, a potem smażymy na złoto
Ostra na Słodkokonkretnym konkursie, akcji to naprawdę trudna sprawa ;). Przy konkursie Inspiruj się kuchniami świata, gotuj z Roleskim dylematów było sporo... Który produkt użyć, jakim krajem się zainspirować ? W końcu przygotowałam placek cebulowy, jest to jeden z wielu reprezentantów bardzo sytej kuchni niemieckiej. Stwierdziłam, że do cebuli i boczku (ja używam takiego z jak najmniejszą ilością tłuszczu, chodzi mi tylko(...)będzie pasować musztarda. Nie spodziewałam się jednak, że to będzie, aż tak udane połączenie. Musztarda indiańska ciekawie zabarwiła sos i nadała smaku, a rosyjska wyostrzyła danie. Po zrobieniu zdjęć, placek zniknął bardzo szybko i został tylko wspomnieniem ;) Składniki (forma o śr. 30 cm): Ciasto: - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - kilka garści mąki krupczatki do podsypywania - 1 opakowanie suchych drożdży - sól
Corner With Recipes