gorące masło. Dodałem ziemniaki, mieszałem przez chwilę, aż wchłoną cały tłuszcz. Uformowałem placek, smażyłem na rumiano z jednej strony ( 20 minut pod przykryciem). Następnie skropiłem mlekiem, odwróciłem placek i dosmażyłem z drugiej strony ( jeszcze 10 minut
R'n'G Kitchenbrzydkie słowo :)) do jajek lub mikserem. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy bez użycia tłuszczu. Jogurt mieszamy z ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym i polewamy nim placki. Truskawki kroimy w plasterki i dowolnie instalujemy na talerzu :) Smacznego! Rada: Placuszki z jednej strony, na początku smażymy ok. 10-15 sekund - po przewróceniu wystarczy im dosłownie(...)sekund aby były gotowe :) Jeśli robicie duuużą wieżę placuszkową - warto posmarować co drugi placek jogurtem, aby ciasto było bardziej wilgotne
Spektrum Smakuróżnego rodzaju uroczystości jak również i święta.Jest bardzo dobre i świetnie się prezentuje.Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach gdy całość przejdzie smakiem a placki zmiękną. U mnie w wersji czekoladowej posypana wiórkami kokosowymi. Składniki na ciasto: - 50 dag mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 20 dag masła - 3 łyżki miodu - łyżeczka sody Składniki(...)masło. Odstawić i wsypać kaszę ciągle mieszając. Chwilę całość pogotować, aż zrobi się konsystencja budyniu. Odstawić i poczekać ,aż lekko przestygnie. Krem podzielić na dwie części. Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z masłem. Tak przygotowaną polewą polać ciasto
magiczna kuchnia KasiPamiętam kuchnię z fajerką u mojej babci. U drugiej babci wciąż taka funkcjonuje. Pamiętam z dzieciństwa placki z fajerki, które były na tej kuchni wypiekane: duże, przypieczone i niezbyt piękne, ale za to niesamowicie dobre. Zajadałam się nimi w ogromnych ilościach i zawsze czekałam(...)wypieczenie kolejnych. Wraz z rozwojem technologi także ta fajerkowa kuchnia została zamieniona na bardziej użyteczny sprzęt w postaci kuchenki z piekarnikiem. Z tego powodu nie Czytaj dalej... Artykuł Placki z fajerki pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuPyszny, słodko-kwaśny placek bezowy na migdałowym spodzie z czerwoną porzeczką. Pyszności <3 Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie". Z przygotowanych składników przygotujemy placek o średnicy 25 cm . Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 200 g mąki pszennej szczypta soli 50 g mielonych migdałów 100 g cukru trzcinowego 2 żółtka 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
My Culinary Artkotlety z szynki (po 2 cm grubości) cebula łyżka masła 2 ząbki czosnku 250 ml cydru lubelskiego 500 ml bulionu warzywnego liść laurowy ziele angielskie czubryca sól ,pieprz Placki z dyni: 1 kg miąższu z dyni zioła prowansalskie jajko mąka cebula sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie Kotlety z szynki oprószamy solą oraz pieprzem ,obtaczamy w mące(...)przykryciem około 30 min. Do smaku sos doprawiamy solą i pieprzem (sos można zredukować do uzyskania ulubionej gęstości lub zaprawić zasmażką). W czasie gdy mięso dusi się ,przygotowujemy placki z dyni. Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wbijamy jajko ,dodajemy zioła prowansalskie ,posiekaną cebulę ,sól ,pieprz i mąkę (ciasto musi być lekko lejące) ,dokładnie mieszamy. Smażymy
R'n'G KitchenPyszne chrupiące placki możemy podać jako samodzielne danie z jogurtem ,na słodko z przecierem jabłkowym lub z mięsno-pieczarkowym gulaszem. Składniki 1 kg ziemniaków cebula pęczek natki pietruszki 4 łyżki mąki (zależnie od gatunku ziemniaków) 2 jajka sól ,pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce(...)dużych oczkach. Osuszamy. Cebulę obieramy ,ścieramy i mieszamy razem z posiekaną natką. Dodajemy mąkę ,jajka ,sól ,pieprz i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy starte ziemniaki ,składniki dokładnie ze sobą łączymy. Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 5 min z każdej strony
R'n'G Kitchenbądźcie też nieśmiali wtykając je w ciasto. Niech przy jedzeniu w każdym kęsie będzie kawałek wisienki- bo to ich kwaskowaty smak definiuje to banalnie proste ciasto. PROSTY PLACEK Z WIŚNIAMI (wg książki "Ciasta Domowe- najlepsze przepisy") 500g wiśni 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie(...)około 40 minut. Po upieczeniu studzimy po czym posypujemy cukrem pudrem. I letni klasyk gotowy. I można zajadać, obserwując burzę za oknem i serfując po internetach. Może z okazji placka i chwili spokoju namówię kogoś do zajrzenia na stronę organizacji, dzięki której moja wczorajsza poranna przygoda zakończyła się bardzo prawdopodobnym happy endem? Przygoda dotyczyła kociego nieszczęścia, które wlazło
les mirabellesNastępnie ciasto podsypujemy mąką. krótko wyrabiamy i dzielimy na 8 części. Jagody mieszamy z mąką i cukrem. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulę, następnie spłaszczamy ją, aby powstał okrągły placek. Na jego środku umieszczamy kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepiamy placki, dokładnie dociskając i rolujemy, aby powstał walec. Gotowe bułeczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy
e-PrzepisyKulinarneidentyczny przepis pojawił się na blogu- cynamonowy placek z manny ze śliwkami - ale tym razem zrobiłam w wersji waniliowej i z czereśniami, których teraz mamy pod dostatkiem. Ten placek, to nic innego jak pieczona kasza manna na jogurcie naturalnym, tylko w formie ciasta, o zwartej strukturze- dzięki czemu dobrze się go kroi- dosyć sycący, bardzo zdrowy
Kraina Miodem Płynącaprzykryciem na 10 minut, po czym podziel ciasto na 3 porcje i uformuj okrągłe placki. Z podanego przepisu zrób pomidorowy sos . Do tej pizzy potrzebujesz połowę porcji. Posmaruj placki sosem, ułóż pomidory przekrojone na pół. Posyp posiekanymi ziołami i włóż do nagrzanego piekarnika na 225ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni wiécej w kależności od mocy piekarnika). Piecz
codojedzeniaDziś podzielę się z Wami moim najnowszym wynalazkiem kulinarnym - plackami z kaszy manny. Nie wiem dlaczego ale zawsze uwielbiałam taką tradycyjną kaszkę mannę na mleku. Choć kojarzy się ona z jedzeniem dla dzieci to w moim menu śniadaniowym gości bardzo często. Ostatnio postanowiłam wypróbować placuszki. Pewnie niektórzy stwierdzą, że Ameryki to ja nie odkryłam, ale od kiedy spróbowałam zakochałam
Cynamonowe szczęścieOdnoszę wrażenie, że co roku wcześniej pojawia się tematyka świąteczna. W listopadzie irytowały mnie pierwsze choinki, światełka i propozycje prezentów. Dla mnie to trochę odbiera urok
Cynamonowe szczęściezostawiamy na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 kawałków, formujemy kulkę i na oprószonym blacie wałkujemy na bardzo cienkie placki, pieczemy ok 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 C. Składniki na ryż z macierzanką: 1 saszetka ryżu długoziarnistego Kupiec 1/4 wędzonej makreli 2 wiejskie jaja(...)małych oczkach. Makrelę rozrywamy na drobne kawałki. 2. Łączymy ze sobą ryż, starte jaja, rybę, macierzankę i pieprz, dokładnie mieszamy. Próbujemy smak i ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy na plackach lawasch, które zastąpią nam łyżeczki. Na czas pikników w plenerze danie idealne
Apetyczna babeczkazimnego ciasta wbijamy po jednym jajku nie przerywając ucierania, do skończenia, ciasto rozdzielamy na 4 części , smarujemy cienko spody wyłożonej pergaminem tortownicy i w ten sposób pieczemy 4 placki w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temp 180*c. Krem: Kiwi obieramy ze skórki, kroimy w kostkę , zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i gotujemy aż cukier się rozpuści(...)miksujemy blenderem, wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy zimną ale jeszcze płynną masę z kiwi miksujemy na krem, masą przekładamy placki, uzyskując w ten sposób dwa torciki. Dekorujemy polewą czekoladową.Chłodzimy w lodówce. Życzę smacznego! http://www.porcelanabogucice.pl
Wanilia i Kardamon