osób) 200g mięsa z rosołu 100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 300g pieczarek 2 łyżki masła bułka tarta sól biały pieprz mielony olej rzepakowy 4 placki naleśnikowe wg naszego przepisu Instrukcje Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki masła. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy pieczarki i intensywnie(...)pieprzem. Gdyby farsz był zbyt mokry, możemy dodać do niego nieco bułki tartej. Farsz dzielimy na 4 równe części i układamy go w niezbyt grubych warstwach na naleśnikach. Zakładamy placki do środka z 3 stron wokół farszu, następnie zawijamy „w ślimaka” – patrz zdjęcia. Jajko dokładnie rozbijamy trzepaczką. Krokiety obtaczamy najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Na patelni
Kulinarna PokusaTortilla to jeden z moich ulubionych placków. Znakomity czyściciel lodówki. Tym razem podstawą był jarmuż, który sprawdził się bardzo dobrze. Placek sycący, smaczny i ciepły i zimny, podany w temperaturze pokojowej. Dobrym, zaostrzającym, dodatkiem był jogurt grecki wymieszany z harissą. składniki 200 g jarmużu 200 g ziemniaków 60 g wędlin (szynka, boczek) 1 cebula 5 jajek(...)minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy masa się ścięła. Wyjąć patelnię z piekarnika, przyłożyć do patelni drewnianą deskę lub talerz i odwrócić patelnię dnem do góry, tak aby placek znalazł się na talerzu. Pokroić na kawałki i podawać z zieloną sałatą. Smacznego
Stare GaryOchh uwielbiam takie desery. Ten można zaliczyć do tych, które uwielbiam najbardziej. Truskawki zaczynają swój sezon, a ja będę używać ich do rozpieszczenia naszych podniebień. Placki korzenne, są bardzo prostym przepisem, a składniki zazwyczaj są w naszych domach. Jako świetnym uzupełnieniem jest bita śmietana i truskawki, jednak możecie użyć innych owoców np. borówek, malin, czy jeżyn(...)tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą robota kuchennego na gładką masę. Ciasto odstawić na 10 minut, następnie smażyć na delikatnie tłustej patelni z obu stron, aż placki ładnie się zarumienią. Z porcji wychodzi ok 10-15 placków Śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Następnie smarujemy nią placuszki, układając do środka truskawki
Niezły Młynekteż szybki obiad albo kolację. Choć za pizzą tradycyjną jakoś specjalnie nie przepadam, to ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. SKŁADNIKI: (na 1 pizzę wielkości tortilli) 2 placki tortilli 50 g sera żółtego startego 3 łyżki passaty pomidorowej z ziołami i czosnkiem (można zastąpić np. keczupem lub innym przecierem pomidorowym) Wierzch: * (celowo nie podaję ilości, bo każdy lubi(...)mozzarella (również w plastrach) *Podałam składniki, których ja użyłam - oczywiście można je zastąpić innymi dowolnymi składnikami 1. Placek tortilli posypać startym żółtym serem (równomiernie go rozkładając), przykryć drugim plackiem. Posmarować passatą pomidorową. 2. Ułożyć składniki na wierzch. 3. Piec ok 15 min w 190*C (do zrumienienia tortilli). Inspiracja : Pyszne
Kto ugości moich gości?Połączenie kokosa z ananasem brzmi całkiem dobrze, smakuje również. Szybkie placki na śniadanie. Fajnie wyglądają, świetnie smakują. Potrzebujemy: 2 szklanki mąki 1 szklanka kremówki ( śmietana 36%) 1/2 szklanki soku z ananasa (z puszki) 2 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 3 łyżki oleju 6 łyżek wiórków kokosowych 12 plastrów ananasa z puszki olej do smażenia(...)mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wiórki kokosowe. Miksujemy i odstawiamy na 10 minut. Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Kładziemy na rozgrzany olej porcję ciasta i na każdym placku plaster ananasa. Placki z obu stron smażymy na złoty kolor. Podajemy oprószone cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Smacznego! Oryginalny przepis pochodzi z Poradnika Domowego nr 7/2014
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Tortilla przełożona rukolą i oscypkiem. Dobre jako przekąska czy kolacja. Proste do zrobienia. Polecam przygotować samemu placki, ale jeśli zależy nam na czasie – można użyć gotowych. Nie podaję dokładnych ilości, bo każdy robi w zależności od apetytu tortille (gotowe lub wykonane samodzielnie – przepis poniżej) kilka plastrów oscypka rukola serek śmietankowy z ziołami (typu almette) kilka plastrów wędzonej(...)masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli
BullioPlacki te, należą do tego rodzaju dań, które łączą w sobie wszystko: mięso, ryż oraz warzywa. Wystarczy przygotować do nich jakąś prostą sałatkę i już można je serwować na stół - w końcu cała reszta dodatków jest już w środku :) Składniki: ( na 12 placuszków) 450 g pieczarek 500 g mięsa mielonego z indyka 1 torebka ryżu 1 cebula(...)chwilę smażymy. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ryż i odstawiamy go do ostygnięcia. Łączymy mielone mięso z indyka, z pieczarkami i ryżem. Do masy na placki dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, imbirem mielonym i słodką papryką. Następnie dodajemy 5 łyżek bułki tartej i wszystko ze sobą wyrabiamy. Masę odmierzamy
Taste Therapyjabłkami z „szarlotką” kaczka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego, 12 goździków, 1 torebka kardamonu, 1 kg twardych jabłek, 240 g posuszonego placka drożdżowego, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka soli, tłuszcz (tłuszcz gęsi, smalec, masło) Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę(...)nimi kaczkę. Odstawić na co najmniej godzinę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Placek pokroić na kostki wielkości około 1.5X1,5 cm. Wymieszać jabłka z plackiem, solą i cynamonem. Wypełnić kaczkę nadzieniem. Jeżeli farsz „upchniemy” skóra kaczki podczas pieczenia pęknie, jeżeli napełnimy luźniej skóra zostanie nienaruszona. Ja tym razem nadzienie upchałam, właśnie aby powstało pękniecie
królestwo garówblokiem… Oczywiście nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie zeszli na temat jedzenia ;) Zaczęło się od przedszkola i obrzydliwej zupy pomidorowej. I tak od słowa do słowa, aż padło hasło: placki serowe! - słodki smak mojego dzieciństwa :) Chcecie spróbować? SKŁADNIKI: Porcja dla 3 osób. 400 g białego sera (tłustego) 2 - 3 jajka ( 2 o rozmiarze L, 3 o rozmiarze(...)sól. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. 4. Do masy serowej dodajemy rodzynki. Dokładnie mieszamy. 5. Na patelni, na rozgrzany olej kładziemy łyżką masę serową formując ją w zgrabne placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Placuszki serowe podajemy z kwaśną śmietaną i/lub posypane cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni Katietygodniu. Zawsze zachwycał się moimi plackami ziemniaczanymi - teraz wypadła jego kolej do ich przygotowania. Wprawdzie to nie jakaś wielka filozofia, ale wyrazy szacunku się należą. Tym bardziej, że placki niestandardowe - z dodatkami. Składniki (na ok 15 placków): ok 1 kg ziemniaków 4 jajka 10 dag wędliny 1/2 małej papryki czerwonej 1 cebula sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki
Kuchnia po mojemukurczak podkręca smak a całość bardzo syci. Nie polecam smarować placków keczupem przed pieczeniem, bo zmiękną i będą oklapłe. Do środka można dodać warzywa, choć ja wolę je w sałatce, jako dodatek do Qurtito. Ciekawe danie na obiad, dwie tortille wystarczą by najeść się do syta. Smacznego! :-) 4 placki tortilli 2 filety z kurczaka 150g startego żółtego sera 100g(...)preferowanych proporcjach. Smażymy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Na połowie tortilli wykładamy ser, usmażone filety i ponownie ser. Tortillę składamy na pół. Postępujemy tak ze wszystkimi plackami. 3. Gotową tortillę zapiekamy: w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, na patelni do zarumienienia lub około 3 minut w grillu elektrycznym. 4. Podajemy z ulubionym
Szefowa kuchnidrożdże, oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej wody. Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia. Kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę. Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni. Mięsko gyrosowe: Piersi z kurczaka(...)wiadomo jak zrobić :) z dodatków należy jeszcze pokroić pomidorka i czerwoną cebule, ser. By pita była dobra do zawijania, można od razu po upieczeniu włożyć do foliówki- zmięknie. Na placek nakładamy sos, mięso i dodatki. Wszystko razem skręcany i zawijamy w papier. Smacznego
MarciochaKucharzyPierwsze kurki w tym roku zagościły już na moim stole:) Zaczęło się lato!! Quesadilla z kurkami i mozzarellą SKŁADNIKI: 2-4 placki tortilli 250 g świeżych kurek 1 cebula opakowanie tartej mozzarelli zielona pietruszka sól, pieprz, lubczyk Oczyszczone i umyte kurki wraz z cebulą podsmażyć(...)masełku, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekanym lubczykiem. Na placek tortilli ułożyć warstwę sera następnie farsz kurkowy i znów tarty ser. Całość przykryć drugim plackiem i grillować na grillu elektrycznym przez około 5 minut. Gotowe quesadillas pokroić na kawałki i podawać z sosam. Smacznego
MarciochaKucharzyjedząc np. podwieczorek - kontynuować zabawę. Lubi też konkretne, wyraźne smaki, jak coś jest dobrze przyprawione, czasem nawet pikantne... Idąc tym tropem od czasu do czasu robię placki lub małe kotleciki, kóre niekoniecznie muszą być jedzone na ciepło, ale można je wziąc jako przekąskę na spacer lub podjadać w trakcie zabawy. Jeden z pomysłów podsunęła mi moja(...)parmezan, ale nie musi) 1 duża cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Jajko roztrzepać z mlekiem. dodać odsączonego z zalewy tuńczyka - nie rozdrabniać za bardzo, fajnie, jak w plackach są kawałeczki ryby. Posiekać drobno cebulę i natkę pietruszki - wymieszać z dodać do ciasta. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia - połączyć z masą jajeczno-tuńczykową
Kulinarne Inspiracjejeszcze chwilkę na wolnym ogniu dodając przyprawy. Do wszystkiego dodajemy kukurydzę i fasolę czerwoną- mieszamy. Czosnek wyciskamy i dodajemy do farszu. Na dno naczynia do zapiekania układamy 2 placek tortilli, kładziemy farsz, posypujemy startym serem. Tak samo robimy z następnymi warstwami. Na wierzchu posypujemy startym serem. Nakrywamy folią i pieczemy(...)stopniach. Przy prostokątnym naczyniu , placki rwiemy i dopasujemy do naczynia. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy