placek - 3000 przepisów (strona:37/200)

Calzone z cukinią i gorgonzolą ( calzoni ) 208

gorgonzolę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Farsz wystudzić.Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Uformować gruby wałeczek i podzielić na około 15 części.Każdy kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką, na okrągły placek grubości około 3 mm.Łyżkę wystudzonego farszu kłaść na środku placka, nieco rozsmarować farsz na placku.Brzegi ciasta posmarować pędzelkiem zmoczonym w wodzie. Placek składać na pół, formując

kolorowotorcikowo
Karpatka 379

pół. Połowę ciasta wyłożyć nierównomiernie na papierze do pieczenia w blaszce 25x30 cm. Na cieście widelcem lub łyżką porobić tzw. zadziorki do góry (dzięki temu zabiegowi otrzymamy charakterystyczne górki). Placek piec przez 10 min. w temp. 220°C, następnie należy zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 25-30 min. Czynność powtórzyć dla przygotowania drugiego placka. Krem(...)ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 1 łyżkę śmietany. Wymieszać. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.< Złożenie ciasta. Dwa upieczone placki przełożyć przygotowanym kremem. Można polać polewą czekoladową (do czego bardzo zachęcam). Ciasto wstawić do lodówki na noc. Dopiero wtedy krem nabiera właściwej konsystencji. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik gotowany z brzoskwiniami i galaretką 169

naszym życiu w każdym możliwym zakamarku, wypełniając je uśmiechem i swoją obecnością... Sernik gotowany w wersji na bogato. Zapewniam Was, że był przepyszny! I ładnie prezentował się na stole :) Placków miodowych nie trzeba dodatkowo obciążać, bo dość szybko miękną. Ciasto długo zachowuje świeżość i jest całkiem wydajne - 1 kawałek potrafi zaspokoić nawet apetyt dużego łasucha. Choć pewnie na jednym kawałku(...)gotować) i stopniowo dodawać ser, ciągle mieszając. W mleku rozpuścić budynie i wlać do masy serowej. Całość gotować na małym ogniu aż masa wyraźnie zgęstnieje. Gorącą masą przekładać placki (trochę masy serowej zostawić na również na wierzch ciasta). Przełożone placki odstawić do wystudzenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w równej wielkości plastry, które następnie poukładać na wierzchu

My simple kitchen
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 160

ciasto włożyć na ok. 40 minut. Powinno być złoto-brązowe, najlepiej zrobić próbę pod koniec pieczenia, wsunięty drewniany patyczek powinien pozostać po wyjęciu suchy, wówczas placek jest gotowy.  Ciasto studzę w formie. Kroję na dowolne kawałki(...)Przy podzieleniu na jakieś 35 sztuk każdy będzie miał ok. 100 kcal, ale to tak orientacyjnie, ponieważ wartość kaloryczna zależy w dużej mierze od mieszanki bakalii, jaka zostanie zastosowana. Placek włoski jest naprawdę warty wypróbowania. Jestem pewna, że kto raz go spróbuje, wstawi go na stałe na listę domowych wypieków.  Polecam gorąco i życzę smacznego! #beztłuszczu #placekzbakaliami #jabłka

I tu będę miała takie te
.1243. pierwsza próba 157

karobowe placki gryczano-owsiane z kiwi (jedno w środku) przełożone naturalną pastą słonecznikową ~ Placki zrobione na bazie przepisu na omlet >>klik<< , jedyna zmiana to dodanie łyżki karobu do masy i oczywiście usmażenie kilku małych placuszków zamiast jednego dużego omleta :) Po raz pierwszy spróbowałam dzisiaj równiez zrobić "owocową różę", która jest ostatnio całkiem popularna

breakfast of dreams
Drożdżówki z serem i truskawkami 263

białka dodać 1 łyżkę mleka, wymieszać PRZYGOTOWANIE DROŻDŻÓWEK - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić - podsypując mąką, rozwałkować na placek o grubości około pół centymetra i wymiarach około 40x30cm - na placku rozsmarować równą warstwę twarogu, na wierzchu w odstępach od siebie ułożyć większość truskawek (około 4/5) - placek zwinąć w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku - ostrym nożem podzielić na plastry o grubości

Smakołyki Bereniki
Naan – indyjskie chlebki 165

taki uwielbiam w sosie pomidorowo-orzechowym i właśnie z chlebkami. Ciasto na chlebki wyjdzie Wam dość klejące, ale po wyrośnięciu, takie już nie będzie. Przed przystąpieniem do wałkowania placków, warto dłonie natłuścić olejem i leciutko podsypać blat. Drukuj Naan – indyjskie chlebki window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Rozczyn 3 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 szklanka ciepłego mleka Ciasto 1 łyżeczka(...)mąki dodajemy rozczyn, wodę, sól i olej, opcjonalnie przyprawy. Zagniatamy ciasto. Ciasto będzie dość lepkie. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30-60 min. Smarujemy dłonie olejem i wałkujemy cieniutkie placki, które smażymy na gorącej, nasmarowanej olejem patelni z obu stron. Jeśli decydujemy się na wersję pieczoną, nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury. Blachę smarujemy olejem i wkładamy placek

Mieszam w Garnku
Drożdżowe racuchy z cynamonem i jabłkami 192

Dobre placki o pięknym aromacie,nie tylko na przekąskę Składniki • 300 ml mleka  • 3 jajka  • 2 łyżki miodu  • 1 łyżka cukru brązowego  • 2 szklanki mąki  zaczyn  • 25 g drożdży  • 1 łyżka cukru  • 1/4 szklanki mleka • 1 łyżka mąki   dodatkowo  • 2 jabłka  • 1 łyżeczka cynamonu  • cukier puder • olej(...)pojemniku,dolać mleko  i łyżkę mąki wymieszać i zostawić do wyrośnięcia 3. Wyrośnięty zaczyn połączyć z przygotowaną masą zostawić    już nie mieszać Na oleju smażyć placki podawać posypane cukrem pudrem

W królestwie smaków Beaty
Pizza neapolitańska według przepisu Marco Ghia na Międzynarodowy Dzień Pizzy 166

godzin w hermetycznie zamykanym pojemniku (wcześniej posmarowane odrobiną oliwy). moje dodatki to: kawałek twardego żółtego sera kilka pieczarek średnia cebula zielony sos (proporcje na 1 większy placek): około 50 ml oliwy z oliwek spora garść świeżych liści bazylii sól 2-4 ząbki czosnku około 1/3 zielonej papryczki chili Listki bazylii opłukać, dokładnie osuszyć. Czosnek obrać, posiekać. Papryczkę(...)zblendować razem z oliwą i odrobina soli.  Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (250-300 stopni). Rozgnieść ciasto, zostawiając odrobinę wyższe brzegi (powinny mieć około 2 cm). Sosem posmarować placek pizzy, na nim rozłożyć połowę żółtego sera, posiekaną w cienkie piórka cebulę i plasterki pieczarek. Na wierzch rozsypać resztę  żółtego sera.  Pizzę piec przez

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z kaszy gryczanej 134

Wszyscy już robili naleśnik z samej kasy gryczanej, więc teraz przyszła pora na placki-pancakes. Podałam jej z sosem czekoladowym i malinowym dżemem chia, a w filiżance kawa zbożowa. Do tego książka, bo w tym roku obiecałam sobie, że zacznę w końcu więcej czytać. Niedziela. Przepis:  przepis z "mynewroots.org" / 1 porcja /  60 g niepalonej kaszy gryczanej około(...)gładką masę, następnie stopniowo dolewać wody, tak aby powstała masa miała konsystencję gęstej śmietany. Patelnie wraz z odrobiną oleju mocno rozgrzać, następnie zmniejszyć moc kuchenki na średnią i smażyć placki z dwóch stron. Podawać z ulubionymi dodatkami. smacznego

tost z dżemem
Naleśniki francuskie Crêpes - przepis podstawowy na słodko 123

powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze). Rozgrzaną patelnię lekko natłuścić masłem i usmażyć na niej cienkie placki. Wystudzone placki - ułożyć jeden na drugim i przykryć. Mogą być przechowywane w lodówce do 2 dni lub zamrożone przez kilka tygodni

Di gotuje
Placki z jabłkami czy jabłka w cieście 127

Placki z jabłkami, jabłka w cieście czy racuchy to nasz odwieczny dylemat, kiedy mamy ochotę na słodką kolację. Lubimy wszystkie trzy warianty, choć(...)najsmaczniejsze zdaniem Starego Wielbłąda są racuchy wg przepisu Lulu ( przepis na racuchy z jabłkami wg  Lulu ) Jednak o wyborze decyduje zazwyczaj poziom naszego wygłodzenia, więc wczoraj padło na placki z jabłkami. Chciałabym podzielić się z Wami tym przepisem, bo to moim zdaniem najszybsza i bardzo smaczna wersja tego jabłkowego smakołyku. Składniki - proporcje dla 3 osób 200 g mąki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto królewiec 656

takiej samej wielkości placki, pierwszy placek przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 12-15 minut do lekkiego zezłocenia - nie należy piec placków zbyt długo, gdyż ciasto miodowe może za bardzo stwardnieć - upieczony blat bardzo delikatnie wyjąć z papierem z formy (ciasto jest delikatne), przełożyć do niej drugi blat, upiec - oba blaty ostudzić

Smakołyki Bereniki
Wigilijna gwiazda makowa 487

masy makowej. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą część rozwałkować na tej samej wielkości okrągłe placki. Na dużej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczeniem układać naprzemiennie placki i masę makową, zaczynając i kończąc plackiem. Brzegi dobrze poprzyklejać i za pomocą ostrego noża przyciąć, by makowy torcik miał kształt koła. Torcik poprzecinać na 16 części, uważając

Nastoletnie Wypiekanie
Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 158

bazą jest serek wiejski, pomidory, pieczarki a smaku dodaje parmezan. Przepis z "Superfood na co dzień" Jamiego. U mnie w wege wersji czyli bez szynki. Przy okazji robienia tych placków okazało się, że zapach gnijącej rukoli jest mi przeznaczony. najpierw ta z pracowej lodówki, teraz ta z opakowania kupionego przez Małżona. No niestety nie zdarzyłam jej zjeść. zaraz po otwarciu(...)drugą stronę i rozpłaszczamy łopatką na grubość 1 cm. Placuszki zdejmujemy gdy są ładnie rumiane. Ogień gasimy a na gorącą patelnie wsypujemy parmezan. Gdy się rozpuści wkładamy placki. Gdy parmezan do nich przylgnie i się lekko zrumieni zdejmujemy placki z patelni. Podajemy ciepłe z rukolą skropioną cytrynowym sokiem

Dzieje kuchennej Wiewióry