jednocześnie nie rozgotowane /jędrne/. -Składniki ciasta starannie wymieszać w misce. -Rozgrzać patelnię, delikatnie posmarować olejem/użyć pędzelka/ . -Usmażyć placki z obu stron na złoty kolor. -Usmażone placki przełożyć na półmisek i obłożyć jabłkami. -Wierzch posypać cynamonem i udekorować konfiturą . Można podawać na ciepło i na zimno
Zakamarki mojej kuchniciasto tak, aby było elastyczne, nie może być zbyt suche, ale też nie może być lepkie. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 15 minut. Ciasto rozwałkować na cienkie placki wielkości zbliżonej do pierogomanii.Jeden placek ułożyć na pierogomanii, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - pasztet, lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować
Moje domowe kucharzenieKolejna tortilla na blogu ..wykonana przez moje córki.. placki tortilla mix sałał papryka cebula fioletowa pomidor(...)pierś z kurczaka przyprawa do kebaba olej do smażenia mięsa majonez z czosnkiem WSP"Społem" sos cygański WSP "Społem" Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawić przyprawą i usmażyć.Warzywa pokroić.Placki smarować majonezem , sosem cygańskim, ułożyć warzywa, mięso, polać sosem i zawinąć
Moje domowe kucharzeniezawinięte w folię aluminiową). Kulki z ciasta rozwałkowujemy jak najcieniej na placki o średnicy około 20 cm. Dobrze rozgrzewamy patelnię, zmniejszamy ogień do średnio dużego i smażymy placki (bez dodatkowego tłuszczu) przez około 30 sekund z każdej strony ( do momentu pojawiania się bąbli-przekładamy na drugą stronę- 30s. i zdejmujemy). Tortilli nie można smażyć zbyt długo
Pudełko rozmaitościdodawać po trochu mleko. Wyrabiać chwilę rękami, by powstało elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodać trochę mąki. Podzielić ciasto na 8 kawałków i każdy rozwałkować tak, by powstał placek długości około 10-15 cm. Placki z ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem i z wierzchu posmarować pozostałym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
W poszukiwaniu inspiracjiprzykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Blaszkę lekko wysmarować oliwą i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, delikatnie rozpłaszczyć ręką na cienkie placki z lekko wyższym brzegiem. Przełożyć na blachę i odstawić(...)pomidorowy: Do rondelka wlać passatę pomidorową, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, oliwę z oliwek i cukier. Gotować przez około 5 minut i doprawić solą i pieprzem. Podrośnięte placki posmarować przygotowanym sosem pomidorowym, na wierzch ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C na około 10-13 minut. Wyjąć i posypać listkami bazylii. Smacznego
Oryginalny smakDodajemy kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Miksujemy na mokry piasek. Następnie ciasto zagniatamy. Bierzemy kawałek ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na gruby placek. Układamy placki ciasta na blasze do pieczenia i pieczemy około 10 - 15min. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Aby zrobić polewę musimy wymieszać kakao, cukier puder, ekstrakt waniliowy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/takiego :) Było bardzo dobre i co najważniejsze szybkie i można było lecieć dalej w świat... Do pracy na przekąskę też by się nadało hmm może następnym razem. Potrzebujemy: 1 placek tortilli garść mixu sałat 1/2 piersi z kurczaka 1/2 pomidora 1 łyżka jogurtu naturalnego(...)żółtej papryki 1 łyżka serka ziołowego Inne składniki, których możemy użyć: sałata lodowa, awokado, suszone pomidory, żółty ser, świeży ogórek... Kurczaka smażymy albo gotujemy. A następnie kroimy na kawałki. Placek tortilli smarujemy serkiem. Rozsypujemy sałatę, układamy plasterki pomidora i kawałki papryki. Dodajemy kurczaka i polewamy delikatnie jogurtem. Zwijamy. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/BABECZKI Z JABLKAMI LUB BANANAMI W SRODKU Swoja przygode z pieczeniem zaczelam od placka z jablkami i tak naprawde te babeczki to ten placek tylko zamiast blaszki użyłam formy do babeczek i zmniejszylam ilosc skladnikow :D:D. Pyszne, puszysyste i lekkie! Dobre na przekąskę, do kawy/herbaty, dla dzieciakow i na gorące dni. SKLADNIKI: -1 szkl. Maki
PychaDaniaTradycję trzeba szanować ;) A więc na początek maja trzeba upiec placek z rabarbarem, taki jak piekła moja Babcia. Ten smak(...)przypomina mi dzieciństwo... Tak smakuje zawsze o tej porze z domowego rabarbaru ciasto, które można jeść i jeść... Sezon na rabarbar dopiero się zaczyna, a możliwości przyrządzenia wiele ;) Placek z rabarbarem Babci Julii Składniki: Ciasto: 30 dag mąki 13 dag cukru pudru 13 dag tłuszczu (margaryna + smalec) 3 żółtka 1/2 opakowania proszku do pieczenia 1 łyżki
Lawendowe Niebonieklejącego się ciasta. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować placek. Ułożyć na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Placki rozpłaszczyć dłonią i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać
Bullioziemniaczane z dodatkiem płatków owsianych są wyjątkowo chrupiące. Płatki owsiane to spora dawka bardzo korzystnego dla naszego zdrowia błonnika, z najzdrowszą jego frakcją - błonnikiem rozpuszczalnym. Niby zwykłe placki, a jednak wyjątkowe. Świetne solo, tradycyjnie z cukrem i śmietaną oraz jako dodatek do dań mięsnych, bo "stare" ziemniaki już się znudziły, a na te z Egiptu nie masz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!około 1,5 szklanki 4 łyżki oleju Najpierw wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Następnie dodaj mleko i olej i wszystko dokładnie wymieszaj (ma wyjść dość gęste ciasto). Smaż placki na patelni bez tłuszczu, kładąc 1 łyżkę ciasta na 1 placek. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Zapraszam do udziału w konkursie! Źródło Drodzy Czytelnicy, przed Wami niezwykła okazja
Qlinarnie i Qlinarniekaczka 100 g placka drożdżowego, 100 g płatków migdałowych, 100 g rodzynek sułtanek, 100 g czekolady deserowej, 2 jajka, 150 ml sherry, sól Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym(...)Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Kaczkę oprószyć solą, odstawić na co najmniej godzinę. Placek drożdżowy namoczyć w sherry, zmiksować z żółtkami. Wymieszać z posiekaną czekoladą, rodzynkami i płatkami migdałów. Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli, wyłożyć na farsz i delikatnie wymieszać
królestwo garówjuż nagrzana, a nie, że wsadzamy blaszkę razem z ciastem jak się robi zazwyczaj. Gdy piekarnik się nagrzeje kulki ciasta kładziemy na obsypany mąką blat i rozpłaszczamy je na placki grubości około(...)robię za pomocą deski do krojenia, którą zwyczajnie naciskam na kulkę ciasta. Jest ona akuratna - nie za bardzo spłaszczona, ale na tyle puchata aby dobrze się napompowała. Taki placki wsadzamy do piekarnika na rozgrzaną blachę na 10 min. Po tym czasie wyjmujemy je od razu - nie muszą stygnąc w piekarniku. Gdy je zostawimy zbyt się spieką i obeschną. Taką
Jedzeniomania