placek - 3000 przepisów (strona:65/200)

Pani Walewska 242

wyłożyć bezę i posypać ją migdałami. Piec w temperaturze 180ºC w termo-obiegu przez około 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 150 ºC i piekę spody jeszcze 20 minut. Placki ostudzić. Jedną szklankę mleka podgrzać. Dodać cukier, alkohol oraz aromat.  Pozostałe mleko połączyć z żółtkami(...)mąką. Masę dodać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez  2-3 godziny w lodówce

Mania Gotowania
Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka 1390

Jeśli lubicie pizze i macie ochotę na jakąś alternatywę, to właśnie przepis dla Was.Zapraszam na wersję Turecką, zwaną  pide. Pide to placek z białej mąki, odpowiednik arabskiej pity. Można go podawać, tak jak pitę, czyli jako dodatek do mięsa, jednak według mnie najlepiej smakuje z nadzieniem. Farsz do pide może być naprawdę różny, wszystko zależy od waszej kreatywności(...)przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować kulę i rozwałkować ją na okrągły placek. Placuszki ułożyć na blasze. Na środek każdego z nich wyłożyć farsz. Następnie skleić mocno brzegi i uformować ciasto na kształt łódki. Piec około 25 minut. Udekorować jogurtem greckim i cebulką

Mania Gotowania
Sajgonki 229

kapustę i pędy bambusa. Smażymy jeszcze 2-3 minuty wszystkie składniki.  Mięso z warzywami, makaron i dymkę przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Pojedyncze placki papieru ryżowego zanurzamy w letniej wodzie i kładziemy na desce aż zmiękną. Na placek nakładamy nadzienie i zawijamy dość ciasno. Sajgonki zawijamy w ten sam sposób co krokiety

Mania Gotowania
Tartaletki z budyniem i owocami 616

lodówce- foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem (można rozpuścić masło i posmarować foremki pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek- placek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach, palcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta- skrawki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki- ciasto

Smakołyki Bereniki
CHMIELARNIA MULTITAP, WARSZAWA - KUCHNIA TAJSKO-NEPALSKA I PUB. 213

ostrości. Dobrze przyrządzony kurczak, ale niestety zbyt dużo sosu. Natomiast Mateuszowi bardzo smakował, wyraźna pikantność mu nie przeszkadzała. Do tego rzuciliśmy się jeszcze na dodatki. Pudhina Parantha, czyli miękki placek razowy z miętą i masłem. Jak wiadomo, masło(...)jest nośnikiem smaku, dzięki niemu całość nabrała maślanego aromatu, a mięta świetnie orzeźwiła. Ciepły, jedzony palcami, naprawdę super. Natomiast Peszwari Naan posłużył nam jako taki deser. Jest to bowiem placek pszenny nadziewany bakaliami (rodzynki, pistacje, migdały) i serem, doszliśmy do wniosku, że tym samym, który spożywałam z nerkowcami, ale tu rozdrobnionym. Smak zbliżony do pierogów z serem na słodko

W kuchni Karmel-itki
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 272

powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy). SOS CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco

OstryKęs
Drożdżowe rogaliki z czekoladkami 153

wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość.Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na okrągły placek o grubości 1 cm. Każdy taki placek podzielić na 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta położyć dwie czekoladki zwinąć formując rogaliki. Ułożyć je w sporych odstępach na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Zostawić je na kilka minut

Pasja Smaku
43. Pizza w domowym wydaniu: czyli pizzerinki na razowym spodzie! 263

stolnicy i dzielimy na 6 równych części ( każda porcja rozmiaru garści, tak jak na zdjęciu) Każdą część formujemy w kulkę i rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na placki o grubości ok. 1 cm. Każdy placek ciasta obsmarowujemy lekko oliwą i nacieramy rozkrojonym czosnkiem. Następnie smarujemy dość grubą warstwą sosu pomidorowego i układamy na nim dostępne składniki, w moim

Symfonia Smaków
Tarta na niedziele 187

sobą, formujemy okrągły placek o średnicy około 15 cm i zawijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należny rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm, nieco większy od naszej foremki do tart (foremka 26 cm) tak by starczyło ciasta na wyłożenie boków. Za pomocą walka przenosimy ciasto do nasmarowanej

Przysmaki Karolki
Rogaliki drożdżowe z czekoladą 266

pozostawić na godzinę do wyrośnięcia - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej - wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, podsypać je mąką i rozwałkować na dwa okrągłe placki- każdy placek kroić promieniście na trójkąty, nożem rozsmarowywać na nich czekoladę na całej długości, pozostawiając jednak lekkie odstępy przy brzegach ciasta, żeby przy zwijaniu czekolada nie wydostała się

Smakołyki Bereniki
Mazurek czekoladowy 514

ciasto będzie w chłodzie przez kilka godzin, przed rozwałkowaniem należy na trochę zostawić je w temperaturze pokojowej, gdyż może być dość twarde)- 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na dość cienki placek (mniej(...)niż 0,5cm), najlepiej rozwałkowywać ciasto na papierze do pieczenia, który włożymy do formy, przykryte folią spożywczą, dzięki czemu nie będzie kleić się do wałka i unikniemy podsypywania mąką- placek przełożyć z papierem do formy, z pozostałej 1/3 ciasta uformować wałek i wyłożyć go na ciasto, tworząc wyższy brzeg (na około 1cm)- ciasto ponakłuwać gęsto widelcem, piec w temperaturze

Smakołyki Bereniki
Drożdżówki z rabarbarem 237

zasypać cukrem- z mąki, masła i cukru pudru przygotować kruszonkę, schłodzić ją w lodówce- wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na 5 części, każdą z nich spłaszczyć mocno, tworząc placek (grubości około 1cm), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut- na środku każdego wyrośniętego placka zrobić wgłębienie szklanką lub palcami (jeśli ciasto

Smakołyki Bereniki
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 280

stolnicę. Oprószam mąką ciasto, ugniatam chwilę, aby stało się bardziej zwarte. Posypuję znów mąką i wałkuję na niezbyt cienki placek, długości formy (ja piekłam w dużej keksówce). Na placek wykładam równomiernie masę i delikatnie zwijam, ostrożnie przekładam do foremki wyłożonej papierem, zakrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut. Wstawiam następnie, do rozgrzanego piekarnika i piekę przez godzinę

W kuchni Karmel-itki
Czas na Indie! 176

Dziś post przecież indyjski! Jako gotująca z grupy organizatorów imprezy, gdzie jest również konkurs na potrawy z kraju, jaki inne teamy reprezentują, zostałam przydzielona do tegoż zadania. Prócz "indyjskiego placka cebulowego z kminem", który pojawi się w niedalekiej przyszłości na stronie, przyrządziłam coś takiego.  Zobaczcie i spróbujcie sami :] PLACUSZKI CHAPATI (na 8 placuszków) szklanka mąki(...)szklanki ciepłej wody łyżeczka soli olej Przesiewam mąkę i mieszam ją z solą oraz wodą. Powstanie gęste, miękkie ciasto. Zostawiam je na kwadrans. Następnie za pomocą naoliwionych dłoni formuję placki (jest to troszkę niezręczne i brudne zadanie).  Smażę je na suchej patelni, aż pojawią się zbrązowienia. Inny sposób: na rozgrzaną, suchą patelnię rzucam porcję naoliwionego ciasta, które rozciągam

W kuchni Karmel-itki