pieczywo - 15769 przepisów (strona:12/1052)

Chleb z czerwonym burakiem 57

drugi jest po prostu przepyszny!!! Chociaż ten na drożdżach to bardziej bułka niż chleb. Skórka w obu delikatna, miąższ elastyczny i dobrze się kroi. Dla osób, które pieką tylko pieczywo drożdżowe propozycja w sam raz, aby zaskoczyć domowników a dzieciaki z przyjemnością zjedzą kanapkę z takim pieczywem. Podejrzewam a właściwie jestem więcej niż pewna, że gdybym upiekła chleb na zakwasie(...)doświadczenie z innymi naturalnymi barwnikami, które używałam do chleba i nie każdy zachowuje się w środowisku zakwasowym jednakowo. Kiedyś piekłam chleb z dodatkiem świeżego soku z bzu czarnego. Pieczywo drożdżowe piękny kolor, pieczywo na zakwasie kolor wyblakły i nieciekawy. Natomiast inaczej zachowuje się dynia, marchew czy pomidor. Co prawda w pieczywie drożdżowym te kolory są bardziej intensywne, ale kolor

Leśny Zakątek
Środa: Panzanella (sałatka chlebowa) 96

Wystarczy suchy chleb, garść pomidorków i sałata. Włosi wymyślili jak wyczarować pożywne danie z kilku kromek czerstwego pieczywa. Genialnie prosty przepis na super sałatkę. Włoski pomysł na sałatkę z XVI wieku Panzanella jest daniem absolutnie wyjątkowym, prostym w przygotowaniu i niezwykle smacznym. Jest to również doskonały patent na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Przed wiekami piekarze nie znali takiego wynalazku jak konserwanty(...)chleb trzeba było zjeść póki był świeży. Czerstwy zazwyczaj moczono w mleku, a później zapiekano. Tak powstały french tosts ( polecamy nasz przepis na szarlotkę z chleba) . We Włoszech czerstwe pieczywo, z oliwą, sałatą i cebulą było potrawą ludzi ubogich, jedzoną już prawdopodobnie w czasach Etrusków. Do dzisiaj trwa spór o pochodzenie przepisu między Toskanią, Lacjum i Umbrią. Toskańczycy roszczą sobie

Niedzielny kucharz
Kolorowe kanapki 77

nabiału . Kanapki z białym serem i suszonymi pomidorami Składniki /2 porcje: – ok.125 g twarogu wiejskiego półtłustego – kilka liści sałaty rzymskiej – 4 suszone pomidory – garść pestek ze słonecznika – 2 kromki pieczywa np. razowego Przygotowanie: Sałatę myjemy i odsączamy z wody. Układamy na przygotowanym pieczywie. Twaróg pokroić w plastry ułożyć na liściach sałaty a następnie układamy suszone pomidory . Na koniec posypujemy pestkami(...)słonecznika Gotowe ! Druga propozycja na pełnowartościowe śniadanie Połączenie awokado i łososia Do tego ulubione pieczywo najlepiej razowe i posiłek gotowy ! Kanapki z guacamole i łososiem Składniki /2 porcje: – 1 dojrzałe awokado – sok wyciśnięty z ½ limonki – ½ posiekanej papryczki chilli – 4 plastry ulubionego pieczywa (najlepiej razowego) – 100 g plastrów wędzonego łososia – kilka plasterków świeżego ogórka – świeża rukola – sól – oliwa z oliwek

I LOVE LIFE
Francuskie tosty z owocami 41

danie mega proste, a przy odrobinie inwencji może być nawet wykwintne (jeśli zostaną zgrabnie podane). Nam w bardzo podoba się ten przepis ze względu na możliwość wykorzystania czerstwego pieczywa, co idealnie wpisuje się w naszą fillzofię niemarnowania jedzenia. Generalnie jemy go mało i w chlebaku czasem zostaje kilka niezjedzonych, twardniejących kromek. Do tostów najlepszy jest chleb lekko czerstwy, jedno-, dwudniowy(...)Niestety (dla zwolenników wyłącznie ciemnego pieczywa), na te grzanki nadaje się tylko jasne pieczywo, dobrej jakości. Tosty podaje się zazwyczaj na słodko, ale można je zrobić w wersji wytrawnej z serem dodanym podczas smażenia i ładnie zapieczonym, z szynką, albo na słono-słodko, czyli z wysmażonym boczkiem i syropem klonowym. No to do dzieła! Czas : 5-10 minut Poziom trudności

Niedzielny kucharz
Tosty z awokado, jajkiem w koszulce i szynką szwarcwaldzką 70

przyjemnością rozpoczniecie dzień! Składniki: Pasta z awokado: awokado - 1 większe, dojrzałe czosnek - 1 ząbek papryczka chili - 1/2 niewielkiej (opcjonalnie) sok z cytryny - 1-2 łyżeczki sól, pieprz Dodatkowo: ulubione pieczywo - 2 kromki jajka - 2 szynka parmeńska - 4 plastry Opcjonalne dodatki: salsa pomidorowa, sos holednderski. Wykonanie: Awokado rozdrabniamy w miseczce przy pomocy widelca. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny(...)dokładnie mieszamy. Jajka gotujemy przez nieco ponad 3 minuty w dużym garnku wypełnionym wodą i odrobiną octu, wprowadzając je delikatnie z kokilki do ówcześnie utworzonego przy pomocy łyżki "wiru". Pieczywo opiekamy z każdej strony przy pomocy tostera lub suchej patelni. Rozsmarowujemy na nim pastę z awokado, układamy plasterki szynki parmeńskiej i całość wieńczymy przyrządzonym jakiem. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem

COOKUJ
Kanapka z fetą i awokado 45

lutego 2015 Kanapka z fetą i awokado - sięgnij po ten pyszny przepis ze strony Cookuj.pl i odmień swoje klasyczne śniadanie. Skusisz się? Nie daj się prosić! Składniki: ulubione pieczywo - 2 kromki rukola - garść majonez - 1 łyżka awokado - 1/2 (dojrzałego) ogórek - kilka plasterków ser feta - garść Sos: śmietana 18% - 3 łyżki majonez - 1 łyżeczka twaróg - 1 łyżka (zmielony) natka pietruszki(...)łyżeczka (posiekanej) szczypiorek - 1 łyżeczka (posiekanego) Wykonanie: Śmietanę, majonez i twaróg dokładnie łączymy w miseczce, dodajemy pokrojoną świeżą natkę i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczywo delikatnie zarumieniamy w tosterze lub na suchej patelni. Smarujemy cienko majonezem, posypujemy rukolą. Na sałacie układamy pokrojone w plastry awokado na przemian z ogórkiem. Posypujemy serem feta. Polewamy sosem. Przykrywamy. 5 stars

COOKUJ
Kanapki z burakiem, rukolą i serem feta 45

Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Kanapki z burakiem, rukolą i serem feta - przepis By Piotr 24 października 2016 Kanapki z burakiem, rukolą i serem feta. Bardzo ciekawe połączenie pieczywa i buraków, z dodatkiem fety oraz rukoli z pewnością odmieni klasyczną kanapkę. Składniki: ulubione pieczywo - 2-3 kromki Sos czosnkowy: jogurt naturalny - 2 łyżki twaróg - 2 łyżki czosnek - 1 ząbek(...)feta - 2-3 łyżki, pokruszonego Wykonanie: W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą jogurt naturalny, twarożek (lub majonez) i przeciśnięty ząbek czosnku. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dipem niezbyt cienko smarujemy pieczywo. Ugotowanego lub upieczonego buraka kroimy w plasterki i układamy na pieczywie. Posypujemy rukolą i serem feta. Alergeny Alergeny mleko Kanapki z burakiem, rukolą i serem feta. Jeżeli macie już dość

COOKUJ
Francuskie tosty 92

wersji na słono na przykład z bekonem i sadzonym jajkiem…pyycha! Skusiłam Was? Francuskie tosty są chrupiące, a jednocześnie nie są suche. Do przyrządzenia tostów możesz użyć pieczywa tostowego lub bułek, czy chleba.  Moim zdaniem tosty najlepsze wychodzą z lekko czerstwego pieczywa, ponieważ wtedy świetnie absorbują płyn. To doskonały sposób na zużycie pieczywa. Nic się nie marnuje(...)Moje tosty przyrządziłam z serkiem śmietankowym Almette, miodem i świeżymi owocami. Dodatkowo do płynu dodałam łyżeczkę cynamonu ( opcjonalnie) Składniki: pieczywo ( płynu wystarczy na około 8 kromek), 125 ml mleka 2 jaja dodatki wedle uznania Poniżej fotograficzny sposób przyrządzenia; Kliknij, aby zobaczyć pokaz slajdów. Wymieszaj jaja z mlekiem. Kromki pieczywa zanurz w płynie. Podsmaż je na suchej patelni, aż się ładnie

Rusty Fork
Kanapka z fetą i awokado 72

lutego 2015 Kanapka z fetą i awokado - sięgnij po ten pyszny przepis ze strony Cookuj.pl i odmień swoje klasyczne śniadanie. Skusisz się? Nie daj się prosić! Składniki: ulubione pieczywo - 2 kromki rukola - garść majonez - 1 łyżka awokado - 1/2 (dojrzałego) ogórek - kilka plasterków ser feta - garść Sos: śmietana 18% - 3 łyżki majonez - 1 łyżeczka twaróg - 1 łyżka (zmielony) natka pietruszki(...)łyżeczka (posiekanej) szczypiorek - 1 łyżeczka (posiekanego) Wykonanie: Śmietanę, majonez i twaróg dokładnie łączymy w miseczce, dodajemy pokrojoną świeżą natkę i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczywo delikatnie zarumieniamy w tosterze lub na suchej patelni. Smarujemy cienko majonezem, posypujemy rukolą. Na sałacie układamy pokrojone w plastry awokado na przemian z ogórkiem. Posypujemy serem feta. Polewamy sosem. Przykrywamy. 5 stars

COOKUJ
Kanapki z burakiem, rukolą i serem feta 69

Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Kanapki z burakiem, rukolą i serem feta - przepis By Piotr 24 października 2016 Kanapki z burakiem, rukolą i serem feta. Bardzo ciekawe połączenie pieczywa i buraków, z dodatkiem fety oraz rukoli z pewnością odmieni klasyczną kanapkę. Składniki: ulubione pieczywo - 2-3 kromki Sos czosnkowy: jogurt naturalny - 2 łyżki twaróg - 2 łyżki czosnek - 1 ząbek(...)feta - 2-3 łyżki, pokruszonego Wykonanie: W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą jogurt naturalny, twarożek (lub majonez) i przeciśnięty ząbek czosnku. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dipem niezbyt cienko smarujemy pieczywo. Ugotowanego lub upieczonego buraka kroimy w plasterki i układamy na pieczywie. Posypujemy rukolą i serem feta. Alergeny Alergeny mleko Kanapki z burakiem, rukolą i serem feta. Jeżeli macie już dość

COOKUJ
Bread pudding z czekoladą i orzechami 101

pierwszy widziałam go bodajże w programie Nigelli i zachwycił mnie prostotą wykonania oraz połączeniem smaków, które od razu wydało mi się smakowite – no bo jak tu nie lubić pieczywa zanurzonego w słodkiej mleczno-jajecznej masie, miękkiego na spodzie i cudownie chrupiącego z wierzchu? Co ważne, ten przepis to doskonały sposób na podarowanie drugiego życia resztkom słodkiego pieczywa (chałkom, brioszkom, bułkom(...)mlecznym), a przecież każda dobra gospodyni domowa zawsze szuka sposobów, żeby jedzenia jednak nie wyrzucać. Akurat ja kupuję słodkie pieczywo specjalnie z myślą o tym puddingu, więc musi być ono czerstwe – ale może, a to już czyni ten przepis absolutnie uniwersalnym. Moja wersja wzbogacona została o czekoladę, orzechy i miód. Wspaniała kombinacja, możecie mi wierzyć. Pudding smakuje równie dobrze także

Magda Kucharzy
Bagietki na zakwasie pszennym! 88

DOMOWE BAGIETKI NA ZAKWASIE PSZENNYM! BAGIETKI Z CIENKĄ CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ Domowe pieczywo, to moja pasja, niewątpliwie wypiekanie chleba czy też bułek sprawia mi ogromną przyjemność. Lubię zapach świeżego pieczywa. Rozchodzi się po domu, w kilka chwil. I daje taką wspaniałą atmosferę. Ponadto smak, bije kupne pieczywo na głowę. Swoją przygodę z wypiekaniem w domu, zaczęłam bardzo dawno. Dużo się nauczyłam(...)już wiem, że nie ostatni!) wypiek an zakwasie pszennym. Zakwas pszenny to trudny temat, naczytałam się na jego temat, mnóstwo artykułów, rozmawiałam z kilkoma szefami kuchni, którzy wypiekają pieczywo na zakwasie pszennym.  I przygotowałam swój pierwszy zakwas pszenny, tzw. ekspresowy.  Jak zrobić zakwas pszenny w tydzień a nie w dwa miesiące? Sprawdźcie sami! Przepisów na zakwas pszenny jest

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania