pierwszy widziałam go bodajże w programie Nigelli i zachwycił mnie prostotą wykonania oraz połączeniem smaków, które od razu wydało mi się smakowite – no bo jak tu nie lubić pieczywa zanurzonego w słodkiej mleczno-jajecznej masie, miękkiego na spodzie i cudownie chrupiącego z wierzchu? Co ważne, ten przepis to doskonały sposób na podarowanie drugiego życia resztkom słodkiego pieczywa (chałkom, brioszkom, bułkom(...)mlecznym), a przecież każda dobra gospodyni domowa zawsze szuka sposobów, żeby jedzenia jednak nie wyrzucać. Akurat ja kupuję słodkie pieczywo specjalnie z myślą o tym puddingu, więc musi być ono czerstwe – ale może, a to już czyni ten przepis absolutnie uniwersalnym. Moja wersja wzbogacona została o czekoladę, orzechy i miód. Wspaniała kombinacja, możecie mi wierzyć. Pudding smakuje równie dobrze także
Magda KucharzyDOMOWE BAGIETKI NA ZAKWASIE PSZENNYM! BAGIETKI Z CIENKĄ CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ Domowe pieczywo, to moja pasja, niewątpliwie wypiekanie chleba czy też bułek sprawia mi ogromną przyjemność. Lubię zapach świeżego pieczywa. Rozchodzi się po domu, w kilka chwil. I daje taką wspaniałą atmosferę. Ponadto smak, bije kupne pieczywo na głowę. Swoją przygodę z wypiekaniem w domu, zaczęłam bardzo dawno. Dużo się nauczyłam(...)już wiem, że nie ostatni!) wypiek an zakwasie pszennym. Zakwas pszenny to trudny temat, naczytałam się na jego temat, mnóstwo artykułów, rozmawiałam z kilkoma szefami kuchni, którzy wypiekają pieczywo na zakwasie pszennym. I przygotowałam swój pierwszy zakwas pszenny, tzw. ekspresowy. Jak zrobić zakwas pszenny w tydzień a nie w dwa miesiące? Sprawdźcie sami! Przepisów na zakwas pszenny jest
SMYKWKUCHNIZdarza się, że w chlebaku zostaje kilka końcówek pieczywa. Piętki (lub dupki ;) ), kilka samotnych kromek nie pierwszej świeżości albo przeschnięta bułka. Zazwyczaj rzuca się je wtedy ptakom na pożarcie lub zbiera i suszy na domową bułkę tartą ale można też wykorzystać takie pieczywo jako składnik wielu ciekawych potraw! W kuchni jest dla mnie bardzo ważne, żeby marnować i wyrzucać jedzenia(...)ziołową kruszonką Potrzebujesz: 50g masła (25g+25g) 4 łyżki oleju rzepakowego 10 dużych pieczarek 1 mała cebula 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 duży ząbek czosnku 200g czerstwego pieczywa skórka otarta z 1/2 cytryny 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Na patelni rozpuść 25g masła i dodaj 2 łyżki oleju. 2. Pieczarki umyj
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDomowe pieczywo jest zdecydowanie lepsze od tego ze sklepu. Myślę, że większość z Was podziela moje zdanie. Wypieczone przeze mnie pieczywo na śniadanie, na kanapki do pracy, do szkoły... przedstawiałam Wam niejednokrotnie. Tym razem mam dla Was zdrowy, smaczny chlebuś pełnoziarnisty z ziarnami słonecznika. Bardzo szybko się go robi (nie licząc czasu wrastania). Z tej porcji wychodzą dwa duże bochenki(...)upieczone chleby wyjęłam z piekarnika i przełożyłam na kratkę, żeby wystygły. Ten pyszny chleb możecie upiec w krótkim czasie i mieć świeży, domowy, najlepszy. Polecam tym, którzy wolą domowe pieczywo od tego kupionego w sklepie. Myślę, że zachęciłam Was do upieczenia pełnoziarnistego chleba. Życzę SMACZNEGO! Krys Po inne domowe pieczywo zapraszam na stronę: Pieczywo... chleby, bułki, rogale Dziękuję za odwiedziny
Kuchnia u Krysizabraliśmy się do pracy. Poniżej przedstawiam pyszności, które przygotowaliśmy w formie całodniowego jadłospisu: CAŁODNIOWY ZBILANSOWANY JADŁOSPIS DZIEŃ 1 Śniadanie Jajecznica ze szczypiorkiem z szynką pieczoną Naturrino na grzance z pieczywa pełnoziarnistego Składniki: 2 jajka szczypiorek 10 g 2 grzanki z pieczywa pełnoziarnistego 2 plastry szynki pieczonej Naturrino masło 10 g sól, świeżo mielony pieprz Na patelni rozgrzewamy masło, na którym(...)podsmażamy drobno pokrojoną szynkę. Dodajemy jajka, przyprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Składniki cały czas mieszamy. Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Pieczywo podpiekamy w piekarniku lub na patelni do lekko złocistej barwy. Pozostaje tylko zaprezentować wszystkie składniki na talerzu i śniadanie gotowe. II śniadanie Jogurt naturalny 150 ml + dwie łyżki płatków musli Obiad Pierogi lub uszka z pasztetem Naturrino
karmelowydalszym ciągu prosto, czyli tak jak lubię. Zderzyć ze sobą słodkie i wędzone. Kremowe i pikantne. Te tosty są jednym z naszych ulubionych „awaryjnych obiadów”. Zapisz Tost – przypieczone pieczywo, z dodatkami. Podawane albo w wersji „open faced” – czyli na podpieczonej kromce pieczywa położone są podgrzane lub zimne dodatki, albo w wersji sandwich – dodatki zapieczone są od razu między dwoma warstwami(...)pieczywa. Zaczynamy od przygotowania sosu – spaja całość, świetnie podkreśla smak wędzonego mięsa. Mieszamy majonez, chrzan i borówki – dosalamy (lekko) i dopieprzamy (szczodrze). Wędzonego kurczaka obieramy ze skóry – rzadko kiedy jest smaczna, najczęściej jest tłusta i gumowata, psuje całą przyjemność jedzenia. Obrane mięso kroimy w poprzek włókien na niewielkie plasterki. Kości odrzucamy. Sery ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy
Karo in the KitchenPierwsze pieczywo od marki Schnitzer upieczone, więc przedstawiam Wam moją opinię na ich temat. Więcej o tej marce pisałam TUTAJ . Poniżej znajdziecie recenzję ekologicznej bułki orkiszowej oraz bezglutenowej kukurydzianej, również ekologicznej. ORGANICZNA BAGIETKA ORKISZOWA orkisz (62%) * woda (30%) * naturalny zakwas orkiszowy (10% pełnoziarnista mąka orkiszowa, 8% woda) * płatki ziemniaczane * drożdże * sól morska (0,9%) Jedna bagietka zapakowana(...)bułka jest dosyć twarda. Po wyciągnięciu jej z opakowania i powąchaniu poczułam bardzo intensywny, jakby winny zapach, który całkowicie zniknął po upieczeniu. Następnie poczułam tylko przepiękny, silny zapach świeżego pieczywa, niczym z piekarni, kiedy to wyciągałam z piekarnika gotową już bagietkę. Była ładnie zrumieniona i niezwykle chrupiąca. W środku byłą mięciutka, a z wierzchu właśnie "obdarowana" chrupiącą skórką. Bardzo smaczna
Zdrowie na języku :Pwszystkim bardzo ucieszyło mnie to, co powiedziały obie Panie profesor. Zaprezentowały nową piramidę żywienia dla dzieci. Na samym dole, czyli tym najważniejszym piętrze (podstawie), znalazły się warzywa, dopiero później pieczywo i węglowodany. To ogromna zmiana na plus. W sumie to cieszą mnie tutaj dwie rzeczy :) Pierwsza to właśnie te warzywa na miejscu pierwszym, a druga to pieczywo, którego zostało zachowane(...)dość wysoko. Tutaj mogą się posypać na mnie gromy, ale ja jestem i będę zwolenniczką pieczywa. Chleba na zakwasie, bułek z ziarnami. I choć wszyscy krzyczą teraz, że gluten to złoooo, że od pieczywa się tyje, to ja wiem swoje i koniec! Nie zrezygnuję z pieczywa. Nie jem pół bochenka dziennie. Jem kromkę rano, ewentualnie drugą w pracy
bistro mamatylko jednak Polacy kochają kanapki, gdyż ich rodzajów jest niezliczona ilość. Każde państwo, każda nacja ma swoje ukochane. Włosi mają crostini i bruschettę, pozornie identyczne. Różnica polega na pieczywie użytym do przygotowania ich. Do bruschetty wybieramy pieczywo na zakwasie, natomiast do crostini pieczywo białe. Zapraszam Was dzisiaj na crostini z musem z wątróbek. Dlaczego mus, a nie pasztet? Ano dlatego(...)natka pietruszki sól, pieprz masło do smażenia (najlepszy jest tłuszcz kurzy lub z gęsi) mąka do prószenia wątróbek 3 jajka 10-20 g koniaku (ja użyłam whiskey) dodatkowo: białe pieczywo oliwa z oliwek opcjonalnie czosnek do natarcia grzanki Wątróbki opłukać, osuszyć i oczyścić z ewentualnych zbędnych błonek. Oprószyć mąką. Masło rozgrzać na patelni i na średnim ogniu partiami obsmażyć wątróbki
Codzienna kuchnia niecodziennadrożdżowego i smażonego, np. do placków i blin typ 650 mąka pszenna bułkowa – stosuje się ją do wypieku rozmaitego pieczywa typ 750, typ 850 Mąka pszenna chlebowa Te dwa typy mąk są doskonałe do wypieku chleba. Nadają one specjalny posmak(...)pszenna graham typ 1850 To mąka o niższym typie niż klasyczna razowa, dlatego jest od niej delikatniejsza choć bogata w błonnik i otręby. Stosuje się ją głównie do wypieku pieczywa. Mąka pszenna pełnoziarnista (razowa) typ 2000 Posiada sporo otrąb, ponieważ powstaje w procesie mielenia całych ziaren, bez oczyszczania. Używana jest do wypieków zdrowych i o wyraźnym, zdecydowany smaku
Kuchnia u KrysiChrupkie dyniowe kromeczki z ziołowym serkiem i dodatkami, to idealna propozycja na proste i zdrowe śniadanie. Uwielbiam połączenie chrupkiego pieczywa z domowymi pastami i warzywami. A Wy? Jeśli też lubicie takie smaki polecam Wam pieczywo chrupkie na naturalnym zakwasie DYNIA+SER od Piekarni Galicyjckiej. Gdy po raz pierwszy spróbowałam tego pieczywa byłam zaskoczona, że smak sera i dyni może(...)chudego twarogu 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego szczypta soli ziołowej szczypta słodkiej czerwonej papryki 2 plastry pomidora 1 mała rzodkiewka około 2 łyżeczki kiełków rzodkiewki 2 kromki pieczywa chrupkiego na naturalnym zakwasie DYNIA+SER Przygotowanie W miseczce mieszamy chudy twaróg z czubatą łyżeczką jogurtu naturalnego, szczyptą soli ziołowej i szczyptą słodkiej czerwonej papryki. Tak przygotowany serek nakładamy na dwie kromki
Słodkie okruszkiPodpłomyki to wersja szybkiego "pieczywa z patelni", wystarczy mąka, woda i szczypta soli, a za kilka chwil możemy mieć gorące placuszki, które już bez dodatków smakują wybornie. Do tej pory przygotowywałam flatbread oraz proziaki , które z powodzeniem zastępują tradycyjne pieczywo do kanapek i nie tylko. Do tego rodzaju "pieczywa z patelni" świetnie pasują pasty warzywne, ale i wszelkiego rodzaju(...)gulasze, curry czy inne potrawki warzywne i mięsne, w których możemy zamaczać pieczywo lub zebrać nim resztki z talerza, tak,jak robią to Włosi. Zachęcam do wypróbowania moich przepisów na dodatki do pieczywa: Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Gremolata Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Oliwki marynowane w oregano i majeranku
Moja smaczna kuchniaKubek kakao i domowe pieczywo, do tego zapach unoszący się po domu… czasem nie trzeba nic więcej, by dobrze rozpocząć dzień. Dlatego dziś zapraszam Was na przepis na śniadaniowe paluchy drożdżowe. Warto czasem przygotować własne domowe pieczywo. Spróbujcie. Śniadaniowe paluchy drożdżowe. Domowe pieczywo. 2016-04-13 21:53:54 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)wrong? Składniki 3/4 szklanki mleka 3 szklanki mąki pszennej 7 łyżeczek cukru 1 łyżeczka wody 8g drożdży instant 4 łyżki oleju szczypta soli 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pieczywa opcjonalnie można dodać mak lub sezam na wierzch paluchów Instructions Mąkę, cukier, sól i drożdże wymieszać w misce drewnianą łyżką. Dodać ciepłe mleko, wodę, olej i jedno jajko. Chwilę mieszać
Słodkie okruszkiPRLu. Przygotować można je prawie ze wszystkiego, wykorzystać „resztki” z lodówki, puszki z rybkami, marynaty... . Ogranicza nas tylko nasza pomysłowość/wyobraźnia smakowa. Jako podstawę można wykorzystać krakersy, pieczywo tostowe, bagietkę, pumpernikiel..... Pamiętajmy, takie kanapki nie mogą być duże! Przedstawiam trzy propozycje. Chleb tostowy, jajka ugotowane na twardo, majonez, natka pietruszki, krakersy, serek śmietankowy, sardynki wędzone z puszki, cytryna, pomidorki(...)koktajlowe, pieczywo chrupkie żytnie, serek śmietankowy, chrzan w słoiczku, pasztet , borówki w słoiczku, kapary Pieczywo tostowe opiec, przekroić każdą kromkę na 4, ostudzić. Biała, żółtka i pietruszkę posiekać, przełożyć do trzech oddzielnych miseczek. Kawałki pieczywa posmarować majonezem. Połowę obsypać żółtkiem, drugą białkiem, po środku ułożyć pietruszkę. Z cytryny wyciąć cząstki (obkroić skórkę z cytryny i wyciąć cząstki). Krakersy posmarować grubą
królestwo garów