pieczywo - 15769 przepisów (strona:11/1052)

Zdrowe kanapki z awokado i łososiem 24

kanapki z awokado i łososiem to szybka, pożywna i przede wszystkim zdrowa propozycja na pyszne śniadanie! Tak przygotowana kanapka dostarczy nam zdrowych kwasów tłuszczowych. Do jej przygotowania najlepiej użyć pieczywa żytniego, razowego, jednak nie przesadzajmy… :) Jeśli lubicie białe pieczywo to z całą pewnością Wam ono nie zaszkodzi. Przeczytaj przepis na: Kanapki z rukolą i łososiem Oczywiście, jak mamy awokado(...)używa masła :) Składniki ulubione pieczywo dojrzałe awokado (najlepiej awokado Hass) łosoś wędzony cytryna Kanapki z awokado i łososiem – przepisy Pieczywo kroimy w kromki. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i smarujemy nim pieczywo. Jeśli awokado jest jeszcze twarde to kroimy go w plasterki. Na awokado układamy łososia, a następnie całość skrapiamy sokiem z cytryny. Warto przeczytać przepis na: Tost

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kanapki zwierzątka z twarogiem i żółtym serem 69

Kanapki – zwierzątka to fajny sposób na wspólne spędzenie czasu z dziećmi i na kreatywną zabawę w kuchni Kanapki zwierzątka z twarogiem i żółtym serem Składniki kilka kromek dowolnego pieczywa 100g twarogu 2 łyżki śmietany kilka plastrów szynki i żółtego sera 2 rzodkiewki 4 czarne oliwki 1 ogórek zielony szczypiorek ½ małej papryki masło lub margaryna do pieczywa sól do podania - liście(...)sałaty Przygotowanie Z pieczywa powycinaj koła o średnicy około 8-10 cm. W małej misce wymieszaj twaróg ze śmietaną, dopraw odrobiną soli. Posmaruj pieczywo masłem lub margaryną a następnie przygotowanym twarożkiem. Rzodkiewkę, ogórek i oliwki pokrój na plasterki. Z plasterków ogórka i oliwek zrób oczy kota i myszki. Ze szczypiorku zrób wąsy i buzię zwierzątek. Z zielonego ogórka wytnij uszy

Ivka w kuchni
Pieczywo chrupkie kukurydziano-jaglane Tovago z burakiem pieczonym i kiełbasą po hiszpańsku 57

niej przywiązana, tego nie muszę mówić często. Ale może zdarzyć sie tak, że czasu brak na ugotowanie jej, zrobienie czegoś na bardzo szybko. Wykorzystuję wtedy kaszę jaglaną..zawartą w pieczywie chrupkim  TOVAGO Warto je mieć zawsze pod ręką i sięgać w sytuacjach awaryjnych typu nagły głód, czy po prostu jako przekąska i zamiennik pieczywa. U mnie na pieczywo chrupkie(...)wysoka jakość, to przede wszystkim jasny skład, zero chemii ,a co za tym idzie...zdrowe podejście do mięsa. I, że to co dobre, nie musi być nakręcane chemią! Składniki pieczywo chrupkie kukurydziano-jaglane TOVAGO kiełbasa po hiszpańsku  TRADYCYJNE JADŁO burak pieczony w folii białe winogrona listki bazylii kostki marchewki gotowanej na parze glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny

Z Kuchni Do Kuchni
Jajecznica na parze - idealne śniadanie z chlebem Chrupiące z Pieca z Lidla + Konkurs 88

Dziś we wpisie przepis na moje idealne śniadanie - jajecznicę na parze i śniadaniowy konkurs. Jeżeli chodzi o śniadanie, dużo mi do szczęścia nie potrzeba :) Wystarczy pyszne pieczywo i jajecznica na parze :) Kilka dni temu w ofercie Lidla, pojawiły się chleby z oferty Chrupiące z Pieca z nową recepturą, dzięki której nie zawierają one konserwantów. Dodatkowo sieć wprowadziła dwie nowości: pieczywo(...)żytnie i chleb Pełne ziarno, oczywiście również bez konserwantów. W dzisiejszym śniadaniu wykorzystałem właśnie to przepyszne pieczywo żytnie, które sprzedawane jest już przekrojone :)   Składniki :  pieczywo żytnie - chrupiące z pieca Lidla   2 jajka  1 kiełbasa biała surowa  1 cebula dymka  szczypiorek  1 pomidor rzymski  sałata rzymska  1 łyżeczka jogurtu naturalnego  Przyprawy

Parowar Faceta
CHLEB ORKISZOWY GRAHAM NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 103

imponujące dziurki. To tak jak z serem, ser z dziurami też smakuje nam bardziej, więc coś w tym chyba jest... Do tego łatwość przygotowania i długi czas pozostawania tego pieczywa świeżym (co u mnie bardzo istotne), sprawia, że gości u nas ostatnio bardzo często i jak na pieczywo drożdżowe dotychczas nam się nie znudził, a to już ogromny sukces, bowiem(...)pieczywem na drożdżach nie przepadamy. Bardzo fajna alternatywa dla urozmaicenia pieczywa na zakwasie , które choć u nas zdecydowanie króluje i nie ma sobie równych, to niekiedy warto urozmaicić menu. Choć robi wrażenie chleba jasnego, to mąki pełnoziarnistej jest w nim niemało, to takie moje małe uzależnienie... ;-) Na przykładzie tego chleba widać, że tak naprawdę drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru

Smaczne Zdrowe
Zapiekanka a la pizza 54

lodówki znalazłam zagubione wytrawne ciastka wytrawne na maślance . Niewiele myśląc, postanowiłam je wykorzystać w przegryzce w zastępstwie za planowaną pizzę z pieczarkami. W podobny sposób można wykorzystać każde inne pieczywo, które Wam zostało. Składniki: Spód czerstwe pieczywo (u mnie 5 ciastek-bułeczek na maślance ) 2 łyżki pasty tahini 100 ml oliwy pół pęczka natki pietruszki Dodatki słoik sosu z pomidorków(...)koktajlowych łyżeczka oregano mała cebula 5 pieczarek mozzarella Pieczywo (ciastka) podzielić na kawałki i wrzucić do malaksera. Pokroić na kawałki natkę pietruszki. Wrzucić do malaksera. Dodać do malaksera tahinę. Włączyć malakser na wolne obroty. Zmielić pieczywo i natkę, stopniowo dolewając oliwę. Wyłożyć miazgę  na formę pokrytą papierem do pieczenia. Wyłożyć sos pomidorowy na spód z pieczywa. Sos posypać suszonym

Weekendy w domu i ogrodzie
CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 70

aromat, smak i strukturę jednak bez kwaśnego posmaku typowego dla zakwasu. Kilkunastogodzinna fermentacja wstępna daje mu przewagę nad ciastem tylko na drożdżach: dłużej zachowuje świeżość ( nie tak długo jak pieczywo tylko na zakwasie, ale dłużej niż pieczywo drożdżowe). RODZAJE ZACZYNU: Biga to włoskie określenie zaczynu, który może być sztywny i mieć hydrację 50-60 procent lub być luźny jak poolish(...)wody i 1-2% drożdży (w warunkach domowych zaokrąglamy 44% wody do 50%, gdyż przy małych ilościach mąk trudno zważyć 0,4 grama ). Nie zawiera soli. Biga nadaje pieczywu ciekawszy aromat i sprawia, że daje się ono przechowywać nieco dłużej niż pieczywo pieczone wyłącznie na drożdżach Pâte Fermentée – co znaczy „stare ciasto”. Polega na zostawieniu kawałka ciasta

Ostra na Słodko
Maślane rogaliki 37

Przepis na te maślane rogaliki pochodzi z książki " Smakowite pieczywo " wydawnictwa Weltbild . Składniki: 42 g świeżych drożdży, 500 g mąki, 1/5 szklanki cukru, 1 jajko, 100 ml letniego mleka, 150 g masła, 1 łyżeczka soli, 1 duże jabłko. Przygotowanie:      Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy do letniego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia(...)ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je mlekiem. Pieczemy ok, 20 minut w 170 stopniach. Po wyciągnięciu smarujemy gorące rogaliki roztopionym masłem.    W książce "Smakowite pieczywo" znajdziemy wiele pomysłów na różne wypieki od słodkich bułeczek, po jasne i ciemne chleby, a nawet specjalności ze świata. W książce oprócz przepisów znajdziemy wiele rad typu co zrobić by chleb

Aga w kuchni
Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) 85

Wiecie już, że już dawno łyknęłam bakcyl pieczenia domowego pieczywa, zarówno bułek i chleba. Przecież to żaden problem zagnieść ciasto, uformować je i wstawić do piekarnika. Różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna, chyba że pójdziemy do dobrej piekarni i chcemy sporo zapłacić za bochen chleba, czy też jakąś zdrową bułeczkę. Ostatnio piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni(...)przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam też rewelacyjne do tego szybkie mini bułeczki. A zjedzenie domowego, chrupiącego, ciepłego pieczywa robi wielką różnicę. Do tego ten naturalny aromat pieczywa roznoszący się po kuchni , a nie sztuczny aromat rozpylany w sklepie! Wystarczy poświęcić godzinę pracy i mamy pyszne bagietki pszenno-żytnie. Bagietki maja być rustykalne, czyli nie wymagające zbytniej staranności wykonania

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krewetki smażone z czosnkiem i natką pietruszki 12

parę dni temu, że dla mnie połączenie czosnku, natki i oliwy to połączenie idealne, jeżeli chodzi o owoce morza. Właściwie dla mnie to połączenie jest idealne nawet do samego pieczywa. Tak w Grecji na wakacjach pożeraliśmy litry oliwy. Świeże pieczywo, oliwa, czosnek i natka. Ja nic więcej nie potrzebuję do szczęścia. Jeżeli podzielacie moje zdanie, usmażcie krewetki w takiej kombinacji(...)składnik dania (poza krewetkami). Rzadko używam masła do smażenia, ale akurat tutaj nie wydziwiałam. Tak ma być i kropka. To ono finalnie tworzy genialny sos, które dobrze wchodzi z pieczywem, jakie podacie do krewetek. Koniecznie z białym pieczywem. Owoce morza jem bardzo rzadko, bo nie ma mi kto w domu towarzyszyć. Piszę o My. To jest straszny cieć, jeżeli chodzi

Kardamonovy
Ciabatta rustykalna, domowe włoskie pszenne pieczywo 10

Nocna ciabatta, chrupiąca zewnątrz, miękka i z dużą ilością dziur w środku Ciabatta to rustykalne włoskie pieczywo wytwarzane z mąki, wody, oliwy z oliwek, soli i drożdży. Czy możemy powiedzieć, że ciabatta to łatwy i szybkie pieczywo? I tak, i nie.  Najważniejsze to wyrobić sobie technikę, bo ciasto na ciabattę to mokra i lepka masa, nad którą trzeba(...)podłużne bochenki. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby ciasto podzielić na 4 średnie lub 6 małych bułek. Wszystko zależy od tego, jakie mamy plany co do wykorzystania pieczywa. Składniki 5 g świeżych drożdży 370 g  wody 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 1 łyżka oliwy z oliwek 8  g soli mąka do podsypywania Wykonanie Do miski

Tajemnice Smaku
Chleb na zakwasie z żurawiną 16

pamiętajcie o rękawicach ochronnych ponieważ garnek jest bardzo gorący. *Przekładamy do niego wyrośnięty chleb, "do góry nogami". Wierzch chleba można ozdobne naciąć żyletką, albo też specjalnym nożem do nacinania pieczywa. Przykrywamy garnek pokrywką i natychmiast wstawiamy do piekarnika. Chleb pieczemy przez 30 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 20 minut. Kiedy wierzch chleba jest mocno przypieczony(...)może być stosowana wymiennie z semoliną, a mąka pszenna typu 450, zastąpiona na przykład mąką typu 720. 🍞 Przepisy na chleb na zakwasie Poniżej znajdziecie propozycje na inne przepisy na pieczywo na zakwasie. Wszystkie receptury wymagają mocnego zakwasu, ale też i sporo czasu w cieple, aby ciasto wyrosło, tak, jak należy. Oczywiście do każdego z tych przepisów możecie dodać szczyptę drożdży

SprawdzonaKuchnia.pl
Swojski smalec ze skwarkami z boczku 18

Polska Trudność: Łatwe Ilość 1 słój Przygotowanie 20 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 300 kcal Swojski smalec ze skwarkami z boczku i karmelizowaną cebulką. Chłopskie, swojskie smarowidło do świeżego pieczywa. Składniki: SWOJSKI SMALEC 500 g surowej słoniny wieprzowej, bez skóry 200 g surowego boczku dobrej jakości 2 ząbki czosnku ekologicznego 3 cebule suszony majeranek sól i pieprz DODATKOWO DO PODANIA(...)kromki białego pieczywa ogórki kiszone (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na patelni do zarumienienia i wytopienia tłuszczu z boczku. Smalec przepuść przez praskę do mielenia mięsa lub pokrój w kostkę jeśli nie masz innej możliwości. Umieść w wysokim rondlu i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika przez 25 minut. Tłuszcz powinien się

ProstePesto.pl
Mini kanapeczki z pastą z suszonych pomidorów 19

osób Autor: Paweł Clad Danie: Przekąska Trudność: Łatwe Porcje 10 kromek Przygotowanie 20 min. Kalorie 180 kcal Miniaturowe, okrągłe kanapeczki z pumpernikla. Coś na ząb, małe zakąski z ciemnego pieczywa i pasty z suszonych pomidorów. Składniki: PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW 10 kawałków suszonych pomidorów w oleju 50 g sera feta Favita 50 g kremowego serka Philadelphia 2 łyżki oliwy(...)zimną wodą i zagotuj, od momentu zagotowania wody gotuj 3 minuty. Po ugotowaniu jajka przepłukaj zimną wodą, obierz delikatnie ze skorupki. Przekrój na połówki i ułóż je na kromkach pieczywa z pastą. Plastry salami podziel w sumie na 10 części, każdą z nich zwiń w rulonik i ułóż obok jajka. Obie papryki pokrój na drobne paski i udekoruj nimi kanapki

ProstePesto.pl
Tatar ze śledzia na chrupiącej grzankach 16

ogórki kiszone 1 twarde jabłko 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka majonezu sól i pieprz GRZANKI 10 połówek kromek białego pieczywa 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Składniki przepisu pokrój w jednolitą drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj drobno. Wszystko wymieszaj z musztardą, majonezem, miodem i przyprawami tworząc coś w rodzaju sałatki śledziowej. Owalne(...)kromki białego pieczywa przekrój na połówki i odetnij twardą skórkę. Każdą kropkę przesmaruj odrobiną masła. Grzanki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na 5 – 10 minut. Rumiane i chrupiące grzanki wyjmij z piekarnika. Na każdej ułóż porcję sałatki śledziowej. Ułóż je na dekoracyjnym półmisku. Instagram Oznacz @prostepesto i dodaj

ProstePesto.pl
Śniadaniowe kokilki z jajkiem, serem i szynką 25

Składniki: 4 jajka od szczęśliwych kur 4 łyżeczki kwaśnej śmietany 12 % 1 cebula 10 g sera żółtego mozzarella grubo tartego 8 plastrów boczku rolowanego odrobina masła 2 kromki białego pieczywa z odkrojoną skórką garść posiekanego szczypiorku sól i zmielony pieprz Sposób przygotowania: Cebulkę poszatkuj i zeszklij na patelni skropionej odrobiną oleju. Po chwili na patelni ułóż plastry rolowanego boczku(...)żaroodporne kokilki i każdą z nich wysmaruj w środku odrobiną masła (zarówno spód jak i ścianki). Do kokilek nałóż po łyżeczce kwaśnej śmietany. Następnie połóż na dnie kawałek białego pieczywa bez skórki. Na wierzch wyłóż smażoną cebulkę, plastry podsmażonego boczku. Do każdej foremki wbij jajko i posyp sporą ilością tartej mozzarelli. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Udekoruj świeżo posiekanym

ProstePesto.pl
Grzanka z łososiem, jajkiem w koszulce miodowo- musztardowym dressingiem 57

zazwyczaj, z braku czasu. Natomiast jeśli mam okazję przygotować je sobie to będzie z całą pewnością to coś specjalnego. Dla mnie czymś specjalnym jest na przykład grzanka z domowego pieczywa, z wędzonym łososiem, z jajkiem w koszulce, z dobrym sosem lub dressingiem, z duszonym szpinakiem. A dla Ciebie? Jakie śniadanie jest specjalne? Domowe pieczywo  Z tym przepisem(...)chlebek ze zdjęcia tutaj trochę się rozpędziłam, bo jestem Wam w stanie jedynie "na oko" podpowiedzieć jakie były składniki. Wszystko robiłam z głowy. Wykorzystałam do wypieku tego domowego pieczywa opakowanie suszonych drożdży, 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000, 2 szklanki mleka ciepłego, po łyżeczce soli i cukru, po garści nasion słonecznika i pestek dyni oraz żurawiny

Mango Papaja
Niedzielny obiad: Kurczak faszerowany chlebem 57

Krystyny Kwiatkowskiej i Aliny Janowskiej? Kto nie pamięta, albo w ogóle nie słyszał, musi koniecznie obejrzeć serial, bo to perełka polskiej sztuki filomowej. Wracając do chleba, dokarmianie koni czerstwym pieczywem to w sumie dobry patent na recykling, zgodny z duchem zero waste. Są też jednak inne sposoby na powtórne zużycie starego chleba, a wśród nich jest mało znany przepis angielskich(...)cebulą i ziołami wypiekali potrawę o nazwie „kush”. Nadziewanie kury starym chlebem, połączonym z cebulą i jajkiem jest też składnikiem żydowskiej kuchni szabasowej. Trzeba przyznać, że farsz z czerstwego pieczywa to absolutnie doskonały pomysł. Oczywiście nie jest tak, że pakujemy do tuszki pół bochenka czerstwego chleba. Przed nadzieniem trzeba go pokroić w zgrabną kostkę, dobrze doprawić, nawilżyć mlekiem i jajkiem

Niedzielny kucharz
Czosnkowe Grzanki 43

czosnkowe zapiekanki! Ale niestety wiele z nich jest na bazie masła. Ja zrobiłam więc moją wegańską wersję z oliwą. Prościzna! Wystarczy przygotować oliwę z czosnkiem, pietruszką, papryczkami. Posmarować nią pieczywo i zapiec. Chrupiąca przekąska gotowa! Wiem, że to banalnie prosty przepis i tak na prawdę nie byłam do końca pewna czy go publikować. Ale pomyślałam sobie, że gdybym sama(...)zobaczyłam u kogoś na Instagramie czosnkowej bagietki to też nie wpadłabym na pomysł aby takie pieczywo przygotować. Dobrze się wytłumaczyłam? Jak dla mnie taki kawałek chrupiącego pieczywa o czosnkowo-ziołowym smaku, z nutką ostrości to prawdziwy comfort food. Czosnkowe Grzanki 2 porcje (1 to ok. 230 kcal) czas przygotowania: ok. 10 minut koszt: ok. 1 zł za porcję Składniki

rabarbarowo
Chleb z czerwonym burakiem 57

drugi jest po prostu przepyszny!!! Chociaż ten na drożdżach to bardziej bułka niż chleb. Skórka w obu delikatna, miąższ elastyczny i dobrze się kroi. Dla osób, które pieką tylko pieczywo drożdżowe propozycja w sam raz, aby zaskoczyć domowników a dzieciaki z przyjemnością zjedzą kanapkę z takim pieczywem. Podejrzewam a właściwie jestem więcej niż pewna, że gdybym upiekła chleb na zakwasie(...)doświadczenie z innymi naturalnymi barwnikami, które używałam do chleba i nie każdy zachowuje się w środowisku zakwasowym jednakowo. Kiedyś piekłam chleb z dodatkiem świeżego soku z bzu czarnego. Pieczywo drożdżowe piękny kolor, pieczywo na zakwasie kolor wyblakły i nieciekawy. Natomiast inaczej zachowuje się dynia, marchew czy pomidor. Co prawda w pieczywie drożdżowym te kolory są bardziej intensywne, ale kolor

Leśny Zakątek
Środa: Panzanella (sałatka chlebowa) 95

Wystarczy suchy chleb, garść pomidorków i sałata. Włosi wymyślili jak wyczarować pożywne danie z kilku kromek czerstwego pieczywa. Genialnie prosty przepis na super sałatkę. Włoski pomysł na sałatkę z XVI wieku Panzanella jest daniem absolutnie wyjątkowym, prostym w przygotowaniu i niezwykle smacznym. Jest to również doskonały patent na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Przed wiekami piekarze nie znali takiego wynalazku jak konserwanty(...)chleb trzeba było zjeść póki był świeży. Czerstwy zazwyczaj moczono w mleku, a później zapiekano. Tak powstały french tosts ( polecamy nasz przepis na szarlotkę z chleba) . We Włoszech czerstwe pieczywo, z oliwą, sałatą i cebulą było potrawą ludzi ubogich, jedzoną już prawdopodobnie w czasach Etrusków. Do dzisiaj trwa spór o pochodzenie przepisu między Toskanią, Lacjum i Umbrią. Toskańczycy roszczą sobie

Niedzielny kucharz
Kolorowe kanapki 77

nabiału . Kanapki z białym serem i suszonymi pomidorami Składniki /2 porcje: – ok.125 g twarogu wiejskiego półtłustego – kilka liści sałaty rzymskiej – 4 suszone pomidory – garść pestek ze słonecznika – 2 kromki pieczywa np. razowego Przygotowanie: Sałatę myjemy i odsączamy z wody. Układamy na przygotowanym pieczywie. Twaróg pokroić w plastry ułożyć na liściach sałaty a następnie układamy suszone pomidory . Na koniec posypujemy pestkami(...)słonecznika Gotowe ! Druga propozycja na pełnowartościowe śniadanie Połączenie awokado i łososia Do tego ulubione pieczywo najlepiej razowe i posiłek gotowy ! Kanapki z guacamole i łososiem Składniki /2 porcje: – 1 dojrzałe awokado – sok wyciśnięty z ½ limonki – ½ posiekanej papryczki chilli – 4 plastry ulubionego pieczywa (najlepiej razowego) – 100 g plastrów wędzonego łososia – kilka plasterków świeżego ogórka – świeża rukola – sól – oliwa z oliwek

I LOVE LIFE
Francuskie tosty z owocami 40

danie mega proste, a przy odrobinie inwencji może być nawet wykwintne (jeśli zostaną zgrabnie podane). Nam w bardzo podoba się ten przepis ze względu na możliwość wykorzystania czerstwego pieczywa, co idealnie wpisuje się w naszą fillzofię niemarnowania jedzenia. Generalnie jemy go mało i w chlebaku czasem zostaje kilka niezjedzonych, twardniejących kromek. Do tostów najlepszy jest chleb lekko czerstwy, jedno-, dwudniowy(...)Niestety (dla zwolenników wyłącznie ciemnego pieczywa), na te grzanki nadaje się tylko jasne pieczywo, dobrej jakości. Tosty podaje się zazwyczaj na słodko, ale można je zrobić w wersji wytrawnej z serem dodanym podczas smażenia i ładnie zapieczonym, z szynką, albo na słono-słodko, czyli z wysmażonym boczkiem i syropem klonowym. No to do dzieła! Czas : 5-10 minut Poziom trudności

Niedzielny kucharz
Tosty z awokado, jajkiem w koszulce i szynką szwarcwaldzką 69

przyjemnością rozpoczniecie dzień! Składniki: Pasta z awokado: awokado - 1 większe, dojrzałe czosnek - 1 ząbek papryczka chili - 1/2 niewielkiej (opcjonalnie) sok z cytryny - 1-2 łyżeczki sól, pieprz Dodatkowo: ulubione pieczywo - 2 kromki jajka - 2 szynka parmeńska - 4 plastry Opcjonalne dodatki: salsa pomidorowa, sos holednderski. Wykonanie: Awokado rozdrabniamy w miseczce przy pomocy widelca. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny(...)dokładnie mieszamy. Jajka gotujemy przez nieco ponad 3 minuty w dużym garnku wypełnionym wodą i odrobiną octu, wprowadzając je delikatnie z kokilki do ówcześnie utworzonego przy pomocy łyżki "wiru". Pieczywo opiekamy z każdej strony przy pomocy tostera lub suchej patelni. Rozsmarowujemy na nim pastę z awokado, układamy plasterki szynki parmeńskiej i całość wieńczymy przyrządzonym jakiem. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem

COOKUJ
Kanapka z fetą i awokado 45

lutego 2015 Kanapka z fetą i awokado - sięgnij po ten pyszny przepis ze strony Cookuj.pl i odmień swoje klasyczne śniadanie. Skusisz się? Nie daj się prosić! Składniki: ulubione pieczywo - 2 kromki rukola - garść majonez - 1 łyżka awokado - 1/2 (dojrzałego) ogórek - kilka plasterków ser feta - garść Sos: śmietana 18% - 3 łyżki majonez - 1 łyżeczka twaróg - 1 łyżka (zmielony) natka pietruszki(...)łyżeczka (posiekanej) szczypiorek - 1 łyżeczka (posiekanego) Wykonanie: Śmietanę, majonez i twaróg dokładnie łączymy w miseczce, dodajemy pokrojoną świeżą natkę i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczywo delikatnie zarumieniamy w tosterze lub na suchej patelni. Smarujemy cienko majonezem, posypujemy rukolą. Na sałacie układamy pokrojone w plastry awokado na przemian z ogórkiem. Posypujemy serem feta. Polewamy sosem. Przykrywamy. 5 stars

COOKUJ
Kanapki z burakiem, rukolą i serem feta 45

Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Kanapki z burakiem, rukolą i serem feta - przepis By Piotr 24 października 2016 Kanapki z burakiem, rukolą i serem feta. Bardzo ciekawe połączenie pieczywa i buraków, z dodatkiem fety oraz rukoli z pewnością odmieni klasyczną kanapkę. Składniki: ulubione pieczywo - 2-3 kromki Sos czosnkowy: jogurt naturalny - 2 łyżki twaróg - 2 łyżki czosnek - 1 ząbek(...)feta - 2-3 łyżki, pokruszonego Wykonanie: W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą jogurt naturalny, twarożek (lub majonez) i przeciśnięty ząbek czosnku. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dipem niezbyt cienko smarujemy pieczywo. Ugotowanego lub upieczonego buraka kroimy w plasterki i układamy na pieczywie. Posypujemy rukolą i serem feta. Alergeny Alergeny mleko Kanapki z burakiem, rukolą i serem feta. Jeżeli macie już dość

COOKUJ
Francuskie tosty 91

wersji na słono na przykład z bekonem i sadzonym jajkiem…pyycha! Skusiłam Was? Francuskie tosty są chrupiące, a jednocześnie nie są suche. Do przyrządzenia tostów możesz użyć pieczywa tostowego lub bułek, czy chleba.  Moim zdaniem tosty najlepsze wychodzą z lekko czerstwego pieczywa, ponieważ wtedy świetnie absorbują płyn. To doskonały sposób na zużycie pieczywa. Nic się nie marnuje(...)Moje tosty przyrządziłam z serkiem śmietankowym Almette, miodem i świeżymi owocami. Dodatkowo do płynu dodałam łyżeczkę cynamonu ( opcjonalnie) Składniki: pieczywo ( płynu wystarczy na około 8 kromek), 125 ml mleka 2 jaja dodatki wedle uznania Poniżej fotograficzny sposób przyrządzenia; Kliknij, aby zobaczyć pokaz slajdów. Wymieszaj jaja z mlekiem. Kromki pieczywa zanurz w płynie. Podsmaż je na suchej patelni, aż się ładnie

Rusty Fork
Kanapka z fetą i awokado 72

lutego 2015 Kanapka z fetą i awokado - sięgnij po ten pyszny przepis ze strony Cookuj.pl i odmień swoje klasyczne śniadanie. Skusisz się? Nie daj się prosić! Składniki: ulubione pieczywo - 2 kromki rukola - garść majonez - 1 łyżka awokado - 1/2 (dojrzałego) ogórek - kilka plasterków ser feta - garść Sos: śmietana 18% - 3 łyżki majonez - 1 łyżeczka twaróg - 1 łyżka (zmielony) natka pietruszki(...)łyżeczka (posiekanej) szczypiorek - 1 łyżeczka (posiekanego) Wykonanie: Śmietanę, majonez i twaróg dokładnie łączymy w miseczce, dodajemy pokrojoną świeżą natkę i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczywo delikatnie zarumieniamy w tosterze lub na suchej patelni. Smarujemy cienko majonezem, posypujemy rukolą. Na sałacie układamy pokrojone w plastry awokado na przemian z ogórkiem. Posypujemy serem feta. Polewamy sosem. Przykrywamy. 5 stars

COOKUJ
Kanapki z burakiem, rukolą i serem feta 68

Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Kanapki z burakiem, rukolą i serem feta - przepis By Piotr 24 października 2016 Kanapki z burakiem, rukolą i serem feta. Bardzo ciekawe połączenie pieczywa i buraków, z dodatkiem fety oraz rukoli z pewnością odmieni klasyczną kanapkę. Składniki: ulubione pieczywo - 2-3 kromki Sos czosnkowy: jogurt naturalny - 2 łyżki twaróg - 2 łyżki czosnek - 1 ząbek(...)feta - 2-3 łyżki, pokruszonego Wykonanie: W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą jogurt naturalny, twarożek (lub majonez) i przeciśnięty ząbek czosnku. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dipem niezbyt cienko smarujemy pieczywo. Ugotowanego lub upieczonego buraka kroimy w plasterki i układamy na pieczywie. Posypujemy rukolą i serem feta. Alergeny Alergeny mleko Kanapki z burakiem, rukolą i serem feta. Jeżeli macie już dość

COOKUJ
Bread pudding z czekoladą i orzechami 100

pierwszy widziałam go bodajże w programie Nigelli i zachwycił mnie prostotą wykonania oraz połączeniem smaków, które od razu wydało mi się smakowite – no bo jak tu nie lubić pieczywa zanurzonego w słodkiej mleczno-jajecznej masie, miękkiego na spodzie i cudownie chrupiącego z wierzchu? Co ważne, ten przepis to doskonały sposób na podarowanie drugiego życia resztkom słodkiego pieczywa (chałkom, brioszkom, bułkom(...)mlecznym), a przecież każda dobra gospodyni domowa zawsze szuka sposobów, żeby jedzenia jednak nie wyrzucać. Akurat ja kupuję słodkie pieczywo specjalnie z myślą o tym puddingu, więc musi być ono czerstwe – ale może, a to już czyni ten przepis absolutnie uniwersalnym. Moja wersja wzbogacona została o czekoladę, orzechy i miód. Wspaniała kombinacja, możecie mi wierzyć. Pudding smakuje równie dobrze także

Magda Kucharzy
Bagietki na zakwasie pszennym! 87

DOMOWE BAGIETKI NA ZAKWASIE PSZENNYM! BAGIETKI Z CIENKĄ CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ Domowe pieczywo, to moja pasja, niewątpliwie wypiekanie chleba czy też bułek sprawia mi ogromną przyjemność. Lubię zapach świeżego pieczywa. Rozchodzi się po domu, w kilka chwil. I daje taką wspaniałą atmosferę. Ponadto smak, bije kupne pieczywo na głowę. Swoją przygodę z wypiekaniem w domu, zaczęłam bardzo dawno. Dużo się nauczyłam(...)już wiem, że nie ostatni!) wypiek an zakwasie pszennym. Zakwas pszenny to trudny temat, naczytałam się na jego temat, mnóstwo artykułów, rozmawiałam z kilkoma szefami kuchni, którzy wypiekają pieczywo na zakwasie pszennym.  I przygotowałam swój pierwszy zakwas pszenny, tzw. ekspresowy.  Jak zrobić zakwas pszenny w tydzień a nie w dwa miesiące? Sprawdźcie sami! Przepisów na zakwas pszenny jest

SMYKWKUCHNI
Pieczarki w ziołowej kruszonce, czyli sposób na czerstwy chleb 58

Zdarza się, że w chlebaku zostaje kilka końcówek pieczywa. Piętki (lub dupki ;) ), kilka samotnych kromek nie pierwszej świeżości albo przeschnięta bułka. Zazwyczaj rzuca się je wtedy ptakom na pożarcie lub zbiera i suszy na domową bułkę tartą ale można też wykorzystać takie pieczywo jako składnik wielu ciekawych potraw! W kuchni jest dla mnie bardzo ważne, żeby marnować i wyrzucać jedzenia(...)ziołową kruszonką Potrzebujesz: 50g masła (25g+25g) 4 łyżki oleju rzepakowego 10 dużych pieczarek 1 mała cebula 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 duży ząbek czosnku 200g czerstwego pieczywa skórka otarta z 1/2 cytryny 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Na patelni rozpuść 25g masła i dodaj 2 łyżki oleju. 2. Pieczarki umyj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bread pudding z czekoladą i orzechami 74

pierwszy widziałam go bodajże w programie Nigelli i zachwycił mnie prostotą wykonania oraz połączeniem smaków, które od razu wydało mi się smakowite – no bo jak tu nie lubić pieczywa zanurzonego w słodkiej mleczno-jajecznej masie, miękkiego na spodzie i cudownie chrupiącego z wierzchu? Co ważne, ten przepis to doskonały sposób na podarowanie drugiego życia resztkom słodkiego pieczywa (chałkom, brioszkom, bułkom(...)mlecznym), a przecież każda dobra gospodyni domowa zawsze szuka sposobów, żeby jedzenia jednak nie wyrzucać. Akurat ja kupuję słodkie pieczywo specjalnie z myślą o tym puddingu, więc musi być ono czerstwe – ale może, a to już czyni ten przepis absolutnie uniwersalnym. Moja wersja wzbogacona została o czekoladę, orzechy i miód. Wspaniała kombinacja, możecie mi wierzyć. Pudding smakuje równie dobrze także

Magda Kucharzy
Pełnoziarnisty chleb ziemniaczany na drożdżach 94

Domowe pieczywo jest zdecydowanie lepsze od tego ze sklepu. Myślę, że większość z Was podziela moje zdanie. Wypieczone przeze mnie pieczywo na śniadanie, na kanapki do pracy, do szkoły... przedstawiałam Wam niejednokrotnie. Tym razem mam dla Was zdrowy, smaczny chlebuś pełnoziarnisty z ziarnami słonecznika. Bardzo szybko się go robi (nie licząc czasu wrastania). Z tej porcji wychodzą dwa duże bochenki(...)upieczone chleby wyjęłam z piekarnika i przełożyłam na kratkę, żeby wystygły. Ten pyszny chleb możecie upiec w krótkim czasie i mieć świeży, domowy, najlepszy. Polecam tym, którzy wolą domowe pieczywo od tego kupionego w sklepie. Myślę, że zachęciłam Was do upieczenia pełnoziarnistego chleba. Życzę SMACZNEGO! Krys Po inne domowe pieczywo zapraszam na stronę: Pieczywo... chleby, bułki, rogale Dziękuję za odwiedziny

Kuchnia u Krysi
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 106

zabraliśmy się do pracy. Poniżej przedstawiam pyszności, które przygotowaliśmy w formie całodniowego jadłospisu: CAŁODNIOWY ZBILANSOWANY JADŁOSPIS DZIEŃ 1 Śniadanie Jajecznica ze szczypiorkiem z szynką pieczoną Naturrino na grzance z pieczywa pełnoziarnistego Składniki: 2 jajka szczypiorek 10 g 2 grzanki z pieczywa pełnoziarnistego 2 plastry szynki pieczonej Naturrino masło 10 g sól, świeżo mielony pieprz Na patelni rozgrzewamy masło, na którym(...)podsmażamy drobno pokrojoną szynkę. Dodajemy jajka, przyprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Składniki cały czas mieszamy. Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Pieczywo podpiekamy w piekarniku lub na patelni do lekko złocistej barwy. Pozostaje tylko zaprezentować wszystkie składniki na talerzu i śniadanie gotowe. II śniadanie Jogurt naturalny 150 ml + dwie łyżki płatków musli Obiad Pierogi lub uszka z pasztetem Naturrino

karmelowy
Tosty z wędzonym kurczakiem i sosem chrzanowo-żurawinowym 90

dalszym ciągu prosto, czyli tak jak lubię. Zderzyć ze sobą słodkie i wędzone. Kremowe i pikantne. Te tosty są jednym z naszych ulubionych „awaryjnych obiadów”. Zapisz Tost – przypieczone pieczywo, z dodatkami. Podawane albo w wersji „open faced” – czyli na podpieczonej kromce pieczywa położone są podgrzane lub zimne dodatki, albo w wersji sandwich – dodatki zapieczone są od razu między dwoma warstwami(...)pieczywa. Zaczynamy od przygotowania sosu – spaja całość, świetnie podkreśla smak wędzonego mięsa. Mieszamy majonez, chrzan i borówki – dosalamy (lekko) i dopieprzamy (szczodrze). Wędzonego kurczaka obieramy ze skóry – rzadko kiedy jest smaczna, najczęściej jest tłusta i gumowata, psuje całą przyjemność jedzenia. Obrane mięso kroimy w poprzek włókien na niewielkie plasterki. Kości odrzucamy. Sery ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy

Karo in the Kitchen
Ekologiczne bagietki - bezglutenowa i orkiszowa :) 55

Pierwsze pieczywo od marki Schnitzer   upieczone, więc przedstawiam Wam moją opinię na ich temat. Więcej o tej marce pisałam TUTAJ . Poniżej znajdziecie recenzję ekologicznej bułki orkiszowej oraz bezglutenowej kukurydzianej, również ekologicznej.  ORGANICZNA BAGIETKA ORKISZOWA  orkisz (62%) * woda (30%) * naturalny zakwas orkiszowy (10% pełnoziarnista mąka orkiszowa, 8% woda) * płatki ziemniaczane * drożdże * sól morska (0,9%) Jedna bagietka zapakowana(...)bułka jest dosyć twarda. Po wyciągnięciu jej z opakowania i powąchaniu poczułam bardzo intensywny, jakby winny zapach, który całkowicie zniknął po upieczeniu. Następnie poczułam tylko przepiękny, silny zapach świeżego pieczywa, niczym z piekarni, kiedy to wyciągałam z piekarnika gotową już bagietkę. Była ładnie zrumieniona i niezwykle chrupiąca. W środku byłą mięciutka, a z wierzchu właśnie "obdarowana" chrupiącą skórką. Bardzo smaczna

Zdrowie na języku :P
Czy przekąski to ZŁO? 80

wszystkim bardzo ucieszyło mnie to, co powiedziały obie Panie profesor. Zaprezentowały nową piramidę żywienia dla dzieci. Na samym dole, czyli tym najważniejszym piętrze (podstawie), znalazły się warzywa, dopiero później pieczywo i węglowodany. To ogromna zmiana na plus. W sumie to cieszą mnie tutaj dwie rzeczy :) Pierwsza to właśnie te warzywa na miejscu pierwszym, a druga to pieczywo, którego zostało zachowane(...)dość wysoko. Tutaj mogą się posypać na mnie gromy, ale ja jestem i będę zwolenniczką pieczywa. Chleba na zakwasie, bułek z ziarnami. I choć wszyscy krzyczą teraz, że gluten to złoooo, że od pieczywa się tyje, to ja wiem swoje i koniec! Nie zrezygnuję z pieczywa. Nie jem pół bochenka dziennie. Jem kromkę rano, ewentualnie drugą w pracy

bistro mama
Crostini z musem z wątróbek według Magdy Gessler 96

tylko jednak Polacy kochają kanapki, gdyż ich rodzajów jest niezliczona ilość. Każde państwo, każda nacja ma swoje ukochane. Włosi mają crostini i bruschettę, pozornie identyczne. Różnica polega na pieczywie użytym do przygotowania ich. Do bruschetty wybieramy pieczywo na zakwasie, natomiast do crostini pieczywo białe. Zapraszam Was dzisiaj na crostini z musem z wątróbek. Dlaczego mus, a nie pasztet? Ano dlatego(...)natka pietruszki sól, pieprz masło do smażenia (najlepszy jest tłuszcz kurzy lub z gęsi) mąka do prószenia wątróbek 3 jajka 10-20 g koniaku (ja użyłam whiskey) dodatkowo: białe pieczywo oliwa z oliwek opcjonalnie czosnek do natarcia grzanki Wątróbki opłukać, osuszyć i oczyścić z ewentualnych zbędnych błonek. Oprószyć mąką. Masło rozgrzać na patelni i na średnim ogniu partiami obsmażyć wątróbki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać 73

drożdżowego i smażonego, np.   do placków i blin             typ 650   mąka pszenna bułkowa  – stosuje się ją   do wypieku rozmaitego pieczywa               typ 750, typ 850  Mąka pszenna chlebowa Te dwa typy mąk są doskonałe do wypieku chleba. Nadają one specjalny   posmak(...)pszenna graham typ 1850 To mąka o niższym typie niż klasyczna razowa, dlatego jest od niej delikatniejsza choć bogata w błonnik i otręby. Stosuje się ją głównie do wypieku pieczywa.   Mąka pszenna pełnoziarnista (razowa) typ 2000 Posiada sporo otrąb, ponieważ   powstaje w procesie mielenia całych ziaren, bez oczyszczania. Używana jest do wypieków zdrowych i o wyraźnym, zdecydowany smaku

Kuchnia u Krysi
Chrupkie dyniowe kromeczki z ziołowym serkiem i dodatkami 56

Chrupkie dyniowe kromeczki z ziołowym serkiem i dodatkami, to idealna propozycja na proste i zdrowe śniadanie. Uwielbiam połączenie chrupkiego pieczywa z domowymi pastami i warzywami. A Wy? Jeśli też lubicie takie smaki polecam Wam pieczywo chrupkie na naturalnym zakwasie DYNIA+SER od Piekarni Galicyjckiej. Gdy po raz pierwszy spróbowałam tego pieczywa byłam zaskoczona, że smak sera i dyni może(...)chudego twarogu 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego szczypta soli ziołowej szczypta słodkiej czerwonej papryki 2 plastry pomidora 1 mała rzodkiewka około 2 łyżeczki kiełków rzodkiewki 2 kromki pieczywa chrupkiego na naturalnym zakwasie DYNIA+SER Przygotowanie W miseczce mieszamy chudy twaróg z czubatą łyżeczką jogurtu naturalnego, szczyptą soli ziołowej i szczyptą słodkiej czerwonej papryki. Tak przygotowany serek nakładamy na dwie kromki

Słodkie okruszki
Podpłomyki 46

Podpłomyki to wersja szybkiego "pieczywa z patelni", wystarczy mąka, woda i szczypta soli, a za kilka chwil możemy mieć gorące placuszki, które już bez dodatków smakują wybornie. Do tej pory przygotowywałam flatbread oraz proziaki , które z powodzeniem zastępują tradycyjne pieczywo do kanapek i nie tylko.  Do tego rodzaju "pieczywa z patelni" świetnie pasują pasty warzywne, ale i wszelkiego rodzaju(...)gulasze, curry czy inne potrawki warzywne i mięsne, w których możemy zamaczać pieczywo lub zebrać nim resztki z talerza, tak,jak robią to Włosi. Zachęcam do wypróbowania moich przepisów na dodatki do pieczywa: Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Gremolata Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Oliwki marynowane w oregano i majeranku

Moja smaczna kuchnia
Śniadaniowe paluchy drożdżowe. Domowe pieczywo. 48

Kubek kakao i domowe pieczywo, do tego zapach unoszący się po domu… czasem nie trzeba nic więcej, by dobrze rozpocząć dzień. Dlatego dziś zapraszam Was na przepis na śniadaniowe paluchy drożdżowe. Warto czasem przygotować własne domowe pieczywo. Spróbujcie. Śniadaniowe paluchy drożdżowe. Domowe pieczywo. 2016-04-13 21:53:54 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)wrong? Składniki 3/4 szklanki mleka 3 szklanki mąki pszennej 7 łyżeczek cukru 1 łyżeczka wody 8g drożdży instant 4 łyżki oleju szczypta soli 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pieczywa opcjonalnie można dodać mak lub sezam na wierzch paluchów Instructions Mąkę, cukier, sól i drożdże wymieszać w misce drewnianą łyżką. Dodać ciepłe mleko, wodę, olej i jedno jajko. Chwilę mieszać

Słodkie okruszki
Kanapki – bufet kanapkowy 68

PRLu. Przygotować można je prawie ze wszystkiego, wykorzystać „resztki” z lodówki, puszki z rybkami, marynaty... . Ogranicza nas tylko nasza pomysłowość/wyobraźnia smakowa. Jako podstawę można wykorzystać krakersy, pieczywo tostowe, bagietkę, pumpernikiel..... Pamiętajmy, takie kanapki nie mogą być duże! Przedstawiam trzy propozycje. Chleb tostowy, jajka ugotowane na twardo, majonez, natka pietruszki, krakersy, serek śmietankowy, sardynki wędzone z puszki, cytryna, pomidorki(...)koktajlowe, pieczywo chrupkie żytnie, serek śmietankowy, chrzan w słoiczku, pasztet , borówki w słoiczku, kapary Pieczywo tostowe opiec, przekroić każdą kromkę na 4, ostudzić. Biała, żółtka i pietruszkę posiekać, przełożyć do trzech oddzielnych miseczek. Kawałki pieczywa posmarować majonezem. Połowę obsypać żółtkiem, drugą białkiem, po środku ułożyć pietruszkę. Z cytryny wyciąć cząstki (obkroić skórkę z cytryny i wyciąć cząstki). Krakersy posmarować grubą

królestwo garów
Największe żywieniowe mity cz. 1 88

dzięki czemu sycą na długo i nie powodują nagłego spadku cukru we krwi. Produkty, które są ich świetnym źródłem to m.in: kasza gryczana, kasza jaglana, ryż brązowy, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty... wszystko, co zawiera pełne ziarno! Z kolei węglowodany proste, jak np. pszenne bułeczki, drożdżówki, słodkie płatki śniadaniowe, biały ryż i makaron, zawierają znacznie mniej błonnika, który zawarty(...)jest w produktach pełnoziarnistych. Chłonie on wodę i pęcznieje w żołądku, przez co powoduje uczucie sytości i przeciwdziała zaparciom. Mit 2: Pieczywo tylko ciemne Wspomniałam już o tym przy okazji węglowodanów. Najzdrowsze pieczywo to takie upieczone z mąki żytniej lub razowej, najlepiej na naturalnym zakwasie. Taki chleb zawiera cenny błonnik, witaminy z grupy B i składniki mineralne. Wybierając pieczywo powinniśmy

Kuchnia Ellie
Kalafior w sosie serowym pod chrupiaca pierzynka 60

Bardzo zaległy przepis.  Zorientowałam się, że ostatnio raczę Was tylko pieczywem i słodkościami, a przecież jadamy również wytrawne dania. Sporo z nich powtarzam co jakiś czas i przepisy już są na blogu.  Kalafiora w tej formie na blogu jeszcze nie było.  Przepis podpatrzyłam w obłędnej wprost książce "What Katie Ate. Weekend".  Danie wymaga sporo pracy(...)podzielonego na różyczki po jednej łyżeczce kminu rzymskiego, kolendry, czarnego i białego sezamu 2 łyżki nasion chia (pominęłam) sól, pierz 2 łyżki oliwy 150 g sporych okruchów świeżego białego pieczywa, wymieszane z niewielką ilością oliwy garść natki pietruszki 80 g starego cheddara sos serowy: 75 g masła 60 g mąki pszennej 850 ml mleka 170 g startego cheddara sól, pierz

Dzieje kuchennej Wiewióry
lekki bananowy sandwich z masłem migdałowym 49

organizmowi energii i cennych składników odżywczych.  Takiej przekąski często potrzebujemy, czy to po  wyczerpującym treningu, czy tez po trudach codziennego dnia. Składniki dla czterech osób 8 kawałków pieczywa chrupkiego 3 banany masło migdałowe, przepis na które znajduje się  tutaj 3 łyżki miodu Sposób przygotowania Kawałki pieczywa chrupkiego smarujemy po jednej stronie, warstwą masła migdałowego zmieszanego z miodem(...)Pieczywo układamy, jeden kawałek obok drugiego ( warstwa masła ma znaleźć się na górze), a następnie na pieczywie układamy obrane i przekrojone wzdłuż banany. Na banany kładziemy kolejną warstwę pieczywa, posmarowaną z jednej strony migdałową masą ( tym razem układamy kromkę masłem do dołu). Naszego sandwicha kładziemy na kuchenną deskę, przykrywamy go drugą deską, tę obciążamy (dużym słojem lub garnkiem) i całość

Miód i pieprz
Łosoś z grilla 139

ilość tłuszczu i skapywać intensywnie na palenisko. Proponujemy podanie grillowanego łososia ze znanym Wam już z naszego bloga miksem sałat z pomidorami i ogórkiem oraz opiekanym na grillu pszennym pieczywem. Wspomnianą sałatkę możecie z powodzeniem przygotować w domu nawet do kilku godzin wcześniej (byle bez przesady), a pieczywo opieczecie w kilka chwil. Takie połączenie łososia z dodatkami smakuje doskonale(...)talerzyków – patrz zdjęcia. Czego w ogóle chcieć więcej? Łosoś z grilla 2015-06-21 17:48:01 Wypieczony, ale soczysty łosoś z grilla podany z letnią sałatką i pszennym pieczywem. Bardzo łatwe do przygotowania i atrakcyjnie wyglądające danie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1kg świeżego fileta z łososia w 3-4 kawałkach ok. 3 łyżek soku z cytryny

Kulinarna Pokusa
Słodki pudding chlebowy 40

Jaki jest Wasz sposób na czerstwe pieczywo? Nie ukrywam, że mam z tym problem, ponieważ jem bardzo mało pieczywa i zakup nawet małego bochenka kończy się na tym, że nim się zorientuję, połowę muszę wyrzucić. Nienawidzę wyrzucania chleba! Kiedy więc ostatnio zostało mi kilka maślanych bułeczek, postanowiłam znaleźć na nie sposób. Z pomocą przyszli mi Brytyjczycy i ich tradycyjny pudding(...)chlebowy. Okazuje się, że wystarczy zalać czerstwe pieczywo masą mleczno-jajeczną i zapiec, a powstaje pyszne danie, które na pewno stanie się Waszym ulubionym sposobem na uratowanie nieco nieświeżych bułek, chlebów czy chałek. Składniki: - 5 małych bułek maślanych/chałki/chleba tostowego - 1/2 szklanki śmietany 30% - 1/2 szklanki mleka - 1 opakowanie cukru waniliowego - 3 duże jajka - 3 łyżki cukru brązowego

Magda Kucharzy
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 87

wymieszać i pozostawić na kilka minut) 1 łyżka zmielonych płatków owsianych zmieszanych z 1,5 łyżki wody (składniki wymieszać i pozostawić na kilka minut) - doskonały zamiennik do wytrawnych wypieków, pieczywa i mięsa mielonego 2 łyżki wody zmieszane z 1 łyżką oleju i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia (nie stosujemy do mięsa) Uwaga - białka jajek można zamrażać, przed wykorzystaniem wyjąć(...)pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny - jest bardziej aromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny lekko wyczuwalny zapach dymu i stanowi główny składnik mieszanki garam masala. Dodaje się go też do pikantnych potraw oraz dań wymagających

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szybka szarlotka Wasa (Waslotka) 153

spróbujesz nie będziesz wiedział-  czy będzie dobre, czy się nadaje. Teraz wiem i gorąco polecam.  Proste, szybkie i co najważniejsze mega pyszne! Składniki: 8  kromek pieczywa Wasa wieloziarniste 2 -3 jabłka (najlepsze szara reneta) sok z cytryny cukier różany/ muscovado/ demerara/cynamon 50 g pokuszonego pieczywa Wasa wieloziarniste 40 g masła rozpuszczonego  Wykonanie: Na blaszce układamy kromki(...)pieczywa Wasa. Obrane jabłka kroimy w plasterki, które układamy na pieczywie i skrapiamy je sokiem z cytryny. Następnie posypujemy jabłka cukrem różanym/muscovado/demerara. Można zamiast cukru różanego użyć wymienionych i np cynamonu. Pełna dowolność smaków. Zblendowane na piasek 50 g pieczywa mieszamy z łyżką cukru użytego do posypania jabłek i roztopionym masłem. Dokładnie mieszamy i posypujemy powstałą kruszonką jabłka. Wstawiamy

Malinowe Pocałunki
Tosty z masłem czosnkowym 151

zasadzie to zależy wyłącznie od was co dodacie do tych zapiekanek. Posiłek szybki i co ważne nawet syty :) Zamiast chleba można tez użyć bułek czy bagietek, nawet lekko wczorajsze pieczywo w piekarniku odzyska swoją świeżość i stanie się pyszne i chrupiące. Składniki: 2 łyżki masła, duży ząbek czosnku, sól, pieprz, papryka, ser żółty, wędlina ( u mnie schabik mojej mamy:), pieczywo(...)Przygotowanie: 1. Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy do dwóch łyżek masła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać zioła prowansalskie:) 2. Pieczywo smarujemy cienko przygotowanym wcześniej masłem czosnkowym. Wędlinę kroimy w cienkie plasterki, tak samo ser żółty. Kładziemy na pieczywo:) 3. Paprykę myjemy, kroimy w paseczki. Układamy na pieczywie. 4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok. 180*c. Zapiekanki

Kuchnia Pełna Pasji
Czarnogóra od kuchni part 2 - Co jeść w Czarnogórze 127

koło 11 jest jeszcze rano). Po wczorajszych szaleństwach, nagle naszła Cię ochota na jakieś porządne śniadanie. No tak, ale co tutaj zjeść? Jak śniadanie to obowiązkowo musi być  PIECZYWO W Czarnogórze spotkałam się z ubogim  wyborem pieczywa. Tak naprawdę nie dostaniemy tutaj chleba przypominającego nasz chleb (o żytnim, na zakwasie można tylko pomarzyć). Podobno jedynie w miejscowościach górskich(...)rondlu. Tutaj jada się bułki, które wypiekane są z dużą ilością spulchniacza i formowane w różne kształty. Nie jadam zbyt często chleba, więc nie powiem Wam, do jakiego, polskiego pieczywa można go porównać, ale z tego co słyszałam od innych uczestników: ,,da się jeść” :) Pieczywo najlepiej kupować w piekarniach (Pekara Furra), ponieważ tam zawsze jest świeże,  a często jeszcze

365 dni dookoła kuchni

Proponowane wyszukiwania