pieczywo - 17769 przepisów (strona:11/1185)

Grzanki do zupy 101

utknęły i bardziej wynika to z szacunku czy tęsknoty niż z religijności, ale chleba nie wyrzucę. Nie i już. Mam wewnętrzny opór. Odkąd piekę sama chleby, to ilość zmarnowanego pieczywa drastycznie spadła, wiem, ile zjadamy chleba, piekę częściej a mniejsze bochenki. Ale jeśli już nam pieczywo zostaje, jeśli bułki zapomniane i kromeczki samotne szlochają w kąciku, bo za moment stracą(...)jędrność, młodość i smak i nikt ich nie zechce, to co wtedy? Najpopularniejszym sposobem utylizacji czerstwego pieczywa w Polsce jest popularny chleb w jajku, czyli grzanki z obtoczonego w rozbełtanym jajku chleba i usmażone. Osobiście nie znoszę, ale ostatnio wyprodukowałam podrasowaną wersję i te grzanki okazały się całkiem spoko, więc jak skończę przeprowadzać testy na organizmach żywych, to wam pokażę

ladykitchen
Keto bułki łubinowe (Paleo, LowCarb) 271

gryczanego . Oba produkty charakteryzują się niską zawartością węglowodanów netto i znajdują zastosowanie m. in. w keto wypiekach. Głównie tych wytrawnych, więc moje myśli od razu skierowały się ku keto pieczywu … No to nie omieszkałam wypróbować obu na raz wytwarzając te oto keto bułki łubinowe. Ale ich historia jest ciut dłuższa… Keto bułki łubinowe na inulinie Błonnik – pochodna zboża dozwolona(...)nasion konopi , które zalegają mi w szafce kuchennej. Będzie na pewno bardziej keto. Przychodzi mi do głowy jeszcze mąka lniana – ta też się bowiem dość dobrze sprawdza w keto pieczywie. Także kolejne eksperymenty na pewno się wcześniej czy później odbędą. Jak już wypróbuję wszystkie wersje, jakie mi przychodzą do głowy, to dam znać, która jest najlepsza… Na koniec dodam tylko

Modern Cave Girl
Makaron z cebulą i czerstwym pieczywem 83

Makaron z cebulą i czerstwym pieczywem to przepis, którym zaczynam nową serię na blogu – Kuchnia kryzysowa, czyli gotuję i nie marnuję. Serię, która inspirowana jest obecną sytuacją – stanem pandemii. Jak zapewne wszyscy wiemy, wychodzenie z domu nie jest wskazane. Powinniśmy do absolutnego minimum ograniczyć wszelkie wyjścia i kontakty z innymi ludźmi, w tym wyjścia do sklepu. Dlatego zaleca(...)razu, że będzie się on marnował Tą serią postów chciałam pokazać Wam, że z codziennych produktów i resztek możemy wyczarować naprawdę niezwykłe dania Makaron z cebulą i czerstwym pieczywem to danie obiadowe, w którym wykorzystujemy nadmiar pieczywa. Przygotowałam je z myślą o osobach, które nie mogą jeść nabiału, dlatego użyłam śmietany roślinnej i płatków drożdżowych. Ty możesz śmiało użyć zwykłej

365 dni dookoła kuchni
Placki z siemienia lnianego z jajecznicą 178

można zamrozić, po co więc zwiększać potencjalne ryzyko kręcąc się wśród ludzi po sklepach? Jest oczywiście kilka wyjątków, których raczej na zapas nie kupimy. Jednym z nich może być pieczywo. Oczywiście pieczywo można też mrozić, ale nie każdemu to odpowiada. Co więc zrobić? Mamy różne opcje. Po pierwsze, jak już wspomniałam, możemy pieczywo zamrozić - jeśli ktoś ma dość dużą zamrażarkę(...)jest to dobra opcja. Jeśli prawidłowo zamrozicie i rozmrozicie chleb będzie smakował jak świeżo upieczony. Po drugie możemy sami upiec pieczywo. To już odrobinę wyższa szkoła jazdy, ale przecież wszystko jest dla ludzi - zwłaszcza teraz, gdy większość z nas ma więcej czasu niż zazwyczaj. N moim blogu znajdziecie przepisy na chleb pszenno-żytni oraz bułki pszenno-owsiane . Po trzecie, możemy

Z notatnika dietetyka
Domowe bułeczki drożdżowe 84

Bardzo rzadko sięgam po kupne pieczywo. Nie znalazłam jeszcze miejsca, które miałyby naprawdę dobre pieczywo, nie tylko w smaku ale iz dobrym składem. Jednak świeże domowe bułeczki to zupełnie inna bajka. Już sam zapach w trakcie pieczenia jest tak kuszący, że trudno doczekać się degustacji. Najlepsze są oczywiście w dniu pieczenia. Miękkie, puszyste, delikatne. Nie potrzebują nawet wymyślnych dodatków, żeby(...)smakować wyśmienicie. Nie jest to niestety najzdrowsze pieczywo, ponieważ upieczone jest ze zwykłej białej maki pszennej. Niestety prawdą jest, że takiego puszystego, lekkiego pieczywa nigdy nie uzyskamy z ciasta na bazie ciężkiej razowej mąki. Dlatego też takie białe pieczywo pojawia się u nas okazjonalnie. I kiedy już trafia na nasz stół, to chcę żeby było to domowe, pyszne pieczywo

Healthycreations.pl
Masz opiekacz do kanapek? Koniecznie spróbuj naszych ulubionych tostów! 121

nazwy stosowane są zamiennie, mimo że są to zupełnie różne urządzenia. Chrupiące grzanki… Toster do kanapek to sprzęt, który pozwala na przyrządzenie chrupiących grzanek. Są to pojedyncze kromki przypieczonego pieczywa. Do tego najlepiej nadaje się starszy bochenek – w ten sposób nie tylko uzyskujemy chrupiące grzanki do śniadania, ale również nie wyrzucamy zeschniętego pieczywa. …czy sycące sandwiche? Opiekacze do kanapek umożliwiają(...)podgrzanie kanapki, składającej się z dwóch kromek pieczywa i wypełniającego ich „nadzienia”. Dzięki temu, co włożymy do środka, takie kanapki są bardziej sycące i lepiej niż tosty zaspokoją głód. Sandwiche – co tam włożyć? Odpowiednie pieczywo Podstawą podgrzanej w opiekaczu kanapki jest chleb. Tradycyjnie do w opiekaczu do kanapek najlepiej sprawdza się pszenny, biały chleb. Jest on odpowiednio miękki, by przybrał

Pasja Smaku
Fakty i mity o odchudzaniu - część II 110

naukowym podejściem do zdrowego żywienia podczas prób odchudzania. Dziś przygotowałam dla Was drugą część artykułu - kolejne popularne mity, z którymi często możemy spotkać np. w Internecie. 1. Ciemne pieczywo zawsze jest lepsze – FAŁSZ Nie do końca. Nie chodzi bowiem o to, żeby pieczywo było ciemne, a żeby było wypiekane z mąki z pełnego przemiału. Niestety często możemy znaleźć w sklepach(...)pieczywo ciemne wypiekane z białej mąki, które zawierają dodatek karmelu, który jest barwnikiem spożywczym i nadaje pieczywu piękną ciemną barwę. Jest to niestety jasne pieczywo pomalowane na ciemne, nie ma więc nic wspólnego z pieczywem wypiekanym z mąki pełnoziarnistej, które powinniśmy wybierać. 2. Sałatki zawsze są lepszym wyborem, gdy jemy na mieście – FAŁSZ Okazuje się, że wcale niekoniecznie. Niektóre sałatki

Z notatnika dietetyka
Domowe grzanki ziołowe 249

Domowe grzanki ziołowe są dobrym sposobem na wykorzystanie lekko czerstwego pieczywa. Po ich przygotowaniu przechowacie je do kilku dni w szczelnie zamkniętym pojemniku i nie stracą swojego smaku oraz chrupkości. Zrobicie je praktycznie z każdego rodzaju pieczywa, jednak nie urywam, że z pszennego są najlepsze i najbardziej chrupkie. Niżej przedstawiam Wam przepis na grzanki ziołowe, jednak polecam także przepis(...)grzankami: Zupa z pieczonej papryki Zupa krem z batatów i papryki Zupa krem cebulowa Przepis na domowe grzanki ziołowe Drukuj przepis Składniki lekko czerstwe lecz łatwe do krojenia pieczywo oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól Przepis 1 Pieczywo kroimy w kostkę. Rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią pieczywo oraz polewamy je delikatnie oliwą z oliwek. Następnie posypujemy solą

Kuchnia Bazylii
Keto gofry śniadaniowe (Paleo, LowCarb) 110

Keto gofry śniadaniowe Pieczywo potrzebne od zaraz Od czasu do czasu każdemu potrzeba jakiegoś urozmaicenia… Będąc na diecie bezzbożowej najczęściej wszystkim mocno brakuje pieczywa. Zwłaszcza, jeśli robi się przeskok od razu ze standardowej diety. Mi to aż tak bardzo nie doskwiera, bo pieczywa nie jadam już długie lata, jednak czasami ochota na kanapkę się pojawia. Wtedy staram sobie jakoś(...)przygotowując coś, co stwarza pozory dania, którego mi brakuje. Pamiętacie te bułeczki z kalafiora albo te keto bajgle brokułowe ? Było to nic innego jak próba stworzenia czegoś na kształt pieczywa. Oba przepisy były całkiem udane, jednak dość pracochłonne. No i warzywne. A ja potrzebowałam czegoś rzeczywiście przypominającego smakiem i konsystencją prawdziwą kanapkę. Keto chlebek z mikrofali Jednocześnie przypomniało mi się

Modern Cave Girl
Rozszerzanie diety – poszczególne produkty 101

jest sezon na maliny i truskawki, a Wy akurat rozszerzacie dietę – bez obaw można podać maluchowi te owoce i obserwować reakcję organizmu. 3. Zboża . Czyli kaszki, kasze, ryże, pieczywo, makarony – to wszystko możemy podawać równocześnie z warzywami i owocami, czyli od początku rozszerzania diety. Nakłaniam Was do omijania produktów sklepowych, szczególnie kaszek. TUTAJ przeczytacie dlaczego. Małemu dziecku można(...)Wypróbuj nasz sposób na słodki kuskus . Jeśli chodzi o makaron – powinien on być dostosowany kształtem i wielkością do umiejętności dziecka. Pamiętaj o tym, że zarówno makarony jak i pieczywo nie musi, a nawet nie powinno być tylko z białej mąki! Małe dzieci powinny mieć urozmaiconą dietę również pod względem produktów zbożowych , zatem kupuj i podawaj dziecku różne rodzaje, także

Natka Pietruszki
Szkoła gotowania #3: Dlaczego warto kupić automat do pieczenia chleba? 169

niego korzystać. Tak jak i Ty myślałam, że służy on jedynie do wypieku chleba. Zdecydowałam się na ten krok, gdyż chciałam nauczyć się, a jednocześnie ułatwić sobie wypiek domowego pieczywa. Im dłużej go używałam, tym bardziej upewniałam się o jego zaletach i poznawałam jego nowe funkcje, które są bardzo przydatne. Ten pomocnik kuchenny wyrobi za Ciebie każde ciasto, które musiałbyś(...)zagniatanie ciasta czy podgrzewanie mleka lub wody, wyrastanie ciasta oraz jego pieczenie.   Początkowo swoje chleby piekłam w automacie, ale teraz wolę upiec je w piekarniku i nadać pieczywu taki kształt, jaki chcę.   Mimo wszystko wyrabianie ciasta w automacie pozwala zaoszczędzić bardzo dużo czasu. Niech nie przeraża Cię czas przygotowania ciasta w instrukcji automatu (np. 3h). W tym czasie

Fabryka pomysłów
Zakręcany tost z serem i szynką 134

pszennej 400 ml mleka 12 g sera żółtego sól pieprz gałka muszkatołowa Dodatkowo: szczypiorek Przygotowanie zakręcanego tostu z serem i szynką: Odciąć skórkę z pieczywa tostowego i rozwałkować każdą kromkę, aby je spłaszczyć. W małej miseczce roztrzepać 1 jajko. Posmarować nim jeden bok kromki, następnie przyłożyć kolejną kromkę i docisnąć(...)się nie rozklejały przy zwijaniu. Takim oto sposobem skleić 6 rzędów pieczywa po 5 kromek. Rozłożony chleb posmarować musztardą. Na wierzch wyłożyć plastry sera oraz szynki. Każdy rząd pieczywa przekroić wzdłuż na pół, tworząc 12 cienkich paseczków. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Mocno zwinąć pierwszy pasek

KuchniaWeDwoje.pl
Kremowa pasta kanapkowa z łososia 137

Przepyszna pasta na kanapki, która idealnie sprawdzi się na chrupiącym pieczywie podana na śniadanie albo jako przekąska na imprezie. Kremowa pasta kanapkowa z łososia Wędzony łosoś połączony z serekiem kremowym, odrobiną soku z cytryny, rzodkiewką i zieloną cebulką to podstawowe składniki pasty kanapkowej, którą przygotowałam w ostatnią sobotę. Pastę zaserwowałam mężowi na śniadanie i nie krył on swojego nią zachwycenia(...)przygotować coś pysznego dla dużej ilości osób. Pasty kanapkowe robi się szybko a samo ich zaserwowanie także nie jest wyszukane, gdyż na ogół do ich podania wystarczy chleb lub pieczywo tostowe . Spróbujcie tej pasty, jestem pewna, iż bardzo Wam posmakuje. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego

mecooks
Przepis na krewetki w sosie maślano-czosnkowym 136

łyżki oliwy z oliwek   1/3 szklanki białego, wytrawnego wina   sok z cytryny   chili, sól morska, pieprz   posiekana natka pietruszki   do podania: pieczywo bądź makaron INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Rozmroź krewetki i dokładnie je umyj pod letnią wodą. Jeśli krewetki wcześniej nie były oporządzone, obierz je z pancerzy, a następnie natnij nożem wzdłuż grzbietów i wyciągnij przewody(...)drugą i trzymaj przez ok. minutę na ogniu. 4 Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, dosól i dopieprz do smaku; zdejmij z ognia. 5 Tak przyrządzone krewetki najlepiej smakują z pieczywem bądź z makaronem. Smacznego! Składniki SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)   250 g krewetek (ja użyłam mrożonych)   3 ząbki czosnku   3 łyżki masła

A to pestka
Drugie śniadanie i lunch podczas pracy biurowej - dlaczego są tak ważne i co powinno się jadać? 120

Kruche ciasteczka owsiane Jakie powinno być dru­gie śnia­da­nie dla osób wyko­nu­ją­cych pracę sie­dzącą? Kanapki są dobrym rozwiązaniem, ale najlepiej jest unikać jasnego pieczywa. Najzdrowsze jest peł­no­ziar­ni­ste, z dodat­kiem otrąb czy zia­ren (np. sie­mie­nia lnia­nego, sło­necz­nika, pestek dyni, itd.) Nie kie­ruj się(...)kolo­rem pie­czywa, lecz czy­taj jego skład. (Każdy sklep sprzedajacy pieczywo musi takie skłądy udostępniać klientom.) Pie­czywo swój kolor może zawdzię­czać nie peł­no­ziar­ni­stej mące, lecz dodat­kom takim jak na przy­kład kar­mel czy słód jęcz­mienny.  Do pieczywa bar­dzo dobrym dodat­kiem są warzywa (np. sałata, papryka, ogó

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chlebki na zaczynie z czerstwego pieczywa na zakwasie 134

niecałą dobę możemy poczuć smak chleba bez dodatku drożdży piekarskich. Smak tego chleba może zachęci osoby do zrobienia prawdziwego zakwasu.   Jest to również dobry sposób na wykorzystanie suchego pieczywa, aby ponownie upiec chleb. Oczywiście mam na myśli chleb domowy żytni, razowy, lub pszenny pełnoziarnisty na zakwasie. Nie wykluczam dobrego chleba na zakwasie, który można kupić. Suszymy kawałek chleba celowo(...)używamy resztki pieczywa, którego nie zdążyliśmy zjeść.        Ważne ! Przygotowany zaczyn / zakwas / nie jest na tyle dojrzały, aby odłożyć część do lodówki do następnego wypieku. Jest w nim mało kwaskowatego zapachu, czyli bakterii kwasu octowego. Przeważają w nim bakterie kwasu mlekowego. Dobry i stabilny zakwas to bakterie jedne i drugie oraz odpowiednia równowaga między nimi. Dlatego

Leśny Zakątek
Bruschetta z grillowanymi szparagami, pomidorkami i jakiem sadzonym 117

zapieczona z oliwą i natarta czosnkiem, podana z grillowanymi szparagami, pomidorkami koktajlowymi i idealnym jajkiem sadzonym z wciąż płynnym żółtkiem. Doskonała sezonowa przekąska, kolacja czy drugie śniadanie. Składniki: ulubione pieczywo - 4 kromki oliwa czosnek - 1 duży ząbek mozzarella - 120g (opcjonalnie) szparagi zielone - ½ pęczka pomidorki koktajlowe - 2-3 duże garści, przekrojonych jajka - 3-4 sztuki sól, pieprz bazylia świeża - kilka listków(...)opcjonalnie) Wykonanie: Pieczywo skrapiamy oliwą i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 5 minut. Po tym czasie grzanki doładnie nacieramy ząbkiem czosnku, posypujemy porwaną na mniejsze kawałki mozzarellą i ponowanie zapiekamy do czasu rozpuszczenia sera. W tym czasie pozbawione zdrewniałych końcówek i ówcześnie podgotowane (ok. 3-4 minut) szparagi

Pogotujmy.pl
Tosty z jajkiem sadzonym, boczkiem i salsą pomidorową 136

kwietnia 2018 Tosty z jajkiem sadzonym, boczkiem i salsą pomidorową - propozycja na bardzo pyszne, ale też nie najlżejsze śniadanie. Doskonały smak i solidna dawka energii zapewniona :) Składniki: ulubione pieczywo - 2 kromki jajka - 2 sztuki boczek - 4-6 plastrów pomidory - 2 niewielkie cebula czerwona - 1/2 niewielkiej oliwa - łyżeczka sól, pieprz Wykonanie: Pieczywo opiekamy na suchej patelni lub w tosterze. Plasterki boczku(...)kilka minut, do czasu ścięcia się białka (jajka można przykryć pokrywką). Pomidory i cebulę siekamy w drobną kostkę. Łączymy w niewielkiej miseczce z oliwą, solą i pieprzem. Na stostowanym pieczywie układamy jajko sadzone i boczek. Podajemy z przygotowaną salsą pomidorową. Alergeny Alergeny jajka Tosty z jajkiem sadzonym, boczkiem i salsą pomidorową - propozycja na bardzo pyszne, ale też nie najlżejsze śniadanie

Pogotujmy.pl
Bruschetta z mozzarellą 231

składnikiem każdej z nich jest pomidor. Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który sprawdzi się idealnie na każdym spotkaniu ze znajomymi. Do przygotowania bruschetty możecie wykorzystać praktycznie każde pieczywo – może to być bagietka, chleb, bułka – po prostu co chcecie. Aby nie marnować pieczywa do przygotowania tej przystawki wykorzystajcie pieczywo, które jest już delikatnie czerstwe. Składniki pieczywo(...)bagietka) 2-3 pomidory 3 łyżki oliwy kulka mozzarelli sól pieprz zioła prowansalskie masło Bruschetta z mozzarellą – przepis Pieczywo kroimy w kromki. Wierzch możemy posmarować cienką warstwą masła. Pomidory kroimy w kostkę, mozzarellę w większe kawałki. Pomidory z mozzarellą mieszamy z przyprawami i układamy na kromeczkach pieczywa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 8 minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka kreteńska 144

bogatsza wersja popularnej sałatki greckiej, według mnie dużo od niej smaczniejsza. To kwintesencja najlepszych smaków z Krety - soczystych pomidorów, chrupiących warzyw, słonych oliwek, delikatnego owczego sera oraz tradycyjnego jęczmiennego pieczywa - paximadia .  Sałatkę kreteńską dostaniecie w większość restauracji i tawern na wyspie, szczególnie w okolicach Chanii i Rethymnonu. Nie ma jednego przepisu, dlatego ja pokażę Wam wersję, jaką jadłam(...)suchary, dlatego w sałatce kreteńskiej umieszcza się je na spodzie półmiska, aby miały szansę zmięknąć pod wpływem oliwy i wydobywających się z warzyw soków. Oczywiście paximadia możecie zastąpić innych pieczywem, zerknijcie na wskazówki znajdujące się pod przepisem. Dziś mój ostatni dzień pobytu na Krecie. To był udany urlop, pełen pysznego jedzenia i wspaniałych miejsc, do których będę chciała wrócić

Chilli Czosnek i Oliwa
Kanapki z awokado | 3 proste przepisy 192

dobranej mieszanki wyselekcjonowanych olejów roślinnych najwyższej jakości, w tym z oleju rzepakowego. 3 przepisy na kanapki z awokado Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 10 minut Składniki 1 kanapka: pieczywo, Rama Classic, szpinak, awokado, ser pleśniowy, oliwa z oliwek, sól i pieprz 2 kanapka: pieczywo, Rama Classic, awokado, płatki migdałowe, owoce granatu, sos balsamiczny, sól i pieprz 3 kanapka: pieczywo(...)Rama Classic, awokado, jajko na twardo, pomidory, sól i pieprz Przepis 1 1 kanapka: pieczywo smarujemy Ramą Classic, szpinak myjemy i kładziemy na kanapkę, awokado obieramy, kroimy na plasterki i kładziemy na kanapkę, wierzch posypujemy serem pleśniowym, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku 2 2 kanapka: pieczywo smarujemy Ramą Classic, awokado obieramy, kroimy na plasterki i kładziemy

Kuchnia Bazylii
Proziaki. Pieczywo na sodzie 180

Proziaki. Pieczywo na sodzie. Te bułeczki na sodzie jedliśmy pierwszy raz, gdy pojechaliśmy na wakacje w Bieszczady do Polańczyka. Te bułeczki są bardzo popularne w tym regionie. Skąd taka nazwa tego pieczywa? Proza to inaczej soda! Czyli można takie mączne placki nazwać sodziakami 😉 Powinno się je piec na blacie kuchni, ale obecnie smaży się je na suchej patelni. Dzisiaj(...)przepis na te zgrabne bieszczadzkie bułeczki. Proziaki, podobnie jak podpłomyki przygotowuje się gdy w domu zabraknie pieczywa w domu. Polecam grillowane podpłomyki . Podpłomyki są płaskie, a proziaki zaś puszyste, do tego słodkawe, ale bardzo smaczne. Mi bardzo smakują na ciepło z masłem, serem i pomidorem. Na słodko z dżemem, czy konfiturą i szklanką zimnego mleka są również bardzo smaczne. Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wegański Bread and butter pudding 140

dobre, to jest poezja, aż się wierzyć nie chce, że to Anglicy wymyślili Składniki na 4 porcje (mała forma do pieczenia, powiedzmy, że tortownica 20 cm): 300-350 g pieczywa np. chleb 120 g gęstego mleka kokosowego z puszki 100 ml mleka sojowego 4 łyżki cukru najlepiej waniliowego domowej roboty 50-100 g rodzynek/jeżeli używasz „pieczywa(...)rodzynkami to nie dodawaj ich dodatkowo 2 łyżki kandyzowanych skórek pomarańczowych ( przepis na domowe znajdziecie tu )/jeżeli są w „pieczywie” to nie dodawaj dodatkowo, no chyba że bardzo lubisz 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego najlepiej nierafinowanego do posmarowania kromek 2-3 łyżki wiórków/płatków kokosowych Przygotowanie: Pieczywo pokój na 1 cm kromki i posmaruj

greenscarf
Serek wiejski z grzankami czosnkowymi 140

czosnkowa - wielu z nas kupuje tego typu przekąskę w supermarketach. Chociaż ma całkiem przyzwoity smak, nie jest pozbawiona emulgatorów, a co najgorsze zwykle bywa mrożona, (podobnie zresztą jak większość pieczywa z supermarketów), przez co ma gumową konsystencję. U nas na stole często tego typu bagietka się pojawia (głównie jako dodatek do zupy serowej), ale powstaje z bagietki kupionej w piekarni(...)masła samodzielnie przyrządzonego. Smak jest nieporównywalnie lepszy, a pieczywo chrupiące,  Ponadto często zostaje nam w domu pieczywo, które po dwóch dniach robi się czerstwe. Staramy się go jednak nie wyrzucać i wykorzystać do zrobienia bruschett, zapiekanek lub po prostu grzanek. Dzisiaj przygotujemy grzanki z masłem czosnkowym z czerstwej bagietki pełnoziarnistej jako uzupełnienie do sałatki z serka wiejskiego oraz

Kuchnia od dwojga
Jak przechowywać pieczywo? 127

Wiele razy pytaliście nas jak najlepiej przechowywać pieczywo, jak my to robimy? Co zrobić, żeby chleb zachował swoją świeżość dłużej? Czy trzymanie w foliowej reklamówce (jak w większości polskich domów) jest dobre? A może zawinąć w ściereczkę? A jak w ściereczkę to suchą czy wilgotną? A może specjalny chlebak na chleb? Te wszystkie pytania słyszeliśmy kilka, kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt(...)ziemniaki, na grzyby i kompletu fajnych lnianych ściereczek. Wiadomo, że własne wypieki są czymś wyjątkowym więc tym bardziej warto o nie dbać. Poza tym one naprawdę przedłużają trwałość pieczywa. Kilka lat temu zaciekawiony tymi workami zrobiłem nawet pewien test: KLIK . Co prawda w tym teście chleb finalnie spleśniał 9 dnia, ale tylko dlatego, że niechcący go zmoczyłem trochę

Marder&Marder Manufacture
Strata – zapiekanka chlebowa bez strat, nie tylko na śniadanie 181

Bread and butter pudding’ na blogu już było. To zapieczone z jajkami i mlekiem słodkie drożdżowe pieczywo, z dowolnymi dodatkami. Strata to wytrawna wersja tego dania – dania z resztek. Czerstwe pieczywo, boczek, cebulka i szpinak, jajka i mleko, ser i pieczarki. Całość – w zależności od tego gdzie wbijecie widelec – smakuje jak quiche, pizza, omlet i francuski tost. Nie tylko(...)strata super sprawdzi się i na obiad! Mleko, chleb i jajka to podstawa w każdej kuchni (ok, poza wegańską). Nierzadko zdarza się, że chleb wysycha, bo kupiliśmy za dużo pieczywa. Nie wyrzucajcie go. Zróbcie tą zapiekankę. Jest prosta i genialnie pyszna. Jajka mieszamy dokładnie z mlekiem, solą, mieloną gałką i pieprzem trzepaczką balonową. Czerstwą bułkę lub chleb, ze skórką, kroimy

Karo in the Kitchen
DIETA BEZGLUTENOWA - DLA KOGO? 289

czasu w "trendach" żywieniowych krąży ciekawe zjawisko. W zasadzie to moda, bo inaczej tego nie nazwę. Coraz częściej słyszy się o tym, że zupełnie zdrowi ludzie rezygnują z normalnego pieczywa na rzecz bezglutenowego. Bo przecież gluten taki straszny! Ktoś mówi: "cholera, przestaję jeść zwykłe pieczywo, bo zawiera GLUTEN, a gluten podobno jest zły. No i schudnę przy okazji(...)schudnąć - a ludzie, licząc na zrzucenie wagi, wyrzucili go z jadłospisu. To nie do końca tak. Sam gluten nie może być tuczący - tyle, że na ogół znajduje się w pieczywie i makaronach, które w nadmiarze (mówię o pszennym chlebie) sprzyjają tyciu. Aż "grzech" nie wykorzystać tej bezglutenowej mody przez specjalistów od reklamy, prawda? Ludzie złapią wszystko, bo przecież "się

Katsuumi
Testowania produktów Granex 131

przede wszystkim błonnik i białko, pomagają również zapewnić dobrą kondycję skórze, włosom i paznokciom.   Wcale wafle nie muszą być nudną przekąską- ja zrobiłam z nich kolorowe kanapki :) 3. Pieczywo 7 zbóż   Pieczywo 7 Zbóż wypiekane jest z pełnych ziaren 7 zbóż – żyta, pszenicy, jęczmienia, amarantusa, owsa, ryżu i kukurydzy, bez udziału sztucznych środków spulchniających i ulepszaczy. Jest wyjątkowo(...)niskokaloryczne, nie zawiera też dodatku mleka w proszku, cukru oraz tłuszczów.    Pieczywo 7 Zbóż łączy wszystkie właściwości zawartych w nim zbóż i skutecznie dostarcza energii na cały dzień. Doskonale nadaje się nie tylko do chrupania między posiłkami, lecz również – stanowi świetną podstawę posiłków. Ze względu na bardzo niską kaloryczność oraz wysoką zawartość błonnika pokarmowego pieczywo to jest dobrą

Aga w kuchni
Razowe Ruskie 155

warstwie aleuronowej bielma. Im mniejsza część tej warstwy jest w trakcie przemiału usuwana, a tak dzieje się w przemiału razowego, tym zawartość białka w mące i wypieczonym z niej pieczywie jest większa. Pieczywo razowe zawiera także więcej błonnika. I znów im wyższy wyciąg mąki, tym zawartość błonnika zwiększa się. Mąki bardzo jasne, czyli z niskiego przemiału, mogą zawierać tylko śladowe(...)tego cennego dla naszego zdrowi składnika. Zawartość składników mineralnych oraz witamin jest znaczne wyższa w łusce, warstwie aleuronowej i w zarodku niż w skrobiowej części bielma. Skutek jest oczywisty. Pieczywo wypiekane z mąki razowej lub sitkowej jest znacznie bogatsze w składniki mineralne i witaminy, niż pieczywo z mąki o niższym wymiale. Zarówno w mące żytniej jak i pszennej wraz

NaKońcuJęzyka
Grzanki z pomidorami i fetą 51

pieczonej. Przepis na grzanki z pomidorami i fetą , którym dzielę się z wami poniżej, to jeden z wielu przepisów do przygotowania, których sięgnęłam po pomidory. Podstawą tych grzanek jest pieczywo, w tym wypadku chleb pomidorowy na zakwasie. Po skropieniu oliwą i podpieczeniu na patelni, grzanki z chleba posmarowane są pastą ajvar , na której z kolei ułożone są pieczone pomidory oraz(...)pomidorków koktajlowych szczypta soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek mały pęczek świeżej bazylii 5 dkg sera feta 2 łyżki pasty ajvar szczypta świeżo-mielonego pieprzu Dodatkowo: 3 kromki pieczywa 2 łyżki oliwy z oliwek Grzanki z pomidorami koktajlowymi i fetą Jak zrobić grzanki z pomidorami i fetą. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i ułożyć na blaszce do pieczenia . Następnie skropić oliwą

MeCooks
5 powodów dla których warto piec chleb w domu 76

czasach, kiedy na każdej ulicy jest market, piekarnia zapomniano o jego wypiekaniu w domu. Jednak w związku z pandemią i coraz bardziej popularną pracą zdalną, wracamy do domowych wypieków pieczywa. Domowy chleb smakuje najlepiej i wypiek domowego pieczywa staje się rutyną w niejednej rodzinie. Oprócz walorów smakowych, ma to również jeszcze aspekt finansowy. Ceny w sklepach szybują do góry, więc(...)domowy wypiek chleba staje się znacznie bardziej opłacalny. Myślę, że jak raz upieczecie swój domowy chleb to ten rytuał na stałe zagości w Waszych domach. Zapach świeżego pieczywa jest nieziemski, roznosi się po całym domu. Jeśli wcześniej nie piekliście chleba to polecam zacząć od tego przygotowywanego na drożdżach! Lista powodów, dlaczego warto piec chleb w domu Składniki wykorzystane do pieczenia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kefirowe bułki ciabatta jak we Włoszech 66

mące pszennej. Są podobne do tych, jakie można kupić w piekarni Lidla. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Puchate bułeczki ciabatta z kefirem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Ilość 10 bułek Przygotowanie 20 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 90 kcal Puchate bułki Ciabatta – włoskie bułki śniadaniowe z dodatkiem kefiru. Płaskie, prostokątne bułeczki wypiekane(...)temperatury 200 stopni (grzanie góra, dół) i wstaw do niego blaszkę z bułkami. Piecz przez 20 minut. Po upieczeniu koniecznie wystudź na kratce, co pomoże odparować nadmiar wilgoci z pieczywa. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Puchate bu\u0142eczki ciabatta z kefirem","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/02\/ciabatta-kefirowa.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/02\/ciabatta-kefirowa-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content

ProstePesto.pl
Knedle chlebowe z boczkiem 76

Przepis na pyszne knedle chlebowe z boczkiem, to świetny pomysł na prosty i szybki obiad z wykorzystaniem czerstwego pieczywa. Proste składniki, łatwe wykonanie, wyjątkowa ekonomiczność oraz zaskakujący smak. To najważniejsze cechy tego tyrolskiego dania. Zapewne często zastanawiasz się na tym: Jak wykorzystać czerstwy chleb? lub Co zrobić z czerstwego pieczywa? Przepis na knedle z chleba i boczku to idealny sposób(...)pyszne danie obiadowe. Knedle z chleba to bez wątpienia bardzo skuteczny pomysł na czerstwe pieczywo. W każdej kuchni zostaje z pewnością kilka podeschniętych kromek z niejednego bochenka chleba. Dość często nie mamy pomysłu na ich wykorzystanie. Dobrym sposobem jest przywrócenie im świeżości poprzez obtoczenie w jajku i usmażenie na patelni. Tyrolskie knedle z boczkiem to inny bardzo efektywny i wyjątkowo

Kuchnia Na Wypasie
Zdrowe kanapki z awokado i łososiem 160

kanapki z awokado i łososiem to szybka, pożywna i przede wszystkim zdrowa propozycja na pyszne śniadanie! Tak przygotowana kanapka dostarczy nam zdrowych kwasów tłuszczowych. Do jej przygotowania najlepiej użyć pieczywa żytniego, razowego, jednak nie przesadzajmy… :) Jeśli lubicie białe pieczywo to z całą pewnością Wam ono nie zaszkodzi. Przeczytaj przepis na: Kanapki z rukolą i łososiem Oczywiście, jak mamy awokado(...)używa masła :) Składniki ulubione pieczywo dojrzałe awokado (najlepiej awokado Hass) łosoś wędzony cytryna Kanapki z awokado i łososiem – przepisy Pieczywo kroimy w kromki. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i smarujemy nim pieczywo. Jeśli awokado jest jeszcze twarde to kroimy go w plasterki. Na awokado układamy łososia, a następnie całość skrapiamy sokiem z cytryny. Warto przeczytać przepis na: Tost

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
TOSTY FRANCUSKIE Z DŻEMEM – najlepsze niedzielne śniadanie na słodko 112

Tosty francuskie, choć nazwa brzmi tak bardzo Ę Ą nie jest to nic innego jak grzanki z pieczywa moczonego w jajku i smażonego na dobrym maśle. Pieczywo wcale nie musi być świeże – wręcz przeciwnie, śmiało możemy wykorzystać do tego celu lekko czerstwe już pieczywo zalegające nam w chlebaku. Podane z cukrem pudrem albo dżemem, nutellą, kremem orzechowym albo(...)słono – są idealnym pomysłem zarówno na leniwe śniadanie, jak i podwieczorek, czy też kolację na ciepło! Każdy z przyjemnością będzie zajadał! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: * pieczywo – świetnie sprawdzi się chałka * jajka * mleko * masło klarowane do smażenia * sól * + ulubione dodatki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka roztrzepujemy z mlekiem i szczyptą soli, moczymy pokrojone na kromki pieczywo ( świetnie sprawdzi się chałka! ). Smażymy

Ostra na Słodko
Proziaki – pieczywo bez drożdży 83

Proziaki – pieczywo bez drożdży. Zdarzają się sytuacje, kiedy okazuje się, że w domu nie ma okruszka pieczywa ani grama drożdży. Proziaki to placuszki na sodzie, które pieczywo z powodzeniem nam zastąpią. Najsmaczniejsze są oczywiście jeszcze ciepłe. Uwielbiam, kiedy posmaruję je masłem a ono tak cudownie rozpływa się po proziaku. Placuszki można jeść i na … Czytaj dalej Proziaki(...)pieczywo bez drożdży Artykuł Proziaki – pieczywo bez drożdży pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Domowe pieczywo – paluchy z sezamem 87

Domowe pieczywo – paluchy z sezamem Dziś zapraszam Was na proste i pyszne domowe pieczywo – paluchy z sezamem. Przygotowałam je na prośbę mojej rodziny. I jak zwykle znikają w ekspresowym tempie. Sama lubię takie paluchy, dlatego polecam je i Wam. Przepis jest naprawdę prosty. Minimalna ilość składników, prostota wykonania i można się cieszyć domowym pieczywem. Spróbujcie. P.s. Oczywiście, jeśli(...)posypujemy sezamem (można zamienić na mak, czarnuszkę, ulubione ziarna lub przygotować bez dodatków) Paluchy pieczemy około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika i grubości/wielkości paluchów. Pieczywo należy obserwować. Smacznego

Słodkie okruszki
Grzanki z ricottą i grzybami 70

Grzanki z pieczywa z różnymi dodatkami to jedno z moich ulubionych dań. Często kiedy mam kilkudniowe pieczywo, robię grzanki, albo na patelni, albo w piekarniku, albo bez tłuszczu opiekam w tosterze. Dzięki temu mogę odświeżyć pieczywo i przygotować pyszną przekąskę. Takie grzanki to również świetny pomysł na ekspresowe danie, by podjąć nimi niespodziewanych gości. Grzanki z leśnymi grzybami to danie(...)czosnek. Mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia. W misce mieszamy widelcem ser ricotta z otartą skórką cytrynową, zmiażdżonym lub startym na tarce czosnkiem i ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczywo kroimy na kromki i obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, do czasu, aż będą złociste i chrupiące. Możemy pieczywo podpiec również w opiekaczu do tostów, wtedy już bez oliwy

Tajemnice Smaku
Pieczywo chrupkie kukurydziano-jaglane Tovago z burakiem pieczonym i kiełbasą po hiszpańsku 129

niej przywiązana, tego nie muszę mówić często. Ale może zdarzyć sie tak, że czasu brak na ugotowanie jej, zrobienie czegoś na bardzo szybko. Wykorzystuję wtedy kaszę jaglaną..zawartą w pieczywie chrupkim  TOVAGO Warto je mieć zawsze pod ręką i sięgać w sytuacjach awaryjnych typu nagły głód, czy po prostu jako przekąska i zamiennik pieczywa. U mnie na pieczywo chrupkie(...)wysoka jakość, to przede wszystkim jasny skład, zero chemii ,a co za tym idzie...zdrowe podejście do mięsa. I, że to co dobre, nie musi być nakręcane chemią! Składniki pieczywo chrupkie kukurydziano-jaglane TOVAGO kiełbasa po hiszpańsku  TRADYCYJNE JADŁO burak pieczony w folii białe winogrona listki bazylii kostki marchewki gotowanej na parze glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny

Z Kuchni Do Kuchni
Jajecznica na parze - idealne śniadanie z chlebem Chrupiące z Pieca z Lidla + Konkurs 171

Dziś we wpisie przepis na moje idealne śniadanie - jajecznicę na parze i śniadaniowy konkurs. Jeżeli chodzi o śniadanie, dużo mi do szczęścia nie potrzeba :) Wystarczy pyszne pieczywo i jajecznica na parze :) Kilka dni temu w ofercie Lidla, pojawiły się chleby z oferty Chrupiące z Pieca z nową recepturą, dzięki której nie zawierają one konserwantów. Dodatkowo sieć wprowadziła dwie nowości: pieczywo(...)żytnie i chleb Pełne ziarno, oczywiście również bez konserwantów. W dzisiejszym śniadaniu wykorzystałem właśnie to przepyszne pieczywo żytnie, które sprzedawane jest już przekrojone :)   Składniki :  pieczywo żytnie - chrupiące z pieca Lidla   2 jajka  1 kiełbasa biała surowa  1 cebula dymka  szczypiorek  1 pomidor rzymski  sałata rzymska  1 łyżeczka jogurtu naturalnego  Przyprawy

Parowar Faceta
CHLEB ORKISZOWY GRAHAM NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 173

imponujące dziurki. To tak jak z serem, ser z dziurami też smakuje nam bardziej, więc coś w tym chyba jest... Do tego łatwość przygotowania i długi czas pozostawania tego pieczywa świeżym (co u mnie bardzo istotne), sprawia, że gości u nas ostatnio bardzo często i jak na pieczywo drożdżowe dotychczas nam się nie znudził, a to już ogromny sukces, bowiem(...)pieczywem na drożdżach nie przepadamy. Bardzo fajna alternatywa dla urozmaicenia pieczywa na zakwasie , które choć u nas zdecydowanie króluje i nie ma sobie równych, to niekiedy warto urozmaicić menu. Choć robi wrażenie chleba jasnego, to mąki pełnoziarnistej jest w nim niemało, to takie moje małe uzależnienie... ;-) Na przykładzie tego chleba widać, że tak naprawdę drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru

Smaczne Zdrowe
Zapiekanka a la pizza 148

lodówki znalazłam zagubione wytrawne ciastka wytrawne na maślance . Niewiele myśląc, postanowiłam je wykorzystać w przegryzce w zastępstwie za planowaną pizzę z pieczarkami. W podobny sposób można wykorzystać każde inne pieczywo, które Wam zostało. Składniki: Spód czerstwe pieczywo (u mnie 5 ciastek-bułeczek na maślance ) 2 łyżki pasty tahini 100 ml oliwy pół pęczka natki pietruszki Dodatki słoik sosu z pomidorków(...)koktajlowych łyżeczka oregano mała cebula 5 pieczarek mozzarella Pieczywo (ciastka) podzielić na kawałki i wrzucić do malaksera. Pokroić na kawałki natkę pietruszki. Wrzucić do malaksera. Dodać do malaksera tahinę. Włączyć malakser na wolne obroty. Zmielić pieczywo i natkę, stopniowo dolewając oliwę. Wyłożyć miazgę  na formę pokrytą papierem do pieczenia. Wyłożyć sos pomidorowy na spód z pieczywa. Sos posypać suszonym

Weekendy w domu i ogrodzie
CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 180

aromat, smak i strukturę jednak bez kwaśnego posmaku typowego dla zakwasu. Kilkunastogodzinna fermentacja wstępna daje mu przewagę nad ciastem tylko na drożdżach: dłużej zachowuje świeżość ( nie tak długo jak pieczywo tylko na zakwasie, ale dłużej niż pieczywo drożdżowe). RODZAJE ZACZYNU: Biga to włoskie określenie zaczynu, który może być sztywny i mieć hydrację 50-60 procent lub być luźny jak poolish(...)wody i 1-2% drożdży (w warunkach domowych zaokrąglamy 44% wody do 50%, gdyż przy małych ilościach mąk trudno zważyć 0,4 grama ). Nie zawiera soli. Biga nadaje pieczywu ciekawszy aromat i sprawia, że daje się ono przechowywać nieco dłużej niż pieczywo pieczone wyłącznie na drożdżach Pâte Fermentée – co znaczy „stare ciasto”. Polega na zostawieniu kawałka ciasta

Ostra na Słodko
Maślane rogaliki 129

Przepis na te maślane rogaliki pochodzi z książki " Smakowite pieczywo " wydawnictwa Weltbild . Składniki: 42 g świeżych drożdży, 500 g mąki, 1/5 szklanki cukru, 1 jajko, 100 ml letniego mleka, 150 g masła, 1 łyżeczka soli, 1 duże jabłko. Przygotowanie:      Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy do letniego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia(...)ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je mlekiem. Pieczemy ok, 20 minut w 170 stopniach. Po wyciągnięciu smarujemy gorące rogaliki roztopionym masłem.    W książce "Smakowite pieczywo" znajdziemy wiele pomysłów na różne wypieki od słodkich bułeczek, po jasne i ciemne chleby, a nawet specjalności ze świata. W książce oprócz przepisów znajdziemy wiele rad typu co zrobić by chleb

Aga w kuchni