stopni piekarnika na 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Bułeczki najlepsze są tego samego dnia. Nie są napompowane jak pieczywo sklepowe - niewielką bułeczką można się najeść. Z podanego przepisu wyszło mi 7 bułeczek wielkości kajzerek
Z butelką mleczka w tlepokrojone szalotki oraz majonez i miksujemy (użyłam ręcznego blendera). Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Przechowujemy w lodówce. Podajemy z domowym, pełnoziarnistym pieczywem. Ja smarowałam kanapki dodatkowo pesto i na to dopiero pastą jajeczną, pychotka... :-) Smacznego
Smaczne Zdrowestolnicę i rozwałkowujemy. Kroimy na paski ok. 2-3 cm na 10 cm. Na okrągłą blaszkę tortową potrzeba ich mniej więcej 30. Kawałki ciasta smarujemy małą! ilością oleju (żeby pieczywo nie było tłuste) i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Można też użyć innej zieleniny jak oregano czy bazylia. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem. Każdy kawałek ciasta rolujemy i układamy w formie
prawdziwe jedzeniePost Przekąski na imprezę : Grzanki czosnkowe (pieczywo czosnkowe) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDzisiaj mam dla was nietypowe pieczywo, tradycyjny, grecki, wielkanocny chleb Tsoureki. Jest to miękki, słodki, drożdżowy chleb w postaci chałki lub obwarzanek z ugotowanymi na czerwono barwionymi jajkami, schowanymi między splotami chleba. Splot warkocza z 3 części symbolizuje Trójcę Świętą, podczas gdy czerwone jajka na twardo splecione w cieście symbolizują krew Chrystusa. Podobnie jak w wielu innych krajach, chleb
Bernika - moj kulinarny pamietnikbardzo modna przystawką i podaje się je nawet w bardzo eleganckich restauracjach,nie tylko zresztą w Polsce.Sa bardzo popularne w Niemczech,Austrii i Czechach. Ten używany do smarowania pieczywa robię z dodatkiem cebuli i ewentualnie jabłka.Ten ,który ma służyć za okrasę np.do pierogów i dodatek do innych potraw robię z samymi skwarkami,choć właśnie ten jest przysmakiem męża. Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!możliwe...? Nie wiem... Ale jest mi wstyd i mam ogromne wyrzuty sumienia... Nic to, nadrobię jeszcze dziś. Póki co - mój mały prywatny sukces, czyli level up w kwestii pieczywa. Na piątek zaplanowaliśmy wspólne, leniwe śniadanie, które nie zdarzają się tak często, jakbym sobie tego życzyła. W związku z tym postanowiłam przygotować coś specjalnego - domowe bułeczki. C. je uwielbia, więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzeugnieść. Przekręcić jeszcze dwa razy za każdym razem ugniatając. W rezultacie całość powinna być cienka jak naleśnik i chrupiąca. Złożyć na pół i przeciąć na pół, najlepiej wzdłuż krawędzi pieczywa. Podawać od razu. Smacznego
Złote przepisyskóry i rzodkiewki, posiekany koperek i czosnek, paprykę słodką w proszku i doprawiamy. Ddodajemy jogurt naturalny i mieszamy i wkładamy na kwadrans do lodówki. Podajemy z chrupkim pieczywem Wasa sport
Moja smaczna kuchniaCzułam, że to będzie dobry pomysł. I tak było - kurki świetnie się sprawdziły jako aromatyczny dodatek i sprawiły, że miąższ chleba nabrał ciekawej faktury. Przyznam, że ostatnimi czasy mniej pieczywa piekę - może z racji tego, że jest cieplej i czasami wręcz za gorąco na odpalanie piekarnika. Przez to trochę zaniedbałam Stefana czyli mój zakwas. Siedzi sobie bidulek cichutko w lodówce
Smaczna PyzaUpiekłam pyszne bułeczki. Znowu :) Domowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego ! Wypiekanie na śniadanie to wspólna zabawa blogerów lubiących piec, do której
Smaczna PyzaDomowy chleb już pachnie. Chrupiąca skórka zachęca do spróbowania. Zapach świeżego pieczywa, takiego prosto z pieca, to zapach szczęśliwego domu - zgodzicie się ze mną ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzachcecie. Po pierwszym przeczytaniu przepisu wydawało mi się, że przygotowanie jest trudne i skomplikowane, ale zapewniam, że wcale tak nie jest. Zachęcam do własnego wypiekania bo domowe pachnące pieczywo to ogromna frajda ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaBułki domowej roboty - takie puszyste, idealne do hamburgerów albo hot-dogów. Ich zrobienie nie jest trudne a jemy pieczywo bez żadnych polepszaczy czy sztucznych spulchniaczy. 12 dużych bułek jakie upiekłam wystarczyło dla kilku osób i była niezła wyżerka. Zrobiłam do nich domowe burgery a do podłużnych naszykowałam parówki i dodatki. Taki domowy fast food to świetna sprawa ! Przepis zaczerpnięty
Smaczna PyzaPizza z brukselką i szynką Pizza z szynką, rukolą i parmezanem Ladenia, pizza z Grecji Hiszpańska coca Tureckie bułeczki ze szpinakiem Marokańskie chlebki Cypryjski chleb z
Chilli Czosnek i Oliwa