pieczywo - 15769 przepisów (strona:5/1052)

Dobre śniadanie na dobry dzień 54

czego rano zrobisz pyszne i dodające energii śniadanie. Najpierw zaplanuj co będziesz jeść rano. Potem umyj warzywa, pokrój je, ułóż na talerzyku i przykryj spożywczą folią. Podobnie zrób z pieczywem i wędliną, o ile trzeba je kroić. Jeśli jesteś kawoszem i pijesz rano kawę z mielonych w domu ziaren, to sprawdź, czy masz wystarczającą jej ilość. Jeśli nie - zmiel wieczorem(...)wyglądające i przede wszystkim smaczne. Jeśli pracujecie dłużej niż standardowe 8 godzin lub pracujecie fizycznie, to tym bardziej powinniście poświęcać śniadaniu więcej uwagi. Kolorowe śniadanie z jajkiem Składniki: ulubione pieczywo Rama Classic żółty ser świeży ogórek pomidor roszponka rzodkiewka szczypiorek 2 jajka Jajka umyć i ugotować na twardo lub na miękko, w zależności od upodobań. Kiedy będą się gotowały przygotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 69

kukurydziana, ryżowa, ale też z innych roślin, np. soi, gryki, prosa, kasztanów, orzechów czy ziemniaków. Stanowią one tylko dodatek do podstawowych mąk chlebowych lub są stosowane zamiennie, do produkcji pieczywa i innych wyrobów dla osób chorych na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. GLUTEN Gluten to mieszanka białek roślinnych – gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Będzie obecny(...)makarony pojawiła się moda na „gluten free” . Moda, bo nie jest to praktyka podyktowana żadnymi względami zdrowotnymi . No, może poza względem diety ubogiej w węglowodany, bo jak doskonale wiecie pieczywo i makaron to również spora dawka tuczących węglowodanów, ale gluten nie ma tu nic do rzeczy. Gluten nie tuczy. Tuczą zawarte w ciastach, makaronach czy białym pieczywie cukier i tłuszcz

Karo in the Kitchen
Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia 85

ciepło jest dla mnie po prostu smaczniejsza od tej na zimno. Używamy z mężem do opiekacza nie tylko chleba tostowego – równie dobrze, jak nie lepiej, sprawdza się tradycyjne pieczywo. Przez te wszystkie lata w moim domu przewinęło się kilka opiekaczy. Jeśli macie takie urządzenie, to na pewno wiecie, że nie jest ono na lata – teflon szybko się ściera(...)solą, jeśli jeszcze jej potrzeba. Sos powinien lekko zgęstnieć i mieć jednolity, żółty kolor. Prawda, że proste? A jajko w koszulce i sos holenderski sprawią, że śniadanie będzie królewskie! Pieczywo z awokado, bekonem i jajkiem w koszulce Składniki: Pieczywo (bułka, mufina angielska, żytni chleb lub tost) rozgniecione ze szczyptą soli awokado, wędzony boczek w plasterkach, jajko w koszulce, sos holenderski

Poezja smaku
Bruschetta z mozzarellą i pomidorami 68

sierpnia 2017 Doskonała domowa bruschetta zapieczona z mozzarellą i podana ze świeżymi, dojrzałymi pomidorami z cebulką i bazylią. Świetnie sprawdza się jako przekąska, kolacja czy drugie śniadanie. Składniki: ulubione pieczywo - 4 kromki oliwa czosnek - 1 duży ząbek mozzarella - 120g pomidory - 1 duży, dojrzały szalotka - 1 większa sól, pieprz bazylia świeża - kilka listków Wykonanie: Pieczywo skrapiamy oliwą i układamy na blasze(...)czasie pomidora (można wcześniej sparzyć go i obrać ze skórki) i szalotkę siekamy w niewielką kostkę. Mieszamy w miseczce wraz ze szczyptą soli i pieprzu. Pomidory wykładamy na przypieczone pieczywo. Posypujemy świeżą bazylią. Podajemy natychmiast. Doskonała domowa bruschetta zapieczona z mozzarellą i podana ze świeżymi, dojrzałymi pomidorami z cebulką i bazylią. Świetnie sprawdza się jako przekąska, kolacja czy drugie śniadanie

COOKUJ
Bruschetta z mozzarellą i pomidorami 75

sierpnia 2017 Doskonała domowa bruschetta zapieczona z mozzarellą i podana ze świeżymi, dojrzałymi pomidorami z cebulką i bazylią. Świetnie sprawdza się jako przekąska, kolacja czy drugie śniadanie. Składniki: ulubione pieczywo - 4 kromki oliwa czosnek - 1 duży ząbek mozzarella - 120g pomidory - 1 duży, dojrzały szalotka - 1 większa sól, pieprz bazylia świeża - kilka listków Wykonanie: Pieczywo skrapiamy oliwą i układamy na blasze(...)czasie pomidora (można wcześniej sparzyć go i obrać ze skórki) i szalotkę siekamy w niewielką kostkę. Mieszamy w miseczce wraz ze szczyptą soli i pieprzu. Pomidory wykładamy na przypieczone pieczywo. Posypujemy świeżą bazylią. Podajemy natychmiast. Doskonała domowa bruschetta zapieczona z mozzarellą i podana ze świeżymi, dojrzałymi pomidorami z cebulką i bazylią. Świetnie sprawdza się jako przekąska, kolacja czy drugie śniadanie

COOKUJ
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 68

pierogi czy ciasta.  Mąka razowa , wbrew powszechnemu mniemaniu, może być zarówno żytnia jak i pszenna .  Mąka pszenna razowa nazywa się graham i jest używana do wypieku pieczywa pszennego właśnie typu graham. RODZAJE MĄK I ICH ZASTOSOWANIE: Mąka jęczmienna.  Obecnie pieczywo z czystej mąki jęczmiennej nie cieszy się powodzeniem, gdyż mała zawartość glutenu w tej mące powoduje(...)goryczką i używana jest głównie do ciasta na bliny i naleśniki, przy czym z reguły miesza się ją z mąką pszenną. Niewielka domieszka mąki gryczanej w cieście chlebowym nadaje pieczywu bardziej intensywny smak. Mąka kukurydziana , jest żółta, miałka lub też ziarnista, uzyskiwana z przemiału ziarna kukurydzy. Ponieważ nie zawiera ona glutenu, trzeba ją prawie zawsze łączyć z mąka pszenną. Mąka

NaKońcuJęzyka
Bułki z cebulą i czarnuszką 8

wyglądają) i wyraziste w smaku. Będą idealnie smakować z serem żółtym, wędliną, serkiem wiejskim czy po prostu posmarowane masłem. Bułki z cebulą i czarnuszką, czyli czas na domowe pieczywo W ostatnim roku wielu z nas stało się domowymi piekarzami. Pamiętam jak na początku lockdownu nie można było nawet dostać drożdży , bo nowym sportem narodowym stało się wypiekanie chleba. Przyznaję(...)radością do tej fali dołączyłam. Wcześniej domowe pieczywo pojawiało się u mnie dość sporadycznie, natomiast w ciągu ostatniego roku przerzuciłam się już właściwie wyłącznie na domowe chleby i bułki . POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Ach ta czarnuszka… Jednym z moim ulubionych przepisów na domowe pieczywo jest ten na bułki z cebulą i czarnuszką. Podstawą do niego był przepis na cebulowe

Na-talerzu.pl
Bułki pieczone z masłem czosnkowym 13

dziale wypieków królują one – pszenne bagietki z masłem ziołowym lub czosnkowym. Chrupiące bułki z poprzecznymi nacięciami wypełnionymi aromatycznym masłem. Niestety bagietki o których mowa są trochę oszukane, pieczywo zostaje wstępnie podpieczone i zamrożone. Sklepowe piekarnie jedynie odgrzewają i podpiekają pieczywo, gdyż zapach roznoszącej się wokół woni chleba ma za zadanie przywoływanie konsumentom przyjemnych skojarzeń. Dlatego nie ma nic lepszego(...)niż kupno pieczywa w prawdziwej piekarni z tradycjami lub wypiek chleba w domowym zaciszu z wartościowych składników. Doceń swojskie wypieki bez zbędnych wypełniaczy. Poniższe bułeczki drożdżowe udowodnią Ci, jak wyśmienite potrafi być domowe pieczywo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bułki pieczone z masłem czosnkowym 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 12 sztyk Przygotowanie

ProstePesto.pl
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? 50

wykorzystać czerstwe pieczywo? To pytanie, które powinniśmy sobie zadawać zdecydowanie częściej. Niestety tego nie robimy. Badania pokazują, że chleb jest najczęściej wyrzucanym przez nas produktem spożywczym. Powodów tego jest kilka: przede wszystkim za dużo go kupujemy. Poza tym nie potrafimy właściwie go przechowywać i niestety obecnie to pieczywo jest kiepskiej jakości, dlatego szybko się psuje. I jest jeszcze jeden powód(...)wiemy co z tego chleba zrobić. Jak jest świeży to wiadomo: kanapka, ale na drugi dzień? Znów bułka tarta albo grzanki? Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Nawet jak mamy zapał i chcemy wykorzystywać nadmiar pieczywa to kiedyś nam się te grzanki i bułka tarta znudzą. I wtedy przeważnie kończy się motywacja i pomysły na niemarnowanie. Bardzo nad tym ubolewam, bo chleb

365 dni dookoła kuchni
Pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy 61

łatwa do przygotowania, a jednocześnie wygodna do zjedzenia poza domem. Nie tylko uchroni przed małym głodem między posiłkami, ale odpowiednio skomponowana przyniesie sporo korzyści zdrowotnych. Podstawą jest oczywiście dobre pieczywo, więc zanim sięgniecie po chleb w sklepie czy piekarni zerknijcie na etykietę. Powinno się na niej znaleźć określenie "pieczywo pełnoziarniste", czyli z wartościowej mąki, bo w przypadku ciemnego pieczywa producenci(...)często dodają karmel, barwiąc nim zwykłą białą mąkę i takie pseudo "zdrowe pieczywo" omijajcie szerokim łukiem. Jeśli macie ochotę, możecie upiec chleb w domu, wtedy sami zdecydujecie co się w nim znajdzie, a  tu  znajdziecie kilka moich propozycji na domowe chleby. Nie trzymajcie się jednego gatunku pieczywa, bo każda dobra dieta wymaga różnorodności. Zatem kosztujcie różnych rodzajów pieczywa

Smakowity Blog Kulinarny
WASA I PYSZNE PRODUKTY DLA KAŻDEGO 48

temu dostałam taką Dużą paczkę wspaniałych produktów od WASA. Te pyszności są skierowane dla tych dużych jak i małych konsumentów. W tej paczce znalazło się dużo nowości min. Pieczywo chrupkie WASA wieloziarniste na zakwasie. Pieczywo to można jeść samo lub z ulubionym serkiem, sałatką czy wędliną.  Na przystawkę np.do dipów czy sosów idealnie sprawdzi się Ekstra cienkie Krakersy(...)Solą Morską.  A jeśli będziemy mieli ochotę na śniadanie z nutą cynamonu bez problemu możemy sięgnąć po Okrągłe Pszenne Chrupkie Pieczywo Z Cynamonem, które z dodatkiem świeżych owoców smakuje obłędnie. Zapraszam do spróbowania. Warto :) Poniżej przedstawiam te produkty bardziej szczegółowo. WASA SESAME & SEA SALT - OKRĄGŁE PSZENNE PIECZYWO CHRUPKIE Z SEZAMEM I SOLĄ MORSKĄ  idealne pieczywko na śniadanie

Gotowanie Patki
Jak zrobić grzanki czosnkowe? 490

czosnkowe z patelni, idealny dodatek do wielu potraw na ciepło jak i na zimno. Grzanki to nie tylko ciepłe, chrupiące kanapki z chleba tostowego. To także drobna kostka z pieczywa (croûton)  aromatyzowana przez czosnek lub inne dodatki. Podawana na różne sposoby. Dziś skupimy się na tym jak zrobić grzanki czosnkowe?  A także z czym podawać grzanki(...)kromek  czosnek 2 ząbki olej 3 łyżki Przepis jak zrobić grzanki czosnkowe? Najlepszy na grzanki jest chleb lekko czerstwy, albo jak kto woli podstarzały. Jeśli masz świeże pieczywo rozłóż je aby sobie lekko podeschło.  Takie podeschnięte pieczywo lepiej się kroi. Chleb kroimy  w kostkę 1,5 x 1,5 cm. Ja kroję razem ze skórką, jeśli chcesz

Dieta moja pasja
Kanapka Monte Cristo 727

wykorzystać nadmiar pieczywa tostowego?  Czasami uda mi się kupić zbyt dużą ilość pieczywa, w szczególności jeżeli chodzi o pieczywo tostowe. Śniadania wtedy są idealną porą do tego, żeby je wykorzystać. Wykonuję tosty francuskie z jajkiem na słodko, tosty francuskie na słono, również z jajkiem, ale wpadłam też na inny pomysł. W domu mam kilku zapiekankożerców. Zapiekanki z gofrownicy(...)niestety, nie jest to dietetyczna kanapka. Kanapka Monte Cristo to genialny sandwich śniadaniowy. Z pozoru bardzo proste połączenie, które w rezultacie daje naprawdę nieziemski efekt. Żółty ser , szynka, jasne pieczywo tostowe i jajko. Tylko tyle potrzebujemy, żeby wykonać te przepyszne tosty francuskie z serem i szynką. Bardzo ważnym dodatkiem do tej kanapki na ciepło jest szynka. Tylko pyszna szynka sprawi

MamaOskarka
O kolejnych tekturkach do pochrupania 52

neutralne. Nałożone masło (najlepiej domowe) orzechowe będzie smakowało fantastycznie, a na drugiej tekturce możne znaleźć się parma i awokado. Zdrowo, kolorowo i chrupiąco. Tekturki jak my to nazywamy, czyli pieczywo chrupkie kukurydziane dostało dwa nowe oblicza - jaglane i gryczane. Tekturki są bogate w błonnik, z niską zawartością tłuszczu i nie mają w sobie żadnych polepszaczy smaku. To wygodny zamiennik chleba(...)ratujące nas pieczywo, które zawsze jest świeże. Taka awaryjna paczka powinna być zawsze w naszej szafce.  Co prawda kanapek na chrupkim pieczywie nie powinno przygotowywać się z wyprzedzeniem (pieczywo chłonie soki i przestaje być chrupkie), a jedynie zaraz przed podaniem i to chyba jedyny minus jaki dostrzegam w porównaniu z tradycyjnym pieczywem.  Moim stałym hitem jest łamanie takiego

Gotowanie i blogowanie
TOVAGO-zawsze wygodne, zdrowe pieczywo z pełnych ziaren 47

Pieczywo chrupkie polskiej marki Tovago to propozycja dla zwolenników zdrowego stylu życia, ceniących sobie wygodę. Tworzone ze 100% pełnego ziarna.  Bogate w błonnik, z niską zawartością tłuszczu i bez dodatku cukru. Stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnego pieczywa oraz zdrową przekąskę i jest zawsze pod ręką. Na rynku dostępnych obecnie jest kilka rodzajów pieczywa chrupkiego Tovago: pszenne  – bogate(...)błonnika pokarmowego, błonnikowe wieloziarniste z otrębami  – mieszanka pięciu ziaren (żyto, kukurydza, pszenica, jęczmień i owies), zawiera także 6% otrębów, błonnikowe żytnie z otrębami  – pyszne połączenie delikatnego smaku pieczywa żytniego z wysoką zawartością błonnika – jest go aż 13%, NOWOŚĆ: kukurydziano - jaglane,  zawierające w swoim składzie aż 20% kaszy jaglanej uznawanej za najzdrowszą z kasz, NOWOŚĆ: kukurydziano - gryczane , którego

Z Kuchni Do Kuchni