pieczywo - 17769 przepisów (strona:5/1185)

Bułki z cebulą i czarnuszką 55

wyglądają) i wyraziste w smaku. Będą idealnie smakować z serem żółtym, wędliną, serkiem wiejskim czy po prostu posmarowane masłem. Bułki z cebulą i czarnuszką, czyli czas na domowe pieczywo W ostatnim roku wielu z nas stało się domowymi piekarzami. Pamiętam jak na początku lockdownu nie można było nawet dostać drożdży , bo nowym sportem narodowym stało się wypiekanie chleba. Przyznaję(...)radością do tej fali dołączyłam. Wcześniej domowe pieczywo pojawiało się u mnie dość sporadycznie, natomiast w ciągu ostatniego roku przerzuciłam się już właściwie wyłącznie na domowe chleby i bułki . POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Ach ta czarnuszka… Jednym z moim ulubionych przepisów na domowe pieczywo jest ten na bułki z cebulą i czarnuszką. Podstawą do niego był przepis na cebulowe

Na-talerzu.pl
Bułki pieczone z masłem czosnkowym 67

dziale wypieków królują one – pszenne bagietki z masłem ziołowym lub czosnkowym. Chrupiące bułki z poprzecznymi nacięciami wypełnionymi aromatycznym masłem. Niestety bagietki o których mowa są trochę oszukane, pieczywo zostaje wstępnie podpieczone i zamrożone. Sklepowe piekarnie jedynie odgrzewają i podpiekają pieczywo, gdyż zapach roznoszącej się wokół woni chleba ma za zadanie przywoływanie konsumentom przyjemnych skojarzeń. Dlatego nie ma nic lepszego(...)niż kupno pieczywa w prawdziwej piekarni z tradycjami lub wypiek chleba w domowym zaciszu z wartościowych składników. Doceń swojskie wypieki bez zbędnych wypełniaczy. Poniższe bułeczki drożdżowe udowodnią Ci, jak wyśmienite potrafi być domowe pieczywo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bułki pieczone z masłem czosnkowym 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 12 sztyk Przygotowanie

ProstePesto.pl
Szpinakowe knedle z czerstwego pieczywa, z grzybowym ragout, czyli sosem z grzybami 65

Według raportu Federacji Polskich Banków Żywności “Nie marnuj jedzenia 2018” Polacy najłatwiej wyrzucają pieczywo (49%)*. Jak temu zapobiec? Co można zrobić z czerstwego pieczywa? Jest kilka sposobów, takich jak grzanki do zupy lub sałatki, francuskie tosty, czyli chleb moczony w jajku i smażony, grzanki z żółtym serem z piekarnika i wiele innych. Możemy również zrobić knedle. Proponuję dzisiaj(...)wegetariańskie danie, szpinakowe knedle z grzybowym sosem. Łatwe i smaczne danie, a przede wszystkim przygotowane w duchu zero waste, czyli gotuję, nie marnuje! Knedle możemy przygotować z każdego pieczywa. Dla mnie jednak najsmaczniejsze są takie z mieszanego np. z bułek i chleba na zakwasie. Sos zrobiłam na bazie świeżych podgrzybków, ale poza sezonem możemy użyć pieczarek. Składniki GRZYBOWE RAGOUT, CZYLI

Tajemnice Smaku
Koreczki z jajkami przepiórczymi 53

świeżego chrzanu. Pomysł był spoko, ale gdy doszło już do konsumpcji, chrzan okazał się niezjadliwy. Był twardy (mimo, że cieniutki), niesmaczny. Zmieniliśmy więc koncepcję. Drobno starty chrzan wylądował na pieczywie. Tak, bo w koreczkach dołożyłam też pieczywo. Potem szynka, jajko i oliwka. Dobrze wszystko zagrało. Następnym pomysłem był wędzony pstrąg i ogórek. I znowu chrzan. Serek i pieczywo. Pycha(...)różne. Na śniadaniu będę jednak u mojego taty, który też dobrze się czuje w takich klimatach. Jeżeli chodzi o ilości składników, może wyjść różnie. Będziecie używali pewnie innego pieczywa (ja użyłam swojego, które wyszło mi dość niskie), nie będziecie się bawili w wycinanie kółek (jak ja), będziecie chcieli sobie po prostu ułatwić życie. Dlatego ilość składników jest orientacyjna. Rodzaje szynek

Kardamonovy
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? 117

wykorzystać czerstwe pieczywo? To pytanie, które powinniśmy sobie zadawać zdecydowanie częściej. Niestety tego nie robimy. Badania pokazują, że chleb jest najczęściej wyrzucanym przez nas produktem spożywczym. Powodów tego jest kilka: przede wszystkim za dużo go kupujemy. Poza tym nie potrafimy właściwie go przechowywać i niestety obecnie to pieczywo jest kiepskiej jakości, dlatego szybko się psuje. I jest jeszcze jeden powód(...)wiemy co z tego chleba zrobić. Jak jest świeży to wiadomo: kanapka, ale na drugi dzień? Znów bułka tarta albo grzanki? Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Nawet jak mamy zapał i chcemy wykorzystywać nadmiar pieczywa to kiedyś nam się te grzanki i bułka tarta znudzą. I wtedy przeważnie kończy się motywacja i pomysły na niemarnowanie. Bardzo nad tym ubolewam, bo chleb

365 dni dookoła kuchni
Wiosenne kanapki śniadaniowe z jajkiem 67

https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/kanapki-z-jakiem-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/kanapki-z-jakiem-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/kanapki-z-jakiem-480x270.jpg"],"description":"Wiosenne kanapki \u015bniadaniowe. \u015awie\u017ce pe\u0142noziarniste pieczywo i chrupi\u0105ce warzywa od polskich rolnik\u00f3w. Do tego jajko na twardo od szcz\u0119\u015bliwej kury.","keywords":["jajko","kanapki","og\u00f3rek","pomidor","rzodkiewka","\u015bniadanie","szczypiorek"],"author":{"@type":"Person(...)prepTime":"PT20M","cookTime":"PT10M","totalTime":"PT30M","recipeCategory":["\u015aniadanie"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"190 cal"},"recipeIngredient":["4 kromki pe\u0142noziarnistego pieczywa","2 jajka od kur z wolnego wybiegu","li\u015bcie sa\u0142aty","1 og\u00f3rek gruntowy","1 pomidor malinowy","4 chrupi\u0105ce rzodkiewki","gar\u015b\u0107 posiekanego szczypiorku","mas\u0142o do pieczywa","s\u00f3l morska

ProstePesto.pl
Pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy 98

łatwa do przygotowania, a jednocześnie wygodna do zjedzenia poza domem. Nie tylko uchroni przed małym głodem między posiłkami, ale odpowiednio skomponowana przyniesie sporo korzyści zdrowotnych. Podstawą jest oczywiście dobre pieczywo, więc zanim sięgniecie po chleb w sklepie czy piekarni zerknijcie na etykietę. Powinno się na niej znaleźć określenie "pieczywo pełnoziarniste", czyli z wartościowej mąki, bo w przypadku ciemnego pieczywa producenci(...)często dodają karmel, barwiąc nim zwykłą białą mąkę i takie pseudo "zdrowe pieczywo" omijajcie szerokim łukiem. Jeśli macie ochotę, możecie upiec chleb w domu, wtedy sami zdecydujecie co się w nim znajdzie, a  tu  znajdziecie kilka moich propozycji na domowe chleby. Nie trzymajcie się jednego gatunku pieczywa, bo każda dobra dieta wymaga różnorodności. Zatem kosztujcie różnych rodzajów pieczywa

Smakowity Blog Kulinarny
WASA I PYSZNE PRODUKTY DLA KAŻDEGO 140

temu dostałam taką Dużą paczkę wspaniałych produktów od WASA. Te pyszności są skierowane dla tych dużych jak i małych konsumentów. W tej paczce znalazło się dużo nowości min. Pieczywo chrupkie WASA wieloziarniste na zakwasie. Pieczywo to można jeść samo lub z ulubionym serkiem, sałatką czy wędliną.  Na przystawkę np.do dipów czy sosów idealnie sprawdzi się Ekstra cienkie Krakersy(...)Solą Morską.  A jeśli będziemy mieli ochotę na śniadanie z nutą cynamonu bez problemu możemy sięgnąć po Okrągłe Pszenne Chrupkie Pieczywo Z Cynamonem, które z dodatkiem świeżych owoców smakuje obłędnie. Zapraszam do spróbowania. Warto :) Poniżej przedstawiam te produkty bardziej szczegółowo. WASA SESAME & SEA SALT - OKRĄGŁE PSZENNE PIECZYWO CHRUPKIE Z SEZAMEM I SOLĄ MORSKĄ  idealne pieczywko na śniadanie

Gotowanie Patki
Jak zrobić grzanki czosnkowe? 546

czosnkowe z patelni, idealny dodatek do wielu potraw na ciepło jak i na zimno. Grzanki to nie tylko ciepłe, chrupiące kanapki z chleba tostowego. To także drobna kostka z pieczywa (croûton)  aromatyzowana przez czosnek lub inne dodatki. Podawana na różne sposoby. Dziś skupimy się na tym jak zrobić grzanki czosnkowe?  A także z czym podawać grzanki(...)kromek  czosnek 2 ząbki olej 3 łyżki Przepis jak zrobić grzanki czosnkowe? Najlepszy na grzanki jest chleb lekko czerstwy, albo jak kto woli podstarzały. Jeśli masz świeże pieczywo rozłóż je aby sobie lekko podeschło.  Takie podeschnięte pieczywo lepiej się kroi. Chleb kroimy  w kostkę 1,5 x 1,5 cm. Ja kroję razem ze skórką, jeśli chcesz

Dieta moja pasja
Keto bułki kokosowe (Paleo, LowCarb) 129

Keto pieczywo Keto pieczywo = dobre paliwo Zanim ruszę z typowo świątecznymi potrawami, wrzucam jeszcze szybko kompletnie nieświąteczny przepis na keto bułki kokosowe. Okazuje się, że to pierwszy tego typu przepis na blogu…! Wcześniej było tylko coś na kształt pieczywa z użyciem warzyw, czyli bułeczki z kalafiora i bajgle z brokułów . No i gofry , które też niejako występowały w roli(...)bazy do kanapek… Tyle czasu się opierałam temu trendowi, aż w końcu mu uległam… Ni stąd ni zowąd pojawiła się u mnie ochota na keto pieczywo i nie odpuszczała, więc siłą rzeczy musiał powstać jakiś keto chlebek lub keto bułki. Padło na bułki z tego przepisu . Wyszły świetne. Co prawda nie wyrosły jakoś niesamowicie. I wiadomo

Modern Cave Girl
Kanapka Monte Cristo 774

wykorzystać nadmiar pieczywa tostowego?  Czasami uda mi się kupić zbyt dużą ilość pieczywa, w szczególności jeżeli chodzi o pieczywo tostowe. Śniadania wtedy są idealną porą do tego, żeby je wykorzystać. Wykonuję tosty francuskie z jajkiem na słodko, tosty francuskie na słono, również z jajkiem, ale wpadłam też na inny pomysł. W domu mam kilku zapiekankożerców. Zapiekanki z gofrownicy(...)niestety, nie jest to dietetyczna kanapka. Kanapka Monte Cristo to genialny sandwich śniadaniowy. Z pozoru bardzo proste połączenie, które w rezultacie daje naprawdę nieziemski efekt. Żółty ser , szynka, jasne pieczywo tostowe i jajko. Tylko tyle potrzebujemy, żeby wykonać te przepyszne tosty francuskie z serem i szynką. Bardzo ważnym dodatkiem do tej kanapki na ciepło jest szynka. Tylko pyszna szynka sprawi

MamaOskarka
O kolejnych tekturkach do pochrupania 95

neutralne. Nałożone masło (najlepiej domowe) orzechowe będzie smakowało fantastycznie, a na drugiej tekturce możne znaleźć się parma i awokado. Zdrowo, kolorowo i chrupiąco. Tekturki jak my to nazywamy, czyli pieczywo chrupkie kukurydziane dostało dwa nowe oblicza - jaglane i gryczane. Tekturki są bogate w błonnik, z niską zawartością tłuszczu i nie mają w sobie żadnych polepszaczy smaku. To wygodny zamiennik chleba(...)ratujące nas pieczywo, które zawsze jest świeże. Taka awaryjna paczka powinna być zawsze w naszej szafce.  Co prawda kanapek na chrupkim pieczywie nie powinno przygotowywać się z wyprzedzeniem (pieczywo chłonie soki i przestaje być chrupkie), a jedynie zaraz przed podaniem i to chyba jedyny minus jaki dostrzegam w porównaniu z tradycyjnym pieczywem.  Moim stałym hitem jest łamanie takiego

Gotowanie i blogowanie
TOVAGO-zawsze wygodne, zdrowe pieczywo z pełnych ziaren 94

Pieczywo chrupkie polskiej marki Tovago to propozycja dla zwolenników zdrowego stylu życia, ceniących sobie wygodę. Tworzone ze 100% pełnego ziarna.  Bogate w błonnik, z niską zawartością tłuszczu i bez dodatku cukru. Stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnego pieczywa oraz zdrową przekąskę i jest zawsze pod ręką. Na rynku dostępnych obecnie jest kilka rodzajów pieczywa chrupkiego Tovago: pszenne  – bogate(...)błonnika pokarmowego, błonnikowe wieloziarniste z otrębami  – mieszanka pięciu ziaren (żyto, kukurydza, pszenica, jęczmień i owies), zawiera także 6% otrębów, błonnikowe żytnie z otrębami  – pyszne połączenie delikatnego smaku pieczywa żytniego z wysoką zawartością błonnika – jest go aż 13%, NOWOŚĆ: kukurydziano - jaglane,  zawierające w swoim składzie aż 20% kaszy jaglanej uznawanej za najzdrowszą z kasz, NOWOŚĆ: kukurydziano - gryczane , którego

Z Kuchni Do Kuchni
Śniadaniowe jajka sadzone z bekonem 65

minut. Jaja sadzone smażone z plasterkami chrupiącej szynki i szczypiorkiem. Jajka wręcz doskonałe za sprawą ściętego białka i półpłynnego lejącego się żółtka. Natychmiast po usmażeniu położone na kromkach świeżego pieczywa przesmarowanego warstewką masła. Ciepłe i sycące śniadanie na chłodne poranki. Dla mnie jajka kurze to prawdziwy skarb. Nie wyobrażam sobie mojej kulinarnej przygody beż używania jaj w swoich przepisach. Zarówno(...)Śniadanie Trudność: Łatwe Ilość 3 porcje Przygotowanie 10 min. Smażenie 10 min. Kalorie 160 kcal Śniadanie mistrzów. Jajka sadzone z półpłynnym żółtkiem, oddzielone podsmażonymi plasterkami szynki. Podane na świeżym pieczywie z masłem. Składniki: 3 jajka z chowu ściółkowego 6 plasterków dobrej szynki typu boczek rolowany garść posiekanego szczypiorku odrobina oleju rzepakowego szczypta soli DODATKOWO 3 kromki świeżego, chrupiącego pieczywa masło

ProstePesto.pl
Tosty z jajkiem, roladki z parówkami i kiełbaska 69

prepTime":"PT10M","cookTime":"PT10M","totalTime":"PT20M","recipeCategory":["\u015aniadanie"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["2","2 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"290 cal"},"recipeIngredient":["4 kromki pieczywa \u017cytniego","4 jajka z chowu \u015bci\u00f3\u0142kowego","6 plasterk\u00f3w szynki","3 plasterki sera \u017c\u00f3\u0142tego","2 par\u00f3wki z szynki","1 swojska kie\u0142basa","1 pomidor","olej rzepakowy do sma\u017cenia","s\u00f3l(...)pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"TOSTY Z JAJKIEM","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"W kromkach pieczywa wydr\u0105\u017camy niewielki otw\u00f3r. Na patelni rozgrzewamy mocno niewielk\u0105 ilo\u015b\u0107 t\u0142uszczu. Uk\u0142adamy kromki pieczywa, a do przygotowanego otworu wbijamy po 1 ca\u0142ym jajku. Opr\u00f3szamy sol\u0105 i pieprzem i sma\u017cymy do \u015bci\u0119cia jajka, najlepiej

ProstePesto.pl
Jak upiec dobry chleb w domu? 78

Prawdziwie domowy i chrupiący chleb to dla niektórych wspomnienie dzieciństwa, dla innych podstawa wymarzonego śniadania. Niezwykle przyjemny zapach jeszcze ciepłego pieczywa wypełniający cały dom nie może równać się z niczym innym. W sklepach o takie swojskie i zdrowe pieczywo niełatwo, dlatego warto pokusić się o upieczenie chleba w domowych warunkach. Jak upiec chleb w domu by zawsze się udał? (adsbygoogle(...)upiec chleb na zakwasie Prawdziwie swojski, domowy chleb to taki przygotowywany na zakwasie. Niestety nie jest to atrakcyjna opcja dla zabieganych, gdyż wymaga więcej czasu (w porównaniu do pieczywa drożdżowego). Poszukując przepisu na to jak upiec chleb żytni, pamiętaj, że jego pieczenie musi być zaplanowane z kilkudniowym wyprzedzeniem, gdyż taki chleb wymaga wcześniejszego przygotowania zakwasu (a ten z kolei musi

Kulinarne Przeboje
Chleb gryczany na drożdżach 90

Pieczywo bardzo niedawno pojawiło się na stałe w moim codziennym menu. Kiedyś się go obawiałam, unikałam go, myśląc, że tym samym zdrowo się odżywiam. Teraz już wiem, że to niekoniecznie prawda. Wykluczenie pieczywa wcale nie oznacza, że odżywiamy się zdrowo i już na pewno nie decyduje o tym, że zaczniemy tracić na wadze. Ja odkryłam to dość późno(...)mówią, lepiej późni niż wcale Teraz już wiem, że pieczywo to bardzo dobre źródło węglowodanów. Oczywiście, tak jak z wszystkim – liczy się jego jakość. Pieczywo z składem długim jak szkolna lektura, zawierające składniki, które nawet ciężko nam wypowiedzieć nigdy nie będzie dobrą opcją. Kupując pieczywo trzeba szukać takiego, który składa się z samych naturalnych składników. Niestety

365 dni dookoła kuchni
aleWorek | Lniany worek na pieczywo 176

Kilka dni temu przedstawiłam Wam nowy przepis na pyszne domowe bułeczki , a dziś powiem Wam, w jaki sposób najlepiej przechowywać pieczywo. W tym miesiącu miałam okazję przetestować lniany worek AleWorek do przechowywania pieczywa i powiem Wam, jak się sprawdził. Test polegał na przechowywaniu kupnego chleba w tradycyjny dla mnie sposób, a także w lnianym worku. Wszystko oczywiście w tym samym(...)czasie, w tym samym miejscu w kuchni. Później w ten sam sposób postąpiłam z domowymi bułeczkami. Wybrałam dwa rodzaje pieczywa. Kupiony w sklepie chleb z dynią na zakwasie, który dosyć długo zachowuje świeżość. A także domowe, drożdżowe bułki. Domowe bułki mają to do siebie, że gdy są świeże smakują idealnie, ale bardzo szybko robią się twarde jak kamień. Każdego dnia

Mienta blog
Pudding chlebowy - idealny na śniadanie! 130

kremowy i aksamitny. To pyszna propozycja na słodkie śniadanie. Jego przygotowanie zajmie Wam niecałą godzinkę. warto czasami obudzić się przed resztą domowników i ich miło zaskoczyć. :) Potrzebujemy: 12 kromek pieczywa tostowego 3 jaja 400 ml mleka 100 ml syropu z agawy, bądź innego płynnego słodziwa ulubiona konfitura Bardzo lubimy puddingi chlebowe, ale dostać u nas w domu czerstwy chleb(...)prawie niemożliwe. Dlatego ja do przygotowania pieczywa używam tostera. Skoro już przy nim jesteśmy to powiem Wam jaki mam w nowym domu. Otóż, przeprowadzka, "nowe życie", postawiłam więc na nowe. Nowy toster, pyszne śniadania, zupełnie inna jakość. Kto uwielbia tosty na śniadanie, na pewno się ze mną zgodzi, że wnoszą one dużo więcej smaku w nasze poranne posiłki. Toster

MamaOskarka
Zapiekanka z cukinii, suszonych pomidorów i czerstwego pieczywa 147

Dzisiejsze danie powstało zupełnie przypadkowo. Nie bardzo miałam pomysł na obiad, a w chlebaku zostało mi sporo pieczywa, które było już mocno podeschnięte. Cukinia kilka dni wcześniej miała być przerobiona na leczo, ale nie doczekała się i zaczęła już lekko więdnąć. Postanowiłam więc zrobić zapiekankę. Czerstwe pieczywo świetnie sprawdza się w roli bazy do zapiekanek. Na słodko lub na słono(...)Składniki: 1 kg cukinii 1 duża cebula 4 duże ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzy 2 łyżeczki suszonego tymianku garść suszonych pomidorów 150 g czerstwego pieczywa lub sucharów 3 jajka mleko do namoczenia pieczywa 2 łyżki oliwy tłuszcz i bułka tarta do formy Pieczywo lub suchary namoczyć w mleku.  Cukinię opłukać i pokroić w plasterki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chrupiące przysmaki Piekarni Galicyjskiej :) 130

błędzie twierdząc, że większość z Was zapewne zna produkty Piekarni Galicyjskiej. Mam rację? 😄 Piekarnia Galicyjska wprowadziła na polski rynek mnóstwo świetnych produktów. Są to artykuły zaliczane między innymi do pieczywa chrupkiego, ale w ofercie znajdziesz także coś słodkiego - na przykład Fit Snacki . Poniżej produkty, które otrzymałam do recenzji. A wśród nich popularne "Chrupaki" , które w regularnej sprzedaży znajdziesz w sieci(...)sklepów Rossmann. Ponad to mam dla Was niedawne nowości takie jak "Bio Chlebek" i "Pieczywo chrupkie na zakwasie" .  Produkty Piekarni Galicyjskiej pozbawione są: aromatów barwników konserwantów GMO cukru dodanego  Natomiast odznaczają się: źródłem błonnika pokarmowego źródłem białka niską zawartością cukrów (naturalnych) dodatkiem soli morskiej zamiast zwykłej pysznym smakiem i aromatem  Dziś tylko wstępnie. Szczegółowe informacje na temat

Zdrowie na języku :P
Tatar z łososia – testuję noże Gerlach 176

krojenia mięsa wieprzowego i wołowego, a także do szybkiego (niekoniecznie równego) siekania jarzyn. To mój ulubiony nóż z zestawu. Kolejnym wyróżniającym się nożem jest 8-calowy nóż przeznaczony do pieczywa (symbol chleba) . Pokroimy nim bagietki, bułki, chałki i chleby. Szczególnie dobrze sobie radzi przy „miękkim” pieczywie – nie gniecie puszystych wypieków – bułki wrocławskiej, chałki, pszennego lub żytniego(...)chleba czy ciasta drożdżowego. Przy wiejskim, spieczonym chlebie o bardzo grubej skórce musiałam włożyć trochę więcej siły w pokrojenie pieczywa – myślę, że gdyby ząbki miały ostrzejsze zakończenie kroiłoby się ten rodzaj pieczywa bardziej gładko. Jednak takie falowane zakończenie ostrza ma też swoje zalety – nóż jest zdecydowanie bardziej bezpieczny w użytkowaniu. Ponadto należy wspomnieć, że jego ostrze jest obustronnie

Poezja smaku
Bezglutenowe chleby Incola :) 132

moich testów dotyczących bezglutenowych chlebów Incola. Trochę mi zajęło zanim zjadłam je wszystkie, bo niestety nikt mi nie pomagał w ich konsumpcji :) Początkowo pisałam opinie osobno, pod każdym rodzajem pieczywa, jednak niedługo po tym stwierdziłam, że raczej nie ma sensu dalej pisać w ten sposób, bo po prostu wiele informacji, określeń, słów się zwyczajnie powtarzało. Dlatego postanowiłam napisać jedną(...)właśnie te trzy pierwsze chleby nie zawierają dodatku mleka!  Chleby rustykalne  smakowały mi najmniej. Powodem była zbyt duża obecność cukru , co spowodowało, że chleby zamiast być pieczywem wytrawnym stały się słodkim wypiekiem . Oprócz cukru i melasy trzcinowej doszedł nieszczęsny syrop glukozowy :( Ponad to w składzie pojawiło się mleko w proszku, choć nie ono jest najgorsze, skład wzbogaciły także

Zdrowie na języku :P
Domowe pieczywo. Bułki pszenne 159

Przepis na domowe pieczywo – Bułki pszenne z uniwersalnego ciasta do wszystkiego, które od kilku tygodni wykorzystuję do wszelakich domowych wypieków. Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Beaty Stare gary , a ona ma je z bloga Kitchen Nostalgia . W oryginale ciasto nazwano Crazy Dough for Everything, czyli zwariowane ciasto do wszystkiego. Wypróbowałam je już w kilku przepisach, które niedługo(...)przede wszystkim w wytrawnych wypiekach, typu paluchy a’la pizza , czy bułki faszerowane serem mozzarella i suszonymi pomidorami. Podstawową zaletą tego ciasta jest fakt, że z ciasta można formować pieczywo zaraz po wyrobieniu, oraz to że można je przechowywać w lodówce do 3 dni, oraz mrozić. Ciasto jest warte polecenia, gdyż domowe pieczywo wraz z upieczeniem powstaje w ciągu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak zadbać o linię? Chrupkie pieczywo Tovago. 123

drodzy, jak wiecie postanowiłam wrócić do formy i zadbać o swój organizm. Ale poza wprowadzeniem ćwiczeń niezwykle ważne jest też zdrowe odżywianie. Dlatego z ogromną przyjemnością sięgam po nowe pieczywo firmy Tovago . Firma ostatnio stworzyła na potrzeby konsumentów pieczywo chrupkie kukurydziano-jaglane oraz kukurydziano-gryczane. Kiedyś nie przepadałam za kaszą jaglaną, ale teraz wiem, że można z niej stworzyć przepyszne(...)dania. Jest przecież niezwykle wartościowa, nie zawiera glutenu, ma wiele łatwo przyswajalnych składników odżywczych, m.in. białko, żelazo i witaminy z grupy B. W składzie pieczywa kukurydziano-jaglanego od Tovago znajduje się 20% kaszy jaglanej. Pieczywo jest niezwykle lekkie, smaczne, można powiedzieć że rozpływa się w ustach. Doskonale sprawdza się jako zdrowe śniadanie, jak i przekąska do pracy, szkoły

Słodkie okruszki