Pieczywo bardzo niedawno pojawiło się na stałe w moim codziennym menu. Kiedyś się go obawiałam, unikałam go, myśląc, że tym samym zdrowo się odżywiam. Teraz już wiem, że to niekoniecznie prawda. Wykluczenie pieczywa wcale nie oznacza, że odżywiamy się zdrowo i już na pewno nie decyduje o tym, że zaczniemy tracić na wadze. Ja odkryłam to dość późno(...)mówią, lepiej późni niż wcale Teraz już wiem, że pieczywo to bardzo dobre źródło węglowodanów. Oczywiście, tak jak z wszystkim – liczy się jego jakość. Pieczywo z składem długim jak szkolna lektura, zawierające składniki, które nawet ciężko nam wypowiedzieć nigdy nie będzie dobrą opcją. Kupując pieczywo trzeba szukać takiego, który składa się z samych naturalnych składników. Niestety
365 dni dookoła kuchniKilka dni temu przedstawiłam Wam nowy przepis na pyszne domowe bułeczki , a dziś powiem Wam, w jaki sposób najlepiej przechowywać pieczywo. W tym miesiącu miałam okazję przetestować lniany worek AleWorek do przechowywania pieczywa i powiem Wam, jak się sprawdził. Test polegał na przechowywaniu kupnego chleba w tradycyjny dla mnie sposób, a także w lnianym worku. Wszystko oczywiście w tym samym(...)czasie, w tym samym miejscu w kuchni. Później w ten sam sposób postąpiłam z domowymi bułeczkami. Wybrałam dwa rodzaje pieczywa. Kupiony w sklepie chleb z dynią na zakwasie, który dosyć długo zachowuje świeżość. A także domowe, drożdżowe bułki. Domowe bułki mają to do siebie, że gdy są świeże smakują idealnie, ale bardzo szybko robią się twarde jak kamień. Każdego dnia
Mienta blogkremowy i aksamitny. To pyszna propozycja na słodkie śniadanie. Jego przygotowanie zajmie Wam niecałą godzinkę. warto czasami obudzić się przed resztą domowników i ich miło zaskoczyć. :) Potrzebujemy: 12 kromek pieczywa tostowego 3 jaja 400 ml mleka 100 ml syropu z agawy, bądź innego płynnego słodziwa ulubiona konfitura Bardzo lubimy puddingi chlebowe, ale dostać u nas w domu czerstwy chleb(...)prawie niemożliwe. Dlatego ja do przygotowania pieczywa używam tostera. Skoro już przy nim jesteśmy to powiem Wam jaki mam w nowym domu. Otóż, przeprowadzka, "nowe życie", postawiłam więc na nowe. Nowy toster, pyszne śniadania, zupełnie inna jakość. Kto uwielbia tosty na śniadanie, na pewno się ze mną zgodzi, że wnoszą one dużo więcej smaku w nasze poranne posiłki. Toster
MamaOskarkaDzisiejsze danie powstało zupełnie przypadkowo. Nie bardzo miałam pomysł na obiad, a w chlebaku zostało mi sporo pieczywa, które było już mocno podeschnięte. Cukinia kilka dni wcześniej miała być przerobiona na leczo, ale nie doczekała się i zaczęła już lekko więdnąć. Postanowiłam więc zrobić zapiekankę. Czerstwe pieczywo świetnie sprawdza się w roli bazy do zapiekanek. Na słodko lub na słono(...)Składniki: 1 kg cukinii 1 duża cebula 4 duże ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzy 2 łyżeczki suszonego tymianku garść suszonych pomidorów 150 g czerstwego pieczywa lub sucharów 3 jajka mleko do namoczenia pieczywa 2 łyżki oliwy tłuszcz i bułka tarta do formy Pieczywo lub suchary namoczyć w mleku. Cukinię opłukać i pokroić w plasterki
Codzienna kuchnia niecodziennabłędzie twierdząc, że większość z Was zapewne zna produkty Piekarni Galicyjskiej. Mam rację? 😄 Piekarnia Galicyjska wprowadziła na polski rynek mnóstwo świetnych produktów. Są to artykuły zaliczane między innymi do pieczywa chrupkiego, ale w ofercie znajdziesz także coś słodkiego - na przykład Fit Snacki . Poniżej produkty, które otrzymałam do recenzji. A wśród nich popularne "Chrupaki" , które w regularnej sprzedaży znajdziesz w sieci(...)sklepów Rossmann. Ponad to mam dla Was niedawne nowości takie jak "Bio Chlebek" i "Pieczywo chrupkie na zakwasie" . Produkty Piekarni Galicyjskiej pozbawione są: aromatów barwników konserwantów GMO cukru dodanego Natomiast odznaczają się: źródłem błonnika pokarmowego źródłem białka niską zawartością cukrów (naturalnych) dodatkiem soli morskiej zamiast zwykłej pysznym smakiem i aromatem Dziś tylko wstępnie. Szczegółowe informacje na temat
Zdrowie na języku :Pkrojenia mięsa wieprzowego i wołowego, a także do szybkiego (niekoniecznie równego) siekania jarzyn. To mój ulubiony nóż z zestawu. Kolejnym wyróżniającym się nożem jest 8-calowy nóż przeznaczony do pieczywa (symbol chleba) . Pokroimy nim bagietki, bułki, chałki i chleby. Szczególnie dobrze sobie radzi przy „miękkim” pieczywie – nie gniecie puszystych wypieków – bułki wrocławskiej, chałki, pszennego lub żytniego(...)chleba czy ciasta drożdżowego. Przy wiejskim, spieczonym chlebie o bardzo grubej skórce musiałam włożyć trochę więcej siły w pokrojenie pieczywa – myślę, że gdyby ząbki miały ostrzejsze zakończenie kroiłoby się ten rodzaj pieczywa bardziej gładko. Jednak takie falowane zakończenie ostrza ma też swoje zalety – nóż jest zdecydowanie bardziej bezpieczny w użytkowaniu. Ponadto należy wspomnieć, że jego ostrze jest obustronnie
Poezja smakumoich testów dotyczących bezglutenowych chlebów Incola. Trochę mi zajęło zanim zjadłam je wszystkie, bo niestety nikt mi nie pomagał w ich konsumpcji :) Początkowo pisałam opinie osobno, pod każdym rodzajem pieczywa, jednak niedługo po tym stwierdziłam, że raczej nie ma sensu dalej pisać w ten sposób, bo po prostu wiele informacji, określeń, słów się zwyczajnie powtarzało. Dlatego postanowiłam napisać jedną(...)właśnie te trzy pierwsze chleby nie zawierają dodatku mleka! Chleby rustykalne smakowały mi najmniej. Powodem była zbyt duża obecność cukru , co spowodowało, że chleby zamiast być pieczywem wytrawnym stały się słodkim wypiekiem . Oprócz cukru i melasy trzcinowej doszedł nieszczęsny syrop glukozowy :( Ponad to w składzie pojawiło się mleko w proszku, choć nie ono jest najgorsze, skład wzbogaciły także
Zdrowie na języku :PPrzepis na domowe pieczywo – Bułki pszenne z uniwersalnego ciasta do wszystkiego, które od kilku tygodni wykorzystuję do wszelakich domowych wypieków. Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Beaty Stare gary , a ona ma je z bloga Kitchen Nostalgia . W oryginale ciasto nazwano Crazy Dough for Everything, czyli zwariowane ciasto do wszystkiego. Wypróbowałam je już w kilku przepisach, które niedługo(...)przede wszystkim w wytrawnych wypiekach, typu paluchy a’la pizza , czy bułki faszerowane serem mozzarella i suszonymi pomidorami. Podstawową zaletą tego ciasta jest fakt, że z ciasta można formować pieczywo zaraz po wyrobieniu, oraz to że można je przechowywać w lodówce do 3 dni, oraz mrozić. Ciasto jest warte polecenia, gdyż domowe pieczywo wraz z upieczeniem powstaje w ciągu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrodzy, jak wiecie postanowiłam wrócić do formy i zadbać o swój organizm. Ale poza wprowadzeniem ćwiczeń niezwykle ważne jest też zdrowe odżywianie. Dlatego z ogromną przyjemnością sięgam po nowe pieczywo firmy Tovago . Firma ostatnio stworzyła na potrzeby konsumentów pieczywo chrupkie kukurydziano-jaglane oraz kukurydziano-gryczane. Kiedyś nie przepadałam za kaszą jaglaną, ale teraz wiem, że można z niej stworzyć przepyszne(...)dania. Jest przecież niezwykle wartościowa, nie zawiera glutenu, ma wiele łatwo przyswajalnych składników odżywczych, m.in. białko, żelazo i witaminy z grupy B. W składzie pieczywa kukurydziano-jaglanego od Tovago znajduje się 20% kaszy jaglanej. Pieczywo jest niezwykle lekkie, smaczne, można powiedzieć że rozpływa się w ustach. Doskonale sprawdza się jako zdrowe śniadanie, jak i przekąska do pracy, szkoły
Słodkie okruszkiSzarlotka z chleba to idealny patent na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Przepis jest prosty, wychodzi zawsze, smakuje wspaniale i prawie w ogóle nie wymaga pracy. Czas : 40 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Nie marnuj pieczywa – zrób szarlotkę z chleba To danie jest godne plecenia z wielu względów: jest bardzo proste i nadzwyczaj smaczne, z dodatkiem jabłek smakuje jak szarlotka, jest(...)łatwe do przygotowania i co nie mniej ważne pozwala wykorzystać suchy, czerstwy chleb! Drugie życie pieczywa Czy wiesz, że chleb jest jednym z najczęściej wyrzucanych produktów spożywczych w Polsce? Dołącz do trendu kuchni zero waste – i nie marnuj pieczywa ani pieniędzy. Zamiast wyrzucać – daj pieczywu drugie życie i zjedz coś pysznego! Jeśli nie masz jabłek Jeśli nie masz
Niedzielny kucharzwyklucza go całkowicie, a opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia produkty mączne, w tym właśnie chleb, znajdują się tuż nad warzywami i owocami. Trzeba jednak zachować rozsądek i jeść pieczywo o dużej wartości odżywczej. Szczególnie mocno zaleca się rezygnację z produktów czysto pszennych na rzecz razowych, w których znajdziemy sporo składników odżywczych, w tym witaminy oraz cenny błonnik pokarmowy. Chleb(...)przygotowanie go w warunkach domowych, do czego wrócimy jeszcze w późniejszej części tekstu. Daje to szansę na rozmaite eksperymenty oraz dodawanie ulubionych składników. Chleb pełnoziarnisty – dlaczego warto go jeść? Pieczywo razowe, inaczej zwane pełnoziarnistym, jest znacznie zdrowsze od białego. Przede wszystkim jest mniej kaloryczne oraz zawiera cenne witaminy z grupy B. Może być także źródłem żelaza, magnezu i cynku
Fascynacje Anibokiem. Mam ochotę na coś normalnego (?!). U mnie dzisiaj na śniadanie była jajecznica, bo nie zniosłabym tego samego kolejny dzień z rzędu… Do jajecznicy świetnie pasowałoby jakieś keto pieczywo . Ja akurat nie miałam żadnego na podorędziu, a że po tych wszystkich świątecznych przygotowaniach gotowanie i pieczenie nie stanowi chwilowo dla mnie większej atrakcji, to nie skusiłam się także(...)Teraz jednak powoli wracamy do normalności, więc przepis na keto bułki może okazać się przydatny. Keto bułki z mąki sezamowej Keto śniadanie niejedno ma imię Ogólnie nie jestem fanką pieczywa, w tym także keto pieczywa. Uważam, że znacznie lepiej jest się uniezależnić od standardowych kanapek na śniadanie , bo jest wiele innych śniadaniowych propozycji, które prezentują sobą znacznie wyższy poziom
Modern Cave GirlBohaterem dzisiejszych przepisów jest tost. Zwyk ł e opiekane pieczywo uwielbiane przez wszystkich za jego fenomenalny smak, prostotę oraz szybkość przygotowania. Wystarczy bowiem tylko kilka minut, w trakcie których wyczarujemy idealne śniadanie lub ciep ł ą przekąsk ę . Tost nie smakowałby tak wyśmienicie, gdyby nie dodatki, których może być(...)może znacie inne sprawdzone przepisy na tosty? Będę wdzięczna za wszystkie przepisy ;) FRANCUSKI TOST Z CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI SKŁADNIKI (4 tosty) 8 kromek pieczywa tostowego 2 jajka 50 ml mleka 100 g truskawek 50 g kremu czekoladowego olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Truskawki kroimy w cienkie plasterki. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka z mlekiem. Przygotowujemy
La grande e la piccola cuoca