pieczywo - 17769 przepisów (strona:6/1185)

Śniadaniowe jajka sadzone z bekonem 133

minut. Jaja sadzone smażone z plasterkami chrupiącej szynki i szczypiorkiem. Jajka wręcz doskonałe za sprawą ściętego białka i półpłynnego lejącego się żółtka. Natychmiast po usmażeniu położone na kromkach świeżego pieczywa przesmarowanego warstewką masła. Ciepłe i sycące śniadanie na chłodne poranki. Dla mnie jajka kurze to prawdziwy skarb. Nie wyobrażam sobie mojej kulinarnej przygody beż używania jaj w swoich przepisach. Zarówno(...)Śniadanie Trudność: Łatwe Ilość 3 porcje Przygotowanie 10 min. Smażenie 10 min. Kalorie 160 kcal Śniadanie mistrzów. Jajka sadzone z półpłynnym żółtkiem, oddzielone podsmażonymi plasterkami szynki. Podane na świeżym pieczywie z masłem. Składniki: 3 jajka z chowu ściółkowego 6 plasterków dobrej szynki typu boczek rolowany garść posiekanego szczypiorku odrobina oleju rzepakowego szczypta soli DODATKOWO 3 kromki świeżego, chrupiącego pieczywa masło

ProstePesto.pl
Tosty z jajkiem, roladki z parówkami i kiełbaska 133

prepTime":"PT10M","cookTime":"PT10M","totalTime":"PT20M","recipeCategory":["\u015aniadanie"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["2","2 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"290 cal"},"recipeIngredient":["4 kromki pieczywa \u017cytniego","4 jajka z chowu \u015bci\u00f3\u0142kowego","6 plasterk\u00f3w szynki","3 plasterki sera \u017c\u00f3\u0142tego","2 par\u00f3wki z szynki","1 swojska kie\u0142basa","1 pomidor","olej rzepakowy do sma\u017cenia","s\u00f3l(...)pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"TOSTY Z JAJKIEM","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"W kromkach pieczywa wydr\u0105\u017camy niewielki otw\u00f3r. Na patelni rozgrzewamy mocno niewielk\u0105 ilo\u015b\u0107 t\u0142uszczu. Uk\u0142adamy kromki pieczywa, a do przygotowanego otworu wbijamy po 1 ca\u0142ym jajku. Opr\u00f3szamy sol\u0105 i pieprzem i sma\u017cymy do \u015bci\u0119cia jajka, najlepiej

ProstePesto.pl
Jak upiec dobry chleb w domu? 145

Prawdziwie domowy i chrupiący chleb to dla niektórych wspomnienie dzieciństwa, dla innych podstawa wymarzonego śniadania. Niezwykle przyjemny zapach jeszcze ciepłego pieczywa wypełniający cały dom nie może równać się z niczym innym. W sklepach o takie swojskie i zdrowe pieczywo niełatwo, dlatego warto pokusić się o upieczenie chleba w domowych warunkach. Jak upiec chleb w domu by zawsze się udał? (adsbygoogle(...)upiec chleb na zakwasie Prawdziwie swojski, domowy chleb to taki przygotowywany na zakwasie. Niestety nie jest to atrakcyjna opcja dla zabieganych, gdyż wymaga więcej czasu (w porównaniu do pieczywa drożdżowego). Poszukując przepisu na to jak upiec chleb żytni, pamiętaj, że jego pieczenie musi być zaplanowane z kilkudniowym wyprzedzeniem, gdyż taki chleb wymaga wcześniejszego przygotowania zakwasu (a ten z kolei musi

Kulinarne Przeboje
Chleb gryczany na drożdżach 155

Pieczywo bardzo niedawno pojawiło się na stałe w moim codziennym menu. Kiedyś się go obawiałam, unikałam go, myśląc, że tym samym zdrowo się odżywiam. Teraz już wiem, że to niekoniecznie prawda. Wykluczenie pieczywa wcale nie oznacza, że odżywiamy się zdrowo i już na pewno nie decyduje o tym, że zaczniemy tracić na wadze. Ja odkryłam to dość późno(...)mówią, lepiej późni niż wcale Teraz już wiem, że pieczywo to bardzo dobre źródło węglowodanów. Oczywiście, tak jak z wszystkim – liczy się jego jakość. Pieczywo z składem długim jak szkolna lektura, zawierające składniki, które nawet ciężko nam wypowiedzieć nigdy nie będzie dobrą opcją. Kupując pieczywo trzeba szukać takiego, który składa się z samych naturalnych składników. Niestety

365 dni dookoła kuchni
aleWorek | Lniany worek na pieczywo 239

Kilka dni temu przedstawiłam Wam nowy przepis na pyszne domowe bułeczki , a dziś powiem Wam, w jaki sposób najlepiej przechowywać pieczywo. W tym miesiącu miałam okazję przetestować lniany worek AleWorek do przechowywania pieczywa i powiem Wam, jak się sprawdził. Test polegał na przechowywaniu kupnego chleba w tradycyjny dla mnie sposób, a także w lnianym worku. Wszystko oczywiście w tym samym(...)czasie, w tym samym miejscu w kuchni. Później w ten sam sposób postąpiłam z domowymi bułeczkami. Wybrałam dwa rodzaje pieczywa. Kupiony w sklepie chleb z dynią na zakwasie, który dosyć długo zachowuje świeżość. A także domowe, drożdżowe bułki. Domowe bułki mają to do siebie, że gdy są świeże smakują idealnie, ale bardzo szybko robią się twarde jak kamień. Każdego dnia

Mienta blog
Pudding chlebowy - idealny na śniadanie! 200

kremowy i aksamitny. To pyszna propozycja na słodkie śniadanie. Jego przygotowanie zajmie Wam niecałą godzinkę. warto czasami obudzić się przed resztą domowników i ich miło zaskoczyć. :) Potrzebujemy: 12 kromek pieczywa tostowego 3 jaja 400 ml mleka 100 ml syropu z agawy, bądź innego płynnego słodziwa ulubiona konfitura Bardzo lubimy puddingi chlebowe, ale dostać u nas w domu czerstwy chleb(...)prawie niemożliwe. Dlatego ja do przygotowania pieczywa używam tostera. Skoro już przy nim jesteśmy to powiem Wam jaki mam w nowym domu. Otóż, przeprowadzka, "nowe życie", postawiłam więc na nowe. Nowy toster, pyszne śniadania, zupełnie inna jakość. Kto uwielbia tosty na śniadanie, na pewno się ze mną zgodzi, że wnoszą one dużo więcej smaku w nasze poranne posiłki. Toster

MamaOskarka
Zapiekanka z cukinii, suszonych pomidorów i czerstwego pieczywa 211

Dzisiejsze danie powstało zupełnie przypadkowo. Nie bardzo miałam pomysł na obiad, a w chlebaku zostało mi sporo pieczywa, które było już mocno podeschnięte. Cukinia kilka dni wcześniej miała być przerobiona na leczo, ale nie doczekała się i zaczęła już lekko więdnąć. Postanowiłam więc zrobić zapiekankę. Czerstwe pieczywo świetnie sprawdza się w roli bazy do zapiekanek. Na słodko lub na słono(...)Składniki: 1 kg cukinii 1 duża cebula 4 duże ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzy 2 łyżeczki suszonego tymianku garść suszonych pomidorów 150 g czerstwego pieczywa lub sucharów 3 jajka mleko do namoczenia pieczywa 2 łyżki oliwy tłuszcz i bułka tarta do formy Pieczywo lub suchary namoczyć w mleku.  Cukinię opłukać i pokroić w plasterki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chrupiące przysmaki Piekarni Galicyjskiej :) 195

błędzie twierdząc, że większość z Was zapewne zna produkty Piekarni Galicyjskiej. Mam rację? 😄 Piekarnia Galicyjska wprowadziła na polski rynek mnóstwo świetnych produktów. Są to artykuły zaliczane między innymi do pieczywa chrupkiego, ale w ofercie znajdziesz także coś słodkiego - na przykład Fit Snacki . Poniżej produkty, które otrzymałam do recenzji. A wśród nich popularne "Chrupaki" , które w regularnej sprzedaży znajdziesz w sieci(...)sklepów Rossmann. Ponad to mam dla Was niedawne nowości takie jak "Bio Chlebek" i "Pieczywo chrupkie na zakwasie" .  Produkty Piekarni Galicyjskiej pozbawione są: aromatów barwników konserwantów GMO cukru dodanego  Natomiast odznaczają się: źródłem błonnika pokarmowego źródłem białka niską zawartością cukrów (naturalnych) dodatkiem soli morskiej zamiast zwykłej pysznym smakiem i aromatem  Dziś tylko wstępnie. Szczegółowe informacje na temat

Zdrowie na języku :P
Tatar z łososia – testuję noże Gerlach 256

krojenia mięsa wieprzowego i wołowego, a także do szybkiego (niekoniecznie równego) siekania jarzyn. To mój ulubiony nóż z zestawu. Kolejnym wyróżniającym się nożem jest 8-calowy nóż przeznaczony do pieczywa (symbol chleba) . Pokroimy nim bagietki, bułki, chałki i chleby. Szczególnie dobrze sobie radzi przy „miękkim” pieczywie – nie gniecie puszystych wypieków – bułki wrocławskiej, chałki, pszennego lub żytniego(...)chleba czy ciasta drożdżowego. Przy wiejskim, spieczonym chlebie o bardzo grubej skórce musiałam włożyć trochę więcej siły w pokrojenie pieczywa – myślę, że gdyby ząbki miały ostrzejsze zakończenie kroiłoby się ten rodzaj pieczywa bardziej gładko. Jednak takie falowane zakończenie ostrza ma też swoje zalety – nóż jest zdecydowanie bardziej bezpieczny w użytkowaniu. Ponadto należy wspomnieć, że jego ostrze jest obustronnie

Poezja smaku
Bezglutenowe chleby Incola :) 185

moich testów dotyczących bezglutenowych chlebów Incola. Trochę mi zajęło zanim zjadłam je wszystkie, bo niestety nikt mi nie pomagał w ich konsumpcji :) Początkowo pisałam opinie osobno, pod każdym rodzajem pieczywa, jednak niedługo po tym stwierdziłam, że raczej nie ma sensu dalej pisać w ten sposób, bo po prostu wiele informacji, określeń, słów się zwyczajnie powtarzało. Dlatego postanowiłam napisać jedną(...)właśnie te trzy pierwsze chleby nie zawierają dodatku mleka!  Chleby rustykalne  smakowały mi najmniej. Powodem była zbyt duża obecność cukru , co spowodowało, że chleby zamiast być pieczywem wytrawnym stały się słodkim wypiekiem . Oprócz cukru i melasy trzcinowej doszedł nieszczęsny syrop glukozowy :( Ponad to w składzie pojawiło się mleko w proszku, choć nie ono jest najgorsze, skład wzbogaciły także

Zdrowie na języku :P
Domowe pieczywo. Bułki pszenne 212

Przepis na domowe pieczywo – Bułki pszenne z uniwersalnego ciasta do wszystkiego, które od kilku tygodni wykorzystuję do wszelakich domowych wypieków. Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Beaty Stare gary , a ona ma je z bloga Kitchen Nostalgia . W oryginale ciasto nazwano Crazy Dough for Everything, czyli zwariowane ciasto do wszystkiego. Wypróbowałam je już w kilku przepisach, które niedługo(...)przede wszystkim w wytrawnych wypiekach, typu paluchy a’la pizza , czy bułki faszerowane serem mozzarella i suszonymi pomidorami. Podstawową zaletą tego ciasta jest fakt, że z ciasta można formować pieczywo zaraz po wyrobieniu, oraz to że można je przechowywać w lodówce do 3 dni, oraz mrozić. Ciasto jest warte polecenia, gdyż domowe pieczywo wraz z upieczeniem powstaje w ciągu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotka z chleba i resztek pieczywa 167

Szarlotka z chleba to idealny patent na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Przepis jest prosty, wychodzi zawsze, smakuje wspaniale i prawie w ogóle nie wymaga pracy. Czas : 40 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Nie marnuj pieczywa – zrób szarlotkę z chleba To danie jest godne plecenia z wielu względów: jest bardzo proste i nadzwyczaj smaczne, z dodatkiem jabłek smakuje jak szarlotka, jest(...)łatwe do przygotowania i co nie mniej ważne pozwala wykorzystać suchy, czerstwy chleb! Drugie życie pieczywa Czy wiesz, że chleb jest jednym z najczęściej wyrzucanych produktów spożywczych w Polsce? Dołącz do trendu kuchni zero waste – i nie marnuj pieczywa ani pieniędzy. Zamiast wyrzucać – daj pieczywu drugie życie i zjedz coś pysznego! Jeśli nie masz jabłek Jeśli nie masz

Niedzielny kucharz
Nieco inny smak codziennego pieczywa, czyli chleb z suszonymi owocami 163

wyklucza go całkowicie, a opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia produkty mączne, w tym właśnie chleb, znajdują się tuż nad warzywami i owocami. Trzeba jednak zachować rozsądek i jeść pieczywo o dużej wartości odżywczej. Szczególnie mocno zaleca się rezygnację z produktów czysto pszennych na rzecz razowych, w których znajdziemy sporo składników odżywczych, w tym witaminy oraz cenny błonnik pokarmowy. Chleb(...)przygotowanie go w warunkach domowych, do czego wrócimy jeszcze w późniejszej części tekstu. Daje to szansę na rozmaite eksperymenty oraz dodawanie ulubionych składników. Chleb pełnoziarnisty – dlaczego warto go jeść? Pieczywo razowe, inaczej zwane pełnoziarnistym, jest znacznie zdrowsze od białego. Przede wszystkim jest mniej kaloryczne oraz zawiera cenne witaminy z grupy B. Może być także źródłem żelaza, magnezu i cynku

Fascynacje Ani
Keto bułki sezamowe (Paleo, LowCarb) 178

bokiem. Mam ochotę na coś normalnego (?!). U mnie dzisiaj na śniadanie była jajecznica, bo nie zniosłabym tego samego kolejny dzień z rzędu… Do jajecznicy świetnie pasowałoby jakieś keto pieczywo . Ja akurat nie miałam żadnego na podorędziu, a że po tych wszystkich świątecznych przygotowaniach gotowanie i pieczenie nie stanowi chwilowo dla mnie większej atrakcji, to nie skusiłam się także(...)Teraz jednak powoli wracamy do normalności, więc przepis na keto bułki może okazać się przydatny. Keto bułki z mąki sezamowej Keto śniadanie niejedno ma imię Ogólnie nie jestem fanką pieczywa, w tym także keto pieczywa. Uważam, że znacznie lepiej jest się uniezależnić od standardowych kanapek na śniadanie , bo jest wiele innych śniadaniowych propozycji, które prezentują sobą znacznie wyższy poziom

Modern Cave Girl
4 przepisy na tosty na słodko i słono 354

Bohaterem dzisiejszych przepisów jest tost. Zwyk ł e opiekane pieczywo uwielbiane przez wszystkich za jego fenomenalny smak, prostotę oraz szybkość przygotowania. Wystarczy bowiem tylko kilka minut, w trakcie których wyczarujemy idealne śniadanie lub ciep ł ą  przekąsk ę .   Tost nie smakowałby tak wyśmienicie, gdyby nie dodatki, których może być(...)może znacie inne sprawdzone przepisy na tosty? Będę wdzięczna za wszystkie przepisy ;) FRANCUSKI TOST Z CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI SKŁADNIKI  (4 tosty) 8 kromek pieczywa tostowego 2 jajka 50 ml mleka 100 g truskawek 50 g kremu czekoladowego olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Truskawki kroimy w cienkie plasterki. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka z mlekiem. Przygotowujemy

La grande e la piccola cuoca
Pomysł na wege kanapki? Wykorzystaj pyszne pasty kanapkowe 101

mogą stać się gwiazdą Waszego stołu na śniadanie, a nawet zastąpić tradycyjne dania obiadowe. Co więcej, wszystkie wskazówki, które tu znajdziecie, dotyczą produktów dostępnych w większości osiedlowych sklepów! Ulubione pieczywo – podstawa każdej kanapki Zanim odkryjemy, jakie bogactwo możliwości dają wegetariańskie przepisy na kanapki, pozwólcie, że zaczniemy od podstaw – od pieczywa. Jest ono tłem naszej kanapkowej kompozycji, a dobór jego odpowiedniego(...)typu jest kluczowy! Czy wolicie tradycyjne, ciemne pieczywo na zakwasie? To doskonałe źródło błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Co więcej, zawiera ono mniej cukru i więcej białka niż białe pieczywo, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. A może bagietkę? To pieczywo o wyjątkowo chrupiącej skórce i mięciutkim wnętrzu. Idealne

Słodkie okruszki
Tort kanapkowy 135

też zrobiłam, ale wskazówki które dostałam wykorzystałam podczas jego zrobienia. Następnym razem kiedy będę robić ten tort, zrobię o jedną warstwę niższy. Tu wyszło mi 6 warstw z samego pieczywa. Składniki: * chleb tostowy (30-36 kromek) * 15 dkg pasztetu drobiowego lub wieprzowego (na wagę) * kilka korniszonów * szynka ok. 20 dkg * krewetki koktajlowe 30 dkg * majonez * 2 serki śmietankowe kanapkowe (typu(...)pomidorki koktajlowe * sól, pieprz Tort wyszedł mi dość duży, ponieważ zrobiłam blaty z 6 kromek i z 6 warstw.  Kromki chleba tostowego okroiłam ze skórek. Ułożyłam pierwszą warstwę pieczywa na desce i posmarowałam pastą zrobioną z pasztetu: * pasztet drobiowy * 6 korniszonów (miałam malutkie korniszony) * 1 łyżka majonezu  * 1 łyżka śmietany Pasztet rozdrobiłam widelcem, dodałam pokrojone drobno korniszony, majonez

Pieprzyć z Fantazją
Rodzaje mąk i ich zastosowanie w zdrowej kuchni 124

dzielą się przepisami nieco w zdrowszych odmianach i u nich nie znajdziemy takiej mąki. Jakiś czas temu pisałam artykuł na temat zdrowych zamienników spożywczych. Na początku była mowa o pieczywie, a w nim rodzajach mąk i zawartości błonnika. To jest również bardzo ważny aspekt w zdrowym odżywianiu. Cały artykuł znajdzie TUTAJ Planujecie wykonać pieczywo domowe roboty? Wybierz mąkę, która(...)możemy zastosować do wypieku pizzy, bułek i chleba.  Mąka pszenna (ciemna), typ: 2000, 3000. Najlepsza mąka z typu pszennych, która ma wysoką zawartość błonnika . Zastosowanie znajdzie w wypiekach pieczywa pełnoziarnistego czy wyrobów mącznych jak makaron.  Mąka orkiszowa, typ: 630, 1100.2000 . Najwyższa razowa zalecana jest do wypieku pieczywa. Mniejsze świetnie nadają się do ciast i mniejszych deserów. Sama korzystam

zdrowo i aktywnie
Rodzaje mąk i ich zastosowanie w zdrowej kuchni 218

dzielą się przepisami nieco w zdrowszych odmianach i u nich nie znajdziemy takiej mąki. Jakiś czas temu pisałam artykuł na temat zdrowych zamienników spożywczych. Na początku była mowa o pieczywie, a w nim rodzajach mąk i zawartości błonnika. To jest również bardzo ważny aspekt w zdrowym odżywianiu. Cały artykuł znajdzie TUTAJ Planujecie wykonać pieczywo domowe roboty? Wybierz mąkę, która(...)możemy zastosować do wypieku pizzy, bułek i chleba.  Mąka pszenna (ciemna), typ: 2000, 3000. Najlepsza mąka z typu pszennych, która ma wysoką zawartość błonnika . Zastosowanie znajdzie w wypiekach pieczywa pełnoziarnistego czy wyrobów mącznych jak makaron.  Mąka orkiszowa, typ: 630, 1100.2000 . Najwyższa razowa zalecana jest do wypieku pieczywa. Mniejsze świetnie nadają się do ciast i mniejszych deserów. Sama korzystam

Zdrowie i pysznie na talerzu
Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni w stylu śródziemnomorskim 290

mnie jadłospis bazuje na założeniach diety śródziemnomorskiej , czyli diecie o udokumentowanym działaniu zdrowotnym. Poza nowymi przepisami, znajdziecie w nim receptury z bloga oparte na produktach naturalnie bezglutenowych.  Jakie pieczywo na diecie bezglutenowej?  Rezygnacja z produktów zawierających mąkę pszenną czy żytnią nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z chleba i bułek w codziennym jadłospisie. Jedną z opcji jest oczywiście samodzielne(...)przygotowanie bezglutenowych zamienników dla pieczywa i deserów, choć nie każdy ma czas czy umiejętności kulinarne, aby się tym zajmować. Alternatywą są więc gotowe wyroby z symbolem Przekreślonego Kłosa dostępne w niektórych supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością czy piekarniach.  Pamiętam smak pieczywa bezglutenowego z przed kilku lat, kiedy studiowałam dietetykę. Niestety mocno obiegał on od tego tradycyjnego, a dodatkowo

Chilli Czosnek i Oliwa
Tort kanapkowy 209

też zrobiłam, ale wskazówki które dostałam wykorzystałam podczas jego zrobienia. Następnym razem kiedy będę robić ten tort, zrobię o jedną warstwę niższy. Tu wyszło mi 6 warstw z samego pieczywa. Składniki: * chleb tostowy (30-36 kromek) * 15 dkg pasztetu drobiowego lub wieprzowego (na wagę) * kilka korniszonów * szynka ok. 20 dkg * krewetki koktajlowe 30 dkg * majonez * 2 serki śmietankowe kanapkowe (typu(...)pomidorki koktajlowe * sól, pieprz Tort wyszedł mi dość duży, ponieważ zrobiłam blaty z 6 kromek i z 6 warstw.  Kromki chleba tostowego okroiłam ze skórek. Ułożyłam pierwszą warstwę pieczywa na desce i posmarowałam pastą zrobioną z pasztetu: * pasztet drobiowy * 6 korniszonów (miałam malutkie korniszony) * 1 łyżka majonezu  * 1 łyżka śmietany Pasztet rozdrobiłam widelcem, dodałam pokrojone drobno korniszony, majonez

Pieprzyć z Fantazją
PUDDING CHLEBOWY Z GRUSZKĄ, CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 186

Kanapki są w porządku, jednakże nie wyobrażam sobie funkcjonować, żywiąc się wyłącznie nimi. Dlatego...    ... przy weekendzie warto zastanowić się, jak przełamać śniadaniową rutynę. I jednocześnie wykorzystać czerstwe pieczywo, aby uniknąć zbytniego marnowania jedzenia ;) PUDDING CHLEBOWY Z GRUSZKĄ, CZEKOLADĄ I BAKALIAMI  (dla 6-8 osób) 300 g czerstwego pieczywa 3 jajka rozm. M 2 szklanki mleka szczypta soli(...)garść orzechów włoskich 1 duża gruszka  1/3 tabliczki gorzkiej czekolady dodatkowo: odrobina oleju do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewam do 180 (przy termoobiegu do 160) stopni Celsjusza. Pieczywo rozdrabniam palcami na małe kawałki.  Jajka roztrzepuję ze solą i miodem, dodaję mleko, cynamon, kardamon i mieszam.   Formę ceramiczną (najlepiej!) smaruję delikatnie niewielką ilością oleju. Wrzucam pokruszone

W kuchni Karmel-itki
Bułki drożdżowe, pieczone metodą solno - drożdżową 268

temperaturę otoczenia. Co jeszcze możemy dowiedzieć się o roli soli w chlebie? Sól najlepiej rozpuścić w wodzie i dodawać razem z wodą. Oprócz smaku, odpowiedzialna jest za jakość wypiekanego pieczywa. Dodatek soli (zwykle stosuje się od 1 do 3% względem masy mąki) nadaje wypieczonemu chlebowi, a konkretnie jego skórce, ładny brązowy kolor. Skórka jest bardziej chrupiąca, a miękisz delikatniejszy niż(...)chlebach bez dodatku soli. Sól wpływa na wiązanie wody, strukturę glutenową, aktywność enzymów w cieście, no i oczywiście na rozwój mikroorganizmów. Wpływa też na trwałość pieczywa. Gdy przechowujemy chleb w otoczeniu o małej wilgotności powietrza, sól opóźnia procesy czerstwienia pieczywa, zaś gdy przechowujemy chleb w wilgotnym otoczeniu, skórka nam szybko mięknie, a jakość pieczywa ulega pogorszeniu. Sól wpływa korzystnie

Grahamka, weka i kajzerka
3 fikuśne kanapki z figą 177

figami oraz chrupiącymi orzechami skropione miodem, kremowe awokado z figą podkręcone świeżo mielonym pieprzem oraz camembert z figą i mandarynką, dopełnione lekko pikantną bazylią, a wszystko na pajdzie ulubionego pieczywa. Zajadając, z każdym kęsem doznajemy eksplozji smaków, które idealnie się łącza i dopełniają. Takie fikuśne kromki są świetnym pomysłem na śniadanie, bądź jesienny lunch w ogrodzie. Koniecznie zróbcie! Kanapka(...)Składniki: ulubione pieczywo świeże figi ser camembert orzechy włoskie płynny miód Przygotowanie: 1) Na pieczywie ułożyć pokrojony w plastry ser. 2) Na kromce z serem ułożyć grillowaną figę (pokrojoną w plastry figę grillować na rozgrzanej patelni grillowej przez ok. 1 min z obu stron). 3) Całość posypać delikatnie podprażonymi na suchej patelni, posiekanymi orzechami włoskimi i polać miodem. 4) Podawać

Fitsweet.me
3 fikuśne kanapki z figą 167

figami oraz chrupiącymi orzechami skropione miodem, kremowe awokado z figą podkręcone świeżo mielonym pieprzem oraz camembert z figą i mandarynką, dopełnione lekko pikantną bazylią, a wszystko na pajdzie ulubionego pieczywa. Zajadając, z każdym kęsem doznajemy eksplozji smaków, które idealnie się łącza i dopełniają. Takie fikuśne kromki są świetnym pomysłem na śniadanie, bądź jesienny lunch w ogrodzie. Koniecznie zróbcie! Kanapka(...)Składniki: ulubione pieczywo świeże figi ser camembert orzechy włoskie płynny miód Przygotowanie: 1) Na pieczywie ułożyć pokrojony w plastry ser. 2) Na kromce z serem ułożyć grillowaną figę (pokrojoną w plastry figę grillować na rozgrzanej patelni grillowej przez ok. 1 min z obu stron). 3) Całość posypać delikatnie podprażonymi na suchej patelni, posiekanymi orzechami włoskimi i polać miodem. 4) Podawać

Fitsweet.me
Domowe pieczywo orkiszowe, pierś kurczaka duszona z truskawkami i rozmarynem, ricotta i jarmuż. Śniadanie w plenerze idealne. Mó 185

rozpoczęcie dnia na łonie natury w towarzystwie smacznego i zdrowego jedzenia. Kubek ulubionej kawy, dobra książka i pyszny posiłek to połączenie dzięki któremu swój dzień rozpoczniesz doskonale.  Domowe pieczywo orkiszowe oraz duszona w truskawkach i rozmarynie pierś kurczaka z dodatkiem jarmużu i kremowej ricotty tworzą kanapkę, która na wynos sprawdza się idealnie. Lekka, smaczna i prosa, niemalże idealna(...)śniadanie jeśli pieczywo i pierś kurczaka przygotujesz dzień wcześniej wieczorem. Rano wystarczy jedynie zapakować koszyk i wyruszyć na piknik. Takie mini podróże to dla mnie sposób na poznanie nowych miejsc. A Ty? W jaki sposób piknikujesz?  Składniki: Domowe bułeczki orkiszowe (6 sztuk): 400 gram mąki orkiszowej typ 2000 7 gram suchych drożdży 1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru

Mango Papaja
Fiskars Edge - Pięć razy na TAK! 210

prostu opisać, bo zdjęć z nożami podczas pracy byłoby mnóstwo, a post stałby się niekończącym tasiemcem :) Opowiem Wam do czego ja używam danego rodzaju noża. Nóż do pieczywa długość ostrza 23 cm. Do tego noża mam najwięcej szacunku i respektu, podobnie ma moja rodzina i znajomi, którzy mają w swoich blokach ten rodzaj noża firmy Fiskars. Dlaczego? Otóż, każdy(...)ponacinane opuszki palców, pokaleczone palce, a w moim przypadku głębokie nacięcie kostki co w konsekwencji skończyło się uszkodzeniem ścięgna i dłuższej rekonwalescencji. Ten nóż jest tak cholernie ostry, że pieczywo kroi bez uszkadzania kromek i kruszenia pieczywa. Nie ważne czy kroi się nim bułkę ze sklepu czy domową, miękką, czy twardą. Z chlebem podobnie. Wchodzi w pieczywo jak w masło

Blondynka Gotuje
Jak zrobić klasyczną bruschettę al pomodoro (grzankę z pomidorami)? 205

pestek, usuń z nich gniazda nasienne przed pokrojeniem. Niektórzy zalecają obieranie pomidorów ze skórki, ale według mnie to zbędne. Na bruschettę wybierz chleb na zakwasie lub ciabattę, ostatecznie bagietkę. Pieczywo należy opiec tak, aby było chrupiące na zewnątrz, ale miękkie w środku. Można to zrobić na patelni grillowej, zwykłej patelni, ogrodowym grillu czy nawet w tosterze.  Mój sposób(...)grillowanie pieczywa - mocno rozgrzewam patelnię grillową, układam na niej chleb i następnie dociskam go, np. mniejszą patelnią lub garnkiem. Dzięki temu chleb szybko przypieka się z wierzchu, a w środku nadal pozostaje miękki.  I jeszcze na koniec - bruschetta wymawia się "brusketta", nie "bruszczetta" ;) Jak zrobić klasyczną bruschettę al pomidoro ? - Przepis Składniki / na 8 sztuk*: * Ilości i proporcje składników

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczywo chrupkie - smaczne, zdrowe, fit :) 209

TOVAGO to polska firma zajmująca się produkcją oraz sprzedażą pieczywa chrupkiego. Co wyróżnia pieczywo Tovago od innych podobnych produktów dostępnych na rynku? Fakt, że produkowane są ze 100% pełnego ziarna, a nie z mąki!   Pieczywo chrupkie Tovago bogate jest w błonnik, nie zawiera dodatku cukru oraz tłuszczu . Pozbawione zostało wszelkich chemicznych dodatków, konserwantów, ulepszaczy smaku . W składzie znajdziemy tylko(...)wyłącznie najwyższej jakości pełne ziarno! Stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego pieczywa . Ma dłuższy termin ważności, dzięki czemu zawsze można go mieć pod ręką. Każda kromka na długo pozostaje świeża i chrupiąca, nawet po otwarciu opakowania! Idealne dla osób dbających o zdrowych tryb życia, będących na dietach redukcyjnych, chcących lekko zacząć dzień, nie mających wiele czasu, ceniących wygodę i funkcjonalność. Chlebek

Zdrowie na języku :P
Piotr Kucharski: Chleb. Domowa piekarnia. 229

Chleb. Domowa piekarnia” Piotra Kucharskiego to obowiązkowa pozycja dla każdego fana domowych wypieków. Cudne zdjęcia, przepisy krok po kroku, podstawowe zasady i techniki domowego wypieku pieczywa (i nie tylko). To wszystko znajdziecie w tej książce. Idealny prezent dla początkujących jak i zaawansowanych. Lubię wieczory z książką Piotra. Często do niej wracam. Zaszywam się z nią pod kocem, z kubkiem czegoś(...)znudzić. Często pytacie o książki podejmujące tematykę wypieku chleba. Zawsze polecam właśnie tę pozycję. Książka ma 272 strony i podzielona jest na 5 rozdziałów: I Teoria II Zakwas i pieczywo na zakwasie III Drożdże i chleby na drożdżach IV Bułki i płaskie chleby V Potrawy z chlebem i do chleba W rozdziale I przeczytacie o podstawach – składnikach pieczywa, niezbędnym

Moja pasja smaku
Pieczywo Chrupkie Tovago . 150

przyjemność testowania przepysznego  pieczywa chrupkiego firmy Tovago . Firma ta posiada szeroki asortyment zdrowego pieczywa chrupkiego ,tworzonego ze 100  % pełnego ziarna ,bogatego  w błonnik z niską zawartością tłuszczu stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnego pieczywa. Produkty które testuję to : Pieczywo chrupkie kukurydziano - jaglane zawiera 20 % kaszy jaglanej . Pieczywo chrupkie piernikowe pszenno kukurydziane . Pieczywo chrupkie kukurydziano gryczane .Pieczywo chrupkie piernikowe

Sama słodycz i szczypta chili
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 212

niechlebowych zbóż (owsa, jęczmienia, prosa, gryki, ryżu i kukurydzy, itp.) mają wysoką wartość odżywczą – są bogatym źródłem białka, błonnika, soli mineralnych oraz witamin. Stanowią surowiec wykorzystywany do wypieku pieczywa i innych produktów przeznaczonych dla osób chorych na celiakię – nie zawierają glutenu.   Stosowanie mąk tego typu w piekarnictwie ma na celu wzbogacenie wartości odżywczej podstawowego pieczywa pszennego i żytniego(...)Podobnie jak skrobia ziemniaczana – wykorzystywana do zagęszczania sosów i zup, szczególnie w kuchniach Wschodu, do deserów – kisiel, budyń. W Japonii, Chinach i Korei używana jest do produkcji makaronu i pieczywa przygotowanego metodą na parze. Sprawdzi się do pancakes i naleśników oraz do smażenia w głębokim tłuszczu (w postaci panierki tempura). Stosowana jako substytut glutenu razem z innymi mąkami przy pieczeniu

Karo in the Kitchen
Sałatka z łososiem na pieczywie chrupkim 191

Dzisiaj u mnie powstała sałatka na pieczywie chrupkim. Jest to jedna z moich ulubionych sałatek wzbogacona pieczywem. Warto po jej zrobieniu odstawić ją na kilka godzin do lodówki by pieczywo zmiękło. Choć ja za długo nie czekałam, podobała mi się jego chrupkość i bardzo mi to odpowiadało :) Można pieczywo wcześniej pokroić i używać mniejszych kawałków, na pewno ułatwi to krojenie(...)Składniki: 1 opakowanie pieczywa chrupkiego ze słonecznikiem Chrupak , 1 puszka łososia, 4 jajka, 20 g żółtego sera, 8 łyżeczek majonezu, szczypiorek. Przygotowanie:  Każdy kawałek pieczywa chrupkiego smarujemy 1 łyżeczką majonezu. Układamy na desce dwa kawałki koło siebie i posypujemy startym serem. Następnie układamy kolejne dwa kawałki chlebka i pokrojone w kostkę białka. Kolejne dwa chlebki i odsączone kawałki łososia

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania