pieczywo - 17769 przepisów (strona:7/1185)

Pomysł na wege kanapki? Wykorzystaj pyszne pasty kanapkowe 53

mogą stać się gwiazdą Waszego stołu na śniadanie, a nawet zastąpić tradycyjne dania obiadowe. Co więcej, wszystkie wskazówki, które tu znajdziecie, dotyczą produktów dostępnych w większości osiedlowych sklepów! Ulubione pieczywo – podstawa każdej kanapki Zanim odkryjemy, jakie bogactwo możliwości dają wegetariańskie przepisy na kanapki, pozwólcie, że zaczniemy od podstaw – od pieczywa. Jest ono tłem naszej kanapkowej kompozycji, a dobór jego odpowiedniego(...)typu jest kluczowy! Czy wolicie tradycyjne, ciemne pieczywo na zakwasie? To doskonałe źródło błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Co więcej, zawiera ono mniej cukru i więcej białka niż białe pieczywo, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. A może bagietkę? To pieczywo o wyjątkowo chrupiącej skórce i mięciutkim wnętrzu. Idealne

Słodkie okruszki
Tort kanapkowy 91

też zrobiłam, ale wskazówki które dostałam wykorzystałam podczas jego zrobienia. Następnym razem kiedy będę robić ten tort, zrobię o jedną warstwę niższy. Tu wyszło mi 6 warstw z samego pieczywa. Składniki: * chleb tostowy (30-36 kromek) * 15 dkg pasztetu drobiowego lub wieprzowego (na wagę) * kilka korniszonów * szynka ok. 20 dkg * krewetki koktajlowe 30 dkg * majonez * 2 serki śmietankowe kanapkowe (typu(...)pomidorki koktajlowe * sól, pieprz Tort wyszedł mi dość duży, ponieważ zrobiłam blaty z 6 kromek i z 6 warstw.  Kromki chleba tostowego okroiłam ze skórek. Ułożyłam pierwszą warstwę pieczywa na desce i posmarowałam pastą zrobioną z pasztetu: * pasztet drobiowy * 6 korniszonów (miałam malutkie korniszony) * 1 łyżka majonezu  * 1 łyżka śmietany Pasztet rozdrobiłam widelcem, dodałam pokrojone drobno korniszony, majonez

Pieprzyć z Fantazją
Rodzaje mąk i ich zastosowanie w zdrowej kuchni 89

dzielą się przepisami nieco w zdrowszych odmianach i u nich nie znajdziemy takiej mąki. Jakiś czas temu pisałam artykuł na temat zdrowych zamienników spożywczych. Na początku była mowa o pieczywie, a w nim rodzajach mąk i zawartości błonnika. To jest również bardzo ważny aspekt w zdrowym odżywianiu. Cały artykuł znajdzie TUTAJ Planujecie wykonać pieczywo domowe roboty? Wybierz mąkę, która(...)możemy zastosować do wypieku pizzy, bułek i chleba.  Mąka pszenna (ciemna), typ: 2000, 3000. Najlepsza mąka z typu pszennych, która ma wysoką zawartość błonnika . Zastosowanie znajdzie w wypiekach pieczywa pełnoziarnistego czy wyrobów mącznych jak makaron.  Mąka orkiszowa, typ: 630, 1100.2000 . Najwyższa razowa zalecana jest do wypieku pieczywa. Mniejsze świetnie nadają się do ciast i mniejszych deserów. Sama korzystam

zdrowo i aktywnie
Rodzaje mąk i ich zastosowanie w zdrowej kuchni 171

dzielą się przepisami nieco w zdrowszych odmianach i u nich nie znajdziemy takiej mąki. Jakiś czas temu pisałam artykuł na temat zdrowych zamienników spożywczych. Na początku była mowa o pieczywie, a w nim rodzajach mąk i zawartości błonnika. To jest również bardzo ważny aspekt w zdrowym odżywianiu. Cały artykuł znajdzie TUTAJ Planujecie wykonać pieczywo domowe roboty? Wybierz mąkę, która(...)możemy zastosować do wypieku pizzy, bułek i chleba.  Mąka pszenna (ciemna), typ: 2000, 3000. Najlepsza mąka z typu pszennych, która ma wysoką zawartość błonnika . Zastosowanie znajdzie w wypiekach pieczywa pełnoziarnistego czy wyrobów mącznych jak makaron.  Mąka orkiszowa, typ: 630, 1100.2000 . Najwyższa razowa zalecana jest do wypieku pieczywa. Mniejsze świetnie nadają się do ciast i mniejszych deserów. Sama korzystam

Zdrowie i pysznie na talerzu
Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni w stylu śródziemnomorskim 214

mnie jadłospis bazuje na założeniach diety śródziemnomorskiej , czyli diecie o udokumentowanym działaniu zdrowotnym. Poza nowymi przepisami, znajdziecie w nim receptury z bloga oparte na produktach naturalnie bezglutenowych.  Jakie pieczywo na diecie bezglutenowej?  Rezygnacja z produktów zawierających mąkę pszenną czy żytnią nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z chleba i bułek w codziennym jadłospisie. Jedną z opcji jest oczywiście samodzielne(...)przygotowanie bezglutenowych zamienników dla pieczywa i deserów, choć nie każdy ma czas czy umiejętności kulinarne, aby się tym zajmować. Alternatywą są więc gotowe wyroby z symbolem Przekreślonego Kłosa dostępne w niektórych supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością czy piekarniach.  Pamiętam smak pieczywa bezglutenowego z przed kilku lat, kiedy studiowałam dietetykę. Niestety mocno obiegał on od tego tradycyjnego, a dodatkowo

Chilli Czosnek i Oliwa
Tort kanapkowy 163

też zrobiłam, ale wskazówki które dostałam wykorzystałam podczas jego zrobienia. Następnym razem kiedy będę robić ten tort, zrobię o jedną warstwę niższy. Tu wyszło mi 6 warstw z samego pieczywa. Składniki: * chleb tostowy (30-36 kromek) * 15 dkg pasztetu drobiowego lub wieprzowego (na wagę) * kilka korniszonów * szynka ok. 20 dkg * krewetki koktajlowe 30 dkg * majonez * 2 serki śmietankowe kanapkowe (typu(...)pomidorki koktajlowe * sól, pieprz Tort wyszedł mi dość duży, ponieważ zrobiłam blaty z 6 kromek i z 6 warstw.  Kromki chleba tostowego okroiłam ze skórek. Ułożyłam pierwszą warstwę pieczywa na desce i posmarowałam pastą zrobioną z pasztetu: * pasztet drobiowy * 6 korniszonów (miałam malutkie korniszony) * 1 łyżka majonezu  * 1 łyżka śmietany Pasztet rozdrobiłam widelcem, dodałam pokrojone drobno korniszony, majonez

Pieprzyć z Fantazją
PUDDING CHLEBOWY Z GRUSZKĄ, CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 147

Kanapki są w porządku, jednakże nie wyobrażam sobie funkcjonować, żywiąc się wyłącznie nimi. Dlatego...    ... przy weekendzie warto zastanowić się, jak przełamać śniadaniową rutynę. I jednocześnie wykorzystać czerstwe pieczywo, aby uniknąć zbytniego marnowania jedzenia ;) PUDDING CHLEBOWY Z GRUSZKĄ, CZEKOLADĄ I BAKALIAMI  (dla 6-8 osób) 300 g czerstwego pieczywa 3 jajka rozm. M 2 szklanki mleka szczypta soli(...)garść orzechów włoskich 1 duża gruszka  1/3 tabliczki gorzkiej czekolady dodatkowo: odrobina oleju do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewam do 180 (przy termoobiegu do 160) stopni Celsjusza. Pieczywo rozdrabniam palcami na małe kawałki.  Jajka roztrzepuję ze solą i miodem, dodaję mleko, cynamon, kardamon i mieszam.   Formę ceramiczną (najlepiej!) smaruję delikatnie niewielką ilością oleju. Wrzucam pokruszone

W kuchni Karmel-itki
Bułki drożdżowe, pieczone metodą solno - drożdżową 228

temperaturę otoczenia. Co jeszcze możemy dowiedzieć się o roli soli w chlebie? Sól najlepiej rozpuścić w wodzie i dodawać razem z wodą. Oprócz smaku, odpowiedzialna jest za jakość wypiekanego pieczywa. Dodatek soli (zwykle stosuje się od 1 do 3% względem masy mąki) nadaje wypieczonemu chlebowi, a konkretnie jego skórce, ładny brązowy kolor. Skórka jest bardziej chrupiąca, a miękisz delikatniejszy niż(...)chlebach bez dodatku soli. Sól wpływa na wiązanie wody, strukturę glutenową, aktywność enzymów w cieście, no i oczywiście na rozwój mikroorganizmów. Wpływa też na trwałość pieczywa. Gdy przechowujemy chleb w otoczeniu o małej wilgotności powietrza, sól opóźnia procesy czerstwienia pieczywa, zaś gdy przechowujemy chleb w wilgotnym otoczeniu, skórka nam szybko mięknie, a jakość pieczywa ulega pogorszeniu. Sól wpływa korzystnie

Grahamka, weka i kajzerka
3 fikuśne kanapki z figą 134

figami oraz chrupiącymi orzechami skropione miodem, kremowe awokado z figą podkręcone świeżo mielonym pieprzem oraz camembert z figą i mandarynką, dopełnione lekko pikantną bazylią, a wszystko na pajdzie ulubionego pieczywa. Zajadając, z każdym kęsem doznajemy eksplozji smaków, które idealnie się łącza i dopełniają. Takie fikuśne kromki są świetnym pomysłem na śniadanie, bądź jesienny lunch w ogrodzie. Koniecznie zróbcie! Kanapka(...)Składniki: ulubione pieczywo świeże figi ser camembert orzechy włoskie płynny miód Przygotowanie: 1) Na pieczywie ułożyć pokrojony w plastry ser. 2) Na kromce z serem ułożyć grillowaną figę (pokrojoną w plastry figę grillować na rozgrzanej patelni grillowej przez ok. 1 min z obu stron). 3) Całość posypać delikatnie podprażonymi na suchej patelni, posiekanymi orzechami włoskimi i polać miodem. 4) Podawać

Fitsweet.me
3 fikuśne kanapki z figą 123

figami oraz chrupiącymi orzechami skropione miodem, kremowe awokado z figą podkręcone świeżo mielonym pieprzem oraz camembert z figą i mandarynką, dopełnione lekko pikantną bazylią, a wszystko na pajdzie ulubionego pieczywa. Zajadając, z każdym kęsem doznajemy eksplozji smaków, które idealnie się łącza i dopełniają. Takie fikuśne kromki są świetnym pomysłem na śniadanie, bądź jesienny lunch w ogrodzie. Koniecznie zróbcie! Kanapka(...)Składniki: ulubione pieczywo świeże figi ser camembert orzechy włoskie płynny miód Przygotowanie: 1) Na pieczywie ułożyć pokrojony w plastry ser. 2) Na kromce z serem ułożyć grillowaną figę (pokrojoną w plastry figę grillować na rozgrzanej patelni grillowej przez ok. 1 min z obu stron). 3) Całość posypać delikatnie podprażonymi na suchej patelni, posiekanymi orzechami włoskimi i polać miodem. 4) Podawać

Fitsweet.me
Domowe pieczywo orkiszowe, pierś kurczaka duszona z truskawkami i rozmarynem, ricotta i jarmuż. Śniadanie w plenerze idealne. Mó 145

rozpoczęcie dnia na łonie natury w towarzystwie smacznego i zdrowego jedzenia. Kubek ulubionej kawy, dobra książka i pyszny posiłek to połączenie dzięki któremu swój dzień rozpoczniesz doskonale.  Domowe pieczywo orkiszowe oraz duszona w truskawkach i rozmarynie pierś kurczaka z dodatkiem jarmużu i kremowej ricotty tworzą kanapkę, która na wynos sprawdza się idealnie. Lekka, smaczna i prosa, niemalże idealna(...)śniadanie jeśli pieczywo i pierś kurczaka przygotujesz dzień wcześniej wieczorem. Rano wystarczy jedynie zapakować koszyk i wyruszyć na piknik. Takie mini podróże to dla mnie sposób na poznanie nowych miejsc. A Ty? W jaki sposób piknikujesz?  Składniki: Domowe bułeczki orkiszowe (6 sztuk): 400 gram mąki orkiszowej typ 2000 7 gram suchych drożdży 1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru

Mango Papaja
Fiskars Edge - Pięć razy na TAK! 166

prostu opisać, bo zdjęć z nożami podczas pracy byłoby mnóstwo, a post stałby się niekończącym tasiemcem :) Opowiem Wam do czego ja używam danego rodzaju noża. Nóż do pieczywa długość ostrza 23 cm. Do tego noża mam najwięcej szacunku i respektu, podobnie ma moja rodzina i znajomi, którzy mają w swoich blokach ten rodzaj noża firmy Fiskars. Dlaczego? Otóż, każdy(...)ponacinane opuszki palców, pokaleczone palce, a w moim przypadku głębokie nacięcie kostki co w konsekwencji skończyło się uszkodzeniem ścięgna i dłuższej rekonwalescencji. Ten nóż jest tak cholernie ostry, że pieczywo kroi bez uszkadzania kromek i kruszenia pieczywa. Nie ważne czy kroi się nim bułkę ze sklepu czy domową, miękką, czy twardą. Z chlebem podobnie. Wchodzi w pieczywo jak w masło

Blondynka Gotuje
Jak zrobić klasyczną bruschettę al pomodoro (grzankę z pomidorami)? 166

pestek, usuń z nich gniazda nasienne przed pokrojeniem. Niektórzy zalecają obieranie pomidorów ze skórki, ale według mnie to zbędne. Na bruschettę wybierz chleb na zakwasie lub ciabattę, ostatecznie bagietkę. Pieczywo należy opiec tak, aby było chrupiące na zewnątrz, ale miękkie w środku. Można to zrobić na patelni grillowej, zwykłej patelni, ogrodowym grillu czy nawet w tosterze.  Mój sposób(...)grillowanie pieczywa - mocno rozgrzewam patelnię grillową, układam na niej chleb i następnie dociskam go, np. mniejszą patelnią lub garnkiem. Dzięki temu chleb szybko przypieka się z wierzchu, a w środku nadal pozostaje miękki.  I jeszcze na koniec - bruschetta wymawia się "brusketta", nie "bruszczetta" ;) Jak zrobić klasyczną bruschettę al pomidoro ? - Przepis Składniki / na 8 sztuk*: * Ilości i proporcje składników

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczywo chrupkie - smaczne, zdrowe, fit :) 175

TOVAGO to polska firma zajmująca się produkcją oraz sprzedażą pieczywa chrupkiego. Co wyróżnia pieczywo Tovago od innych podobnych produktów dostępnych na rynku? Fakt, że produkowane są ze 100% pełnego ziarna, a nie z mąki!   Pieczywo chrupkie Tovago bogate jest w błonnik, nie zawiera dodatku cukru oraz tłuszczu . Pozbawione zostało wszelkich chemicznych dodatków, konserwantów, ulepszaczy smaku . W składzie znajdziemy tylko(...)wyłącznie najwyższej jakości pełne ziarno! Stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego pieczywa . Ma dłuższy termin ważności, dzięki czemu zawsze można go mieć pod ręką. Każda kromka na długo pozostaje świeża i chrupiąca, nawet po otwarciu opakowania! Idealne dla osób dbających o zdrowych tryb życia, będących na dietach redukcyjnych, chcących lekko zacząć dzień, nie mających wiele czasu, ceniących wygodę i funkcjonalność. Chlebek

Zdrowie na języku :P