pieczywo - 17769 przepisów (strona:13/1185)

Pyszny duński chleb z orzechów i ziaren 67

Prosty przepis na duński chleb z orzechów i ziaren, za to bez mąki i bez drożdży. Nie ma nic łatwiejszego i smaczniejszego. Zawsze kupowałam lub piekłam w domu ciemne pieczywo pełnoziarniste. Aż do dnia, w którym trafiłam na przepis na chleb z orzechami i ziarnami słynnej blogerki kulinarnej, specjalistki od holistycznego odżywiania, Sarah Britton. Ona nazywa go “chlebem zmieniającym(...)życie”. To pieczywo bez glutenu, bez mąki, bez drożdży. Z samych ziaren i orzechów. Pyszne, chrupiące i pachnące orzechowo. Ten przepis, który stworzyła kiedy zamieszkała z Danii, był kilka lat temu hitem na blogu Sarah –  My New Roots , na którym pisze ona o odżywianiu holistycznym i proponuje zdrowe i proste codzienne przepisy. Chleb z ziaren i orzechów nazwała “chlebem

smakowitehistorie.com
Niedzielny obiad: Kurczak faszerowany chlebem 110

Ireny Kwiatkowskiej i Aliny Janowskiej? Kto nie pamięta, albo w ogóle nie słyszał, musi koniecznie obejrzeć serial, bo to perełka polskiej sztuki filomowej. Wracając do chleba, dokarmianie koni czerstwym pieczywem to w sumie dobry patent na recykling, zgodny z duchem zero waste. Są też jednak inne sposoby na powtórne zużycie starego chleba, a wśród nich jest mało znany przepis angielskich(...)cebulą i ziołami wypiekali potrawę o nazwie „kush”. Nadziewanie kury starym chlebem, połączonym z cebulą i jajkiem jest też składnikiem żydowskiej kuchni szabasowej. Trzeba przyznać, że farsz z czerstwego pieczywa to absolutnie doskonały pomysł. Oczywiście nie jest tak, że pakujemy do tuszki pół bochenka czerstwego chleba. Przed nadzieniem trzeba go pokroić w zgrabną kostkę, dobrze doprawić, nawilżyć mlekiem i jajkiem

Niedzielny kucharz
Zdrowe kanapki z łososiem i oliwkami 104

kilka chwil, dostarczy nam zdrowych składników odżywczych, między innymi kwasów tłuszczowych omega-3. Taka kanapka doda nam też wiele energii na cały dzień. Użyjcie do ich przygotowania dowolnego pieczywa – bułki, pieczywa razowego, albo zwykłego pszennego. Zobacz również: Dietetyczna kanapka z twarożkiem Składniki dowolne pieczywo wędzony łosoś (możecie użyć również łososia kanapkowego – jest on znacznie tańszy) odrobina masła garść(...)rukoli czarne oliwki sok z cytryny Przygotuj także: Kanapka z awokado i jajko w koszulce Zdrowe kanapki z łososiem i oliwkami – przepis Pieczywo kroimy w kromki. Każdą z nich smarujemy odrobiną masła. Na kromce pieczywa układamy rukolę, łososia, całość skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzchu układamy pokrojone na połówki czarne oliwki. Zobacz jak przygotować: Smaki dzieciństwa – kanapka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak zrobić prawdziwy domowy budyń i 5 prostych trików na bycie bardziej eko w kuchni! 130

zużywacie najwięcej torebeczek foliowych? Ja rachunek sumienia zrobiłam ponad dwa lata temu. Zredukowałam ich zużycie przez nas o jakieś 90%. Po torebkę foliową sięgałam niemalże codziennie, kiedy rano kupowałam pieczywo. Zazwyczaj każdy z nas na szybko wyskakuje z domu, po to aby móc zjeść świeże pieczywo, zawija je w torebkę foliową i tak też je przechowuje, zawinięte w plastik(...)momentu kiedy zrozumiałam, że po pierwsze w ten sposób przechowywane pieczywo traci zupełnie na chrupkości, po pół godzinie przechowywania w ten sposób chleba, smakuje on jak gąbczasta bułka, to po drugie, że muszę mieć w domu chlebak, dzięki czemu nie będę musiała trzymać chleba w folii. Teraz posiadając szmacianą torbę, wyskakuje do sklepu, pieczywo zawsze przekładam do chlebaka i temat

SMYKWKUCHNI
Dieta bez chleba - dieta cud? 90

najlepsza dieta na świecie i szybko się schudnie? Nic bardziej mylnego! Wszystko zależy od tego, kiedy będziecie tego chleba unikać i czym go zastępować. :) Jeżeli zamiast kromki razowego pieczywa będziecie jeść kilka kromek tzw. chrupkiego pieczywa... wyjdzie na to samo, a nawet gorzej. Jeżeli zamiast kromki razowego pieczywa będziecie zjadać o wiele większą kolację czy śniadanie, aby uniknąć głodu zaraz(...)dbać o linię lub po prostu od czasu do czasu ograniczyć kalorie. Jeżeli natomiast jesteś sportowcem lub osobą, która absolutnie nie powinna być na diecie redukcyjnej, nie musisz unikać pieczywa, jeżeli nie masz żadnych dolegliwości z nim związanych. Pamiętaj, że jeżeli musisz być na diecie łatwostrawnej, spokojnie możesz jeść chleb biały, natomiast dla osób, które mają problemy z pracą jelit

MintTaste
Zdrowe, wiejskie jedzenie w 2020 roku – tylko gdzie je kupić? 72

Pełnowartościowe produkty według starych receptur są dziś na wyciągnięcie ręki. Słyszałeś o internetowym targu naturalnego jedzenia Pora na Pola, gdzie można kupić najlepsze, ekologiczne i pełnowartościowe jedzenie? Naturalne, zdrowe pieczywo Pyszne, pachnące i sycące pieczywo na śniadanie. Brzmi kusząco prawda? To, co najczęściej dostajemy w sklepach, niestety nie umywa się do prawdziwego chleba na zakwasie. Tymczasem produkty zbożowe, zwłaszcza(...)pełnoziarniste są ważnym elementem piramidy żywieniowej. Warto wybrać chleb ciemny z mąki z pełnego przemiału, graham i razowej. Takie pieczywo jest źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczą energii bez nagłych wahań insuliny we krwi. Zdrowy jest również chleb żytni na zakwasie - jest źródłem kwasu mlekowego, który poprawia metabolizm. W Pora na Pola znajdziecie wyłącznie domowe, prawdziwe chleby, które są wypiekane

Kuchcik gotuje
Chleb pszenno-żytni 63

Pieczywo dla większości Polaków jest istotnym elementem codziennej diety. O pieczywie mówi się różnie, ale większość osób się zgadza, że niestety chleb czy bułki z białej mąki, które możemy kupić w większości sklepów, nie są zbyt treściwe. Pomijając już sławetny cukier, który znajdziemy tam w dużych ilościach, to przede wszystkim po takich "dmuchanych" bułkach szybko robimy się znowu głodni. Dlatego(...)warto wybierać odpowiednie pieczywo. Niestety dobre pieczywo często dość ciężko znaleźć w popularnych sklepach albo znacznie odbiega cenowo od białego pieczywa. Może warto więc upiec sobie chleb samemu w domu? Ja postawiłam na drugą opcję i upiekłam chleb pszenno-żytni z wykorzystaniem zakwasu chlebowego żytniego , który upiekłam inspirując się przepisem umieszczonym przez producenta na opakowaniu. Chleb pszenno-żytni - przepis

Z notatnika dietetyka
Hummus dyniowy z lekkim pieczywem 95

znudził, lubię doprawiać go na różne sposoby lub urozmaicać dodatkami takimi jak puree z sezonowych warzyw. Hummus z dodatkiem dyni jest dla mnie jednym z podstawowych jesiennych dodatków do pieczywa. Tym razem podany z ciemnym lekkim pieczywem i ziarnami, polecam :) Pieczywo lekkie ciemne ze słonecznikiem Sonko 200 g ugotowanej ciecierzycy 4 łyżki tahini 4 łyżki puree z dyni ząbek czosnku(...)posypania Opłukaną ciecierzycę przekładamy do malaksera. Dodajemy puree z dyni, tahini, czosnek oraz płynne składniki i miksujemy ze sobą na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy z pieczywem lekkie ciemne ze słonecznikiem, wierzch posypując ziarnami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko. Artykuł Hummus dyniowy z lekkim pieczywem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Grzanka z łososiem, jajkiem w koszulce miodowo- musztardowym dressingiem 109

zazwyczaj, z braku czasu. Natomiast jeśli mam okazję przygotować je sobie to będzie z całą pewnością to coś specjalnego. Dla mnie czymś specjalnym jest na przykład grzanka z domowego pieczywa, z wędzonym łososiem, z jajkiem w koszulce, z dobrym sosem lub dressingiem, z duszonym szpinakiem. A dla Ciebie? Jakie śniadanie jest specjalne? Domowe pieczywo  Z tym przepisem(...)chlebek ze zdjęcia tutaj trochę się rozpędziłam, bo jestem Wam w stanie jedynie "na oko" podpowiedzieć jakie były składniki. Wszystko robiłam z głowy. Wykorzystałam do wypieku tego domowego pieczywa opakowanie suszonych drożdży, 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000, 2 szklanki mleka ciepłego, po łyżeczce soli i cukru, po garści nasion słonecznika i pestek dyni oraz żurawiny

Mango Papaja
Niedzielny obiad: Kurczak faszerowany chlebem 104

Krystyny Kwiatkowskiej i Aliny Janowskiej? Kto nie pamięta, albo w ogóle nie słyszał, musi koniecznie obejrzeć serial, bo to perełka polskiej sztuki filomowej. Wracając do chleba, dokarmianie koni czerstwym pieczywem to w sumie dobry patent na recykling, zgodny z duchem zero waste. Są też jednak inne sposoby na powtórne zużycie starego chleba, a wśród nich jest mało znany przepis angielskich(...)cebulą i ziołami wypiekali potrawę o nazwie „kush”. Nadziewanie kury starym chlebem, połączonym z cebulą i jajkiem jest też składnikiem żydowskiej kuchni szabasowej. Trzeba przyznać, że farsz z czerstwego pieczywa to absolutnie doskonały pomysł. Oczywiście nie jest tak, że pakujemy do tuszki pół bochenka czerstwego chleba. Przed nadzieniem trzeba go pokroić w zgrabną kostkę, dobrze doprawić, nawilżyć mlekiem i jajkiem

Niedzielny kucharz
Chleb z czerwonym burakiem 144

drugi jest po prostu przepyszny!!! Chociaż ten na drożdżach to bardziej bułka niż chleb. Skórka w obu delikatna, miąższ elastyczny i dobrze się kroi. Dla osób, które pieką tylko pieczywo drożdżowe propozycja w sam raz, aby zaskoczyć domowników a dzieciaki z przyjemnością zjedzą kanapkę z takim pieczywem. Podejrzewam a właściwie jestem więcej niż pewna, że gdybym upiekła chleb na zakwasie(...)doświadczenie z innymi naturalnymi barwnikami, które używałam do chleba i nie każdy zachowuje się w środowisku zakwasowym jednakowo. Kiedyś piekłam chleb z dodatkiem świeżego soku z bzu czarnego. Pieczywo drożdżowe piękny kolor, pieczywo na zakwasie kolor wyblakły i nieciekawy. Natomiast inaczej zachowuje się dynia, marchew czy pomidor. Co prawda w pieczywie drożdżowym te kolory są bardziej intensywne, ale kolor

Leśny Zakątek
Środa: Panzanella (sałatka chlebowa) 171

Wystarczy suchy chleb, garść pomidorków i sałata. Włosi wymyślili jak wyczarować pożywne danie z kilku kromek czerstwego pieczywa. Genialnie prosty przepis na super sałatkę. Włoski pomysł na sałatkę z XVI wieku Panzanella jest daniem absolutnie wyjątkowym, prostym w przygotowaniu i niezwykle smacznym. Jest to również doskonały patent na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Przed wiekami piekarze nie znali takiego wynalazku jak konserwanty(...)chleb trzeba było zjeść póki był świeży. Czerstwy zazwyczaj moczono w mleku, a później zapiekano. Tak powstały french tosts ( polecamy nasz przepis na szarlotkę z chleba) . We Włoszech czerstwe pieczywo, z oliwą, sałatą i cebulą było potrawą ludzi ubogich, jedzoną już prawdopodobnie w czasach Etrusków. Do dzisiaj trwa spór o pochodzenie przepisu między Toskanią, Lacjum i Umbrią. Toskańczycy roszczą sobie

Niedzielny kucharz
Kolorowe kanapki 169

nabiału . Kanapki z białym serem i suszonymi pomidorami Składniki /2 porcje: – ok.125 g twarogu wiejskiego półtłustego – kilka liści sałaty rzymskiej – 4 suszone pomidory – garść pestek ze słonecznika – 2 kromki pieczywa np. razowego Przygotowanie: Sałatę myjemy i odsączamy z wody. Układamy na przygotowanym pieczywie. Twaróg pokroić w plastry ułożyć na liściach sałaty a następnie układamy suszone pomidory . Na koniec posypujemy pestkami(...)słonecznika Gotowe ! Druga propozycja na pełnowartościowe śniadanie Połączenie awokado i łososia Do tego ulubione pieczywo najlepiej razowe i posiłek gotowy ! Kanapki z guacamole i łososiem Składniki /2 porcje: – 1 dojrzałe awokado – sok wyciśnięty z ½ limonki – ½ posiekanej papryczki chilli – 4 plastry ulubionego pieczywa (najlepiej razowego) – 100 g plastrów wędzonego łososia – kilka plasterków świeżego ogórka – świeża rukola – sól – oliwa z oliwek

I LOVE LIFE
Francuskie tosty z owocami 114

danie mega proste, a przy odrobinie inwencji może być nawet wykwintne (jeśli zostaną zgrabnie podane). Nam w bardzo podoba się ten przepis ze względu na możliwość wykorzystania czerstwego pieczywa, co idealnie wpisuje się w naszą fillzofię niemarnowania jedzenia. Generalnie jemy go mało i w chlebaku czasem zostaje kilka niezjedzonych, twardniejących kromek. Do tostów najlepszy jest chleb lekko czerstwy, jedno-, dwudniowy(...)Niestety (dla zwolenników wyłącznie ciemnego pieczywa), na te grzanki nadaje się tylko jasne pieczywo, dobrej jakości. Tosty podaje się zazwyczaj na słodko, ale można je zrobić w wersji wytrawnej z serem dodanym podczas smażenia i ładnie zapieczonym, z szynką, albo na słono-słodko, czyli z wysmażonym boczkiem i syropem klonowym. No to do dzieła! Czas : 5-10 minut Poziom trudności

Niedzielny kucharz
Francuskie tosty 143

wersji na słono na przykład z bekonem i sadzonym jajkiem…pyycha! Skusiłam Was? Francuskie tosty są chrupiące, a jednocześnie nie są suche. Do przyrządzenia tostów możesz użyć pieczywa tostowego lub bułek, czy chleba.  Moim zdaniem tosty najlepsze wychodzą z lekko czerstwego pieczywa, ponieważ wtedy świetnie absorbują płyn. To doskonały sposób na zużycie pieczywa. Nic się nie marnuje(...)Moje tosty przyrządziłam z serkiem śmietankowym Almette, miodem i świeżymi owocami. Dodatkowo do płynu dodałam łyżeczkę cynamonu ( opcjonalnie) Składniki: pieczywo ( płynu wystarczy na około 8 kromek), 125 ml mleka 2 jaja dodatki wedle uznania Poniżej fotograficzny sposób przyrządzenia; Kliknij, aby zobaczyć pokaz slajdów. Wymieszaj jaja z mlekiem. Kromki pieczywa zanurz w płynie. Podsmaż je na suchej patelni, aż się ładnie

Rusty Fork