pieczywo - 17769 przepisów (strona:4/1185)

Domowe pieczywo. Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem. 237

Jakiś czas nie piekłam chleba za zakwasie, ale zapewniam, że Stefan ma się dobrze. Dokarmiam go regularnie i dzielę z chętnymi do pieczenia własnego chleba. Dzisiaj

Smaczna Pyza
Domowe pieczywo. Bułeczki pszenne z suszonymi pomidorami. 191

Upiekłam pachnące, pyszne bułeczki. Są puszyste, mięciutkie i mają piękny kolor dzięki dodatkowi pomidorów. Smakują mi same, ale będą dobrą podstawą kanapek z serem czy wędliną

Smaczna Pyza
Domowe pieczywo. Chleb pszenny z suszonymi grzybami i olejem rzepakowym, na zakwasie. 175

Kolejny mój chleb pachnie lasem. Ma chrupiącą skórkę i bardzo aromatyczny miąższ. Jeszcze ciepły doskonale smakował tylko ze świeżym masłem. Smakował tak dobrze, że zjedliśmy prawie

Smaczna Pyza
Zakwas żytni do wypieku chleba i pieczywa 87

świeżość, jest miękki i sprężysty. Odkąd przygotowałem sama swój pierwszy zakwas, ciągle gości on w mojej lodówce. Drukuj Zakwas żytni chlebowy 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Trudność: Łatwe Porcje 1 słoik Przygotowanie 10 min. Zakwas żytni z dwóch podstawowych składników. Zakwas do wypieku pieczywa na zakwasie, podstawowy składnik do wypieku swojskiego chleba. Składniki: 1,5 szklanki(...)Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 3 godziny. Po odczekaniu tego czasu zakwas jest już gotowy, można wykorzystać go do wypieku chleba. Jeśli jednak nie chcesz piec pieczywa w danym momencie, wstaw go do lodówki. W lodówce możesz przechowywać go około 10 dni. PRZECHOWYWANIE W LODÓWCE Każdorazowo wyjmując zakwas żytni z lodówki, pozostaw go na 3 godziny

ProstePesto.pl
Jak mrozić chleb 122

lubicie. W obecnej sytuacji w jakiej się znajdujemy nie możemy pozwolić sobie na codzienny, poranny spacer do piekarni po świeże bułeczki. Jeśli wybieramy się na zakupy najlepiej zrobić zapas pieczywa na jak najdłuższy czas (jeśli tylko mamy możliwość pojemnej zamrażarki). Jeśli sami wypiekacie chleb czy bułeczki – przygotowanie od razu większej ilości i zamrożenie jest bardziej oszczędne jeśli chodzi(...)zużycie prądu w piekarniku czy czasu jaki temu poświęcamy. JAK MROZIĆ CHLEB Pieczywo, które chcemy zamrozić musi być całkowicie zimne – dlatego jeśli sami pieczemy chleb czy przynosimy ciepły z piekarni – musimy pozostawić go do całkowitego wystudzenia . Chleb najlepiej mrozić od razu w dniu pieczenia / zakupu! Pamiętajcie, że w chwili rozmrożenia chleb będzie taki jak w chwili zamrożenia, więc

Dorota Smakuje
Dlaczego marnujemy pieczywo? 189

Kupujemy (lub pieczemy) go każdego dnia, praktycznie codziennie znajduje się w jadłospisie większości Polaków. To też produkt, który niestety najczęściej ląduje w koszu? Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego marnujemy pieczywo? Według Raportu Federacji Polskich Banków Żywności do wyrzucania chleba w 2018 roku przyznało się 49% Polaków. Nie wiele lepiej było w latach ubiegłych. Niestety pieczywo to produkt, którego marnujemy najwięcej(...)się dzieje? Z obserwacji i doświadczenia mogę wymienić kilka powodów: kupujemy go za dużo, przeceniamy swoje możliwości, wychodzimy z założenia, że lepiej jeśli zostanie niż miałoby go zabraknąć, kupujemy pieczywo złej jakości, które szybko traci swoją jakość lub szybko się psuje i nie nadaje się do spożycia, nie potrafimy właściwie przechowywać żywności. Wezmę na zapas, lepiej jeżeli zostanie… Niestety

365 dni dookoła kuchni
Zupa chlebowa z czerstwego pieczywa 111

Zupa chlebowa jest to doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego już pieczywa. Atutem jest to, że nie potrzeba wielu składników do jej przygotowania oraz jest smaczna, gęsta, pożywna i łatwa do zrobienia. Może być wykonywana w wersji bezalkoholowej lub z dodatkiem wina. Zupę chlebową najczęściej podaje się z grzankami. Prawdopodobnie pochodzi ze Śląska i zalicza się ją do zup typu krem(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa chlebowa z czerstwego pieczywa 5 z 1 głos Autor: Przepis czytelnika Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Porcje 4 porcje Przygotowanie 15 min. Gotowanie 15 min. Kalorie 210 kcal Masz problem z marnowaniem pieczywa? Zrób z niego pyszną zupę chlebową. Gdy cena pieczywa szybuje to nie powinniśmy go marnować

ProstePesto.pl
Dobre śniadanie na dobry dzień 140

czego rano zrobisz pyszne i dodające energii śniadanie. Najpierw zaplanuj co będziesz jeść rano. Potem umyj warzywa, pokrój je, ułóż na talerzyku i przykryj spożywczą folią. Podobnie zrób z pieczywem i wędliną, o ile trzeba je kroić. Jeśli jesteś kawoszem i pijesz rano kawę z mielonych w domu ziaren, to sprawdź, czy masz wystarczającą jej ilość. Jeśli nie - zmiel wieczorem(...)wyglądające i przede wszystkim smaczne. Jeśli pracujecie dłużej niż standardowe 8 godzin lub pracujecie fizycznie, to tym bardziej powinniście poświęcać śniadaniu więcej uwagi. Kolorowe śniadanie z jajkiem Składniki: ulubione pieczywo Rama Classic żółty ser świeży ogórek pomidor roszponka rzodkiewka szczypiorek 2 jajka Jajka umyć i ugotować na twardo lub na miękko, w zależności od upodobań. Kiedy będą się gotowały przygotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 269

kukurydziana, ryżowa, ale też z innych roślin, np. soi, gryki, prosa, kasztanów, orzechów czy ziemniaków. Stanowią one tylko dodatek do podstawowych mąk chlebowych lub są stosowane zamiennie, do produkcji pieczywa i innych wyrobów dla osób chorych na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. GLUTEN Gluten to mieszanka białek roślinnych – gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Będzie obecny(...)makarony pojawiła się moda na „gluten free” . Moda, bo nie jest to praktyka podyktowana żadnymi względami zdrowotnymi . No, może poza względem diety ubogiej w węglowodany, bo jak doskonale wiecie pieczywo i makaron to również spora dawka tuczących węglowodanów, ale gluten nie ma tu nic do rzeczy. Gluten nie tuczy. Tuczą zawarte w ciastach, makaronach czy białym pieczywie cukier i tłuszcz

Karo in the Kitchen
Dlaczego warto piec chleb żytni na zakwasie? 55

warto, choć raz, pokusić się o przygotowanie takiego domowego chleba żytniego na zakwasie. Gwarancja zdrowia, smaku i zadowolenia z siebie! Dziś chciałabym napisać Wam kilka faktów o takim pieczywie. Dlaczego warto piec chleb żytni na zakwasie? Zapraszam serdecznie do artykułu i pieczenia! Tak wygląda domowy chlebek żytni na zakwasie prosto z piekarnika A to jeszcze ciepła i chrupiąca kromka(...)wyniku aktywności fitazy (enzymy rozkładającego kwas fitynowy) podczas przygotowywania chleba na zakwasie spada zawartość kwasu fitynowego, nawet o 90% – a to poprawia biodostępność wymienionych wcześniej pierwiastków. Czyli w pieczywie na zakwasie znajdziemy więcej potrzebnych składników mineralnych. 2. Znajdziemy w nim więcej folianów Dzięki fermentacji zwiększa się także biodostępność folianów. Syntetyczną formą folianów jest kwas foliowy, którego suplementację zaleca się kobietom

Natka Pietruszki
Pasta do pieczywa ze szprotek i jajka 91

Pasta do pieczywa ze szprotek i jajka Ostatnio naszła mnie ochota na wędzone szprotki w oleju, kupiłam kilka puszek i wymyślałam co chwilę jakieś nowe przepisy ze szprotkami. Zrobiłam pastę do pieczywa ze szprotek i jajka, wykorzystałam tę pastę również jako nadzienie do tortilli. Szprotki dodałam do pysznej sałatki z jakiem i pomidorami. Ta pasta do pieczywa jest prosta(...)tego pyszna, aby ją przygotować nie potrzebujemy krajalnicy, ani szatkownicy aby posiekać składniki, szprotki i jajka rozdrabniamy jedynie widelcem, nożem siekamy jedynie szczypiorek. Polecam przyrządzić pastę do pieczywa ze szprotek i jajka! Polecam też inne przepisy na pasty do pieczywa: – pasta z jajek z rzodkiewką – pasta rybna – Pasta z jajek i szynki – pastę z rzeżuchą. i jajkiem Składniki na Pastę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia 306

ciepło jest dla mnie po prostu smaczniejsza od tej na zimno. Używamy z mężem do opiekacza nie tylko chleba tostowego – równie dobrze, jak nie lepiej, sprawdza się tradycyjne pieczywo. Przez te wszystkie lata w moim domu przewinęło się kilka opiekaczy. Jeśli macie takie urządzenie, to na pewno wiecie, że nie jest ono na lata – teflon szybko się ściera(...)solą, jeśli jeszcze jej potrzeba. Sos powinien lekko zgęstnieć i mieć jednolity, żółty kolor. Prawda, że proste? A jajko w koszulce i sos holenderski sprawią, że śniadanie będzie królewskie! Pieczywo z awokado, bekonem i jajkiem w koszulce Składniki: Pieczywo (bułka, mufina angielska, żytni chleb lub tost) rozgniecione ze szczyptą soli awokado, wędzony boczek w plasterkach, jajko w koszulce, sos holenderski

Poezja smaku
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 170

pierogi czy ciasta.  Mąka razowa , wbrew powszechnemu mniemaniu, może być zarówno żytnia jak i pszenna .  Mąka pszenna razowa nazywa się graham i jest używana do wypieku pieczywa pszennego właśnie typu graham. RODZAJE MĄK I ICH ZASTOSOWANIE: Mąka jęczmienna.  Obecnie pieczywo z czystej mąki jęczmiennej nie cieszy się powodzeniem, gdyż mała zawartość glutenu w tej mące powoduje(...)goryczką i używana jest głównie do ciasta na bliny i naleśniki, przy czym z reguły miesza się ją z mąką pszenną. Niewielka domieszka mąki gryczanej w cieście chlebowym nadaje pieczywu bardziej intensywny smak. Mąka kukurydziana , jest żółta, miałka lub też ziarnista, uzyskiwana z przemiału ziarna kukurydzy. Ponieważ nie zawiera ona glutenu, trzeba ją prawie zawsze łączyć z mąka pszenną. Mąka

NaKońcuJęzyka
Bułki z cebulą i czarnuszką 76

wyglądają) i wyraziste w smaku. Będą idealnie smakować z serem żółtym, wędliną, serkiem wiejskim czy po prostu posmarowane masłem. Bułki z cebulą i czarnuszką, czyli czas na domowe pieczywo W ostatnim roku wielu z nas stało się domowymi piekarzami. Pamiętam jak na początku lockdownu nie można było nawet dostać drożdży , bo nowym sportem narodowym stało się wypiekanie chleba. Przyznaję(...)radością do tej fali dołączyłam. Wcześniej domowe pieczywo pojawiało się u mnie dość sporadycznie, natomiast w ciągu ostatniego roku przerzuciłam się już właściwie wyłącznie na domowe chleby i bułki . POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Ach ta czarnuszka… Jednym z moim ulubionych przepisów na domowe pieczywo jest ten na bułki z cebulą i czarnuszką. Podstawą do niego był przepis na cebulowe

Na-talerzu.pl