pieczywo - 17769 przepisów (strona:17/1185)

CHLEB RAZOWY Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU Z ZIARNAMI 135

Nawet nie wiecie jaka to radość wrócić do pieczenia chleba... ;-) Tegoroczne upały sprawiły, że po raz pierwszy na wakacje pojechaliśmy bez własnego pieczywa... Zawsze miałam zapas chleba na całe wakacje, w tym wyjątkowo zabraliśmy kupne pieczywo, oczywiście na zakwasie (żytnie i orkiszowe)... Ale ten kupny chleb to jakaś pomyłka... Pierwszy, drugi dzień jeszcze ok., ale dalej nie dało się tego(...)jeść. Już nigdy więcej nie popełnię tego błędu... Tak więc tym bardziej namawiam do wypiekania domowego pieczywa, takiego chleba się nie kupi, teraz wiem to na pewno... Domowe chlebki są najlepsze, smakują nieziemsko, ich aromat zniewala i co najistotniejsze zjadamy je do ostatniego okruszka... Dzisiaj polecam Wam mój ostatni chlebek: z płaskurki, samopszy i orkiszu z dodatkiem ziaren. Piekłam

Smaczne Zdrowe
Pieczywo w czekoladzie z jagodowym serkiem i leśnymi owocami 135

dobrze, że są niezawodne sposoby na szybkie zaspokojenie zachcianki na słodki deser :) Wcale nie trzeba spędzić godziny w kuchni, by upiec np. czekoladowe ciasto z owocami. Wystarczy chrupiące pieczywo w czekoladzie, do tego serek owocowy i ulubione, soczyste, sezonowe owoce. Takie kanapeczki świetnie sprawdzą się także podczas dziecięcych spotkań. Wtedy najlepiej przygotować większą porcję :) Pieczywo pełnoziarniste w czekoladzie gorzkiej Sonko(...)opakowanie) 6 łyżek gładkiego serka naturalnego 4 łyżki jagód leśne owoce (np. maliny, jeżyny, jagody, borówki, agrest) świeża mięta Serek miksujemy z jagodami i rozsmarowujemy na kromkach pieczywa w czekoladzie Sonko. Dekorujemy umytymi owocami i świeżymi listkami mięty. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko. Artykuł Pieczywo w czekoladzie z jagodowym serkiem i leśnymi owocami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Domowe pieczywo na poolishu 130

Upiekłam bułki na poolishu. Poolish to zaczyn na drożdżach , który kilka lat temu zrewolucjonizował moje domowe wypieki pieczywa. Pieczywo na poolishu jak dzisiejsze bułki z żurawiną i słonecznikiem są bardzo smaczne, mają chrupiącą skórkę i miękki środek. W pieczywie na poolishu zakochałam się od pierwszej próby. Są przepyszne i wyjątkowe. Poolish to kompromis pomiędzy drożdżami, a zakwasem. Chleb na zakwasie(...)pieczenia. skórka będzie wtedy jeszcze bardziej chrupiąca. Upieczone bułki przełóż na metalową kratkę do ostygnięcia. Bułki na poolishu można zamrozić. Smacznego!           The post Domowe pieczywo na poolishu appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Śniadaniowy rogal z zieleniną 139

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Margarynę wymieszać z przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem. Lekko posolić. Pieczywo przeciąż wzdłuż na pół, posmarować tłuszczem i ułożyć na blaszce. Obok wyłożyć umyte, wymieszane z oliwą i solą szparagi. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 220⁰C. Bułki wyciągnąć(...)sadzone, z dodatkiem soli i pieprzu. Zieloną cebulkę posiekać. Na każdej połowie rogalika układamy liście sałaty, pieczarki, plastry ogórka, jajko sadzone, szparagi i posypujmy obficie cebulką. Przykrywamy drugą częścią pieczywa. Podajemy na ciepło. Marka Bielmar towarzyszy mi odkąd pamiętam. W domu rodzinnym jest to nadal numer 1 do smarowania pieczywa, czyli tak jak było za czasów mojej młodości. Hmn. Albo

Kuchnia w czekoladzie
Mini tosty z awokado i kurczakiem 121

awokado i kurczakiem. 1 duża pierś z kurczaka 2 łyżki sosu barbecue 1/4 łyżeczka soli 2 awokado szczypta pieprzu szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny 6 kromek pieczywa tostowego Jak przygotować tosty z kurczakiem i awokado . Pierś z kurczaka natrzeć 1/4 łyżeczką soli oraz sosem barbecue. Kurczaka ułożyć na patelni i smażyć na średnim ogniu do momentu, w którym(...)lekko przypieczony z obu stron. Upieczonego kurczaka pokroić na kawałki. Jedno awokado pokroić na plastry. Drugie awokado rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, szczyptę soli oraz szczyptę pieprzu. Wymieszać. Pieczywo tostowe włożyć do tostera lub podpiec na patelni. Na każdą podpieczoną kromkę pieczywa wyłożyć krem z awokado, na nim ułożyć kawałki kurczaka oraz plastry awokado. Po wierzchu mini tosty można

mecooks
Domowe bułki z przedziałkiem – najłatwiejszy przepis 162

Domowe bułki z przedziałkiem – najłatwiejszy przepis Czyż jest coś lepszego niż domowe pieczywo? Ten zapach unoszący się po kuchni… Ja od razu robię się głodna, a domownicy zaglądają co rusz czy może już wyciągnęłam z piekarnika domowe bułeczki. Nie wiem jak Wy, ale my po prostu uwielbiamy domowe pieczywo. Taka domowa pszenna bułka z przedziałkiem najlepiej smakuje(...)żółtym serem. Przygotowanie takich domowych bułek z przedziałkiem jest niezwykle proste. Dzisiejszy przepis uważam za najłatwiejszy. Do tego bułeczki bardzo szybko wyrastają. Przy minimalnym wysiłku mamy gotowe domowe świeże pieczywo. Idealny przepis, gdy najdzie nas ochota na bułkę lub gdy zapomnimy o niedzieli niehandlowej Spróbujcie, polecam.  Składniki: 500 g mąki pszennej + do podsypania  – użyłam mąki wrocławskiej

Słodkie okruszki
Żytni chleb na zakwasie 99

pieczywem jest tak, że mam do niego ogromną słabość. Upieczenie bułeczek to dla mnie żaden problem, chleb na drożdżach to również kilka chwil chociaż z drożdżami lubię się średnio. Chleb na zakwasie to już wyższy poziom wypieku pieczywa. Kilka lat temu z uporem maniaka robiłam zakwas, piekłam chleb, który nie był udany i lądował w śmietniku a ja nie zrażając(...)wierzch zakwasu pokrywa warstwa płynu należy dosypać łyżkę lub dwie mąki żytniej i wymieszać nie pozostawiając grudek. Zakwas należy robić minimum 5 dni a im dłużej tym lepiej. Do pieczywa wykorzystasz 300 gram zakwasu, pozostała część to tzw. "matka", którą cały czas dokarmiasz by mieć gotowy zakwas na kolejny wypiek.  Ja niestety zamordowałam moją "matkę zakwas", gdyż wstawiłam piekarnik

Mango Papaja
Bułki pszenno-kukurydziane. 134

Wiem, że najprościej jest iść do sklepu i kupić gotowe bułki czy chleb, ale nie ma co ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze. Dlatego ciągle powtarzam, że warto jest piec domowe bułki i chleby. Może i zabierze to nam więcej czasu, ale wyobraźcie sobie ten smak i ten zapach, który roznosi się po całym domu i nie można się doczekać(...)kiedy będzie można skubnąć taką rumianą bułkę. Uwielbiam domowe pieczywo i piec i jeść. Zachęcam Was do pieczenia. Taka bułeczka z masłem jest najlepsza, ale można podać z tym czym ma się ochotę. Polecam Wam przepis na bułki pszenno-kukurydziane, jak dla mnie to najlepsze bułki jakie do tej pory upiekłam. Wyszły bardzo puszyste i maślane. Upieczcie je koniecznie

Izabelawkuchni
Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku 159

tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat for the perfect loaf - 480 ml ciepłej(...)śniadanie z kubkiem mleka, czy kolację z gorącym kakao. Kto raz upiecze z tego przepisu będzie do niego wracał. Gorąco polecam i życzę smacznego. Przepisy na blogu na domowe pieczywo: Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim Chleb pszenno gryczany z czarnuszką Najłatwiejszy chleb drożdżowy Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna Chlebki pita Puszyste bułeczki drożdżowe

mojewypiekiinietylko
Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku 236

tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat for the perfect loaf - 480 ml ciepłej(...)śniadanie z kubkiem mleka, czy kolację z gorącym kakao. Kto raz upiecze z tego przepisu będzie do niego wracał. Gorąco polecam i życzę smacznego. Przepisy na blogu na domowe pieczywo: Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim Chleb pszenno gryczany z czarnuszką Najłatwiejszy chleb drożdżowy Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna Chlebki pita Puszyste bułeczki drożdżowe

mojewypiekiinietylko
Focaccia z suszonymi pomidorami 117

Aromatyczna focaccia z suszonymi pomidorami to rodzaj pieczywa, który pochodzi z kuchni włoskiej. Focaccia w smaku przypomina gruby spód pizzy, upieczona z dodatkiem suszonych pomidorów, rozmarynu lub oliwek smakuje wspaniale. Takie pieczywo jest bardzo łatwe do przygotowania, z podanych składników wychodzą 2 placki, każdy zajmują środek blaszki z piekarnika. W moim wypieku są dodane suszone pomidory i rozmaryn, ale focaccia(...)przesiąknięty ich smakiem. Focaccia po upieczeniu z wierzchu jest chrupiąca, środek zaś ma przyjemnie miękki i aromatyczny. Focaccia najlepiej smakuje na ciepło z oliwą z oliwek extra virgin, kawałki pieczywa najlepiej maczać w odrobinie oliwy i zjadać, gdy są jeszcze chrupiące. Wystudzone pieczywo może posłużyć, jako baza do kanapek z ulubioną wędliną lub białym serem skropionym odrobiną oliwy. Składniki

Kuchcik gotuje
Z cyklu: Domowe pieczywo. Chleb z mąki kamut (Pane con farina di kamut) 156

Jestem wielk ą  fank ą  domowego pieczywa, uwielbiam podglądać  wyrastające ciasto, zapach drożdży, chwil ę , kiedy chleb wkładam do piekarnika i moment, kiedy chleb si ę  piecze a ja zniecierpliwiona nie mogę doczekać si ę  finalnego efektu oraz zapachu świeżo upieczonego chleba roznoszącego si ę  po całym(...)tylko dla przyjemności, ale również z czysto zdrowotnych powodów. Jakiś czas temu w kilku zaprzyjaźnionych piekarniach zobaczyłam list ę  składników, jaka jest dodawana do produkcji pieczywa. Oniemiałam, jak zobaczyłam ca ł ą  tablic ę  Mendelejewa, wszystkie te "cudowne" ulepszacze, konserwanty i sztuczne barwniki. Ju ż  nie wspomnę o przygotowaniu

La grande e la piccola cuoca
Kanapka z burgerem z batata, hummusem, awokado i sosem słodko- kwaśnym 114

Burger z batata, hummus, awokado i sos słodko- kwaśny z pszennym, domowym pieczywem to propozycja na bardzo leniwe śniadanie lub leniwą kolację. Każdy ze składników przygotowałam samodzielnie. Pszenne pieczywo pieczone na sodzie z dodatkiem pestek słonecznika i sezamem. Burgery z batata i kaszy jaglanej. Sos słodko- kwaśny na bazie sosu hoisin oraz dżemu Łowicz 100% z owoców o smaku czarnego(...)pieprz, szczypta kolendry i sól do smaku  opcjonalnie jeszcze więcej soku z cytryny do smaku Ponadto: 1 awokado rozgniecione  sok z cytryny, świeżo mielony pieprz  Pieczywo  Składniki na bułki zagniatam, jeśli ciasto się klei dodaję więcej oliwy. Z wyrobionego ciasta formuję bułeczki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek smaruję jajkiem i posypuję

Mango Papaja
Recenzja książki Piotra Kucharskiego Chleb. Domowa piekarnia. 216

treść. Na samym wstępie autor przybliża nam historię piekarni rodzinnej, prowadzonej aktualnie przez jego kuzyna.  Dalej następuje podział na rozdziały: Rozdział I Teoria. Rozdział II Zakwas i pieczywo na zakwasie. Rozdział III Drożdże i chleby na drożdżach. Rozdział IV Bułki i płaskie chleby. Rozdział V Potrawy z chlebem i do chleba. Pierwszy rozdział zawiera bardzo wiele przydatnych informacji, które(...)chleba i zapoznaje z przydatnym w tym celu sprzętem i akcesoriami. Na koniec rozdziału związanego z teorią, poznajemy wszystkie etapy powstawania chleba pieczonego na drożdżach. W kolejnym rozdziale poznajemy pieczywo na zakwasie. Nie wiem dlaczego właśnie w tym rozdziale przechodzimy już do zakwasu, bo autor sam pisze, że najlepiej swoją przygodę rozpocząć od chlebów pieczonych na drożdżach. Sugerując się radą

Passions hobbies life
Paleo bułka, po prostu najlepsza. 174

Paleo bułka! Czy lubicie pieczywo? Myśleliście, że jedząc paleo będziecie musieli się pożegnać z kanapkami do pracy? I tutaj Was zaskoczę. Miesiące przygotowań i eksperymentów kulinarnych. Kilka ton wypieczonego pieczywa i wiele bezsennych nocy i oto przedstawiam Wam: paleo bułka! (tak naprawdę tylko kilka prób, a w nocy śpię :-)) Po pierwsze nie jest słodka jak większość paleo pieczywa, po drugie(...)razy, wyszły najlepsze jak namoczyłem migdały i potem zmieliłem je na mąkę. Ale zwykła mąka też się nadaje. Wyobraźcie sobie radość swoich bliskich, którzy z ciężkim poświeceniem zrezygnowali z pieczywa, a tutaj przywitacie ich ciepłą, pachnącą bułką. Nadal wydaje mi się, że kiedy pierwszy raz je zaserwowałem to widziałem jak zakręciła się łezka w oku mojej drugiej troszkę lepszej połówki

PaleoLife