pieczywo - 17769 przepisów (strona:24/1185)

O diecie bezglutenowej, celiakii i badaniach genetycznych słów kilka..... 125

właściwie chodzi z tym glutenem? Gluten jest mieszaniną białek i występuje w niektórych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Zawarty w mące gluten sprawia, że ciasto wyrasta. Bez niego pieczywo i inne wypieki są twarde i bez smaku. Nadaje on sprężystości i elastyczności strukturze ciasta. Jest też nośnikiem aromatów i przypraw. Chleb z glutenem jest miękki, puszysty i dlatego(...)smakuje, więc chętnie go jemy. Ale sam gluten nie tuczy. Tuczy zawarty w białym pieczywie i ciastach tłuszcz i cukier, czyli to co tygryski lubią najbardziej. A skoro lubią, to się objadają.  Stąd przekonanie, że dieta bezglutenowa odchudza i z tego wynika jej ogromna popularność. Dobrej jakości pieczywo jest cennym źródłem błonnika, który reguluje procesy trawienne.  Pieczywo żytnie

Smakowity Blog Kulinarny
Baba ghanoush – pasta z opiekanego bakłażana 176

czyt. baba ganudż lub baba ganug) to arabska pasta z bakłażana. Polacy pokochali hummus, a to smarowidło jest równie pyszne (a moim zdaniem nawet smaczniejsze). Idealne zarówno do smarowania pieczywa (np. pity), jak i jako dip do maczania surowych warzyw. Ja najczęściej zjadam go po prostu ze świeżą bagietką – taka kolacja bardzo często gości w moim domu. W zależności(...)łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska do podania: oliwa z oliwek, świeża kolendra, wędzona papryka, pestki granata, chrupkie pieczywo listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 duże bakłażany 2 łyżki tahini (pasty sezamowej – nie można jej pominąć) 2 nieduże ząbki czosnku 2-3 łyżki soku z cytryny

Poezja smaku
Grzanki z pomidorem, czosnkiem i oregano 87

korzystanie z pomidorów, zamiast pakować je do słoików na przetwory, spożywajcie pomidory na surowo, takie są najzdrowsze i najsmaczniejsze moim zdaniem! Przepis jest dobrym pomysłem na wykorzystaniem czerstwego pieczywa, które zostało. Wystarczy chwila na suchej patelni lub w opiekaczu i otrzymujemy chrupiące pieczywo, idealne do grzanek z pomidorami i innymi dodatkami! Grzanki z pomidorem i czosnkiem  Składniki: 3 kromki(...)czerstwego pieczywa 2 pomidory, najlepiej lima 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano najlepiej dobrej jakości oliwa z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Kromki pieczywa wkładamy do tostera. Opieczone wykładamy na talerz. Pomidory obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę, podobnie czosnek. Do pomidorów dodajemy oregano, doprawiamy do smaku i mieszamy. Na grzankach układamy pomidory z czosnkiem i oregano. Skrapiamy oliwą

Moja smaczna kuchnia
Zakwas żytni 119

zawsze myślałam, że pieczenie pieczywa na zakwasie to już wyższa jazda i nie dam sobie z tym razy. Do momentu, aż nie spróbowałam... i mogę stwierdzić ze ręką na sercu, że żadne pieczywo na drożdżach, nawet to najlepsze, nie dorówna temu na zakwasie... Ale od początku, czyli zaczynamy od przygotowania zakwasu. Przewertowałam wiele stron w internecie oraz w książkach kucharskich(...)przechowywać do 14 dni. Najlepiej trzymać go w szczelnie zamkniętym słoiku. Przed pieczeniem wyciągamy zakwas z lodówki, po trzech godzinach dokarmiamy, a po kolejnych trzech godzinach można już piec pieczywo na takim zakwasie zakwas zachowuje się różnie, raz szybciutko rośnie, raz jakby stał w miejscu, jeśli na powierzchni pojawiają się pęcherzyki, to zakwas jest aktywny zakwas może się rozwarstwić, czyli

Kuchnia domowa Ani
Panzanella – sałatka pomidorowo-chlebowa z grillowanymi warzywami i serem halloumi 106

bazylię. I tak będzie ją jadł rodowity Włoch – bez żadnych „udziwnień”, dokładnie taką jak robiła mamma. Ale ja nie muszę – u mnie jest wolna amerykanka! Sałatka z czerstwego pieczywa była sposobem na zużycie resztek – w dzisiejszej kuchni robi się ją na świeżo – z pieczywa opieczonego/wysuszonego na grillu lub w piecu. Pomidory, bazylia, cebula i oliwa z oliwek i ocet(...)wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy mieszanką włoskich ziół i wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego do 180⁰C piekarnika – grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Suszymy pieczywo do lekkiego zrumienienia, gotowe – wyjmujemy z pieca i jeszcze ciepłe mieszamy z zawartością miski. Pieczywo nasiąknie sosem i wypije jego nadmiar – ma być miękkie, tylko gdzieniegdzie będzie chrupać. Cukinię

Karo in the Kitchen
Lekkie śniadanie. Serek wiejski z ziołami, ogórkiem i rzodkiewką. 127

pyszną, lekką propozycję śniadaniową. Serek wiejski z ziołami, ogórkiem i rzodkiewką , to doskonała propozycja na rozpoczęcie dnia (choć ja czasem przygotowuję go również na kolację ) Do tego ulubione pieczywo – polecam lekkie pieczywo Sonko 7 ziaren i… nic więcej nie trzeba by dobrze zacząć dzień Spróbujcie. Składniki: 1 opakowanie serka wiejskiego light około 2 cm zielonego ogórka 2 większe(...)rzodkiewki Zioła Małgorzaty do smaku (u mnie 2 szczypty) – do nabycia tu* około 3/4 łyżki posiekanego szczypiorku propozycja podania: lekkie pieczywo Sonko 7 ziaren *zioła wspomagające odchudzanie Przygotowanie: Ogórka obieramy kroimy w plasterki, a następnie w kostkę i wrzucamy do miseczki. Dodajemy pokrojone w kostkę rzodkiewki i posiekany szczypiorek. Następnie dodajemy serek wiejski light, całość doprawiamy do smaku Ziołami

Słodkie okruszki
Ciabatta – nowy przepis 133

Przyznam szczerze, że ciabatty nie piekę zbyt często. Nie wiem w sumie dlaczego. Jej miąższ jest dobry a i samo pieczywo dość wszechstronne. W ostatnie upalne dni, nie chciało mi się stać w garnkach jak zwykle, stąd pomysł na upieczenie bułek i wykorzystanie ich do kanapek w dowolnej konfiguracji – na ciepło lub zimno. Takie kanapki możemy zjeść na śniadanie(...)niż o formowaniu, gdyż do rąk bierzemy kupkę ciasta i rozciągamy ją albo do wielkości bagietki, albo ogólnie do wielkości, jaką chcemy osiągnąć. Warto wspomnieć, że ciabatta to włoskie pieczywo, a sama nazwa oznacza „kapeć”. I nieco tak wygląda sama ciabatta – jest płaska i rozlana na boki. Podobno pierwszy raz ciabatte upieczono w 1982 roku, w Veronie

Mieszam w Garnku
Zwijane pszenne bułki domowe 201

Uwielbiam domowe pieczywo. Dlatego dziś zapraszam Was na zwijane pszenne bułki domowe . Idealne od tak, z samym masłem albo ulubioną malinową konfiturą. Pysznie… Można je zjeść w domu lub zabrać ze sobą np. na wycieczkę czy piknik. Z podanego przepisu możecie przygotować 5 naprawdę dużych bułek lub około 10 małych (bardziej standardowej wielkości ). Spróbujcie. P.s. Ostatnio polecałam Wam worki(...)warzywa od aleWorek . Dziś przy okazji przepisu na pieczywo, chciałabym pokazać Wam jeszcze jeden worek jaki zagościł na stałe w mojej kuchni. Lniany worek z naszytym sercem. To nie tylko wspaniała ozdoba. Worek ten jest idealny do przechowywania domowego pieczywa, w szczególności chleba, ale i bułki spokojnie można do niego wrzucić i… tak jak my zabrać na wycieczkę (ilość

Słodkie okruszki
Warsztaty z Piotrem Kucharskim- chleb na zakwasie 116

zakwasie * ciabattą * oraz trochę spontanicznie zrobiliśmy jeszcze pszenne bułki na zakwasie Oprócz czystej praktyki Pan Piotr podzielił się z nami swoją wiedzą, ciekawostkami i poradami związanymi z zakwasem, pieczeniem pieczywa w warunkach domowych, zastosowaniem różnego rodzaju mąk, przybliżył nam pojęcie glutenu, siatki glutenowej, wyjaśnił cel cechowania pieczywa, pieczenia z parą wodną i wiele innych rzeczy. W trakcie pieczenia poszczególnych bochenków(...)takich warsztatach. Cicho powiem i jeszcze raz podziękuję, że mimo mojego wieku, nie widział przeszkód, bym wzięła udział w Jego warsztatach.   Za luźną, przyjazną atmosferę, dużo wiedzy, pysznego pieczywa, nowe znajomości i kolejne bezcenne doświadczenie bardzo dziękuję ! A każdemu z Was, kto jeszcze nie odwiedził wrocławskiego Studia Kulinarnego Browar Mieszczański, serdecznie polecam to miejsce! Jednej rzeczy, której żałuję

Nastoletnie Wypiekanie
Przepis na kanapki ze szparagami i awokado 114

dzisiaj wygrzewałam się na balkonie. W zaciszu słupek rtęci skoczył od razu do 25ºC. W końcu…. Wylegując się w słońcu wymyśliłam kanapki ze szparagami, w międzyczasie zapach pieczonego pieczywa już roznosił się po kuchni. Pyszne kanapki muszą być koniecznie ze świeżego domowego pieczywa. Upiekłam chleb z cukinią . Oczywiście do kanapek można dowolne pieczywo. Bułki czy marchewkowe trójkąty pasują równie(...)masłem i żółtym serem, ale jestem zadowolona kiedy na talerzu mam paletę kolorów. Takie kanapki kuszą i smakują bosko. Przepis na kanapki Składniki: na 2 kanapki 2 kromki pieczywa lub 1 bułka 6 szparagów 1 małe awokado 4 łyżki twarożku 1 łyżeczka oliwy sól i pieprz do smaku kilka liści mięty pieprzowej Pokrój miętę i wymieszaj z twarożkiem. Dopraw solą

codojedzenia
PRZEPISY NA WIELKANOC - BARSZCZE I ZURY 99

żurkiem zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy kiełbasę oraz boczek. Żur podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, wiórkami chrzanu i świeżym, chrupiącym pieczywem. Smacznego :) 2) ŻUREK WIELKANOCNY NA SZYNCE SKŁADNIKI:  2 szklanki esencjonalnego wywaru z warzyw (np. z pierwszego przepisu) 1,5 litra wywaru z szynki lub mięsa np: żeberek, ogonówki 2 ząbki(...)mięso), dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone jajka, zalewamy wszystko gorącym żurem i podajemy na stół.  Na koniec żurek możemy obsypać wiórkami świeżego chrzanu. Podajemy ze świeżym chrupiącym pieczywem. Smacznego :) 3) ŻUR PO KIELECKU SKŁADNIKI: 1 szklanka kwasu z ogórków 1 litr bulionu wołowego (może być z koncentratu) 1 łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka' 10 dag gęstej śmietany 1 łyżka

Moja Książka Kucharska
Pieczeń rzymska z jajkiem 209

prezentuje się na stole. Do jej upieczenia polecam użyć jednorazowej, aluminiowej foremki, ponieważ gotową pieczeń będzie można w łatwy sposób wyjąć. Pieczeń rzymską możecie podać na zimno (np. do pieczywa) bądź na ciepło polaną sosem, np. pieczarkowym .  Składniki na 1 pieczeń: 0,5 kg mięsa mielonego, np.  łopatki 1/2 czerstwej bułki bądź 2 kromki pieczywa ewentualnie odrobina bułki(...)pieprz pieprz cayenne papryka słodka tymianek olej Cebulę obrać, drobno posiekać i przesmażyć na patelni. Ostudzić. W międzyczasie 4 jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Bułkę bądź kromki pieczywa zalać odrobiną wrzącej wody. Do mięsa mielonego wbić 1 jajko, dodać przesmażoną cebulkę, miękkie pieczywo i wsypać przyprawy (sól, pieprz, pieprz cayenne, paprykę słodką oraz tymianek). Za pomocą dłoni wszystko

Ugotować
Chrupkie pieczywo z quinoy z grilowanym kozim serem i dżemem z czarnego bzu 178

pewnego czasu przygotowuję sobie sama bezglutenowe, chrupkie pieczywo i dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na nie, tym bardziej, że dobrałam do niego wspaniały zestaw dodatków. Takie śniadanie jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Byłabym egoistką, gdybym zachowała je tylko dla siebie ;)  To domowe pieczywo jest bezglutenowe i zawiera dużo więcej białka, niż tradycyjne, a dodatek babki(...)płaska łyżeczka soli 40 ml wody 150 gram koziego sera 2 - 3 łyżki dżemu  Łowicz 100% z owoców Czarny Bez 1 łyżeczka ziaren różowego pieprzu garść roszponki Wykonanie: Pieczywo można upiec wcześniej, może spokojnie leżeć kilka dni. Porcja, którą podałam staczy na około 10-12 kromeczek. Quinoę, mąki, babkę płesznik, inulinę, czarnuszkę, masło i sól mieszamy w misce

Quinoa Raz!
Chleb bezglutenowy (paleo, bez drożdzy, gryczany) 113

Dzisiaj kolejny przepis, który jest odpowiedzią na zadawane mi dość często pytanie : “Jestem na paleo, ale nie potrafię poradzić sobie bez pieczywa. Pomocy!”. Mnie do pieczywa już tak bardzo nie ciągnie, od czasu do czasu zjadam indyjski chlebek naan lub paleo bułkę. Albo właśnie ten chleb. Jest to idealny przepis dla tych z Was którzy nie wyobrażają sobie dnia(...)kromki chleba z szynką. Typowe wypieki paleo nie zawsze nadają się jako substytut chleba. Najczęściej są bardziej słodkie niż typowe pieczywo, wręcz smakiem przypominają ciasto. Ten chleb bezglutenowy jest inny, chrupiąca skórka, mięsisty środek, idealnie pasuje do kanapek. Można z niego także zrobić tosty. Jak wiecie jestem fanem prostych i nieskomplikowanych przepisów, które można przygotować w kilka chwil

PaleoLife
Pieczone ziemniaki z dynią i grzankami kawowymi 91

zasadniczo w naszym kraju nie brakuje. W końcu plagi stonki mamy już za sobą, chociaż kto wie, może jeszcze powrócą :) Kolejny składnik to jeden z moich ulubionych czyli czerstwe pieczywo, w produkcji którego przoduje ostatnio Wielka Brytania, po tym jak się okazało, że tamtejsze markety pieką więcej pieczywa niż są w stanie sprzedać, bo wygląda to lepiej na półkach. Wszystkie(...)trzy składniki połączone ze sobą metodą foodpairing czyli naukowego wyszukiwania połączeń różnych składników, niejednokrotnie bardzo dziwnych. W tym celu grzanki chlebowe nasączone zostały słabą kawą. Składniki: - ziemniaki - dynia - czerstwe pieczywo - kawa Wykonanie: Kroimy pieczywo w kostkę, moczymy w słabej kawie i suszymy w piekarniku. Dynię i ziemniaki kroimy na równe kawałki, dodajemy trochę oleju oraz ulubionych przypraw i pieczemy

Kryzysowa Książka Kucharska