pieczywo - 17769 przepisów (strona:33/1185)

Kanapka z mango 115

porcje: 4 kanapki) 2 cienkie plastry dojrzałego, soczystego mango 8 plasterków mozzarelli w zalewie 16 listków szpinaku 8 plastrów dojrzałych pomidorów (użyłam żółtego i czekoladowego) 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży, w diecie bezglutenowej użyjcie pieczywa bezglutenowego) masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie) garść posiekanego szczypiorku suszone chilli w młynku   Składniki dressingu: (wystarczy(...)masłem (można zamiast masłem posmarować delikatnie dressingiem) . Na każdej z kromek ułożyć po 4 listki umytego i osuszonego szpinaku, na to po dwa cienkie plasterki mozzarelli. 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży) 16 listków szpinaku 8 plasterków mozzarelli w zalewie masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie) Plasterki mango obrać ze skóry a następnie pokrajać w poprzek

Moja Delicja
Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” 132

który mam w domu od 3 lat sprawdza się wyśmienicie. Jednak w oko wpadł mi (nie tylko mi) piekarnik z szufladą podgrzewającą bardzo pomocną np. podczas wyrastania ciasta na pieczywo, taki by mi się przydał w domu. Podczas warsztatów przygotowaliśmy 4 rodzaje pieczywa: – orkiszowe bułki drożdżowe z mixem ziaren – ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym – socca(...)mąki z ciecierzycy (forma pieczywa bez zakwasu i drożdży, która przypomina naleśnik) – chleb żytni figami i orzechami na zakwasie żytnim oraz dwa smarowidła: – pastę z fasoli z czosnkiem i majerankiem – masło kokosowe z miodem, świeżym tymiankiem i sezamem Dziękujemy Akademii Smaku Bosch za zaproszenie na Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą”, które były bardzo ciekawe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogale z makiem czyli Slodki Czwartek odc.114 134

Kiedy zobaczyłam je na blogu Pistachio nie byłam w stanie im się oprzeć. Okazały się delikatne, lekko słodkie, ślicznie się rozwarstwiające przy każdym kęsie. Rogale będące wspomnieniem dzieciństwa i pieczywa kupowanego w wiejskim GS-ie. Rogale z makiem ciasto: 20 g świeżych drożdży 45 g cukru 1 łyżeczka soli 40 g miękkiego masła 220 ml mleka 1 jajko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chlebki naan, czyli indyjskie chlebki z patelni 113

czas bardzo dobrze zainwestowany, bo w coś pysznego. Chlebki naan są neutralne w smaku, dlatego poza oczywistym zastosowaniem, czyli serwowaniem z dahl czy curry, możemy potraktować je jak zwykłe pieczywo i pałaszować, np. z masłem orzechowym i dżemem Życie bez piekarnika we własnym mieszkaniu to czasami nie lada wyzwanie kulinarne, ponieważ jeśli czegoś nie posiadamy (tak jak wcześniej wspomnianego piekarnika(...)chodzą za nami dania przygotowane z jego pomocą. Tak jest między innymi z pieczywem. Ja je uwielbiam, zwłaszcza to robione samodzielnie. Choć staram się maksymalnie go unikać ze względu na mąkę pszenną zawartą w tym sklepowym, to czasami słabość wygrywa… może to już uzależnienie? Chlebki z patelni na szczęście ratują sytuacje w przypadku braku piekarnika, więc możemy nawet

Blendman
Grahamki z miodem, oliwą i oliwkami. 131

Dawno nie piekłam w domu pieczywa, to za sprawą bycia na diecie i unikania pieczywa. Ale dzisiaj mnie naszło, oj tak! Zdecydowanie naszła mnie ochota na domową, pachnącą grahamkę, taką jak lubię. Czyli na miodzie, oliwie z oliwek i prawdziwej mące graham. Takie lubię najbardziej. Jak już przestygną, ale wciąż są lekko ciepławe, zajadam tak, jak jada się pieczywo

SMYKWKUCHNI
Panini al latte – jak wybrać najlepsze włoskie bułeczki? 200

Włoskie bułeczki maślane ( panini al latte ) to często wybierane pieczywo śniadaniowe, smaczne i wygodne w przechowaniu, o wyjątkowo długim terminie przydatności. Należy jednak pamiętać, że bułeczki te nie mogą być porównywane z tradycyjnym pieczywem i stanowią jego sztuczny ekwiwalent. Wybierając panini al latte powinniśmy uważnie przyjrzeć się etykiecie. Dobrze jeżeli podany jest na niej rodzaj mąki oraz określona kategoria jajek(...)barwieniu produktu, natomiast E200 wydłuża termin spożycia. Mimo, że panini al latte są produktem we Włoszech często kupowanym, nie należy opierać na nich diety i traktować jako codziennego pieczywa

Bon Ton Italia
Pszenno-orkiszowe bulki i pomidorowy hummus czyli Niedzielne Sniadanie odc.87 144

Pieczywo wypiekam niemalże codziennie. Ostatnimi były to chleby, wczoraj miałam jednak ochotę upiec bułeczki. Proste, typu graham, ze słonecznikiem i niezbyt trudne w przygotowaniu. Zależało mi na tym by ciasto fajnie się formowało. Udało się i otrzymałam 8 cudnie puszystych, delikatnych, rumianych bułeczek pszenno-orkiszowych :) Podałam je na śniadanie w towarzystwie hummusu. Tym razem w wersji z pomidorami suszonymi. Przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pszenno-żytni 186

Kromka świeżego chleba z masłem. Czy jest coś lepszego? W kategorii świeżych wypieków na pewno nie. I chociaż swego czasu dosyć często piekłem pieczywo dla siebie i swojej rodziny, wykorzystując zarówno zakwas żytni, pszenny jak i bigę (czyli specjalny rodzaj zaczyny stosowany głównie do wypieku ciabatt), to ostatnio ten proceder zaniedbałem.   Być może z braku czasu, być może(...)podrośnięcia. Bułki i chleb smaruję żółtkiem z wodą, posypuje słonecznikiem i/lub dynią. Piekarnika nagrzewam do 220 stopni. Na spód piekarnika wkładam blaszkę z wodą. Do nagrzanego pieca wkładam pieczywo. Bułki piekę około 15 minut, chleb około 30. Pieczywo jest upieczone, gdy po pukaniu w skórkę daje nam głuchy odgłos

Jacob Tastes
Sałata Cezar z kurczakiem i "Śpij, kochanie, śpij" 111

Jeśli macie sałatę rzymską, trochę pieczywa (najlepiej czerstwego) i różne resztki w lodówce, przygotujcie sałatę Cezar. Jej nazwa pochodzi od nazwiska włoskiego właściciela restauracji w Tijuanie (Meksyk) Caesara Cardiniego, którego uważa się za twórcę tej sałatki. Podań związanych z jej powstaniem jest wiele. Mnie przekonuje ta wersja, według której Caesar musiał przygotować coś na poczekaniu, bo akurat przyszli do niego(...)wizytą. Wykorzystał różne resztki, które znalazł na podorędziu. W klasycznej wersji znajdują się typowo włoskie dodatki. Ja dziś równie częstą propozycję z kurczakiem. Składniki : sałata rzymska kilka kromek czerstwego pieczywa resztki kurczaka np. z obiadu oliwki jajko pieprz oliwa sok z cytryny olej do smażenia Ugotować jajko na miękko - powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko (u mnie 6 minut

Weekendy w domu i ogrodzie
Kanapka inżyniera mechanika z soczystym filetem z kurczaka i pastą z suszonych pomidorów 111

łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka suszonego rozmarynu ½ łyżeczki płatków chili ½ łyżeczki kolorowego ziarnistego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju, np. rzepakowego Pieczywo: chleb drwalski, bagietka rustykalna lub ciabatta Pasta z suszonych pomidorów: ¼ szklanki ziaren słonecznika 6 suszonych pomidorów kilka kaparów 2 łyżki oliwy ze słoiczka po pomidorach 1 ząbek czosnku Dodatki: pół dojrzałęgo(...)podpraż na suchej patelni, a następnie umieść w kielichu blendera. Wrzuć pomidory, kilka kaparów, ząbek czosnku i 2 łyżki oliwy z zalewy po pomidorach. Zmiksuj na jednolitą pastę. Kanapka Pieczywo przekrój na pół, ułóż umyte liście rukoli, a następnie plastry soczystego filetu. Kurczaka posmaruj pastą z pomidorów suszonych, a nań połóż awokado pokrojone w plasterki i usmażony na chrupko boczek

Food Square
Zdrowy smalec z kaszy jaglanej 125

Smalec z cebulką, jabłkiem i majerankiem to przepyszne smarowidło na pieczywo. Zawsze pobudzał moje kubki smakowe i przywoływał pozytywne wspomnienia z dzieciństwa. Niestety, chociaż smaczny, to jednak do zdrowych nie należał. Mój smalec to zupełnie coś innego. Smak bardzo podobny (może lepszy?) i co najważniejsze można go jeść bez obaw o cholesterol, ponieważ jest mega zdrowy, składająca się z samych(...)resztę cebuli, wymieszać i doprawić pieprzem czarnym, ewentualnie solą. Jeżeli chcemy, aby kawałki cebuli były bardziej wyczuwalne, można całość dodać do kaszy, bez miksowania. Podawać z kiszonym ogórkiem i pieczywem pełnoziarnistym. Mniam :) Smacznego :) Szeroki wybór superfood m.in. kaszę jaglaną, olej kokosowy można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania wegetariańskie , Dla dzieci , Pieczywo , Przystawki

https:KKuchniaMniam
Bułeczki razowe z płatkami owsianymi 139

dawna chodzi za mną chęć na pieczywo razowe. Mój zakwas protestuje i nie bardzo chce „rosnąć”, ale nie stoi to na przeszkodzie, aby mieć pyszne, domowe pieczywo razowe :) Bułeczki razowe – proste, smaczne, a zresztą jak zrobicie to będziecie wiedzieli o co chodzi. Składniki na 8 sztuk: 1/2 szklanki płatków owsianych ( górskich ) łyżka masła 2 łyżki płynnego miodu(...)razowej nie należy długo wyrabiać. Ciasto tak naprawdę wystarczy dokładnie wymieszać lub ” po ugniatać ” w misce. Wystarczy 2 – 3 minuty nie dłużej. Dzięki temu po upieczeniu pieczywo razowe nie będzie się kruszyć. Miskę przykrywam folią aluminiową i odstawiam w ciepłe miejsce na około godzinę ( czas wyrastania zależy od temperatury miejsca, w którym pozostawicie ciasto – im cieplejsze

Niebieski kubek z kawa
Chleb gryczano-kukurydziany z sumakiem 110

Moje kolejne starcie z bezglutenowym pieczywem, Chlebek ma ładny kolor i porowaty miękisz, ale jest dość kruchy i posiada specyficzny smak. Wprawdzie został skonsumowany, ale to nie moje smaki, więc powtórki raczej nie będzie. Nie znaczy to, że chleb nie jest smaczny, po prostu mnie nie smakuje. Ale przecież trudno po przeszło półwieczu przerzucić się z pszennego pieczywa na pieczywo

Kuchenne zapiski Edyty
Nocne kajzerki 2241

Odkąd musiałam przejść na dietę bezglutenową, zaniechałam wypiekanie tradycyjnego pieczywa w domu chociaż pozostali domownicy nadal je spożywają. Nie było to na zasadzie „ja nie jem to nie piekę”. Większość swojej uwagi i czasu skupiłam na poszukiwaniu dobrej receptury na pieczywo bezglutenowe. Jedzenie wafli ryżowych już mi się znudziło. Rodzina nieśmiało dopominałam się jednak o chrupiący domowy chlebek lub bułeczki(...)prawda przygotowanie ciasta zajmuje prawie trzy dni ale samej pracy przy nim jest w sumie może godzina. W czasie gdy ciasto sobie spokojnie fermentuje ja mogę eksperymentować z pieczywem dla siebie. Czytaj więcej

Wiem co jem
Bułki kwiatuszki z makiem 123

Pieczywo to jeden z podstawowych elementów codziennej diety człowieka. Domowy chleb i bułki smakują nam wiele bardziej, niż pieczywo kupowane w sklepie. Kiedy sami robimy wypieki mamy pewność, co do składu pieczywa i że nie spotka nas przykra niespodzianka w postaci chemicznych polepszaczy. Dzisiaj mam dla Was przepis na domowe bułki, idealne na śniadanie. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania