Domowe pieczywo ostatnio rządzi! Z jeden strony bardzo się cieszę, bo nie ma nic lepszego, niż własnoręcznie upieczony chleb. Z drugiej strony niestety sytuacja jaką mamy zmusiła nas do tego, żeby pozostać w domu i stąd wiele osób wraca do dawnych tradycji. Dziś zapraszam po przepis na najzwyklejszy pszenno-żytni chleb na zakwasie, bez żadnych dodatków, ani ziaren. Jest rewelacyjny(...)bosko smakuje nawet tylko z odrobiną masła. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inny przepisy na domowe pieczywo na zakwasie: Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie Chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami Razowy chleb wieloziarnisty
Kulinarne przygody GatityDomowe pieczywo, dzisiaj mam dla Was przepis na francuskie chlebki o nazwie FOUGASSE, znalazłam na nie przepis w najnowszym Kukbuku. Chlebki są tak banalnie proste do zrobienia i wychodzą przepyszne! Mają takie finezyjne kształty w postaci tak jakby liścia monstery. Piecze się je na drożdżach. Fougasse są najlepsze na ciepło zaraz po upieczeniu, raczej nie radzę ich przygotowywać na zapas(...)kolejny dzień, bo już nie są takie pyszne, jak to z pieczywem na drożdżach. Ale te chlebki podbiły nasze serca są pyszne, w smaku przypominają trochę foccacię. PRZEPIS NA FOUGASSE - 500 g mąki pszennej typ 750 - 10 g świeżych drożdży -10 g drobnej soli - 350 g wody - olej do natłuszczenia misy Mąkę wysp do misy, dodaj pokruszone drożdże
SMYKWKUCHNIsię podrzucić Wam kilka propozycji na proste dania z tego co wszyscy zgromadziliśmy w ramach pospolitego ruszenia na sklepy w czasie ogłoszenia pandemii koronawirusa. I jako znana propagatorka domowego pieczywa 😉 przedstawiam Wam podpłomyki, które przygotowywano na długo zanim oswojono sobie drożdże i zaczęto wykorzystywać je do produkcji chleba. Podpłomyk to rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka, przygotowywanego z mąki(...)mocno rozgrzanych w ognisku kamieniach, a także na blasze umieszczonej nad ogniem. W domowych warunkach do przygotowania placków wystarczy mocno rozgrzana sucha patelnia. Zachęcam Was do przygotowania takiego pieczywa jako alternatywy dla chleba, świetnie smakuje z hummusem lub innymi warzywnymi pastami. Składniki: 150 g mąki pszennej typ 750 125 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Mąkę przesiewamy
Smakowity Blog Kulinarnykubek 200 ml, masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka większa, cukier 1/2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, jajka 10 sztuk "M", śmietana 12% 2 łyżki, pieczywo z masłem - ile potrzeba Prawdziwki pokroić na plasterki, sparzyć wrzątkiem na sitku, odcedzić. Na patelni na maśle podsmażyć pokrojoną cebulę posypaną ciut cukrem na jasno złoty kolor, do cebuli wsypać sparzone(...)jakiś czas zamieszać. Jajka wbić do miski, dodać śmietanę i widelcem roztrzepać jajka ze śmietaną. Wlać masę jajeczną do grzybów, mieszać i smażyć jajecznicę do ścięcia jajek, podawać z pieczywem z masłem - aromatyczna, sycąca jajecznica z prawdziwkami jest pyszną potrawą na śniadanie, podana z pieczywem z masłem smakuje wybornie........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPieczenie chleba wciąga - najpierw zaczynałam od drożdżowych, później poznawałam tajniki prowadzenia zakwasu i tak mijają kolejne lata wypiekania domowego pieczywa. I mimo tych lat, nauki i wiedzy o pieczywie na zakwasie lubię wracać do pieczywa na drożdżach. Korzystałam z przepisu znalezionego na stronie Leśny zakątek , lecz u mnie mąkę orkiszową zamieniłam na pszenną chlebową, ponieważ orkiszowej najzwyczajniej w świecie
Kocham..lubię..gotuję..nadrobić. Spośród kilku pomysłów na dodatki wybraliśmy wersję pasty z makreli z oliwkami i suszonymi pomidorami . Ta prosta rybna pasta z białym serem doskonale smakowała ze świeżym chrupiącym pieczywem. Sobotnie śniadanie przypadło nam do gustu i już podczas niego zastanawialiśmy się nad innymi dodatkami do kolejnej pasty z makreli . Udostępnij Pasta z makreli z oliwkami i suszonymi pomidorami- składniki(...)obrać, drobno posiekać. Do białego sera i makreli wsypać oliwki, suszone pomidory i cebulę, dodać majonez, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pastę z makreli można podawać z pieczywem, pieczywem chrupkim lub krakersami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pasta z makreli z oliwkami i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyŚniadanie bez chleba Śniadanie bez pieczywa to dla niektórych spore wyzwanie. Bardzo lubimy pieczywo, a w szczególności rogaliki drożdżowe, bułeczki drożdżowe, czy chleb. Spróbuję Was dzisiaj przekonać do tego, że bez pieczywa da się zjeść przepyszne śniadanie. Jak zrobić naleśniki? Naleśniki to bardzo prosta sprawa. Ciasto na naleśniki ma taką bazę, której należy się trzymać, wtedy konsystencja, elastyczność i smak
MamaOskarkaefektownie wyglądające śniadanie. Zrobimy pyszną kanapkę z pastą z awokado oraz jajko w koszulce. Przed zrobieniem tego śniadania wybierzcie się najpierw do sklepu, bo jest najsmaczniejsze podane na świeżym pieczywie. Przeczytaj ten poradnik: Ile gotować jajka Składniki 1 dojrzałe awokado 1/2 limonki sól pieprz 1 łyżka oliwy jajko świeże pieczywo kilka liści jarmużu Zobacz przepis na: Smaki dzieciństwa – kanapka(...)jajko w koszulce – przepis Awokado obieramy ze skórki, przekładamy do miseczki. Rozgniatamy widelce, dodajemy sok z limonki, szczyptę soli, pieprzu i oliwę. Mieszamy. Pastę z awokado wykładamy na pieczywo. W garnku zagotowujemy wodę, jak będzie już się gotować, zmniejszamy ogień, łyżką mieszamy tak aby pośrodku powstał wir i w niego wbijamy jajko. Gotujemy je ok. 3 minut. Jajko wyjmujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!patelni. Szakszuka z kindziukiem i miksem sałat, to doskonała propozycja na syte i szybkie śniadanie (choć i nie tylko). Pomidorki, jajka, kindziuk i miks sałat. Do tego opcjonalnie domowe pieczywo np. bułeczki. I nic już więcej nie potrzeba. Pamiętajcie, że nie jest to oryginalna szakszuka. Ale w kuchni warto eksperymentować. Tu ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia i smak A jeśli szukacie(...)przepisu na domowe pieczywo, które będzie idealnie pasować do wspomnianej szakszuki, to polecam Wam te dwa proste przepisy: Domowe bułki – najłatwiejszy przepis Paluchy drożdżowe z sezamem Składniki: 3-4 jajka garść małych pomidorków (około 200 g) 2 małe garście miksu sałat (dowolnego) łyżka oleju kilka plasterków kindziuka Duda dwie szczypty suszonej cebuli lub pół świeżej cebulki świeżo mielony czarny
Słodkie okruszkiBędziemy je bowiem smażyli na papryce i pomidorach. Dzięki temu wyjdzie nam idealne połączenie smaków. Danie to przypomina odrobinę szakszukę. Najlepiej jest podać jajka i warzywa ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Będą wyśmienite. Najlepszy przepis na: Jajecznica z kiełbasą, szczypiorkiem i smażone pomidory Składniki 3-4 jajka czerwona papryka 1 duży mięsisty pomidor masło cebula pieprz sól oregano świeże pieczywo(...)oregano. Na patelnię wbijamy jajka, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy wszystko ok. 5 minut, aż białko będzie ścięte, a żółtko jeszcze półpłynne. Danie najlepiej podać wraz ze świeżym pieczywem. Przeczytaj również: Jajko sadzone Smacznego! Artykuł Jajka na twardo na papryce i pomidorach pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kanapka z jajecznicą to smaki dzieciństwa wielu z nas. Wiele osób pamięta te czasu młodości, kiedy zajadało się pyszne, chrupiące pieczywo, na które położona było świeżo usmażona jajecznica. Wiele osób do dnia dzisiejszego lubi od czasu do czasu przygotować sobie takie śniadanie. Podpowiadamy jak to zrobić. Przeczytaj także: Jajecznica z pomidorami i szynką Składniki świeże pieczywo – dowolne masło szalotka(...)jajecznica będzie bardziej puszysta), szczyptę soli, pieprzu i całość roztrzepujemy. Masę jajeczną wlewamy na patelni i smażymy na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Jajecznica powinna być ścięta. Pieczywo smarujemy masłem i układamy na nim usmażoną jajecznicę. Posypujemy całość szczypiorkiem. Przeczytaj także: Jajecznica z kiełbasą, szczypiorkiem i smażone pomidory Smacznego! Artykuł Smaki dzieciństwa – kanapka z jajecznicą pochodzi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Leniwy niedzielny poranek to idealny czas na przygotowanie pysznej jajecznicy z kiełbaską, szczypiorkiem, smażonej na masełku. Idealnymi dodatkami będzie świeże pieczywo z masłem i smażone pomidory. Podsmażenie przez chwilę pomidorów na rozgrzanej patelni wydobędzie z nich cały smak i aromat. Będzie pysznie… sprawdźcie koniecznie. Zobacz jak przygotować: Niedzielne, zdrowe śniadanie Składniki 4 jajka ok. 70g kiełbasy 1/2 pęczka szczypiorku(...)odrobina masła szczypta soli duży pomidor pieczywo cebula Zobacz także: Jajecznica z pomidorami i szynką Jajecznica z kiełbasą, szczypiorkiem i smażone pomidory – przepis Rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na masełku. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podsmażamy. Jajka roztrzepujemy w miseczce, a następnie dodajemy na patelnię. Smażymy jajecznicę do takiej konsystencji
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pasty potrzebujecie jedynie tuńczyka z puszki w sosie własnym, serka naturalnego do kanapek, koperku oraz soli i pieprzu do smaku. Pasta kanapkowa z tuńczykiem może być podawana na dowolnym pieczywie (polecam bagietkę) lub także na krakersach – w takim kształcie na pewno będzie zjawiskową przekąską. Niekiedy na domówkach pastę podaję po prostu w małej miseczce, a goście mają do wyboru(...)czym pastę zjedzą – czy z pieczywem czy krakersami. Polecam Wam ten pyszny i prosty przepis na pastę kanapkową Smacznego! Zobacz też: Menu na imprezę – propozycje przepisów Sałatka śledziowa z cebulką marynowaną i jabłkiem Carpaccio z wędzonego łososia Przepis na pastę kanapkową z tuńczykiem Drukuj przepis Czas gotowania: 10 minut Składniki puszka tuńczyka w sosie własnym - ok. 170 g opakowanie
Kuchnia Bazyliiaromatycznym, pełnym kolorowych papryk sosem curry. Jeśli lubicie mango (ja uwielbiam) to śmiało możecie je dorzucić – fajnie doda słodyczy całej potrawie. Krewetki w sosie proponuję podać z ulubionym pieczywem lub z łagodnym ryżem jaśminowym. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Obierz i posiekaj drobno dwie cebule. Na dość dużej i głębokiej(...)całość, zmniejsz ogień i gotuj razem przez około 5 minut. Pokrój mango na kawałki. Pietruszkę umyj i posiekaj same listki. Do dania dodaj mango i posyp pietruszką. Podawaj z pieczywem lub z ryżem jaśminowym. Składniki 500 g mrożonych krewetek (oczyszczonych przed zamrożeniem) 1 dojrzałe mango (opcjonalnie) 400 ml mleczka kokosowego łyżka wiórek kokosowych 2 cebule główka czosnku 1 czerwona papryka
Eat me! Fit me!