pieczywo - 17769 przepisów (strona:39/1185)

Pudding chałkowy 70

Słodkie zapiekanki z pieczywa, czyli Bread Puddings, zazwyczaj są kojarzone z Wielką Brytanią, jednakże potrawa ta jest popularna także w takich krajach, jak Argentyna, Kolumbia, Belgia, Kanada, Kuba, Francja, Niemcy, Irlandia, Malta, Meksyk, Niderlandy, Słowacja, Filipiny, Puerto Rico, Indie czy USA. I nic dziwnego, ponieważ ta smaczna propozycja śniadaniowa (lub podwieczorkowa) jest bardzo łatwa w przygotowaniu i dzięki niej(...)się nie marnuje w kuchni, ponieważ możemy do niej wykorzystać pieczywo z poprzedniego dnia. Zapiekankę możemy podać z konfiturą, z prażonymi jabłkami, z jogurtem greckim bądź twarożkiem. Pyszna będzie również polana miodem czy syropem klonowym. Tym razem zjedliśmy bez dodatków.   1 chałka 2 jajka 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 12% 2/3 szklanki

Kocham Czekoladę
Bułki cebulowe 96

Każdego dnia nowe wyzwanie. Wczoraj bułeczki czosnkowe ( pycha polecam), dziś cebulowe. Okazuje się, że domowe pieczywo może być dużo smaczniejsze niż te z piekarni. Bułki i chleby nigdy nie były moją mocną stroną, ale okazuje się, że wystarczył koronawirus i mój dom zapachniał cudownym pieczywem. Wracając do przepisu.... kolejny łatwy i przyjemny(bułki piekłam z dziećmi) a efekt- delikatne,aromatyczne

Wielki apetyt
Bagietka zapiekana w sosie śmietanowo-serowym - sposób na czerstwe pieczywo 117

Pomysł na wykorzystanie lekko czerstwego pieczywa - bagietka zapiekana w sosie śmietanowo-serowym posypany szczypiorkiem. Taka zapiekanka najlepiej smakuje podana od razu po upieczeniu (np. podana jako dodatek do kremowej zupy).  Składniki na porcję dla 2-3 osób: 1 lekko czerstwa, długa bagietka 3 duże jajka 150 g startego sera mozzarella 1/2 pęczka szczypiorku 1/4 kostki masła(...)szczypta gałki muszkatołowej Do miski wbić jajka i roztrzepać za pomocą widelca. Następnie wsypać do nich starty ser, wlać śmietanę. Całość przyprawić i wymieszać. Bagietkę pokroić na mniejsze kawałki. Pieczywo ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać masą jajeczno-serową (musi pokryć każdy kawałek bagietki!) . Jeśli wydaje się Wam, że masy jest za mało - to pieczywo należy polać odrobiną mleka. Na wierzchu

Ugotować
Żurek 120

pszennego 2 ząbki czosnku przyprawy 3 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego płaska łyżeczka całych ziarenek pieprzu 2 łyżki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku do podania: żytnie pieczywo, jajka ugotowane na twardo Czas przygotowania 60 minut Liczba porcji 5-6 Wartości odżywcze w porcji (bez pieczywa i jajek): Kalorie: 340 Białko: 13,5 g Tłuszcz(...)czekamy, aż całość się zagotuje. Doprawiamy chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki uwolniły się i przegryzły. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i pieczywem. Smacznego! Artykuł Żurek pochodzi z serwisu Analiza Smaku

Analiza Smaku
Pszenno-żytni chleb na zakwasie 101

Domowe pieczywo ostatnio rządzi! Z jeden strony bardzo się cieszę, bo nie ma nic lepszego, niż własnoręcznie upieczony chleb. Z drugiej strony niestety sytuacja jaką mamy zmusiła nas do tego, żeby pozostać w domu i stąd wiele osób wraca do dawnych tradycji. Dziś zapraszam po przepis na najzwyklejszy pszenno-żytni chleb na zakwasie, bez żadnych dodatków, ani ziaren. Jest rewelacyjny(...)bosko smakuje nawet tylko z odrobiną masła. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inny przepisy na domowe pieczywo na zakwasie: Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie   Chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami   Razowy chleb wieloziarnisty

Kulinarne przygody Gatity
Fougasse - francuskie pieczywo na drożdżach 86

Domowe pieczywo, dzisiaj mam dla Was przepis na francuskie chlebki o nazwie FOUGASSE, znalazłam na nie przepis w najnowszym Kukbuku. Chlebki są tak banalnie proste do zrobienia i wychodzą przepyszne! Mają takie finezyjne kształty w postaci tak jakby liścia monstery. Piecze się je na drożdżach. Fougasse są najlepsze na ciepło zaraz po upieczeniu, raczej nie radzę ich przygotowywać na zapas(...)kolejny dzień, bo już nie są takie pyszne, jak to z pieczywem na drożdżach.  Ale te chlebki podbiły nasze serca są pyszne, w smaku przypominają trochę foccacię. PRZEPIS NA FOUGASSE - 500 g mąki pszennej typ 750 - 10 g świeżych drożdży -10 g drobnej soli - 350 g wody - olej do natłuszczenia misy Mąkę wysp do misy, dodaj pokruszone drożdże

SMYKWKUCHNI
Podpłomyki 138

się podrzucić Wam kilka propozycji na proste dania z tego co wszyscy zgromadziliśmy w ramach pospolitego ruszenia na sklepy w czasie ogłoszenia pandemii koronawirusa. I jako znana propagatorka domowego pieczywa 😉 przedstawiam Wam podpłomyki, które przygotowywano na długo zanim oswojono sobie drożdże i zaczęto wykorzystywać je do produkcji chleba. Podpłomyk to rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka, przygotowywanego z mąki(...)mocno rozgrzanych w ognisku kamieniach, a także na blasze umieszczonej nad ogniem. W domowych warunkach  do przygotowania placków wystarczy mocno rozgrzana sucha patelnia. Zachęcam Was do przygotowania takiego pieczywa jako alternatywy dla chleba, świetnie smakuje z hummusem lub innymi warzywnymi pastami.   Składniki: 150 g mąki pszennej typ 750 125 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Mąkę przesiewamy

Smakowity Blog Kulinarny
jajecznica z prawdziwkami na śniadanie... 92

kubek 200 ml, masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka większa, cukier 1/2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, jajka 10 sztuk "M", śmietana 12% 2 łyżki, pieczywo z masłem - ile potrzeba Prawdziwki pokroić na plasterki, sparzyć wrzątkiem na sitku, odcedzić. Na patelni na maśle podsmażyć pokrojoną cebulę posypaną ciut cukrem na jasno złoty kolor, do cebuli wsypać sparzone(...)jakiś czas zamieszać. Jajka wbić do miski, dodać śmietanę i widelcem roztrzepać jajka ze śmietaną. Wlać masę jajeczną do grzybów, mieszać i smażyć jajecznicę do ścięcia jajek, podawać z pieczywem z masłem - aromatyczna, sycąca jajecznica z prawdziwkami jest pyszną potrawą na śniadanie, podana z pieczywem z masłem smakuje wybornie........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb na drożdżach, z gara 127

Pieczenie chleba wciąga - najpierw zaczynałam od drożdżowych, później poznawałam tajniki prowadzenia zakwasu i tak mijają kolejne lata wypiekania domowego pieczywa. I mimo tych lat, nauki i wiedzy o pieczywie na zakwasie lubię wracać do pieczywa na drożdżach. Korzystałam z przepisu znalezionego na stronie  Leśny zakątek , lecz u mnie mąkę orkiszową zamieniłam na pszenną chlebową, ponieważ orkiszowej najzwyczajniej w świecie

Kocham..lubię..gotuję..
Pasta z makreli z oliwkami i suszonymi pomidorami 72

nadrobić. Spośród kilku pomysłów na dodatki wybraliśmy wersję pasty z makreli z oliwkami i suszonymi pomidorami . Ta prosta rybna pasta z białym serem doskonale smakowała ze świeżym chrupiącym pieczywem. Sobotnie śniadanie przypadło nam do gustu i już podczas niego zastanawialiśmy się nad innymi dodatkami do kolejnej pasty z makreli . Udostępnij Pasta z makreli z oliwkami i suszonymi pomidorami- składniki(...)obrać, drobno posiekać. Do białego sera i makreli wsypać oliwki, suszone pomidory i cebulę, dodać majonez, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pastę z makreli można podawać z pieczywem, pieczywem chrupkim lub krakersami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pasta z makreli z oliwkami i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Śniadanie bez pieczywa 92

Śniadanie bez chleba Śniadanie bez pieczywa to dla niektórych spore wyzwanie. Bardzo lubimy pieczywo, a w szczególności rogaliki drożdżowe, bułeczki drożdżowe, czy chleb. Spróbuję Was dzisiaj przekonać do tego, że bez pieczywa da się zjeść przepyszne śniadanie. Jak zrobić naleśniki? Naleśniki to bardzo prosta sprawa. Ciasto na naleśniki ma taką bazę, której należy się trzymać, wtedy konsystencja, elastyczność i smak

MamaOskarka
Kanapka z awokado i jajko w koszulce 169

efektownie wyglądające śniadanie. Zrobimy pyszną kanapkę z pastą z awokado oraz jajko w koszulce. Przed zrobieniem tego śniadania wybierzcie się najpierw do sklepu, bo jest najsmaczniejsze podane na świeżym pieczywie. Przeczytaj ten poradnik: Ile gotować jajka Składniki 1 dojrzałe awokado 1/2 limonki sól pieprz 1 łyżka oliwy jajko świeże pieczywo kilka liści jarmużu Zobacz przepis na: Smaki dzieciństwa – kanapka(...)jajko w koszulce – przepis Awokado obieramy ze skórki, przekładamy do miseczki. Rozgniatamy widelce, dodajemy sok z limonki, szczyptę soli, pieprzu i oliwę. Mieszamy. Pastę z awokado wykładamy na pieczywo. W garnku zagotowujemy wodę, jak będzie już się gotować, zmniejszamy ogień, łyżką mieszamy tak aby pośrodku powstał wir i w niego wbijamy jajko. Gotujemy je ok. 3 minut. Jajko wyjmujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szakszuka z kindziukiem i miksem sałat 110

patelni. Szakszuka z kindziukiem i miksem sałat, to doskonała propozycja na syte i szybkie śniadanie (choć i nie tylko). Pomidorki, jajka, kindziuk i miks sałat. Do tego opcjonalnie domowe pieczywo np. bułeczki. I nic już więcej nie potrzeba. Pamiętajcie, że nie jest to oryginalna szakszuka. Ale w kuchni warto eksperymentować. Tu ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia i smak A jeśli szukacie(...)przepisu na domowe pieczywo, które będzie idealnie pasować do wspomnianej szakszuki, to polecam Wam te dwa proste przepisy: Domowe bułki – najłatwiejszy przepis Paluchy drożdżowe z sezamem Składniki: 3-4 jajka garść małych pomidorków (około 200 g) 2 małe garście miksu sałat (dowolnego) łyżka oleju kilka plasterków kindziuka Duda dwie szczypty suszonej cebuli lub pół świeżej cebulki świeżo mielony czarny

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania