super fit wersję klasyka bez “obowiązkowego” składnika, jakim jest olej. Wystarczy dodać upieczoną lub ugotowana na parze dynię i pyszna pasta gotowa Świetnie nadaje się jako smarowidełko do pieczywa albo dip do warzyw lub chipsów. Polecam Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1 szklanka upieczonej lub ugotowanej na parze dyni 2 łyżki pasty tahini 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego(...)czas szpatułką zbieramy humus ze ścianek naczynia i miksujemy doprawiając solą do smaku. Dodajemy taką ilość wody, żeby uzyskać preferowaną konsystencję. Humus podajemy z chrupiącymi owsianymi krakersamiLINK lub ulubionym pieczywem, warzywami lub chipsami. Moi synowie bardzo lubią humus i zawsze proszą, żebym smarowała go grubo na pieczywie Smacznego! Artykuł Humus z dynią pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plśniadanie. Doskonale również smakuje podane w formie pesto z makaronem na obiad. Łatwa do przygotowania, zdrowa i smaczna pasta u mnie jest niezastąpionym dodatkiem do chrupkiego lub pełnoziarnistego pieczywa na śniadanie. Rewelacyjnie również smakuje podana na ciepło z makaronem w porze obiadu. Pasta z awokado i szpinaku jest nieco gęstsza od zwykłego pesto i świetnie się rozsmarowuje na pieczywie. Pasta(...)upodobań. Następnie dodać wyjęte ze skórki awokado, sok z cytryny, oliwę i rozdrabniać, aż otrzymamy odpowiadającą nam strukturę gęstej pasty. Pod koniec przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Podawać z pieczywem lub z ugotowanym jeszcze ciepłym makaronem. Zobacz również: pesto z awokado
Kuchcik gotujetostów – pod wpływem temperatury topi się, a jednocześnie pozostaje ciągnący, aromatyczny i doskonały w smaku. Jak dla mnie genialny! SKŁADNIKI: * ser Hochland Burger&Toast – 4 op * pieczywo tostowe – ok. 20 kromek * świeże pomidory – 5 szt * pomidorki koktajlowe – ok. 100 g * cebula biała – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * sól, pieprz, oregano, bazylia, cukier(...)pomidory. Przesmażamy, wrzucamy posiekany czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i ziołami. Smażymy, aż pomidory zrobią się bardzo miękkie. Połowę porcji wyciągamy do naczynia do zapiekania. Z pieczywa tostowego odkrawamy skórki ( zostawiamy na grzanki ). Wałkujemy na cienkie plastry. Na pieczywie tostowym układamy plastry sera Hochland, zwijamy w roladki. Układamy obok siebie ( i na sobie ) w naczyniu. Zalewamy resztą
Ostra na Słodkopojemniku a jak na stolnicy. Aby być mistrzem naprawdę potrzeba dużo czasu ,ale uważam ,ze z tą książką jest to możliwe. Część druga natomiast to przepisy i pieczywo ozdobne, bo takie też możemy upiec w domu. Znajdziemy tam pieczywo na zakwasie z drożdżami lub bez, żytnie na zakwasie, bez zakwaszanej mąki a także pieczywo plecione. W książce znajdują
Radość kipiąca uśmiechem.Krewetki z czosnkiem, chili i kolendrą to bardzo szybkie i proste danie dla każdego. Krewetki otulone nutą czosnku, papryczki chili oraz kolendry doskonale się komponują. Podane z ryżem lub pieczywem mogą być zarówno obiadem, jak i przekąską. Znikają bardzo szybko, szczególnie, kiedy podamy je miłośnikom owoców morza Jak wiecie, bardzo lubię dania z krewetkami, dlatego też zachęcam Was do odwiedzenia(...)wrzucamy krewetki i smażymy około 3-5 minut, aż krewetki zrobią się białe - nie będą już przeźroczyste. 4 Gotowe krewetki solimy, pieprzymy i posypujemy kolendrą. Podajemy z ryżem lub pieczywem - masełko z oliwą także jest smaczne, nie wylewajcie go tylko dodajcie do ryżu lub umoczcie w nim pieczywo. Artykuł Krewetki z czosnkiem, chili i kolendrą pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliiwięc jeśli jakiś produkt jestem w stanie zrobić sama, to (o ile czas mi na to pozwala) staram się zrobić to samodzielnie w domu. Jednym z takich produktów jest pieczywo. Kto odmówi świeżej, pachnącej, jeszcze ciepłej bułeczce? :P Kiedy w dodatku możemy być pewno co do tego, co znajduje się w środku. Jednak wypiekanie własnego pieczywa często kojarzy się(...)mozolną pracą, długim oczekiwaniem i skomplikowaną recepturą. Jeśli macie podobne odczucia w kwestii domowego pieczywa to nadchodzę z odsieczą! :D A dokładnie z przepisem na fantastyczne bułeczki, szybkie i proste. Bez drożdży, zakwasu, wyrabiania i wyrastania. Ich wykonanie zajmuje 20-30 minut z pieczeniem, a więc przy odrobinie silnej woli (do wczesnego wstawania) na śniadanie możemy zaserwować sobie ciepłe świeżutkie
HealthyCreationskucharza. Można dodać do niej suchy chleb namoczony wcześniej w wodzie z dodatkiem octu balsamicznego i poźniej usmażyć na złoto, można, jak proponujemy to my, zrobić grzanki ze świeżego pieczywa. Może to być białą bułka, ciabatta, albo, jak my zrobiliśmy, razowe pieczywo w ziarnami. Najważniejsze w tym daniu są pomidory: muszą być bardzo dojrzale, pachnące, słodkie, takie jakie tylko latem(...)nią plastry szynki. Smaż do momentu aż będą chrupkie. Zdejm z patelni. Krok 2 Pokrój ciabatki w w kostkę. Wysyp na patelnię, na której smażyła się szynka. MIeszaj, żeby pieczywo równomiernie się opiekło. Pod koniec wlej łyżkę oliwy i podsmażaj ciabatty na tłuszczu. KIedy się przyrumieni, zdejm z patelni. Krok 3 Międzyczasie umyj warzywa. Sałatę i bazylię porwij na kawałki
Niedzielny kucharzgazpacho Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 15 minut Składniki 6 dojrzałych pomidorów papryka czerwona 2 ogórki gruntowe mała biała cebula 2 ząbki czosnku 2 kromki zeschniętego białego pieczywa 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oliwy z oliwek szklanka wody sól i pieprz do smaku pokrojony ogórek, pomidor, świeżo zmielony pieprz oraz kostki lodu do podania Przepis 1 Warzywa dokładnie(...)ćwiartki. Cebulę kroimy na pół, a czosnek obieramy. 2 Wszystkie warzywa wkładamy do misy blendera lub garnka, w którym będziemy je blendować. Następie dodajemy do warzyw wodę, pokruszone pieczywo, ocet winny oraz oliwę z oliwek. Blendujemy składniki. 3 Próbujemy powstałej zupy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 4 Odstawiamy do schłodzenia na godzinę do lodówki, bądź podajemy od razu
Kuchnia Bazyliipysznych, dojrzałych w słońcu pomidorów dzięki ich pieczeniu – skarmelizowane, pieczone z oliwą, czosnkiem i ziołami są po prostu bombą smakową. Do tego zimna maślanka, kropla dobrej oliwy, świeże pieczywo i bardzo ochładzający obiad gotowy. Składniki (na 3-4 porcje): 1kg dojrzałych, soczystych pomidorów 4 duże ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu 5 gałązek oregano 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól(...)pieprz do smaku 1,5 szklanki dobrze schłodzonej maślanki Do podania: świeże pieczywo listki świeżego oregano oliwa do skropienia Nastawiamy piekarnik na 180°. Pomidory myjemy i kroimy w plastry, które układamy na dnie formy do pieczenia. Między plastry pomidorów wkładamy gałązki oregano i rozmarynu – mogą być ułożone też pod pomidorami. Rozkładamy nieobrane ząbki czosnku. Całość doprawiamy solą, pieprzem
Smaczna Stronarozstałam się z moim aparatem. Smutno mi z tego powodu. Smutno i niesmutno. Bo to oznacza, że będę musiała mieć nowy sprzęt. Składniki: kilka kromek miękkiego pieczywa pszennego awokado, pół szalotki, sok z cytryny, sól i chili truskawki masło migdałowe, olej z migdałów, sok z cytryny i miód szynka parmeńska roszponka świeżo zmielony(...)pieprz Pieczywo grilluję na chrupko. Awokado rozgniatam i mieszam z sokiem z cytryny i bardzo drobno posiekaną szalotką, solą i chili. Truskawki kroję w plastry. Masło migdałowe mieszam z olejem, sokiem z cytryny i miodem. Szynkę parmeńską smażę na suchej patelni do momentu aż stanie się chrupiąca a następnie osuszam ją z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Kromkę chrupkiego pieczywa
Mango PapajaMasę układamy na blacie ciasta, przykrywamy drugim i wycinamy ravioli. wrzucamy na wrzątek, jak wypłyną gotujemy 2-3 minuty. Podajemy np. z palonym masłem, botwinką i posypką ze zrumienionego pieczywa. W tym celu pęczek botwinki myjemy, i przesmażamy na maśle z odrobiną soli i miodu. Botwinkę przekładamy na talerz. Na suchej patelni na oliwie z oliwek, rumienię pokruszone drobniutko pieczywo(...)Całość dania posypuję takim chrustem z pieczywa i gotowe! Pyszne, polecam
SMYKWKUCHNIprzyjemność wzięcia udziału w akcji „Wielkie testowanie aleWorka”. Pracownia ADKA, która produkuje lniane worki zaprosiła mnie do wzięcia udziału w akcji i do przetestowania lnianego worka do pieczywa. Pracownia aleWorek produkuje wszelkiego typu lniane worki do pieczywa, plecaki, torby, worki do przechowywania ziół, organizery i wiele, wiele innych! Akcja, w której […] Artykuł Testowanie aleWorka – chleb domowy(...)pieczywo pszenne) pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plmożna później domówić dolewkę kawy. Z zestawów śniadaniowych wybieramy: śniadanie regionalne - schab musztardowo-miodowy, grillowany góralski ser, pasta z bryndzy, tosty francuskie z chałki, krem cytrynowy (lemom crud), ciemnie pieczywo (21 zł) energetyczne śniadanie - łosoś wędzony, awokado, jajka w koszulkach, kremowy serek z rzodkiewką, młody szpinak, ziarna słonecznika, domowy chleb bananowy, ciemne pieczywo (21 zł) śniadanie polskie - jajecznica, grilowany boczek(...)żółty serek, kremowy serek z warzywami, frankfurterki, sałatka warzywna śniadanie krakowskie - sadzone jajka, bajgiel z pastą z pstrąga, sałatka warzywna, ciemne pieczywo Do Momentu wracamy kolejnego dnia znowu na śniadanie. Po obejściu Kazimierza i zaglądnięciu do lokali, które serwują śniadania, okazuje się, że tutaj oferta jest dla nas najciekawsza. Tym razem odnotowałyśmy jeden minus, jajka w koszulkach nie były płynne
Kulinarne przygody Gatitycukru waniliowego 2 galaretki agrestowe 500 ml wrzątku 500 g rabarbaru (nieobranego) 100 ml wody 5 łyżek cukru 3 czubate łyżeczki żelatyny kilka gałązek mięty 6 kromek lekkiego pieczywa (wolę taki spód, bo jest niesłodki, ale w ostatczności mogą być herbatniki) Galaretki rozpuścić we wrzątku. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego ścięcia. Na dnie formy rozłożyć lekkie pieczywo. Zimny ser zmiksować(...)cukrem waniliowym. Do sera dodać ścinającą się galaretkę. Zmiksować. Masę serową przełożyć na pieczywo. Wyrównać. Masa będzie się ścinać i zmieniać konsystencję na taką przypominającą ptasie mleczko . Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Rabarbar rozgotować w wodzie. Powinno to zająć ok. 5 minut. Gorący rabarbar doprawić do smaku cukrem. Do rabarbaru dodać żelatynę. Wszystko razem zmiksować ręcznym blenderem. Odstawić
Weekendy w domu i ogrodzierozpieczone warzywa, przekładamy do miski, dodajemy serek twarogowy i mieszamy. Dodajemy ząbek świeżego, zmiażdżonego czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Taka pasta świetnie smakuje ze świeżym pieczywem jako przysmak śniadaniowy lub - zmiksowana - jako dip do potraw z grilla
Korniszonki