pieczywo - 17769 przepisów (strona:46/1185)

Pomysł na sałatkę: Panzanella z pieczonymi warzywami 140

powstały french tosts ( polecamy nasz przepis na szarlotkę z chleba) . Kiedy w Europie pojawiły się pomidory przywiezione przez żeglarzy z Ameryki, Włosi wymyślili nowy przepis na spożytkowanie suchego pieczywa: panzanellę. Jak pisał XVI-wieczny malarz Bronzino: „Un’insalata di Cipolla trita Con la porcellanetta e cetriuoli Vince ogn’altro piacer di questa vita”. Sałatka z chleba(...)octem balsamicznym. Gwarantujemy, że będzie smakowało pysznie. Do sałatki tradycyjnie dodaje się chleb czerstwy, który po wchłonięciu sosu zmienia konsystencję i zyskuje nowe życie. Jeśli nie macie suchego pieczywa, użyjcie świeżego, które wystarczy stostować, albo podpiec w piekarniku (w przepisie wyjaśniamy jak to zrobić). Do sałatki możecie dodać dowolny chleb, lecz prawda jest taka, że najlepiej smakuje chleb włoski

Niedzielny kucharz
Pasta jajeczna z tuńczykiem i rzeżuchą 150

jajka 10 dkg tuńczyka w zalewie własnej bądź w oleju 1 łyżka majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany (bez laktozy) 2 łyżki rzeżuchy szczypta pieprzu szczypta soli 2 kromki pieczywa tostowego 1 łyżka oliwy Pasta jajeczna z tuńczykiem i rzeżuchą Przygotowanie. Jajka ugotować na twardo. Standardowo zajmie nam to jakieś siedem minut. Ugotowane jajka obrać, wystudzić po czym zetrzeć na tarce(...)średnich oczkach. W miseczce wymieszać majonez, śmietanę, utarte jajka, tuńczyka uprzednio odciśniętego z zalewy bądź z oleju, odrobinę soli i pieprzu. Dodać dość grubo krojoną rzeżuchę. Dokładnie wymieszać. Pieczywo tostowe z obu stron przesmarować oliwą. Ułożyć na patelni i zapiekać na średnim ogniu do momentu, w których będzie ono wystarczająco chrupkie i przypieczone. Podpieczone pieczywo pokroić na paski o szerokości

mecooks
Śniadanie – tosty z szynką i mozzarellą 237

wcale nie jest trudne, a jeśli się sprężycie to przygotujecie je szybciej niż kanapki :) Jak dodatek do tostów posłużyły nam pomidory i szczypiorek. Składniki (na 2 porcje) 4 kromki pieczywa tostowego odrobina masła 4 plastry szynki 50 g tartej mozzarelli 2 pomidory szczypiorek sól pieprz Tosty z szynką i mozzarellą – przepis Kromki pieczywa tostowego bardzo cienko smarujemy masłem. Następnie(...)układamy wędlinę, posypujemy tartą mozzarellą i przykrywamy drugą kromką pieczywa. Wkładamy do opiekacza i pieczemy do momentu aż będą rumiane i chrupiące. Pomidory kroimy w plasterki, oprószamy solą, pieprzem i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! Artykuł Śniadanie – tosty z szynką i mozzarellą pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Poniedziałek albo cały tydzień w lekkim tonie 144

szczegółach Znajdziemy tam dietetyczną sałatkę z tuńczykiem. Doskonałą na obiad, kolację czy do lunchboxa. Można ją podawać z grzankami. Kiedy szczególnie dbamy o linię, to do zrobienia grzanek wybieramy pieczywo typu graham, bogate w błonnik, który na długo daje uczucie sytości, zamiast typowej dla grzanek, pszennej bagietki, o niskiej zawartości błonnika. Jeśli jesteśmy na diecie i NAPRAWDĘ chcemy schudnąć(...)sałatkę serwujemy na kolację, zrezygnujmy z pieczywa do sałatki, porcja węglowodanów przed snem nie ułatwi nam chudnięcia! Dieta tkwi w szczegółach! Dlatego warto wziąć sobie do serca porady dietetyczne Agaty. Wiele osób niby się odchudza, a nie chudnie. Wiele osób też stara się zachować linię, a wciąż tyje (co za koszmar!). Dieta tkwi w szczegółach. W popełniamy wciąż z tych

KulinarneImpresje.pl
Golonka zapiekana w piwie z miodem 146

piekarnika rozgrzanego do ok. 190 - 200 st. i piec godzinę. Golonki zapiekane w piwie z miodem cudownie smakują z dodatkiem chrzanu i musztardy podawane z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem. Doskonałym dodatkiem będzie także kapusta zasmażana

Korniszonki
Gulasz wolowy z musztarda i marchewkami 150

wrzątku, sos oraz dodajemy musztardę. Mieszamy, przykrywamy i wkładamy do pieca nagrzanego do 150 st.C na ok 4 godziny. Po tym czasie mięso powinno być mięciutkie. Podajemy z pieczywem, kaszami lub makaronem, pieczone ziemniaczki też do niego pasują

Dzieje kuchennej Wiewióry
„BIAŁY” CHLEB LCHF (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu) 441

razem coś dla tych, którzy tęsknią za pieczywem, ale nie lubią tego z łupinami lub z mąką kokosową. Delikatny i puszysty BIAŁY CHLEB zrobiłam w 2 wersjach – wytrawnej neutralnej oraz przypominającej maślaną chałkę. Jako, że mnie samej kompletnie nie brakuje deserów i pieczywa, to rzadko eksperymentuję z tego typu wypiekami, ale zainspirowana przepisem znalezionym przez keto koleżankę Olę upiekłam

Ola la LCHF
PUDDING Z SUCHARKÓW Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 122

Pudding chlebowy to specjalność Brytyjczyków i jest to super pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. A ja zamiast czerstwego pieczywa użyłam sucharków delikatesowych i przygotowałam pudding z białą czekoladą i borówkami. Wyszedł rewelacyjny! Taki prosty przepis, a można wyczarować niebanalne śniadanie na słodko. To również świetna propozycja, gdy zabranie pieczywa, a chcemy zjeść coś naprawdę pysznego. Dodatki możemy dobierać według gustu

Kuchnia MagdaLeny
Zupa paprykowa z grzankami 116

łyżka słodkiej papryki 1 łyżka soli szczypta pieprzu (do smaku) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżka oliwy opcjonalnie śmietana do serwowania jeśli lubimy Grzanki: 1 jajko 3 kromki pieczywa tostowego 2 łyżeczki sezamu 50 ml mleka Zupa paprykowa z grzankami Przygotowanie. Do przygotowania tej zupy najlepiej użyć mixu papryk. Każdą z papryk przekroić na pół, wyciągnąć ziarna. Ułożyć na blasze(...)minut od momentu zagotowania. Gotową zupę zblendować. Gdy zupa nam się gotuje możemy przygotować grzanki. Jajko rozbić, roztrzepać widelcem. Dodać do niego mleko i dokładnie wymieszać. Każdą z kromek pieczywa tostowego przekroić na pół tak aby powstały dwa trójkąty. Pieczywo moczyć w mlecznej kąpieli a następnie z obu stron obsypywać sezamem. Układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piec

mecooks
Awanturka z wędzonej makreli, czyli pyszna pasta śniadaniowa 205

Awanturka z makreli świetnie smakuje z pomidorami i świeżym pieczywem Awanturka z makreli to świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Awanturka to tradycyjna pasta, której bazą jest twarożek. Wędzona makrela świetnie pasuje do białego sera, a taka pasta to ciekawa alternatywa dla  tuńczyka czy łososia. Składniki na awanturkę z makrelą 1 wędzona makrela ok. 10 dag twarogu lub jeden serek

Korniszonki
Śniadanie: kanapki z papryką źródłem witaminy C 181

Bardzo lubię kanapki! Szczególnie te z chleba żytniego, który piecze Agnieszka. Jeśli chodzi o pieczywo to zdrowsze i bardziej wartościowe jest żytnie, a jeśli masz problem z ciemnym pieczywem to znak, że trzeba zadbać o procesy trawienne i dieta rozdzielna to najlepsza droga do celu, którym jest zdrowie....      O wiele lepszym rozwiązaniem od popularnych kanapek z pomidorami(...)Dodatkowo pamiętaj, że papryka to źródło witaminy C, prawdziwej nie syntetycznej! A prawdziwa witamina C wspomaga procesy odchudzania, a dokładniej wspomaga procesy spalania tkanki tłuszczowej... Składniki: pieczywo żytnie papryka czerwona masło cebula musztarda ketchup sól pieprz Przygotowanie:       Chyba nikogo nie trzeba uczyć robić kanapek. Pokroić chleb w kromki, posmarować masłem, pokroić paprykę i cebulę w paski

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pasta z awokado 424

pasta na jutrzejsze, niedzielne śniadanie! Aby awokado nie ściemniało, skrapiamy je sokiem z cytryny, pamiętajcie! Pasta z awokado  Składniki: 1 małe awokado, wybrałam Hass 2 jajka 3 kromki pieczywa 1 łyżeczka soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku 3 łyżki startego grana padano lub np. parmezanu 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy(...)Ząbek czosnku obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do awokado, mieszamy. Tak przygotowane awokado mieszamy razem z jajkami oraz oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku. Mieszamy ponownie. Na kromkach pieczywa układamy pastę z awokado. Każdą z kromek posypujemy po łyżce startego grana padano. Do podania można przygotować ćwiartkę z cytryny i dodatkowo skropić kanapki. Dla jeszcze lepszego smaku pieczywo

Moja smaczna kuchnia
Jajka sadzone z hummusem i awokado 159

ajka sadzone (lub w koszulce) z hummusem i awokado to zdecydowanie moja ulubiona opcja śniadaniowa. Do tego koktajlowe pomidory, listki mięty lub bazylii, za'atar oraz pajda ciemnego pieczywa i nic więcej o poranku do szczęścia nie jest mi potrzeba. Jako totalny hummusożerca praktycznie zawsze mam tę pastę w lodówce, więc przygotowanie tego prostego śniadania, to kwestia kilku minut. Spróbujcie(...)SKŁADNIKI na 1 porcję porcja hummusu ( z tego przepisu ) 2 jajka 1 małe awokado kilka pomidorków koktajlowych ciemne pieczywo sezam biały sezam czarny za'atar (mieszanka mielowych: tymianku, sumaku i sezamu) kilka listków bazylii lub mięty oliwa z oliwek masło klarowane * PRZYGOTOWANIE Na klarowanym maśle usmaż jajka sadzone. Na talerzu rozsmaruj hummus  ( z tego przepisu )  i ułóż

Food Square
Czosnkowe bułeczki zapiekane z pulpecikami 155

Pyszne danie, kolejny hit na imprezach.  Czosnkowe pieczywo - kocham. Mięsne pulpeciki - kocham. Zapiekany ser - kocham.  Nie pozostało mi nic innego jak przygotować tak pyszne danie! :) Jeżeli Wy również tak samo uwielbiacie każdy z wymienionych przeze mnie składowych tego dania, uwierzcie - Wy musicie tego spróbować.  Potrzebujemy: Drożdżowe bułeczki: 90 g ciepłej wody 10 g świeżych drożdży(...)łyżeczki soli 10 g oliwy z oliwek LaSelva 3 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki roztopionego masła sól, pieprz Pulpeciki: 300 g mielonego mięsa 2 kromki pieczywa tostowego 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku  woda sól, pieprz Dodatkowo: kilka łyżek sosu pomidorowego z borowikami LaSelva 150 g sera żółtego Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie

MamaOskarka
Ciabatta z rodzynkami i słonecznikiem oraz "Świąteczne marzenie" 166

Karnawał to czas na dietetyczne folgowanie, a ciabatta to świetny wypiek wśród karnawałowych przysmaków. Ciabatta jest włoskim rodzajem pieczywa drożdżowego. Ma dość nieciekawy kształt, bo pieczywo jest jakby rozlane - długie i prawie płaskie. Jej niewątpliwą zaletą jest chrupkość dobrze wypieczonej skórki i miękki środek z charakterystycznymi dziurami powstałymi podczas wyrastania ciasta w fazie wzrostu i fazie wypiekania (mnie takie(...)wyszły, ale może to i dobrze, bo wolę zwarte pieczywo). W tej chwili ciabatty wypieka się z przeróżnymi dodatkami. W styczniowej piekarni Amber, w której tym razem nie mogłam wziąć udziału, blogerzy wypiekali ciabattę z orzechami włoskimi i rodzynkami. Ze względu na alergię zamieniłam orzechy na słonecznik. Przepis jest świetny, a to za sprawą Gucia ( klik! ), którego receptury są zawsze

Weekendy w domu i ogrodzie