pieczywo - 17769 przepisów (strona:51/1185)

Julemarked i bułeczki - serce 174

może to być przecież aż tak trudne).  Oczywiście, na zaplanowany posiłek przyniosłam z pracy cztery rodzaje chleba (żeby każdemu dogodzić), ale jednocześnie postanowiłam coś upiec, bo dawno żadne pieczywo z mojego piekarnika nie wyszło. Postawiłam na proste bułeczki znalezione w Den store Julebagebog wydanej przez Amo, jednego z największych producentów mąki w Danii. W książeczce można znaleźć całe mnóstwo(...)świątecznych przepisów na pieczywo, ciasta i ciasteczka, a także propozycje dekoracji. Te akurat bułeczki to lekko tylko zmieniony przepis na bardzo tutaj popularne bułeczki babci , którymi dzieci zajadają się podczas urodzin i wszelkich innych dziecięcych imprez. Ułożone na kształt serca, wyglądają naprawdę uroczo. W książce proponowano udekorować je lukrem, numerami od jeden do dwadzieścia cztery, na podobieństwo adwentowego kalendarza

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chlebki orzechowo-owsiane 193

ciastka, ni to pieczywo. Małe chlebki w sam do przegryzienia. Owsiane więc mocno sycą :) orzechowe więc bardzo smakują. Lekko słonawe i mało słodkie.  Dla tych co mogą orzechy a nie moga glutenu idealne. Świetny przepis z "My new roots" Sarah Wilson.  Chlebki orzechowo-owsiane 120 g orzechów laskowych 200 g + 25 g płatków owsianych 1/2 łyżeczki soli morskiej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Noże kuchenne Fiskars- recenzja 166

noże, które posłużą nam przez długie lata. Noże Fiskars są najwyższej jakości i spełniają oczekiwania nawet najbardziej wymagających Klientów. Podzielone na 4 kategorie sprostają w każdej sytuacji: wielozadaniowe do pieczywa do mięsa i ryb do owoców i warzyw  Noże Functional Form wykonane są z wysokiej jakości japońskiej stali, co zapewnia nam trwałe użytkowanie. Dodatkowym atutem jest specjalny kształt rękojeści(...)zdecydowanie szybciej się tępią. Jakie są moje noże? Otrzymałam zestaw dwóch- jeden wielozadaniowy Szefa kuchni, a drugi mniejszy do obierania warzyw i owoców. Gdyby do tego dodać nóż do pieczywa (ząbkowany), to uwierzcie mi- więcej nie potrzebuję! Noża szefa kuchni używam najczęściej. Kroję nim, siekam (o ile to można nazwać siekaniem- bo do perfekcji to mi sporo brakuje

Kuchnia w czekoladzie
Bułki pszenne śniadaniowe 397

wiadomo mamy do wyboru w sklepach spore ilości pieczywa. Jednak jest to w większości pieczywo mrożone i na "świeżo" wypiekane. Może i jest sporo zwolenników takiego pieczywa jednak ja chcę was zachęcić w miarę wolnego czasu na wypiekanie w domu. Bułki, które dzisiaj polecam są na prawdę pyszne i nie takie pracochłonne jak by wam się wydawało. Najdłuższy jest czas

Ala piecze i gotuje
Cocas de patata - słodkie bułki z Majorki 213

Coca ” to nazwa stosowana do szerokiej gamy ciastek, ciast i pieczywa. Coki są przygotowywane i spożywane głównie w Katalonii, wschodniej Aragonii, Walencji, na Balearach i w Andorze. Mogą nosić różne nazwy, choć w rzeczywistości będą takie same. Równie dobrze mogą mieć takie same nazwy, ale różnić się kształtem, rozmiarami i składnikami. Na przykład „ coca de San Juan ” zazwyczaj jest słodka

Grahamka, weka i kajzerka
Rodzaje i typy mąk oraz ich wykorzystanie w kuchni 225

sosów, potraw, panierek do kotletów i ryb czy zasmażek. Mąki o wyższych typach są wykorzystywane najczęściej do wypieków chleba. Im wyższy typ takiej mąki, tym bardziej zwarte pieczywo otrzymamy. Można ich używać także do domowego wyrobu makaronów. typ 750, mąka chlebowa; typ 1850, graham; typ 1050; typ 2000, mąka razowa, śruta chlebowa, która świetnie nadaje się do wypieku(...)pieczywa. Jest ona efektem jednorazowego mielenia ziaren (mieli się ją tylko raz). typ 3000, to mąka z pełnego przemiału. Są jeszcze... mąka kukurydziana - nie zawiera glutenu; nadaje się praktycznie do wszystkiego, czyli domowego chleba kukurydzianego, naleśników, ciast (szczególnie ciast kruchych), biszkoptów, placków, bułek, panierek do kotletów i ryb czy zagęszczania sosów i zup; mąka gryczana - otrzymana dzięki zmieleniu

Zasmakuj Kuchni
Chleb dyniowy 396

Chleb dyniowy to pszenno-żytnie pieczywo z dodatkiem purée z dyni. Ten składnik wpływa na wyjątkową wilgotność i miękkość wypieków oraz sprawia, że mają one piękny żółty kolor. Na blogu znajdziecie już przepis na drożdzowy chlebek dyniowy , który jest jednak zdecydowanie bardziej miękki i przypomina konsystencją lekkie pszenne wypieki. Chleb z poniższego przepisu to tradycyjny chleb powstały z mąki pszennej(...)żytniej, z wspomnianym już dodatkiem dyni, zarówno w postaci miąższu, jak i pestek. Nadaje się idealnie jako pieczywo śniadaniowe. Chleb można przygotować w formie o wymiarach 30x11cm lub nieco większej. Chleb dyniowy Składniki: 300g mąki pszennej TYP 650 300g mąki żytniej TYP 720 250g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 400ml wody 25g drożdży 1 łyżka

Smakołyki Bereniki
Chleb pszenno - żytni z figami - World Breat Day 2016 110

zakwasie ale drożdżowe jak nie mam czasu aby długo czekać na wyrastanie też są super. Najważniejsze że są domowe, bez konserwantów i ulepszaczy. Namawiam Was na pieczenie własnego pieczywa już od początku istnienia bloga, nie wiem czy kogoś udało mi się namówić i piecze własne pieczywo? Odezwijcie się proszę czy na maila czy na FB, albo tutaj w komentarzu(...)napiszcie mi proszę czy kogoś przekonałam i piecze własne pieczywo? pochwalcie się zdjęciami. Dziś proponuję chleb drożdżowy ze świeżymi figami, obłędny w smaku, popróbujcie. Chleb pszenno - żytni z figami - World Breat Day 2016. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami. Pasta do kanapek. 141

Pomidorową pastę słonecznikową kupowałam w sklepie eko dla mojego dziecka, które nie jada do pieczywa mięsnych dodatków - jest kanapkowym wegetarianinem :) Pasta jest bardzo smakowita i powstaje z kilku składników, więc nietrudnym okazało się jej przygotowanie w domowych warunkach. Moja wersja pasty słonecznikowej jest wyraziście kwaskowa (dzięki suszonym pomidorom), dobrze przyprawiona pieprzem i papryką. Pasta doskonale smakuje z ciemnym pieczywem oraz(...)pasty dodaję miód, koncentrat pomidorowy (ponieważ lubię gdy pasta jest kwaskowa) i przyprawiam jeszcze raz do smaku przyprawami. Ponownie miksuję Jeśli pasta jest zbyt sucha, aby smarować nią pieczywo, dodaję do miksowanej masy po łyżce wody lub oleju z pomidorów. Pastę słonecznikową przełożyć do słoiczków, przechowywać w lodówce maksymalnie tydzień. Pasta słonecznikowa łatwo się psuje, więc jeśli planujesz przechowywać

Codziennik Kuchenny
Francuski pasztet z wątróbki. 179

Pasztet z wątróbki należy do klasyki kuchni francuskiej. Jest to smarowidło do pieczywa o intensywnym smaku i aksamitnej konsystencji. Pasztet serwuje się w temperaturze pokojowej, aby był miękki, aromatyczny i łatwy do rozsmarowania na pieczywie. Do pasztetu z wątróbki Francuzi podają lekko słodkie pieczywo (chałkę, brioszkę), grzanki lub bagietki. Doskonałym dodatkiem do tego pasztetu może być konfitura z porzeczek, powidła

Codziennik Kuchenny
Zupa krem z kalafiora i parmezanu 111

Pysznie rozgrzewający krem z kalafiora, połączony z wyrazistym serem...podany ze świeżym pieczywem i sałatą, chrupiącą, zniewalającą <3 Składniki kalafior (ok 1 kg) 4 łyżki oliwy z oliwek 50 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 800 ml bulionu drobiowego 60 g startego parmezanu świeże pieczywo sałata (ulubiona) sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)kwadransa. Lekko studzimy. Blendujemy na gładko. Ponownie wstawiamy na płomień, dodajemy starty parmezan i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia sera. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z pieczywem i sałatą. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

R'n'G Kitchen
Czosnkowe pomidory z piekarnika i halloumi z patelni 168

pikantnych pomidorów dokładam grillowany cypryjski ser halloumi. Jest bardzo wyrazisty w smaku i idealnie dopełnia potrawę swoją słonością. Cudowny koniec lata z pieczonymi pomidorami na widelcu :) Do tego pszenne pieczywo - opiekane, albo nie, jak wolicie :) Siadajcie do stołu! Czosnkowe pomidory z piekarnika z serem halloumi Potrzebujesz: 6-8 pomidorów 3 łyżki oleju 1/2 czerwonej papryczki chilli 4 ząbki czosnku(...)suszone listki laurowe 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 ser halloumi ulubione pieczywo ( najlepiej pszenne) Sposób przyrządzenia: 1. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem. 2. Czosnek obierz z łupin i pokrój na mniejsze kawałki- 1 ząbek na 3 części- posyp nim pomidory. 3. Liście laurowe

Kuchnia w Słońcu Skąpana
OKO na Wrocław 134

usta. O dostęp do kofeiny i najlepszego Cold Brew w mieście zadbała niezastąpiona ekipa ETNO CAFÉ  (dziękuję za kawę, która postawiła mnie na nogi!). Nie zabrakło również znakomitego pieczywa od Charlotte i świeżych warzyw z Milejowego Pola . Jednak tym, co najbardziej zdobyło moje serce jest cukiernia NANAN . Jeśli śledzicie mnie na Snapchacie lub na Instagramie , to wiecie, że żadna(...)Odette. No i w końcu myślę, że na ten sam poziom haut pâtisserie będę mógł liczyć w moim mieście. NANAN , z wypiekami na twarzy czekam na otwarcie!  Pieczywo i wyroby od Charlotte Pieczywo i wyroby od  Charlotte Warzywa z  Milejowego Pola Łakocie od  NANAN OCZY SZEROKO OTWARTE Na tym moja lista odkryć się kończy. Rzuciłem

Food Square
Focaccia z cebulą 143

Znów włoskie pieczywo na blogu! Kto często bywa we Włoszech, ten zapewne doskonale zna Focaccię. Focaccia to drożdżowe pieczywo, które stanowi podstawę pizzy i podawana jest zazwyczaj jako przystawka przed daniem głównym. Możliwości jej przygotowania jest od groma! W każdym regionie Włoszech piecze się ją z innymi dodatkami: oliwki, suszone pomidory, bazylia, cebula, rozmaryn, lub po prostu polewając oliwą(...)objętość. Dobrze jest w połowie tego czasu odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią lub naciągnąć każdy bok ciasta do środka. Im dłużej ciasto wyrasta, tym smaczniejsze i bardziej puszyste pieczywo otrzymamy. Więcej o cieście drożdżowym przeczytasz tutaj . Wyrośnięte ciasto przełożyć rękami (wcześniej oprószonymi mąką lub nasmarowanymi oliwą) do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej

Nastoletnie Wypiekanie