pieczywo - 17769 przepisów (strona:58/1185)

Jajko, wędzony łosoś i cheddar, w ciepłej kanapce czyli Środowe Rybki odc.32 273

ciężkie. Przyznam, że miałam wątpliwości ale po pierwszym kęsie ustąpiły zachwytowi!!! szczypiorek z jajkiem to klasyka ale jeszcze z ciągnącym się cheddarem to smak po prostu boski! 2 kromki pieczywa tostowego 2 plastry

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grzanka z kozim serem, salami i figa oraz pytanie do Was 146

kiedyś widziałam je w cieście, innym razem na kanapce. W tej drugiej wersji postanowiłam świeżej figi spróbować po raz pierwszy. Grzanka z kozim serem, salami i figa 2 kromki pieczywa, u mnie bagietka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kanapka po góralsku 212

Filozofia kanapki po góralsku :) Bułka razowa lub żytnia, najlepiej z domowego wypieku, konkretne wartościowe pieczywo. Składniki na jedną sztukę: 2-3 liści sałaty lodowej 1-2 łyżki majonezu 2 grube plastry ok 4-5 mm szynki wędzonej gruby plaster ok. 4-5 mm kiełbasy Krakowskiej 1-2 łyżeczki konfitury z żurawiny, najlepiej domowej papryka świeża żółta papryka konserwowa czerwona(...)grube plastry sera bundza, domowej roboty jeśli to możliwe, może być grilowany lub świeży 2 plastry tłustego boczku, dobrze wysmażonego masło Kolejność składania kanapki: Pierwsza połowa pieczywa - masło - sałata lodowa - szynka wędzona - papryka świeża żółta - bundz - sałata - boczek - papryka marynowana czerwona - kiełbasa Krakowska - sałata - bundz - żurawina - sałata - szynka wędzona - masło i pieczywo

Apetyczna babeczka
Pain perdu, czyli odzyskany chlebek z grillowaną gruszką i konfiturą z czerwonej cebuli 153

Pain perdu , to pomysł na szybkie, smaczne i pożywne śniadanie. Idealne, gdy w domu pozostało tylko czerstwe pieczywo i nie mamy czasu, by biec do piekarni. W Polsce danie to znane jest często pod nazwą tostów francuskich. Chlebek można przyrządzać na nieskończenie wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Moją autorską wersję przygotujemy z pieczywa razowego(...)zamoczonego w masie jajecznej z serem  gruyère, idealnie komponującym się z gruszką i rubinową konfiturą z czerwonej cebuli. Składniki (na 2 porcję): 4 kromki czerstwego pieczywa razowego 2 jajka 50 ml mleka 4 łyżki startego drobno sera  gruyère świeżo mielony kolorowy pieprz szczypta gałki  muszkatołowej sól morska 1 łyżka masła kilka kropel oliwy 4 plastry gruszki

Food Square
Bułeczki od Tatter 136

Pisałam już o tym, że piekę ostatnio zawrotne wręcz ilości pieczywa. Wszystko dlatego, że teraz codziennie jemy razem śniadania (i, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będziemy je jeść przynajmniej do końca listopada). Owszem, bywają na śniadanie placuszki, jadamy owsiankę, albo najzwyklejsze płatki kukurydziane z mlekiem. Pieczywo jednak jest niezwykle mile widziane. Tak naprawdę nie pamiętam, kiedy ostatnio kupiłam chleb(...)piekarnika w trakcie pieczenia - nie do zastąpienia... Nie narzekam więc, tylko szukam coraz to nowych to przepisów. Ostatnio zawędrowałam na bloga  Tatter  - jednego z najlepszych dotyczących domowego pieczywa. Tam znalazłam prześliczne bułeczki z makiem, i w związku z tym, że w porównaniu do na przykład dziewięć godzin wyrastającego chleba są niemal błyskawiczne, a w składzie miały akurat tyle

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Smaczna pasta z tuńczyka 289

lubią w moim domu,dlatego często pojawia się w postaci rożnych past. Dzisiaj proponuję tuńczyka z twarogiem , ogórkiem i jakiem. Smaczna pasta, a jeśli jeszcze do tego zrobimy domowe pieczywo, to mamy królewska ucztę śniadaniową. Pieczywo tutaj:  Chlebek wiejski SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w oleju 1 łyżeczka majonezu odrobina musztardy 3 jajka pół pęczka szczypiorku 10 dag. lekkiego twarogu(...)oleju i wrzucamy do miski, dodajemy, pokruszony ser, pokrojony szczypior, rozdrobnione jajka i pokrojony drobno ogórek. Solimy , pieprzymy i mieszamy składniki pasty. Układamy na półmisku, dekorujemy. Podajemy z pieczywem wiejskim, np:  TAKIM SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Bułki mleczne na Tang Zhongu 261

Pieczywo na starterze Tang Zhong robi się bardzo szybko i zawsze wychodzi. A skoro można zrobić chleb - można zrobić i bułki.I tak powstało osiem dużych bułek, w smaku podobnych do naszych bułek maślanych. Niestety po godzinie bułek już nie było - zniknęły podczas próbowania, czy są smaczne :-). Pierwsza próba była z samym masłem, druga dodatkowo z cienkim plasterkiem szynki. Obie

Grahamka, weka i kajzerka
Pâte fermentée 213

innych zaczynów, że oprócz mąki, wody i drożdży zawiera także odrobinę soli. Ten prosty dodatek poprawia dojrzałość i smak chleba, bułek czy też bagietek - uwielbia się stosować go w pieczywie typu francuskiego. Zaczyn można przygotować do konkretnego wypieku (jest gotowy do użycia po około czterech godzinach) i stosować na bieżąco przygotowując odpowiednio więcej ciasta chlebowego i zachowując w lodówce część

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb orkiszowy z czarnuszką, na starterze Tang Zhong 207

składniki nie znajdowane w zwykłej pszenicy, które działają jak antyutleniacze. Jest także bardzo bogaty w minerały, aminokwasy, nasycone kwasy tłuszczowe, witaminę B, żelazo i białko. Czarnuszka to dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina i olejku eterycznego używanego w cukiernictwie. Mielone nasiona czarnuszki stanowią dobrą namiastkę pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka. W starożytności

Grahamka, weka i kajzerka
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 147

Wariacja na temat focacci - rodzaju włoskiego pieczywa, płaskiego i pokrytego ziołami oraz innym dodatkami, powiązanego z popularną pizzą. Każdy region Włoch może się pochwalić własną odmianą focacci, od suchej z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia), polanego oliwą ciasta, do pulchnej z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawana na ciepło. Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych

Grahamka, weka i kajzerka
Orkiszove Biove 132

Szybkie i łatwe w wykonaniu włoskie bułki (a może małe chlebki?). Pieczywo charakterystyczne dla rejonów Lombardii i Piemontu, najbardziej znane jest w mieście Pawia, jest obłe, wysokie, z przecięciem na górze wzdłuż całej długości, aczkolwiek są spotykane wersje z dwoma lub trzema równoległymi nacięciami. Właśnie charakterystyczny kształt zwrócił moją uwagę; co prawda na razie moje Biove nie jest tak fajnie

Grahamka, weka i kajzerka
Grissini z solą i nasionami 156

Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa, które jest produkowane według specjalnego przepisu pochodzącego z włoskiego Turynu i jego okolic. Ma postać wąskich paluszków i jest wyrabiane z drożdżowego ciasta z białej mąki pszennej. Obecnie robi się je w wersjach smakowych, np. z serem, oregano, cebulą, kminkiem, itp. Mimo iż niektórzy uważają, że receptura pochodzi z XIV w., została ona stworzona

Grahamka, weka i kajzerka
Sałatka z tofu i makreli z puszki 190

lodówce od dawna leżało tofu, miałam też dwie puszki makreli, w słoikach zostały mi dwa ogórki oraz odrobina majonezu. Wszystko wymieszałam i wyszła pyszna sałatka, którą podałam z chrupkim pieczywem. składniki:  2 puszki filetów z makreli w sosie pomidorowym, użyłam Graal 200 g tofu 2 małe ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanego szczypiorku Do miski przełożyć makrelę(...)pokruszone tofu. Wszystko wymieszać. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby i tofu. Dodać też majonez oraz posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać. Sałatkę podawać z ulubionym pieczywem lub waflami ryżowymi, u mnie pieczywo chrupkie

Monia miesza i gotuje
Masło orzechowe PRIMAVIKA – idealne spotkanie przy kawie 163

sobie jest mocna i wyrafinowana. Do kawy musi być COŚ wyjątkowego. Akurat pech chcial, że nie miałam nic słodkiego. I postanowiłam sobie sama zrobić coś pysznego do kawy. Pieczywo chrupkie pszenno-razowe z masłem orzechowym czekoladowym PRIMAVIKA, które to masło dostalam w ramach współpracy, wraz z tymi produktami PRIMAVIKA... Masło czekoladowe w odróżnieniu od innych tego typu kremów nie jest(...)czekoladą, gdyż 62% jego składu stanowią orzechy ziemne. Smak masła jest wyjątkowy – mocno orzechowy i delikatnie czekoladowy. Zawiera też cynk, cenne kwasy tłuszczowe i lecytynę. Polecane do smarowania pieczywa, a także suchych ciastek i wafli.  Składniki: Orzeszki arachidowe  63%, cukier puder, emulgator: lecytyny (z  soi ), kakao 2,8%, częściowo utwardzony tłuszcz palmowy (zawartość tłuszczów trans

Z Kuchni Do Kuchni
Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków 153

proszku do pieczenia.   Zapewnia to doskonałe rośnięcie, odpowiednią wilgotność, pulchność i sprężystość ciasta pszennego.  Gluten sprawdza się w tej roli tak dobrze, że obecnie większość supermarketowego pieczywa zawiera jego duży  dodatek. Pozwala to na wytwarzanie pieczywa o dużej objętości w stosunku do wagi – np. takie bułki są o wiele lżejsze niż wypiekane tradycyjnie. Mąki naturalnie bezglutenowe(...)zawierają odpowiedniej ilości białka o podobnych właściwościach. Dlatego bezglutenowe ciasta czy pieczywo są bardziej kruche i szybciej wysychają. Przygotowanie bezglutenowych wypieków wymaga zwykle stosowania mieszanek rożnych rodzajów bezglutenowych mąk.  Jednak nawet w przypadku zastosowania wieloskładnikowej mieszanki, zwykle konieczny jest dodatek  zastępujących gluten „polepszaczy”. Najlepiej poprawiają strukturę ciasta klasyczne składniki czyli jajka i mleko (jogurt, maślanka, śmietana

głodny alergik