Genialne jesienne bułki ze słonecznikiem Jesienią częściej piekę pieczywo , może dla tego że nie ma nic lepszego w chłodny wieczór niż ciepła bułeczka Z masłem i kubkiem dobrej herbaty … Mniam . Moi chłopcy też uwielbiają bułki jakiekolwiek by nie były . Te akurat preferują ostatnio najbardziej , ale fakt iż są naprawdę pyszne . Puszyste , miękkie ,a słonecznik podczas pieczenia pysznie się praży(...)dodatkowo wzmaga smak Polecam , domowe pieczywo jest naprawdę proste i dużo zdrowsze od kupnego . Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej , graham typ 2000 2 opakowania suchych drożdży ( 2 x 7g ) 2 łyżki cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1,5 szklanki mleka trochę mniej niż 1/2 kostki masła trochę łuskanego słonecznika do posypania dodatkowo : papier do pieczenia Mąkę
Ogrodnik w podróżyZnalazłam je u Liski . Na samą myśl o ich zapachu dostawałam ślinotoku. Nie mogłam się powstrzymać i upiekłam a teraz już kolejny dzień wcinam. Holenderskie
Dzieje kuchennej WiewióryWitajcie :) Kto nie lubi domowego pieczywa. Dla większości z nas kojarzy się z dzieciństwem kiedy to nasze babcie piekły takie chlebki ale nie tak jak my w piekarnikach tylko piecach chlebowych, ach co to był za smak i zapach.Dzisiaj mam dla Was chlebek podobny do tego z kaszą jaglaną ale zamiast kaszy postanowiłam wypróbować z kaszą kuskus i dodatkiem sezamu(...)nasion sezamu tłoczy się również olej, który jest ważnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona używane są także do produkcji batoników, ciast, a także jako dodatek do sałatek i pieczywa. Sezam zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3 i unikatowe substancje takie jak sesamol i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi w organizmie procesy
Sama słodycz i szczypta chiliśniadanie zrobiłam paluchy drożdżowe, pulchne, smakowe i szybko znikające. Świeżo pieczywo na śniadanie to coś co smakuje każdemu, małemu i dużemu. Dlatego warto pokusić się o zakręcenie ciasta drożdżowego a potem cieszymy się puszystym pieczywem bez konserwantów. Paluchy na drożdżach na śniadanie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePieczywo to produkt, który dość rzadko pojawia się w moim menu. Sama nie wiem w sumie dlaczego, być może ciężko teraz o dobry chleb i ten, na który trafiam jest po prostu niesmaczny. Być może wynika to także z faktu, że jako dziecko częściej niż chleb jadłam owsiankę i jakoś teraz zupełnie mnie do niego nie ciągnie. Czasem jednak zdarza(...)chleb i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie przełóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz ok. 45 minut. Podawaj po przestygnięciu. Smacznego Czytaj więcej – domowe pieczywo Artykuł Bezglutenowy chleb jaglany pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniMacie problem z nieświeżą bułką lub chlebem można temu zaradzić. Dobry ,prosty sposób na odświeżenie pieczywa lub na podanie świeżego pieczywa inaczej np do potraw z grilaSkładniki 1 długa bagietka, angielka lub długi chleb 100 g masła rozpuszczonego kilka łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 1 łyżka oregano i bazylii ( można pominąć … Czytaj dalej Zapiekane bułki lub chleb
gotuj ze mnąWasza uwaga i prośba jest dla mnie na wagę złota i obiecuję, że w miarę możliwości postaram się każdą spełnić! Ostatnio część z Was prosiła o przepisy na bezglutenowe pieczywo! A więc do dzieła! Z pomocą produktów ze swojego ulubionego, bezglutenowego sklepu Schär i produktu o nazwie Mix B – Brot Mix pr zygotowałam przepyszne, mlecze bułeczki(...)Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Wyszły delikatne, lekkie, mięciutkie. Idealne zarówno solo, na ciepło prosto z piekarnika, jak i ze słodkim dżemem domowej roboty, ulubionym kremem czekoladowym albo wędlinami i serem. Są przepyszne, robi się je błyskawicznie i na długo pozostają świeże! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 20 bułeczek ) * Mix B – Brot
Ostra na Słodkoniej nie mówić , tego typu smarowidła , ma naprawdę wyśmienite. Osobiście, jestem wielkim fanem „pate” , doskonale smakuje na tostach lub bułce . Generalnie doskonały dodatek do wszelakiej maści pieczywa. Bardzo proste wykonanie , dodatkowo przemawia , na korzyść tego wyrobu. Cóż , pozostaje tylko zrobić i się zachwycać , szczególnie jeśli tak jak , ja lubicie wątróbki , będziecie zachwyceni Oryginalne „Pate” jest(...)pieprz do smaku i miód . Miksujemy wszystko na gładką masę . Przekładamy do słoika i wstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia mamy gotowe „Pate ” , nic , tylko smarować pieczywo i konsumować Smacznego ! Artykuł „Pate ” z drobiowych wątróbek pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyNiemal wszyscy znają hiszpańskie Gazpacho , natomiast Ajoblanco pozostaje w cieniu. Jest to andaluzyjski chłodnik na bazie migdałów i pieczywa, które zapewniają mu piękną czysto-białą barwę. Zupa świetnie wpisuje się w ideę zero-waste , gdyż możemy wykorzystać do niej resztki chleba (ja nawet lubię, gdy jest czerstwy, bo świeże białe pieczywo bywa "gumiaste"). Niektórzy przygotowują Ajoblanco na mleku
Kasia Sarnaksiążki : CHLEB- techniki wypieku ,przepisy, wskazówki Wydawnictwa Buchmann. Jest to najsłynniejsze dzieło Jeffreya Hamelmana – największego autorytetu piekarstwa. Książka kanoniczna. Mistrz zdradza w niej sekrety wypieku doskonałego pieczywa, dzieląc się z pasją swoją wiedzą i doświadczeniem. Wszyscy zainteresowani tematem znajdą tu najlepsze, sprawdzone przepisy oraz wskazówki z pierwszej ręki. Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba(...)chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia. Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie. Obecne nowe wydanie zostało wzbogacone o informacje uwzględniające polskie realia, a także uwagi czytelników zebrane przez pięć lat, które minęły od pierwszego polskiego wydania. To prawdziwa Biblia Chleba! Robimy grissini! Składniki
Z Kuchni Do KuchniInspiracją do zrobienia tych bułeczek był dla mnie przepis z bloga Waniliowa chmurka . Pyszne, lekkie, słodkie, wiśniowo soczyste... bajka! W sam raz na deszczowy i
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam precle krakowskie z makiem. W ogóle mak jest jednym z moich ulubionych nasion, jedną z ukochanych roślin a więcej o niej znajdziecie TUTAJ . Tym razem
Dzieje kuchennej Wiewiórymnie sprawdzają się pomidorowy, czosnkowy, ajwar, ziołowy, tatarski. Pasta z tuńczyka, hummus, guacamole, pesto czerwone, zielone. Wszelakie ciekawe w smaku pasty sprawdzają się z bułeczkami i rozmaitymi rodzajami pieczywa. Pieczywo Jak pasty i dipy to koniecznie coś co można w nich maczać. Polecam włoskie paluszki – grissini, tu dowolność z sezamem, czosnkiem, oliwą z oliwek, papryką. Bułeczki, bruschetty, tosty, chlebki
Zasmakuj KuchniDzieci mają niesamowite pomysły! kto mógł przypuszczać, że Syncio zajmie 3cie miejsce w konkursie przedszkolnym o swojej ulubionej postaci z bajki dzięki pracy wyklejonej plasteliną
Dzieje kuchennej WiewióryWczoraj popołudniu zdałam sobie sprawę, że nie kupiłam pieczywa na następny dzień, a do sklepu tak strasznie nie chciało mi się iść, więc poszperałam trochę w internecie i znalazłam kolejny przepis na szybkie bułki pszenne. Na szczęście zawsze staram się mieć w szafce zapas drożdży instant, dzięki czemu byłam uratowana. Zagniotłam ciacho, dałam mu podrosnąć i już po godzinie mogłam(...)upiec smaczne, świeżutkie i pachnące bułeczki. Mmm... uwielbiam domowe pieczywo :) Składniki na ok. 8 sztuk: 600 g mąki pszennej 14 g drożdży instant 2 płaskie łyżeczki cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju 400 ml letniej wody odrobina mleka mleko do posmarowania bułek + mak do posypania Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą, olejem oraz wodą. Zagnieść gładkie, elastyczne
Simply Food