Mamy kwiecień, trudno uwierzyć, że to już, że zieleń bucha, słońce świeci a temperatury sięgają nawet 25 stopni!!! Dzisiaj opowieść o płatkach... Tłusty Czwartek spędziłam w
Dzieje kuchennej Wiewióryrobię różnego rodzaju past czy kremów. Nadeszła wiosna i mam kręćka (pewnie jak większość ludzi o tej porze) na zielone. Wykombinowałam sobie krem, który teoretycznie jest do pieczywa, ale ja jadłam go jako dodatek do kaszy czy też wymieszany ze świeżo ugotowanym makaronem. Użyłam pestek dyni, ale pestki słonecznika też tu się sprawdzą, a nawet płatki migdałowe. ps. W lodówce(...)Wszystko zblenduj i gotowe! A jeżeli masz moździerz, to dodaj utarte pestki i pieprz na samym końcu i tylko wymieszaj wszystko razem łyżką. Artykuł Zielony wegaski krem do pieczywa, kaszy, makaronu pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfZnalazłam je niedawno na stronie Moje Wypieki. Przepis wydał się łatwy a smak zapowiadał się kusząco. Wczoraj o poranku przystąpiłam do działania i... Te rosyjskie bułeczki
Dzieje kuchennej WiewióryDomowe pieczywo jest najlepszym mi ze znanych pieczyw. Najbardziej lubię klasyczny chleb na zakwasie wypiekany w piecach. Smak ten pamiętam z dzieciństwa i często towarzyszył mi wyjazd na wieś do babci. Sama staram się by w moim domu nie zabrakło klasycznych wypieków i domowe bułeczki przygotowuję z wielką przyjemnością. Te piekę na święta Wielkanocne i podaję jako faszerowane odcinając
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimiski (żyto podczas moczenia wchłania wodę, przez co z 60 g namoczonych ziaren otrzymujemy nieco ponad 80 g). Co zrobić z pozostałym żytem? Można użyć do wypieku kolejnego pieczywa lub ugotować i podawać jako zamiennik kaszy. Do odważnego w misce żyta wlać wodę, dodać aktywny zakwas i wkruszyć świeże drożdże. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać wszystkie pozostałe(...)bagietki ładnie się napuszą rozgrzać piekarnik do 240 st.C umieszczając na dole naczynie z wodą (dzięki parze wodnej bagietki będą bardziej chrupiące). Piec przez ok. 13-15 minut, aż pieczywo zacznie pięknie pachnieć i będzie mocno zarumienione. Wyjąć i studzić na kratce. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniesamo pulchny, o bryłowatych kształtach, jak w Europie chleb wypiekany jest również w Ameryce. Ludność zza oceanu przywiozła przecież rozmaite tradycje ze Starego Kontynentu. Z drugiej strony, na wschodzie pieczywo nie jest już tak pulchne. Słynna maca to przecież wypiek dość "płaski" w porównaniu do znanego w europie odpowiednika. Podobnie spożywa się omawiany produkt w Afryce. Pokuszę się o stwierdzenie(...)łyżki zaczynu 1 szklanka ziaren (słonecznika, dyni, siemienia lnianego) 1 i ½ łyżeczki soli kamiennej lub himalajskiej 2 szklanki wody 1 łyżka oliwy Składniki zaczynu na pierwszy bochenek: 2 kromki pieczywa na zakwasie 3 łyżki wody Przygotowanie zaczynu: Jeżeli pieczemy chleb po raz pierwszy dwa dni wcześniej musimy przygotować zaczyn. W tym celu rozdrabniamy 2 kromki chleba na zakwasie i mieszamy
Moja Mama Gotujedodać odrobinę mleka lub wody, gdy będzie za gęsty. Przełóż do słoika i wstaw do lodówki, żeby stężał. Obierz mango i pokrój je na plasterki. Na patelni grillowej zgrilluj pieczywo tostowe i jeszcze ciepłe posmaruj nutellą i przełóż kawałkami mango (możesz w środku ukryć listki mięty – takie orzeźwienie po upojnej nocy ;p ) Podawaj z koktajlem truskawkowo-pomarańczowym i rozkoszuj się(...)migdałów 3 łyżki kakao 150 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru 40 – 50 g oleju kokosowego ok. 50 ml mleka szczypta soli jako dodatki: kilka kromek pieczywa tostowego 1 dojrzałe mango Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!kucharze a moja rodzinka zajadała oblizując się ze smakiem. Takie grzanki ą fantastycznym pomysłem na kolację na ciepło albo np. imprezową przekąskę! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 4 grzanki ) * dobre, świeże pieczywo – 4 kromki CHUTNEY GRUSZKOWY: * gruszka – 1 szt * cebula – 1 szt * miód wielokwiatowy – 1 łyżka * czosnek – 1 ząbek * ocet jabłkowy – 1 łyżeczka * sól, pieprz, chili, cynamon – do smaku * olej(...)przekładamy na drugą stronę do smażenia układamy na wierzchu odrobinę masła i skrapiamy sosem chili. Zdejmujemy z patelni, układamy na desce, by odpoczęło i kroimy w cieniutkie plastry. CAŁOŚĆ: Pieczywo nacieramy odrobiną oliwy, grillujemy z dwóch stron. Układamy ciepły chutnej gruszkowy, wołowinę ( wtedy odrobinę solimy ) i pokrojone w cieniutkie plasterki grzyby shitake. Posypujemy prażonymi orzeszkami z sezamem i świeżym szczypiorkiem
Ostra na SłodkoZdaję sobie sprawę, że nie wszyscy lubią monotonne wyrabianie pieczywa i czekanie, aż ciasto wyrośnie. Dlatego powinien przekonać Was fakt, że chleb - wraz z pieczeniem jest gotowy zaledwie w godzinę! Dodatkowo wyglądem przypomina sklepowy bochenek, ale w smaku jest o wieeele lepszy. A skąd ta nazwa? Przepis pochodzi z książki Bernarda Claytona "New Complete Book of Breads" i według(...)lekkiego wyrośnięcia. Po tym czasie należy z niego uformować bochenek. Chleb przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia , a wierzch posmarować odrobiną wody wymieszanej z oliwą i delikatnie ponacinać. Pieczywo wstawić do zimnego piekarnika i piec 35-45 minut w 180 stopniach - do zarumienienia się. Ostudzić na kratce i kroić po ostudzeniu
Di gotujeZawsze imponowały mi osoby, które same potrafią upiec pieczywo. Wydawało mi się to bardzo skomplikowane. Na szczęście nie jest to aż tak trudne:) Dzisiaj zmierzyłam się z bułeczkami, które zniknęły w jedne dzień. W pieczeniu samemu pieczywa najlepsze jest to, że wiemy co jemy. To, które serwuje się nam w supermarketach często mają w sobie całą tablice Mendelejewa, a lepsze
Ania i Marcin gotujągdybym teraz dostała do sfotografowania Ciabattę, zdjęcia wyglądałyby zapewne o niebo lepiej! No nic, przy najbliższej okazji odświeżę galerię ;). Co do przepisu... Ciabatta to rodzaj włoskiego pieczywa, pieczonego na mące pszennej oraz na drożdżach. Jest podłużna, płaska i charakteryzuje się pysznie chrupiącą skórką. Ciasto na Ciabattę jest luźne i klejące, dopiszę tutaj, że im bardziej luźniejsze, tym pieczywo
Nastoletnie Wypiekanieowoc będzie miękki. Kanapki z guacamole i łososiem – składniki 1 dojrzałe awokado 100 g wędzonego łososia sok z 1/2 limonki zielony ogórek koperek sól oliwa pieczywo razowe Kanapki z guacamole i łososiem – przygotowanie Awokado kroimy wzdłuż i wyciągamy pestkę. Przy użyciu łyżki wydrążamy miąższ, a następnie rozgniatamy go widelcem. Dodajemy sok z limonki, sól i całość mieszamy(...)kromkach pieczywa układamy guacamole, plastry łososia, zielony ogórek pokrojony w plasterki, kilka gałązek koperku i całość delikatnie skraplamy oliwą z oliwą. Smacznego! Post Kanapki z guacamole i łososiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!południe, wschód czy zachód, istnieją tysiące sposobów wypieku chleba i cieszenia się jego smakiem… Ludzie wypiekają i jedzą chleb już od 12 tysięcy lat. Prawdopodobnie pierwszym chlebem było pieczywo zbożowe w postaci ugotowanej pasty, która była mieszanką różnych zbóż i wody. Najstarszy chleb jaki udało się odnaleźć archeologom pochodzi z Krety, a jego wiek określa się(...)Chleb pszenno gryczany z czarnuszką, pieczony w garnku rzymskim zagości u mnie jeszcze wielokrotnie. Aromatyczny, porowaty, sprężysty, idealnie wypieczony z chrupiącą skórką. Dodatek mąki gryczanej do chleba powoduje, że pieczywo dłużej zachowuje świeżość i ma większą wartość odżywczą. Zawiera dużo białka, błonnika i składników mineralnych: magnezu, potasu, fosforu, wapnia, cynku oraz żelaza. Domowy chleb – z miodem malinowym, konfiturą jagodową
mojewypiekiinietylkoRzadko piekę domowe chleby, ponieważ... strasznie nie lubię wyrabiać ciasta drożdżowego. Muszę mieć prawdziwą wenę, aby w domu pachniało świeżym pieczywem. Nawet pracochłonne ciasta i słodkości to zupełnie co innego. Ten przepis (od mojej kochanej szwagierki Kasi) też czekał kilka dobrych miesięcy, aż postanowiłam go wypróbować. Wszyscy wokoło piekli ten chleb, tylko nie ja. W końcu zmobilizowałam się i wraz(...)przełożyć do foremek uprzednio wysmarowanych olejem. Chlebki ponownie odstawić na 30 minut, a następnie posmarować mlekiem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 60 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu pieczywo przechowywać przykryte bawełnianą szmatką. (*) Pojemność szklanki
Di gotujenaprawdę ciekawy makaron z sosem na piwie , a dziś ugotować rozgrzewającą zupę w białym kolorze. Aby talerz nie był nudny (je się przecież również oczami), dodałam grzanki z czerstwego pieczywa, którego już nie dało się użyć na kanapki. Zupie dodały koloru i smaku. Sprawiły też, że całość była jeszcze bardziej sycąca, choć nie wykorzystałam w niej ani odrobiny białka(...)też krótki czas przygotowania całego dania. Składniki (na 3 porcje): 2 spore ziemniaki 2 pietruszki kawałek selera duża cebula 3 ząbki czosnku sól biały pieprz 3 kromki czerstwego pieczywa olej do smażenia Warzywa obrać i pokroić w grubą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać dwie łyżki oleju. Wrzucić ziemniaki, seler i pietruszkę. Obsmażyć, ale nie dopuścić do zrumienienia
Weekendy w domu i ogrodzie