pieczywo - 17769 przepisów (strona:70/1185)

Kanapki z guacamole i łososiem 211

owoc będzie miękki. Kanapki z guacamole i łososiem – składniki 1 dojrzałe awokado 100 g wędzonego łososia sok z 1/2 limonki zielony ogórek koperek sól oliwa pieczywo razowe Kanapki z guacamole i łososiem – przygotowanie Awokado kroimy wzdłuż i wyciągamy pestkę. Przy użyciu łyżki wydrążamy miąższ, a następnie rozgniatamy go widelcem. Dodajemy sok z limonki, sól i całość mieszamy(...)kromkach pieczywa układamy guacamole, plastry łososia, zielony ogórek pokrojony w plasterki, kilka gałązek koperku i całość delikatnie skraplamy oliwą z oliwą. Smacznego! Post Kanapki z guacamole i łososiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb pszenno gryczany z czarnuszką 211

południe, wschód czy zachód, istnieją tysiące sposobów wypieku chleba i cieszenia się jego smakiem… Ludzie wypiekają i jedzą chleb już od 12 tysięcy lat. Prawdopodobnie pierwszym chlebem było pieczywo zbożowe w postaci ugotowanej pasty, która była mieszanką różnych zbóż i wody. Najstarszy chleb jaki udało się odnaleźć archeologom pochodzi z Krety, a jego wiek określa się(...)Chleb pszenno gryczany z czarnuszką, pieczony w garnku rzymskim zagości u mnie jeszcze wielokrotnie. Aromatyczny, porowaty, sprężysty, idealnie wypieczony z chrupiącą skórką. Dodatek mąki gryczanej do chleba powoduje, że pieczywo dłużej zachowuje świeżość i ma większą wartość odżywczą. Zawiera dużo białka, błonnika i składników mineralnych: magnezu, potasu, fosforu, wapnia, cynku oraz żelaza. Domowy chleb – z miodem malinowym, konfiturą jagodową

mojewypiekiinietylko
Najłatwiejszy chleb bez wyrabiania (z dodatkami) 181

Rzadko piekę domowe chleby, ponieważ... strasznie nie lubię wyrabiać ciasta drożdżowego. Muszę mieć prawdziwą wenę, aby w domu pachniało świeżym pieczywem. Nawet pracochłonne ciasta i słodkości to zupełnie co innego. Ten przepis (od mojej kochanej szwagierki Kasi) też czekał kilka dobrych miesięcy, aż postanowiłam go wypróbować. Wszyscy wokoło piekli ten chleb, tylko nie ja. W końcu zmobilizowałam się i wraz(...)przełożyć do foremek uprzednio wysmarowanych olejem. Chlebki ponownie odstawić na 30 minut, a następnie posmarować mlekiem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 60 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu pieczywo przechowywać przykryte bawełnianą szmatką. (*) Pojemność szklanki

Di gotuje
Wegański biały krem z grzankami i "Świąteczna kafejka" 197

naprawdę ciekawy makaron z sosem na piwie , a dziś ugotować rozgrzewającą zupę w białym kolorze. Aby talerz nie był nudny (je się przecież również oczami), dodałam grzanki z czerstwego pieczywa, którego już nie dało się użyć na kanapki. Zupie dodały koloru i smaku. Sprawiły też, że całość była jeszcze bardziej sycąca, choć nie wykorzystałam w niej ani odrobiny białka(...)też krótki czas przygotowania całego dania. Składniki (na 3 porcje): 2 spore ziemniaki 2 pietruszki kawałek selera duża cebula 3 ząbki czosnku sól biały pieprz 3 kromki czerstwego pieczywa olej do smażenia Warzywa obrać i pokroić w grubą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać dwie łyżki oleju. Wrzucić ziemniaki, seler i pietruszkę. Obsmażyć, ale nie dopuścić do zrumienienia

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczywo chrupkie kokosowe 154

Bardzo lubię i często piekę domowe chrupkie pieczywo, ale zazwyczaj jest to wersja wytrawna. Ostatnio skusiłam się na słodkie chlebki kokosowe. Przepis z bloga Facet i kuchnia—>KLIK wpadł mi w oko już dawno temu, ale potem o nim zapomniałam. Na całe szczęście w końcu mi się przypomniało, bo mam słabość do kokosowych wypieków. Nie miałam stewii, więc(...)wierzchu rozsmarowujemy olej kokosowy. Wkładamy do piekarnika na 30 minut, a następnie wyjmujemy i kroimy ciasto na kawałki. Ponownie pieczemy przez 30 mninut. Studzimy na kratce. Smacznego :)   Artykuł Pieczywo chrupkie kokosowe pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Scones- proste, puszyste bułeczki (na maślance) z rodzynkami 183

Moja mała córeczka uwielbia rodzynki, więc i u mnie właśnie są wykonane w wersji na słodko. Znając mnie pewnie za jakiś czas pokombinuję z składnikami na wytrawną wersję tego pieczywa, póki co bułeczki kuszą swoim słodkim wnętrzem. Chodź w tradycyjnych przepisach  do ich przygotowania używa się mleka, u mnie scones są na maślance co sprawiło, że były miękkie(...)wilgotne w środku. Dzięki obecności sody oczyszczonej bułeczki podwajają swoją objętość podczas pieczenia.  Przyznam, że nic tak nie cieszy jak zapach świeżego pieczywa. Dodatek domowej konfitury lub świeżego masła i gotowe. Czego więcej chcieć... Składniki: ( na 5 dużych bułeczek o śr. 8 cm lub kilkanaście mniejszych) 225 g mąki pszennej 25 g masła 25 g cukru pudru

vaniliowoczekoladowa
Bułki mocno nadziane. 141

Każdemu czasem zostają niezjedzone bułki, które następnego dnia, albo i później nie mają już swoich amatorów. Warto wtedy użyć fantazji i nadać temu podstarzałemu pieczywu całkiem nowego życia.  Ja wzorowałam się na tostach hawajskich i wyszło mi całkiem nieźle. 2 kajzerki 2 plastry szynki 2 krążki ananasa 2 pomidorki koktajlowe 3 - 4 łyżki tartego sera Bułki przekrawamy na pół(...)Takie bułeczki podajemy na ciepło, wiadomo z tym co kto lubi. Naprawdę niewielkim nakładem można stworzyć coś fajnego, czym  zaskoczymy nie tylko domowników ale i gości. A i pieczywo się nie zmarnuje.  Co się zaś tyczy resztek z bułek, te suszymy później traktujemy wałkiem i mamy domową tartą bułkę. Choć w tym przypadku wałkowaną

Dieta moja pasja
Pieczemy razem czyli Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami słonecznika 206

Udało mi się!  Po kilku miesiącach przerwy w końcu powróciłam na łono piekących i skorzystałam z zaproszenia Amber do Październikowej Piekarni . Przygód z chlebem nie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogaliki z parówką i serem 311

Rogaliki z parówką i serem (Croissants Crazy) to idealne pieczywo na śniadanie, na kolację, na każdą chwilę. Nie wymagają już dodatków, obkładania czymkolwiek gdyż wszystko jest ukryte w środku. Jako „cudowna” gospodyni i jeszcze „cudowniejsza” żona postanowiłam parówkę (może być inna ulubiona kiełbasa” i ser ukryć w pysznym cieście drożdżowym. Upiekłam więc pyszne wytrawne rogale, które znikają(...)ciasta „ Crazy Dough for Everything ”! A tak swoją drogą nazbierało się już tych „zwariowanych przepisów”, zarówno słodkich I wytrawnych! Wszystko o tym przepisie znajdziecie we wpisie na domowe pieczywo – Bułki pszenne . To ciasto sprawdza się w każdym drożdżowym wypieku. Muszę jeszcze zrobić Crazy pizza. Surowe ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni, oraz mrozić, ja przeważnie przygotowuję ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cieciorkowy chleb 142

uzyskamy mas\u0119 bez grudek. Mas\u0119 wylewamy do wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia keks\u00f3wki. Pieczemy od razu w 180 st. C przez ok. 45 minut."],"recipeCategory":"Pieczywo","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Cieciorkowy chleb Danie Pieczywo Kuchnia Bez glutenu Składniki 375 ml ciepła woda 7 g drożdże instant 4 łyżka oliwa z oliwek 250 g mąka z ciecierzycy

Kucharzyca
Bułeczki dyniowe z nutką pomarańczy i karmelizowanymi pomarańczami czyli Niedzielne Śniadanie odc.93 168

Przepis, w którym zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Nie mogły być nie smaczne. Okazały się delikatne, mięciutkie, lekko słodkie. Podałam je w towarzystwie kakao, z powidłem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowe bułeczki grahamki 211

domowe pieczywo. Dziś zapraszam Was na przepis na domowe bułeczki grahamki. Niedziela u mnie, to zawsze dzień drożdżowych wypieków. Zwłaszcza, gdy za oknem już jesienna pogoda. Po pizzy przyszedł czas na domowe bułki, tym razem na bazie mąki graham. Te bułeczki nie grzeszą może urodą ale rekompensują to smakiem. Przygotowanie domowego pieczywa naprawdę nie jest trudne. A potem można się

Słodkie okruszki
Zdrowe drożdżowe bułeczki hamburgerowe 175

jest coś lepszego od świeżego, chrupkiego pieczywa? Od czasu do czasu sama piekę chleb, bułki lub bagietki. Nie dość, że w domu roznosi się piękny, drożdżowy zapach, to jeszcze jest to mega satysfakcja. Dziś mam dla Was bułeczki hamburgerowe - ciężkie, fajnie zbite, twarde z zewnątrz i mięciutkie w środku. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko gorące! Ciasto jest idealne(...)złotego koloru (ok. 15 minut), musisz je pilnować. Bułki najlepiej zjedz tego samego  dnia albo odgrzej w tosterze lub piekarniku następnego.  A Wy często sami robicie domowe pieczywo? Moje bułeczki powstały do 100% domowych fit burgerów . Śledźcie nas na Facebooku , Instagramie i Google+ . Miłego weekendu!  Paulina

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Cynamonowe bułeczki z owocami sezonowymi czyli Zapowiedz jutra 185

Utknęłam w kuchni... Jutro rano na blogu...  Cynamonowe bułeczki z owocami sezonowymi.  U mnie w kuchni aktualnie królują antonówki i węgierki :) Lubicie???

Dzieje kuchennej Wiewióry