Podstawą kanapeczek są proziaki, czyli podkarpackie placki smażone na patelni, które wyrastają niczym bułeczki. Przygotowałam je na mące orkiszowej, dzięki czemu są znacznie zdrowszą wersją pieczywa. W środku kanapek znalazł się omlet z wędzonym twarogiem, który nadał specyficznego smaku i aromatu. Do tego trochę warzyw i pyszna kanapka gotowa. Jest na tyle wysoka, że przypomina burgery, ale bez mięsa. Wystarczy(...)przekąską lub usmażyć jeszcze jeden omlet i zrobić więcej kanapeczek. Moje kanapeczki biorą udział w konkursie piknikowym :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , Dania z patelni , Na wynos , Pieczywo Tagged: jajka , mąka orkiszowa , twaróg wędzony
https:KKuchniaMniamPrzychodzi czasem taki poranek, słońce świeci za oknem, w radiu leci Pidżama Porno, dzieci leniwie otwierają oczy a potem z energią równą bombie atomowej krzyczą "jeść
Dzieje kuchennej WiewiórySą takie połączenia smakowe, które zapamiętuje się na całe życie. Drożdżowe i surówka z czerwonej kapusty mojej mamy czy szarlotka jaką piekła babcia Manisia, a może
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiamy domowe pieczywo. Chlebek z garnka w różnych wariantach został już przez nas opanowany do perfekcji - przykładowe przepisy - 3 x Chleb z garnka . Do tej pory jednak, z powodu braku czasu rzadko piekliśmy bułki. Dzisiaj, mając luźny dzień postanowiliśmy upiec nasze ulubione pszenno - kukurydziane bułeczki na maślance. Na całym świecie nie znajdziecie równie wspaniałego pieczywa! SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej
Kuchnia od dwojgajadłospisu piłkarzy). Wyjątkowo puszyste jak na bułki pełnoziarniste. Chrupiące i mięciutkie. Zawierają mało drożdży, co według mnie jest sporą zaleta, bo nie przepadam za zapachem drożdży w pieczywie. Namoczone siemię lniane wchłania mnóstwo wody, dzięki temu dodane do pieczywa, nadaje mu wilgotności, chrupkości i smaku. Polecam Wam ! Przepis na 12 małych bułek 1/3 szklanki siemienia lnianego
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwzględów sugeruję użycie do bułeczek suchych drożdży instant. Bułeczki, po uformowaniu w kulki, a przed ponownym odstawieniem do wyrastania, można zamrozić i upiec, gdy najdzie nas ochota na świeże pieczywo . W takim przypadku, aby przygotować je do spożycia, należy wyjąć je z zamrażarki, ułożyć na blasze, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do rozmrożenia i wyrośnięcia - bułeczki(...)wpłynie to na proces wyrastania bułeczek, a jedynie na ich smak. Bułeczki można przygotować z podwójnej porcji (tj. 24 sztuki), na blasze z wyposażenia piekarnika. Przy pieczeniu pieczywa najlepiej używać wagi kuchennej. Zapewnia to właściwą konsystencję ciasta. Dla nieposiadający wagi podaję ilości składników w szklankach, przy czym 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka
Gospodyni Miejskasmaaaczny i dodatkowo prosty w przygotowaniu. Naprawdę - zawsze się udaje! Można też użyć różnych rodzai mąk, dzięki czemu łatwo otrzymać np. chleb pszenny, pszenno-żytni, czy pszenno-orkiszowy. ( Uwaga: pieczywo nie wyjdzie z samej mąki pełnoziarnistej czy razowej, lecz jedynie w proporcji pół na pół.) Tak samo z płatkami, otrębami, nasionami i ziarenkami. Kto co lubi! A ocet? Tak szczerze(...)minut w piekarniku i nie otwierać drzwiczek. Następnie wyjąć go z blaszki i pozostawić do ostudzenia na metalowej kratce - aby równomiernie odparował Kroić po upływie minimum godziny. (*) Do przechowywania pieczywa świetnie nadają się worki lniane. Ich szeroki wybór znajdziecie na stronie: www.aleworek.pl . Len stwarza środowisko antybakteryjne, dba o umiarkowaną wilgotność oraz powstrzymuje wysychanie chleba. Dodatkowo taki worek ślicznie wygląda
Di gotujeNi to chleb i ni to bułka. Pomysł przyszedł mi do głowy gdy męczył mnie katar i potrzebowałam mocnych, intensywnych smaków. Ciasto to nic innego
Dzieje kuchennej Wiewiórygodzinę, aby składniki się ze sobą połączyły. Pomidorki koktajlowe kroimy na małe kawałki. Posypujemy nimi gotową pastę. Pastę z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi podajemy z ulubionym pieczywem. Taką pastę z awokado można podać także jako dip - z chrupkami lub świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Fanom past do pieczywa polecam także inne przepisy na różne smaczne smarowidła. Znajdziecie
My Chcemy JeśćDłuuugi weekend dobiega końca. Był zaskakująco długi ponieważ po majówce dzieci trochę się pochorowały i miałam jeszcze dwa dni zwolnienia. Był to miły i rodzinny czas
Dzieje kuchennej WiewióryPierwszy test mąka jaglana przeszła na chlebie. Moim zdaniem pieczywo wyszło lekkie (jak na bezglutenowe:-)), delikatniejsze i smaczniejsze niż z mąki gryczanej. Ponieważ cała procedura produkcji chleba jest dokładnie taka sama jak w przypadku pieczywa z mąki gryczanej więc przepis został skopiowany z poprzedniego wpisu. Dla wygody i piszącej i czytających:-) Składniki lekko zmodyfikowałam w zakresie dodatków... Składniki
Ze smakiem bez glutenuNiedziela była wyjątkowym dniem. W końcu nie obudził mnie żadem budzik, w końcu dzieci nie wstały o dziwnie wczesnej porze, w końcu znowu upiekłam bułeczki
Dzieje kuchennej WiewióryFocaccia to włoskie pieczywo drożdżowe. Zazwyczaj wzbogaca się ją o dodatek rozmarynu czy soli. Przyznam, że nie rozumiałam fenomenu focacci do czasu, aż zaczęłam ją tradycyjnie maczać w oliwie. Jeśli mamy dobrą oliwę, to razem z jeszcze ciepłą focaccią stanowią przystawkę doskonałą. Ale nie tylko – gdy wracam późno z pracy i skromna kolacja to za mało, a obiad(...)lubicie. Focaccię możecie przygotować w formie – będzie wtedy grubsza i puszystsza lub na płaskiej blaszce od piekarnika – będzie cieńsza i bardziej chrupiąca. Focacci możecie użyć także jako pieczywa do kanapek. Focaccia z rozmarynem: 500 g mąki pszennej ok. 280 – 300 ml ciepłej wody 1 saszetka suszonych drożdży instant (7-8 g)* 1 czubata łyżeczka soli 2 płaskie
Poezja smakuPyszny i prosty w przygotowaniu chleb , który smakiem przebija niejeden "piekarniany". Mięciutki, puszysty środek i delikatnie chrupiąca skórka, czyli to co lubimy w świeżym pieczywie najbardziej! Do równego pokrojenia, tradycyjnie już, świetnie nadał się mój najlepszy i największy zarazem nóż #myAmbition - ostry jak trzeba, doskonały! W przygotowaniu chleb jest bardzo prosty - możesz użyć mąki jak w przepisie lub tylko jednego(...)godzinę. Nad chlebem dobrze jest umieścić pustą brytfannę, by góra nie zrumieniła się nadmiernie. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z blaszki i zostawiamy do przestudzenia. Zajrzyj też do etykiety PIECZYWO po inne przepisy na chleb i bułki z domowej piekarni :) A czy Ty pieczesz w domu chleb? Jak często? Podziel się ze mną swoim doświadczeniem i ciekawymi przepisami
Kolorowy Przepisownikosób) - 2 duże pomidory - 1 mała żółta cukinia - 0,5 czerwonej cebuli - 2 ząbki czosnku - 3 grube kromki ciemnego czerstwego pieczywa - 5 łyżek oliwy z oliwek - 1 łyżka octu winnego - kilka gałązek bazylii - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu(...)cukinię kroimy w dużą kostkę, dusimy na łyżce oliwy ze szczyptą soli, aż stanie się szklista. pieczywo kroimy w dużą kostkę i pieczemy je na suchej patelni na małym ogniu aż staną się grzankami ;) do miski wrzucamy pomidory pokrojone w grubą kostkę, cukinię, cebulę pokrojoną w piórka, przeciśnięty przez praskę czosnek i grzanki, dodajemy porwana bazylię, zalewamy oliwą i octem
Gocha gotuje!