pieczywo - 17769 przepisów (strona:69/1185)

Chleb z cukinią i pestkami dyni 142

Przepis na taki chleb krąży od jakiegoś czasu po internecie. Postanowiłam go wypróbować i muszę powiedzieć, że wyszedł doskonały. Od siebie dodałam pestki dyni, gdyż lubię pieczywo z ziarnami. Nawet moja córka się nim zachwycała mimo, iż do tej pory jadła tylko chleb bez żadnych dodatków. Bochenek dzięki cukinii jest wilgotny, długo zachowuje świeżość. Świetnie komponuje się ze słonymi(...)słodkimi dodatkami. Polecam, bo nie ma to jak dom pachnący świeżym pieczywem :)  500 g mąki pszennej chlebowej 7g drożdży instant 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli jajko 250 ml ciepłej wody 250 g cukinii (1 mała) 1/2 szkl pestek dyni żółtko+ 2 łyżki mleka do posmarowania Cukinię obrałam, choć młodej cukinii nie musicie już obierać. Zetrzeć na tarce

Smakołyki Asi
Domowe bułki są najlepsze. 108

ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze. Warto poświęcić więc trochę czasu i upiec domowe bułeczki. Rodzina się ucieszy. Uwielbiam zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia chleba czy bułek. Gdy się pieką już nie można  doczekać się kiedy będę gotowe, pachnące i z pysznie chrupiącą skórką. Idealne na śniadanie czy kolację. Podane z ulubionymi dodatkami: masłem, twarożkiem czy dżemem(...)tego świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy lub mleko, i mamy najpyszniejszy posiłek na świecie. Przy takim śniadaniu czy kolacji warto spędzić czas z rodziną. Najczęściej piekę pieczywo drożdżowe ponieważ jest bardzo proste w wykonaniu. Moje przepisy są sprawdzone i pieczone bułki zawsze się udają. Do wypieku używam różnych mąk, pszennej, krupczatki i orkiszowej, często dodaję różne dodatki np. płatki owsiane

Izabelawkuchni
Chlebki pieczone na grillu. 136

Jeśli myślicie, że pieczywa nie da się upiec na grillu to się mylicie, da się. Wpadłam na pomysł, że skoro na grillu można piec mięso i warzywa to czemu nie pieczywo. Przyznam się szczerze, że niewiele osób wierzyło, że mi się uda, a tu proszę wyszły, i to jakie pyszne i pachnące...mniam. Koniecznie spróbujecie takie upiec, a nie pożałujecie

Izabelawkuchni
Orkiszowe gniazdo os czyli Pysznie nadziane zawijaski 147

Dzisiaj obchodzimy dzień cynamonowej bułeczki. Niestety nie upiekłam z tej okazji ani jednego zawijaska... Mam w planach upieczenie ślimaczków z masą makową w najbliższy weekend. 

Dzieje kuchennej Wiewióry
jajka na miękko, z grzankowymi paluszkami z anchovies 188

Składniki: jajka anchovies pieczywo masło W moździerzu do pesto utrzeć filety achovies, dodać taką samą objętość miękkiego masła, wymieszać. W rondlu zagotować wodę. Wkładać jajka, delikatnie opuszczając na łyżce, żeby nie uderzyły w dno. Gotować dokładnie 4.5 minuty. Pieczywo pokroić w kromki, usmażyć na patelni, na oleju z anchovies, posmarować pastą, pokroić w słupki, podawać do maczania w jajku

stajnia gołębie od kuchni
Pasztet grzybowo grochowy. 133

ilość ususzyłam, zamroziłam a nawet zamarynowałam. Mam też kilka dań jeszcze w zanadrzu... ale dziś zapraszam na pasztet grzybowo grochowy. W zasadzie można też uznać ,że to pasta do pieczywa jednak bardziej w smaku jednak przypomina pasztet. Składniki; 80 dag leśnych grzybów 1 szkl. czerwonej soczewicy Skworcu 1 i 0,5 szkl fasoli  czarne oczko Skworcu 5 łyżek mąki(...)przekładamy do wysokiej miski i blendujemy na gładki krem. Jeśli masa jest za luźna dodajemy więcej mąki migdałowej. Doprawiamy do smaku, wstawiamy do lodówki na kilka godzin i gotowe. Pieczywo posmarowane pasztetem do tego kiszony ogórek, posypujemy po wierzchu bazylią - rewelacja! Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Czarny chleb we wrześniowej piekarni 156

smakuje wybornie i pachnie kusząco. Przepis przygotował dla nas Gucio, autor bloga Kuchnia Gucia. Napisał o nim tak: (…) przepis od J. Hamelmana z książki „Chleb” wykorzystujący czerstwe pieczywo. Zaskakująco dobry, wytrawny w smaku, puszysty miękisz i prosty w wykonaniu. Posypka z czarnuszki obowiązkowa. Mnie chleb puszysty nie wyszedł, ale to dobrze, bo wolę zwarte pieczywo. Składniki (na dwie keksówki): podaję

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb w stylu staropolskim z suszonymi śliwkami i orzechami 144

Rewelacyjny przez duże "R"! Mimo iż gustuję w ciemne pieczywo na zakwasie, to ten chlebek powalił mnie całkowicie. Chleb w stylu staropolskim z suszonymi śliwkami i orzechami. Idealne proporcje i mało bałaganu, gdyż pieczywo przygotujemy w zaledwie jednej misce! Przepis z bloga Łukasza z food² . Polecam serdecznie i przy okazji chciałam przypomnieć , że organizujemy w mojej szkole zbiórkę na zakup

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb pszenny na zakwasie, z rodzynkami, makiem i sezamem czyli Niedzielne Sniadanie odc.106 168

Gdy go zobaczyłam  w kornikowej kuchni  wiedziałam, ze go upiekę. Czy tylko dla siebie, czy zjedzą go inni domownicy, wszystko było mi jedno, piękny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Slodkie buleczki drozdzowe z Zielonego Wzgorza czyli Niedzielne Sniadanie odc.105 154

Czy zastanawialiście się jak mogło by smakować śniadanie jakie Maryla podawała Ani Shirley na Zielonym Wzgórzu w niedzielny poranek? oglądając seriale i czytając książki zawsze mnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bajgle 145

wypieku chleba.  Nie mogłam się doczekać, aż zacznie korzystać z przepisów.  Zaczęłam od bajgli.  Wiedzieliście że bajgle prawdopodobnie pochodzą z Krakowa?  Bajgiel to żydowskie pieczywo wypiekane od XVIII wieku.  Wiele na to wskazuje że w 1900 roku żydowscy emigranci przenieśli bajgle na Manhattan, gdzie od 1950 roku zaczęła się ich masowa produkcja. Uwielbiana nie tylko(...)przez Nowojorczyków bułka jest doskonałym pieczywem śniadaniowym. Upieczenie pysznych bajgli nie jest trudne. Jest może troszkę pracochłonne, bo bułkę należy przed upieczeniem zaparzyć we wrzątku, aby uzyskać chrupiącą lekko słodką, brązową skórkę. Warte zachodu. Są po prostu pyszne :) Przepis na 8 sporych bajgli 220 ml wody 5 g suchych drożdży instant 400 g mąki (użyła m mąki chlebowej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pasztet z golonki indyka ze śliwką 176

Drobiowy pasztet na delikatnej golonce z indyka, wzbogacony słodkimi, suszonymi śliwkami. Jest świetnym dodatkiem do pieczywa, dobrze kroi się na plastry i jest bardzo smaczny. Ten pasztet to pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, więc trud przy jego przygotowaniu nie jest taki duży. 1,3 kg gotowanej golonki z indyka 300 g podgardla wieprzowego 300 g wątróbki drobiowej 1 cebula(...)aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 45 min. Pasztet wystudzić do temperatury pokojowej, po czym wstawić do lodówki. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Pieczywo , Przystawki i przekąski Tagged: bakalie , golonka , podroby

https:KKuchniaMniam
Z cyklu: Domowe pieczywo - Włoskie taralli z nasionami kopru włoskiego (Taralli al vino con semi di finocchio) 160

Dzisiaj przygotowałam dla Was nietypow ą  wersj ą  domowego pieczywa. Ma ł e, okrągłe taralli, pochodzące z południowej części Włoch, dokładnie z Apulii, s ą  częstym  zamiennikiem pieczywa na włoskich  sto ł ach. Istnieje wiele rodzajów taralli, np. w Basilicata bardzo popularne sa słodkie taralli udekorowane lukrem, w Toskanii

La grande e la piccola cuoca
Zawijaki wygnanowskie czyli drożdżowe bułeczki z owocami Niedzielne Śniadanie odc.104 164

Pomyślałam, że to świetna deserowa propozycja na niedzielnego grilla ze znajomymi.  Trochę na szybko, z ostatnimi jeżynami zebranymi w zeszłym roku u przyjaciółki na działce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Buleczki jogurtowe z tahini czyli Niedzielne Sniadanie odc.103 162

Dawno nie piekłam takich "normalnych" nie słodkich bułeczek,.  W sobotni poranek po krótkiej przejażdżce rowerem, która okazała się bardzo, bardzo przyjemna postanowiłam coś upiec na

Dzieje kuchennej Wiewióry